konstbarbro

Kustbandet

Kategori: Miljö, friluftsliv

Äntligen är min altan ordentligt rengjord och inoljad. Ett projekt som hängt över mig sen minst ett år tillbaka. I värmen som är nu var det bara skönt att jobba utomhus i skuggan. Jag fick hjälp inledningsvis med skurningen i förrgår och gjorde själv klart idag. 
 
Vi hade tänkt åka och golfa idag, jag och vännen, men ångrade oss då det var så varmt. Istället åkte vi till hans stuga i Holmsund där havsvindarna svalkade skönt. Så härlig frisk, lite fuktig luft är gott för lungorna att fyllas med.
 
Vi hade glömt korsordet hemma men inte led vi för det :). Utsikten mot havet är fin fast stugan är i andra led som det kallas.
När tomten är avgränsad och inbäddad i grönska skyddas man från de hårdaste vindarna så läget är helt perfekt. En liten stig leder ner till havet och dit gick jag förstås med min kamera.
Inåt land lyste himlen blå men när jag vände mig om mot havet mulnade det plötsligt på.
Stor kontrast, eller hur?
 
Lite fåglar fick jag syn på och med 21x zoom kom jag så här nära.
Nog är de svarta på riktigt och inte bara pga motljus så jag gissar att det är svärtor.
 
En tärna flög omkring och fastnade till slut på bild.
Suddig, javisst, men man ser att det är en silvertärna då den saknar svart längst ut på näbben.
 
När jag kom tillbaka till stugan var vännen upptagen med att telefonera. Bråttom var det och till slut begrep jag vad som var på färde.
Ser ni den till vänster i fönstret, en stackars sädesärla som blivit instängd i husvagnen. Troligtvis har den letat sig in själv via någon ventil eller... men ut kom den inte på egen hand. Vännen ringde förstås efter sonen som kom ilande med nyckel och rengöringsmedel (kan behövas efteråt) för att släppa ut den lilla fågeln. 
 
En bild på mig hanns också med innan molnen lurade iväg oss tillbaka till staden där det nu också är ganska mulet men ändå så varmt och skönt.
I det gröna sköna trivs jag på en sten :). Magen har blivit större under vintern men jag hoppas att sommarens alla motionsaktiviteter: orientering, golf, trädgårdsarbete, cykling m.m. ska göra att kilona försvinner.
 
Eller varför inte fågelskådning som jag nu är på väg till. Den leds av den skicklige ornitologen Christer Olsson och jag hoppas vi får se riktigt många fåglar. Att skåda ger väl ingen motion men att vandra flera km med tubkikaren på axeln är ganska tufft.
 
Ha en fortsatt skön vecka.
 

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Kategori: Min närmiljö

Nu är det dags för det varje årstid återkommande temat - Så här ser det ut där jag är idag. Här i Umeå kom sommaren med stormsteg och naturen formligen exploderade i växtlighet, både grönska och blommor. Sen sommarens första dag, den 16 maj enligt meteorologerna, har vädret varit så somrigt som det bara är möjligt och vi njuter verkligen av solens strålar och värmen som tinar bort allt vintrigt.
 
Kall vår blev supersommar och det blommar överallt. Vår innergårds fina kulle täcks redan av maskrosor, inte älskade av alla men väldigt fina just nu.
I rabatten trängs nyutslagna gullvivor med blå ormöga som blommat lite längre.
Igår kände jag doften för första gången i år, den ljuvliga från häggens blommor som i rasande fart slår ut i den här värmen.
Blå himmel, bara enstaka vita molntussar och ljuvlig eftermiddagsvärme på altanen. Visst blåser det lite emellanåt men det fläktar bara skönt :). Hoppas sommaren fortsätter lika bra som den börjar. Igår var det Urban så det bådar gott. Visst känner ni till den gamla ramsan: Urban, Vilhelmina, Blenda ska sommaren lända :)?
 
Fler bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss.

Fågelskådning i Sundshålet

Kategori: Djur och natur.

Den senaste fågelskådningen jag var med på, förra torsdagen, åkte vi en hel rad med fågelintresserade skådare till Sundshålet där ringmärkning pågick. Vädret var fint, solen sken, vägen var inte lika lerig som sist och det gick hyfsat bra att parkera vår karavan.
 
