konstbarbro

Bär och strömming

Kategori: Resor och utflykter

Nu ska ni få se vad jag har gjort idag. Tidigt åkte jag ut till mitt bärställe sen många år tillbaka och glatt förvånad upptäckte jag att där var mer bär än jag förväntat mig. Faktiskt så många att jag var tvungen att ge upp och åka hem vid lunch när jag blev för trött och hungrig. Det tror jag aldrig har hänt på alla år jag besökt detta ställe.

Åkerbär, det absolut godaste bäret som också är ganska exklusivt då man/jag aldrig hittar speciellt många. Idag blev det nog ca 1,6 l och det är mycket. Hur goda de än är så är de ordentligt besvärliga att rensa, det tar tid och är riktigt pillrigt men naturligtvis tycker jag att det är värt besväret, så ljuvligt som de sen smakar, i morgonfilen och till efterrätter.

Om man inte vill rensa kan man alltid göra saft eller likör men då blir inte smaken lika god, i alla fall jag har inte lyckats med det.

För en dryg vecka sen var jag på en trevlig bjudning ute vid Villanäs. En väninna med stuga på strandtomt inbjöd till surströmmingskalas (knytis) för ett kvinnogäng ! (tjejgäng låter fel i vår ålder??) som träffats ganska många gånger i år.

Sommaren visade sitt vackraste ansikte med milda vindar och +26° i skuggan. Bikini på och i ett fall en urtjusig badmössa (synd jag inte får visa den på bild) och vi började träffen med bad.


Långgrunt, halkig, dyig botten men ett dopp ville vi ha. Efter en lång stunds halkande och klafsande kunde man simma lite, men med risk för att slå knäna i stenarna. Vattnet var ljummet, tärnor skriade runt oss och det var så vackert i Österfjärden där Umeälven närmar sig havet.

En drink i solen, massor med prat och sen var det dags att öppna de gulröda burkarna.

Värdinnan B ser lycklig ut trots att hon fick sig en dusch av det väl(?)doftande spadet.

Vackrare miljö att öppna dessa burkar i får man väl leta efter?

Spyflugorna lockades genast till platsen och värdinnan fick fly inomhus med surströmmingen, så älskad av många men också hatad. Själv tillhör jag dem som inte äter surströmming utan föredrar sill med gräddfil till färskpotatisen. Jag har smakat klämma några enstaka gånger men utsätter mig inte för det igen. Däremot är det alltid roligt med kalas. Lilla iskalla snapsen till och några fåniga men roliga visor livar också upp.

Här innanför satt vi men när middagen var över flyttade vi ut igen, till sommarvärmen. En som också tyckte det var varmt var B:s katt Mischa, en helsvart härlig kisse som faktiskt gillade gräddfil.

Ser ni humlan på vänderoten eller hundkexet? Tror växten heter så men det kan lika gärna vara något annat, det finns mängder av arter som påminner om varandra har jag sett i böckerna.

I ett litet men väldigt vackert och mysigt uterum fick vi på slutet av kvällen avnjuta kaffe/te med likör och gokakor. Och jag fick se en ormvråk seglande i skyn skrämmas bort av en ilsken mås- alt tärnamamma. Det blev min 100:ade fågelart för i år.

Nr 99 blev fisktärnan som hade godheten att sitta stilla så länge att jag kunde iaktta den i kikare tillräckligt för att se att den hade svart längst ut på näbben. Annars hade det varit en silvertärna.

Fågeln sitter på trappan ner från bryggan. Ser ni den?

I bakgrunden bron mellan Holmsund och Obbola samt en del av fabriken som en gång hette Obbola Linerboard. Jag hinner inte kolla vad det heter idag. Måste återgå till åkerbärsrensning innan det är dags för nästa lilla fågelutflykt.

Bloggsemester

Kategori: Djur och natur.

Det blev liksom blogguppehåll, inte planerat men utelivet lockade mer. Fototriss har också tagit semester så den utmaningen uteblev och jag också. Jag är hemma just nu några extra dagar och hade sett fram emot att göra några blogginlägg om sånt som hänt, men det är ju så varmt, vill mycket hellre vara ute.

Jag bjuder i alla fall på en bild från stugan för ca en vecka sen när blåmolnen såg ut att utlova regn, men liksom det verkar idag blev det inget av det utlovade.

Härlig kontrast på gröna och blå färger, inte sant? Åh, vad jag längtar tillbaka att få simma i sjön igen. I måndags var det +23 i vattnet och man bara inte vill stiga upp men konditionen räcker inte till några längre simturer, i alla fall inte när jag är ensam.

Molnen tätnar så jag ska skynda mig att cykla till stan och få mitt glasögonglas fastsatt; det ramlade ur i morse. Om det blir regniga dagar skriver jag nog mer här, annars fortsätter min bloggsemester ett tag till.

Ha en fortsatt skön sommar!

Fototriss-Så här ser det ut där jag är idag.

Kategori: Djur och natur.

Ett återkommande tema hos Fototrissen är att visa bilder på hur det ser ut hos oss fototrissare över hela Sverige och även världen olika årstider.

Så här ser det ut där jag är idag. Just nu är jag hemma på Ersboda och jag blev ganska nöjd att se min rabatt vid entrén, så full av färgstarka blommor.

Ingen större ordning men jag gillar att det blommar för fullt:).

För någon timme sen befann jag mig i vår stuga vid Kullasjön, och så här ser det ofta ut där.

En andhona på besök för det mesta med dunungar i släptåg tiggandes bröd av oss. Vi har i år minst tre kullar, två tidiga, en med sex, en med förhoppningsvis två (såg annan andhona ge sig på en unge som inför mina ögon försvann i djupet, men jag hoppas den klarade sig och återkommer) och en med fyra som kom lite senare.

