konstbarbro

Skir grönska

Kategori: Djur och natur.

 Jag fattar inte att det går så fort, från det att löven började skifta i ljusaste grönt till att det nu är prunkande mer och mer djupgrönt överallt. De stora häggarna har slagit ut och den ljuvaste av dofter sprider sig i luften. Min favoritsommardoft absolut.  Går ut med kameran för att fånga lite av det ljusgröna.

Granknoppar
Fräscha granknoppar, ska gå att äta om man nu har lust till det.

 
När jag skulle fota häggblomknoppar fanns där myror i arbete. Två släppte när jag närmade mig med kameran men denna ställde sig på två ben och jabbade med de andra benen mot mig. Tuff myra :). Tyvärr hann jag inte knäppa just då.

 Fågelsången är härligt intensiv. Vi har en svartvit flugsnappare som sjunger så vackert dygnet runt (tror jag, jag lyssnar ju inte jämt) i en tall utanför där jag med vaktmästarens hjälp satt upp en ny holk. Tippar att honan ligger på ägg därinne. Tyvärr så har min Tusse fattat posto nedanför och tittar uppåt med stort intresse. Hoppas vi har flyttat till stugan innan det är dags för ungarna att flyga ut.  Annars är min absoluta fågeldrillsfavorit storspoven som också är Västerbottens landskapsfågel. Både hägg och storspov kommer med sommaren och allt som är gott med den, så känner jag sen många år tillbaka.

Så enkelt skriver jag. Så här skriver kulturredaktören på Västerbottens Kuriren om årstiden "våren spränger fram med rent lyriska krafter som en stolt mor som självgod föser sina tultiga avkommor.....framför sig, när björkarnas pollenbomber detonerar .....".  Något mer avancerat uttryckt, eller hur?

Spets med gädda

Kategori: Allmänt

Veckans fotoutmaning handlar om att söka spetsiga motiv. Direkt seglade tanken iväg mot mina kära kaktusar, som också är hälsoväxter då de renar luften och kaktussaften sägs läka sår m.m.

Zebra Aloe
Visserligen spetsig men ändå en snäll kaktus då den saknar taggar.


Och så hatten på en av mina parfymflaskor.

 
En gädda är väl spetsig både fram och bak?

Mer spetsiga bilder hittar ni på FOTOTRISS

Jag måste få berätta om gäddan. På fredagkväll ringde det på dörren och en ung granne höll upp en kasse med en lömskt bligande varelse i och undrade om jag ville ha en gädda till katterna. Givetvis tackade jag ja, men när jag sen tog i den mycket hala (slemmiga) fisken insåg jag att jag inte visste hur man skulle ta hand om den. Konsulterade per telefon en fiskekunnig vän som gav goda råd hur jag skulle filea. Men jag fick inget grepp om gäddan, slemmet tog aldrig slut fast jag sköljde och skrapade.

Till slut tog jag till alternativrådet jag fått --Du kan alltid kapa den och göra kotletter. Jaa, suck, tack så jag sågade itu den och kokade i bitar. Det tog flera timmar innan allt var klart men katterna älskar det vita fiskköttet. Tusse vill ha mer, mer, mer... Och så fick jag ett motiv till att fotografera som dessutom råkade passa denna veckas fotoutmaning. Tack grannen!

En liten bonusbild, inte så spetsig. Klicka om ni vill se i större format.

Motion

Kategori: Konst

I förrgår kväll deltog jag i Blodomloppet, ett jättelikt tävlings- och motionsarrangemang med 6000 deltagare här i Umeå. Jag promenerade förstås 5 km (många sprang 5 el 10 km), med i ett lag så vi fick en välfylld ICA-kasse med mat efteråt. En härlig upplevelse att vara med i en så stor folkmassa och gå genom I20-skogen. Någon fågelsång gick förstås inte att höra men väl musik av trummande slag där vi vek av mot mål. Så långt allt väl.

