konstbarbro

Småkrypande

Kategori: Djur och natur.

När man inte har så mycket att berätta om så får man väl göra mycket av lite som jag nu ska :). Förra torsdagen hade jag fint besök av två vänner från UMeGänget på matjesillslunch, sol och bad. Lite kallt i vattnet men ger man inte upp så fort så blir det riktigt skönt vilket två av oss fick uppleva. Djuren fascinerar och här kommer M i 3 upplagor när hon... Ja, vad gör hon?
Letar i djupet efter...? Gäddan eller mörten som det finns många hungriga av, alltså de sist nämnda. Gäddorna är inte så många men en finns ofta där under bryggan och tvärplaskar till när man kommer nära.
Nu är det något ovan ytan som lockar M att höja blicken. Visst har hon fina skor, förresten? Superlätta var de och säkert jättesköna.
Där är hon ju, anden som väntar på brödet i M:s hand. 
 
Lite läckra insektsbilder på det!
En bagge av något slag. Dessa brukar ju föredra timmer och trä men just den här vilade lugnt på den blå porslinskatten.
 
En sån här har jag nog aldrig stött på tidigare. Den hade drunknat i en vattenskål ute, tyvärr, och var därför lätt att föreviga på bild.
Jag skulle kunna förstora den ytterligare men då blir den för otäck, så jag avstår :).
 
Idag har jag spelat golf, gått nio blåsiga hål på en molning bana i Holmsund. På stugan lyste solen och i stan fanns den också på himlen men när vi kom ut till kusten var där bara moln, tyvärr. Det brukar vara tvärtom.
 
De har lovat finare väder och nu får jag snart besök av min kära väninna som varit bortrest mest hela sommaren. Vi har tänkt äta kräftor men vilken sort vi ska välja är inte lätt att bestämma sig för då affärernas diskar dignar av olika sorters frysta varianter. Det brukar finnas färska i hink, inte svenska då de är för dyra (499 kr/kg), utan turkiska, tror jag det var ifjol. Då var de riktigt goda. Jag ska nu åka till Coop Forum och se vad jag kan hitta.
 
Önskar er också fina dagar framöver!
 
 
 
 
 

Sjöbris med älvsutsikt

Kategori:

Veckan aktivitet med UMeGänget var i torsdags ett besök på restaurangbåten Sjöbris. Vi blev nio stycken som bänkade oss uppe på däck under en skuggande parasollpresenning (hittar inte rätt ord). Nu har vi ju haft go'värmen i flera dagar och då blir det för hett att sitta i solen någon längre stund. Det var en helt perfekt plats som kvällens värdinna ordnat. Här är andra besökare som verkar föredra mer soliga platser.
Gamla Thulehuset syns i bakgrunden där det bredvid snart ska byggas ett fult höghus till. Åt andra hållet byggs det för fullt på den nya Kulturväven som huset kallas samt hotellet , det höga bakom.
Folket sitter alltså på en utbyggd flotte i Umeälven men vi satt på den riktiga båten och det kändes emellanåt då förbipasserande båtar orsakade små svallvågor med lite gung som följd.
Mot Tegssidan en fin utsikt över gräddhyllan vid Tjärhovsgatan (tror jag det är).
 
Åt andra hållet ser man höghusen bakom själva Tegsbron, som invigdes 1949, alltså bron. Husen byggdes mycket senare, slutet 90-talet eller kanske 00 ca. Så lätt att glömma årtal, tycker jag.
Vi läste i menyn där det fanns mycket gott att välja på. Till slut bestämde jag mig för en pizza med namnet Snäckorna, fylld med skaldjur. Så många var det inte men pizzan var god, speciellt blåmusslorna i sina skal. Lite problem att få sin dryck hade vi som valt Loka citron då den var tillfälligt slut i baren där vi beställde, men till slut fick vi varsin samt en extra :).
 
Det glittrar så fint i kvällssolens motljus.
Ljumma vindar svalkade och det var en härlig kväll att vara ute i staden. Jag kommer så sällan in till centrum numera att det känns nästan lite exotiskt, som om jag vore turist, när jag väl är där och solen värmer som utomlands.
 
