konstbarbro

Svensk midsommar!

Kategori: Festligt

Jag hade tänkt göra ett längre inlägg om midsommaraftonens firande med New Friends men eftersom alla blåmoln försvunnit och himlen lyser lockande ljusblå längtar jag åter till stugan vid sjön. Tvätten är tvättad och blommorna vattnade så nu blir det bara ett kortare inlägg. Kanske det senare finns tid för fler bilder.

Vi träffades vid Nydalas bilparkering och fortsatte med cykel eller till fots ut till Kärleksviken som lilla badplatsen längre österut kallas. Molnen var många och regnet hängde i luften men endast några droppar föll just när vi satt oss för att äta det grillade, annars var det uppehåll. En klassisk svenskpessimistisk bild av midsommar är väl just denna, kylig och blöt.  S , så fin i egenstickad tröja, värmande filt och paraply i ena handen får illustrera just det.

Senare tillkom också svarta handskar vilken gjorde effekten ännu häftigare.

Efter det grillade bjöd jag på jordgubbar (ett måste på denna afton) och chokladfondue. Detta lilla set fick jag i julklapp för några år sen och efter den första tiden med nyhetens behag har jag liksom glömt att använda den. Men ikväll var det alldeles lagom stort att ta med.

Och så en midsommarstång:). I bakgrunden samlas ytterligare ett gäng midsommarfirare och de gjorde till och med kransar.

Vi var åtta vänner, fyra kvinnor och fyra män, men fick snart ytterligare besökare som hoppades att vi skulle lämna något till dem.

Här syns att dimman har rullat in över Nydalasjön. Storlommen skrek också vemodigt, magnifikt, mystiskt och bidrog till stämningen.

Fototriss - Gissa temat

Kategori: Katter

Veckans fotoutmaning är extra rolig, nämligen att var och en väljer ett eget tema som alla får gissa svaret på. Nu har det redan hunnit bli måndag och jag är som vanligt bara hemma på snabbvisit från stugan men visst vill jag delta i trissen.

Jag har valt min lilla kattflicka som i tre bilder rör sig på ett sätt som visar att hon trivs.

Här ligger hon på den gamla bryggan som vi ännu inte bestämt vad vi ska göra med och fast det inte syns är rörelsen på gång.

Här ser ni vad hon är på väg att göra:).

På den sista bilden är rörelsen redan avslutad men snart går den åt andra hållet en gång till och en gång till om hon är på riktigt bra humör:).

Nog kan ni gissa vad jag är ute efter? Jag skriver svaret i den första kommentaren.

Fler bidrag på Gissa temat hittar ni här.

Djurliv

Kategori: Djur och natur.

Nu är jag hemma en liten stund igen. Jag har just ätit lunch (rester från frysen, men gott ändå), läst Bil&Bostad och drömt om huset jag ska köpa tillsammans med mannen jag älskar :)). Det fanns ett i Kåddis som såg fint ut, lagom avstånd från staden och ingen källare. Mannen har jag ju inte som ni säkert vet men drömma kan man ju alltid:).

Jag har pysslat med växterna ute och inne, mest ute och det är så roligt att se växtkraften som nästan exploderar nu när regnet har vätt jorden litegrann. I stugan har det regnat hela natten men här på Ersboda ser det lite torrare ut.

När jag krattade botten vid bryggan igår morse fick jag upp en mussla ur sjön!! En sådan har jag aldrig sett i vår lilla sjö. Ja, jag har nog aldrig i verkligheten sett en så stor mussla i något vattendrag alls. I Bretagne 1991 fanns det småsnäckor att plocka på klipporna men inget likt denna.

Snabbt iväg till grannen som vet det mesta om fåglar och andra djur. Han hörde inte alls mina ivriga rop då han hade hörselskydd på och just skulle till att börja klyva ved. Jag skyndade på stegen så att han inte skulle hinna sätta på vedklyven som låter så hemskt i mina öron nu när jag hade ena handen upptagen och inga öronproppar. Jag hann:).

