konstbarbro

Tur till Figueres

Kategori: Resor och utflykter

På torsdagen den 17 oktober följde vi med på den enda turen vi köpt, nämligen till Dalis värld. Tidigt måste vi iväg så det var frukost redan 7.30 och avfärd kl 8. Bussarna körde norrut  längs kusten en lång bit, ganska slingrigt men jag lyckades hålla mig från att bli åksjuk. Vi var på väg till Salvador Dalis eget museum i Figueres.
Så här ser byggnaden ut. Den röda fasaden ska symbolisera huden och de små gula prickarna på väggen är gåshud. De är egentligen avbildade brödformer och just sådant som en surrealist skulle komma på.
I närbild tagen inomhus ser gåshuden/brödet ut så här. Jag har varit fascinerad av Dali sen jag var tonåring och hade en affisch från en av hans målningar på min vägg i flera år. Märkligt, obegripligt men väldigt speciellt.
 
När vi kom till entrén var det fullt och vi fick inte komma in den tid vi blivit lovade så det var bara att strosa runt ett tag innan vi blev insläppta. En bild av en skultpur framför entrén.
På taket såg vi flera förgyllda figurer samt denna riddare i rustning med en baguette på huvudet:).
Försök förstå eller förklara det den som kan. Jag nöjer mig med att ha kul :).
 
I närheten fanns naturligtvis souvenirbutiker med bl.a hans berömda smältande klockor.
Klockorna gillar jag men jag har alltid associerat till pannkakor av någon anledning, inte tänkt på att de liksom smälter.
En nyckelring i den stilen fick följa med hem till min samling där jag nu har över 300 nyckelringar sen jag började samla som tolvåring.
 
Efter en halvtimma fick vår grupp gå in i muséet och det första man såg var denna märkliga installation.
En storbröstad kvinna, säkert en jordgudinna stående på en gammal bil med en pelare bakom som bär upp bl.a. en båt med paraply. Analysera det! 
 
Nej, nu är jag dum. Surrealismen ska inte analyserar med intellektet utan det är väl mer tänkt att väcka känslor, associera till drömtillstånd m.m. men det går inte att låta blir att tänka runt objekten också. Vår guide gav oss mycket information på bussen innan vi var framme. Det hjälpte en hel del och ökade begripligheten.
 
Idag har det varit mycket med katterna.Min käre Tusse har haft en svullnad på höger kind några dagar. Idag skjutsade jag honom till veterinären för dränering av bölden. Hem kom en blodig, lite vinglig katt som varit sövd men som kvicknade till oroväckande snabbt. Han åt för mycket och spydde sen upp det mesta. Torka, gnugga, göra rent. Samtidigt har Desirée velat ut och Tusse vinglade efter men honom släpper jag förstås inte ut än på några dagar. Det har varit struligt ikväll och jag är ganska trött redan nu. 
 
Mer om muséibesöket och dagsturen senare. Ha en fortsatt skön vecka.
 
 
 
 

Fototriss - Minne

Kategori: Nära och kära

Ett bra tema denna vecka för oss som är lite lata eller inte har tid eller möjlighet att ta nya bilder. Temat "Minne" inbjuder till att leta i bildarkivet istället. Jag hittar några bilder från i somras som jag inte tidigare visat på bloggen.
 
Ett minne från i slutet på augusti när syskonbarnbarnen kom på besök i stugan med sina föräldrar. Vädret var fortfarande somrigt men inbjöd inte till bad. Istället blev det fiske för de små med håv och lockande brödbitar. Vi har massor av mört som simmar runt vår brygga, kanske pga att vi ofta matar dem :) och snabbt fick de en fisk i håven.
 
De, skriver jag, men det är visst noga med vem som gjort vad i syskonskaran. Det var storebror L som fångat fisken och lillasyster A var därför lite missnöjd att inte hon skulle få kasta i den igen. Men här håller hon i alla fall  håven och petar nästan på den infångade mörten.
Lite coolt oberörd lyckas hon se ut, som om det kvittade egentligen.
 