Lite senare var det dags för uppträdande av ett bluesband och då vällde folk in som sökte platser. Ganska snart fick någon min då jag gick efter första låten. Jag klarar inte volymen, riskerar förvärrad tinnitus och får svårt att andas. Då kan jag inte alls njuta av musiken, tyvärr. Några som däremot diggade var L och A-C, tidigare medlemmar i vårt gäng.
Sakta vandrade jag genom staden till min kära Golf som var parkerad nära min forna arbetsplats på Norrlandsgatan 18 där Blå Aveny-koncernens huvudkontor var beläget. Jag blir fortfarande ledsen nu när jag tänker tillbaka. Inte då utan jag körde direkt hem till stugan där jag trivs så bra, där katter, änder, frisk luft och natur samt trevliga grannar väntar. Nu börjar kvällarna bli mörkare, tyvärr, och då visar sig månen bakom tallarna.
Jag var absolut supertrött så jag orkade inte se filmen Fåglarna färdigt. Jag har visserligen sett den flera gånger förut men gör det gärna igen. Jag höll ut en timme ungefär innan sömnen kallade o jag slocknade direkt. Nej, inte helt sant för först fotograferade jag månen.
Lite magisk känsla i den här bilden, inte sant?
 
Brodern ockuperar stugan i helgen så jag är hemma på Glassgränd. Massor med hallon lyser röda bakom husen så jag plockar och rensar lite mellan övrigt trädgårdsarbete och innepyssel.
 
Om det inte blir för sent att jag återvänder ikväll så ska jag nog ta mig en simtur i sjön för nu är vattnet riktigt skönt uppvärmt. I lördags morse när jag badade var det redan +21°. Badar ni??
 
 
 
 

Väder

Kategori:

Lite otålig och uppgiven blir man när de lovat finare väder och så förstörs solvärmen av isande nordanvind över sjön som viner hårt bland tallarna och fullkomligt tar musten ur en. Just den vinden har en förmåga att blåsa överallt på tomten. Ingenstans finns det lä och det är alls inte kul när solen ändå skiner och vill förljuva ens dag. 
 
Jag har plockat några dl blåbär på tomten. En annan som spanar bland bären är Sixten, grannkatten som besöker oss ofta, stannar länge och gör allt för att få sig en matbit av mina katters mat. 
Häromdagen försökte han öppna dörren för att komma åt kattmaten, men jag börjar överlista honom nu för att få mindre objudna besök. Söt kisse i alla fall. Tror han har annat span än blåbär :).
 
Jag blir lite chockad. Plötsligt ringer det på dörren och utanför står en målare här på Glassgränd (bara en slump att jag var hemma idag) och säger att han ska in i lägenheten i morgon och måla mina fönster. Det känns inte helt bra att jag är i stugan då. Tur i alla fall att jag hinner plocka bort blommor, gardiner m.m. innan han kommer, men nog skulle jag vilja ha lite koll själv. Får se om jag åker in.
En vacker humla på fönsterkarmen. Bina är förresten borta, jag har bara sett en eftersläntrare efter eldningen i fredags.
 
I maj köpte jag en ljuvligt fin pelargon på Plantagen. Den var översållad av blommor men ganska snart föll de av och även knopparna förtvinade. Det är ju så de gör, storkedjorna, driver upp blommorna så de är vackert köplockande men sen orkar växterna liksom inget mer, verkar det som. Jag gav i alla fall inte upp och har skött om plantan på stugan och nu, mer än två månader sen den inhandlades börjar den blomma igen.
Visst är den fin?
 
Ikväll är det planeringscafé för UMeGänget då vi tillsammans försöker få ihop aktiviteter för två månader framåt. Jag ska bidra med två förslag, ett för augusti och ett för september. Ja, mer har jag inte att småprata om idag. 
 
 
 

En liten bisak

Kategori: Djur och natur.

När jag kom till stugan i onsdags em möttes jag av ett intensivt surrande ljud när jag öppnade dörren. Först såg jag bara en geting (trodde jag det var), efter ett tag såg jag fyra men surret var betydligt högre än så. Efter lite letande fann jag att di små liven gömt sig inne i muren till den öppna spisen.
 
Det blev till att elda lite i spisen sen jag fått ut de fyra jag såg, När jag då gick ut såg jag ca 30-40 insekter flyga runt skorstenen. Aggressiva var de dock inte. Jag var beredd att barrikadera mig i stugan om de hade försökt ge sig på mig men de verkade mer lite hemlösa. Jag ringde Anticimex men de kunde inget göra eftersom jag inte visste exakt var boet låg. Konstigt var det också då jag i måndags eldat en massa i öppna spisen utan att något alls hände. 
Det får bli lite väderbilder till detta.
 
