konstbarbro

Fototriss-kollektivt

Kategori: Resor och utflykter

Helena på Fototriss vill att vi tar nya bilder på temat kollektivt och idag hade jag verkligen tur. Jag såg temat igår och letade då i mitt arkiv, tänkte så jobbigt med kollektivbilder, då måste jag be en massa vänner om lov att publicera dem på bloggen. Men så sa det Pling i mitt huvud då jag kom ihåg att igår och idag invigs Botniabanan vid nya Resecentrum Östra här i Umeå. Trots regn och grårusk begav jag mig dit, fann faktiskt många vänner och bekanta där. Mer kollektivt än Botniabanan får man väl leta efter.

Det nya resecentret är riktigt vackert med massor av pampiga limträbalkar bakom glasväggarna.

Jag önskar jag kunde säga att det nya X2000-tåget gled in på stationen exakt (vilket det tydligen gjorde igår då kungen var med) men det var faktiskt några minuter försenat.

Idag erbjöds gratisbiljetter för de som ville prova på att åka mellan Umeå och Örnsköldsvik med stopp (tror jag) också i Nordmaling och ev andra mindre orter på sträckan. Dessa biljetter hade raskt gått åt när de släpptes för några veckor sen.

Lite kul är att de markerat att själva tågtrafiken inte ännu börjat genom denna text.

Igår var artistuppbådet ännu större men idag fick vi njuta av uppträdanden av bl.a. Cirkus Cirkör och Amanda Jensen. Senare skulle Sahara Hotnights angöra scenen men vid det laget hade vi återvänt till våra varmare och torrare bostäder:):

Fler bidrag på temat Kollektivt hittar ni här.

Stugsista

Kategori: Resor och utflykter

Stugsista är ett norrländskt påfund som visst ursprungligen kommer från vårt östra grannland, Finland menar jag förstås. Det innebär att man den sista helgen i augusti tänder eldar vid vattnet på stugtomterna. I Umeå anordnas också en lysande båtkonvoj på älven som startar vid kajen och går en bit ned mot havet. Inte ända fram till Villanäs vid Österfjärden där vi befann oss tyvärr, hade varit vackert att se den.

Vi fick nöja oss med en brinnande solnedgång istället.

Det var strax före åtta som solen bjöd på detta skådespel, men för att börja från början så samlades vi sju kvinnor, nuvarande och tidigare medlemmar i New Friends, redan kl 15 för att äta gott och umgås. 

A-C njuter förväntansfullt vid dukat bord.

Utomhus visserligen bättre väder än idag då regnet oförtrutligt vräker ned, men ändå bara +14° och lite ruggigt så insidan av stugan lockade mer fast det var så vackert utanför.

Efter kött/fisk med potatissallad och exotiska frukter till huvudrätt samt ostbricka kändes det skönt med en liten promenad i omgivningarna.

Lite för höstlikt i slutet av augusti, må värmen komma åter snart. Ett visst vemod infann sig då vi insåg att ordet stugsista för oss fick en alldeles speciell innebörd. Vår värdinna B har nämligen beslutat sig för att sälja sitt smultronställe så det var verkligen sista gången vi besökte hennes stuga på den alldeles underbara tomten. För stora och jobbiga underhållskrav, tror jag.

Då kan det kanske passa att visa denna blå (som i blue = sorg,vemod) bild på samma solnedgång som ovan men ca 5 minuter senare. Vet ej vad som hände med kamerainställningen, tycks inte själv ha ändrat något, men jag gillar färgerna.

Tillbaka in i stugvärmen för kaffe/te och efterrätt, hemgjord häggbärslikör med den läckra mandelsmaken samt kolachokladtårta med glass till.

I denna bild finns allt, spegling av solnedgång, varm gemenskap innanför fönstren och ivrig fotograf(inte jag denna gång men min kamera:)). Ännu en underbar kväll hos B i hennes(än så länge) lilla stuga.

Må det nu snart sluta regna för jag vill ut och leta motiv till dagens fototriss och jag har en så bra idé men det kanske är för blött.

Gott och blandat

Kategori: Katter

Jag upplever en viss tröghet att komma igång med bloggandet igen, fast jag nu är åter hemma i min vinterbostad, kanske jag kan kalla den, till skillnad från sommarstugan som jag verkligen inte ville lämna i år. Jag trivs allt bättre, luften vid sjön är så underbart frisk och närheten till naturen, fågelkvittret, blåbären, fiskarna m.m gör att jag mår så gott där ute.

Grannens pampiga solros.

Men helt klart är att när regnet och kylan kom i lördags var det skönt att kunna återvända till staden. När det blåser nordostliga vindar över sjön rakt mot stugan är det faktiskt inte så mysigt. Ett tag kan man kura inomhus med katterna och vara glad över att de gillar varandra så här mycket.

Annars är det inte så ofta de finner ro så nära varandra, men när regnet vräkte ned utanför gick det bra.

Jag bestämde mig snabbt för att flytta hem med dem och satte igång att packa. Men då fann Tusse en ny plats att vila på :), i mammas fina spegelbyrå från 30-talet.