Igår kväll lyste kvällssolen så vackert över sjön, vid tiotiden.

Och dit ska jag tillbaka i morgon förmiddag redan. Ser fram emot att ta ett dopp eller flera nu när badtemperaturen blivit så behaglig.

Fler bidrag på temat "Så här ser det ut där jag är idag" hittar ni på Fototriss.

Hem o tillbaka

Kategori: Djur och natur.

Precis så är det, köra hem till Glassgränd och titta till alla växter inne och ute. Idag drog jag ut slangen från tvättstället och ut till de rabatter den når, men det blir att bära en hel del tunga vattenkannor också. Slänga smutsigt i tvättkorgen, hämta småsaker jag behöver till stugan, läsa igenom posten och pyssla lite. Sen hände en del otrevligt också på grannfronten (inte om katter, denna gång) men det tänker jag inte utgjuta mig om här.

När något gör ont försöker jag först försvara mig fast jag är rädd, sen blir jag tyst, något stängs av och när jag blir trygg igen kommer det upp till ytan och jag får ta hand om det. Jag har varit med förr, vet hur processen går till, inte mycket att göra åt utan bara acceptera. Pga mina gamla skador tar det mig så hårt, tyvärr.

Jag vill bara visa hur fin min ros är, en Henry Weasley som jag köpte på Smultronstället för två år sen. Älskad inte bara av mig som synes:). 

Nu iväg på minigolf med New Friends, hoppas vi blir många, kvällen är solig och fin,. Sen tillbaka till min härliga stuga. Vattentemperaturen är nu mycket badvänlig, ca 22°. Det är så skönt att simma lugnt i vår rena sjö.

Broar och bruk

Kategori: Resor och utflykter

Brukets dag den 3 juli i Olofsfors lockade oss vänner till en heldagsutflykt. Först åkte vi till de berömda Tallbergsbroarna (en av dem har varit med i en Gevaliareklam).

De är väldigt höga och här tittar G ned mot Öreälven som sakta glider förbi långt därnere.

Jag har inget foto över den bron utan du kan ana den som en skugga i älven.
 
Den gamla järnvägsbron är vackrast, tycker jag.

Vi promenerade ner dit för att njuta av utsikten och naturligtvis få sitta ned och äta medhavd lunch i denna vackra miljö.

I bakgrunden anas den nyaste bron.

Färden gick vidare till Nyåker där vi besökte järnvägsmuséet och fortsatte sen genom vårt vackra landskap (är det Västerbotten eller Ångermanland, tro?) till Olofsfors Bruk där det vimlade av folk och aktiviteter i museum, öppna ateljéer m.m. denna dag.

Just dessa byggnader hann vi aldrig gå in i men det är en upplevelse att bara se dem utifrån också. Byggnaden längst till höger inrymde kvarn och tvättstuga, läste jag på en skylt.

Utanför en butik med mycket vackra glas-,smideskonstverk och -bruksföremål fann jag denna vackra blomsteruppsättning.

Vi i New Friends värdesätter stort fikastunderna och efter besök i butiken samt en konstutställning med färgstarka oljemålningar så drog caféet oss till sig:).

Gott fikabröd, underbar miljö, dragspelsmusik live på låg volym och så vårt härliga gäng.

Vi valde långfika och missade på så vis en guidad tur, men bruksfolket var tillmötesgående och ordnade en kortare variant för oss åtta. I bruksmuséet mötte vi vår guide. Där fanns också detta ålderdomliga skrivbord. Såsom varande gammal kontorist blev jag lite nostalgisk även om jag inte är gammal nog att ha använt denna typ av telefon.
Vi hann även med att få se stångsjärnshammaren i bruk, en mäktig stånkande maskin som krävde öronproppar eller hålla för öronen som jag och barnen gjorde.

Den var visst svår och speciell att sätta igång (visas bara en gång per år) så det var en unik upplevelse att få se hur de gjorde förr. Vi fick oss också till livs mustiga berättelser hur arbetet gick till från 1762 då bruket startades, bl.a. om det barnarbete som förekom långt in i vår tid.

Och så en vacker lada med väldigt fina portar om än inte så hela:).

Jag avslutar mitt inlägg med att visa denna blomma som växte vilt däromkring. Ingen av oss vet vad den heter men alla med trädgård ville ha den. Är det någon som känner till namnet?

Vi i New Friends var då hungriga igen och begav oss till metropolen Nordmaling där en lokal pizzeria fick ordna skrovmål och pizzor till oss Umeåbor (en från Vännäs) fast de kanske hellre hade sett färdigt fotbollsmatchen:).

Fototriss-Avvikande

Kategori: Resor och utflykter

Ett svårt tema denna vecka, tycker jag, men efter lite surfande till tidiga fototrissares bidrag fick jag inspiration. Avvikande kan tolkas på flera sätt och de två första bilderna är avvikande i betydelsen udda, annorlunda medan den tredje bilden visar ett mer konkret avvikande:).

Igår besökte vi Olofsfors bruk och Café Anno 1762 där detta träd med avvikande frukter fanns.

Sen var jag tvungen att återvända till Florens för att finna fler lämpliga motiv. Hus på en bro är väl inte direkt vanligt, kan nog kallas avvikande, eller hur?

Ponte Vecchio heter denna berömda bro. I närheten pågick en fotbollsmatch där en av spelarna gjorde ett icke planerat långskott. Bollen avvek....se den längst till höger i bild.

Barnen fann snabbt på råd och fann en båt i närheten. De tre bilderna hade passat i förra veckans fototriss kommer jag på idag, då temat var ett, två, tre.

Fler bilder på temat Avvikande finner ni här.