konstbarbro

Fototriss - Ett, två tre

Kategori: Allmänt

Nu är tiden kommen att delta i det 100:e Fototrissen som också är en tävling. Priserna är presentkort från Photowall . Temat är Ett, två, tre och efter vissa kommunikationsbesvär kommer nu mitt inlägg. Huvudperson är A, 3 år, som med stort allvar tar sig an uppgiften att tömma båten som är full av regnvatten.

Ett ...först måste man undersöka botten noga, om där möjligtvis finns hinder. Storebror L i bakgrunden.

Två... kastrullen fylls med regnvatten.

Även där syns att storebror hjälper till.

Tre.. tömningen påbörjas.

Sen förtäljer historien att det var halkigt i båten och flickan blev blöt så det var lika bra att bada fast vattnet i sjön var något kallare än det i båten :). I bakgrunden pågår fastsättning av brygga.

Fler bilder på samma tema hittar ni hos Fototriss.

Tröga tankar

Kategori: Djur och natur.

Jag har kommit in i en sommarletargi då hjärnan som formulerar texter tar vilopaus och jag istället jobbar hårt med kroppen på olika sätt, om jag nu ska finna en förklaring till den tanketröghet jag känner. Igår kom min bror med sin väninna så jag har sovit hemma inatt, men ska åter tillbaka till stugan ikväll skönt nog.

Det är mycket att göra i hemmet men jag har hunnit med att tvätta, stryka, diska bort, rensa ogräs, byta ut lite plantor (penséer mot andra sommarblommor) och bli arg på vaktmästaren som helt plötsligt motorsågade bort två björkar. Den ena bryr jag mig inte om men den andra var så fin, ett utmärkt klätterträd för katterna alldeles i närheten och den prydde sin plats.

Styrelsebeslut tydligen, men varför berättar de inte för oss som bor i närheten? Vi, jag och min granne, har ju visat vårt engagemang för vår nära utemiljö tidigare i år och betonade då speciellt vikten av kommunikation med oss boende. Nåja, jag överlever nog detta.

Midsommaraftonen blev jättetrevlig, så härligt att sitta ute och äta matjesill, jordgubbar och andra godsaker, diskutera kvinnofrågor :) och annat som kom upp. Vi var sju kvinnor på en kolonistugeveranda och senare på kvällen fick vi besök av fem män vilket livade upp diskussionerna ytterligare.

Denna bild får illustrera kvällen då jag inte kan visa foton på vännerna. Jättegott med grillad sparris.

Som jag minns sken solen hela kvällen men vid åttatiden såg tydligen himlen ut så här.

Varmt var det ändå och myggen var med oss, men bara måttligt, då en rykande myggspiral höll dem borta.

På stugan är det som vanligt. Vi har byggt en utomhusdusch. En snickare, en jätteduktig snickare, har byggt den så snygg och den är nu invigd. Så härligt att duscha med höga tallar och blå himmel ovanför med den goda doften av nysågat virke runt om.

Här är en bild på årets andkull. Det finns ytterligare en med bara två småttingar kvar, de var tre från början.

Stolt moder i förgrunden.

Min lilla kattflicka är intresserad av dem men lyckas inte komma så nära. Visst ser hon lite uppgiven ut. Å andra sidan finns där så många flygfän att jaga, trollsländor, fjärilar, flugor m.m. så inte är det synd om henne:).

Ner i badet och sen åter till stugan med ren tvätt och annat smått och gott. Badat i sjön har jag inte gjort än, men om solen lyser blir det nog premiärdopp i morgon. Grannarna har redan badat flera dagar.

Glömska

Kategori: Djur och natur.

Tyvärr glömde jag kameran på stugan så jag har denna vecka inga nytagna bilder att visa. Det är i alla fall härliga dagar på stugan. Så skönt att vakna tidigt till strålande solsken, skönsjungande fåglar och glittret i vattnet.

I morse tog jag först hand om djuren innan jag gjorde frukost. En fet padda som lockat Tusses uppmärksamhet led i solskenet och gjorde små ynkliga försök till hopp. Jag hällde lite vatten på den och bar den (i hink, tar dem inte med händerna, isch!) till fuktigare trakter.