När vi kom hade ornitologen Darius just hämtat en redan ringmärkt fågel i ett av näten. Sveriges vanligaste, nämligen lövsångaren.
Den är redo att sjunga sin sommarvackra sång för oss, ser det i alla fall ut som. Det är så härligt att få se dem nära, di små tättingarna. En liten pojke som var med fick hålla den i handflatan tills den flög iväg till friheten.
 
De av oss som hade rätt på fötterna, nämligen stövlar, fick följa med för att vittja näten. Jag tillhörde inte denna skara då jag varit optimist i fråga om skor.
Vi andra stannade nära vägen och kollade in de nät som fanns där men inga fåglar hade fastnat. Tydligen är de inte i farten när vädret är så fint. Det kvittrade högljutt runt omkring oss och jag spanade ivrigt bland träd och buskar tills jag insåg att det var en bandspelare med fågelsång för att locka olika arter till näten:).
 
Vi som ville se mer fågel åkte tillbaka någon km där det fanns en skådarbrygga vid Västerfjärden. Där simmade lite sjöfågel som vi kunde titta på, vigg, knipa,storskrake m.fl ganska vanliga arter, men betydligt roligare att titta på än måsarna som flög omkring.
Efter en stund upptäcktes en räv på jakt vilket var spännande att se i tubkikaren där den sprang omkring i kvällssolens sken.
 
Längre bort landade en grupp svanar. De lyser så vackert vitt mot det blå.
Några vadare fanns också, brushanar, grönbena och här i mitten en ovanlig dammsnäppa som jag aldrig sett förut.
Tur att det finns kunniga med som talar om vad man ser:).
 
Kvällens höjdpunkt var när Darius leende kom med en infångad fågel, bad de kunniga att hålla tyst så vi andra fick gissa vilken art det var. Inte någon liten fågel denna gång utan en betydligt större än tättingarna.
Folk gissade runt omkring men när någon började nämna vingljud kom jag på vad det var - en enkelbeckasin. När den flyger hörs ett speciellt durrande ljud som är lätt att känna igen, men jag har aldrig lyckats få syn på den mer än som en förbiflygande skugga.
 
Det var den enda fågeln som denna kväll blev ringmärkt. Vilken härlig upplevelse att få se en enkelbeckasin. Se vilken häftigt lång näbb den har.
En bild till :).
Varsamt märks den, vägs och noteras för kommande forskning. Sen bar ornitologen tillbaka fågeln där den fångats då han trodde att den kunde häcka i närheten och snabbt ville tillbaka till sitt bo.
 
En som ofta är med på våra skådningar är Doris, så lugn och fin att hon är lätt att ha med bland fåglarna.
 En stolt dam som synes, vars husse skådar fågel med stjärnkikare:).  
 
Nöjda vandrade vi den spångade vägen tillbaka över blöta marker.
Det blev inte skådat som vanligt detta år, flera träffar regnade bort och sen kom finvädret så fåglarna höll sig undan eller om de helt enkelt flyger vidare till fjällvärlden för att häcka tidigare. Men lite nyheter blev det ju :).
 
Idag har jag och väninnan skogsluffat för första gången i år. Vi tog cyklarna med till I20-skogen och fann relativt lätt 15 kontroller vilket är mycket på en dag. Två pauser i solen hanns också med bland skönsjungande bofink, löv- och gransångare bl. a. helt utan mygg. Jag var lite orolig att de redan skulle ha vaknat till liv nu när vi haft sommar flera dagar men vi slapp dem:).
 
 
 

Sommar redan

Kategori: Min närmiljö

Igår fick vi höra på Rapport att nu har vi sommar även här då det i fem dygn varit en medeltemperatur på minst +10°. Det märks verkligen då naturen formligen exploderat i grönt. Jag fotograferade däremot lite andra färger sommarens första dag, den 16 maj.
 
En nyckelpiga hade vänligheten att landa på en av blåsipporna som börjar vissna redan.
Årets första gör en alltid lika glad, den första humlan, fjärilen, sädesärlan m.m. som nu alla kommit sen en liten tid tillbaka.
 
