konstbarbro

Fredagsmys

Kategori: Katter

I morgon blir det inget Fototrissande då Helena befinner sig på semester i Oman och alltså har semesterstängt. Istället får ni en triss med mina kära katter. Riktigt mysigt hade vi igår då Tusse, efter många timmar ute så matte blev riktigt orolig där ett tag och sprang ut i området och ropade på sin försvunna katt men inte alls fick något svar eller reaktion på sina ansträngningar, till slut kom in och slog sig till ro. I mitt knä.

Visst är han go'mjuk? Först kommer han med utkyld päls och kalla tassar för att så småningom ånga skön värme i min närhet.

Let's Dance tröttade ut mig och jag intog horisontalläge i soffan ett tag. Då kom han igen och fixade sig ett eget utrymme:).

Lite choklad och en blodapelsin därtill så har man ett härligt fredagsmys när vännen är ute med sina "bröder" och roar sig.

Natten blev kall och på morgonen hade grannens gräsmattesjö förvandlats till en liten isbana.

Överallt kvittrade det och fåglar i flock flög förbi balkongen till katternas förtjusning.

Den här bilden hade passat till förra veckans triss då vi skulle visa utsikter, eller hur:)?

Jag tog i alla fall fram kikaren och lyckades identifiera fåglarna som bofinkar. Stackars alla fåglar som lockats hit redan nu för att det varit så varmt en längre tid och så mötas av dessa isvindar och kyliga nätter. Endast solen värmer lite på dagen. Troligtvis är de ändå härdade att klara av lite strapatser på sin färd mot vårhäckning.

Ännu har jag inte kommit mig iväg på min resa men jag har i alla fall tagit upp resväskan och börjat fylla den med lite skor och kläder. Vädret är ostadigt där som här så det är inte helt enkelt att veta vad man ska ta med sig. Vi kommer i alla fall att få bo en bit utanför Verona inte så långt från flygplatsen. Det låter inte direkt mysigt men vi har i alla fall nära till olika kommunikationer om och när vi ska ge oss ut på utflykter i Gardaområdet.

Skidutflykt

Kategori: Miljö, friluftsliv

Min systerdotter kom på besök i helgen från Uppsala där hon nu bor, fast besluten att åka skidor. Då det har tinat massor den senaste tiden var jag väldigt tveksam men vi kom överens om att hon skulle åka och jag skulle promenera på Nydala där det finns ett konstsnöspår. Just när vi kom dit skulle en skidtävling gå av stapeln mellan Umeva och Umeå Energi. Vi lät dem åka och sen gled min systerdotter iväg på sina nyinköpta skidor.

Så här såg det ut när hon kom tillbaka ca 45 min senare.

Söta, färgglada småttingar lyser i upp när mörkklädd A kommer nerför backen.

Här ligger hon först jagad av flera snabba åkare.

Men, men ... hon blir omkörd!!

Stor aktivitet och spänning för mig som väntar med lilla kameran i högsta hugg:).

Så i mål efter 5 km, relativt lätta enligt henne så jag kanske hade klarat av att följa med.

Istället strosade jag lugnt på vägen runt sjön där jag mötte många hundar med sina ägare och andra promenerande. Än dröjer det innan Nydalabadet kan välkomna besökare som synes även om grindarna redan är öppnade.

Ett utflöde i början av sjön håller isen borta. Undrar hur rent det är? Jag såg nämligen lite äckligt skum i vattnet.

Dagen var ganska grå men vi slapp i alla fall regnet. Precis när jag senare släppte av systerdottern vid sin bostad började det droppa så smått. Vi hade tur:)!

En utsiktsbild till.

Om vi istället tittar till höger ser vi det relativt nybyggda området Mariestrand med fin utsikt över sjön och friluftsområdet.