L, däremot, håller stolt fram sin egenfångade fisk.
Fisken har simmat runt i plastbaljan och är inte alls död även om det ser ut så.
 
Så kastas den iväg till friheten i sjön och alla mörtkompisar. Visst ser ni fisken i luften?
En kort stund i stilla chock innan den spritter till och simmar iväg för att berätta vad den varit med om.
 
Ett härligt minne från en fin sommar 2013 för gammelfaster (jag). Det låter väldigt gammalt, men jag är ju faster till deras mamma och då blir det väl så det heter. Tur nog kallar de mig bara Barbro:).
 
Fler bidrag på temat "Minne" hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

En sol- och baddag

Kategori: Resor och utflykter

En fin dag att gå tillbaka till i nuets kyliga november. Det handlar förstås om Costa Brava-resan då vi efter en intensiv dag i Barcelona valde att stanna i Tossa de Mar hela nästa dag och bara ta det lugnt. Vi tog lite sovmorgon, undersökte sen vårt hotell. Här är utsikten uppifrån poolområdet.
Min glada väninna poserar på taket. Lite svalt var det på morgonsidan så vi hade tightsen på.
Till stranden var det 200 m och där blev det snabbt varmare.
Vi valde ändå att ta en promenad upp till borgen innan vi bytte om till sol- och badkläder. 
 
Först gick vi åt andra hållet för att se vad som fanns bakom klipporna. Där var ytterligare en strand, en mindre sådan och en fin duva till min fågelfotosamling.
Om man ville kunde man ta en båttur men det undersökte vi inte närmare.
Det blev en behaglig vandring upp mot borgtoppen, vi tog det lugnt, fotograferade hejvilt och njöt av att bara vara. Lite andra människor mötte vi som också ville upp eller redan varit där och ville ned.
En dam som inte rörde sig alls var Ava Gardner som stannat för gott på denna underbara plats.
 
Utsikten över stranden blev bara bättre.
När vi kom upp till toppen fanns där en restaurang. Jag köpte ett glas läskande, färskpressad apelsinjuice. Det är nog det godaste man kan dricka en varm dag för nu började solen värma ordentligt. Det var bara att gå ned och leta sig en solstol. 
 
Men först en titt åt andra hållet.
Mer dramatisk kustlinje på den sidan.
 
Efter en stunds solande lockade vattnet på mig. Väninnan avstår så gärna men mig går det inte att hålla tillbaka.
Lite svalt vid istigandet men snart så behagligt skönt att flyta i det salta Medelhavsvattnet. När jag simmat och låg och flöt stilla kom en spansk kvinna fram, ivrigt gestikulerande, och fick mig att förstå att jag skulle vara försiktig då det fanns brännmaneter i vattnet. Små rosa rackare som jag inte såg men skrämd blev jag förstås och gick ganska snart upp ur vattnet. Så synd, annars hade jag badat mycket mer, men jag ville inte chansa. S berättade om en vän till henne som fått ordentliga ärr efter brännskador från manet i Spanien.
 
Snart var det dags för lunch och vi gick strandpromenaden tills vi fann en lämplig sådan med fin utsikt över borgen.
Dessutom en bra meny eller egentligen.... Jag sa att jag ville ha något med räkor och då trollade de fram "Gambas al ajillo", jättegoda räkor i olja med massor av vitlök. När sen några reskompisar till oss dök upp och ville ha samma sak var det slut. Vilken tur jag hade :)!
Jag har smakat det förut. Första gången var på Fuerteventura 1987 och jag blev då helt betagen i hettan och smakerna i denna enkla rätt.
 