Innan jag åkte hem fick jag också riktig närkontakt med gäddan, som låg och solade sig under bryggan.

Efter helgens fester kom ett visst höstvemod över mig, i måndags var jag redo att kalla det höstdepression. Tankar om att jag inte har något jobb att gå till och inte någon uppgift i samhället gnagde inom mig. Det var riktigt plågsamt ett tag. Men det gick över ganska snabbt.

Min tillvaro är ändå ganska fullbokad numera med orientering, New Friends aktiviteter, i veckan caféträff och i morgon grillkväll, lilla trädgården, bär- och svampplockning m.m. Nog räcker det till, sysselsättning saknar jag inte. 

Igår kväll blev jag helt plötsligt inbjuden att vara med på TV-dokumentärinspelning. En vän till mig som gillar dans har med flera andra blivit utvald till djupintervjuer och hemma-hos-reportage, vilket ska resultera i en serie om
danslogen Täfteå och dess arrangör och publik som ska sändas nästa år någon gång.

Vännen E, dansant fågelskådare som här njuter av livet och snart kanske också blir TV-kändis.

Han bjöd mig och en annan vän, också logdansare, på middag. Vi lagade mat tillsammans, åt och pratade på med kameraman, ljudkvinna och producent närvarande i hela tre timmar. Tufft, men jätteroligt och en alldeles ny erfarenhet. Jag tyckte det gick ganska bra att vara naturlig. De styrde samtalet in på dans, singelliv och relationer men annars fick vi bara vara oss själva och prata på om allt möjligt. Jo, vi dansade lite också, jättekul:)!

Nu är verkligheten sådan att de filmar för fullt, tror det skulle bli 200 inspelade timmar som sen ska klippas ned till 5 entimmesavsnitt. Det är alltså inte alls säkert att vår middagskväll visas, men min vän E, som är en av dem som de följer, får vi säkert se i programmet. Och kanske kommer det en liten glimt på mig och kompisen också, om vi har tur.

Fototriss-R som i ...

Kategori: Djur och natur.

Idag är det valfrihet som gäller i fototriss, nästan i alla fall, bara vi håller oss till bokstaven R.

En viss seghet känner jag idag och R:en står inte direkt på kö att hjälpa mig finna motiv. Min hjärna, trött av allt festande igår; jag hann med både ett livat 50-årskalas med skratt så tårarna rann och massor av god mat samt lite dans och prat på New Friends kräftfest på vägen hem (körde bil), är av förklarliga skäl inte så alert idag. När jag granskar mina senaste bilder dyker ordet Redo upp. Det kan kanske passa dessa motiv från stugans djurvärld.

På bryggan sitter mina två katter ivrigt spanande på spännande flygfän, i detta speciella fall en trollslända. Här är de Redo att hoppa upp och fånga den, just då hann kameran inte med, men Tusse vann denna gång, annars är det nog lilla Desirée som är den stora trollsländejägaren.

Under bryggan pågår mer aktivitet. Massor med mört Redo att fånga de brödbitar jag just kastat ut.

Ännu mera Redo är nog denna hotfulla varelse.

Gäddan som står helt stilla, till synes oberörd av omgivningen, men vi vet vad den har i tankarna, Redo att slå käftarna i en av mörtarna.

Fler, betydligt mer kreativa, bidrag på dagens tema hittar ni här.

Sen vill jag passa på att tacka för alla fina kommentarer från förra veckans fototrissare. Jag har inte hunnit med att svara på dem, men det ska jag råda bot på idag, då jag nu har flyttat hem från stugan för gott denna sommar, tror jag:).

Fototriss-blank

Kategori: Djur och natur.

Jag är nu hemma efter en underbar bröllopsfest på Sävargården där den utkastade brudbuketten fångades av en ung man!!! Nya tider - nya traditioner :).

Vad passar då bättre än att börja klura på veckans fototriss som har temat blank. Jag tittar igenom mina senast tagna bilder bl.a. från min bortgångne brors trädgård på Backen. Nu är bärtider och där dignar träd och buskar av blanka bär. Jag tänkte plocka hallonen men var lite sen pga regn och förkylning och många av dem visade sig vara övermogna och mögliga så det blev vinbär istället.

Smaken av blanka, svarta vinbär är något jag uppskattar mer och mer ju äldre jag blir har jag märkt. Förr använde jag dem bara till saft och ibland likör, men nu äter jag dem gärna som de är.

I trädgården anlagd av en riktig trädgårdsmästare, min brors första frus morfar, kanske redan på 40-talet (gissar bara) finns också vita vinbär, lika blanka, ganska goda men inte riktigt lika smakrika.

Naturligtvis avslutar jag trissen med de mest vanliga blanka vinbären, de röda, som jag faktiskt inte har börjat plocka än. Visst är de goda men i prioritet bland alla bär och svampar som mognar nu kommer de faktiskt sist.

De ser de riktigt läckra ut, måste kanske plocka min lilla buske ren innan jag åker tillbaka till stugan i morgon (läs idag) bitti.

