konstbarbro

Surströmmingsfest

Kategori: Festligt

Märkligt nog fotograferar jag aldrig strömmingen när jag är på surströmmingsfest men när vi äter kräftor finns alltid de goda djuren med på bild. Undrar vad det kan bero på:)? Jo, förstås att jag inte tycker om den sura strömmingen men fest är alltid roligt. Själv äter jag sill med alla tillbehör och står ut med doften från de gulröda burkarna som de flesta andra riktigt njuter av.
Inlagd sill är väl ingen höjdare men midsommarsill och senapssill är jättegott.
 
I lördags samlades hela 14 personer ur UMeGänget hos B o R på Haga för att inviga deras nybyggda uterum. Solen sken och kvällen var mild så vi minglade och smakade välkomstdrinken utomhus.

Uterummet är egenhändigt byggt av gamla fönster och dörrar med massor av charm och inrett så fint.

Värden kommer med stora potatiskastrullen. Rummet utnyttjades till max, två personer som anmälde sig för sent rymdes tyvärr inte. Men vi andra hade desto trevligare:).
 
Värdparet fixar fint åt oss alla.

Låg sol ger många skuggor men också en varmt välkomnande känsla.
 
Jag satt i soffan bland alla kuddar med snygga mönster i somriga färger, men solen lyste rakt in i ögonen och bländade. B  m fl fixar det åt mig.

En riktig go'macka med suringen får B att njuta extra mycket som synes.

Tomaterna ser i alla fall goda ut:).
 
Kvällssolen sjönk så sakteliga bakom hustaken och efter läckra chokladtårtor, päron och punschgrädde till kaffe och te var det dags att vända hemåt på cykel i mörka augustikvällen. Varmt lyste det ännu från uterummet där några stannade kvar ytterligare några timmar.

Kameran klarar inte bristen på ljus så bilden är tyvärr suddig men visst ser det ändå mysigt ut?
 
Idag har jag varit på orientering med S. Av funna åtta kontroller hade vi problem med en och det just när himlen behagade vattna oss en stund. Vi fann gula och trattkantareller, de sistnämnda ännu få, samt en massa härliga blåbär som vi bara måste lämna, tråkigt nog. Varför plockar inte folk de ljuvliga bären bortanför Umåker, undrar jag? Det är ändå så pass nära stan, luften är skägglavren, bären är härligt stora och finns i överflöd.
 
Jag hann plocka en halvliter ungefär men det är kontroller (och fikapauser:)) vi fokuserar på. Kantarellerna var små och växte lite här och där men en god macka fick jag mig till livs ikväll.

Hembakt tunnbröd från Tavelsjö, ekologiskt närodlad purjolök inköpt på Bondens Marknad och så de ljuvliga småkantarellerna stekta i äkta smör. Då är det min tur att njuta:).
 

Grössjön

Kategori: Djur och natur.

Ute vräker regnet ner och jag har precis diskat bort gårdagens bak- och matdisk, katterna sover äntligen (Tusse har rusat ut och in många gånger innan han riktigt begrep att det faktiskt inte är uteväder) så då kan det vara skönt med en bloggstund. I torsdags åkte jag och en väninna till Grössjön för lite kombinerat fågelskådning och bärplockning eller ja, bara för att det är skönt med en utflykt i naturen.
Vädret var växlande men vi slapp i alla fall regn. Fågelrikt var det inte direkt men ganska snart fick vi syn på mor svan med grå barnet svan.
De skyndade sig iväg från vår närhet till pappa svan som fanns på andra sidan sjön medan vi i lugn och ro plockade fram vår medhavda lunch med matig smörgås. Lite senare fick vi se en ensam fågel simma långt ut, storlommen med sin vackra profil.
Ni kan ana den till vänster på bilden. Vi gick till fågeltornet och riggade upp tubkikaren. Det rörde sig något stort och grått långt bort på andra sidan vattnet. Det visade sig vara familjen trana, även de med en helgrå unge. Alla tre betade bland strandgräset med sina långa halsar nedstuckna och vi fick bara njuta av dem uppsträckta korta stunder. De var också alltför långt bort för att göra sig på bild. 
 
