konstbarbro

Fototrissjubileum

Kategori: Allmänt

Fototriss firar ett år och utmaningen denna vecka är att hitta motiv på S eller E. Det var riktigt svårt att komma på motiv, tyckte jag, men till sist fastnade jag för Skåp då jag i min ägo har två vackra, gamla skåp som jag fått i arv från mina föräldrar och som nog härstammar från farfars tid.Samma skåp från framsidan.


Det runda skåpet nedan använde jag som leksaksförråd, men egentligen är det en lavoir (tror jag) där handfatet placerades överst när man lyfte på locket och pottan skulle stå inne i skåpet.


Jag tror att det övre skåpet har en liknande funktion för även den ovansidan kan lyftas upp.

Fler bilder på samma tema hittar ni här.

Rutiga bilder

Kategori: Resor och utflykter

Fast jag är så sent ute kan jag inte låta bli att vara med i Fototriss där veckans tema är rutigt. Midsommarhelgen har jag spenderat i Sundsvall och oj, vad jag har fotograferat rutiga bilder, upptäcker jag. Nästan svårt att välja men jag börjar med ett foto av ett folkdansande par på Norra Berget, hennes rutiga väst passar.Interiören på anrika Hotell Knaust är så vacker, där finns både rutiga fönster och svartvitt rutigt golv, även om det bara anas på bilden.


Till sist en bild på exteriören av Casinot i Sundsvall med sjösjuka speglingar. Nederst till höger kan ni också ana fotografen.


Fler rutiga bilder hittar ni här.

Midsommar

Kategori: Djur och natur.

Nu har jag och katterna flyttat ut till stugan och hoppas stanna där många veckor, beror lite på vädret. Det betyder förstås att bloggandet minskar. Visserligen kommer jag att vara här hemma två gånger i veckan ungefär för att vattna och hämta posten, men jag undrar om sommar är bloggartid? Fototriss är förstås lite kul, kanske deltar jag där om jag ändå råkar vara hemma. I morgon åker jag på Sverigeträff till Sundsvall för att roa mig med gamla och nya vänner. Därför lämnar jag här en midsommarhälsning till er som råkar titta in till mig.

Vad tycks om en sommaräng att leta sju sorters blommor på?

Bakom husen på Glassgränd, 17 juni 2009
Jag ser bara tre sorter här plus lite ogräs men vet att det finns fler.

Och så en liten Förgätmigej tills vi hörs igen.


Med tillhörande bi :). Glad Midsommar på er alla!

Heta bilder

Kategori: Allmänt

I veckan ska vi leta heta bilder för att delta i Fototriss. Inte så enkelt tema med tanke på att regnet vräker ned utanför fönstret och så ska göra hela dagen, tydligen. Några solheta bilder blir det alltså inte.

Elden förstås, en riktig glödande het brasa på stugan.


En het krydda blir nästa bild som även i små mängder kan få det att brännas på tungan.


En humla kan man bränna sig på, har jag hört, men aldrig provat.


Fler heta bilder hittar ni här.

Jordskalv

Kategori: Katter

Precis kl 16.48 skakade huset till där jag satt vid köksbordet läsandes tidningen. Min katt Desirée sov på elementsängen bredvid och hon hoppade upp och morrade. Det kändes som om en långtradare kört in i huset men jag har upplevt det tidigare så jag antog att det var ett jordskalv. Gick ändå upp och kollade så det inte var något på utsidan av huset. 2,3 på Richterskalan, sa de på lokala nyheterna, och sådana här små skalv inträffar ca 10 gånger per år tydligen. Ändå känns det ganska märkvärdigt att känna jorden skaka, som om Moder Jord ruskar på sig lite, kanske hon vill skaka av sig något obehag, vem vet. Oj, nu blev jag djup igen.

Som motvikt till oroande skalv visar jag en bild på världens sötaste, tryggt sovande kissekatt.Nu blir snart Tusse avundsjuk om inte han också får vara med på bloggen. Men han får vänta. Idag har regnet strilat hela dagen men det  har varit ganska hyfsad temperatur. Det luktar så gott ute när det har regnat. Jag väntar på bättre väder för jag vill flytta ut till stugan men även jag verkar få vänta, tyvärr. Mer har inte hänt att berätta om, att jag syr gardiner till stugan är väl rätt ointressant :) ?

