konstbarbro

Vad är konst?

Kategori: Katter

Ambitiöst försöka svara på det, men det var inte min tanke heller. Bara lite nya sätt att se världen. Jag fotograferade färgspelet på en CD-skiva under en taklampa och det blev ganska läckert.

Bara en cd-skiva som reflekterar ljusVad tycks?


Lite murrigare bild blir mitt bostadsområde sett genom ett julprisma, ändå ett ganska mysigt perspektiv, tycker jag.
 

För min katt är det en konst att lyckas stjäla räkor innan matte ser. Det lyckades inte, men räkrommen får de.
 Djupare konsttankar än så här har jag inte ikväll då hjärnan mest håller på med hur jag ska klä ut mig till morgondagens 70-talsfest.

Utställning på gång

Kategori: Konst

Igår anmälde jag mig till en konstutställning för amatörer som ska visas på Folkets Hus här i Umeå i april. Det känns jätteroligt att få visa upp några målningar. Jag får veta senare hur många tavlor jag får med och då ska jag bestämma vilka det blir. Just nu fortsätter jag på soltemat, jag har tydligen gillat titlar med ordet sol i för här kommer Solens moder.

Solens moder, målad 2002 på duk, 61x50 cm.

Jag kunde inte fota den rakare då den hänger för högt. I hallen är det dubbel takhöjd delvis och när jag flyttade in fanns en krok att hänga på långt ovan. Den gick inte att motstå så med hjälp av skaftet till skurborsten och en smula tur fick jag upp min färglysande tavla.

Ute fortsätter grådagarna men förra veckan sjöng talgoxen sin vårtrudelutt för mig. Vilken glädje att höra den redan.  Idag har jag dessutom fått ett brev med löfte om att få alla mina önskningar uppfyllda bara jag skickar tillbaka ett certifikat till en professor på IFA, institutet för lyckoforskning, i Holland. Ja, om det vore så lätt. Det är förstås lurendrejeri och de vill nog ha pengar fast de utlovar allt gratis. Fann några artiklar på Google om människor som blivit lurade. Tacka vet jag talgoxens drill. Den ljuger inte utan påminner om att våren verkligen kommer, i år också, även om vi västerbottningar får vänta några månader till.

Inspiration

Kategori: Konst

Den kan komma var som helst ifrån, inspirationen, som när jag solade på balkongen på Haga, där jag bodde förut. Jag halvlåg i min Baden-Baden och njöt av eftermiddagssolens värmande strålar, råkade nog titta upp på solen en stund. När jag sen blundade rörde sig färger och former innanför mina ögonlock. Jag fick genast lust att försöka måla av det jag såg. Det blev tavlan Virvelvind.

Virvelvind, målad 1997 på kartong, 27x30 cm. Inramad med mattblå ram.

Märkligt, det ser ju inte ut som mitt på dagen, snarare stjärnklar natt, delvis i alla fall. Men ungefär så såg det ut. Tänk att soltemat fortsätter, jag tror jag har solabstinens, har inte sett solen sen i mitten på januari, snart 10 dagar sen sist. Då var det den kallaste dagen denna vinter, -23,5 här där jag bor.

Nya tag

Kategori: Konst

Jo, det gick. Efter förra veckans bloggångest gick jag igenom mina inlägg och putsade texten, satte in bilderna som miniatyrer istället och blev nöjd med resultatet. Nu kan den som vill klicka på bilden för att se den i större format. Lyssnade på Barack Obamas installationstal och berördes. Nog fanns det en hel del glöd i hans vackra tal, ett engagemang att tro och hoppas på.

Solens dotter, målad 1996 på duk, 60x73cm, ej till salu 
Detta är den första Solens dotter, en mäktig bild som kanske passar stora män och kvinnor. Hon balanserar en portal av fem stjärnor, visserligen med lite änglahjälp, samtidigt som hon går mot mållinjen och möter både det tama och det vilda på var sin sida. Jag är väldigt fäst vid den här målningen. Den är inte till salu

Bloggångest

Kategori: Katter

I förrgår drabbades jag plötsligt av bloggångest: -jag måste göra om, göra bättre, ta bättre bilder, skriva mindre om mig själv, kanske inte skriva alls, byta bloggställe till vk.se, sluta blogga. Det kändes oroligt och meningslöst att fortsätta, för jobbigt att göra om allt och börja om helt och hållet. Visst var den gamle, gode Jante på besök och han höll mig sällskap flera timmar medan jag försökte somna. Nästa dag kändes det lite lugnare och så småningom kom lusten och glädjen att fortsätta blogga igen.

Det ska ju inte vara prestationsångest, det ska vara lättsamt och roligt att visa upp sina målningar och skriva lite till. Visst hade jag önskat att jag vore mycket bättre på att teckna, hade bara 3:a i skolan, men att måla handlar ganska lite om att avbilda utan om att uttrycka sig med färg och form och det kan jag, kunde jag tills katterna kom in i mitt liv och min lägenhet och puttade ut möjligheten att måla med oljefärg. Men fram till dess hann jag med att skapa massor av tavlor,på duk, pannå och på kartong.