Vad som inte syns är Kolbäcksvägen mellan husen och naturen. Den håller på att byggas om till E4:a där all tung trafik m.m. ska passera. Hur kul blir det att bo där då, undrar jag? Men jag tror att det redan var planerat när området byggdes så de som bor där vet o visste.

Efter promenad resp skidåkning gick vi till en av de många rastplatserna som finns runt sjön och njöt av utsikt, gott saffranste och matiga mackor som moster (jag) gjort. Här är min kära systerdotter så glad efter att ha fått sin skidtur.

Själv blev det bara en gång på skidor för mig i år, en runda på 3,2 km-spåret på Gammlia. Nu längtar jag istället till våren och Gardasjön:).

Resfeber

Kategori: Resor och utflykter

Min resa börjar närma sig och r-febern får mig att känna en viss iver och otålighet. Jag tittar på gamla bilder från tidigare års resor (jag gör bara en per år) för att kolla vilka kläder jag hade, vädret m.m. och det såg så härligt ut.

Se bara här där jag är i Pisa påsklördagen 2010. Det var den varmaste dagen på den resan men det behövdes några lager kläder ändå. Hur som helst njöt jag i fulla drag:).

Vilken upplevelse att gå upp i lutande tornet. För mig riktigt läbbigt näst längst upp vid räcket som inte alls var högt. Längst upp klarade jag inte av att gå, hade behövt något att hålla mig i för det var så oskyddat, tyckte jag, men kompisen var hur modig som helst.

Nu blir det Gardasjön några dagar istället för Toscana men samma researrangör. Åh, vad jag längtar:)!

Fototriss-Utsikt

Kategori: Umeå Stad

Utsikt är veckans fototema och sådana är det inte direkt svårt att finna. Ska den vara riktigt vacker blir det förstås svårare men jag siktar på intressant:), i alla fall mina två första bilder.

Umeå ska vara Kulturhuvudstad 2014 och pga det byggs och förnyas det i staden. Nere på kajen har man tagit bort en massa parkeringsplatser för att bygga ett nytt kulturhus, Kulturväven ska det heta. Så här ser den utsikten ut idag, en byggarbetsplats med hus som ser ut att vackla runt om.

Huset längst till höger är det anrika Stora Hotellet som jag en gång har arbetat på men inte så ofta just i den byggnaden. Hotell är också det högsta huset, Scandic Plaza, av betydligt nyare modell.

Nu har jag gått in genom gallren och då rätar husen upp sig något.

Nä, jag har bara stoppat in kameran genom gallerspjälorna:). Till vänster utsikt mot Tegsbron som byggdes 1949 över Umeälven. Även den utsikten är nu ganska skräpig men det kommer att bli fint i mitten på år 2014 om allt går som det ska.

Jag var nere på kajen för att åka på utflykt med UMeGänget upp till Hamptjärnsstugan som dagen till ära serverade våfflor. Min tredje utsiktsbild kommer därifrån och lååångt borta anas stadens hus, men närmast är en mast av något slag.

En solig dag lockade många besökare och skönt var det både utomhus och inne när vi inmundigade våfflorna med jordgubbssylt och grädde:).

Fler bidrag på temat Utsikt hittar ni hos Fototriss.

Blivande campus

Kategori: Umeå Stad

Nu är mitt leende vackert (nåja!) blått. Egentligen är det lite åt röda hållet också när man ätit blåbär och det är just det jag har gjort. Jag har gräddat blåbärspannkakor till middag och de smakade ljuvligt gott:). Jag gillar inte att kasta mat och mjölk hos mig blir ofta gammal då jag själv inte dricker den utan mest köper hem för att besökande vill ha mjölk i kaffet eller teet. Den ena lilla 3dl-förpackningen, bara 7 dagar äldre än bästföredatum, såg helt fräsch ut, den andra, ännu äldre luktade lite surt men det blir hur goda pannkakor (och eller bröd/bakverk)som helst av gammal mjölk. Det har min mor lärt mig:).