Väninnan S valde istället friterade bläckfiskringar, "Calamares", men tyckte inte de var helt perfekta.
Hon ville sitta i solen men här är det bara håret som är vackert solbelyst. Jag föredrog skuggan då mitt vita skinn redan börjat skifta i rött efter vårt solande och i mitt fall badande.
På kvällen hade ansiktsfärgen ökat till klarrött (nästan) och vissa delar av kroppen fått mer färg än andra. Som om solskyddskrämen inte riktigt fungerat eller så hade jag svettats bort den. Med aftersun-lotion blev det i alla fall behagligt även den kvällen då vi åt vår middag i god tid. Tyvärr hade finska busslaster ockuperat matsalen och vi blev placerade bland dem då vårt gäng fortfarande var kvar på sin dagstur till Tarragona. De pratade bara finska och volymen var hög, i högsta laget, men jag tog inte på några öronproppar ändå. 
 
Jag minns inte att vi gjorde så mycket mer den kvällen. Jo, vi promenerade ut på byn och letade frimärken men ingenstans fanns de att köpa, tyvärr. Vi blev hänvisade till posten men de hade inte kvällsöppet. Å andra sidan hittade vi aldrig dit heller... Det var ändå skönt att gå runt lite på ganska folktomma gator. Mitt i turistsäsongen är det säkert en helt annan stämning där, men då bjuder inte Natura Med på några resor :). Helt förståeligt!
 
 
 
 

Barcelona - La Pedrera

Kategori: Resor och utflykter

Vi befinner oss fortfarande i Barcelona tisdagen den 15 oktober. På väg mot nästa sevärdhet letar vi lunchsställe och hittar en liten tapasrestaurang.
Vi sätter oss vid ett av de tre bord som står på trottoaren men välkomnas in av ett entusiastiskt ungt par att titta på vilka tapas som erbjuds. Jag väljer tre och väninnan två olika som mättar bra.
En termometer i närheten visar +27° så inte lider vi direkt :). Mätta och belåtna går vi vidare till målet, Gaudis berömda hus "La Pedrera" som byggdes 1906-12.
Även där är det kö att vänta i men det går hyfsat snabbt att komma in. Tänk att det här huset är ett (o)vanligt  hyreshus till största delen förutom taket, dit vi åker hiss direkt, och några lägenheter som används till annat.
 
Nej, visst ja, först tittar vi oss omkring i innergården som är nog så pampig.
Samma känsla men ännu starkare får vi när vi stiger ut på taket till denna märkliga byggnad.
Så häftiga skulpturer och böljande linjer att man lätt kan bli sjösjuk. Nä, jag överdriver :). Det var så trevligt att gå runt och fotografera eller bli fotograferad högt där uppe. Som här vid denna jätte gjord av krossad marmor/ kakel ? eller något liknande. Tänk vilket jobb att foga ihop de olika bitarna!
Väninnan tittar plötsligt fram med en liten vink innan hon fortsätter plåta med sin mobil.
Förr var det alltid jag som tog mest bilder men numera fotar hon och andra vänner med Ifånar eller Androider lika mycket. Ni ser att det inte är så höga räcken ut mot gatan så inte ville jag gå för nära.
 
Utom då jag ska ta kort, förstås.
Även här var det hiss upp och många trappor ned så efter denna trappdag hade jag ordentligt ont i otränade vadmuskler i flera dagar. Korsningen ni ser är Carrer Provenca och den stora Passeig de Gracia som vi sen promenerade vidare på mot Pl. Catalunya och den berömda Ramblan som vi faktiskt inte hann till.
 
Först skulle vi titta in på utställningshallen där vi fick se mycket mer av Gaudis arbete och inspirationskällor och sen visningslägenheten några våningar ned. Vad sägs om detta lekrum för barnen?
Ja, jag fotade ju bara dockskåpet, inte hela rummet. Det var en av de saker jag ville ha som barn men aldrig fick. Dockskåp, trampbil och elektriskt tåg var stora önskningar i flera år men jag fick ju annat istället :).
 
Sovrummet innehöll ganska fina möbler.
Vackra golv var det också i lägenheten och här är ett exempel på det.
Väninnans fina lacksko och mina kära ECCOsandaler som inte ger skavsår ingår också i bilden.
 
