Barbro S

Snart nyår
Årsslutet närmar sig och det känns bara bra då 2016 har varit ett ovanligt tufft år. Inte för mig personligen utan i världen i stort. Ett nytt år innebär en ny början med hopp om att det ska inträffa mer positivt i år. Lite naivt hoppfull är bara bra att vara, tror jag.
 
Som vanligt håller jag mig till de små nära tingen i mina inlägg. Ett exotiskt julbord besökte vi i Umegänget den 17/12. Nio personer kom till restaurang Örnen på Ön här i Umeå.
Det matstället har jag aldrig besökt tidigare men en annons om julbord med många vegetariska rätter lockade mig att anordna en aktivitet för kamratklubben. Ägaren berättade att det var mat från 20 olika länder, inte bara grönt utan även några kött- och fiskrätter fanns med, bl.a skinka från känguru. Det smakar ju inte jag men de andra sa att det var hyfsat gott.
Spenatpajaktigt till vänster och getostbollar till höger. Mycket färger på julbordet och härliga smaker för mig med flera.
De vanliga julborden består oftast mest av kött, lax och sill. Det gröna glöms helt bort om det inte är någon röra, såsom mimosasallad eller rödbetsgegga. Ja, just på bilden av varmrätterna är det ju inte mycket av den gröna färgen men som helhet fanns där mycket för en vegetarian att smaka. Gott var det och trevligt hade vi som vanligt. I morgon blir det att stråla samman igen men då med lite mer traditionell mat, tror jag. Eftersom det är knytis känner jag inte till vad som kommer att hamna på bordet.
 
Roligt med julens fester men de kommer så tätt att jag inte hinner vila emellan. I onsdags hade jag min årliga efterjulsläktmiddag för 8 personer och det var mycket jobb. Jag bjöd på glögg med tillbehör, bl.a. västerbottensostkakor och crostini med philadelphiaost och druva. Till varmrätt hade jag lagat en lasagne med räkor och kräftstjärtar, spenat och morot m.m, ett recept jag funnit i tidningen Mersmak. Den smakade okej men det var helt tokiga doseringsanvisningar så det blev mycket mat över. Jag har kollat receptet och jag hade skrivit av rätt men hälften av lasagneplattorna hade räckt. Inte underligt att det blev lite kaotiskt när min kastrull inte riktigt räckte till så jag fick hälla sås hit och dit.
 
Till efterrätt en riktigt god saffranskladdkaka med lingongrädde. Det blir en favorit som jag kommer att göra fler gånger. Efter maten spelade vi ett nytt sällskapsspel som jag köpt nu i december, Place heter det. 
Årets amaryllis som finast. Nu är den andra stjälken snart utblommad men jag fick en ny av min brorsdotter, en vit som ännu inte slagit ut. Härligt! 
 
Åter till spelet som är ett frågespel om olika platser i världen, bl.a huvudstäder och filmer, var de utspelar sig. Riktigt roligt tror jag att de flesta tyckte, kanske inte barnen men de satt i alla fall med.
 
En annan jag bjuder på mat är denne lille akrobat som jag zoomade in i torsdags morse.
Skön stil, inte sant!
 
Idag har jag besökt en väninna som bor ca 2 mil bort vid en sjö. Hon bjöd på en läcker lunch med en massa godsaker och en frisk promenad på isiga vägar hann vi också med. Jag hade broddar. Precis när vi öppnade dörren såg jag en liten vit vessla (hermelin?) med halva svansen svart som pilade runt några trädgårdsmöbler vid väggen. Jättefin! Då hade väninnan just påtalat att det var ont om djurliv i omgivningen så hon blev ganska snopen. Varken hon eller jag har tidigare mött en sådan i verkliga livet. Jättekul, men någon kamera hade jag inte med.
 
Strax börjar På Spåret som jag tycker är roligt att följa med i. Vanligtvis är vännen med mig i soffan men i kväll valde han sitt eget hem och då blir det genast svårare att hänga med i svängarna. Vi ska ses i morgon istället och fira in nyåret tillsammans med UMeGänget där han egentligen inte är medlem, men till midsommar och nyår vill jag ha honom med. Självklart, eller hur?
 
Ett Gott Nytt År till er alla!
 
 
 
 
#1 - Lena i Wales

Härlig beskrivning av all den god maten!
saffranskaka med lingongrädde verkar intressant, en blandning av sydeuropeiskt och nordsvenskt.
Ha en fin dag!