Vi promenerade förbi det blivande Konstnärligt Campus förra fredagen och här kommer nu bilderna. Först ligger Arkitekthögskolan som varit färdig lite längre än de övriga som ännu inte tagits i bruk.

I veckan, speciellt igår och idag, har det tinat massor av många plusgrader i solen och varma vindar så nu finns knappast denna snö kvar. Alla byggnader har en märklig träfasad, snygg men ovanlig, men man ser att träets färg redan har börjat mattas av och blekna på denna första byggnad.

Det kanske ska vara så och i så fall blir fasaden trägrå om några år. Nä, det kan väl inte vara meningen?? Lerigt och skräpigt runt omkring är det då arbetet ännu pågår, men nu får vi gående i alla fall nyttja strandpromenaden längs vackra Umeälven.

Den höga byggnaden är Bildmuséet som har flyttat från sina gamla lokaler på friluftsområdet Gammlia och ska invigas den 19 maj. Då ska vi vara där, UMeGänget, och mingla:).

Nästa hus vet jag inte vad det är, kanske administrationsbyggnaden, för en sådan har nämnts.

Undrar om älven idag är blå av öppet strömmande vatten?

En sista titt bakåt innan vi fortsätter vår vandring in mot staden.

Gömda bakom dessa konstnärliga byggnader finns Design- och Konsthögskolan som länge funnits på området. Åtminstone den senare som jag tycker är så fin är i stort sett helt dold och verkar ha utrymts. Om den ska rivas eller användas på annat sätt vet jag inte. Vi får väl se allt eftersom bygget färdigställs.

Nu är det snart dags för mig och väninnan att åka till Gardasjön. Jag har börjat längta. Idag har jag växlat till mig euro, tidigare i veckan har jag klippt mig och nästa vecka är det dags för ögonbryn/ fransar att ansas och färgas....och snart. Ljuvligt:)!

Jag kollar vädret i Verona dit vi flyger och det ser riktigt fint ut, ca 18-20° och mycket sol. Vi får hoppas att det håller i sig. Vi vet inte än var vi får bo, bara att det är i Gardaområdet, så det är härligt spännande att se var vi hamnar.

För två år sen när jag besökte Toscana var våren senare och det var inte alls så varmt, bara 11-15° och mer mulet, men den resan var också helt suverän. Tänk att nästan bli bjuden för tredje gången av Natura Med. Första gången reste jag till Venedig och delade rum med en okänd person av samma kön. Hon var så trevlig och vi kom så bra överens att när vi fick erbjudande nr 2 till Toscana valde vi att dela rum igen. För det fick man betala 600 extra.

Det har vi också gjort i år då jag reser med en väninna jag känt länge. S från Stockholm som jag träffade i Venedig hade tyvärr inte fått något erbjudande denna gång, men det var lika bra för annars hade jag haft svårt att välja rumskompis. Kanske:)!

Ha en trevlig helg! På söndag då det är Våffeldagen (eg Vår Fru-dagen syftande på Jungfru Maria) ska UMeGänget besöka Hamptjärnsstugan där de serverar frasgoda våfflor med sylt och grädde.

Havsutflykt

Kategori: Miljö, friluftsliv

Som jag gissade kom vintern åter men än så länge ett mycket tunt snötäcke som nog snart tinar bort. På nätterna är det flera minusgrader men fortfarande tinar det på dagen även om det stannat upp betydligt sen förra veckan.

I fredags däremot var vindarna ljumma om än starka ute vid havet i Holmsund dit jag och min vän sökt oss av olika skäl.

Han vill titta till stugan och jag vill vara i naturen så mycket jag bara kan och få andas frisk havsluft. Isen var nästan borta på första stället vi stannade och det kluckade så skönt när vågorna lyfte flaken.

Sen åkte vi vidare mot en båthamn där vinden friskade i ännu lite mer.

