konstbarbro

Jul igen

Kategori: Festligt

Tur att julen varar ett tag men innan nyår vill jag i alla fall hinna blogga om julaftonen. Ifjol beskrev jag så detaljerat det årets julafton att jag nu nöjer mig med några få bilder. Vi var på Grubbe som vanligt hos min brorsdotter med familj och det var en vackert snövit men kylig afton när vi samlades en timme före Kalle.
 
Minstingen börjar bli stor men än är klappar något väldigt spännande som man måste kolla in.
Efter lite tjat på mamma och pappa fick hon så småningom också öppna ett paket i förväg. Där låg det allra sötaste lilla mjukisdjur med namnet Yahoo, tror jag, för vi associerade till Yohio, han som sjunger i japansk utstyrsel.
 
Efter Kalletimmen hjälps vi åt att fixa julbordet som vi avnjuter i lugnt samspråk. Lite foton vill man också ta. Här är värdparet.
Efter maten är det viss otålighet hos barnen som här trängs i fåtöljen. Där ser ni också A:s nya gosedjur i hennes famn.
Tomtedramatiken har jag redan beskrivit i mitt förra inlägg, se här.
 
Klapparna delas ut och på bordet växer paketberget. Det är ändå måttligt då det är bara vi vuxnas paket som befinner sig där. Vid min sida G-I, mor och svärmor till värdparet, som också är med alla år.
Min brorson måste också få vara med på bild med oss andra.
Jag är nöjd med årets outfit för jag gillar ju rött som jag säkert nämnt tidigare. Bekvämt men också ganska fint med mina grafiskt mönstrade byxor. Sista dagen före julafton var jag ned på stan och kollade in en snygg röd spetsklänning som jag noterat tidigare men nu fanns bara stora storlekar kvar så det fick bli något jag haft tidigare, men inte just på julaftonen.
 
När jag åkte hem senare på kvällen var det hela -17° och resten av helgen blev kylig som utlovat med klimax i söndags då det var kallare än -20. Just den dagen bjöd jag släkten på efterjulmiddag som jag brukar. Det blev kantarell-,spenat- och västerbottensostpaj, alltså allt i ett med sallad till, sen vit chokladpannacotta med hallon/blåbär och mandelflarn.
Barnen var inte så förtjusta i paj även om L åt en liten bit men A vägrade. De fick lite smörgås istället så de blev nöjda.
 
Jag började med Höga Kustenglögg som fick mycket uppskattning av alla, även barnen ville smaka mer. Jag köpte den på Gammlia julmarknad och den var härligt kryddig och inte alls för söt. Till det lite småtilltugg, smördegsbollar med västerbottensost (igen, vad gjorde man utan den?) och kummin samt rågchips med romröra. 
 
Efter ätandet var det dags för spel, både memory och ishockeyspel togs fram.
Först måste man sätta ihop spelet som stått oanvänt länge i förrådet. Även pusslet försökte de sig på en stund.
Men det var ordentligt svårt, detta pussel som jag köpt på Willys för en billig peng. Jag valde ett motiv med massor av detaljer så det inte skulle bli så svårt som de med stora fält av himmel och hav. Men detaljerna återkom på många ställen och det var inte alls lätt. Roligt ändå!
Lilla A hade en jättefin tröja, så passande hos en kattvän som jag.
Så söta de är båda två!
 
Igår blev det istället en väldigt lugn dag då jag i sällskap av katterna fortsatte att pussla.
Bra att få hjälp med letandet. Sen hann jag också med en skön promenad i solskenet och diska/städa undan efter söndagens middag. Vännen som haft sin son hos sig nästan en vecka kom förbi med det som var kvar av DN:s söndagskorsord. Mera hjärngympa är bra men jag kände mig lite mosig. 
 
