Barbro S

Snöskulpturer 2012
I lördags gick den av stapeln, Umeås årliga snöskulpturtävling, och vi var där för att titta och fotografera. I år hade nog de tävlande ganska tufft då veckan bjudit på åtskilliga plusgrader som gjort snön mjuk och porös. Ett av bidragen hade faktiskt rasat redan innan vi kom dit vilket var synd då jag såg på deras foto att den skulle ha varit mycket snygg om den inte kapsejsat. Den fotograferade jag förstås inte men annars finns alla bidrag med här, utom ett, som fanns i mitt tidigare inlägg i söndags.

Först ut är den skulptur som faktiskt vann publikens pris. Temat i år var Umeå by night och detta verk kallades Nattamat.

Ett riktigt skrovmål, alltså, nästan så man blir lite sugen:).

Snöskulptur nr 2 från torget räknat var månen på älven. Tror det hette Moon on the water, men helt säker är jag inte.

Denna fick min röst men det fanns flera som var lika fina. Jag hade alltså svårt att välja. I bakgrunden ser ni Umeås fina kulturhuvudstadssymbol.

Här hade skulptörerna försökt avbilda tre av Umeås fina hus i ett, nämligen Rådhuset, Handelsbanken och den gamla brandstationen nere vid älven.

Hotell A...veny står det på byggnaden till höger. Blå Aveny hette stället tidigare och ingick i den hotell- och restaurangkoncern där jag arbetade som personalchef 1988 - 1992. Där åt jag lunch i Casa Mexico som låg i källaren, där hade jag förhandlingar med olika fackliga företrädare, där behandlade jag konflikter mellan anställda och chefer, där var jag pressad och stressad många gånger av olika personalproblem som inte gick att lösa på något bra sätt, men jag roade mig också på fredagskvällens nattklubb några gånger för att inte tala om personalfesterna den 22 december varje år med ett välsmakande läckert julbord att avnjuta innan dans och annat tog vid:).

Nästa skulptur hade också med månen att göra och den vann juryns pris i år.

Såå vacker, inte sant, men jag har tyvärr glömt namnet på verket.

I Umeå, björkarnas stad, måste förstås finnas en skulptur med lövet på och här kommer den:).

Den heter något med lycka och gick man runt fanns olika betydelser att finna men jag gick bet och så lyssnade jag inte riktigt när en av de tävlande förklarade sitt verk, tyvärr.

Den sista snöskulpturen närmast järnvägsstationsbyggnaden med vackra Grön Eld framför är denna bevingade figur.

Något slags beskyddande nattdjurväsen ska det nog föreställa men det är ingen jag känner igen.

Vi var 12 ur UMEGänget som vandrade tillsammans denna snökonstväg men nu vek vi av till vänster för att besöka en ny restaurang i staden, Bagel Road Café. Som namnet antyder serveras bagels med olika fyllningar och jag kan rekommendera ett besök. Jag åt den vegetariska med bl.a. avocado och soltorkade tomater mellan varma bröd och den smakade jättegott.

Efter vår lilla matpaus gick vi vidare till Lilla Galleriet där det pågick vernissage för en samisk utställning med färgstarka målningar och vackert snidade knivar m.m. Samiska veckan invigdes just i lördags och pågår som ni förstår hela veckan. Sportlov är det också denna vecka.
#1 - Mama Zen

Those are amazing!

#2 - Hanna Ek

Älskar verkligen din blogg, glad att jag hittade den. Följer dig på bloglovin nu, hoppas att du följer tillbaka!

#3 - Erik Semlan

Så roligt! Kul att följa med och få se flera av alla dessa snöskulpturer.

Jättefina är de. Kul med "nattamaten" tycker jag.

Tack för titten. :-)

#4 - Veiken

Helt otroligt. Så vita och fina. Vilka konstverk! Ha det gott!