Sen hejdade jag samme Tusse när han häftigt klättrade upp mot den svartvita flugsnapparens holk. Han lydde och klättrade ned direkt med uppmuntrande tillrop från mig. Otroligt! Vad han sen gör när jag inte ser vet man ju inte.

Annan flugsnappare på Ersboda från ifjol.

Därefter var det dags för fiskarna i sjön att få sig några brödsmulor, massor med mört simmar runt i det klara vattnet och igår såg jag också gäddan bliga hotfullt på dem. Gräsänder med ungar, en har en kull på tre och en har sju små dunbollar, får också lite brödbitar ibland. I morse var det bara en ensam hona som hälsade med gräsandskvack att hon ville ha något av mig.

Det här är en bild från tidigare år, dessa ungar är ju ganska stora. Tittar ni noga ser ni nog också en och annan fisk i vattnet.

Lite gräddfil till katterna, de får slicka paketet rent och sen äntligen fil och flingor med banan (bären hade tagit slut) till mig. Jag sitter förstås utomhus när dagarna är så här fina:). Det var en liten lägesbeskrivning från min tillvaro på stugan. Massor att göra, härligt att bara vara, har alls ingen lust att åka därifrån, men jag måste ju ibland:(.

Nu är jag hemma för att proviantera. Jag har i år varit väldigt oplanerad och glömt en massa saker, fortfarande vill inte min hjärna fungera riktigt rationellt utan det blir lite hipp som happ. Å andra sidan går det bra det också för, märkligt nog, det mesta löser sig.

Jag önskar er alla en Glad Midsommar. Själv är jag bjuden till en kolonistuga på knytkalas, det ska bli så trevligt att träffas igen.

Fototriss - sommarnatt

Kategori: Djur och natur.

Veckans fototriss har temat sommarnatt. Numera får vi temat redan på lördagen och själva meningen med att avslöja temat i förväg är nog att vi ska få tid på oss att fotografera nytt. Men jag skyller på ett regnigt Umeå och visar istället några nattligt tagna bilder från min stuga. Det har regnat i ett sträck sen fredag lunch ungefär och det inbjuder verkligen inte till någon utevistelse.

Sommarnatt vid lilla Kullasjön, bilden tagen strax före kl 2.

En annan natt lyste himlen så rosa, ungefär samma tid.

Några timmar senare dansade älvorna över vattnet.

Dessutom är det något som gjort ringarna på vattnet. Kanske storgäddan var ute och slog. I ärlighetens namn ska tilläggas att i denna sjö finns bara små gäddor, men jämfört med mört och abborre är de ju stora.

Fler triss på samma tema hittar ni här.

Regndag

Kategori: Djur och natur.

En alldeles underbart regnig dag precis som de lovat i SMHI:s prognos. Bra att det stämde så jag inte stannade hemma i onödan. Idag hinner jag göra lite av varje som legat och skavt i mig. Jag hann också cykla iväg och göra ärenden medan det bara var små glesa droppar som föll från himlen.

Katterna sover så sött inomhus. Det gick till och med bra att stoppa i Tusse en avmaskningstablett medan han var sömnig. Hade han varit vaken skulle protesterna varit betydligt starkare med mera kamp, men det slapp jag som tur var idag.

Det blommar så vackert ute den här tiden och flera månader till. Ljuvligt! Så här fin är rönnen när den blommar.

En fin sommarblomma är Rödbläran.

Av naturliga skäl blir det mindre bloggande nu när jag flyttar ut till stugan. På söndagar är jag ofta hemma då brodern brukar vilja bo i stugan då, så Fototrissen fortsätter jag att delta i. Kanske det också blir något fler inlägg per vecka om det finns något att berätta, för jag åker ju hem för att vattna och hämta posten.

I morgon ska vi besöka Sikeå hamnmarknad, där har jag aldrig varit så det ska bli spännande. Hoppas bara att det slutar regna! Det finns förstås både paraply och regnkläder att ta med.

Ha en skön helg, kära läsare! Jag önskar att fler ville kommentera för det är så roligt att få respons på det jag skriver och visar. Ett förnamn räcker eller en signatur om ni vill vara anonyma, men skriv gärna en rad. Må så gott!