Men så ringde de upp igen och bad mig kolla om det möjligtvis kunde vara bin som flyttat in. Mycket riktigt, när jag fick närkontakt med en av dem (inget stick) såg jag skillnaden. Bin är gråare, ludna på bakkroppen och mer rundade, ingen synlig gadd som hos getingen, sa hon på Anticimex. Då hänvisades jag till Länsstyrelsen istället som hänvisade mig till en biuppsyningsman. Han, en äldre man, tipsade mig om att det kunde finnas en biodlare i Kullatrakten men han minns inte namnet. En veterinärsdotter och ett jordbruk ledde mig till Salomons besök, eller de gårdar som har det som adress.
Natt vid Kullasjön
 
På väg till Hissjö handel för att införskaffa mat och gratis andmatarbröd stannade jag till där och knackade på. En lång, äldre man öppnade, visserligen var han veterinär och hade en dotter men bin höll han alls inte på med. Däremot hade han arbetat med bin för 65 år sen. Hur gammal var han egentligen? Dessutom ropade han på sin mamma när han ville ha ett namn till en biodlare i närheten!! Fast en del karlar kallar sin fruar för mamma har jag hört. 
 
Efter proviantering kom jag hem till stugan, matade katter och änder och körde bort Sixten, grannkatten som gärna äter mina katters mat :). Biodlaren jag ringde bodde i Håkmark, var i 80-årsåldern och trodde sig inte om att gå upp på mitt tak och hämta hem bina. Dessutom saknade han inga utan trodde de kommit mycket närmare ifrån, så han gav mig namnet på en biodlare i Grubbe, också han i samma ålder. Han tipsade i alla fall om att jag skulle elda efter kl 20 ca för att på så vis jaga bort dem alla. Vid den tiden på kvällen borde alla bin återvänt från sina nektarrundor och alltså vara samlade. Oj, vad jag eldade gammved igår men såg faktiskt inga utflygande bin så jag antar att de redan gett sig av. 
Mysig soluppgång ca kvart i fyra i natt.
 
Vilket besvär och nu när de skriver så mycket om bidöd och att vi ska vara rädda om dem så finns det egentligen ingen att vända sig till, ingen som kan samla ihop dem. Inte kan det väl vara meningen att jag ska ringa runt hela umetrakten för att höra var de kommer ifrån. Sånt borde vi väl ha tjänstemän på Länsstyrelsen till, eller ??
 
Jag får ju se nu när jag återvänder ikväll om jag möts av något surr i skorstenen eller om de flyttat för gott. Jag såg i alla fall att en del av dem kalasat på ljungen som nu blommar så vackert lila.
Halv två släppte jag ut katterna i natt och sen somnade jag som en stock ända till fyratiden. Normalt brukar de vara ute bara 30 min - en timme på natten så jag skyndade mig upp. Någon kattlucka har jag inte på stugan, bara här hemma på Ersboda. Inga katter i sikte trots att jag ropade och ropade. Kunde ändå inte låta bli att fotografera den vackra soluppgången medan jag väntade. Tusse kom springade från skogen på andra sidan vägen och gjorde mig så glad, men var var Desireé, lillflickan som verkligen inte brukar ge sig av långt?
 
Jag gick runt och letade men ingen katt, försökte mig på att somna om med Tusse vid min sida i sängen, men det gick ju alls inte så vid halv fem gick jag ut på promenad och letade. Hann bli riktigt orolig då jag också haft en otäck dröm om henne för någon vecka sen, men när jag kom tillbaka till stugan fanns Desirée där, helt oberörd av att jag sökt henne så. Lycka!
Bilden tagen tidigare. Lillgumman min som jag håller så kär:).
 
Ikväll är det grillafton hos ett par från UMeGänget. Det ska bli roligt att träffas igen. Vi var nio på Vännäs Marknad förra helgen och som alltid har vi trevligt ihop. Vädret är tyvärr inte med oss idag då det småregnar och är ganska svalt men de har ett fint uterum som vi kan samlas i om det blöta skulle fortsätta.
 
Ha en skön helg!
 
 

Åkerbär igen.

