Barbro S

Avresa
Jag börjar lite mjukt med resan till Costa Brava fast jag har kvar lite bilder från innan också, men de får vänta. Måndag den 14 oktober gav jag mig iväg på min femte resa som Natura MedPharma bjuder på. Hur går nu det till? Jag har kanske berättat lite om det förut men här kommer det igen. Först resan från Umeå till Stockholm som jag fick betala själv helt och hållet. Strax före elva var det tid för landning på Arlanda. Bara lite moln som synes och några plusgrader.
Jo, man (jag) får ett erbjudande från firman om hälsokostpreparat, ett provpaket för 39:50. Egentligen helt gratis men portot kostar. Klart att jag tackar ja till det när det dessutom erbjuds en resa till Costa Brava för nästan ingenting. Resebolaget heter Universal Tours och det jag måste betala för är flygplatsavgift på 658 Skr. Resten, flyg T/R Stockholm - Barcelona, transfer till och från flygplatsen, tre nätter på fyrstjärnigt hotell inkl frukost och faktiskt också en buffémiddag inkl vin o vatten, helt gratis. Det sista ett extraerbjudande vi inte visste om innan. Bra, eller hur?
På planet till Barcelona hade vi ett tag denna vackra utsikt, ett hav av moln  med spikrak horisont. Flygbolaget hette Air Explore och var tjeckiskt. Ingen mat erbjöds och så är det visst vanligt numera. Som tur är hade vi köpt en jätteräkmacka av landgångstyp på Arlanda, ätit halva där och tagit med andra halvan så vi klarade oss bra de dryga tre timmar som flygresan tog. Med lite rödvin och en kopp te till blev det riktigt gott.
 
Tre nätter är ju lite kort så vi hade betalat 690 Skr för att få stanna ytterligare en natt. Vi var då garanterade ett dubbelrum att dela med okänd person av samma kön. För att vi säkert skulle få dela rum, jag och väninnan S, ville de ha ytterligare 1749 Skr av oss var. Vi snålade och chansade att det skulle ordna sig ändå på något sätt. Osäkerheten var att vi faktiskt kunde få olika resedatum men vi höll tummarna.
 
I september blev vi uppringda var för sig då de erbjöd ytterligare en natt, tre middagar och en flamencoshow på Casino med avresa den 14 för totalt 1200 Skr. Klart att vi tackade ja för då visste vi ju att vi kom med på samma resa :). Sen var frågan vilket hotell vi skulle hamna på, tänk om det blev olika? Först 48 timmar innan skulle man kunna få reda på hotellets namn. Det blev Hotel Don Juan i Tossa de Mar för oss båda.
Snart framme till Barcelonas flygplats El Prat. Vi hamnade båda i samma grupp, åkte därifrån i samma buss men när de ropade upp rumsnumren visade det sig att hon skulle dela med en Anneli och jag med en Doris. Rummen låg precis bredvid varandra så vi hoppades att det skulle lösa sig ändå. Lite mankemang blev det men till slut hade vi övertalat damerna att de passade bättre ihop än med oss. Ganska mycket tur och slump men resultatet är ju det viktiga :).
 
Hotellet skulle vara fyrstjärnigt men det stämde inte riktigt. Tre hade nog passat bättre. Helt okej, men lite slitet, en toalett som spolade i evighet, ingen hårtork ( jag med mitt tunna hår klarar mig utan, men väninnan med sin tjocka man behöver en sådan), lite ofräscha filtar och annat smått och gott som saknades, men vi mådde toppen ändå. +20° när vi kom fram strax före åtta på kvällen är ju inte helt fel. 
 
Vi bjöds på middagsbuffé i jättematsal med hög pratvolym. Ingen höjdarmat direkt men det var skönt att få äta ordentligt en gång den dagen. Efterrätterna var läckra.
 
Nästa dag började med frukost i samma stora matsal och där fanns många godsaker, bl.a. chokladcroissanter som jag tog med mig att äta lite senare. Jag vet inte om man får göra så men jag gömde den i en servett och låtsades som om ingenting vilket gick så bra :). Sen blev det infomöte då de försökte sälja in turer för alla dagar. De flesta köper nog in sig på det paketet, vilket kostade 258 Euro för fyra heldagsturer. Vi valde bara en för hela 110 E. Där försöker de nog ta igen det de bjuder på. På min kanarieöresa kostade en heldagstur bara 47 E så visst är det lite skillnad. 
 
Vi bestämde oss för att åka in själva till Barcelona samma tisdag med bussen som gick 10.40. 1 timme och 20 minuter tog bussresan, först på slingriga bergsvägar och sen bekväm motorväg direkt till storstaden. Utanför bussstationen i Tossa stod denna läckra rondellskulptur.
En jättebläckfisk, en brottningsmatch, slingerväxter? Ja, man kan se lite av varje i den och det tycker jag är spännande.
 
I Barcelona klev vi av på busstation Nord och gick direkt till Sagrada Familia.
Glad att äntligen vara framme vid denna mäktiga, helt fantastiska skapelse av Gaudi vill jag förevigas. Då hade temperaturen ökat till + 24°.
Folk, troligtvis turister, vimlade och kön var lång. En värdinna trodde det skulle ta 45 minuter att komma in i kyrkan men det gick betydligt fortare och var riktigt trevligt med alla olika språk som talades runt omkring oss.
 
Mer om det senare.