Tiden gick fort och vi fick tyvärr skynda oss för att hinna till bussen. Ett litet stopp vid udda skyltning hann vi med.
Välkänt är väskmärket men just nu är det tomt i mitt huvud. Vutton, eller något sånt?? De hade flera djur gjorda av sina produkter men de här två var de största.
Blir ni sugen på att köpa dyr märkesväska? 
 
Sen ångade vi genom gamla stan med koll på kartan och kom faktiskt fram en kvart innan bussen skulle gå hem till Tossa de Mar. Jag hann köpa en caffelatte i pappmugg, jag som egentligen inte alls tycker om kaffe. Jag kände att jag behövde lite energi av det slaget. Vi hade hoppats kunna ta det lugnt och sätta oss på ett utecafé vid något litet mysigt torg nära Ramblan en stund innan återresan, men det fick vi glömma.
 
Middagen på hotellet ingick ju i resan och vi var ganska hungriga, så när bussen dessutom blev sen hann vi bli stressade. Vi rusade från bussstationen i Tossa och kom fram till hotellets matsal en kvart innan den skulle stänga men personalen var tillmötesgående och lät oss få vår middag. På en halvtimme hade vi klämt i oss ca tre rättersmiddag från buffén. Man sov gott den natten :).
 
 
 
 
 

Fototriss - Cirklar

Kategori: Umeå Stad

Ibland stämmer trisstemat väldigt bra. Cirklar är veckans fototema. I fredags kväll invigdes nämligen årets Höstljus i Umeå och en återkommande installation är "Tusentals lyktor" gjorda av små barn i Vänortsparken. 
I år slog de rekord med ca 4 300 färgglada burkar i cirklar. De ska naturligtvis helst ses på invigningskvällen då värmeljusen lyser upp burkarna så fint, men just igår regnade det så jag hade lämnat kameran hemma. Hällregnet gjorde också att många av ljusen slocknade i förtid, tyvärr.
Samma vy från ett annat håll och med varmare ljus. Många cirklar blev det. 
 
Vill ni se ett tidigare försök att fotografera dem i mörkret, klicka här för att se fjolårets lysande burkar.
 
En annan permanent ljusinstallation är dessa lysande cirklar à la gloria utanför Norrlandsoperan.
De är en del av ett konstverk kallat "Soffa för ljushuvuden", gjord av betong. Bifogar den som extrabild.
 
Fler cirkelbidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 

Novembersjö

Kategori: Miljö, friluftsliv

En kort sväng till stugan blev det förra fredagen för att stuva undan det sista, klämma in cykeln i förrådet och täcka växterna med lite värmande torrgräs. Jag hämtade också hem hit lite grankvistar att skydda bl.a. rosorna med inför vintern.
Det vita är inte riktig snö utan frost som täcker marken. Jag börjar faktiskt så smått längta efter snö nu för då blir det så mycket ljusare utomhus.
 
Lite fint rostbruna toner på vassgräset.
Näckrosbladen vilar liksom på isen som knappast bär något annat än just dem.
Lite vemodigt att se ut över sjön och de årstidsövergivna stugorna men likt perennerna återkommer vi ju varje vår/sommar :).
Det vita huset längst bort huserar åretomboende och det finns fler åt andra hållet så lite liv är det hela året runt vår lilla sjö.
 
Grånovember är det tufft att hålla uppe humöret, känner jag. Jag vill helst sova hela dagen, men mina kära katter ser till att jag kommer upp normal tid och har man väl stigit upp så finns det alltid något att göra. Men visst känns det jobbigt när mörkret kommer redan före 16 om nu inte solnedgången lyser upp.
Klockan är just  ca16.00 i måndags.  När man dessutom vet att det kommer att bli ännu mörkare mer än en hel månad till innan det vänder så känns det lite tungt. Tur då att man kan se fram emot alla advents- och juleljus som kommer att lysa upp området snart. En del har redan tänt ljusslingor och annat juligt men det tycker jag är fusk. Lite lida ska man för att sen få njuta desto mer, eller?
 