Kategori: Miljö, friluftsliv

 Småsvalt och ruggigt har det varit några dagar men idag har solen återvänt till våra nordliga breddgrader. Jag har just gått en niohålsrunda med två män i detta fina väder. Jag är nöjd, fick några fina slag men vännen tycker nog jag ska träna mer på att ta det lugnt för att slippa luftslagen. Kanske inte min starka sida när jag blir ivrig :).
 
Igår passade jag i alla fall på när det inte regnat på ett tag att åka ut till mitt åkerbärsställe vid älven. Iklädd stövlar så klart och annat myggskyddande, men det var faktiskt inte så insektsrikt som jag förväntat mig.
Jag parkerar på en mötesplats på den smala vägen, går genom snårig urskog tills jag känner igen mig. Då följer jag stigen en bit och när jag ser denna ankarsten är jag nära. Dit har havet nått en gång för länge sen, förstår jag, men mer kan inte stenen berätta.
 
Första fina tuvan ser jag nästan med en gång.
Och den första lilla hinken fyller jag snabbt med ca 6 dl ljuvligt smakande åkerbär.
Det såg ut som om någon varit där före mig för enstaka plockade bär låg löst och de var fortfarande fräscha så det kan inte varit längesen. Å andra sidan fanns ju massor med bär kvar till mig :).
 
De resterande 5 dl tog längre tid. Jag fick kliva omkring ganska mycket men sakta men säkert blev jag nöjd med min skörd. En liten paus för att titta på utsikten hann jag också med.
Jag satte mig på en sten, drack lite medhavt Kullavatten (från kranen) och åt ett rött plommon. En osynlig fågel lät som små stenar mot varandra i en buske. Jag gissar på buskskvätta då det namnet passar men jag har förstås ingen egentlig aning.
Vacker ängsull prydde platsen men där var det för blött för att åkerbären skulle trivas så jag vände kosan hemåt igen, alltså till stugan.
 
Sen tog det resten av eftermiddagen och kvällen att rensa min skörd förutom middagspaus och matande av katter och änder. Precis kl 21 var jag färdig och bänkade mig i soffan för att se det sista av fyra nyinspelade avsnitt av Morden i Midsommer. Där tog de ut svängarna ordentligt och mördade folk till höger och vänster så jag borde nog ha gjort som Tusse och tittat bort.
Smart kisse som låter bli att se dessa hemskheter. Ett mord kan jag klara av och sen arbetet med att lösa det, två överlever jag också, men tre, fyra eller fem som det var igår är bara för mycket!!
 
Jag avslutar med växten Zebrablad som blir så vacker i solskenet.
Lite småjobb återstår innan jag kan köra tillbaka till stugan där jag helst av allt vill vara på sommaren.
 
Hoppas ni också har en fin sommar och kan njuta av de dagar när vädret gör sitt bästa.
 
 
 
 
 

Kajakpaddling m.m

Kategori: Miljö, friluftsliv

För första gången i sommar sen jag flyttade ut till stugan den 8 juni har jag nu sovit hemma en natt. Igår kom min bror med sin väninna och tog över stugan för en eller troligtvis två nätter. Jag har sovit gott, vaknade visserligen vid fyratiden och undrade hur katterna hade det, men lyckades somna om och sov ända till halv tio.
 
Skönt nog är det en mulen dag fast ändå börjar det nu bli jättevarmt i lägenheten, så jag vill nog snart ut härifrån. Förmiddagen hade jag däremot bra med energi, tvättade två maskiner, dammsög två rum, torkade golvet i det ena, rensade och gjorde snyggt. Det är så bra att få städa bort så mycket katthår som möjligt innan de återvänder för en ny höst och vinter med allt mer innevistelse. Igår hann jag grovtvätta mattor och filtar, idag kom jag ihåg att kuddfodralen också kan tvättas. 
En fin kvällsvy från stugan kanske passar.
 
Jag har nämligen lidit av en halvförkylning en längre tid. Ända sen före resan till Kanarieöarna har jag haft småont i halsen, men när jag besökte Vårdcentralen var det helt normalt. Då fick jag en riktig förkylning före midsommar och den är ju över, men inte helt. Jag är ofta tät i näsan, rosslig i halsen, torrhostar, nyser, luktsinnet är delvis borta och ja, jag känner mig inte riktigt kry. När jag i veckan hörde på Rapport att det fanns en kattparasit som kunde ge just influensaliknande symptom så undrar jag om det inte kan vara just det som drabbat mig. 
 