Mot horisonten blått öppet vatten men tittade man åt andra hållet var det mera isflak...

..men inte så man vill ut och jumpa på dem direkt:). Äsch, det har jag faktiskt aldrig gjort, inte ens i min vilda tonårstid då jag inte alls var så vild. Det kom senare:)).

Här ser man hur många som vandrat på snön och isen men nu går inte det längre.

Några sjöfåglar såg vi inte fast kikaren var med (den lilla) men jag läste att svanarna kom dagen efter. Så härligt att fåglarna är på ingående så man får ut och titta på dem:).

Här hemma är det verkligen jobbigt. Jag klagar men den som lider mest är förstås lilla Desiréekatten som inte blivit av med sin urinvägsinfektion. För några veckor sen gav jag henne en penicillinkur flytande morgon och kväll i 10 dagar. Hon blev bra men på bara några dagar hade hon satt sig utomhus och blivit kall så hon kissade smått och upprepat igen. Då provade jag med tranbärsjuice och värmedyna. Det blev lite bättre men så försämrades hon igen.

En liten isflaksbild till.

Jag blev ganska uppgiven, hade stora problem med att hålla henne inne när brorsan Tusse får gå ute så mycket han vill. Försöker jag hålla honom inne också jamar han upprepat tills jag närapå blir tokig så det är enklare att låta honom gå ut och in som en jojo. Suck!

I unga år hade jag också urinvägsinfektion och jag vet hur jobbigt det kan vara, ont gör det också, och det kan faktiskt bli njurproblem om man inte behandlar i tid. Jag kom på att i kylen låg förra vårens penicillintabletter som jag då inte lyckades få i henne. Hon kämpar emot som om det gällde livet, tyvärr, och jag får lite blodvite på händer och armar. I alla fall så fick jag i henne en tablett både söndag och måndag men den sista kampen var inte rolig.

Lite iskrusiduller på det:).

Jag kontaktade veterinären och han tyckte jag skulle kämpa på. På apoteket fann jag en fiffig tablettinförare som man kunde fylla med lite vatten varpå katten automatiskt skulle svälja. Den prövade jag i morse precis när hon vaknade. Plupp, hon hann inte ens protestera innan tabletten var svald. Yippée, så enkelt det var:).

En liten stund senare fann jag en liten fläck gråsörja med en pytteliten tablett i. Hon hade alltså spytt upp den....Så det var bara att trycka ned tabletten på det vanliga kampartade sättet. Hon ser så förvånad ut när hon sväljer men sen vill hon inte ha med mig att göra på ett tag.

Åååh, det är så jobbigt! Bara sju dagar till så är kuren slut. Redan har hon minskat sitt spring på lådan i alla fall. Jag håller badrumsdörren stängd för att hejda henne men jag måste ju ha öppet för Tusses skull och när hon ska göra nr 2, så ni förstår att inte heller det är lätt. Nä, nu har jag klagat färdigt.

Tillbaka till havet där is och snö påminner mig om spritsad grädde.

Så vi styrde genast kosan till Nisses Konditori där vi åt varsin macka på sudegsbakat jättegott bröd. Nej, ingen semla denna gång:).

Min bil är på reparation idag och än har de inte ringt att den är klar fast jag lämnade in den 7.30. Jag befarar att det blir en dyr historia men Kurre lovade ringa om det skulle bli hemskt dyrt, så kanske ändå inte...hmm!

Fototriss - Underifrån

Kategori: Katter

Fototrissens nya tema är "Underifrån" och ibland ska man ha tur. Solen skiner och lördagen bjuder på fint snösmältarväder med vårkänning. Jag går ut med kameran och ena katten följer med. Jag stannar vid brevlådan och då hoppar hon upp i lilla körsbärsträdet. Perfekt:)! Så jag bjuder på två bilder av katt underifrån.

Mycket att spana på och många smågrenar i vägen.
Här får jag också Desirées haka underifrån.