Det är en dammussla (damm inte dam) och det lär finnas några i förbindelsen mellan sjöarna där vattnet rör sig. Han hade aldrig funnit någon vid sin brygga så fyndet var ovanligt. Kul även om det inte är någon mussla som producerar fina pärlor. Efter fotograferingen på bryggan kastade jag iväg den en bit att fortsätta leva sitt stillsamma musselliv.

Mindre stillsam var haren som jag såg idag. Jättesöt med lilla vita svanstussen och långöronen rakt upp rusade den i hundranittio knyck på vägen förbi vår stuga. Som ni förstår fanns ingen chans att fånga den på bild.

När jag kom hem fann jag istället denna vackra långbening på balkongen. Efter förevigande öppnade jag inglasningen och släppte den fri.

Snacka om skira vingar apropå veckans fototrisstema. Och benen, att de håller så sköra som de ser ut. Jag har alltid kallat denna flugstekelaktiga sak för långskrank eller storskrank men när jag googlar för att hitta rätt namn får jag inget napp. Så den måste heta något helt annat. Någon som vet?

Tillbaka till stugan, jag hoppar visst hit och dit nu, där regnet fräschar upp växterna. Se så fint mossan växer vid vårdträdets stam, en jättetall hur gammal som helst.

Jag tror det orangeröda är mossblommor men sånt vet jag inte egentligen. 1979 gick jag på Komvux och läste in tre årskursers naturämnen, biologi, kemi och fysik på ett år. Vi hade en jättebra biologilärare som fick mig intresserad av svamp, fåglar och skogsväxter. Då kunde jag nog det här med mossor och lavar men tyvärr är det mesta glömt nu. Svamp och fåglar som jag fortfarande är intresserad av har jag däremot lärt mig mer om på senare tid.

Jag vill önska er alla en fin Midsommar och håller tummarna för solsken som förgyller firandet. Vi är några från New Friends som ska samlas vid Nydala, grilla och umgås om vädret medger. Vi har som tur är en alternativplan om vädret skulle svika.

En liten fiskehistoria m.m.

Kategori: Djur och natur.

På snabbvisit hemma från stugan ska man hinna med mycket förutom att vattna blommorna och hämta in posten. Jag måste duscha och tvätta håret då det ännu är för kallt att använda utomhusduschen på stugan och jorden smutsat mig rejält, i alla fall kändes det så. Sen ska jag ta med det jag tidigare glömt och saknat några dagar plus en massa annat smått och gott. Men viktigast är förstås att blogga:)).

 Nä, nu överdriver jag, men efter några dagar utan dator är det riktigt roligt igen. Igår och i morse har Tusse stressat några fåglar då han valt att helt oberört lägga sig under deras holk eller till och med kliva upp på holkens tak, den fulingen. Hela skogens fåglar har slutit upp för flugsnapparna och det har varningskvittrat som bara den fast jag hämtat hem katten många gånger. Till slut bad jag grannen skrämma iväg Tusse och det fungerade faktiskt. Han gick inte direkt tillbaka.

För att muntra upp min lille store katt som ju bara följer sina instinkter så fångade jag en fisk åt honom. När jag matade mörten passade jag på att stoppa en brödbit i en liten håv jag fann i lekstugan och två simmade glatt in men en hann ut innan jag lyft upp den. Kul!! Att det skulle gå så lätt hade jag ingen aning.

Detta är fjolårets mörtar vid bryggan och sen dess har de blivit lite för fräcka. När jag skulle bada förra veckan var några faktiskt framme och nosade på min stortå och mitt ben. Inte kul, faktiskt lite läbbigt att de var så närgångna. Så jag tyckte helt enkelt det var tjenligt att jag fångade en av dem:).

En  balja fylldes med vatten så fisken fick simma en stund och visst blev katterna intresserade. Jag fångade också ett paddyngel så den fick sällskap:). Tusse började genast fiska med tassen och tog till och med upp fisken i munnen och jag lät honom hållas. Efter en stund ovanför vattnet stillnade fisken och Tusse tappade intresset. Desirée bara tittade.