Ner på marken igen och börja leta skogens blå guld.
Först såg man bara enstaka bär men när man väl hukat/böjt sig ner uppenbarade sig blåbären i massor, stora och fina. Några få smakade lite vattnigt för säsongen börjar väl närma sig sitt slut men de flesta var fortfarande väldigt goda och söta. Tre små gula kantareller fann vi också vid stigen, men lät dem stå kvar. Någon annan hade redan funnit dem men liksom vi tyckt att de var för små för att plockas och istället lagt en stor bit mjuk mossa över dem. Kanske för att dölja dem för ivriga plockare men nog syntes de ändå:).
 
Jag är rik för jag har ännu kvar av fjolårets skörd av både gula och trattkantareller. Vad gäller de sistnämnda får jag nästan kämpa för att de ska ta slut så jag ger gärna bort litegrann då och då till vänner som mer än gärna äter dem till vilt. Eftersom jag inte äter kött så blir det inte så ofta att jag gör trattkantarellsås, hellre soppa eller stuvning.
 
Lite om helgens surströmmingsfest kommer senare och kanske också om söndagens arkeologiska utflykt. Hoppas det regnar färdigt idag så resten av veckan blir fin till orientering, golf och stugbesök. I morgon kommer förresten min kära kusin på besök från Örnsköldsvik. Det var såå länge sen vi sågs.

Fototriss - Stenigt

Kategori: Djur och natur.

Det ska bli roligt att äntligen få vara med i trissen från början även om jag inte orkade vara vaken till midnatt och publicera inlägget då som jag tänkt. Halv tolv lockade John Blund och det var bara att ge upp:). Veckans ämne "Stenigt" är inte svårt då jag nyligen besökt en stenig strand varifrån två av mina bilder kommer.
 
Vi är ute vid Lövöudden i Holmsund en vacker augustidag. Stenigt är det men också stora släta klippor att gå på emellanåt. Just dessa stenar har jag däremot inte klivit på.
Jag ville ju inte blöta ned fötterna med skor på:).
 
Nästa motiv är från samma fina strand.
Längst ut på lilla udden är det mest stenigt som synes.
 
Min tredje bild är tagen tidigare under försommaren vid Lillskärsudden några mil utanför Umeå. Vi var där för att skåda fågel men de höll sig alltför långt ut. Inte ens med tubkikaren kunde man se dem nära.
Så stenigt är det vid lågvatten. Man kan förresten glimta en tärna därute på en av stenarna:).
 
Fler bidrag på temat hittar ni här.

Kolonien

Kategori: Festligt

I lördags var vi i UMegänget bjudna till M:s kolonistuga på Tomtebo, ett vackert koloniträdgårdsområde med och utan stugor. Vägen dit är lite krånglig men både vi som cyklade och de som tog bilen kom fram till slut. Solen sken och temperaturen var behagliga +23° så jag o en annan M hade packat baddräkten omutifall vi kände för ett dopp i Nydalasjön på vägen hem.
 
Stugan är gul med vita knutar men är inte den vi ser på bilden utan detta är en del av tomten med utsikt från stugan vi besökte.
M som oturligt nog bröt benet när vi var i min stuga visade nu gott mod och berättade ivrigt om det som hänt sen sist. Benet är nu försett med blått gips och tillhörande storsandal.
Full fart i det benet som synes:). Nja, nog förstår jag att det inte är så egentligen men till bilden passar den texten.
 
Vi bjöds på gott fika och samlades på altanen eller ute på gräsmattan. Där satt vi som ville ha mer sol eller som i mitt fall, grönt gräs under mina bara fötter.
I rabatten en vacker trana inköpt på Blå Eld i Tavelsjö. På altanen sitter F som också varit med om något svårt i sommar och sakta men säkert återhämtar sig.
 
