konstbarbro

Första advent

Kategori: Umeå Stad

New Friends sista aktivitet i vår stad blev att besöka Umeå Stadskyrka och delta i adventsgudstjänsten. En fin avslutning på (för min del) drygt fyra trevliga år i denna singelförening som nu i december övergår till att vara en vänskapsklubb öppen för andra än singlar. Vi tar efter det, vi i Umeå som nu bildat UMeGänget, och fortsätter som förut men utan vår huvudman Claes.

Stadskyrkan fylldes snabbt, enligt prästen var där 500 personer, men även radiolyssnarna fanns med då hela gudstjänsten sändes i radio, vilket gjorde att vi fick höra dubbla klockringningar.

Mina vänner satte sig på läktaren långt fram där de såg och hörde bra. Jag följde med dem men precis när vi gick uppför trappan tog kören i av alla krafter och det bara skrek i mig då jag inte hann stoppa i mina öronproppar. Jag insåg att ljudnivån där framme var för hög så jag sökte mig så långt bak det bara gick istället. Där smög jag fram kameran, min egen som nu är nyrenoverad.

Två bilder blev det, mer vågade jag inte ta, och dessutom ville jag inte riskera att mista min plats. Ända till några minuter efter elva vällde det in nya besökare som hade svårt att få plats tills de hänvisades till vänster läktare som först varit stängd. Snabbt fylldes också den.

En inzoomning på ljuskrona och kyrkfönster, de senare väldigt vackra, tycker jag.

I min bänk långt bak gick det bra att följa gudstjänsten utan öronproppar, förutom i början och slutet då organisten tog i så det dånade i kyrkorummet. Mina vänner sa att hon var fantastiskt duktig på att spela men jag är för ljudkänslig för att uppskatta kyrkorgelmusik; föredrar de renare tonerna från piano.

Fina psalmer som jag vågade sjunga med i då det i bänken bakom satt en kvinna som sjöng högt och vackert. Då hör jag inte min egen osäkra stämma utan kan koncentrera mig på att bara följa med i sången. Dessutom en präst som såg så bra ut att några av vännerna ville titta extra på honom då han senare dök upp med sina barn i tältet där tomten tog emot.

När man lämnade kollekten fick man en tändsticksask och en bok skulle man få om kyrkan men den var slut när vi kom, tyvärr.

Vi gick senare till Ronyas restaurang där vi åt pizza- och salladsbuffé med kupongrabatt. Lite strul för min del med kupongen men en tia billigare blev det i alla fall. Sen återstod skyltsöndagens alla begivenheter varav vi bevistade några, bl.a. en glasutställning på Lilla Galleriet, lite glöggte och inbakad mandel hos Presenta där jag köpte mig några doftljus på rea och framför Åhléns lite gröna(!) tomtar.

Solen gick ned och ljusen tändes över vår lilla stad.

Idag hade jag tänkt att adventspynta men hann bara byta ut gardiner och dukar mot röda, gröna och vita juldito. Pyntet får vänta till en dag då det inte händer så mycket. Jag är för trött för att berätta varför jag gick genom skogen med en mörk man iklädd grön reflexväst:).

Fototriss - Mysigt

Kategori: Nära och kära

En riktig myskväll har jag haft med min vän, lördagsmys istället för fredagsdito. Vilken tur då att Fototriss har temat mysigt veckan som kommer. Jag hade flera bilder att välja mellan; när vi klädde utomhusgranen tillsammans, när vi lagade god fiskgratäng eller när vi slappade i soffan framför TV4:as "Så mycket bättre" med efterrätten. Ja, jag fick ta fotot förstås.

Katterna är också med vilket förstås ökar mysfaktorn. Tusse äter lax från en tidigare lördagsmiddag och Desirée väntar på sin del. Visst är hon lite lik stortigern bredvid, färgmässigt alltså:)?

Att lösa korsord tillsammans är också ganska mysigt. Västerbottens-Kurirens korsord är hyfsat svåra men med gemensamma krafter brukar vi till slut lyckas lösa dem. 

Här vilar korsordet medan vi ser färdigt programmet på TV. En kopp te till efterrätten som är kladdkaka med jordgubbar och glass är också mysgott.