Lite vila behövs nog emellanåt. Därför är det skönt att nu är pusslet färdigt så jag kan tänka på annat ett tag.
Läckert guldigt, inte sant? Idag har vi handlat till morgondagens middag. Vi ska vara här hos mig då jag är kattvakt till en grannes katt. Kanske åker vi ned till stan och minglar med andra firare till storfyrverkeriet.
 
Jag önskar er alla ett Gott slut på det gamla året och förstås ett Gott Nytt År efter det! 
 
 
 

Tomtekoll

Kategori: Festligt

Tiden går fort eller så är jag ovanligt ineffektiv för jag har inte hunnit skriva något här sen före julaftonen. Nu borde jag men känner mig så inninordenstrött att det bara får bli helt kort.
 
Barnen har börjat lista ut att det inte finns någon riktigt tomte men helt säkra kan man ju inte vara. Det knackades lite här och var men ofta var det morbror J som skojade med barnens förväntan. Till slut såg de i alla fall en person med skägg och lykta utanför altanen.
Pappan ropade, barnen kom och tittade, sonen tvärvände sen och rusade till garaget där han mötte sin mor med avslöjande skägg och lykta, dock inte på sig, men i närheten. Hon nekade förstås och vi andra hade roligt åt diskussionerna med barn som inte riktigt kunde vara säkra men ändå nog förstod att det inte stämde, det där med tomten. Jag har i alla fall njutit av alla år som vi har haft besök av olika tomtar med säck och lykta i detta hem där jag deltagit i julfirande sen 2006.
 
Hur som helst blev alla glada när säcken med klappar hämtats in och började delas ut tillsammans med alla andra paket under granen av lilla A. med stor frenesi.
Mer om julfirandet kommer senare när min energi förhoppningsvis återvänt. Nu måste jag bara ut och få mig lite dagsljus och frisk luft även om kylan är svår, hela -17° just nu. Till i morgon utlovas tråkigt nog plusgrader och regn.
 
God fortsättning!
 
 

Glömde nästan!

Kategori: Min närmiljö

Jag höll nästan på att glömma, tänkte inte på att vi var så nära. Nu när den längsta natten eller kortaste dagen passerat så står vi inför helgen vi alla väntat på, eller vissa kanske fasat för. Jag ser i alla fall fram emot morgondagen då jag åker till min brorsdotter med familj och träffar dem och några till under enkla men gemytliga former.
 
Därför vill jag förmedla lite julstämning med några vintriga bilder då vi äntligen fått snö. Redan strax efter klockan nio i fredags ljusnade det då landskapet lyste vitare än någonsin denna snöfattiga vinter.
Med blå himmel i bakgrunden blir allt så vackert. t.ex. lite småäpplen.
Eller bara ett snötäckt staket som solen lyser på och faktiskt lyckas smälta några droppar.
Kullen på innergården är nu välbesökt av småttingar med entusiastiska föräldrar som drar dem i pulka m.m. upp om och om igen för att barnen ska få sig en härlig åktur neråt.
 
När jag tog kortet hade de knappt hunnit börja med det. Istället tror jag att det är tomten som skymtar bakom snötyngd bollpil.
Rätt rödfärg på kläderna är det i alla fall. Inomhus har jag också en del tomtar och dessa är speciellt kärleksfullt omslingrade.
Med dessa bilder vill jag önska alla mina läsare en Riktigt God Jul med allt vad det innebär. Må så gott och njut av vad dagarna har att bjuda på!
 
 

Kullabesök

Kategori: Miljö, friluftsliv

För nästan en vecka sen tog jag en tur till stugan i Kulla då det var en fin solig dag med lite vitt på marken. Sen dess har vi haft flera sådana dagar efter att betydligt mer snö fallit men just då var jag lyrisk över solen. Lilla stugan med nya uterummet ligger och väntar på vår- och sommarsäsong då den besöks så mycket mer.
Dörren hade tyvärr svällt av fukt, gissar jag, då den faktiskt satt fast och jag kom alltså inte in, bara till uterummet mitt. Visst har dörren varit trög tidigare men aldrig har jag behövt ge upp som då.
 
