Barbro S

Sista bilderna från Amsterdam
Det blir så att jag får flytta tillbaka till stugan lite tidigare då ingen annan ville bo där i veckan. I morgon bär det iväg med katterna åter. Jag längtar den härligt friska luften, doften och utsikten över sjön så det ska bli härligt. Nu läste jag på Facebook om en vän som funnit åkerbär och blir så sugen på att kolla in mitt ställe också. Får se hur jag ska lösa det :).
 
Ikväll är det ingen TV som lockar. Därför passar jag på att blogga om den sista delen av resan till Amsterdam. Efter vår snabbvisit på blomstermarknaden promenerade vi utan att titta på kartan hemåt. 
Här hade det varit roligt att få titta in, men vi nöjde oss med utsidan. En butik full av porslin lockade oss däremot att stiga in.
Royal Delft, vackert men på något vis alldeles för mycket, är min reaktion. Måste de klämma in allt på hyllorna?
Gulligt pussande par i alla fall. Runt hörnet en gråtrut på besök.
Och då upptäckte vi att vi bara gått runt och hamnat bakom blomstermarknadens vagnar på gatan Singel. Så kan det gå utan karta. Nja, långt att gå hem till hotellet var det inte.
 
En liten vila och sen ut för att leta restaurang som rekommenderats i guideboken. Många riktigt gamla hus fanns på den gatan, Spuistrasse, som vi uttalade helt fel till portierns återhållna glädje. Han berättade också att vi troligtvis inte skulle få plats då vi inte förbokat, men vi gick dit ändå.
Ett hus från 1642, ett annat från 1627. Helt otroligt att de står kvar ännu.
Vår restaurang var fullbokad som befarat men menyn var också väldigt dyr så vi gick glatt vidare. Efter att ha kollat in flera ställen valde vi trattoria Caprese, ett italiensk mysigt ställe. Vi tog bruschetta till förrätt och de var jättegoda.
Jag petade bort skinka efter att ha smakat en liten bit. Ända till 1993 åt jag ju kött så en del smaker tycker jag ännu om, t.ex. rökt skinka, men mår nog inte så bra av att äta mycket.
 
På golvet såg det lite lustigt ut, en massa salt, eller?
Vi kunde inte hitta någon annan förklaring än att någon råkat spilla ut (ett eller flera) saltkar och det varit så många gäster att personalen inte hunnit med att sopa upp det. Eller vad tror ni?
Flaskdekoration bakom min rygg. Lite läcker i alla fall. En annan inredningsdetalj upptäckte vi när vi besökte damrummet. Vackra Sophia Loren smyckar dörren både på ut- och insida.
Vad vi åt till varmrätt har jag glömt...jo, något med torskfilé. Riktigt vällagad och god fisk, minns jag nu. Sen bara hem och packa färdigt innan sömnen kom.
 
Vi måste checka ut redan kl 11 men innan dess hann vi ut en liten tur på stan. Ett ostmuseum ville vi besöka och det fanns ett nära hotellet.
Butik var det också förstås och några ostar följde med hem. Alldeles lätt var det inte att välja sorter. 
Det fick bli en grön, en röd, en svart och några gula :). Old Amsterdam var riktigt smakrik och god, tyckte jag även sen jag kommit hem. De andra var godare på plats. Jo, den rökta getosten som såg ut som korv smakade också väldigt bra. Den gick åt fort. Kanske därför jag nästan glömt den.
 
Fina lyktstolpar hade de i Amsterdam. Denna variant såg vi bara en av.
Sen var vi nöjda med vår visit och drog iväg till centralstationen med våra väskor.
I väntan på tåget som på 14 minuter tog oss till flygplatsen. Ett annat tåg hann komma först.
På flygplatsen hade vi gott om tid och jag hann bli hungrig. En läcker vegetarisk plockrestaurang var en bra bekantskap.
Jag gjorde lite fel för inte förstod jag helt hur man skulle göra men jag fick mig i alla fall en jättegod lunch med färska kalla och varma grönsaker. Väninnan var inte hungrig alls så hon avstod. 
 
När vi checkat in gick vi runt bland tax free-butikerna och småhandlade lite. Detta rum drog blickarna till sig.
Vips så dök en försäljare upp och snabbt placerade han S i barberarstolen och bjöd oss båda på lite gin.
Speciellt gott var det inte. Jag har aldrig tyckt om gin så det var kanske inte så konstigt :).
 
Då föredrar jag choklad som vi också blev bjudna på lite senare. En lugn flygtur med Malmö Aviation direkt hem till Umeå avslutade vår härliga tripp.