Barbro S

Insekter o blomster
Inspirationen att skriva om trevliga besök och utflykter finns inte men däremot orkar jag visa en del av de insekter jag fotade i somras. För att inlägget inte ska bli alltför obehagligt blandar jag upp det med blombilder och annat fint 😃. Jag kan inte direkt säga att jag gillar insekter men jag fascineras av deras utseende, färg och mönster och önskar jag hade en kamera som skulle kunna komma ännu närmare.
Denna stiliga stekel med imponerande antenner satte sig på min systerdotters axel i juni. Hon hade inget emot att den fick sitta kvar en stund så jag hann ta en bild. 
 
En lite mer färggrann krabat fann jag simmande i en balja ute på stugan.
Jag tog först en bild och hjälpte sen upp den från det våta. Tänkte få fler bilder men då kröp den ner i en springa mellan altanbrädorna. Jag tror den här är ovanlig, tycks inte ha sett någon tidigare även om den bakre teckningen känns lite bekant. Guldplättarna på nacken har jag då inte alls sett förut. Någon som vet mer?
 
En sötare besökare hoppade omkring i granen nära. De var två ekorrungar men bara en var stilla nog för bildtagning.
Lite nyfiken vän.
Vackra irisar från midsommaraftonen då vi besökte ett kolonilottsområde.
 
Varje år har stuggrannen knipor i flera holkar och ägg som de börjar ruva, men aldrig föds några ungar. Därför var det extra roligt i år då det helt plötsligt hoppade ut fem småttingar ur en uggleholk längre upp på tomten.
Stolt moder med sina små.
Tyvärr var de bara kvar några dagar, sen såg vi dem aldrig mer. På golfbanan i Holmsund som jag besökte mest varje vecka föds det däremot massor av knipungar år efter år. 
 
Härligt metallicgrön är denna fluga på gammal rödmålad bänk.
Jag såg en större delvis likadan med läcker guldnos men hann inte föreviga den, tyvärr. Nu kommer vi till en riktig otäcking som jag inte kunde låta blir att fotografera trots obehagskänslorna som den gav mig.
Endast ca en cm lång var den. Jag googlade och fick veta att den är en parasit, vilket jag också såg på svartvinbärsbuskens blad senare. Larverna liknade denna men var mindre. Usch!
 
En annan parasit är denna med sitt långa bakspjut. Min granne som kan mycket om fåglar och andra djur berättade att den sticker in spjutet i andra insekter och lägger ägg hos dem... 
..som senare utvecklas till larver som inifrån äter upp värddjuret. Jag tror att jag nästa år ska försöka ta bort dem istället för att fascineras och fota 🙃. 
 
Dags för något mysigare. De röda näckrosorna är ljuvliga, här i lite blåsigt väder.
En liten krabbspindel får smyga emellan de fina blommorna.
Jag tror att spindlar är ganska nyttiga då de äter upp andra insekter, mer skadliga sådana. Men så kunnig är jag inte.
 
Mer blomster.
De röda solrosorna blev fina i år också. Även min kära portlak bjöd på olikfärgade blommor när solen sken på den.
Något annat som lyser upp och doftar ljuvligt är åkerbär som jag lyckades finna hela 8 dl av. 
Mitt gamla ställe vid älven har så sakteliga växt igen och givit mindre skörd år från år, men sommarens väder hejdade den utvecklingen till min stora glädje.
 
Bara en till! Vackert blänkande svart med turkost inslag har denna skalbagge som vilade på min växtkompost.
Jag avslutar inlägget med vackra moln över lilla Kullasjön.
Lite mer ovanliga, som en jättestor and med lång näbb glider över himlen. Apropå änder..
 
De tio änderna jag fotade på långt håll i början av sommaren blev modigare och kom nära bryggan i slutet på juli.
De ville inte bli matade utan fann sitt goda på egen hand som synes.
 
Ute är det gråväder men uppehåll. I förmiddags såg vi solen flera timmar. Då känner jag att livsandarna vaknar och vill ut. Nu känns det mer tungt igen. Efter ett blogginlägg brukar det komma en skön känsla ett tag i alla fall. Snart är det dags för en ny australisk serie, Love child, som började förra veckan efter att långköraren Macleods döttrar tog slut.
 
Ha en skön höst!