Till sist kan jag inte låta bli att visa en bild på myskatten nr 1, Tusse.

Att ha honom i knäet är ännu mysigare men det går ju inte att fotografera själv:).

Fler bidrag på temat Mysigt hittar ni hos Fototriss.

Strandpromenad

Kategori: Miljö, friluftsliv

Egentligen var det en strandpromenadscykeltur som jag gjorde för elva dagar sen och först nu hinner visa lite bilder från. Jag har just sett säsongspremiären av "På Spåret" och klarat av två frågor, nämligen bron Ponte Vecchio i Florens och kakan Jitterbugg:). På vägen från Pisa till Florens kände jag faktiskt igen mig då jag har åkt tåg både till Florens och till Pisa från den mindre orten Montecatini Terme i bergen. Men inte hann jag svara före lagen i TV:).

Det var roligt att få återse Florens i alla fall. Jag tycker det är en alldeles underbar stad och återvänder gärna dit. Om ni inte följt mig så länge kan ni titta tillbaka till de inlägg jag gjorde om min Toscanaresa 2010. Här är ett av dem.

Både Florens och Pisa har var sin flod liksom vi i Umeå. Här ser ni Umeälven från Strandpromenaden på norra sidan. Det finns en gång- och cykelväg på Tegsidan också men den lämnar älven då och då för hus och parktomter och har därför inte fått något etablerat namn.

Gamla bron som byggdes 1863 är fortfarande en mycket vacker bro på vilande på stabila stenkistor. Visst kallas de så??

Jag går fram och tillbaka från Skavlan och datorn men nu är programmet snart slut. Det berörde mig starkt att lyssna till Björn Gustafssons berättelse om sin erfarenhet av att vara utbränd redan som 22-åring. Speciellt själva sammanbrottet kan jag leva mig in då det på ett sätt stämde överens med mitt eget även om det inte alls gick till så (!?). Jag tror att jag skulle må bra av att kunna berätta vad jag varit med om, men det går inte, i alla fall inte än. Jag kan nog säga att det är det absolut värsta jag upplevt. Det var inte en enskild händelse utan flera och en lång process som ledde fram till trasigheten.

Fullständigt lagad är jag inte än men så otroligt mycket helare än tidigare. Från början kändes det som om hela jag var ett öppet sår. Vägen tillbaka till friskhet och balans har varit lång och svår att vandra men blir sakta allt mer stabil att gå på. Positivt är också att jag nu inte är ensam längre. Detta illustreras av min sista bild för ikväll.

Ännu är snön inte kommen och gräset lyser grönt fast första advent infaller nu på söndag. Jag får önska er alla en fin adventshelg. Ute på Glassgränds gräskulle lyser granen julljusigt fin. Min egen lilla gran står grön på altanen och väntar på att få sin belysning. Det ska vi ta itu med i morgon:).

Höstljuspromenad

Kategori: Umeå Stad

Årets ljusfestival, Umeå Höstljus med temat "Mina drömmars stad", invigdes i fredags, den 18 november. Vi var hela 13 personer från New Friends som möttes på torget för att vandra runt och titta på alla ljusinstallationer. Då jag fortfarande har lånad kamera, som för det mesta är helt okej, men nu inte riktigt orkade med i mörkret (det som omgav allt det ljusa:) är bilderna inte av bästa kvalité. Men jag kan ändå inte låta bli att visa dem:). Istället ska jag bjuda på länkar till två fotobloggar med fantastiskt fina bilder som antagligen är tagna med avancerad utrustning och stativ för bästa resultat.

Om man vill ha riktigt fina bilder gör man så men om man helst vill ha trevligt med sina vänner gör man som jag gör:). Vi började i Vänortsparken där mer än 3 000 barn ställt ut sin egenskapade burk med värmeljus i till en underbart färgsprakande labyrint.

Så här ser det ut fotograferat med stativ i Kerstins Foto. Och så här ser burkarna ut i dagsljus när värmeljusen slocknat.

Men nu återvänder vi raskt till fredagskvällen. Invigningen skedde i Rådhusparken men den var en besvikelse för scenen syntes inte, ej heller vad som där pågick. Däremot rörde sig diverse figurer i publikhavet och förgyllde kvällen. Hur lycklig tror ni denna lilla pojke blev när prinsessan dök upp?