Visst blev nya taket fint? Jag är så nöjd efter att i många år oroat mig för murkna bräder och att fukt skulle ta sig in på vinden där vi aldrig är. Nu behöver jag inte oroa mig mer för det.
Småtallarna ska inte få bli så mycket större än så här är det tänkt, alltså som de största. Det blir lite insynsskydd på den öppna tomten så småningom i alla fall, men inga långa skuggor.
 
Ut i skogen på promenad gick jag.
Kvart i tolv hade solen den här höjden över tallheden.
 
Här kommer strålarna riktigt nära.
En stubbe fanns också att fotografera.
Mycket snö var det inte, mest bara frost som täckte marken och behagliga -3,5°. En bit bort förflyttades jag plötsligt till en helt ny världsdel, se skylten!
Någon som besökt Australien och tagit med den hem eller? Några söta koalabjörnar mötte jag tyvärr inte på min planlösa skogspromenad i lågsolen.
 
Däremot lite besvärlig väg för de som framför motorfordon. Ganska så blött är det nog under isen som nu lägger sig skyddande över sörjan.
För mig som gick sakta framåt var det inga problem att gå vid sidan av. Ett kvarlämnat lingon lyste fint klarrött i frostad omgivning.
Jag svängde av till min kära grop med fin akustik. Tystnaden är så lugn och fridfull därinuti.
Ett renskelett har legat där länge men nu syntes inget alls. Det vita dolde nog de små benrester som är kvar.
 
Låångt och brant är det upp till gropens kant men jag väljer att snedda ut till lilla skogsstigen som passerar.
En bit bort ligger ett annat skelett, av rostig metall, som en gång varit ett behövt redskap, gissar jag, men av någon konstig anledning blivit lämnat mitt i skogen. Jag har fotat det tidigare så det blir ingen bild på det idag.
 
En halvtimme senare när jag är åter vid min bil har solen sjunkit ytterligare och är snart borta.
Inga människor mötte jag men det var en skön vistelse i Kullafrisk luft innan jag vände åter mot stadens julstress. Alltså trafikmässigt köerna till och från Ersboda handelsområde som jag passerar innan jag kör in på parkeringen vid gula Glassgränd.
 
Idag har jag bakat lite, pysslat lite utomhus med ljusgirlanger som slutat fungera och tagit emot en härlig hög med färgglada julkort från vänner, släkt och bekanta. Så jätteroligt att få fysiska kort i sin brevlåda att sätta på kylskåpsdörren och njuta av i några veckor till.
 
 
 
 

Fototriss - Juldetaljer

Kategori: Min närmiljö

Årets sista trissutmaning har temat juldetaljer och trots att frestelsen är stor att visa vårt vackra vinterlandskap som vi fick idag när solen sken så inser jag att det inte kan kallas detaljer. En domherre som pep så försynt bland de snötyngda träden kanske ändå kan duga.
Ett saftigt rönnbär har han i sin näbb. 
 
Inomhus hittar jag lite gammeldags pappersjulgirlanger som jag ärvt från min gamla faster, tillsammans med lite nyare tomtepynt.
Tomtelivat kan man nog kalla det.
 
Jag avslutar med ängeln i fönstret som är finare inifrån än utifrån där mest bara lamporna syns.
Så mycket makro blev det inte då den funktionen inte är så stark på min kamera. De andras juldetaljer hittar ni hos Fototriss.
 
Vårt vackra vinterlandskap ska jag blogga mer om senare för med 6 minusgrader nu och löften om fortsatt kyla ligger snön kvar ett tag. Vi får en vit stämningsfull jul vilket gläder mig oerhört. Jag önskar också er alla en riktigt God Jul o Ett Gott Nytt År!
 