Det kan bli enformigt med tre bilder av katt i träd så den tredje kommer istället från gårdagens promenad vid älven och de hus som ska bilda Konstnärligt Campus här i Umeå.

Närmast syns Bildmuséet som ska invigas den 19 maj. Det är ännu en byggarbetsplats med bråte, traktorer och lerig gångbana men det kommer säkert att bli fint där.

Motivet kanske är mer nedifrån än underifrån men det är väl en tolkningsfråga. Huset är i alla fall så pass pampigt att jag tycker det passar till trissen. Kul med speglingarna; Arkitekthögskolan och en bit av bostadsområdet Öbacka syns i fönstren. Närmast i bild går min käre vän och kämpar i motvinden som var jobbig igår.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Våraning

Kategori: Djur och natur.

Visst är det lite varmare än normalt denna tid på året, visst är det ganska säkert att vintern kommer att slå till igen men visst får man ändå njuta av de vårkänslor som kommer. Talgoxen vårkvittrar, skatorna flyger omkring med stora grenar till sina bon och i Hagaparken hittade jag massor av utslagna videkissar:).

Lite närmare så ni riktigt kan känna hur mjuka de är.

Visst blir man glad:)?

Där mötte jag också några gräsänder som jag ville fotografera fast jag egentligen var på jakt efter den sällsynta större turturduvan som synts till i närheten, men den fann jag inte.

Här kommer de i samlad trupp i hopp om att få sig en matbit. Som tur är hade jag med mig några kex som jag egentligen tänkt ha till min fikapaus i ateljen, men änderna behövde dem nog mer.

Ett vackert andpar, speciellt gillar jag hanens glänsande huvud.

Jag fann också en ringmärkt hanne men han valde att vända baken till.

Och så ett par som stilla gled omkring i Djupbäckens vatten som redan är öppet.

Sen vandrade jag vidare förbi blå villan, där turturduvan varit synlig men nu fanns där bara blåmes och pilfink, till min ateljéplats i Riddargatans blå hus. Där fanns två personer av de ca 10 som har del i ateljén så jag fick lite sällskap. Först småprat sen lade sig tystnaden över rummet när vi koncentrerade oss på våra respektive målningar. Jag hann ganska mycket på min olja som snart är klar vilket känns roligt.

Idag har jag besiktat bilen för första gången här på Ersboda men det började inte bra för jag fick en tvåa pga rostigt bromsrör. Jag körde direkt till bilreparatören, Kurres Bil & Rep, och bokade en tid. Han tyckte besiktarna blivit hårda men vad gör man? Det är väl bara att acceptera.

Mera vårkänslor fick jag när jag promenerade till centrum och såg hur lite snö det fanns i skogen. De stora träden avger en hel del värme så därinne tinar det fortare än ute på isiga gångbanor. Jag besökte den nya lilla simhallen med sitt gym och undrade vad det kostade att bara prova på en gång? Kom bara säger flickan bakom disken, det bjuder vi på. Så i morgon blir det lite träning med väninnan :)!

Jag hörde just på lokala nyheterna att i natt passerar ett snöoväder och sen blir det långsamt kallare igen, men på skyltarna angavs ändå plusgrader. Då fortsätter det ju att tina om än långsammare än de senaste dagarna.

Ha en fortsatt skön vecka!

Fototriss - I Fokus

Kategori: Min närmiljö

Man kan ju välja att fokusera på något vackert motiv och förstärka genom att sudda omgivningen, tänkte jag på, men kom inte på vad jag skulle välja. I dag har solen lyst mest hela tiden och plusgraderna gör att man vill vara ute. Jag valde då helt enkelt att ha mitt närområde och den pågående snösmältningen i fokus.

Det droppar så härligt från stuprännan som smälter isen och snön på/vid min rabatt så de fina stenarna kommer i dagen.

Växterna mår nog bra än så länge att få gömma sig under snötäcket.