Jag är lite trött idag för jag har märkt bilden som vore den min egen när det i själva verket är H som tagit den. Det gäller också nästa där jag själv dyker upp, beundrande E:s nya fina systemkamera med M i bakgrunden.

Nog vill jag gärna ha en sådan men jag vill inte bära på den. Hur gör man då???

En vit svamp i ljus fanns i Rådhusparken, likaså några färgbelysta träd mot Rådhuset och längre ner mot kajen den roliga installationen "Kasta macka" som dock inte lät sig fotograferas. Gå och testa den om ni är i Umeå!

Vi vandrade vidare längs älven och njöt av alla naturliga ljuskällor från broarna och husen på Tegssidan.

Till höger ser ni de nya husen på gamla bryggeriets tomt som fullkomligt sprakar av ljus. Ännu bättre bilder visar Powered by Porridge.

Gamla bron lyste med vit provbelysning vilket var ganska fint. Vi gick inte upp på den utan vände tillbaka genom Broparken där barrträd och ek lyste i olika färger till Hovrättens gård där dessa grenar flammade rött.

Om man gick nära trädet kunde man höra dess drömmar viska, prata och skratta. Magiskt! På en vägg lite längre bort mot Bubblan projicerades en sömngående kvinna, ett videoverk som jag och många fler tyckte om.

Roligast var ändå installationen "Delayed" i tunneln under E4:an som visade oss själva passerande med några sekunders fördröjning. Är jag barnslig som gillar att se mig själv på rörliga bilder? Jag gick fram och tillbaka flera gånger för det var så kul:). Tyvärr stod det i gårdagens VK att verket vandaliserats och kanske inte går att återställa. Så trist!!

Före det passerade vi Stadshuset som hela mörka årstiden lyser så här fint.

Då en av oss arbetar här kostade vi på oss att gå närmare. Här syns en del av gruppen i mörket framför det vackra stadshuset.

När vi återkom till Renmarkstorget lyste Stig Lindbergs blåärgade skulptur istället härligt vårgrön.

Frusna fingar och trötta ben ville in och fika men överallt var fullt eller nästan. På café Costas var de tillmötesgående men då var vi kräsna och nöjde oss inte med två bord. Dumt visade det sig sen. Fast istället hade vi turen att stöta på en härligt flammande eldshow med suggestiva rytmer på torgets scen.

Den värmde förstås men snart letade vi vidare. Wayne's och till sist café Station rymde oss inte, men då var vi ändå några som vägrade ge oss och till slut fann vi ett bord för ca halva gruppen som valde att stanna kvar. En god pecannötcheesecake fann sin väg ner i min mage innan jag tog bussen hem.

Igår kom jag på ett nytt sätt att fotografera i skymning och mörker så här kommer ytterligare några motiv från Vänortsparken där broarna lyser i olika kulörer.

Den första lilla bron lyser grön över bäcken som är sinad så här års. Den andra lilla bron lyser blå fast bara på ena sidan då den andra redan slocknat.

Däremellan finns också en röd bro samt ett blålila träd.

Och även detta lilla tält där ljusfigurer flyter omkring.

Mycket för barnen och oss barnsliga vuxna i  lilla Vänortsparken att avnjuta ända tills på söndag den 27.

Varje år tänds också så här fina ljusbollar över Gågatan, helt utom ljusfestivalen.

Här avslutar jag mitt lilla bloggreportage om årets Höstljus. Ute ligger dimman tät och risk finns att minusgraderna åter är på ingång så det gäller att ha bra halkfria sulor på skorna när man går ut. Jag ska snart iväg på caféträffen och vill absolut inte halka.

Fototriss - Inramad

Kategori: Allmänt

Efter en riktig myskväll med god middag, klurigt korsord och "Så mycket bättre" på TV med min vän och sen favoritserien Downton Abbey alldeles själv är det nu dags att ta itu med morgondagens fotoutmaning. Fototriss ger oss temat "Inramad" och denna vecka är det tävling igen. Vinnaren(na) får välja priser från Coolstuff /Årets julklapp.