Sen tidigare har jag ju en allergi för damm, men så dammigt har jag ju inte runt mig hela tiden så att det kunde vara förklaringen. Katterna blir smittade av fåglar eller sorkar som de tar och bajsar sen ut det, sa de på TV. Man ska alltså vara försiktig när man (vi kattägare) handskas med att rensa kattlådor och liknande.
 
För nästan en månad sen träffade jag min systerdotter som har en härlig hobby. Hon har börjat med havskajakpaddling i Uppsala där hon bor. Men även här i Västerbotten går det att paddla i stora Bjensjön där de har stuga. Jag hälsade på i deras fina stuga, och sen följde jag med när hon skulle ut på en tur.
Jag själv är väldigt fascinerad av att få pröva på att paddla kajak, men jag måste medge att jag är nog för rädd att välta. Det var en mulen, ganska blåsig dag, men längtan att ge sig ut på sjön var starkare. 
Visst ser det skönt ut att få glida iväg?
Se så lågt man sitter, blir som ett med vattnet, kan jag tänka mig:).
 
En timme senare kom hon äntligen tillbaka. Och där hade jag stått hela tiden för att få en bild av det.
Nej, det tror ni väl inte på. Hon vände förstås för att jag skulle få en bra bild :). Jag åkte hem till min stuga och mina katter medan hon paddlade ut i det stora blå.
 
Igår kom min brorsdotter med familj till vår gemensamma stuga med en gul kanot, en kanadensare. Sådana har jag paddlat förut och eftersom de lämnade den kvar kanske jag får tillfälle att ge mig ut i den senare om jag får någon att paddla med. Ensam klarar man inte en stor kanot, i alla fall inte jag.
 
 
 

Skoj med UMeGänget

Kategori: Miljö, friluftsliv

I lördags var det utflykt på programmet för singel/vänskapsklubben som jag är med i. Vi var bjudna till H:s stuga i Murningsgrundet och dagen bjöd på sol och behagliga vindar. Lite oroväckande var det när jag kom från min stuga in till Ersboda, blåsigt och betydligt svalare än vid lilla sjön. Då gissade jag att det skulle vara ännu kyligare vid havet men så blev det inte utan vi fick njuta av en fin dag.
 
Vacker utsikt från skyddad tomt.
Det första vi ser är knölsvanar med dunvita och dungrå ungar glida förbi på vattnet.
Så små svanungar har jag aldrig sett tidigare och aldrig helvita.
Förstorar dem åt er fast det blir lite sämre skärpa. Annars var fågellivet magert, enstaka måsar och tärnor, en skarv långt, långt bort. Fast jag hade tubkikaren med såg jag den inte skarpt.
 
Vi bjöds på jättegod grönsakssoppa med bröd och ost, vi åtta som var där. Ett långbord var fint sommardukat åt oss. Efter det fick vi smaka rulltårta med vispgrädde och ljuvliga drömmar som M bakat. Samtalet flyter alltid lätt i vårt gäng, en liten tystnad är heller inget problem, för alltid är det någon som snart hittar ett nytt samtalsämne. Medan vi satt där mätta och belåtna landade en vacker hästbroms på min hand.
Kolla vilka häftiga ögon den har ! Och så snällt att sitta kvar (utan att sticka mig) så jag kunde ta bilden:).
 
Jag hade baddräkten med men gick först ut för att känna på vattnet och det var riktigt varmt, men så långgrunt och ganska snabbt kom vattenväxter och gjorde botten halkig. Jag avstod och badar hellre i Kulla där man kan simma i klart, rent vatten ganska direkt. Man kan gå i tills vattnet når till midjan ungefär innan botten blir äcklig och då är det lämpligt att simma ut.
 
Vår värd är också amatörkonstnär och visade sina tavlor mot stugväggen.
Jag blir alltid sugen att måla när jag ser andras tavlor men det blir bara inte numera, inser jag. Min kreativitet har nog sinat på det området. H är i alla fall aktiv och målar nytt eftersom. Spännande att se alla olika motiv, en fin utställning var det.
 
Sen var det lekdags och här tränar M innan själva tävlingen börjar.
Svårt var det så tävlingsledaren gav oss ännu kortare avstånd och nu börjar vår individuella, tredelade tävling..
med Mi som försöker luta sig så nära som möjligt innan hon kastar sina ringar.
 