Jag fortsätter att fokusera på att snön ska försvinna så att vårens intåg går snabbare, men än får man ha tålamod.

Här har jag bara rest mig upp från min hukande ställning när jag tog förra bilden. Detta är alltså utsikten över mitt bostadsområde. Snön blir allt smutsigare men om man bara fokuserar på att det smälter så blir det en bagatell:).

När jag rundar hörnet så blir gång/cykelbanan ännu svårare att ta sig fram på utan broddar. Visst grusade traktorn för några dagar sen, men flödesvatten rinner över och fryser till så det blir absolut ishalka. Här gäller det istället att fokusera på var man sätter fötterna för att kunna ta sig fram till radhusområdet bakom och vidare till Västra Ersboda centrum.

Knottrig is, grusig barmark, pölar med is inunder - ja, här finns allt:). Och en liten del av en gigantisk snöhög som man varje år undrar om den ska hinna försvinna före midsommar. Men det gör den, långt före till och med, det gäller bara att fokusera på nuet och inte oroa sig för mycket:).

Fler bidrag på temat "I fokus" hittar ni hos Fototriss.

Trött fredag

Kategori: Katter

Ibland blir det bara för mycket och kroppen (i mitt fall knoppen) säger ifrån. Det började i lördags efter att jag varit ute med UMEGänget och tittat på snöskulpturer bl.a. När jag senare slappade i soffan hos min vän Öst på stan smällde det bara till över höger öra som blev helt tätt och ett gällt tjut genomträngde hela huvudet. Inte kul!

Det händer med jämna mellanrum när jag utsatts för oväntade höga ljud eller annat stressjobbigt men nu var det riktigt längesen. Vanligtvis stannar tjutet i tre dygn och avtar lite varje dag, men det har hållit sig kvar längre än vanligt, tyvärr. Som ni säkert förstår blir man hemskt trött av att ha det så i sitt huvud. Mitt vanliga pulserande tinnitusljud har jag däremot vant mig vid men detta vill man bara bli av med fortast möjligt.

Nu regnar det ute och är några plusgrader så takdroppet och snöavrinningen tilltar. Snön blir då smutsig och porös. Därför passar det med en bild när snöhögen bakom huset var som vackrast för ca tre veckor sen.
Nu kan man ju njuta av snömängden när man vet att den är på väg bort och att våren snart gör sitt intåg även på våra norra breddgrader. I Skåne lär de visst redan ha vår dygnet runt.

Natten mot i torsdags slog då yrseln till. Woom, hela rummet gungade till flera gånger när jag låg i min säng, först när jag vaknade, sen när jag svängde huvudet. När jag skulle stiga upp och satte mig på sängkanten var det som en mjuk någonting slog till mig och jag bara föll baklänges av yrseln. En märklig upplevelse, aldrig har det hänt förut. I och med att jag bara föll mot sängen landade jag så mjukt innan jag begrep vad som hände, men sen började jag tänka på om det hänt när jag varit uppe. Då kunde jag gjort mig rejält illa i fallet. Usch!!

Försiktigt steg jag upp men yrseln var borta hela dagen. Mot kvällen blev jag väldigt trött och lite illamående och sen när jag lagt mig kom rumgunget tillbaka flera gånger under natten, bara ca 30 sekunder varje gång. Tur det gick över så snabbt. Lite ängslig blir man allt så jag ringde 1177, sjukvårdsrådgivningen och fick rådet att söka min vårdcentral nästa morgon, alltså idag.

För ca två veckor sen lyste Venus så starkt och fick här hjälp av månen.

Bilden tagen med stativ från min altan. Även Jupiter lyste starkt den tiden men rymdes tyvärr inte på bilden.