Min dag har varit ganska fullbokad med mer eller mindre tråkiga uppgifter. Kameran var med, bl.a. till OKQ8 när jag skulle tvätta bilen och jag fotograferade först diverse inramade skyltar medan jag väntade på min tur. Sen lite inifrån tvätten vilket kanske inte är någon höjdare men det blev ändå därifrån jag valde mina bilder till det inramade temat.

Här är jag i bilen inramad av storborstarna som närmar sig.

Även fönstren i porten är inramade som synes.

Här en inramad backspegel som också visar den bakre dörrens inramade fönster.

Lite tråkigt är det allt att sitta i bilen som först täcks av skummande strålar, sen vaggas av stora borstar som gör bilen ren och till sist den stora torken som susande långsamt driver bort all fukt från fönster och lack. Så jag bjuder till sist på en smått psykedelisk bild av bilens front inramad av diverse metallister.

Skönt att få köra ut min blänkande Skoda Felicia nu redo för snö och kyla. Jag brukar nämligen inte tvätta bilen på vintern utan nästa gång blir det först i april när snön töat bort. De har förresten lovat oss årets första snöfall i morgon och det ser jag fram emot. Hoppas det blir snö och inte slask. För riktigt vinter vill vi ha i år också nu när den varit så snäll och låtit oss ha en fin höst ända in i november:).

Fler bidrag på temat Inramad finner ni hos Fototriss.

Novemberhimmel

Kategori: Min närmiljö

Årets varma, vackra november bjöd igår på ett fantastiskt himlaskådespel när solen var på väg ned efter tre. Jag fotograferade först genom fönstret på andra våningen mot Glassgränds innergård när himlen började brinna med eldiga färger.

Ca 20 minuter senare skiftade himlen över till mer blålila nyanser och då gick jag ut på gården. Men då hade det mörknat så pass att bilden tyvärr blev suddig. Jag tycker ändå det är värt att visa den då himlen är så fantastiskt färgvibrerande:).

Dessa bilder passar kanske som föraning om vad som komma skall då Umeå i morgon inviger Höstljus 2011 och en massa olika ljusinstallationer tänds i centrala stan. Vi som snart kallar oss UMeGänget (fd New Friends i Umeå) ska träffas och gå runt bland dessa ljusskapelser i morgon kväll.

Än har ingen snö fallit som kan skapa ännu bättre kontrastverkan men till på söndag utlovar de årets första snöfall. Det ser jag faktiskt fram emot nu då vi har haft en riktigt fin och lång höst att njuta av.

Frukostträff

Kategori: Festligt

En av trevligheterna som vi New Friendare har hittat på de senaste åren är att gå ut och äta en rejäl hotellfrukost då och då. Vi har provat stadens olika hotell och nu i lördags var det Hotell Uman som fick ett besök av tolv morgonhungriga vänner. Egentligen heter det Clarion Collection Hotel Uman och en del av hotellet är belägen i stadens gamla läkarvilla.

Där huserade bl.a. Doktor Säfvenberg som var vida respekterad och känd av lite äldre umebor än jag själv.

När jag bokade frukosten för vårt sällskap sa receptionisten att hotellet var fullbelagt och hon varnade mig för att vi kanske inte skulle få plats kl nio som vi ville. Jag försökte få henne att reservera ett bord för oss men det vägrade hon. -Vi gör inte sånt, vi reserverar aldrig bord till frukost, upprepade hon som svar på min enträgna begäran.

Jag blev nästan arg på hennes vägran men jag behärskade mig. När jag lagt på luren sa jag däremot en del elakt, grrrr. Jag menar, även om hotellet är fullt så kommer ju inte alla hotellgäster ned till frukost samtidigt och de behöver ju inte sitta tillsammans på samma sätt som vi som bokat en frukostträff. Men det visade sig att jag oroade mig helt i onödan eller att hon skrämt upp mig helt i onödan.

När jag närmade mig hotellet före nio mötte jag flera grupper gäster som gick från hotellet. De var en stor grupp från Svenska Fotbollsförbundet som checkade ut före nio så frukostmatsalen var härligt välkomnande för vår lilla grupp. Där var alldeles lagom med gäster och vi fick en mycket trivsam morgonstund tillsammans:).

Frukostmatsalens väggar är klädda med häftiga medaljongtapeter som har delvis upphöjda sammetsytor.

