Barbro S

Dags för mars
Några timmar över innan det är dags att fira vännen som fyller år. Jag har valt bilder tidigare och nu ska det bli ett blogginlägg om vad som hänt i mars. Mycket är det inte, men jag fortsätter dokumentera med ord och bild det lilla jag är med om.
 
Domherre, en så vacker fågel.
Tre par brukar besöka min matning då och då.
 
Missan blev helvild i mars, jamade och ville ut, ut, ut. Jag blev orolig och kollade upp om hon verkligen var kastrerad, men det visade hon sig vara, som tur var.
Ganska fort lärde hon sig använda kattrappan när jag hade öppet hyfsat varma dagar. Då jag haft äldre katter länge har jag nog glömt bort hur pigga de var i 7-årsåldern, som Missan nu är.
Minns inte när Desirée gick ut frivilligt på kallsnö, som 16-åring nöjde hon sig med en promenad som jag nästan tvingade ut henne på. Missan däremot gillar utflykterna på skaren.
 
Den 6 har vi i UMeGänget en utflykt till Kyrkudden nedanför Backens Kyrka.
Vi hade tur och fann ett ledigt bord bara en liten stund innan nästa gäng kom, slog sig ned bredvid och gjorde upp eld.
Inga problem, bara trevligt :).
Utsikt över Umeälven. Vid det trekantiga sjömärket brukar entusiastiska vinterbadare ta sig ett dopp.
Några stråk med öppet vatten lockar enstaka sjöfåglar och även kråkor, såg vi. Efter fikapausen tar vi en promenad.
Från stigen på udden viker vi av längs Häradsvägen mot Grubbe.
Som en bakelse, eller hur :)? Vi tar Camererarens stig ner mot älven till fågeltornet.
Soligt och fint men för svalt att sätta sig och njuta.
Några timmar i friska luften med trivsamt sällskap innan det var dags för återgång till bilarna.
 
Den 10 mars får jag äntligen hämta ut min reparerade kamera från Elgiganten. De hade bytt hela linshuset på garanti. Jag promenerade hem längs älven och njöt av solens allt varmare strålar. Inne i centrum såg jag att det fortfarande gick att gå på isen mot Teg. Jag gick ut till mitten på Umeälven och tog några bilder av de fina hus som ännu står kvar.
Gamla brandstationen rakt fram, Handelsbankens fina kupol tittar fram bakom. Det rödrutiga huset vet jag faktiskt inte vad det är, om det är nytt eller gammalt, men Filmstadens lägre hus ligger närmast och till höger kära Hantverkshuset där idag restaurangen Hunger och Törst huserar.
Stadskyrkan, hitanför den varmbadhuset där jag aldrig varit samt sockerbiten, ett nytt arkitektritat hus till Balticgruppens grundare som satsat mycket på Umeå stad. Det vitgula huset vet jag faktiskt inte om det har något speciellt namn. Jag minns bara ett mysigt fik, Café Vienna, med supergoda bakelser. Tyvärr var det inte länge det fick vara kvar.
Åt andra hållet mer nytt, Väven med U&M hotell, byggt 2014, vräker ut sig bredvid vackra gamla Stora Hotellet från 1800-talet. Nästa höghus byggdes på 90-talet och innehåller Scandic hotel. Längst bort vårt nyaste hotell som ännu inte öppnat. Det täcker helt utsikten mot det som tidigare var Umeås högsta hus, Thulehuset, som stod färdigt 1949.
 
Tulpaner hör tiden till och denna fyllda blev riktigt fin.
En kortis till stugan den 12. Så mycket snö som ännu ligger kvar (även nu i slutet på april).
Det lilla taket över bakdörren är ännu på plats. När snösmältningen kom igång knäcktes fästena och taket föll ned. 
 
Missan upptäcker alltmer utomhus. Här hoppade hon upp på brotaket och spanade runt.
Tyvärr har det visat sig att hon är en sjusärdeles råttjägare. På bara en vecka har hon kommit in med två feta sorkar samt lämnat en utomhus (tack vare att jag stoppade henne) och två småmöss som hon tuggade i sig och någon minut senare spydde upp. Uisch! En av de små var dessutom levande först men jag hann fösa ut henne medan hon hade den i munnen. Jag har en kattlucka som man kan spärra på olika sätt och nu gör jag så att hon kan gå ut men sen inte komma in när jag inte är hemma. För att minska risken att hon lämnar ännu fler oönskade bidrag till hushållet. På min inglasade balkong har hon flera mysiga viloplatser så det är inte synd om henne. 
 
Den 15 fick jag med vännen på en tur mot havet. Först ett kort stopp vid Rinneln intill Stora Tuvan. Där var det alldeles för mycket snö och inte ett enda litet flygfä att titta på..
..så vi fortsatte mot Holmsund.
Alltmer uppluckrat istäcke vid Lövöudden. Några svanar landade precis bland kniporna.
Det visade sig vara knölsvanar, tre stycken. En för mycket, tydligen.
Lite osams blev de och sen var lugnet återställt med bara ett par kvar.
Sångsvanar är betydligt vanligare här så jag blev lite extra glad.
 
Dagen efter tog jag och väninnan S vår sista skidtur, ute på Kulla- och Piparbölesjön. Apelsinstopp längst bort innan återfärd och fika vid härbret på stugan. På hemvägen stötte vi på dessa fina djur mitt på vägen. Om man sakta glider mot dem så viker de av har jag märkt. Några bilder tog väninnan med sin mobilkamera.
Pga att Svenska Rallyt i år gick i Umeåtrakten istället för som tidigare i Värmland fick samerna flytta 2000 renar till Kullaområdet. Här är tre av dem och ungefär tio till utanför bild, alldeles lagom många att möta :).
 
Den 23 en fågelskådningstur till Degernäs.
Här flyger två sångsvanar iväg. Hann få en bild lite närmare också.
Ingen pangbild men de får vara med.
Vännen, min särbo Å, är måttligt intresserad men han mår i alla fall bra att få vara ute, andas frisk luft och röra på sig lite efter alla sjukhusvistelser i år.
Och jag gillar sällskapet :). Här vid limpan som kullen kallas var fågellivet ganska magert. Vi åkte då in på en mindre väg där vi såg massor av flyttfåglar på en åker så nära.
Vi satt kvar i bilen för att inte skrämma dem. Se hur de vrider sina vackra halsar.
Svansträck!   Åter till stora vägen genom Degernäs där vi såg ännu fler.
Kanadagäss...
.. och tofsvipor. Det märks att den nya kameran är lite bättre för jag har aldrig kunnat fånga en fågel i flykt tidigare utan att det blivit för suddigt.
 
Jag avslutar med en bild på kära väninnan A som haft och har det lite tufft i vinter. Det var så roligt att äntligen få träffa henne, här på Bräntberget vid en raststuga i backen.
Mycket att prata om hade vi :).
 
Även april bjuder på mycket snö men snart tinar den bort helt och hållet. Jag ser idag att häggens knoppar lyser gröna, tussilagon tittar fram bland bruna fjolårslöv och videkissarna har slagit ut på sälgträden. Humle- och getingdrottningarna börjar leta bon och några nässelfjärilar har också fladdrat omkring till glädje för oss som längtar våren.
 
Ha det så gott var ni än befinner er! Stort tack, M, för dina fina kommentarer. De gör mig så glad.
 
 
 
#1 - Mary

Fina bilder! Så fint du fick med skuggorna på bild nr 2 på Missan. Kul att se Umebyggnader då det var längesen jag var i Umeå. Jag gillar dina vardagsbetraktelser.