 Nu har de hittat en fluga på fönstret.

Mera sol

Kategori: Konst

Jag fortsätter på soltemat med tavlan Solens dotter II.  Hennes ansikte påminner om en god vän jag hade när jag var liten. Jag har nästan aldrig någon modell eller försöker avbilda ett foto utan människorna i mina målningar kommer ur mitt inre och där fanns tydligen någon jag tyckte mycket om för längesen. 

Solens dotter II, målad 2000 på duk, 41x33 cm.

Flickans huvud brinner, hon svävar ovan jorden där små varelser söker sig mot elden i tälten. De är många, kön ringlar sig lång och bred, till synes utan slut. Stora, röda eldklot närmar sig, sänker sig ned från skyn, hotar kanske de små. Indiankvinnan ser något oroad ut, men ändå ganska oberörd. Om  inte elden i hennes huvud flammar så förstår ingen hur hårt hon/hennes hjärna arbetar för att lösa problemen för dem nere på marken.

Solbehov

Kategori: Konst

I januarimörkret behövs något som piggar upp en och jag väljer en tavla med mycket gult i som solljuset,det ljus som vi saknar mest denna tid, speciellt här uppe i norr.

Solhjärtat, målad 1996 på pannå, 41x33 cm. Inramad med guldfärgad ram.

Tavlan heter Solhjärtat och jag målade den redan 1995. Av någon anledning associerar jag till min mor som då hade drabbats av en stroke och satt halvt förlamad i rullstol på Hemgården, ett boende för äldre, men som inget hellre ville än att få komma hem till sitt hus och sin trädgård och leva som vanligt igen. Tavlan utstrålar värme och gör åtminstone mig glad.

Himlaspel

Kategori: AllmäntDet vackraste konstverket skapas av naturen själv. Så här såg det ut en dag i början av januari när solen gick ned över stadsdelen Ersboda i Umeå. Fotot är taget genom mitt köksfönster.

En annan värld

Kategori: Konst

Tavlan "Blå Mysterium" är ganska lekfull och tilltalar kanske barnasinnet. Trots ett lugn i bilden, bubblorna svävar som planeter i ett rött universum utan någon sol att kretsa kring, förnimmer jag ändå en rörelse. Likt bingokulor kommer små blå rusande genom något slags rör och i övre vänstra hörnet finns en utgång till en annan värld där inte det röda dominerar. Undrar vad det röda står för? Vacker färg, javisst, men det känns som om luften där utanför är friskare och lättare att andas.

Blå Mysterium, målad 1999 på duk, 46x38 cm.

Det är rätt så märkligt. När jag gick gymnasiet, humanistisk linje på 70-talet, avskydde jag att tycka till om tavlor och konst. När min färgkoordinerade (samma färg på kläder, skor och handväska) fröken frågade vad jag tyckte om en specifik tavla så fann jag aldrig några ord. "Den är väl bra", kläckte jag ur mig till hennes stora förtvivlan efter en lång tystnad, och med en suck vände hon sig till någon av de mer vältaliga eleverna i klassen. Och nu är det så roligt att bluddra på om sina egna bildmotiv.
 

Välkommen till Barbros konstblogg!

Kategori: Konst

Hej

Jag heter Barbro S,  bor i Umeå och har målat i olja ca 10 år. Jag har gått några konstkurser men är till största delen autodidakt/självlärd. Jag började måla för att jag länge längtat efter att få uttrycka mig konstnärligt, som motvikt till olika arbeten där mina rationella sidor fått ta mest plats. Jag fick ledig tid då min arbetsplats gick i konkurs och köpte då vattenfärger och började måla av hjärtans lust.  Efter några olika konstkurser där jag fick prova på olika tekniker fastnade jag för oljans temperament. Sen 1994 målar jag alltså i olja, men har nu haft en längre tids uppehåll i i skapandet. 

En del av mina tavlor har visats på grupputställningar 1995-96. Senare har jag haft några separatutställningar i  min hemstad. Min senaste utställning var på Baggböle Herrgård 2003 och då fick jag många positiva omdömen i min gästbok, men endast få handlade. Många sa att de tyckte om och blev glada eller berörda av mina färgstarka oljemålningar, mer eller mindre abstrakta och ibland naivistiska. Under åren har jag sålt ca 20 tavlor och gett bort ungefär lika många.

Nu hoppas jag att på detta sätt nå ut till fler med mina motiv, beröra och kanske till och med få sälja några. Priserna är än så länge låga då glädjen att någon vill hänga upp mina tavlor hemma hos sig är större än behovet att tjäna pengar på dem. 

Bris, målad 1997 på pannå, 41x33 cm. Inramad med snygg silverfärgad ram

Bris kallar jag den här tavlan som ger ett ganska harmoniskt intryck i rörelse och färgval.  Granskar man den finns det också något som skymtar under de blålilavita färgstråken.