Vi fann ett bra bord för tolv och tog våra brickor till disken där diverse läckerheter erbjöds.

Brödkakorna på pinnen och kaviarutpressaren är mysiga detaljer. Där fanns också mycket ekologiskt vilket tilltalar sunda mig. Klart att jag tog för mig:).

Ja, bilden är kornig men jag gillar den ändå. Det enda jag kan klaga på just denna frukost är att det bara fanns en enda ost, fyrkantiga färdigskurna skivor. De smakade helt okej men är ändå lite trist. Bredvid stod fyra olika köttpålägg så nog hade de kunnat stoppa in en liten ostbit till.

Efter en tallrik yoghurt, apelsinjuice, flera mackor, en god kopp te samt lite frukt i form av ananas och melon så lockade detta lilla bord med sin inbjudande skylt.

En stor skål med våffelsmet som man får grädda själv efter förmåga (fast viss instruktion finns), samt lite mindre skålar med sylt och grädde. Min blev absolut jättegod.

Här är det U med glittrande naglar som har sin våffla färdig att avnjutas.

Mätta och belåtna gick vi sen vidare var och en till sitt. Ja nästan, för vi var några som fortsatte med lite shopping på stan. Några skor till H blev det inte, däremot en cykelringklocka till mig från Claes Ohlssons :).

Nu ska jag försöka somna igen. Jag har nog druckit svart te för sent ikväll så jag inte kunde somna för ca en och en halv timme sen. Jag låg en stund och plågade mig, tankarna virvlade och katterna lade sig tillrätta på mina ben men jag var helt enkelt alldeles för pigg. Vad passar då bättre än att blogga en stund? Men nu vill jag önska en god natt till er allihop och sov så gott!

Fototriss - Kvinnligt

Kategori: Min närmiljö

Det är inget tema som får mig att inspireras och rusa ut med kameran. Det var nog svårt med temat manligt för två veckor sen men då hade jag ju tur och fick hjälp:). Ute skiner solen men minusgraderna håller sig kvar så jag stannar helt enkelt inomhus och fotograferar här hemma.

Kvinnligt är väl att pynta, med blommor och annat. Här är min mors blommiga vas som är extra fin när jag fyller den med tulpaner. Idag finns bara blommor på duken, tyvärr.

Min egen kamera är på reparation igen och den lånade ger lite mer korniga bilder ser jag, men det är vad jag har att tillgå.

Jag håller mig kvar hos min mor som handarbetade, vilket väl är kvinnligt. Här har hon virkat, visst kallas de mormorsrutor?, en liten filt som jag använder som stolsöverdrag.

Alla restgarner skulle användas och jag gillar den just för att den påminner mig så mycket om henne och hennes händer som alltid var i arbete. Själv är jag alls ingen virkare eller stickare.

En ny pryl som jag bara föll för på elaffären är denna lampa som jag tycker är så kvinnlig. Inte bara för att det är en kvinnokropp utan det är något annat, jag vet inte vad:).

Det blir mitt enkla bidrag till det kvinnliga temat. Vill ni se andras bidrag så titta in hos Fototriss. Det ska blir roligt att surfa runt och se alla otaliga och olika tolkningar på temat.

Elvadagen

Kategori: Djur och natur.

Denna dag är speciell, den elfte i elfte år elva. Kl 11.11 satt jag nog i bil med min vän eller så var vi uppe i det fina kulturhuset som han ville visa mig. Sen åkte vi en sväng till havet där jag gick ut bland klipporna och tog lite kort med hans kamera. Min är nämligen på reparation igen, ett riktigt måndagsexemplar verkar det som.

Havsbilderna kanske passar senare men nu kommer några jag hann ta med min egen innan den pajade. En rosknopp från min rabatt som frostats under natten men sen tinat upp.

Den hinner nog aldrig slå ut men visst är den fin där den står, inte alls hängig som mina pelargoner som nu vissnat ner.

Jag fann också en smörblomma som slagit ut i tron att våren är på väg.

Så intensivt gul den här årstiden är ganska märkligt.

Gula är också morötterna som legat alldeles för länge i min kyl. Idag rensade jag bort det svarta och så bakade jag en morotskaka, inte den traditionella med glasyr på utan en lite nyttigare med havregryn och lite apelsinjuice i. Ja, egentligen Tropisk juice (som jag lyckades få låna av min granne som snart väntar smått) men jag hoppas den blir lika god ändå.