I den andra rabatten börjar ormögat blomma och sprida sig. Blomman är så fin men växten tar över lite väl mycket i rabatten.
Tidiga lökar förgyller också. Dessa små stjärntulpaner tillsammans med pärlhyacint på grannens tomt.
Lite blågult att fira VM-segern med :). Jag som inte alls hänger med i fotboll, men segern har jag inte kunnat undgå att lägga märke till.
 
Jag avslutar dagens korta sommarhälsning med min gladrullande katt.
En slags poledance kanske man kan säga då lyktstolpen lockar till kråmande dans i gräset:). Nu börjar det ta sig med lilla nya grannkatten. Häromdagen möttes de nos mot nos utan att hon fräste som hon gjort tidigare så de kanske kan bli vänner i alla fall.
 
Må så gott och njut nu riktigt av dessa härliga sommardagar! Det ska jag göra. Snart är mina fönster rena och då åker jag till stugan för att fortsätta öppna upp inför kommande flytt.
 
 

Fototriss - Ätbart

Kategori: Festligt

Veckans nya tema är ätbart. Visst fanns det ätbara saker på Kulturnatta som vi firar här i Umeå men jag hade faktiskt lämnat kameran hemma. Det får bli lite arkivbilder.
 
På trädgårdsmässan i slutet av april fanns inte bara blommande växter och trädgårdsdekorationer utan också en del ätbart, som här vid grillen.
Lök, tomater, färska kryddor m.m. Fräscht och gott!
 
Detta ser åtminstone ätbart ut även om jag inte är helt säker på att det verkligen är så :).
Nog kan jag tänka mig att slå mig ned vid detta fint dukade bord och smaka en bit av tårtan.
 
Några veckor tidigare firade vi en väninna som fyllt jämt. Vi samlades hemma hos en annan väninna vars hund Amber ser ut att undra -"Finns det något ätbart till mig också"?
Och det gör det ju men jag vet inte om hon fick smaka eller om vi glupskt åt upp alla godsaker. Amber fick nog något gott hon också, men av mer hundigt slag:).
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Vårblommigt

Kategori: Min närmiljö

Nu lockar utelivet så det blir allt mindre tid vid datorn. Igår jobbade jag hårt i min lilla trädgård och lade på nyinköpt änglamarkjord på alla (nästan) rabatter och sen kom regnet och myllade ner den. 
 
Små promenader med katterna blir det också. Sen vi fick en ny utekatt i området har mina småttingar blivit så försiktiga och behöver lite push för att ta sig ut. En piggelin svartvit hankatt som vill bekanta sig och leka med mina 7,5-åringar gör dem tyvärr lite nervösa. I alla fall, på väg till skogen passerar vi vårt dike där vitsipporna brer ut sig alltmer för varje år.
På nära håll är de ännu finare.
Idag har jag haft turen att bli bortbjuden till min väninna som bor ganska centralt. Hon bjöd på en ljuvligt orange Aperol Spritzer på sin terrass där solen värmde skönt. På  "Playa Kungsan" satt vi länge och njöt, visserligen med jacka på (öppen), och tittade på de förbipasserande byggarbetarna i gula och orange plasthjälmar som gick till och från sina blå baracker. Vi gissade på fikarast, men en av dem rapade ljudligt just när han gick nedanför terrassstaketet, så det kanske var något annat? 
 
Sen gick vi inomhus där jag bjöds på smakrik, jättegod trattkantarellpaj med spenat och Västerbottensost. Mycket att prata om har vi alltid och tiden gick fort, men vi hann också med en blåsig promenad längs älven där vitsipporna snart har blommat färdigt i södersluttningarna. Trevligt var det men så tungt att cykla först från Ersboda i hård motvind och sen tillbaka i jobbigt uppförslut. Jag har nyss börjat cykla för säsongen så min kondition är nog inte så bra ännu. Slockande helt slut i soffan när jag kom hem och fick sällskap vid fötterna av lilla söta Desirée.
 
