Barbro S

Nöjd!
Det är inte så vanligt att man känner sig riktigt nöjd, men idag fick jag den känslan. En stund i alla fall :)! Jag har dammsugit nästan hela lägenheten och torkat golv i trappan och några av rummen. Adventspyntet är placerat runt om i bostaden tillsammans med julgardiner och dukar så julstämningen börjar infinna sig.
Dagens solnedgång.
 
Mina två korta promenader idag gick till Willys och Coop Forum. Inte direkt spännande, men förråden behövde fyllas på. På det senaste stället köpte jag Tommys jul, CD med Tommy Körberg och spelade den till mitt golvtorkande. Den var jättebra; lite dramatisk, musikalpampig och lätt vemodig emellanåt så jag kunde tänka lite sorgset på min mor som dog i juletid för 18 år sen.  Ändå känns det som igår när jag minns hennes närvaro.
En ännu finare solnedgång i förra veckan.
 
Igår var jag bjuden på glöggkalas hos min väninna och hon hade verkligen dukat upp med godsaker.
Bilderna är från hennes mobil då jag hade glömt kameran. 
Jag klippte mig i tisdags så nu har alla lockar försvunnit, men jag blev riktigt nöjd med min nya frisyr. Förutom att sitta still och äta/dricka gott så gjorde vi lingontryfflar ihop. Vi tog dessutom en promenad och besökte Lilla Galleriet i närheten där de har en fin konstutställning med oljemålningar av Cecilia Sikström, bördig från Lycksele. Hon har varit känd länge och det syns på konstverkens priser, den dyraste kostade hela 128 000:-!!! Men jag gillar hennes färgstarka porträtt.
 
För några veckor sen gjorde jag en sömnapnéutredning. Vårdcentralen hade för mer än 1,5 år sen skickat en remiss till Andningsenheten på NUS och äntligen fick jag en tid. Jag fick med mig hem en mätutrustning som skulle fästas på min kropp. Jag trodde då att jag aldrig skulle klara av att sova med den, men märkligt nog sov jag riktigt bra mellan 23 och 7. Katterna hade respekt för de lysande och blinkande lamporna och lät mig vara ifred frånsett vid tretiden när Tusse ville ut.
 
I måndags fick jag komma på återbesök och gå igenom mitt ifyllda frågeformulär. Så bra ifyllt, sa läkaren vänligt, och sen visade han kurvorna över mitt sovande, snarkande och andningsuppehållen. Jag hade både mindre uppehåll och fullständiga, mest när jag sov på rygg men även på sidan och inte alltid samtidigt som snarkandet. Så jag fick bekräftat det jag anade, att jag har sömnapnébesvär. Måttliga, sa läkaren och föreslog en speciell bettskena som drar fram underkäken och på så vis ska motverka andningspauserna. De som har ännu svårare och/eller är mycket överviktiga får istället en maskin. Fungerar inte bettskenan finns risken att även jag får den, men jag hoppas att få slippa det.
 
Så skönt ändå att få det bekräftat, så trött som jag har varit en längre tid och särskilt nu i november då jag knappt alls vill stiga upp på morgnarna utan bara somnar om igen och igen. Turligt nog är katterna envisa och jamar upp mig hyfsat tidigt (nio-tio) så dagen inte helt förspills. 
En fin kattlampa som är vinterns investering. Jag gillar mycket Rosinas katter och handlar från Fyrklövern, som frestar med olika erbjudanden och rabatter, men ändå blir det dyrt. Fast fint och ovanligt, eller hur?
 
Jag har varit väldigt seg i höst efter resan, känner jag. T.ex. har jag inte bakat alls inför julen, ej heller köpt någon glögg utan jag bara låter årets december gå utan att bjuda hem någon. Vill någon komma är han/hon förstås välkommen, men jag orkar liksom inte anstränga mig. Jag är faktiskt själv lite förvånad, men accepterar att jag nog behöver lite återhämtning efter sommarens intensiva aktiviteter.
 
Nu har jag i alla fall gjort adventsfint och är så nöjd med det. Om någon vecka plockar jag fram resten, tomtar och julkrubba så det blir ännu mer juligt. Positivt är också att idag fick jag ett handskrivet brev av en kär väninna som jag brevväxlat med sen vi var 16 år och hade gått första året i gymnasiet tillsammans innan hon flyttade med sin familj söderut. De breven kommer allt mer sällan numera men vi fortsätter hålla kontakten och jag uppskattar verkligen att få läsa hur hon har det. En riktigt skön stund i morse när jag läste hennes innehållsrika brevsidor.
 
Hoppas att ni också har en fin adventstid, nu och framöver.