Up up and away

Kategori: Min närmiljö

in my beautiful balloon... sjunger jag och längtar till stugan. Jag hade tänkt flytta ut med katterna i morgon, torsdag, men avskräcks av väderleksrapporten om kommande dagar, svalt och mycket regn. Det får bli på söndag istället, för på måndag morgon måste jag vara där och ta emot snickaren som ska bygga oss en utomhusdusch.

Jag får sväva i tankarna istället, ni också nu när jag bjuder på dessa bilder.

En solig och fin kväll förra veckan hörde jag ett udda fräsande ljud  och så dök först denna upp bakom grannhusen.

Sen kom en till ännu närmare.

En pampig syn när den blev alltmer synlig.

Lite närmare ville jag också komma.

Åh, jag önskar att jag vore där uppe i korgen med de andra. Undrar om jag verkligen skulle våga?

Deras långsamma svävande gör mig så lycklig att jag visar ännu en bild på dem. Myggen bet mig i hjässan (jag har ganska tunt hår:)) medan jag fotograferade så fast kvällen var ljummen var jag tvungen att gå in.

Så fina och ljusa sommarkvällar vi har nu i juni och så härligt att kunna vara utomhus med vänner, grillandes vid en sjö som vi gjort ikväll. En gräsandmamma med sju små dunbollar hälsade på och fick sig några brödbitar.

Det var förresten jordbävning igår kväll. Jag satt framför en Agatha Christie-film på TV med Tusse i knä när glasen i vitrinskåpet klirrade till, TV:n skakade och Tusse hoppade ner på golvet, tittade sig upprört omkring och morrade.

Epicentrum var ca 9,5 mil nordöst om Umeå och skalvet var ovanligt starkt, 3,6 på Richterskalan. Det förra jag kände, för ca ett år sen, som jag också bloggade om, var bara på 2,3.

Fototriss-Dörrar o portar

Kategori: Resor och utflykter

Denna vecka, Fototriss 98:e omgång, vill Helena se bilder på dörrar och portar. Jag väljer att visa riktigt gamla enkla dörrar från hembygdsområden jag besökt. Bild 1 och 2 är från Pengsjö Museum och den tredje fann jag i Sundsvall, på Norra Berget.


Rökbastu står det ovanför denna rejäla dörr. Någon som vill stiga in?

Denna lilla dörr leder kanske in till något dyrbart som förvaras högt upp i detta lilla hus som fanns  på en påle. Eller bor där en liten hustomte som vill ha överblick:)?

Här bjuds vi att titta in i detta enkla hem från förr.

Kanske ska vi tvätta oss innan vi stiger in.

Fler bilder på temat Dörrar och Portar hittar ni här.

Golfkväll

Kategori: Resor och utflykter

Det tog lite tid men nu ska jag blogga om onsdagskvällen med övningar på golfbanan. Nja, själva banan släpptes vi ju inte ut på, vi nybörjare.

En av New Friends medlemmar inbjöd oss till Sörfors Golfklubb för att vi skulle få prova på denna sport och hon hade ordnat det väldigt bra. 11 entusiastiska amatörer anslöt sig denna regnmulna dag men precis när vi klev ur bilarna på klubbens parkering försvann molnen och solen lyste sen på oss hela kvällen:).

Där var så vackert med böljande kullar och rödvita bondgårdar.
Här kommer C, initiativtagaren till kvällen, vår positiva, entusiastiska och mycket duktiga golfinstruktör, med bjudbollar till första försöken. Hon hade också klubbor till alla (nästan, en av oss hade redan grönt kort och alltså egna klubbor).

Sen var det bara att börja, handfattningen gick hyfsat och jag träffade faktiskt då och då. Vilken härlig känsla när bollen flög iväg! Jag ser att en boll ligger kvar, men jag hade faktiskt lagt ut flera:).

Här ligger de, ja, alla bollar kommer förstås inte från mig:).

Undrar vem som samlar ihop bollarna, men det måste väl ändå vara en maskin??

Här bjuder jag på lite stilstudier. E tar i för kung och fosterland men se var bollen är:)

Själv fick jag en härlig träff men nog ser vänsterfoten lite fastvuxen ut? Ska man vrida så mycket?

Se så lycklig A ser ut då hon hämtar en boll.

Klubbor i luften!

Träff!

Det var tungt att slå, roligt ändå, men skönt med fikapaus till slut. Vackra flaggor och fin lykta pryder vägen mot klubbhuset.