Storsnöhögen försvinner sakta, alltför sakta, tyvärr, och lämnar efter sig skräp och grus i mängder. Jag plockar rent med jämna mellanrum då jag inte gillar skräpig natur. Men denna ljuvliga lilla blomma kämpar sig upp ur gruset och gör tillvaron så mycket ljusare.
Det finns hopp , det finns kraft till försköning och nu har de lovat fina, allt varmare, dagar framöver så jag ser fram emot ännu mera utevistelse. Kanske lite golf i morgon om jag har tur och väninnan från golfkursen kan komma loss.
 
I helgen beställde jag bloggböcker och nu har jag lyckats få tillbaka min egen headerbild. Jag är så nöjd att det gick så lätt att få till det, hade gruvat en hel del.
 
Ha en skön fortsättning på veckan med mycket sol och härlig vårvärme :)!
 
 
 

Fototriss - Grönt

Kategori: Djur och natur.

Nu är det dags för tävling igen i Fototriss. Temat denna vecka är grönt vilket gör att det finns många olika motiv att välja bland. Priset är flera övernattningar på ett fint vandrarhem i Gamla Stan, Castanea, http://castaneavandrarhem.se/ och det vore riktigt roligt att få åka dit.
 
Men jag måste erkänna att min första reaktion var lite negativ. Här i norr har det inte grönskat så mycket och om en vecka hade temat passat så mycket bättre osv. Så här kände jag mig 
och fotograferade denna som i alla fall är lite grön men egentligen mest blå. Bilden är inte med i trissen.
 
Efter en stund ryckte jag upp mig och gick ut med kameran redo. Hade hoppats på sol men den kommer först nu i detta ögonblick :). Lite spirar i alla fall i min omgivning. Här är svartvinbärsbuskens blad.
Det regnade igår som synes.
 
Häggen är det enda träd vars löv börjar bli synliga och med blixt blev bilden lite bättre, märkte jag.
Grå himmel som synes.
 
Min tredje bild är någon slags mossa vars namn jag glömt fast jag kunde dem alla 1979 när jag läste biologi :).
Fler gröna bidrag hittar ni hos Fototriss.
 

Öronvärk

Kategori: Allmänt

Sen några år tillbaka har jag besvärats av en skarp smärta i höger öra då och då, men aldrig lyckats komma på vad  orsaken skulle vara. När jag sökt hjälp på vårdcentralen har jag förstås inte haft värken som vanligtvis varar några timmar med varierande intensitet, så inte har jag fått någon hjälp därifrån. Någon enstaka gång har jag varit tvungen att ta en värktablett för att jag inte stått ut, men vanligtvis har jag bara varit i stillhet och försökt slappna av tills det gått över.
 
Häromdagen tänkte jag på att det faktiskt var väldigt länge sen jag hade ont i örat. Det ska man aldrig göra för igår kväll kom den igen, en skarp, brännande smärta. Jag kände först en kylande känsla och visste att nu är den på gång och sen bröt det ut ordentligt, men då la jag mig i sängen, höll huvudet så stilla som möjligt och läste ut boken på nattduksbordet. Till slut började jag gäspa och det är ett säkert tecken att spänningar släpper så sakta gick värken över. Varför skriver jag nu detta? Jo, jag kom på vad som har orsakat det hela.
 
Jag har ända sen datorer och senare mobiltelefoner kom varit elkänslig. Inte elöverkänslig som en del kan drabbas av och bli riktigt sjuka. Jag har istället känt värme och sveda i huden och blivit röd av strålningen tidigt vilket gjort att jag har kunnat undvika sjukdomen. Jag sitter aldrig länge framför datorn, jag pratar helst i min fasta telefon men på sommaren när jag flyttar ut till stugan finns bara mobilen att ha kontakt med. Nu under vinterhalvåret har jag inte pratat mycket i mobiltelefon men just igår ringde en väninna (från golfkursen) och det samtalet blev 25 minuter långt. Jag kände att örat blev varmt efter ett tag men trodde inte vi skulle prata så länge. I så fall hade jag ju kopplat in handsfree även om jag också kan reagera på den.
Tusse uppjagad av grannens hund på mitt brotak får lätta upp texten :).
 