Älvspromenad

Kategori: Umeå Stad

I söndags firade vår förening/vänskapsklubb UMeGänget att vi funnits i egen regi 3 år med att bjuda alla våra medlemmar på smörgåstårta och go'bit på Ullas café beläget på Umeå Östra Station. Trots att vi har 22 medlemmar var det tyvärr bara hälften som kom men vi som var där hade trevligt och åt gott. 
 
Jag fick skjuts dit av U som bor nära mig och vi valde att åka lite tidigare för att ta en promenad i den bleka decembersolen vid älven.
Vi gick strandpromenaden vid Öbacka Strand där höghusen står på rad och fler är på gång.
Vackra vinternypon lyste röda. Så fint att de låter småbäckarna rinna öppet och skapa ett levande landskap mellan husen.
I bakgrunden till vänster Östra Station där vi samlades senare och rakt fram NUS, Norrlands Universitetssjukhus.
Riktigt breda eller ska man kalla dem långa höghus byggs nu.Från det här hållet lite i stil med miljonprojektet på 60-talet men med de tjusiga inglasade balkongerna med älvsutsikt så höjs statusen betydligt.
Jag gissar att det är dyra bostadsrätter i dessa hus men även hyresrätter finns på området. Den svartvitrutiga fasaden på garagen tycker jag är läcker.
 
En liten bit till går vi mot Kolbäcksbron innan vi vänder åter för att hinna komma i tid till vårt möte.
Så vackert att solstrålarna brer ut sig från Ön. Isen lägger sig sakta på Umeälven och ger en skön känsla av vinterstillhet.
På björken fryser dropparna till is. Vi hoppas nu att kylan får stanna och att mer snö kommer så vi äntligen får vinter. Det har SMHI lovat för de kommande tre dagarna men om det stämmer återstår att se.
 
Efter vårt go'fika med alla trevliga gängmedlemmar promenerade jag och S tillbaka mot centrum. Solen gick ned och färgade molnen gulröda.
Hos vännen Östpåstan vek jag av och S fortsatte Västpåstan där hon bor. Det är fiffiga namn på stadsdelarna numera:). Länge har de kallats så i folkmun men nu står det också på skyltar.
 
Idag har solen visat sig igen och det har varit en behaglig temperatur på -3--4°. Jag tog bilen till stugan, vandrade omkring i skogen och njöt av den friska luften. Lite mer snö låg där på marken men det var inga problem att parkera bilen turligt nog. Däremot hade stugdörren svällt så jag kunde inte öppna den alls. Trist, det har faktiskt aldrig hänt förut. Visst har den fastnat och varit trög att öppna och stänga men aldrig har jag helt fått ge upp som idag. Jag kom i alla fall in i nya uterummet som tur var.
 
De bilderna visar jag senare. Nu vill jag önska er alla en fin fortsättning på veckan. I morgon firas jag av några väninnor med en försenad födelsedagsmiddag på restaurang. Det ska blir så roligt att få träffas och njuta av riktigt god mat och dryck. Egentligen är det väldigt sympatiskt att dra ut på firandet så här länge :).
 
 

Fototriss - Fyrbentingar

Kategori: Katter

Ett bra tema denna vecka då jag inte har tid att leta motiv. Fyrbentingarna mina finns här nära och är roliga att föreviga.
 
Så vanligt är det inte att de sover bredvid varandra på dagen men här samsas de i alla fall om samma filt.
Tyvärr hann jag ine fotografera innan de vaknade så nu är de lite på sin vakt men ligger ändå kvar.
 
Lite senare håller jag på att förbereda middagen. Ljudet när räkorna hälls ut ur påsen lockar dem direkt att stå nedanför diskbänken och jama samt titta bedjande på mig. Men Tusse nöjde sig inte med det.
Precis där stoppade jag honom för räkorna är mina. De får räkrommen som de också gillar mycket. Men först måste räkorna tina och det tar ju tid så några gånger får jag fösa ned min käre katt från diskbänken.
 