Olika stilar har vi. Här är det G som hivar iväg en vit ring.
Jag lyckades få några poäng i alla fall på de tre försök vi hade, kom visst tvåa eller trea.
Sen blev det allvarligare, här är värden med ett nyinköpt luftgevär.
Så spännande och roligt att få prova på något jag aldrig gjort förut. Med goda instruktioner lyckades jag sikta rätt och träffa flera gånger. Jag hamnade på delad tredjeplats, inte illa för en nybörjare :).
 
Den tredje deltävlingen bestod av ett Sudoku med ritade djurmotiv, hur svårt som helst fast jag är en van Sudokulösare. Då handlar det om siffror vilket är mycket enklare. Kom i alla fall tvåa. Två personer vann totalt, paret M och E. För att skilja dem åt kom då ett nytt redskap fram, en vattensprutgrej som vår värd köpt för tio kr vardera.
Här inleds duellen rygg mot rygg.
 
Vinnaren med långsprut!!
Nja, helt lätt var det inte att avgöra vem som vann så båda fick varsin chokladkaka:).
 
Och alla bjöds vi på kaffe/te och glasstårta innan vi styrde färden hemåt efter drygt fyra timmars samvaro i trevligt sällskap. Ni förstår att jag vill göra lite reklam för vår förening. Är du intresserad att komma med titta gärna in på vår hemsida .
 
 
 
 
 
 
 
 

Bärtider redan?

Kategori:

Det skrivs ju i tidningarna om att hjortron och blåbär är så tidiga att man blir stressad. Normalt börjar jag plocka bär kring den 20 juli när jag letar åkerbär som jag tycker smakar så delikat. Igår tog jag med en väninna till ett nytt åkerbärsställe vi fann när vi var ute och orienterade, jag och S, för att recognosera bärläget. Antingen var det plockat eller så var det alldeles för tidigt upptäckte vi snabbt. 
 
Men ge upp ska man ju inte så vi spanade i ett närbeläget dike och där, i ett soligt hörn, fanns de, drottningen bland bär, enligt Verner Vögeli.
Inte mycket, men ca 3 dl blev det i alla fall. Det var faktiskt ganska skönt med en mjukstart och lagom mycket rensande. Dessa ljuvliga bär är inte roliga att rensa men nu är det gjort och två små byttor väntar i frysen på att ätas upp :).
 
Jag hade hoppat på att få lägga in en liten film men det är visst inte så enkelt så jag måste tyvärr vänta med det. Idag vaknade jag till ett ljuvligt väder på stugan men här hemma på Ersboda är det betydligt svalare och jag gissar att vid havet är det ännu kallare. Det är nämligen dit vi ska idag på utflykt då vi i UMeGänget är bjuden till en medlems stuga i Norrbytrakten. Ja, solen skiner i alla fall så nog kan det bli njutbart men jag hade hoppats på värme också. 
 
Ha en skön helg ni också!
 
 
 

Sommartid

Kategori: Djur och natur.

Ingen inspiration till rubrik idag när jag är hemma och gör fint i min lägenhet. En maskin är tvättad, strykhögen är borta, diskbänken är ren, sängen är renbäddad och en tredjedel av golvet har jag dammsugit. Utomhus blir det däremot inte mycket gjort då regnet vräker ned. Å andra sidan är det då desto mysigare att vara inomhus. Jag hann plocka bort två feta gröna larver från min lilla ros som ser väldigt biten ut och staga upp en utfläkt perenn men mer blev det inte.
 
På stugan går livet sin gilla gång. En vacker iris har slagit ut i rabatten som omgärdar kattoaletten. Den kommer från min brors trädgård söder om Örnsköldsvik.
I bakgrunden min fina Golf -09 som jag köpte i oktober ifjol. Varningslätena från holkarna har tystnat (nästan) då de flesta fågelungarna har flugit ur boet. Många faror fanns innan de lyckades med det. Förutom mina katter så varnade de dubbelt så mycket när två andra katter som är åretruntboende kom nära. Ekorren och skatan hotade de små ibland och hackspetten ville ta sig in. Den hade hackat upp större hål på två av holkarna. Här vilar Hacke efter att flugsnapparna försökt jaga bort den.
De lyckades! Det var blåmesar i en holk, rödstjärt i en annan och svartvit flugsnappare i den tredje stannade längst.
 