I alla fall är jag helt säker på att det är mobiltelefonens strålning som orsakar öronvärken så jag måste bli lite försiktigare och inte ha så långa samtal. Det är skönt att förstå orsaken till det onda, men jobbigt förstås att undvika den när nu allt fler i min omgivning bara har mobil och därför ringer på min istället för på den fasta telefonen som jag gärna pratar länge i :).
Skön hibiscus med tre klockor samtidigt.
 
Nu ska jag beställa en bloggbok, alltså göra bok av min blogg som jag haft sen januari 2009. Den är ju både dagbok och album så jag vill gärna ha den kvar i pappersformat också. Tänk om något skulle hända på nätet och allt jag gjort bara försvann. Nej, det vill jag inte riskera. Men då måste jag byta tema, alltså utseende på bloggen tillfälligt så nu försvinner min fina headerbild ett tag. Jag har fått noggranna instruktioner så jag hoppas det går bra, annars blir det lite struligt.
 
En regnig dag som denna passar bra för olika inomhusaktiviteter. Sen ska jag baka om jag orkar och hinner något mer. Önska mig lycka till för jag gruvar lite med alla dessa koder och klickningar.

Blåsigt

Kategori: Miljö, friluftsliv

Idag har vi haft en ljuvlig vårdag då jag har blivit riktigt rosa i ansiktet av all sol :). Efter lite trädgårdsarbete och skräpplockning i skogen och på allmänningen bakom tog jag bilen till stugan.
 
Där blev jag förvånad att så pass mycket snö tinat bort. Bara någon enstaka smutsig snösträng vid bron och närmare vägen fanns kvar förutom en lite större upplogad snöhög. Torra växtdelar i rabatterna kunde jag ta bort och sprida ut lite fjolårsjord över det som komma skall. Skönast var att fika te och bananchokladkaka i solen vid härbret och tänka på sommarens kommande njutningar.
 
Värre var det i förrgår då jag och väninnan for till havet för en härlig (hoppades vi) utflykt med fågelskådning m.m. Vi började i Lillskärsudden men där stormade det hur otrevligt som helst. Bara att åka vidare och leta lä. Det visade sig vara närmast omöjligt så i Sörmjöle gav vi upp och gick ned till stranden med våra ryggsäckar.
En snöhög på sanden och vind som piskade bort tanken på picknickpaus vid vattnet. Vi såg en dunge med träd och sökte oss dit för att få lite lä.
Det fungerade sisådär. Något bättre blev det och den medhavda matsäcken inmundigades av oss två påpälsade majmänniskor. Här är S, ordentligt inhuvad.
Solglasögonen är på men speciellt soligt var det då inte heller :). Någon lång lunchpaus blev det inte men frisk havsluft fick vi i alla fall. För att sen få skåda lite fågel också stannade vi till i Storavan och riggade upp tubkikaren. Vitkindade gäss är ju lite ovanligt, dem såg vi och så de mer vanliga kanadagässen, grågäss, krickor, bläsand, svanar, tranor m.m. Dvärgmås är också kul att se och höra, de låter så gulligt.
 
Några vadare också, men om det var en gluttsnäppa eller en grönbena kunde vi inte avgöra. Rovfåglar lyckas jag nästan aldrig se på egen hand. Då måste det till ett tränat öga som pekar ut dem för mig och också talar om vilken sort det är. 
 
Molnen hade följt oss hela utflykten men när vi närmade oss Umeå stad blev himlen allt blåare så vi borde kanske stannat hemma ändå. Igår eller idag hade det säkert varit en betydligt skönare upplevelse men... ibland har man inte tur. Och i morgon ska det regna. Jag tror det regnar mest varje torsdag sen fågelskådningarna började för fyra veckor sen. Den första regnade bort, den andra var fin, den tredje hade vi tur så det slutade regna strax före samlingen vid Ålidhems Centrum och nu i morgon ser det ut att bli blött igen.
 
Men vårtecknen kommer ändå. Blåsipporna har tittat upp i min rabatt, tre små söta än så länge. Vitsipporna i diket bakom har slagit ut, blåmesen bygger bo i den nyuppsatta holken, en humla surrade förbi och på stugan plaskar fisken så det blir ringar på vattenytan :). 
 