Tusse vill också vara med på bild. Här med vinterbarrträdet som ska stå grön hela kalla årstiden för att vissna ner när solen och värmen kommer åter.

Jag brukar köpa en en(!) men denna gång valde jag ett annan barrväxt som jag tyvärr glömt namnet på. Jag lyckades nog glömma det direkt jag gick ut från Plantagen:).

Lite kyligare är det och då burrar katten upp pälsen så han blir ännu gosigare.

Blicken är outgrundlig, eller hur?

Jag är trött ikväll. En längre tid har jag haft ett dovt dån när jag sitter framför datorn och huvudtrycket besvärar mig allt mer. Ikväll dök det också upp en silverblixt och sådana brukar synas vid migränanfall har jag hört. Själv har jag aldrig haft migrän men lite rädd blir jag allt.

Så nu ska jag vila och önskar er alla en trevlig helg.

Ljuva November

Kategori: Min närmiljö

Det trodde jag aldrig att jag skulle kalla denna månad som för mig brukar vara den värsta, förutom januari då efter att man stökat undan julsakerna. Men i år är värmen kvar, solen skiner från mer eller mindre klarblå himmel och det är bara senhöst, inte alls förvinter. Det gillar jag. Tyvärr trasslar kameran igen. Den fungerade bra i två dagar men sen dess är den nästan helt hopplös. Några enstaka bilder har jag tagit och en del av dem får väl passa i detta inlägg som egentligen inte handlar om något speciellt.

Pelargonen hade jag tagit in för länge sen, först till inglasad balkong och sen in i vardagsrummet men värmen i förrgår fick mig att sätta ut den på förrådsväggen igen och se den trivs.

Inte sommarvacker men för att vara november så... Inatt har det varit lite frost igen så vi får väl se hur länge blommorna är kvar. Även rabatten har lite skönhet trots det vissnande, ulleternellernas blommor bibehålls och nävornas blad skiftar lite höstbrunröttfint.

Igår hade jag besök av min systerdotter som tycker mycket om mina katter. De tycker också om henne som synes, här är det Desirée som räcker ut tassen:).

Visst blir man lite hjärteglad:)?

Vi var ute på äventyr vid Mariehemsdammen där gässen och ankorna fortfarande är kvar fast de normalt brukar hämtas hem till sin ägare kring 10 oktober. I år är inget som vanligt! De blev helt galna när vi kom med våra brödbitar och speciellt gässen som är riktigt stora var lätt skrämmande när de omringade mig, skrek uppfordrande och även började nafsa.

Ett litet nyp i bakbenet fick jag, några ryck i jackan samt ett litet bett i fingret när jag försökte mig på att ge gåsen mat direkt. Inget som gjorde ont men nog vore det roligare att mata dem om de höll sig på behörigt avstånd. Då var kameran ur funktion men det var så vackert i solnedgången när molnen färgades rosa och speglades i vattnet som också skimrade rosarött med änder i silhuett simmandes omkring. Änder är ju en baggis jämfört med hungriga gäss:).

Jag fick låna en bild som jag tog med min systerdotters nya mobilkamera.

På hemvägen upptäckte vi fullmånen och här kommer den.

Klockan är fyra på eftermiddagen och dagsljuset är slut. 

Ett annat äventyr de närmaste dagarna är när Desirée gick ut på kvällen och fem minuter senare kom in med en mus. Just det ögonblicket missade jag då jag befann mig i ett annat rum men när jag fick syn på henne under kökssoffan ökade adrenalinet för musen var inte död. Snabbt, försöka få ut de båda innan den pyttelilla skogsmusen blev fri och kunde gömma sig var den ville.

--Inte släppa, Desirée, upprepade jag tillkämpat lugn samtidigt som jag öppnade balkongdörren och visade henne dit. Några gastkramande minuter (jag minns fjolårets kaos) då jag nästan höll andan men det gick bra till slut. Därefter stängde jag för kattluckan tills jag var säker på att hon inte skulle ta in musen igen. Så förnärmad lilla katten såg ut när jag väl släppte in henne fast jag naturligtvis berömde den lilla jägaren.