Grillen är framtagen och väntar på sin tur att servera oss goda rätter som var och en tagit med sig. Som alltid samlas männen runt den för att diskutera bästa tillvägagångssättet. E med färggrann mössa var grillmaster och de övriga kom nog med tips och råd.
Före det gick vi en rolig tipspromenad genom koloniområdet för att leta reda på de hus som fotograferats i olika vinklar samt svara på diverse frågor om värdinnans hus och tomt. Det var klurigt och inte helt lätt så för vår del blev det tre varv runt området innan vi hade svar på allt.
 
Vinnarna blev B o R, vårt eget myspar. De ser ut att må gott i soffan trots att det under den bodde ett getingbo vars innevånare oroligt svärmade kring benen på de som satt nära.
Molnen blånade och tätnade. En lätt skur lockade in oss alla under tak. Sommarens (hittills?) varmaste vecka var till ända och sval luft letade sig in på kvällstimmarna. Något dopp blev det inte för min del.
Åskmoln gör att grönskan blir ännu mera mättat grön. Vackrare, tycker jag. En härlig lördagseftermiddag fick vi alla elva som var där. I morgon är det dags att träffas igen, då hos B o R vars nya uterum har ställts i ordning för surströmmingsfest. Jag får se om jag tar med kameran. Kanske, kanske inte:).
 
Jag önskar er alla en fin helg!
 
 
 
 

Mera kräftskiva

Kategori: Festligt

Sen i söndags är jag ordentligt hemflyttad från stugan för den här säsongen. Jag sov jättedåligt natten mot söndag så istället för att ligga och kämpa mig till sömn klev jag upp och började packa i arla morgon. Ute blåste starka vindar över sjön och grå moln gav regnstänk på tomten så det kändes helt okej att lämna stället.
 
Redan kl 7 var jag och katterna hemma på Ersboda. Både de och jag anpassar oss snabbt och nu är det helt okej att möta hösten eller kanske mer optimistiskt sensommaren här på Glassgränd.
 
Vad gäller bloggandet ligger jag efter en del. Det finns bilder men inte tid att göra inläggen klara, men det är väl bara att sakta beta av dem. De kommer dock inte i tidsordning utan nu fortsätter jag med kräftfesten vi hade i söndags, den som redan finns med i fototrissen.
Här är mina kära väninnor som jag känt sen 1980 då de arbetade som receptionister och jag var konferensvärdinna på Hotell & Restaurang Dragonen. Numera är de inom skolvärlden, båda är/har varit lärare men K arbetar numera som rektor. Och jag har sjukersättning:(. Lite deppigt är det ibland när tanken slår en vad som blivit av mig, men sånt är livet, inte alls förutsägbart.
Lite näsrynk kanske passar men egentligen ser jag nog ut att må riktigt bra med den bärfyllda välkomsdrinken redo.
 
Vi hade i alla fall en mycket trevlig afton hos K där de nyss färdigställt inglasningen av uterummet. Min uppgift var att ordna förrätten och jag provade ett nytt recept, parmesanflarn med sikrom och citroncreme samt sparris till.
Två korslagda, minns ni den mattrenden? Förrätten var jättegod och blev mycket uppskattad av väninnorna.
 
Sen var det dags för kräftorna, de turkiska färska, som var härligt välsmakande och så lätt att få köttet ur klorna.
Se vilken vacker omgivning i Grubbes villaområden. Kloköttet njuter jag direkt av men stjärtarna samlas på en macka med läcker smaksatt creme fraiche till. Jag tror det var saffran bl.a.. Gul var den i alla fall.
Och under ligger sångerna som vi har sjungit flera år nu. Småtrevliga och lättsjungna är de. Hemmakryddad snaps bjöds till med god anissmak.
 
Vackraste och fräschaste drycken är ändå vatten med jordgubbar i, speciellt i detta fina glas.
Nu ska jag iväg till stugan igen, bara för att städa undan tills syskonbarnen kommer på lördag då de ska ha sin årliga kräftskiva.