Lilla Desirée tycker om att vara i kartonger eller som här gömma sig bakom gardinen.
Mysko blixtögon gick tyvärr inte att undvika. Med dessa tre bilder skickar jag en hälsning från mina kära fyrbentingar om en fin Lucia. Jag såg Luciamorgon på TV och det var så vackert. Men det fina stördes av det eviga applåderandet efter varje sång. Är jag gammaldags som önskar stämningsfull tystnad mellan sångerna?
 
Fler bidrag hittar ni hos Fototriss.

Gabicce Mare, måndagseftermiddag

Kategori: Resor och utflykter

Nu vill jag blogga klart om resan och tar mig an de sista bilderna från Italien i oktober. Dagen här hemma har bjudit på blötsnö men det blev i alla fall vitt och sååå mycket ljusare ute. Tyvärr är det plusgrader så risken är stor att det fina vita tinar bort men jag njuter i alla fall idag :).
 
Jag testade min kameras zoomfunktion från hotellrummets balkong, ställde den på räcket som stöd och zoomade in båtar långt därute på Adriatiska havet. Först 21x zoom som jag visste om men höll kvar fingret på funktionen och vips var jag uppe i det dubbla. Jag gissar att de sista 21 är vad som kallas digital zoom men vad det riktigt är vet jag inte. Skärpan är ändå hyfsad, eller hur?
Undrar vad som sker här där två grodmän i olika båtar möts för något slags utbyte? Efter en stund delade de på sig och den ene grodmannen hoppade i och sökte efter något nära skarvklippan.
Visst ser ni honom simmandes under ytan till höger? Jag testade också att zooma in åt landshållet och det jag tror att vi ser bortom hamnen är den närmaste badorten, Cattolica, inte helt okänd för oss skandinaver.
Vilken bra kamera jag har och ändå är det ingen systemvariant. Det var riktigt roligt att leka lite med funktionerna medan vännen höll på med korsordet i sängen:). Ännu var det bara eftermiddag men vi var lite slöa denna dag och det var skönt att ta det lugnt. Jag ville i alla fall kolla stranden då solen sken så gott och gick ned med baddräkt och handduk redo. Det visade sig vara en del svenskar därnere som badade eller hade badat.
 
Jag kastade mig genast ut i det azurblå vattnet. Inte vet jag om det är just azurfärgat men det är ju ett vackert ord :).
Behagligt höstvarmt vatten och jag njöt. Jag bad en okänd kvinna fotografera mig. Hon tog massor av bilder men bara på mig och vattnet. Jag hade ju velat få med lite himmel och omgivning också, men jag kanske uttryckte mig oklart. Just nu minns jag i alla fall hur skönt det var. Klockan var nästan 17 och solen började dala så efter två dopp vandrade jag den branta backen upp till hotellet och duschade av mig. Då var badstranden nästan tom igen.
Var vi åt middag den kvällen har jag faktiskt glömt, men kvar i Gabicce var vi i alla fall. Den sista bussen från Pesaro gick redan kl 19 så det var inte läge att åka dit för att äta på restaurang. 
 
Dagen efter klev vi upp strax efter fyra för att åka iväg till flygplatsen en stund senare. Vi var lovade frukost men där fanns bara kassar med två små frallor m ost och skinka samt ett äpple och tillgång till kaffe. Jag var så glad över yoghurten jag köpt med mig dagen innan. Det blev till att köpa sig en rejäl macka och te senare när vi kommit fram till flygplatsen i Ancona.
 
I tid kom vi iväg med vårt flygplan hem.
Ett sött dekorerat plan från Litauen. Lite slitna säten men helt okej.
 
Morgonpigg som jag var fotograferade jag hemresan.
Så skönt att sväva bland molnen!
 
Alperna är mäktiga.
Visst är det lite sagoaktigt landskap?
 