Jag trodde den var död men la den ändå tillbaka i baljan för att tvätta av skräpet. Sen satte jag en kastrull på spisen, tänkte koka fisken och se om den dög som kattmat. Men när jag kom för att hämta den hade mörten piggnat till och simmade runt med paddynglet. Hmm!! Då gjorde jag helt enkelt som sportfiskarna, släppte tillbaka den i sjön. Den hade sluppit att smaka på deras krokar men istället mött Tusses klor och tänder så det gick väl på ett ut:).

Här är några andra som trivs i sjön, men mera på ytan. Se vad de växt på en dryg vecka och nu sitter de inte längre ihop med modern. Och alla sju är kvar:).

Men tillsammans vill vi ändå vara!

Vattenkvinnan som lurade mig till ett bad torsdags fast det var betydligt svalare än veckan innan är en gammal väninna jag känt sen början på 80-talet då hon var en kompis kompis. Sen ett längre uppehåll och så fann vi varandra igen någon gång i mitten av 90-talet och började så sakteliga umgås.

Jag klarar inte att kasta mig i som jag gjorde förr och som gör det enklare utan nu måste jag gruva och sakta vänja mig vid vattentemperaturen men till sist låg även jag i Kullasjön:).

Först hade vi ätit en lätt sommarlunch med äkta champagne, minsann.

Här serverar jag den ädla rosa drycken.

A bjöd på laxmackor till tunnbrödskakor och det smakade jättebra.

Till efterrätt svenska jordgubbar, årets första för mig och mmm, de är verkligen goda.

På torsdagen var det fint väder men sen dess har nordostvinden gjort det allt svalare, tyvärr. Det är ändå härligt att vakna vid sjön, leta sig en läplats och äta sina måltider emellan alla sysslor, såsom att plantera och sköta om alla växter, rensa takrännor, skaka trasmattor, städa m.m. som jag fyller dagarna med i längtan efter värme då solstolen ska tas fram och jag kan unna mig horisontalläge.

Fototriss - Skir

Kategori: Djur och natur.

Skir är veckans tema hos Fototriss och min första tanke är gardiner, vita spetsgardiner, men sådana har jag inga. Ofta blir det helt tomt i skallen när jag ska fundera på hur jag ska illustrera temat men bara en stund senare finns där flera idéer som tur är:). Jag går till naturen och väljer en vallmo som växer i min rabatt med stora, gula skira kronblad.

Egentligen är det bara en vanlig sibirisk vallmo som sprider sig som ogräs men jag gillar dem.

Även blommorna på min skuggmorell som förhoppningsvis ska bära röda sura körsbär i augusti är skira mot himlen.

Denna bild är 14 dagar gammal och nu är det bara bruna torkade kronblad kvar, men oj, vilken blomning vi hade i år. Jag bara undrar om humlorna hann med att befrukta alla dessa blommor så det blir bär?

Min mest aktuella bild är denna på en stackars fjäril på min stugtomt. Skira är dess vingar men också delvis avbitna som ni ser. Ändå flög den utan synbara problem.

Är det någon som känner till dess namn, tro? Jag har en bok men tiden räcker inte till just nu att leta arten. Kanske senare.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Somrigt

Kategori: Katter

Efter förra veckans fantastiska inledning på sommaren är det nu mer normalt väder à la svensk sommar. Jag hämtade hem katterna i söndags då det blev lite svalare. Skator är långsinta. Jag vet  inte vad mina katter har gjort men så snart de visar sig börjar skatorna kraxa och flyga kring dem. Vad jag såg förra veckan innan vi flyttade ut var en skatunge som ramlat ner ur boet och bara kunde hoppa omkring på marken. Tusse hade säkert jagat eller retat den men den var helt oskadd, dödat den hade han inte.

Här spanar han uppåt vid mitt stenparti där just en växt brett ut sig alldeles för mycket. Visst är den fin men det är också de andra plantorna som den försöker tränga undan.

Skatorna är inte fullt lika arga på Desirée men å andra sidan är hon mer lättskrämd och...

..vill ha koll åt alla håll.

Här är en av de ettriga fåglarna. Det verkar vara tre som terrar mina katter.