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Kategori: Festligt

Förra veckan återkom Fototriss men då hann jag inte vara med så nu vill jag verkligen delta när ämnet är det återkommande "Så här ser det ut där jag är idag". Eftersom det idag är måndag så kommer bilderna från igår då jag och två väninnor hade vår årliga kräftfest men inte på samma ställe som vi brukar, i min stuga. Istället invigde vi K:s nya fina uterum i deras villa på Grubbe.
En vacker augustikväll med nedåtgående sol förgyllde upplevelsen och först flera timmar senare behövde vi extra värme.
 
Här är värdinnan med en olivbåt. Oliverna kommer direkt från Italien och det var väninnan H som hade med sig dem.
Själv hade jag med mig torkade trattkantareller som gåva, alltid lika uppskattat hos K.
 
Huvudpersonen eller vad vi nu ska kalla den kommer här:).
En färsk turkisk kräfta modell jumbo från Lobster. Absolut jättegod. Tidigare i år har jag smakat en svensk färsk som inte imponerade tyvärr, kinesiska frysta jumbokräftor som smakade helt okej och stora turkiska färska från Ullmo, lika goda som den ovan.
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Till hästs

Kategori: Resor och utflykter

Hej igen. Det blev inte att flytta hem idag som jag planerat. Nu när vädret är så fint vill jag stanna på stugan några dagar till och därför är jag bara hemma på snabbvisit som vanligt. Bryggan med sol och sjö lockar mer än bärplockning, vattning, pappersfixande och blogg, men sånt måste också göras.
 
I söndags var vi några väninnor som besökte Islandshästcentrum Norr i Långviksvallen där det var öppet hus. Vi var bland de första besökarna och fast jag var tveksam peppade de oss oerfarna att prova på. Gården ligger fint med utsikt över den vackra Tavelsjön.
Jag har mig själv veterligt aldrig suttit på en häst. Varför jag inte är säker beror på att jag faktiskt växte upp med hästar mina 13 första år och kan ha glömt om jag provat som riktigt liten. Men jag har inget minne av det, däremot att jag var rädd för hästar. Vår stora härliga nordsvensk Dolla som jag älskade var jag inte rädd för men att rida på henne var aldrig aktuellt.
 
Däremot har jag sen en tid velat prova och se om rädslan finns kvar. Islandshästar är inte så höga vilket passar mig så det var bara att gå iväg med ledarna till hagen där vi först skulle prova ut var sin hjälm.
Inte helt lätt som synes:), min rem var svårinställd och Sofies satt för hårt.
 
Sen var det dags att kliva upp på hästen och vips kom en pall fram som underlättade stort.
Min fina brokiga häst heter Meja, det är isländska och betyder något fint som jag tyvärr glömt. Lite osäkert kändes det att kliva i stigbygeln och inte var jag helt avslappnad först.
Nog ser leendet lite tillkämpat ut... men snart är jag tillfreds med sadeln.
Här vågar jag mig till och med på en antydan till vinkning:).
 
Hästarna leddes av praktikanter från Österrike så vi kommunicerade på engelska. Jag vågade mig inte på att plocka fram skoltyskan som nog är ganska rostig. De hade 13-14 veckors praktik då de fick vara utomlands om de ville.  Jag uppfattade inte utbildningens namn och om de skulle vara här hela tiden men jag gissar att de väljer att praktisera på flera olika ställen för att lära sig så mycket som möjligt.
Runt hagen ledde de oss och det kändes riktigt bra att sitta lugnt i sadeln utan att ha det minsta ansvar. Sofie har provat på att rida när hon var barn, i 8-årsåldern, men inte sen dess. Hennes fina islänning heter Duva och har samma betydelse som i svenskan.
Se så glad hon är med fina pippilotter. Hon blev eld och lågor och ville genast anmäla sig till en ridningskurs men jag bromsade. Först måste jag lära mig golf ordentligt, tycker jag, men kanske någon gång i framtiden kan det vara roligt att lära sig mer om hästar och deras beteenden.
 