Mer roligt än så är det inte:). Ikväll ska jag ut och äta gott på Restaurang Victoria (troligtvis för vi har inte beställt bord) med en väninna för att fira våra födelsedagar. De var ett tag sen, i september, men det är kul att spara lite firande också:). 

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Kategori: Nära och kära

Ett återkommande tema hos Fototriss är att förmedla årstidernas gång på de olika platser vi trissare befinner oss. Visst hade jag önskat mig en soligare dag att gå ut och fotografera men precis så här ser det ut där jag är idag (eg igår). Gårdagen var grå, mulen och tidvis regnig så jag tänkte vänta till idag men då söndagen är minst lika grå med ett ihållande fint strilregn nöjer jag mig med de bilder jag tog igår:).

Ett besök på kyrkogården hör helgen till och efter att vi tänt ljus på våra respektive gravar och stött på några bekanta vandrade vi runt lite på Backens Kyrkogård. Här är en av de äldre delarna med klocktornet och en bit av kyrkans gavel i bakgrunden.

Min syster har precis flyttat in i en ny lägenhet på Umedalen på JA Linders väg. Den ligger så fint och jag blev lite avundsjuk på hennes uteplats då den vetter mot lagom mycket skog och natur, likaså härligt långt från grannars insyn.

Klockan var strax efter två denna ljusbristens dag. Det var då skönt att vända blicken inåt, alltså mot vardagsrummet bakom där lilla A påbörjat sitt måleri.

Hon har just fyllt fem år men då min syster inte kunde delta i firandet tidigare fick de helt enkelt komma hem till henne för att få sina presenter. A fick denna fina målar- och pysselbok för små prinsessor samt klockan som pryder handleden. Den ska hon lära sig senare men armbandet var jättefint med små frukter på det rosa:). Jag skriver de för hennes mamma A fick också en försenad present.

Apropå prinsessboken så läste jag i en undersökning att män helst ville gifta sig med en prinsessa (Madeleine) medan kvinnor föredrog snickare (Matte eller den Arge). Skulle det fungera, tro:)??

Mitt bidrag kommer från Umeå i Västerbotten och vi har som synes sluppit snö än då temperaturen håller sig en bra bit över noll. Fler trissbidrag hittar ni här.

Stadspromenad

Kategori: Umeå Stad

Igår besökte jag min vän i hans lya Öst på stan och hjälpte honom komma igång med Facebook. Det har startats en grupp ganska nyligen som heter "Du vet att du är från Umeå om du.." där tidigare och nuvarande Umeåbor minns forna tider med bilder och text. Jag gissar att de flesta som skriver och kommenterar är födda 40-60-tal men alla är välkomna.

Aktiviteten är stor och kommentarerna många. Nu har visst gruppen blivit helt öppen så du kan se vad som skrivs utan att vara medlem men du kan inte kommentera. Det är ju en av de roligare aktiviterna, att få berätta och vara med och minnas:).

Igår kväll var jag lite less och tänkte att nu kan jag låta bli gruppen ett tag men så hade någon kommenterat där jag också varit med mina ord. Då måste jag bara titta och vips hade en halvtimme gått:). Är du från Umeå tycker jag absolut du ska gå in där.

Efter att ha skapat en profil åt honom gick vi ner på stan för att äta lunch. Den låga höstsolen lyste så vackert på gamla tegelbyggnader. Här är det Mimerskolan som får fin färg av solens strålar.

Jag vet faktiskt inte om det pågår skolverksamhet där nu. Själv har jag bara gått på fotokurs en gång för länge sen så jag är inte direkt bekant med insidan.

Efter lunchen som intogs på Ronyas, buffé och pizzaslices, gick vi över torgen och ned mot kajen. Där har rivits för nya kulturhuset som ska vara klart 2014 då Umeå ska vara Kulturhuvudstad. Gammalt har försvunnit men nu syns istället nya sidor av Stora Hotellet som tidigare var dolt.

Lilla svarta hunden håller vakt och skällde som bara den när en hantverkare passerade. Därför avstod jag från att gå närmare:).

Den vägen går inte att komma ned till kajen så upp till Storgatan igen och ner längre fram, nära de kära trärosorna som än en gång debatteras flitigt, nu på ovannämnda forum. Umeälven i motljus, en vacker syn, men naturligtvis inte så här mörkt i verkligheten då klockan bara var halv tre.

