konstbarbro

Fadderbarn

Kategori: Katter

Ganska nyligen fick jag veta att mitt fadderbarn från Brasilien hade flyttat med sin mamma till en annan stad dit inte projektet nådde, så nu är vår kontakt över. Lilla Andreza var 4 år när jag fick ett brev från Barnfonden med hennes foto i och jag blev direkt förälskad i denna späda unge. Hon visade sig kunna läsa och skriva redan som fyraåring så det blev en ganska intensiv brevväxling i nästan fyra år.  Igår fick jag ett tackförallt-brev från denna härliga livsglada brasilianska flicka som jag önskar allt gott. Barnfonden frågade om jag ville ha ett annat fadderbarn men jag surade och ville inte alls. Men idag, en hel dag senare.... har jag ändrat mig och snart får jag kontakt med en flicka i Asien eller Afrika. Såå spännande!

Nu exploderar växtligheten och fågelsången, vårvärmen blev nästan sommarvärme direkt, med ca 20º i skuggan. I morse åt jag frukost på balkongen, visserligen inglasad men delvis öppen så katterna kan gå ut och in som de vill. Så här såg mitt frukostbord ut. Desirée gillar också corn flakes.Och i kväll äter jag middag på altanen i kvällsol. Absolut ljuvligt med grekisk sallad plus gröna bönor och räkor samt ett glas mousserande vin till. Man ska passa på att njuta när tillfälle ges och sommarvärme i april är vi umebor inte bortskämda med. Katterna sniffar sig till att det finns räkor på tallriken och visst, jag slänger till dem några enstaka.

Alldeles ensam sitter jag på min altan, grannen snickrar i sitt förråd, kända och okända fåglar sjunger och luften är  härligt mild ända till sjutiden. Att vara ensam är inte detsamma som att känna sig ensam, det vet ni väl?
 
Minikrokus, fotograferad vid min altan 29 april 2009 
En liten krokus att vårglädjas åt.

Lycka!

Kategori: Konst

Det lyckades, äntligen kan jag se mina Photostory-bildspel på TV:n. Det blev jättebra. Ett stort tack till Christer som ryckte ut och hjälpte mig. Han var ledare på en kurs i bildbehandling som jag gick i höstas och att ringa honom var min sista utväg, en bra sådan visade det sig. Så enkelt kan det vara att känna lycka, att efter en lång och tidigare fruktlös kamp nå sitt mål.

Igår var det också en härlig dag då vi åt lunch ute på terassen hos Wayne's i gassande sol, gorgonzolagratinerad laxpasta och sen en cheesecake med jordgubbssmak. Mmm! Men idag har isvindarna kommit åter, likaså molnen.

Det passar bra eftersom jag har städdag, till katternas irritation. De avskyr ljudet av dammsugaren, tillika åsynen av den, och tittar förnärmat på mig och går ut. Ingen nöd på dem för nu finns det ju framtinat gräs, enstaka flugor och en massa flyttfåglar som kommer. Vilken tavla kan passa? Hmm! Kanske ett fågelmotiv.


Månfågel Blå, målad 2001 på duk, 46x38 cm.

Visserligen ser den lite ensam ut, min lilla fågel Blå men ingen vet hur många fåglar det sitter i resten av trädet som vi inte ser. Är nog en stor gemenskap som fågeln tvekar att flyga in i. Tror den hittar rätt, nu i vårtider. Må så gott, alla vårlängtare, nu kommer den.

Bildspel

Kategori: Konst

Ibland vet jag inte alls vad jag ska skriva om och då är det bra att ha en tavla att visa upp, gärna en målning som jag kan associera till. Jag valde denna lilla sura flicka vars besvikelse och vrede förstärks av lodjurets bakgrundsvrål.

Jag kan verkligen förstå känslan även om jag nu är en vuxen kvinna. T.ex nu i veckan då jag har kämpat med att få bildspel som jag gjort på Photostory 3 över till DVD för att kunna visa för många på en gång på min TV. Den frustration och ilska som då pyrde i mig och stundom pyste över framför datorn är mångdubbelt större än vad tavlan förmedlar, tycker jag. Jag fixade ett programtillägg via nätet, köpte och laddade hem för en billig penning, men nu går det bara att bränna ett bildspel i taget per DVD-skiva, alltså ca 3-5 minuters visning på en skiva som rymmer 120 minuter. Hjälp! Är det någon som förstår mitt dilemma och kan hjälpa mig att bränna ned flera bildspel på samma DVD? Bränna på CD är inga problem men man ska kunna se det på tv:n också. Suck!