I går kväll högg det till i ryggen, den vänstra nedre delen, när jag satt still och löste Sudoku. Aaaj, det gällde att röra sig försiktigt, massera lite och bara stå ut. Nu idag har det lättat betydligt, men inte är det ofarligt med motion. Ska jag skylla på åldern? Fast jag är inte så otränad, har också spelat squash två gånger, vilket jag inte gjort sen 1992 då jag spelade en gång i veckan. Eller så är det för att trädgårdsarbetet på knä framför rabatten har börjat och det känns i ryggen ganska snabbt när man är ovan.

Barnkvinnan, målad 1995 på pannå, 55x46 cm, inramad med silverfärgad ram. Ej till salu än.

Lillflickan med guldskorna lämnar inga spår efter sig då hon går i vatten. Från himlen tar hon emot tårar som blir till blodsdroppar och ger upphov till växtlighet, samtidigt som hon håller ett stadigt grepp om blomman som spirar på sin andra sida. Tavlan heter Barnkvinnan och den syftar på att benen är ett litet barns, armarna är en liten flickas men huvudet är ganska vuxet. Blodomloppet - blodsdroppar, därav valet av denna tavla. Annars ingen koppling vad jag vet, men mitt undermedvetna kanske vet :)

Vet ni vad jag ska göra nu? Jo, ta en promenad med samma gäng som i tisdags, men det blir betydligt kortare och förhoppningsvis långsammare. Fikat är viktigast idag.

Ny fotoutmaning

Kategori: Katter

Denna veckans  Fototriss  är "Baksidor" och efter lite funderande tog jag till mitt favoritmotiv, nämligen mina katter.
Först gick jag ut i skogen med Desírée men bland stammar, nedfallna löv, barr och mossa hittade jag inga direkta baksidor. Lövsprickningen är på gång men löven är ännu för små för att ha en riktig baksida att fotografera,tycker jag.  Det får bli bildarkivet denna gång också.


Desirée vid vattenskålen.


Vacker tass!


Och så vill Tusse vara med också.

Nu ska jag ut i sommardagen och lyssna på fåglar i Gammliaskogen medan jag vandrar till Bildmuséet där vänner och konstutställningar väntar.

Knoppar brister

Kategori: Konst

Det var så längesen jag bidrog med en oljemålning så nu är det dags för det. "Visst gör det ont när knoppar brister" skriver Karin Boye men det tycker inte jag även om diktraden är vacker. Det är så underbart att se knoppen slå ut och utvecklas till blomma. Knoppar är söta, blommor är vackra (de flesta i alla fall) och får mitt hjärta att jubla när de visar sin skönhet. Här kommer min knopptavla som är ganska enkel och bladen är jag ganska missnöjd med, men jag gillar färgerna, speciellt det blå. 

Knoppen, målad 1999 på duk, 46x38 cm 

Jag har varit på stugan idag och omgetts av isig nordanvind, kanske därför jag är så lyrisk att få sitta framför datorn en stund. En mycket mysko vind, jag sökte lä på baksidan av stugan men vinden, den rackarn, smet runt hörnet och kylde ner mig gång på gång. Hur går det till?

Jag önskar att stugsäsongen redan vore här då man kan gå i shorts och pyssla på, men idag gällde jacka, jeans, sockar och gympaskor, inget somrigt alls även om solen nu lyser stark och varm.

Händelserik vecka

Kategori: Allmänt

Tusse står här och jamar för han vill att jag ska sätta mig framför TV:n så att han får hoppa upp i mitt knä, men först ska jag skriva mitt blogginlägg. Hur säger man det på kattspråk?

Veckan har varit fylld mycket, squash, möten, restaurangvisiter, samt av fönsterputs,  städning, vårträdgårdsarbete och besök av hantverkare som brutit upp golv och bytt illaluktande träkil. Ljuvligt att äntligen bli av med den, lukten alltså. Ni som känner mig vet vad det handlar om, för er andra är det en för lång och inte speciellt lustig historia. En hel del har varit roligt också, igår t.ex. champagnade jag och en väninna in sommaren på solig uteplats med laxsmörgåsar till. 


Glitterbubblor i glas och glitterstjärna på tröjan.

