Barbro S

Besök på Volksoper
Nu återvänder jag till minnet av tisdagskvällen den 10 maj i Wien. Vi skulle åka tillsammans till Volksoper för en föreställning. Kl 17.45 samlades vi i hotellobbyn för att följa med vår guide Ulla till tunnelbanan. Man fick ta sig till operan på eget sätt om man ville men det kände enklast att hon fick visa oss. På väg till tunnelbanestationen nära ser man att det är rusningstrafik i staden.
Okej, kanske inte så mycket men det rusas till höger i alla fall :).
 
Några tågbyten blev det så det var skönt med ledare. En kvinna bosatt i staden visade sig vara svenska och sa att hon gärna pratade med oss ett tag för att få träna språket sitt. Hon var ursprungligen från Malmö men hade bott mer än 20 år utomlands. Kul med spontana möten. En söt hund hade hon också med.
 
När vi kom fram var det bara en liten bit till operan. Inte så långt till andra storstäder också, ser man på skyltarna mot tunnelbanestationen.
Inne i Volksoper var det inte helt lätt att fotografera men några bilder blev det i alla fall. Här är trappan upp till balkonger m.m. men dit upp skulle vi inte.
Guiden hade inte lyckats få platser bredvid varandra utan det var fem där, fyra där osv så vi hann bli oroliga att inte få sitta tillsammans, jag och S, men det löste sig till det bästa. Först fina taket.
Vi skulle få se Sound of Music och den musikalen bara älskar jag, alltså filmen med Julie Andrews som jag sett många gånger. Nu första gången live med österrikiska artister. Här är huvudrollsinnehavaren Maria.
Vi hade turen att få sitta på andra raden där vi kunde se ner på orkesterdiket men mest upp på scenen förstås.
Svårfotograferat, som sagt. Jag skyndade mig att ta bilder innan det blivit så mycket folk. Helt fullt blev det sen både uppe och nere.
 
Balkongerna till vänster där det blev lite dramatik senare i föreställningen*.
Till höger om oss satt två personer med omisskännlig norrländsk dialekt. Jag undrade var de kom ifrån och det visade sig vara nära. De bodde i Vännäs och arbetade i Umeå. Kul!
 
Lampan ovan våra huvuden var fin.
Så var det äntligen dags för föreställningen att börja och då fick man förstås inte fotografera mer, och det ville jag absolut inte heller.
Det var såå bra, de sjöng fantastiskt vackert, agerade jättebra, även barnen von Trapp och jag bara njöt. Emellanåt när bastuban tog i var jag tvungen att ha öronproppar, men annars klarade jag ljudnivån. Jag kom ihåg lite skoltyska så det mesta förstod jag men det fanns även en display med text ovanför scenen med översättning till engelska dit jag tittade ibland.
 
*Dramatiken jag nämnde var att i slutet av deras föreställning, ni vet när familjen von Trapp uppträder på scen inför en publik fylld av många nazister. Plötsligt fanns de mitt i bland oss också, på balkongen till vänster några höjdare i uniform med röda hakkorsbindeln på armen och nära oss en soldat med plåthjälm på och även där hakkorset på armen. De gjorde nazisthälsningen när de belystes av strålkastare medan de sjöng Deutschland uber alles. Man riktigt rös och kände helt klart obehaget fast det bara var föreställning. Mäktigt otäckt!
 
Men de försvann som tur så vi kunde koncentrera oss på scenen igen. Allt gick ju bra för familjen som ni säkert vet och de emigrerade så småningom till Amerika där Maria skrev några böcker om deras liv som så småningom blev film.
 
Åh, vilken upplevelse! Jag var liksom småsalig när det var över. Jo, en paus mitt i var det också då vi unnade oss ett glas mousserande vin. Sen var det bara att återsamlas och gå till bussen som väntade utanför. Sista bilden har jag tagit genom bussfönstret.
Äntligen är tisdagen färdigbloggad om. Morgondagen, alltså i Wien, innehåller en båttur på Donau.
 
Här hemma i nutid blir det idag ett trevligt besök av en väninna. Lite kaos i morse då kyl/frysen verkar ha slutat fungera men efter samtal med reparatören finns det hopp om att det går att fixa. Solen skiner nu så kanske det blir årets första dopp också. Väninnan som kommer är modigare än jag och även grannarna som har badat mycket redan, men själv har jag hittills bara vadat upp över knäna. 
 
Ha en fortsatt skön vecka!