Jag fick snabbt en akuttid och fick träffa en läkare som jag så väl kände igen. Efter att jag frågat ut honom kom vi på att vi bott i samma by som små barn och troligtvis lekt med varandra i 4-6 årsåldern:). Jag minns honom så positivt, han minns inte mig alls, men kunde bekräfta att de bott på övervåningen i min bästa kompis hus.

Någon yrsel uppenbarade sig inte trots att han försökte framkalla den med huvudvridningar och annat. Läkaren trodde det kunde vara en lindrig form av kristallsjukan då man får någon slags kristaller i balansorganen. Det skulle gå över om några dagar, sa han förtroendeingivande, och genast kändes det bättre.

Bäst att ta det lugnt i alla fall. Idag var det lätt att vila extra då dagen varit gråmulen och otrevligt blåsig, men i morgon lovar de sol. Då blir det svårare att göra som katterna mina:).

Morgondagens bowling lockar men det är nog säkrast att jag avstår för på söndag ska jag ha bjudning (8-9 kvinnor blir vi) och då vill jag vara pigg igen.

Jag önskar er alla en jättefin helg. Ut och njut av vårvintersolens härliga värme:).

Snöskulpturer 2012

Kategori: Konst

I lördags gick den av stapeln, Umeås årliga snöskulpturtävling, och vi var där för att titta och fotografera. I år hade nog de tävlande ganska tufft då veckan bjudit på åtskilliga plusgrader som gjort snön mjuk och porös. Ett av bidragen hade faktiskt rasat redan innan vi kom dit vilket var synd då jag såg på deras foto att den skulle ha varit mycket snygg om den inte kapsejsat. Den fotograferade jag förstås inte men annars finns alla bidrag med här, utom ett, som fanns i mitt tidigare inlägg i söndags.

Först ut är den skulptur som faktiskt vann publikens pris. Temat i år var Umeå by night och detta verk kallades Nattamat.

Ett riktigt skrovmål, alltså, nästan så man blir lite sugen:).

Snöskulptur nr 2 från torget räknat var månen på älven. Tror det hette Moon on the water, men helt säker är jag inte.

Denna fick min röst men det fanns flera som var lika fina. Jag hade alltså svårt att välja. I bakgrunden ser ni Umeås fina kulturhuvudstadssymbol.

Här hade skulptörerna försökt avbilda tre av Umeås fina hus i ett, nämligen Rådhuset, Handelsbanken och den gamla brandstationen nere vid älven.

Hotell A...veny står det på byggnaden till höger. Blå Aveny hette stället tidigare och ingick i den hotell- och restaurangkoncern där jag arbetade som personalchef 1988 - 1992. Där åt jag lunch i Casa Mexico som låg i källaren, där hade jag förhandlingar med olika fackliga företrädare, där behandlade jag konflikter mellan anställda och chefer, där var jag pressad och stressad många gånger av olika personalproblem som inte gick att lösa på något bra sätt, men jag roade mig också på fredagskvällens nattklubb några gånger för att inte tala om personalfesterna den 22 december varje år med ett välsmakande läckert julbord att avnjuta innan dans och annat tog vid:).

Nästa skulptur hade också med månen att göra och den vann juryns pris i år.

Såå vacker, inte sant, men jag har tyvärr glömt namnet på verket.

I Umeå, björkarnas stad, måste förstås finnas en skulptur med lövet på och här kommer den:).

Den heter något med lycka och gick man runt fanns olika betydelser att finna men jag gick bet och så lyssnade jag inte riktigt när en av de tävlande förklarade sitt verk, tyvärr.

Den sista snöskulpturen närmast järnvägsstationsbyggnaden med vackra Grön Eld framför är denna bevingade figur.

Något slags beskyddande nattdjurväsen ska det nog föreställa men det är ingen jag känner igen.

Vi var 12 ur UMEGänget som vandrade tillsammans denna snökonstväg men nu vek vi av till vänster för att besöka en ny restaurang i staden, Bagel Road Café. Som namnet antyder serveras bagels med olika fyllningar och jag kan rekommendera ett besök. Jag åt den vegetariska med bl.a. avocado och soltorkade tomater mellan varma bröd och den smakade jättegott.