Ha en trevlig Kristi Himmelsfärdsdag med eller utan regn!

Fototriss - Kyrkor

Kategori: Umeå Stad

Veckans fototriss vill se bilder på kyrkor, både från ut- och insida. Jag håller mig kvar i min egen stad och visar inte helt aktuella bilder på två av våra kyrkobyggnader.
 
Jag börjar med vår fina Backens Kyrka som brunnit flera gånger men byggts upp igen i originalstil. Där är jag döpt och konfirmerad, där har jag upplevt bröllop och begravningar (i kapellet) och där trivs jag även om besöken är mycket sällsynta, tyvärr.
Nästa bild är däremot från Umeå Stadskyrkas interiör.
Höga torn är inte lätta att fotografera inuti men man kanske ändå får en känsla av rymd och storhet?
 
Målade kyrkfönster är så vackra och jag fascineras av deras skönhet men lyckas sällan få någon bra återgivning på bild. Här är i alla fall ett av dem, också från stadskyrkan.
Betydligt vackrare fönster med mer spännande målningar har jag sett men dessa är rogivande på något skönt sätt, tycker jag.
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.
 

Våtmarker på Ersboda

Kategori: Min närmiljö

Ersboda är fantastiskt men jag har alltid saknat vattendrag här. På Mariehem har de både bäck och damm, på Haga likaså men lite mindre, på Teg är det nära till älven osv. men här är bara ängar och skog förutom husen förstås. I normala fall, ja, men i år har vi faktiskt fått en liten sjö i vårt gula bostadsområde.
Bilden är tagen från Vasslevägen, bussgatan från Snipgränd. Ett gräsandpar har flyttat in men tyvärr var de inte här när jag fotograferade. Idag såg jag fyra änder flyga därifrån så de kanske blir fler. Däremot är det ju osäkert hur länge denna sjö består.
 
Ett enda litet isflak flyter omkring bland träden.
Varför det har blivit så här funderar jag på. I höstas röjdes ett ganska stort område från sly och små träd som tidigare nog sugit upp det smältande vattnet. En liten ö omgiven av ett smalt vattendike har alltid funnits inne i skogen men inget jämförbart med denna lilla sjö. Kommunen skulle undersöka om marken var bra att bygga ett seniorboende på och tog markprover. De fann att det var vått fyra meter ned i jorden så de valde som tur var att flytta seniorboendet närmare centrum och längre bort från oss boende på Glass- och Snipgränd. Kanske röjandet och provtagningarna rubbade någon balans??
 
En annan teori hörde jag på MittiNaturen häromdagen. De sa att marken var mättad med vatten redan i höstas och därför sjunker inte smältvattnet undan. Möjligtvis finns också tjäle kvar även om mätningarna vid Forslundagymnasiet visade att tjälen försvann redan i slutet på april.
Från mitt håll ser det ut så här. När jag går skogspromenad med katterna brukar vi komma mycket längre in i skogen. Idag har det börjat sjunka undan så smått. Kanske tjälen är borta. Bara sen igår är det nu möjligt att gå ytterligare några meter till utan att plurra.
 
Här ser ni min balkong med kattrappan ungefär i mitten av bilden.
Denna hemska snöhög tinar alldeles för långsamt. Ifjol låg den kvar ända till 29 maj! Jag hoppas verkligen slippa se snö så länge i år. Traktorn lägger hela områdets snö just bakom våra balkonger och uteplatser. Jag tycker den borde kunna spridas lite här och där istället för att samla allt på ett ställe. Då skulle den ju tina bort mycket fortare.
 
Igår var det förresten ett riktigt aprilväder med hagel- och regnskurar blandat med sol. 
Lite dramatiskt på Glassgränd en eftermiddag i början av maj 2013. Idag har solen värmt betydligt skönare även om kalla vindar som alltid stör på våren. Jag har rensat bort gammalt visset i rabatterna och förberett för växandet som komma skall. Här och där spirar grönt och det är gott att vänta på :).
 
En trevlig helg önskar jag er alla!