Barbro S

Karlsbron och däromkring
Upp på Karlsbron i Prag gick vi men inte över den riktigt än. Många var de tecknare som ville föreviga oss men inte så många försäljare och inga alls guldmålade fejkstatyer.
I min guidebok hade de varnat att det var alldeles för mycket sådant på dagtid på bron och därför föreslagit morgon eller kvällsbesök. Men så trångt var det inte alls.
 
Pampiga skulpturer kantade broräcket och här är en av dem.
Kristus med korset i mitten men de andra har jag inte lyckats klura ut vilka de är.
 
Johannes av Nepomuk är en annan staty där folk sägs få önska sig något om de lägger handen på mässingsreliefen, den högra. 
Alldeles blank är den. Även den vänstra sidan med en bild på en hund har många lagt handen på, men det är en senkommen idé om att då ska man få komma tillbaka till Prag. Vad de hittar på :)!
 
Turbåtar trafikerade hela tiden floden Vltava, men kom inte så långt åt det här hållet.
Ville de vidare måste de välja en smal kanal med slussar som de bl.a. har på Göta Kanal, vilken jag och min mor åkte på 1983.
 
En jazzbåt med utsikt över Nationalteatern med guld på taket..
...och en lillepluttturbåt.
Här är en annan liten kanal med kvarnhjul som ni anar längre fram.
Vet inte om båtarna ryms där. En vacker balkong får en att fundera på hur det ser ut i lägenheten innanför.
Så fina hus överallt. Jag önskar att nutidens arkitekter skulle våga rita så här vackra fasader idag också.
 
Men nu var vi hungriga och letade oss till ett matställe. Vi fann ett litet, mycket lugnt torg med en österrikisk restaurang där vi slog oss ned. Denna vagn fanns utanför.
Törstiga och lite promenadtrötta beställde vi vår första tjeckiska öl.
Budweiser blev den första bekantskapen och den smakade verkligen gott. Till det en fräsch sallad med tonfiskfilé för min del.
Väninnan valde en pasta med ägg vilket inte var lika gott, men helt okej ändå. Jag hade blivit varnad för tung tjeckisk mat med mest bara kötträtter men det var alls inga problem att finna sånt jag gillar.
 
Mätta och belåtna gick vi över Karlsbron mot Stare Mesto, gamla staden, där vårt hotell låg.
Där nere en mysig restaurang som vi aldrig hann besöka. Vi gick istället rakt fram  mot Karlova, en  stor gågata ..
..som kantades av affärer och restauranger och sådana här stånd som vi såg överallt med märkliga bakverk.
Det är bröd som lindas på pinne och sakta grillas rullande tills de blir läckert bruna. Därefter täcks de av ett tunt lager socker. Inte alls lika mycket som våra munkar. De är ihåliga inuti och säljs med fyllning av glass eller grädde eller bara med ett tunt lager chokladkräm på insidan. Folk åt dessa överallt och vi blev så nyfikna och sugna på att smaka, men då de var ganska stora orkade vi inte just då eller senare heller. Inte förrän sista kvällen innan vi gick till hotellet fick jag tillfälle att smaka en trdlo eller trdlnik som det stod på olika skyltar.
 
Äntligen var klockan 14 och vi fick tillgång till vårt hotellrum. Så skönt att få ta av sig skorna och reskläderna, packa upp och vila en liten stund innan nästa möte med Prag. Utsikt när vi låg utsträckta i sängarna.
Fin eller ful taklampa. Läcker var den i alla fall i vårt rymliga hotellrum.
 
Solen skiner nu i Umeå. -1° var det i natt men nu är det redan uppe i 9 grader + solvärmen. Vi ska ut och orientera för första gången denna sommar. Väninnan S har fullt upp så jag har tagit med mig en ny orienteringskompis, H. 
 
En vacker pingsthelg önskar jag er alla.