Jag handlar då och då från Fyrklövern. De har varje jul extraerbjudanden för 1:- plus porto som jag brukar passa på att fynda. T.ex. fick jag två sådana här jättefina domherrar för bara totalt 50:-.
Otroligt fint välgjorda i naturlig storlek så dem gläds jag över ibland. Vill jag köpa fler så kostar de betydligt mer, men det är fina erbjudanden om man bara nöjer sig med dessa två.
 
Jag önskar er en fin helg. Här bjuds det på plusgrader så isen på pölarna smälter men då håller sig solen också borta bakom tjocka molntäcken. När den visar sig igen blir det kallare. Lite bakvänt men så är det den här årstiden. Ikväll invigs årets Höstljus i Umeå, minst 10 ljusinstallationer tänds kl 18 i centrum. Då ska jag vara där med UMeGänget är det tänkt. 
 
 
 

Upp i tornet!

Kategori: Resor och utflykter

Väninnan ville absolut upp i tornen på Sagrada Familia, men jag tvekade, höjdrädd som jag mer och mer blivit med åldern, tyvärr. Till slut gav jag med mig och vi köpte biljetter. Det var kö så vi kunde inte åka upp direkt men det gjorde ingenting då det fanns så mycket att se i denna vackra kyrka. Baksidan på Sagrada Familia ser helt annorlunda ut än den modernare framsidan.
Ser nästan lite lurvig ut fast den är i sten! Väninnan i svart till höger blev ovanligt lång på denna bild :). Mellan två av tornen i mitten ser ni en bro. Det var den vi gick över när jag tog bilden nedan.
 
Till slut var det dags; efter en kort stund i flerspråkig kö klämde vi in oss i en rund hiss med glad hissskötare. Han frågade var vi kom från och när vi sa "Sverige" blev han så förtjust. Han utbrast att han älskade Sverige och Marie Fredriksson, hade alla hennes skivor. Det måste man väl som svensk glädjas åt :).
Ut ur hissen, någon enstaka trappa upp, tror jag det var och det första jag såg var denna duvpelare högt över världen därute. Som tur var gick inte hissen ända upp i tornet men nog räckte höjden för mig. Vi fick gå över en liten bro och sen var det trappor ned som gällde. Smala, gamla stentrappor, inte alls de moderna, läckert formgivna vi sett inifrån kyrkan.
 
Fantastisk utsikt var det förstås och här ser ni Agbar Towers höja sig över mängden.
På kvällen lyser den i alla möjliga färger, så väldigt läcker.
 
Fina och roliga detaljer finns att se hela tiden. Dei Gloria står det på sten eller marmorblommor. Det betyder väl "Gud är härlig" eller något liknande.
Frukter måste Gaudi ha gillat extra mycket för klasar med färgglada fruktliknande former syns ofta på de små tornen.  
Här har vi nog gått ned några steg men om vi backar och går upp igen kan ni se hur högt vi befann oss.
Lite hisnande, eller hur? Inte mådde jag helt bra när väninnan (nåja, jag ville också) skulle fotografera mig ute på en liten balkong.
Det syns kanske inte men jag höll andan och det kändes så skönt att kliva in till den smala, mörka trappan igen:).
 
Ännu skönare var det att komma ända ner på marken och ut i solen framför Sagrada Familia.
Bakom fönstren låg shopen där jag handlade chokladdoppade mandlar i vackert bildfodral vilket höjde priset avsevärt. Jag har faktiskt inte öppnat förpackningen än. Jag köpte den som säkerhet om jag skulle börja må dåligt där uppe bland tornen men jag klarade mig:).
 
Nöjda med utsikten, upplevelsen och allt det vackra vi sett strosade vi vidare förbi en liten park där fåglarna kvittrade ivrigt och ljudligt. Till slut fick jag syn på den högljudda sångaren,
Jag gissar att det är en indisk halsbandsparakit även om man här inte ser halsbandet. För två år sen fanns den på många platser i Barcelona, en tropisk gäst som någon gång rymt från djurparker och etablerat sig i stadsmiljö runt Medelhavet.
 