Solen skiner allt starkare, isvinden kämpar på för att inte släppa fram sommarvärmen men solen är på väg att vinna vilket känns i luften och syns på marken. En okänd kvinna med litet barn passerade mig där jag stod vid rabatten med fingrarna i jorden. --Så fint du har, sa hon leende, och berömde min rabatt. Vad glad jag blev och ändå är det knappt något mer än gröna blad som kommit upp. Lite vackerblå ormöga, den är fin och så enstaka gula, små stjärntulpaner som spritt sig från grannen, men mycket är bara gråbrun jord än så länge.

Pärlhyacinter och stjärntulpan 15 maj -09 

En blågul bild passar i dessa Eurovisionschlagerfestivaldagar. Puh, vilket långt ord! Bilden är tagen hos min granne, men det är de tulpanerna som lyser i min rabatt också. Jag hejar givetvis på Malena men önskar inte att hon vinner utan hellre blir tvåa.  Det är bättre att Sverige slipper det här jättearrangemanget nästa år.Fågelfototriss

Kategori: Djur och natur.

Jag bläddrade mig fram till en fotoutmaning (ingen tävling) gällande fågelbilder och surfade runt på olika bloggar med fantastiska fågelfoton. Tänkte att jag vill också vara med på  Fototriss.blogspot.com/ så här kommer tre fågelbilder från ifjol.

Större hackspett på stugans vårdtall

Gräsand i Kullasjön

Fiskmås tittar rakt in i vardagsrummet

Måsen stod på gatlyktan länge,  jag fick fotografera den i lugn och ro och fast jag öppnade fönstret för att komma närmare stod den kvar tills min katt plötsligt dök upp på fönsterbrädan.

Regnbågar

Kategori: Djur och natur.

Satt i lugn och ro och såg Robinson på TV i lördags med en katt i knät och en i fåtöljen bredvid då det tredubbelringde på dörren så vi alla ryckte till och flög upp ur soffan. Många oroliga tankar hann passera innan jag öppnade dörren. Där stod en mycket ivrig men dyblöt granne och ropade: Titta, vilka fantastiska regnbågar vi har. Ut och fota!
Jaha, det var bara att göra det då. Jag hade sett från TV-soffan att ljuset ute var märkligt men tänkte att jag skulle kolla det när det blev reklampaus. Nu gick det lite snabbare. Så här såg det ut:

Regnbåge 9 maj vid halvniotiden över GlassgrändNästan så att man kan tro att regnbågens slut var nära bakom husen och där ska man ju kunna finna en skatt, enligt sagan. Lat jag stannade ändå  inomhus och fortsatte följa Robinsondeltagarnas vedermödor.

Dagen efter fångade jag dubbla regnbågar med mindre dramatik. Jag hade haft en underbar utflyktsdag med många vänner, härlig natur, fåglar, gott fika och strålande sol hela tiden. Först på kvällen kom en liten skur och lämnade några regnbågar efter sig. Visst är de magiska?

10 maj

Ett nytt fadderbarn

Kategori: Katter

Igår kom hon, mitt nya fadderbarn, i ett stort vitt kuvert från Barnfonden. Så spännande att öppna och se vem det skulle bli. Ett par vackra, men allvarliga bruna ögon betraktar mig, ett fjunigt, vildlockigt mörkbrunt hår omger ett ljusbrunt ansikte på denna 5-åriga flicka från Etiopien. Fetiya heter hon och bor i en by utanför Addis Ababa.

Nu blir det till att handla presenter till första brevet, kritor och ritblock är säkra kort och så något fint, kanske.  Det är härligt att ha ett litet barn på en annan kontinent att bry sig om lite lagom mycket. Hon har en familj, föräldrar och syskon, men behöver förstås bidrag för att kunna gå i skola, få näringsrik mat, köpa kläder och annat nödvändigt. Det är verkligen roligt att kunna ge där det behövs och få respons att det jag skickar kommer fram.

Och så en hälsning från mina busungar till katter.
 
                                    
De vill visa att de faktiskt har kattlucka och eftersom strålkastaren solen ligger på är det nästan som om de vore på TV, eller hur? Tyvärr har de gjort något som matte får stå till svars för och det är inte roligt, men jag hoppas det går att lösa så grannen blir nöjd.