Igår dök ännu en gräsandshona upp med en alldeles ny kull dunungar. Jag räknade till hela tio stycken.
Inte lätt att räkna då de rör sig hela tiden men bilden bekräftar ju att jag fick rätt antal. Med gratisbrödet (gammalt) från Hissjö handel matar jag dem alla: fiskarna, den förra kullen med åtta ungar kvar som börjar bli stora, en ensam singeland och ibland vill också Tusse smaka :).
 
Myrorna har nu slutat komma in i köket och livnär sig på det som finns utomhus, som här ett lejongap.
I år låter jag det växa vilt och klipper inte gräset som jag kämpade med så ifjol att jag ådrog mig en tennisarmbåge på höger sida. Jag skyller också lite på golfträningen som var nya rörelser för mig då. Nu går det bättre och jag känner knappt alls av skadan, men jag är också försiktig.
 
Den här blå klockan har jag tagit med från Ersboda.
Jag har glömt dess namn men jag minns att min granne sa att den spred sig ohämmat. Det är ingen risk på tallheden där stugan finns för där sprider sig ingenting snabbt, möjligtvis skogskovall som är en söt liten gul blomma som oroväckande brer ut sig bland blåbärsriset. Jag vill hellre ha blåbär så jag oroar mig lite och rycker upp dem ibland men det märks knappt. De återkommer varje år tyvärr.
Normalt är det alltså skogstomt men när vi grävde för att installera kommunalt vatten blev det stora ytor med bara sand kvar så där har jag spridit ut matjord och låter lite av varje växa. En del är planterat, en del har kommit ändå. Planterad är den vita Ölandstoken som blommar så fint i år.
Jag avslutar idag med tre kattbilder. Först lilla gumman som vilar bland ljungen, lite sur över att brodern var på besök igår. 
Alltså min storebror med sin särbo L som verkligen är jättetrevlig. Läcker trattkantarellsoppa bjöd hon på och senare goda hembakta bullar.  Normalt åker jag ju iväg när brorsan kommer och lämnar katterna men igår hälsade de bara på över dagen. Det fattade ju inte Desirée. Oj, vad hon nosade runt i stugan när jag väl fick in henne sent på kvällen. Jag tittade lite på James Bond "Golden Eye" men orkade inte hela filmen.
 
Tusse visade sig inte på hela dagen så länge jag hade sällskap men sen kom han och valde en solig plats för lite mys.
Jag hade en väninna med dotter på besök också och vi badade skönt. Första doppet var lite svalt faktiskt men senare på eftermiddagen hade solen värmt upp vattnet till behagliga 21°.
 
Stornos som jag tror denna stora katt kallas kommer ofta till oss och spanar under bron. När jag inte har varit uppmärksam har han gått in i stugan, ätit från kattmaten, varit in i härbret men klappa honom får jag inte.
Han är så söt med sina uppspärrade ögon men skrämmer förstås mina katter. Jag gillar inte heller att han går in i stugan och äter deras mat så jag har försökt skrämma iväg honom med vattenslangen. Visst, han springer iväg när han får någon droppe på sig men är snart tillbaka så jag tror jag får ge upp :).
 
Jag gillar alla katter, det går inte att låta bli. Han kommer från femkattagården som det står på en skylt några gårdar hitanför vår. De har tagit flera av sina katter från Djurskyddet vet jag, men inte om det gäller just denna svartvita myskisse.
 
Bären börjar redan mogna och även kantareller har visst hittats i Umetrakten. Det känns lite stressigt för jag brukar inte börja plocka förrän i slutet på juli. Då börjar jag med åkerbär för att fortsätta med blåbär, hallon, svarta och röda vinbär samt lingon om jag då har någon energi kvar i svamptider.
 
När jag cyklade från Hissjö igår såg jag åkerbär vid vägkanten och smakade några, men de var sura så lite till kan jag vänta. Hjortron kanske jag plockar om jag känner för det. Ifjol hittade vi en liten myr när vi orienterade och den återvände jag till när hjortronen var mogna. Det blev några liter, inte mycket men jag är inte hundra förtjust i dem så det gör ingenting. Jag äter alla bär i morgonfilet med Corn Flakes och en halv ekologisk banan varje morgon året runt men hjortron är minst gott. När jag var liten åt jag bara karten av någon anledning, men som vuxen har jag lärt mig tycka om dem mer. Bäst är de varma till glass eller friterad Camembert som det var evigheter sen jag smakade sist.
 
Vad gör du själv i sommar? Skriv gärna en hälsning i kommentarsrutan.