Lunchen hägrade och det gör den nu också här hemma på Ersboda där solen idag skiner med ca +3°. Riktigt varm novemberdag, alltså, och jag ska först ta en promenad med katterna så vi alla får oss lite luft och solljus.
 
 
 
 

Fototriss - Min stad

Kategori: Resor och utflykter

Jag fuskar lite denna omgång av trissen då jag inte alls visar bilden av min egen stad, Umeå, utan håller mig kvar i Costa Bravas storstad Barcelona. Rent fotomässigt kommer jag nog inte hem därifrån förrän betydligt närmare juletid :). Det är också tävling denna omgång av Fototriss och priset är övernattningar i Gamla stan, på vandrarhemmet Castanea. Jag vet att det finns fler fototrissare från Umeå och en av dem som tagit jättefina bilder på staden är Kerstin.
 
Barcelona är en helt underbara stad med sin lekfulla konst och arkitektur, där Gaudi är mästaren. Jag har besökt staden två gånger, först en helg i april 2011 och nu några dagar i oktober 2013. Båda gångerna blev jag helt fascinerad och småförälskad av staden som jag tycker har allt. Inte blev det sämre av att solen sken och temperaturen höll sig kring 25-30 plusgrader båda gångerna.
 
För min del är det Gaudi som många år tidigare har öppnat mina ögon inför Barcelona och fått mig att längta dit för att se hans märkliga byggnader. Här är en liten detalj av Sagrada Familia, hans mäktiga ofärdiga kyrka.
Som ni ser är det i princip omöjligt att fotografera den utan att byggnadsställningar stör bilden. Bygget har pågått i mer än 100 år och tros hålla på länge än.
 
En annan berömd byggnad av Gaudi är La Pedrera vars entré från insidan är så här fin.
Gaudi inspireras bl.a. av naturen och varifrån portens mönster hämtats såg vi tydligt på en utställning högre upp i byggnaden.
 
Som ni förstår har jag koncentrerat mig på stadsbildens lekfullhet. På hamnpromenaden står denna lustiga skapelse. I alla fall jag blir väldigt glad av att se den.
Av någon anledning kallar jag den alltid för räkan, men det kan inte vara en räka med så stora klor? Det måste väl vara en glad hummer? Konstnärens namn är Javier Mariscal.
 
Fler bidrag på temat Min stad/by/ort hittar ni här.
 
 
 
 

Sagrada Familia

Kategori: Resor och utflykter

Tisdagen den 15 oktober befann vi oss i Barcelona, mitt på dagen utanför den berömda kyrkan Sagrada Familia, Gaudis mästerverk som aldrig tros bli färdigt. Fast jag läser att en planerad invigning är satt till år 2030. År 1882 började katedralen byggas. Många hade hoppats att den skulle vara färdig 100 år efter Gaudis bortgång, år 2026, men de har insett att det inte är möjligt.
Vi ställde oss i kön som sakta gick framåt runt hörnet på kvarteret som utgörs av kyrkobyggnaden. Vacker Bougainvillea (pust, vilken stavning) ovan och ett träd med spännande frukter lockade vår syn.
På Kreta fanns det Johannesbrödsträd och de frukterna påminde om dessa, men jag vet inte om det är samma träd.
 
Genom gallret fotade jag några blå blomster vars namn jag inte känner till.
De stod utanför ett litet gårdshus framför kyrkan. Inuti fanns Gaudis ritningar, foton från hans resor i Afrika m.m.
 
Äntligen har vi löst biljett och kommit in. Framsidan på kyrkan är pampig med massor av skulpturer framför entrén, inte i den runda lekfulla stil vi sett prov på bland annat av Gaudi utan stramt kantigt. 
Och dörrarna är fullskrivna med ord. Vad vet jag inte, men namnet Jesus urskiljs på flera ställen.
Väl inomhus översköljs man av hur otroligt vackert det är med en underbar känsla av stillhet och skönhet trots mängden människor som strosar överallt.
Jag är inte överför tjust i jättestora kyrkor även om det är speciellt att besöka Peterskyrkan i Rom, Sacre Coeur i Paris, Domen i Florens m.fl. men här i Gaudis mästerverk trivdes jag verkligen. Det var så fint och fräscht med alla vackra detaljer överallt.
De målade kyrkfönstren, alla fantastiska pelare och trappor vi inte fick gå upp i, tyvärr. 
Se, vilket fantastiskt mjukt ljus som silade in i denna mäktiga pelarsal.
 