Visst gav det mersmak - jag hade gärna ridit några varv till och fått hålla i tyglarna själv, åtminstone till hälften. Men nu var det dags att lämna över till nästa passagerare, kanske åldersmässigt mer vanligt förekommande i dessa sammanhang:).
Men nog är hon väldigt liten, eller hur?
 
Några bilder på fina hästar vill jag också visa.
Vilken snygging. Jag tycker färgen är helhärlig och med den vita bläsen fram blir hen så vacker. Min bror hade travhästar hemma och en av dem var lite lik denna. Hennes föl hette Fuxjan, tror jag, och den tyckte jag jättemycket om. Fölen skrämde mig inte men de stora lösa på gården som jag måste passera med min skolväska när jag kom hem från skolan var jag rädd för och väntade tills mamma såg mig och följde med. Ibland fick jag vänta så länge att jag istället gick till grannen mittemot.
 
Denna häst skulle tävla snart och var därför flätad så snyggt vilket inte syns på bilden.
Här kanske frisyren ser mer häftig ut:). Sötast av alla var i alla fall Ugla, lilla blyga fölet med lockig man som modern ville skydda. Vi fick jobba lite för att kunna ta bild i helfigur.
Efter denna härliga upplevelse åkte vi vidare för att fika gott. Ett stopp vid den roliga affären Blå Eld först och sen blev det hembygdsgården som fick ett besök. God mandelkaka med vaniljsås och en förpackning sprött jättegott tunnbröd inhandlades.
 
 
 

Islandshästar

Kategori: Miljö, friluftsliv

En bild från gårdagens besök i Långviksvallen bland Islandshästar är vad jag hinner med idag vid datorn.
Jag ska visa mer från det besöket senare men nu måste jag bara måla kattrappan en omgång till innan vi snart flyttar hem från stugan, både jag och mina kära katter. De kommer genast att vilja rusa ut och kolla vad som hänt sen de sist varit hemma, för mer än åtta veckor sen, och då måste trappan vara torr.
 
Ikväll ska vi äta kräftor, jag och vännen. Då får vi se vad jag tycker om de färska turkiska som rekommenderades när vi hade kräftskivan. Vi hörs senare:). 

Golfrunda

Kategori: Miljö, friluftsliv

Igår när molnen låg blåtunga över Kulla åkte jag och vännen till Holmsund där solen sken bland enbart vita molntussar. Vi skulle gå en niohålsrunda på gul bana. Den börjar med ett tufft hål, långt och med en rejäl uppförsbacke till green. Här värmer jag upp:).
Min nya fina driver väntar på mig. Eftersom jag är en dam slår jag från röd tee. Tee är alltså utslagsplatsen. Som nybörjare skulle man för att få grönt kort klara en runda på högst 54 slag från 150 m-markeringen. Det har jag klarat och har nu handicap 54 vilket är det högsta om jag förstått det rätt. Nu ska man klara samma sak från röd tee vilket är minst det dubbla avståndet och det har jag inte lyckats med än. Sen är det väl meningen att man ska nå handicap 36 så småningom vilket är kravet för att få spela på andra banor än hemmabanan. Nåja, nåja, min ambitionsnivå är då alls inte hög. Jag är glad för det lilla, dvs små framsteg och att det inte går bakåt hela tiden som det faktiskt ibland har gjort.
 
Fin bag har jag fått och lillvagnen fann jag på Returmarknaden för endast 50 kronor.
Vännens till höger och vi ser ut över korthålsbanan som passar bra för mig att träna på. Den är ganska dåligt skött med högt gräs och annat mindre bra men där är ingen stress för oftast har man banan för sig själv.
 