Fler blanka bidrag hittar ni hos Fototriss.

Fototriss-Symmetri

Kategori: Djur och natur.

Fotoutmaningen denna den första trissen på flera sommarveckor har temat Symmetri. Det vet väl alla vad det är, eller?? Javisst, men försök att förklara det, inte ens för mig själv var det lätt. Jag har inte slagit upp ordet eller googlat som man väl gör idag utan för mig betyder det någon slags ordning som är harmonisk för ögat.

Naturens symmetri får bli mitt bidrag till Fototriss och dessa tre bilder nyligen tagna på stugan får illustrera temat.

Först en rosa Rosenskära, en blomma jag bara måste ha varje sommar.

Den blommar så rikligt och lockar så många lustiga insekter till sig att jag bara inte kan vara utan dess prakt. Jag har en vit också.

Men detta är ingen sådan utan faktiskt något så vanligt som en vitklöver.

I sommar har de varit många på tomten och deras doft är bara helt underbar, men nu har de flesta vissnat ner till små bruna tussar, helt doftlösa tyvärr. 

Och så måste jag bara få visa våra vackra röda näckrosor i en slags symmetri med varandra och vattnet.

Fler symmetriska bidrag hittar ni på Fototriss.

Tänk att jag inte kunde låta bli att vara med i fototriss, fast jag är sent ute och bara är hemma på snabbvisit och dessutom ganska så förkyld, men det är roligt när man får en uppgift att leta fram bilder till och se om man lyckas. En utmaning, som sagt:).

Bettnessand

Kategori: Resor och utflykter

Inte blev det någon lugn hemmafixardag idag, som jag trodde. Temperaturen översteg +25° och vinden var minimal så man bara ville bort från varm asfalt och tät bebyggelse. Tur då att kräftätarväninnan också ville samma sak. Vi drog till havet, närmare bestämt Bettnessands havsbad som jag inte besökt på massor av år.

Lägg märke till vindkraftverken som syns i bakgrunden. De har inte funnits där länge.

Jag hade fått för mig att det var ett ungdomsställe med vackra smala brunisar och hög volym på olika musikmaskiner. Så helt fel jag hade, mycket blandade åldrar och ett riktigt familjebad. Tuffast var tanten med rullator och uppblåsbar, knallgul halsbadring som med viss hjälp gick ner i vattnet och tog sig ett dopp.

Tyvärr täcktes solen av tunna slöjmoln som tog bort en del av go'a värmen men det gick an ändå. Sand överallt och stora underliga myror passerade över våra kroppar som lättjefullt vilade på medhavda strandmadrasser.

Något mera aktivitet visar denna bild, mestadels barnen som rörde sig. 

Härligt stora tennisracketar. Undrar var de finns att köpa?

Men barn behöver även vila en stund när badningen pågått länge nog. Dessa ungar var så söta där de delade handduk.

På den filten blandades också svenska med snabb smattrande italienska:).

Snart dags att åka ut till stugan igen men jag måste ju visa en bild på de läckra svenska kräftorna vi avnjöt i torsdags. Så fantastiskt goda, kräftköttet bara smälte i munnen. Och solen sken, nubben var kall och visorna roliga att sjunga.

Inte bara vi tvåbenta njöt av godsaker utan även dessa flygfän bjöds på mums-mums ser det ut som.

Undrar om någon av dessa bilder passar till morgondagens Fototriss som börjar igen efter semesteruppehållet? Tyvärr är jag ju i stugan då så jag kan inte vara med förrän senare.

Sommar

Kategori: Djur och natur.

Denna sommar är verkligen inte en bloggande årstid, men eftersom jag har lite dåligt samvete för min icke-flitighet med pennan så slänger jag in ett kort inlägg innan det är dags att återvända till stuglivet igen.

I morgon em måste jag däremot lämna stugan för då kommer brodern med sin väninna och intar den för ett drygt dygn. Då kanske jag hinner göra ett längre blogginlägg med några av alla foton jag tagit denna sköna sommar.

Så här har min frukosttallrik sett ut några veckor.

Varje morgon går jag en runda på tomten och plockar mogna smultron, jordgubbar och blåbär att lägga på fil och flingor. En riktig vitaminkick och väldigt gott att ätas ute i morgonsolens strålar och med en lätt bris från sjösidan. Nu romantiserar jag lite :) för visst är vinden hård och kall ibland och molnen hopar sig men allt sånt är glömt idag när solen skiner.

På förmiddagen får jag också besök som synes.

De vill ha några brödbitar och det får de. Nu ser man inte skillnad på mor och barn för ungarna är så stora. Katterna vill så gärna hoppa ut till dem, men efter att ha prövat en gång då han var mindre än ett år gammal gör Tusse inte om den erfarenheten utan ligger snällt kvar på bryggan.

Men visst syns det att han har koll?

Nu måste jag duscha för snart ska jag iväg och hämta väninnan med till stugan. Vi ska äta kräftor utomhus, först svenska och sen kinesiska jumbovarianten med alla tillbehör. Det ser jag verkligen fram emot, det vattnas redan i munnen :).