Mycket att fotografera var det och här är väninnan S i färd med just det.
Med solglasögon inomhus :).
 
Själv ville jag förevigas framför de fina fönstren men det var inte helt lätt att få till.
Fotot tagen med väninnans mobiltelefon. Med min kamera fastnade jag inte på bild !?
 
Närbild på några av fönstren där man nästan kan läsa texten. Men vad betyder orden? Eufemia står det skrivet på ett av dem, inte euforia som vi ju vet vad det är. Tror det handlar om samkyrklighet.
En detalj som jag inte var så förtjust i är denna, Jesus på korset med ett ljusparasoll över sig???
Lite kitschigt, eller hur?
 
Länge gick vi runt inne i kyrkan och njöt av all skön arkitektur. Men vi hade också köpt biljetter för att få gå upp i tornet på andra sidan. Väninnan övertalade mig, själv var jag lite tveksam då jag har blivit alltmer höjdrädd på senare tid. Mer om det i nästa inlägg.
 
Minusgraderna ökar på termometern ikväll så det är lämpligt att passa på och frosta av frysen. Då flyttar jag ut alla matvaror till den kalla balkongen medan jag ställer in kastruller med kokhett vatten i skåpet så isen smälter bort. Alltid skönt att få det gjort.
 
Ha en fortsatt bra vecka! Ibland får jag frågan om jag ser vilka som läser min blogg men det gör jag aldrig. Däremot ser jag hur många som läser bloggen på statistik från blogg.se, alltså antal läsare per dag. Vill ni däremot skicka en hälsning eller kommentera så klicka på kommentarer längst ned och skriv vad ni vill. Det uppskattas alltid. Ange ditt namn, förnamn räcker eller signatur om det känns bättre. Helt anonyma kommentarer är inte så kul, men man får vara anonym om man vill det också :).
 
 
 
 

Fototriss - Ledande linjer

Kategori: Resor och utflykter

Veckans fototema handlar om bildkomposition och hade varit jättekul att jobba med, men i helgen har jag tyvärr inte haft möjlighet att ge mig ut på motivletande. En riktig gråhelg vädermässigt är det också. Däremot vill jag vara med i trissen med bilder från Costa Brava-resan fast jag inte hittat några som riktigt stämmer till temat som beskrivs så här
 
"Naturliga eller konstgjorda linjer är ett av de starkaste kompositionsverktygen. Så väl som att leda ögat genom bilden – vilket är varför de kallas ledande linjer – kan de också dela in en bild i olika områden, eller agera som ett grafiskt element.
De mest uppenbara linjerna är de som skapas av konstgjorda detaljer som vägar, stigar, spår, broar, telefonledningar, murar, häckar, staket och trädalléer. Även skuggor kan skapa starka linjer, speciellt när solen står lågt. Naturliga linjer, som floder och bäckar har samma effekt när de ringlar sig genom landskapet och bort mot horisonten. (texten hämtad från Firstfoto.se)"
 
Med lite god vilja kanske ni kan se några ledande linjer i dessa tre bilder. Den första är från La Pedreras tak i Barcelona.
Jag tänkte mig de böljande taklinjerna som leder till de märkliga skulpturerna, så fascinerande att gå omkring bland.
 
Nästa bild är från Tossa de Mar och där får båtarnas rep vara ett slags ledande linjer.
Kanske :)!
 
Min tredje bild kommer från Nationalmuseum i Barcelona där taklinjerna leder mot kupolen.
Ja, bättre än så blev det inte idag från mig. Vill ni se fler, säkert mycket mer spännande bidrag på temat klickar ni er till fototrissens många deltagare.