Lite längre fram i gamla Trädgård i Norr som rivits fanns denna märkliga installation.

Om de läggs ned blir det trappsteg mot...Ja, vaddå? Någon som vet?

Man kan följa älven en bit mot Kyrkbron men sen blir det stopp pga fler byggen vid blivande Konstnärligt Campus. Vi vek då av upp genom Döbelns fina park där höstlöven ännu skimrar i gult.

Den vackra Scharinska villan i bakgrunden lyser härligt rosa. Där lär finnas en thailändsk restaurang som jag inte har besökt. Det måste bli av någon gång för jag har hört gott om den.

Jag avslutar med ännu en bild på höstfärgade växter.

Jag trodde först det var lönnlöv som ramlat ned och bildat en fin kulle men det är ju en helt annan växt, ser jag nu.

Snart ska vi iväg och tända ljus på gravarna vilket är en tradition jag tycker om. Det blir så fint på stadens alla kyrkogårdar när ljusen översvämmar gravplatserna. Det ska absolut vara levande ljus, inte dessa hysteriskt blinkande batteriljus. Jag köpte mig en ny lykta igår för ofta är det regn, snöblandat eller till och med snö denna Alla Helgons afton och fjolårets lykta gick sönder i vintras. I år verkar det hålla upp även om dagen är disig och grå. Gråmulen men varm, nu +8°, denna härligt vårvarma november.

Jag önskar er alla en fin ljuständarhelg.

Lite sushi

Kategori: Festligt

I lördags efter att vi besökt vernissagen på Galleri Paletten där fyra kvinnor visade några av sina fina färgstarka målningar var jag och min systerdotter lite hungriga och cyklade ner på stan. Var skulle vi gå? Det första vi såg när vi parkerat cyklarna var Sushibaren på Renmarkstorget men där var det tyvärr fullt. Valet blev då att gå till restaurang Sagami som jag en gång tidigare besökt med New Friends. Då var vi väldigt nöjda men fastän det var flera år sen har det inte blivit av att gå dit igen. Inte förrän nu.

Vi valde lunchen för 100 :- med 8 bitar sushi, 4 maki och 4..., vad heter nu det andra? En liten kopp Misosoppa ingick samt te och frukt efteråt, allt jättegott.

Medan vi väntade på maten fick vi ett fat med ärtskidor som aptitretare. Skidorna gick inte att äta men ärtorna var ovanligt söta och goda.

Min systerdotter ville inte bli fotad så det fick bli bara delar av henne. Jag tycker hon har en jättefin kofta med en härlig färg. Den ser så hemstickad ut, men är det förstås inte:).

Ätandet med pinnar, doppande i soja och Wasabi uppslukade oss så att jag glömde av att fotografera det läckra fatet med sushibitar. När jag väl kom ihåg var det mesta uppätet:).

Hon klarar att äta med pinnar, som synes. Jag försökte men gav upp och bad ganska snart att få äta med vanliga bestick. Åh, så gott det var, måste gå dit igen snart!

På vägen hem cyklade jag Norra Ersmarksgatan uppåt. Nästan ända upp mot Adventskyrkan kom detta sällskap gående på finpromenad. De gick så fint i rad men blev lite störda när jag tog fram kameran och sällskapet splittrades. Det såg roligare ut när herr And spatserade först följd av sina två(!) damer, här syns bara den ena lite upptagen med annat än att gå.

Enligt boende i området är visst änderna ofta ute på promenad för tydligen vankas det fågelmat i någon av trädgårdarna. De kommer förstås från dammen vid gamla Sandbackaskolan.

Ute är vårtemperaturer vilket lurar naturen. Här har min trädgårdsaurikel fått en blomma, vilket den egentligen inte ska ha förrän i maj-juni nästa år. Ändå blir jag lite glad att se den.

Likaså njuter jag till fullo av den här härliga veckan med sin värme och sitt i övrigt fina väder, så mycket bättre än vanligt i november. Det ger mig hopp att jag inte behöver genomlida årets november utan istället kan må riktigt bra. Lite annat i mitt liv hjälper också till med det:).