En sista blick bakåt på klubbhuset för Umeå GK innan vi slår ut och börjar vår golfvandring på de nio banorna som väntar.
På de andra rundorna, röd och blå pågår en tävling med olika lag. Jag gissar det för jag såg herrar i svarta tröjor, illgröna tröjor och som ni snart ska få se även röda tröjor. Mysigt var att det kom en liten ponny dragandes en vagn fylld med kylande drycker till de tävlande. Den kördes av unga tjejer.
 
Nu har vi kommit till ett kort hål. Därför väljer vännen, tillika min golftränare och coach, att låta bli drivern och istället ta en vanlig järnklubba så att han inte slår för långt.
Det problemet har aldrig jag av någon anledning, alltså att jag slår för långt!
 
Här gör jag en provsving.
Därför ligger bollen kvar. :):), det är faktiskt sant.
 
Här kommer den rätta svingen, lite suddig bild, tyvärr, men visst ser ni vart bollen är på väg?
Jajamän, rakt ner i dammen. Plask! Nej, först studsade den på stenarna i mitten för att sen försvinna ner i djupet.  Då var det bara att hämta en ny boll. 
Man ska alltid ha en extra boll på sig, har vännen sagt många gånger, men tror ni jag hade det? Motion får man i alla fall. Precis som idag när jag har målat kattrappan hemma med grundfärg och sprungit ut och in, uppför och nedför trapporna (inte katternas:)) massor av gånger.
 
Banan är så fin med varierande och vacker natur. I dammarna bor svarthakedopping och knipor som har fått ungar. Strandskator med illröda näbbar flyger över fairway och berikar golfupplevelsen för fågelintresserade mig.
Här ser ni röda laget. Det är inte en boll som gör ringarna på vattnet utan en fågel som just dykt ner.
 
Titta, ropar vännen, och pekar uppåt skyn precis när en mäktig örn (gissar på havsörn fast jag bara såg silhuetten) glider omkring däruppe. Fort fram med kameran men inget såg jag genom rutan. Det blev tre bilder på blå himmel, inte fastnade örnen:(.
 
Däremot hann jag fånga en trana på bild igår morse. Precis när jag hämtade tidningen halv åtta kom de högljutt trumpetande lågt flygande just över tallarna, tre stycken vackra tranor. En av dem vände, kanske jag skrämde dem, och de andra valde att följa efter. När den sista passerade vår tomt hade jag fått fram kameran.
Senare på dagen kom ett helt sträck, kanske 12-15 st passerandes mot sydligare nejder. Lite vemodigt. Far inte än, ville jag ropa, för de har ju lovat fint väder en vecka till. Det var bara onsdag och torsdag natt som var så erbarmligt kyliga. Inatt ner till +5° här på Ersboda.
 
Jag lyckades göra en riktigt fin putt på ett hål, ett slag som jag kommer minnas länge och på sista hålet ner mot uteserveringen klarade jag mig så bra att jag fick tre poäng, men det räckte inte. Jag var så nöjd med vår runda men vännen sa lite allvarligt åt mig att jag nog borde åka ut till rangen mer och träna på olika slag. Ja, han har nog alldeles rätt i det, men jag är lite lat. Det är inte så roligt att bara stå där och slå och slå. 
 
Det är mycket roligare att simma i sjön. Kanske badtempen stiger nu när solen vågar komma fram.
 
Ha en trevlig helg!
 
 

Färgstarkt

Kategori: Min närmiljö

Igår måndag bjöds på en härligt solig och fin dag helt oväntat då de lovat regn från mitt på dagen. Då njuter man ju lite extra. Jag simmade långt två gånger fast vattentempen bara är +19-20° och solade mig less på födelsedagspresenten från ifjol (solstol). Vännen dök upp och solade med mig men i vattnet gjorde han mig inte sällskap:). Jag plockade ca en liter fina blåbär på tomten och mer finns kvar, skrapade lite färg på fönsterbågarna men vågade inte måla då kvällen blev svalare och lite fuktig. Det var nog tur för idag vräker regnet ner igen.
 