Efter en god Wiener Melange (kaffe, choklad, grädde, socker) ur automat gick vi vidare till putting green där denna skylt står.

Cirkeln till höger med det superkorta gräset innehöll flera övningshål där vi fick putta i våra vita, rosa eller gula bollar. Det kändes skönt att vila armarna med betydligt enklare rörelser.

Och så här ser riktiga golfare ut. Tyvärr fick jag inte med aktivt spel utan alla bara drar omkring sina golfbagar/vagnar.

En underbar kväll ute i naturen. Jag såg och hörde en större hackspett, men annars var min uppmärksamhet närmare marken denna fina sommarkväll. Jag gillar förresten golfklubbens symbol, den härliga storspoven som jag inte hörde drilla i onsdags men däremot kvällen efter vid Bergöbron.

Vilodag

Kategori: Katter

 Envetet regn från grå himmel tvingar till inomhussysselsättning, men energin räcker inte till. Blogga fungerar bra, läsa tidningar likaså men så mycket mer vill jag inte göra just nu. I väntan på en händelserik kväll då förhoppningsvis regnet har upphört så visar jag lite kattbilder. 

De föredrar också att vara inomhus och vad gör då en katt? Jo, äter och sover:).

Precis som jag gillar de att äta ute, i alla fall nästan, på inglasad balkong.

Och sen blir man så trött, såå trött.

Tusse sover så sött, omedveten om grannar som klagar på gropar i rabatten.

Lika sött sover Desirée.

De ger mig sån glädje dessa underbara små vänner, så fria i naturen. Inte vet väl de vilken jord som är tillåten att gå i och inte.

Jag jobbar hårt med att berömma när de går i jord- och sandhög på baksidan. Eller i skogen där de gärna vistas, men ibland kommer en tuffare grannkatt och skrämmer så då kanske det är säkrast att besöka grannens rabatt på framsidan. Ännu bättre är förstås kattlådan som finns i badrummet, men det är ju så roligt att vara ute den här årstiden.

Jag har faktiskt haft lite trevligt idag också. Min granne L och jag har besökt fina Smultronstället och handlat perenner mest. Jag håller på att ordna till ett stenparti på baksidan med stenar som traktorn kört dit, alltså sånt som andra vill bli av med.

Det hann börja regna men då köpte vi gott fika och satte oss i deras växthus omgiven av vackra pelargoner och uppstammade fuchsior. Riktigt mysigt med dropparna smattrande på taket.

Ikväll då, vad händer då? Jo, om det blir av så ska jag troligtvis blogga om det senare, mer säger jag inte:).

Sveriges Nationaldag..

Kategori: Resor och utflykter

..var det igår och för första gången deltog jag i firandet. Riktigt roligt att vara med på Gammlia där folk samlades för att vifta med flaggor, äta internationell mat (lite vanliga svenska godsaker fanns också till försäljning, inte minst väldoftande nybakad mjukkaka) och lyssna på tal och andra uppträdanden.

Här har jag lyckats fånga både en ungdomskör som sjöng ABBA-låtar mycket bra, Hemvärnets musikkår och spontan dans därtill med de allra yngsta:).

Härligt att sitta i gröngräset och ha picknick med vänner och uppleva folkvimlet.

Vi var inte så många från New Friends denna dag, bara 5, men vi fick också besök av gamla Friendare som inte längre är singlar. Vi funderade på om vi skulle bilda en underavdelning för vänner som varit med:). Vi har alltid så många roliga aktiviteter och de kontakter man knutit vill man ju gärna ha kvar, men det kanske är enklare med spontana möten, vem vet?

I dammen simmade 10-11 små dunbollar med moder Knipa. Någon knipfader syntes inte till och det är väl så det brukar vara, däremot såg vi en gräsandshane simma lugnt en bit ifrån.

Jag bjuder inte på någon närbild, de blev ändå inte tillräckligt nära.

Som avslutning på firandet såg vi denna vackra veteranbil av årgång 1929 mot den vackra Helena Elisabeth-kyrkan som ofta används till romantiska vigslar.

Åh, vad jag vill sudda bort bakdelen av nutidsbilen som stör, men man kan inte beskära bilder snett. Jag kan i alla fall inte göra det.