Katt i kartong

Kategori: Katter

Tänk vad man kan finna i ett paket med smink :). Jag såg nog lika förvånad ut som Desirée gör när jag öppnade kartongen.
 


Äsch, vad jag ljuger. Idag har jag sålt en tavla, fått ett mysigt MMS och arbetat hårt i trädgården med kompost och jordförbättring. Dessutom planterat grönsaksfrön (dill, persilja, ruccola, lök, potatis i påse och squash) så nu är det bara att vänta. Tar in krukorna ikväll för igår hade vi en järnnatt med - 2,4 ° och det finns väl risk för fler antar jag. Risken för frost ska vara över den 10 juni , enligt gammal sägen. 

Midnatt råder

Kategori: Djur och natur.

Äntligen är jag vaken denna sena timme så jag tidigt kan se vilken fototriss det blir i  veckan.  Temat är svart och vitt. Inte kastar jag mig ut i natten, hur ljus den än är här uppe i norr utan jag letar bland nytagna bilder, väljer att behålla färgen men beskär så det svarta och vita betonas. Den första är fågelboken som sticker upp ur min systerdotters jacka när vi var på fågelskådning.Nästa är en stackars björk som fått någon slags sjukdom.


Den sista bilden är en bit av en vitsippa i ett dike.


Fler bilder på temat svartvitt hittar ni här.  

Ned på jorden.

Kategori: Konst

Nu har jag haft många roliga stunder genom att surfa runt på andras bloggar, bl.a. attis och annsan bjuder på många skratt, så nu är det dags för lite allvar.

Tavlan Nedstigningen är målad i flera lager, först akryl på krokilektion med naken modell, hon i mitten. Då var hela bakgrunden blåstrimmig. Sen fick den stå i flera år innan jag gav mig på den med oljefärger, gav henne kläder och medhjälpare som stöd när hon skulle stiga ned på jorden från det blå kaoset.

Nedstigningen, målad 1994 + 98 i akryl, sen olja, 70x48 cm, brun ram.
Ansiktet på flickan här nere till vänster påminner mycket om mig i tioårsåldern, med stora, pigga ögon nyfiken på livet. Hon däruppe svävar lite för högt, behöver hjälp att ta sig ned och de två härnere verkar ha benen nere i myllan, kanske de skulle må bra av att stiga upp lite. Oj, vad man kan analysera om man vill.

Det är alltid upp till betraktarens öga vad tavlan betyder. Jag tycker om henne i mitten, hon ser så harmonisk ut där hon sitter i sin delvis genomskinliga fåtölj. Hon har troligtvis ingen aning vad som väntar där (här?) nere, men ensam blir hon inte.  

Ute blåser det hårt, jag lockas inte att gå ut. Väninnan ville vi skulle Skogsluffa mera, en sommarorientering där man tar sina kontroller i egen takt. Igår fann vi sex stycken i Gammliaskogen, delvis på cykel innan regnet hindrade vidare utomhusvistelse. Kul är det , ger både frisk luft och lagom motion, och så en massa prat, förstås.

Kär fotoutmaning

Kategori: Katter

Denna veckas fotoutmaning inspireras av helgens alla högtider så det ska vara något kärt, något tryggt och något varmt på fotografierna.

Det käraste jag har är förstås mina katter och denna bild visar också lite syskonkärlek.
Det trygga får bli en naturbild, mitt älskade körsbärsträd som även i år blommar rikligt.
En arrogant trädexpert (arborist) som beskar andra träd på vårt område tittade på min något skabbiga lilla skuggmorell och sa tvärsäkert att det skulle leva max två år till. Nu har det gått två år och så här vackert blommar det just idag. Det representerar trygghet för mig på två sätt. Dels som naturen som helhet som alltid finns för en oavsett vad man drabbas av, vetskapen att det alltid spirar och blir till nytt liv igen år efter år. Dels för att detta lilla träd står vid min entré och är ett bra insynskydd för uteplatsen sommartid.

Så var det värmen, något varmt skulle det vara och vad är väl varmare än en go´ yllesjal? Nalle fick vara modell idag.


Ikväll går jag på födelsedagskalas. Mitt syskonbarnbarn Lukas fyller fem år.  Först tänkte jag vänta med inlägget och ta lite bilder ikväll  men så blev det inte.

Fler kära, trygga och varma bilder hittar ni här.