Efter vår lilla matpaus gick vi vidare till Lilla Galleriet där det pågick vernissage för en samisk utställning med färgstarka målningar och vackert snidade knivar m.m. Samiska veckan invigdes just i lördags och pågår som ni förstår hela veckan. Sportlov är det också denna vecka.

Fototriss - Prickigt

Kategori: Konst

Veckans fototema blev prickigt och prickar finns det ju gott om i vår omgivning. Igår gick den årliga snöskulpturtävlingen av stapeln här i Umeå (som jag ska göra ett längre bildinlägg om senare) så två av bilderna kommer därifrån.

Den skulptur som fick publikens pris var verket "Nattamat" och där fann jag några prickar.

Ser ni vad det är? Jo, det är ju en hamburgare med bröd som har sesamfrön på sig:). Vill ni se hela skulpturen klicka på lilla bilden.
Nästa bild är på en av dem som hamnade längre ner på prispallen men det passar till trisstemat.

Hjärteprickarna med leenden i är symbolen för Umeå Kulturhuvudstad som vi ska bli 2014.

Den sista bilden kommer från manöverbordet till de musiker som uppträdde på torgets scen, Apberget kallat.

Jag tycker att dessa runda knappar kan kallas för prickar, eller vad tycker ni?

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Kalas

Kategori: Nära och kära

Förra helgen bjöd också på litet släktkalas. Det var min brorsons fru som hade födelsedagskalas hemma i fina huset på Backen som de för inte så länge sen flyttat in i. Här är födelsedagsbarnet som bjuder på äkta champagne och snittar i det fräscha nyrenoverade köket.

Masse heter den goda drycken. Som tur var fick jag skjuts dit och blev sen hämtad så jag fick för en gångs skull smaka av bubblet. Jag brukar alltså oftast ha egen bil till släktträffarna.
 
L förärades en likadan bastumössa som maken fick för ca en månad sen då det var hans tur att bli ett år äldre. Nu kan de båda sitta i bastun och beundra varandras huvudbonader:).

Presenten hon är på väg att öppna minns jag inte vad den innehöll men av mig fick hon fina kaffekoppar med fat och assietter.
 
Efter den eleganta inledningen bjöds vi på middag med kött för de flesta men portermarinerat quorn för mig och en vegetarian till med en sås helt ljuvligt god:). Efterrätten var smarrig tiramisu och läckert hembakat kaffebröd.

Barnen gillade mest det färgstarka som synes.

Rosa till flickan och turkosblå till killen precis  som det brukar vara. Inte arrangerat utan bara en slump, eller? Mina härliga syskonbarnbarn som växer upp alltför fort men än har de ett tag till tonåren så jag ska väl inte klaga:).
 
Jag känner mig som en ganska tråkig bloggare nu för jag har inte så mycket att berätta. Visst händer det saker men nu har jag en manvän (pojkvän känns lite fel när han passerat de 60:)) att prata med mest varje dag. Det var faktiskt en av de saker jag önskade mig med en relation; att ha någon att småprata med om allt som händer, det man ser i tidningen, på TV, på facebook m.m. och min önskan är nu uppfylld. Men det innebär också att bloggen lite mister sin dragningskraft, gissar jag, då jag liksom  inte behöver prata av mig här.
 
Fortfarande är det roligt att få visa sina bilder i alla fall. I helgen finns det snöskulpturer att fotografera och så invigs den samiska veckan. Jag kanske inte hinner med allt men man vet aldrig säkert:). Denna vecka har varit full av härlig takdropp och smältande gångbaneisar men nu ikväll är det minusgrader igen efter två dygns plusgradiga temperatur.
 
Ha en trevlig helg, kära läsare, så hörs vi senare.