När jag cyklade hem genom stadsdelen Skogsbrynet fann jag min väninna sittande på ett tak. Var bara tvungen att stanna och ta ett kort:). Det visade sig att hon höll på att borsta bort mossa och lavar från taket.

En fullkomlig dag på alla sätt. Vinden kylde men solen värmde och om det finns möjlighet så kommer jag nog att vilja fortsätta fira vår relativt unga nationaldag.

Fototriss-Mat

Kategori: Resor och utflykter

Utmaningen denna vecka är att visa en triss på temat Matfoto, ett fotomotiv som det är stor brist på i mitt fotoarkiv, märker jag. Inte blir det bättre av att vänta in dagens måltider, fil o flingor till frukost, visserligen med egenplockade åkerbär i, sen ska jag göra sallad till dagens nationaldagspicknick med vänner och till middag blir det rester. Foton på det vill jag nog bespara er. 
Jag lyckades i alla fall få till en trerättersmåltid bland de bilder jag tagit.

Till förrätt bjuder jag på tapas. Restaurangen i Umeå på Storgatan heter just Tapas och vi tog en prova på meny som var riktigt läcker.

Till varmrätt blir det lunch på Wayne's uteterass en solig vårdag. Jag har beställt vegetarisk lasagne och väninnan något med köttfärs.

Det var nog godare än det ser ut och en måltid utomhus i solen förhöjer alltid upplevelsen.

Till sist flyger vi till Toscana, närmare bestämt Florens, där man får välja bland dessa läckra italienska gelatosmaker.

Så här före frukost känns denna måltid ganska mäktig och nog inte den bästa meny jag planerat, men så är det ju inte på riktigt heller:).

Fler bilder på temat hittar ni hos Fototriss.

Och så vill jag önska er alla en fin Nationaldag. Här i Umeå lyser solen och gårdagens starka vind har avtagit så det blir nog ett fint firande på Gammlia.

Naturkonst

Kategori: Djur och natur.

Lusten att blogga har avtagit en del, antagligen pga årstiden som lockar mig mer utomhus, men jag kan visa några bilder på lite vackert och roligt jag fann på några av mina många utflykter den senaste tiden.

I söndags befann jag mig i Haddingen och tittade på en stuga med en väninna. Stugan var eländig men tomten fin och priset därefter. Vi lockades inte till vidare engagemang utan åkte skogsbilvägen tills vi kom till en fin plats vid sjön. Där åkte fikakorgen fram förstås. I närheten fann jag dessa hjärtliga stenar.

Ett tydligt hjärta av mossa och ett inte lika tydligt stenhjärta till höger på nästa sten.

Denna lilla enögda varelse bligade intensivt på mig så jag bara måste föreviga den:).

Andra härliga varelser fann vi på utebutiken Blå Eld, bl.a. flerdelade Tavelsjöodjur i keramik och små rostiga grodor på marken. Vilken fin butik, dit ska jag åka igen, och då med fylld börs.

Igår hade jag lunchpicknick med en väninna vid Nydalasjön och då gled dessa vackra fåglar förbi.

Storlom, trodde jag, men vid en närmare granskning fann jag ett rostrött halsparti vilket bevisar att det faktiskt är smålom. Den arten har jag inte sett tidigare så det var jätteroligt. Jag har nyss gått med i Västerbottens Ornitologiska förening med mitt  växande fågelintresse. Det är så spännande att lära mig mer och mer helt utan krav på tentamen eller redovisning.

Jag önskar er alla en skön helg. Lite nationaldagsfirande med New Friends på söndag blir det nog om vädret tillåter, annars ganska lugnt.

Tillbakablick juni

Kategori: Resor och utflykter

Fjolårets juni var fylld av trevliga evenemang, bl.a en vårfest med hattema där min hatt var en av vinnarna samt flera roliga utflykter med New Friends.

Till Midsommar var det Sverigeträff i Sundsvall som några av oss umemedlemmar besökte. En härlig helg med boende på anrika hotell Knaust..

..med sin fina och berömda trappa, som en häst sägs ha gått uppför. Det är tyvärr inte sant enligt guiden utan en livaktig skröna.

På stadens gator och torg vimlade det av målade drakar, den ena färggrannare än den andra. Vad sägs om denna sötnos?

Söt nos, eller hur?

Fler tillbakablickar hittar ni hos Helena på Bildbloggerian.