Då åker jag hem för att tvätta m.m. Så här vackert lyste solen genom Zebrabladen i mitt köksfönster sist jag var hemma.
När en dag är fin väcks genast hoppet om att det ska fortsätta vara bra men så blev det inte, suck! Denna sommar är sådan, enstaka bra dagar men inte går det att planera för fortsatt uppehåll och värme. Jag vill måla kattrappan här på Ersboda innan katterna kommer hem från stugan för det går ju inte att få dem att undvika gå på den med skyltar "Nymålat":). Då behövs åtminstone två torra dagar, tror jag.
 
Jag håller tummarna för fredag då jag har sovit hemma eftersom brodern ska komma torsdag kväll till stugan. Då ska det ske. Penslar, färg och penselskaftsförlängare är införskaffade.
 
I rubriken utlovade jag lite färgstarkt och då menade jag natthimlarna vid Kullasjön. Inatt vid fyratiden såg det ut så här ungefär. Färgerna blir aldrig helt rätt men nästan.
Mörkret tar sakta över nätterna nu men än räcker ljuset till för att jag ska trivas därute. I juli såg det ut så här en natt kl 3 för ca två veckor sen.
Vackert det också, eller hur? Det är svårt att ta in att sommaren är på utgående och att jag snart måste flytta hem. Måste och måste, det är ju mitt eget val, men när grannarna försvinner (det gör de ganska snart, vad jag vet) och kvällarna blir mörkare blir det för kusligt att vara där ensam med katterna. Så kändes det i alla fall ifjol, får se om jag klarar det bättre i år. Inom synhåll finns faktiskt två åretomboende så helt isolerad är jag inte.
 
Hade dagarna bara innehållit morgnar så skulle jag kunna stanna där ända in i mitten av september men så är inte verkligheten. Jag blir nog lite vemodig bara för att det regnar så in i vassen. När solen lyser igen går det bättre att leva i nuet utan att oroa sig för höstens ankomst, en årstid som faktiskt kan vara jättefin, men men...nu är jag där igen:).
 
Dags att avsluta detta inlägg. Nu tror jag att jag kanske ska städa lite, hmm, eller bara hänga upp tvätten och göra lite kontorsarbete. Vi får se!

Kräftskiva

Kategori:

Vädret var tyvärr inte med oss denna gång på UMegängets* årliga träff i min/vår stuga i Kulla. Tunga grå moln fyllde himlen och regnade gjorde det mest hela kvällen. Tidigt på eftermiddagen var det ändå några korta stunder av uppehåll. Då passade E på att testa sina nyinköpta fiskedrag.
Inga napp detta år men glad är E ändå. För tre år sen nappade ju storgäddan även om den lyckades släppa i sista sekunden ovan vattnet. Jag såg den förresten i morse när jag gav fiskarna lite rester från festen. Lite snett låg den i vattnet och sneglade upp på mig samtidigt som den planerade nästa anfall på någon av mörtarna.
 
Vi var elva personer men jag har bara en bild på mig själv. De andra fotona blev inte så bra och så är det vissa som inte alls vill vara med på min blogg. Det måste man ju ta hänsyn till.
 
 
Vi började med att smaka varsin svensk kräfta men denna gång var jag inte så imponerad av smaken jämfört med de kinesiska jumbokräftorna som faktiskt smakade alldeles förträffligt.  Möjligtvis var den svenska dillagen godare. Vi fick ett tips om att turkiska färska visst ska vara extra goda, så dem ska jag testa nästa gång.
 
Slörp och sång, prat och skratt fyllde rummet i min lilla stuga där vi lät oss väl smaka av kräftor med tillbehör. Rökt aioli blev en favorit, burken tömdes. Jättegod var också Västerbottensostpajen och senare äppelkakan med vaniljsås. Pga vädret var vi hänvisade att sitta inomhus men det blev gemytligt ändå. Fast jag har verkligen en längtan att liksom folk söderöver någon gång få uppleva en kräftfest utomhus med härlig värme i augustikvällen. 
 