Flickan o Lodjuret , målad i olja på pannå 1995, 55 x 46 cm, inramad m guldfärgad ram.

Jag känner ömhet för den här lilla flickan, får lust att trösta henne och säga att det går över och snart känns bättre. Men ibland kan faktiskt vuxenvärlden helt svika en liten tjej och då är mina ord verkningslösa. Då hjälper kanske lodjuret mer.

Fågelskådning

Kategori: Djur och natur.

Igår när solen strålade över nejden gick jag med ett gäng promenad- och fågelintresserade längs gamla Häradsvägen ned mot Umeälven där isen spricker upp allt mer. I ett stort öppet stråk av vatten hade några sjöfåglar samlats. Jag fick göra två nya bekantskaper, flera storskrakpar och en ensam silltrut (kan också vara en havstrut). Den var så stilig när den bredde ut vingarna och vi fick se hur den fångade en fisk till de andra sjöfåglarnas förtret. Sen hade den fullt sjå med att få i sig fisken som var ganska stor. Där fanns förstås en massa änder, knipor och Kanadagäss också, alla fåglar gick inte att identifiera med våra enkla kikare. När solen började gå ned seglade åtta sångsvanar in för landning, en vacker upplevelse att se dessa kritvita långhalsade och smäckra fåglar glida ner i vattnet och börja putsa de stora vingarna.

Lite pinsamt var det i början av promenaden då jag tog fel på en domherre och en bofink till gruppens fniss och min stora skam. Får väl skylla på att den var svår att se där uppe i björken. Jag vet visst hur en domherre ser ut, den här bilden tog jag från min balkong i maj 2008.

Domherre, fotograferad 27 maj 2008 bakom huset på Ersboda.

Igår gassade vårsolen och krokusarna slog ut. Nu kommer en härlig tid med allt mer grönska, blommor och flyttfåglar som fyller luften med sitt kvitter och sin sång.

Fototävling

Kategori: KatterMed denna bild på en sovande Tusse deltar jag i en fototävling på en annan blogg. Jag har massor med kattbilder så det är svårt att välja men jag tog en som är lite mysig. Tror att bara en trygg katt sover så här. 

Glad Påsk

Kategori: Konst

Trots en gråmulen dag är  påsken här med färg och godis. Mitt absoluta favoritgodis till påsk är Anton Berghs Mandelägg. Ljuvligt goda, går inte att låta bli. Måste ha lite annat godis hemma också, till de små påskkäringarna som brukar ringa på dörren.

Våren kommer så sakta, nattliga minusgrader och frånvaro av sol gör att det tinar otroligt långsamt. Men igår såg jag en vacker svan flyga graciöst mot den då ljust djupblå himlen. Den ropade säkert på de andra åtta som vår vaktmästare sett tidigare på dagen:  -Vänta på mig! , och jag blev så glad. Batteriet på kameran var tyvärr slut efter att jag filmat Tusse i körsbärsträdet när han försökte få tag på påskfjädrarna jag satt upp. Det går inte att ha påskris med fjädrar inomhus när man har livliga katter, därför pyntar jag utomhus.

En bild av hur långt våren ändå har kommit den 8 april 2009 på Ersboda i Umeå.
                                            Snö, tyvärr!


En tavla med påskfärger är denna, min alldeles egna Picasso-inspiration.

I upplösning, målad på duk 2001, 46 x 38 cm.

Picasso brukar kasta omkring kroppsdelar i en del av sina tavlor och jag prövade på att göra detsamma.  Riktigt kul var det, men idag när jag ser på den stör jag mig på att jag målade tre ögon.
  Enligt vissa lär det ju finnas ett tredje öga, men det ska förstås vara osynligt, och det var inte alls det jag tänkte på när denna tavla blev till. Nu ser den lite skrämmande ut, tycker jag, men jag gillar färgerna, som stämmer så väl med påskens.

Vårkatter

Kategori: Katter

Igår sa min systerdotter: --Du har världens sötaste katter! och det måste jag väl hålla med om. Därför lägger jag nu ut några bilder på mina katter, blandat med lite vårkänslor.

Desirée
Desirée gör sig vårfin.


StorTusse på fågelspaning i mitt körsbärsträd


Tusse harmonisover.

Själv längtar jag mera fågelsång och krokusknoppar i gräsmattorna, men tittar jag ut så snöar det igen fast jag tog fram cykeln igår i tron att det bara skulle ta över. Det gör det ju men....är det någon som är otålig?