Lite tydligare bergstoppar kommer på nästa bild.
I tid kom vi också till Arlanda där vi hade några timmar att slå ihjäl, som det heter. Märkligt uttryck!
 
Mina vänner, A o  H som var med på samma resa, hade vi knappt träffat alls dessa dagar då vi bodde på olika orter utan att veta om det i förväg. Det tog vi igen nu då vi åt en gemensam lunch på Alfredos. Min fiskrätt var det godaste jag ätit på hela resan, faktiskt :). Senare då vi gått igenom säkerhetskontrollen unnade vi oss en stund på O'Learys.
A håller på att fylla i en klagoblankett, tror jag, om försenat flyg ner. Jag vet inte om de fick någon kompensation.
Själv är jag så nöjd med resan och att jag äntligen fick unna mig en Irish coffée.
Vännen bredvid är nog nästan lika nöjd men minen visade annat så den kapade jag.
 
Så, nu har jag hunnit ifatt mig i bloggandet och kan koncentrera mig på nuet. Det blir alltid så här när det gäller resor för jag tar så många bilder jag vill visa. Sen händer det inte så mycket under senhösten och förvinter. Ungefär samma saker som varje år och nu när jag bloggat snart fem år finns ju liknande bilder sen tidigare.
 
Jag har tre julklappar kvar att köpa men två av dem vet jag var de ska inhandlas. Den tredje blir knepigare men jag får leta vidare de dagar som återstår innan vi samlas till jul. Julkorten är skrivna och ska snart postas. Jag kör gamla vanliga papperskort och hoppas att jag får många sådana också. De virtuella är inte lika kul då jag vill sätta upp dem på mitt kylskåp och titta på dem då och då under helgerna.
 
Jag önskar er alla en trevlig helg!
 
 
 

Gabicce Mare

Kategori: Resor och utflykter

Ute stormar och regnar det så idag är en perfekt dag att göra sådant man inte hunnit med tidigare. Jag ger mig därför på att skriva om vår sista dag på Italienresan som det nu är drygt två månader sen som vi kom tillbaka från. Dagen innan hade varit intensiv med besök både i Urbino och San Marino så vi valde att ta det lugnt och bara strosa omkring där vi bodde, i badorten Gabicce Mare. Norrut ligger de mer kända orterna Rimini och Riccione, men Gabicce verkar också vara en välbesökt badort under säsong. 
 
I oktober när vi var där var det allt annat än säsong. Närmast stranden låg hotell på hotell i flera rader och de flesta var stängda så det kändes dött. Svårt att tänka sig alla hotell fullbelagda med turistande människor som rörde sig på gator och inte minst på stranden. Det vore nog en helt annan upplevelse!
Det här stället ser väl fint ut? Fast det är stängt vilket inte minst syns på den icke rengjorda poolen. Gatorna var glest befolkade men då och då passerade småbilar, och elcyklar fanns det gott om. De var säkert bra att ha i den backiga miljön. 
 
Vi vandrade ned mot hamnen och där såg vi många småbåtar längs kanalen.
Men inte mycket liv alls.
Lite större båtar närmare havet. En vacker madonna blickade ut över hamnen högt däruppe med Jesusbarnet i famnen.
Vi hittade en fin restaurang där man kunde sitta inomhus, då det var lite svalt, men vid glasade väggar ut mot hamnen. Att den var fin syntes på den vita duken och de vita tygservetterna... och på priset. Jag valde en sjötunga och in kom en sjötunga utan något annat på tallriken, inte ens en citronklyfta!! Men när jag bad om en kom den i alla fall. Jag hade som tur var beställt en sallad, "green salad", i tron att den skulle innehålla tomater och andra grönsaker, men nehej, bara gröna salladsblad i en jätteskål. Goda var de men....ja, ni förstår nog. 
 