Kanske med en riktig fullmåne som denna bland alla kräftmångubbedekorationer.
Varje år när månen åter syns på himlen efter att de ljusa sommarnätternas tid är över blir jag lika förvånad. Vad är det där för jättelampa som syns mellan träden, tänker jag en sekund innan jag förstår:). I lördags var den förstås inte alls synlig då molnen var i vägen.
 
Förutom att vi hade otur med vädret så hände en otäck olycka. M halkade och hamnade så illa att hon bröt fotleden. Vi trodde att det bara var en stukning och behandlade så gott vi kunde med stödförband och kylande täcke, tror jag det är som döljs under systemkassen.
Idag fick M besöka akuten och på röntgen syntes att det var värre, att något var brutet. Vilken otur! Bli gipsad, gå med kryckor och sen träna upp musklerna igen. Jag minns alltför väl när jag själv bröt armen 2008. Där var brottet betydligt allvarligare men det är ändå lättare med en gipsad arm än ett ben, tänker jag idag.
 
Efter en stunds vila samlades vi åter inomhus för efterrätt och kaffe/te. Några av oss hade gått den mycket kluriga och roliga tipspromenaden trots strilande regn och vi delade ut priser som bestod av choklad och lakrits. OS som pågår just nu måste också kollas in. Min lilla fjortontummare riggades upp så intresserade kunde få titta.
Mina OS-kunskaper är däremot mycket bristfälliga, i stort sett obefintliga så jag vet inte vem som vann här. Kanske Therese Alshammar för hennes namn kan jag:).
 
I morse kom solen åter och så otroligt skönt det är att gråvädret ger sig. Nu har jag varit här på Ersboda en stund, bl.a. för att tvättkorgen är väldigt full så bakom mig arbetar tvättmaskinen stilla, men snart ska jag återvända och då ta mig ett dopp som Maggan så modigt vågade igår.
Nog tyckte hon det var kallt först, det syns, men sen simmade hon länge, länge bland fiskar och änder som ville bli matade.
 
Ha en skön vecka, mina bloggvänner!
 
* det är faktiskt första gången med UMeGänget, i fjol tillhörde vi New Friends men deltagarna är desamma förutom en ny medlem.

Stugnöje

Kategori: Festligt

I dagarna två har jag haft besök av goda väninnan Sofie på stugan. Trots växlande väder med hotande åskmuller men bara lätt regn hade vi många behagliga stunder. Ända sen vi kom hem från Gardasjön har vi längtat efter att smaka drinken vi upptäckte där, så vackert orange och läskande.
Aperol Spritzer heter innedrinken där i norra Italien. Aperol är en lite mindre besk typ av Campari som man blandar med Prosecco, soda, massor av is och apelsinskivor. Såå jättegod även på min brygga:).
Min väninna väntar på att få smaka och jaa, den smakade fantastiskt fast vi höftat lite på receptet.
 
Efter den inledningen började vi förbereda grillspetten med tillbehör som här är på gång.
Bläckfisk och räkor i stingig marinad med färskpotatissallad, grön sparris och vanlig sallad från egen odling. Solen sken när vi åt vår lunch ute på tomten men ganska snart kom blåmolnen och förmörkade himlen.
 
Middagen fick vi äta inomhus då kallvindar och småregn störde. Det blev fjolårets gula kantareller i små crepes, inte så dumt det heller. Idag har vi hunnit med en roddtur över sjön och jag hann ta ett dopp men då regnade det lätt. Blött som blött:).
 
Nu är jag hemma för vattning och jordgubbsplock bland mina få plantor som ändå ger förvånansvärt mycket bär i år. Sen ska jag iväg och handla kräftor med tillbehör inför festen på stugan nu på lördag då minst 11 UMeGängare kommer för en skön dag ute i det fria. Hoppas vädret håller i sig eller blir mycket bättre:).
 
Ha en skön helg, ni också!