Barbro S

Skogsdungen
Rädda en skogsdunge skriver Mikael Wikner i sin nya krönika i tisdagens Västerbottens Kuriren och det är precis vad jag vill försöka göra. För någon vecka sen mötte jag en stavpromenerande kvinna i skogen bakom vår huslänga som berättade att "de" tänkt bygga ett seniorboende i vår skogsdunge. Jag var ute med lilla Desirée på promenad i denna härliga skog och trodde inte mina öron.
- Var har du hört det, undrade jag tvivlande?
- Det har jag läst i Västerbottens Folkblad, svarar hon lugnt.

Detta måste undersökas, tänkte jag, och bad att få se min grannes tidning. Hon läser nämligen VF till skillnad från mig som har VK som morgontidning. Mycket riktigt, en liten notis i vänsterspalten berättade om att Bostaden planerar att bygga ett seniorboende i anslutning till Västra Ersboda centrum i skogsdungen vid Vasslevägen. Vasslevägen??? hade jag aldrig hört talas om så jag blev ganska lugn då jag trodde gatan hette Snipgränd. Tji fick jag! Då jag konsulterade telefonkatalogens kartor visade det sig att bara halva gatan heter Snipgränd, resten är Vasslevägen. 

Min puls steg och upprörda känslor kom till ytan men eftersom det var lördag kunde jag inte göra något. Jag pratade med min granne som försökte lugna mig att det inte var någon fara ännu. Sant, beslutsprocessen tar väl lite tid men vem kan styra över sina känslor? Så småningom lugnade jag mig och insåg att hela skogen inte skulle tas i anspråk utan att delen närmast oss boende i de gula husen på Glassgränd skulle lämnas.

Men ändå vill jag försöka påverka de styrande att lämna hela skogen kvar. Den lilla fyrkanten av gammal skog som avgränsas av Snipgränd/Vasslevägen, cykelbanan vid Västra Ersboda centrum mot kyrkan, Glassgränds ljus/mörkrosa radhusområde samt de gula husen där jag bor. 

Det är riktigt gammal skog med höga granar och tallar, smala slingrande björkar som strävar mot ljuset, ormbunkar, svampar (inte så många ätliga), fina mossor och lavar m.m. Jag har funnit skägglav på en del träd och det indikerar att luften är mycket ren. Jag tror att gammal skog kan fungera som en lunga för hela bostadsområdet.

Den halva av skogen som planeras att bebyggas är mycket promenadvänlig med stigar kors och tvärs, rötter, stubbar och ris som ger  lite trollskogskänsla. Där leker barn, där rastas hundar, där vandrar barn och unga till och från skola och dagis. Även äldre motionerar i skogen, med eller utan stavar.

Denna bild tog jag med blixt och då blir ljuset varmare, som när solen lyser vilket den inte gjorde den dag jag fotograferade.

Skogen är vacker, viktig och välgörande, tre v som i värd att få stå kvar orörd:). Massor av olika fåglar som större hackspett, koltrast, rödhake, grönfinkar och många många fler trivs förstås i gammskogen, ekorrar hoppar mellan träden, en vinter såg jag till och med en liten iller (el liknande, vit vessleaktig) så djurlivet är rikt även förutan hundar och katter.

Denna fina skogsdunge vid Vasslevägen är absolut bevarandevärd. En sådan skog tar lång tid att återskapa men kan förstöras på bara kort tid om de beslutande inte tänker efter ordentligt. Ett seniorboende där skulle få utsikt mot kyrkan över en sopsorteringsplats och åt andra sidan det som återstår av skogsdungen sen träden huggits ned. Hur man än gör blir det ganska mörkt och skuggigt åt det hållet.

Däremot finns det en skogsdunge på andra sidan Ystarvägen som inte alls är av samma dignitet och mycket bättre passar till nedhuggning och seniorboende. Det är relativt ny skog igenvuxen av sly så där är det svårt att vandra (har aldrig sett någon göra det) även om fåglarna också trivs där.

På andra sidan cykelbanan finns Ersboda Hälsocentral vilket kan ses som en fördel för ett seniorboende. Jag tänkte först på dungen närmast hälsocentralen men den är nog för liten. Denna till vänster om cykelbanan från centrum räknat måste däremot passa utmärkt.

Skogen är tillräckligt stor för att träd kan bevaras mot ängarna och ändå får huset/husen en fin utsikt åt flera håll. Läget blir ljust och luftigt utan höga, gamla träd som skuggar. Det bara fördelar, speciellt jämfört med det läge som nu utreds/detaljplaneras.

Jag försökte ringa till Åsa Ögren på Byggnadsnämnden men lyckades inte nå henne först. Istället har jag pratat med många olika handläggare som bekräftar att ett detaljplanearbete pågår för dungen vid Vasslevägen. Det är Bostaden som har önskat bygga men kommunen måste ange mark. Det första förslaget var tydligen skogsdungen vid Hälsocentralen men då den var för liten så man måste ta en del av gräsmattan i anspråk protesterade Parkavdelningen och man valde då vår skogsdunge.
 
Då verkar man ha missat den skogsdunge jag föreslår för den är betydligt större. Till slut fick jag tag på Åsa Ögren som lyssnade på mina åsikter. Hon föreslog att socialdemokratiska föreningen skulle ordna med ett möte för boende i närheten där man kunde diskutera byggplanerna. Det lät positivt men när det kom ett blad från dem stod inget om något möte, däremot nämndes bygget av seniorboende nära Västra Ersboda centrum i mycket positiva ordalag.

Det är det väl bara de väljer att hugga ner rätt skogsdunge och låta den fina gamla skogen vara kvar vid Vasslevägen till glädje för både unga och gamla människor samt djurlivet och inte minst luftkvalitén. Pigga seniorer har säkert inget emot att gå de få stegen på gång/cykelbron över Ystarvägen till centrum och sen vidare få njuta av naturen och den friska luften i Vasslevägens vackra skogsdunge.

 De seniorer som är mindre pigga uppskattar säkert att det istället alldeles bredvid boendet finns asfalterade gångvägar där de kan gå med rullatorer och andra hjälpmedel och få njuta av friheten över Ersbodaängarna. Jag upprepar att det finns bara fördelar med att välja Ystardungen, som jag kallar denna plats, för ett nytt seniorboende och låta Vassledungen vara kvar orörd. 

Med detta inlägg hoppas jag kunna påverka beslutsprocessen. Möten är egentligen inget för mig då jag blir för nervös av att prata i grupp men jag hoppas det finns andra boende som är bättre på sådan påverkan. Jag skriver hellre och visar bilder som här:).