Efter lunchen vandrade vi först ned mot stranden och där kunde man ana en uppluckring i molnen.
Ett litet hopp väcktes men vi vände om och gick in mot ortens centrum eller vad man nu ska kalla det som inte var turistgator. Ett litet samhälle men ändå ganska sovande en måndag även om yrkesbilar pilade runt på gatorna. Ett fint konstverk som hyllar havets folk om jag nu tolkar italienskan rätt stötte vi på. Minns ni låten "Gente di mare" med Umberto något...?
Grönt var det för sommaren hade varit regnig enligt vår guide från dagen innan. 
På andra sidan fullt med änder i lilla kanalen.
Vi var på väg till stormarknaden som var ganska liten, som en större mataffär bara. Jag köpte i alla fall med mig god pesto och några ljuvliga chokladkakor, mörka med hela hasselnötter i. Just den varianten har jag inte än hittat här i Umeå, men jag ska leta vidare för de var en höjdare smakmässigt :).
 
På vår väg mötte vi små grupper/par av andra svenskar som var med på samma resa. De hade betalat hela turpaketet men valde bort dagens tur till Assissi som innehöll nästan sex timmars bussresa och istället stannade hemma och tog det lugnt som vi.
En snygg liten rondell och en vacker hibiscus nedan..
.. innan vi kom åter till vårt hotell.
 
Eftersom det var sista dagen firade vi med en Aperol spritzer på terrassen.
Lite chips till smakade bra. Som ni ser är solen på väg, jag kisar och vännen tar på solglasögonen vid den grönskande ravinen ner mot stranden.
 
Jo, det blir ett inlägg till för nu får det räcka för idag. Åh, vad jag önskar att dagens regn hade kommit som snö istället och gjort världen utanför vit och fin. Men nu är det så här och det är väl bara att gilla läget och hoppas att snart blir det en riktig vinter.
 
Ha en skön vecka, kära läsare!
 
 
 
 
 

Fototriss - Vitt

Kategori: Umeå Stad

Fototriss har denna vecka tema Vitt och vad är väl vitare än Umeås nya kulturhus, Väven kallad, som jag och min systerdotter besökte idag. Jag hann ta en bild när solen stod som högst.
Byggnaden är inte lätt att fotografera på så här nära håll då den är både hög och vidsträckt vid Umeälvens kaj. Vi såg en bra film "Seraphina" på Folkets Bio som fått nya lokaler i Väven och just nu har Europeisk filmfestival. Efter en timme och fyrtio minuter gick vi ut från Vävenscenen och tog de sista två bilderna på denna vita byggnad från  ett annat håll.
Till höger hade vi varit och framför ser ni nu bibliotekets våningar och hotellet U&Me, den höga byggnaden längst bort. Jo, nog är det en väv alltid och lite av varje finns i den att upptäcka. Än är bara början då den endast varit i bruk sen den 21 november.
Det vita blir inte lika vitt i skymning men här kommer också en vit bil med vita lyktor på Strandgatan som delar byggnaden så jag hoppas att det räcker.
 
Det är nämligen tävling denna omgång och priset är en självvald produkt från Coolstuff. Mycket att välja på finns det, ganska udda saker också, men jag fann en kamera att önska sig :).
 
Många fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.
 
 

Nöjd!

Kategori: Festligt

Det är inte så vanligt att man känner sig riktigt nöjd, men idag fick jag den känslan. En stund i alla fall :)! Jag har dammsugit nästan hela lägenheten och torkat golv i trappan och några av rummen. Adventspyntet är placerat runt om i bostaden tillsammans med julgardiner och dukar så julstämningen börjar infinna sig.
Dagens solnedgång.
 
Mina två korta promenader idag gick till Willys och Coop Forum. Inte direkt spännande, men förråden behövde fyllas på. På det senaste stället köpte jag Tommys jul, CD med Tommy Körberg och spelade den till mitt golvtorkande. Den var jättebra; lite dramatisk, musikalpampig och lätt vemodig emellanåt så jag kunde tänka lite sorgset på min mor som dog i juletid för 18 år sen.  Ändå känns det som igår när jag minns hennes närvaro.
En ännu finare solnedgång i förra veckan.
 