MITT KONSTGALLERI

Kategori: Konst

Här visar jag alla tavlor jag hittills har skrivit om i olika blogginlägg. Jag har alltid drömt om en gammal åttkantig timmerloge på landet där jag kan hänga upp mina tavlor för visning, men så har det inte blivit. Det blev en blogg istället.

Håll muspilen över tavlan så får du information om målningens namn, storlek m.m. Fungerar tyvärr bara ibland.

Det är miniatyrbilder så klicka på bilden så får du se den i större format.

Vill du köpa någon tavla så kontakta mig via kommentar, och lämna din e-postadress eller telefonnummer. 

Jag har relativt låga priser eftersom jag tycker det är så roligt om någon av mina målningar får hänga på någons vägg istället för att lagras i mina förråd.

Bris, målad 1997 på duk, 41x33 cm, silvergrå ram
Solhjärtat, målad 1995 på pannå, 41x33 cm, guldfärgad ramSolens moder, målad 2002 på duk, 61x50 cmCellminnen, målad 1994 på kartong, 64x45 cm, guldmålad träram.Mor och Barn, målad 1995 på kartong, inramad med guldfärgad ramHjärtats röst, målad 2002 på duk, 61x50 cm.


Olga Moderlös, målad 1997 på kartong, 59x49 cm, brun ramBlå vila, målad 2003 på duk, 46 x 55 cm.Regnbågsfisken, målad på duk 2002, 46x38 cm


UR-sinnet, målad 2002 på duk, 61x50 cmI upplösning, målad på duk 2001, 46 x 38 cm.

 Flickan o Lodjuret , målad i olja på pannå 1995, 55 x 46 cm, inramad m guldfärgad ram.Månfågel Blå, målad 2001 på duk, 46x38 cm.

Det här galleriet borde väl ha blivit ett sidoinlägg istället som intresserade kan klicka in sig på, men det vet jag inte hur man skapar, tyvärr.

Nedan visar jag tavlor som jag skriver om i senare inlägg, alltså de finns redan i kommande blogginlägg. Jag uppdaterar mitt galleri eftersom.

Knoppen, målad 1999 på duk, 46x38 cmNedstigningen, målad 1994 + 98 i akryl, sen olja, 70x48 cm, brun ram.

 

Långt senare, nu januari 2016, kommer jag igång med fler tavlor ur min digra produktion för flera år sen.

  
Magma                        Svarta handen      Bruden
 

Fler läsare

Kategori: Djur och natur.

Jag ska försöka göra min blogg lite intressantare, inte genom att ändra sättet att skriva eller visa bilder utan genom att följa en del råd jag fått hur man skaffar fler läsare till sin blogg. Först ska man länka till alla vänner och bekanta som bloggar, självklart, det skulle jag gjort för länge sen men mina vänner/bekanta bloggar inte, tyvärr.  Några släktingar och vänner håller på med Facebook, men det gör inte jag. Hmm!

Men sen ska jag länka till andra intressanta eller roliga bloggar så kanske de länkar tillbaka till mig. Det finns massor med fina bloggar, vilka ska jag välja och är det okej att länka utan att fråga om lov? Jag börjar väl med att fråga, sen får vi se. Kattägare och kattälskare ligger bra till, lite mer vuxna bloggare också även om jag uppskattar de yngres härliga entusiasm och kommentarer. Man blir glad av dem, bara vänliga och roliga kommentarer hittills. Där kan de äldre vara lite mindre generösa har jag märkt, men de flesta är väldigt trevliga.

En bild från fågelskådningen för två veckor sen, har missat tranorna så många år men nu fick jag äntligen se mängder av dem på en äng långt bort betandes vid skogskanten. Och så kom det flera flygande över oss där vi stod vid en gammal lada spanandes.

Tranor på inflygning till Degernässlätten 21 april 2009

Att sikta mot skyn är bra och det gör jag nu för jag vill har fler läsare till bloggen, läsare och kommentarer. Alla mina kära vänner som vet om att jag bloggar, varför slänger ni inte in en kommentar till mig? Ert förnamn och några ord, det behöver inte alls vara märkvärdigt. Alla kontakter uppskattas.

Jag såg vitsipporna i diket idag och snart slår de ut. En härlig tid är på gång.