Igår var jag bjuden på glöggkalas hos min väninna och hon hade verkligen dukat upp med godsaker.
Bilderna är från hennes mobil då jag hade glömt kameran. 
Jag klippte mig i tisdags så nu har alla lockar försvunnit, men jag blev riktigt nöjd med min nya frisyr. Förutom att sitta still och äta/dricka gott så gjorde vi lingontryfflar ihop. Vi tog dessutom en promenad och besökte Lilla Galleriet i närheten där de har en fin konstutställning med oljemålningar av Cecilia Sikström, bördig från Lycksele. Hon har varit känd länge och det syns på konstverkens priser, den dyraste kostade hela 128 000:-!!! Men jag gillar hennes färgstarka porträtt.
 
För några veckor sen gjorde jag en sömnapnéutredning. Vårdcentralen hade för mer än 1,5 år sen skickat en remiss till Andningsenheten på NUS och äntligen fick jag en tid. Jag fick med mig hem en mätutrustning som skulle fästas på min kropp. Jag trodde då att jag aldrig skulle klara av att sova med den, men märkligt nog sov jag riktigt bra mellan 23 och 7. Katterna hade respekt för de lysande och blinkande lamporna och lät mig vara ifred frånsett vid tretiden när Tusse ville ut.
 
I måndags fick jag komma på återbesök och gå igenom mitt ifyllda frågeformulär. Så bra ifyllt, sa läkaren vänligt, och sen visade han kurvorna över mitt sovande, snarkande och andningsuppehållen. Jag hade både mindre uppehåll och fullständiga, mest när jag sov på rygg men även på sidan och inte alltid samtidigt som snarkandet. Så jag fick bekräftat det jag anade, att jag har sömnapnébesvär. Måttliga, sa läkaren och föreslog en speciell bettskena som drar fram underkäken och på så vis ska motverka andningspauserna. De som har ännu svårare och/eller är mycket överviktiga får istället en maskin. Fungerar inte bettskenan finns risken att även jag får den, men jag hoppas att få slippa det.
 
Så skönt ändå att få det bekräftat, så trött som jag har varit en längre tid och särskilt nu i november då jag knappt alls vill stiga upp på morgnarna utan bara somnar om igen och igen. Turligt nog är katterna envisa och jamar upp mig hyfsat tidigt (nio-tio) så dagen inte helt förspills. 
En fin kattlampa som är vinterns investering. Jag gillar mycket Rosinas katter och handlar från Fyrklövern, som frestar med olika erbjudanden och rabatter, men ändå blir det dyrt. Fast fint och ovanligt, eller hur?
 
Jag har varit väldigt seg i höst efter resan, känner jag. T.ex. har jag inte bakat alls inför julen, ej heller köpt någon glögg utan jag bara låter årets december gå utan att bjuda hem någon. Vill någon komma är han/hon förstås välkommen, men jag orkar liksom inte anstränga mig. Jag är faktiskt själv lite förvånad, men accepterar att jag nog behöver lite återhämtning efter sommarens intensiva aktiviteter.
 
Nu har jag i alla fall gjort adventsfint och är så nöjd med det. Om någon vecka plockar jag fram resten, tomtar och julkrubba så det blir ännu mer juligt. Positivt är också att idag fick jag ett handskrivet brev av en kär väninna som jag brevväxlat med sen vi var 16 år och hade gått första året i gymnasiet tillsammans innan hon flyttade med sin familj söderut. De breven kommer allt mer sällan numera men vi fortsätter hålla kontakten och jag uppskattar verkligen att få läsa hur hon har det. En riktigt skön stund i morse när jag läste hennes innehållsrika brevsidor.
 
Hoppas att ni också har en fin adventstid, nu och framöver.