Lite respekt har de för mig och tystnar när jag visar mig i närheten:).

Så vackert det blommar nu. På baksidan brer rödblära och smörblomma ut sig vid mina tre små stenpartier/rabatter.

Om jag hade en hel trädgård skulle jag nog låta en del av gräsmattan vara sommaräng för det är så fint med alla sommarblommor.

Denna lilla blå för mig helt okända blomma har vi också gott om. Är det någon som känner igen den och vet vad den heter?

Den är rejält förstorad som ni förstår, annars bara ca 5-7 mm i diameter.

Fin är också min grannes syrenbuske som först i år blommar rejält. Den hade bara fyra blomklasar ifjol och före det inga alls på flera år men nu lossnar det:).

Jag är hemma och tvättar flera maskiner, stryker och planerar bättre vad jag ska ha med till stugan nu när vi flyttar ut för en längre period. Förra veckan gick det så fort, jag bara kastade mig iväg när värmen kom så det var rätt stressigt.

Stress gillar jag inte, det har ni nog hört förut, för den bor i mig sen många år tillbaka och jag vill helst att den helt flyttar ut ur min kropp. Jag vet, lite stress är bara nyttigt men själv älskar jag lugnet och känslan av att hinna med min tillvaro. Jag står hellre ut med lite långtråkighet för det läker mina sår, tror jag. Lite men inte mycket för då måste jag hitta på olika aktiviteter så det blir roligt att leva igen. Balans är mottot, men sällan är man där:).

Som sagt, vi flyttar ut om några dagar och vet ni var jag finns är ni så välkomna att hälsa på. Jag kommer in till stan två gånger i veckan ungefär beroende på när de andra stugägarna vill ta stugan i besittning. Sen måste jag också sköta om blomstren inne och ute även här på Ersboda.

Fototriss - Åldrande

Kategori: Resor och utflykter

Nu är det slut med tävlingarna i Fototriss för denna gång men fotoutmaningarna fortsätter. Temat för denna vecka är Åldrande, ett svårt tema, tycker jag. Min första tanke var bilderna från  Pengsjö museum som vi besökte för ganska länge sen och något bättre har jag inte lyckats komma på fast jag tänkt sen igår. Okej, okej, jag var på fest också igår och den slutade idag så jag kanske inte har tänkt så mycket:).

Denna stock är minst 300 år gammal och den har verkligen åldrats med värdighet.

Många vackra gamla byggnader finns på området och här är en av dem.

Fast huset har åldrats så växer det väldeliga på taket:).

Till sist en detalj som jag fann vacker och den har åldrats/rostat bara lite som synes, trots säkert ganska många år på nacken.

Fler bidrag på temat hitta ni hos Fototriss.

Ryssvärme,

Kategori: Djur och natur.

värmebölja eller vad de nu kallar detta härliga väder, väderrapportörerna. Idag är hittills varmaste dagen sen i tisdags då jag flyttade ut till stugan pga värme och skatliv (pga katterna), 31,9° visar termometern här på Glassgränd. Jag är nämligen tillfälligt hemma för att ta emot fönsterputsaren som fixar min inglasade balkongs rutor som jag inte själv orkar plocka ner. Han får numera ta resten av fönstren också för han är snabb, duktig och trevlig därtill. Jag plockar ned gardiner och tar undan blomkrukorna så det går undan.

Åter till stugan där det nog är någon grad svalare plus lite härliga fläktar från sjön.

Utsikt från min nya brygga. Redan i tisdags tog min systerdotter premiärdoppet i 17° vatten men då avstod jag. Däremot har jag doppat mig i onsdags, simmat både torsdag och idag och nu är det jätteskönt i vattnet, säkert 20-21° så man kan vara i länge och njuta:).

Andra som simmar är dessa som kom precis när jag matat färdigt fiskarna, mörten. Kanske tur för ibland är fiskarna så aggressiva att de kan skada ungarnas ben.

Sju små dunbollar följer sin mamma som en enda organism. Tätt, tätt rör de sig tillsammans och jag hoppas verkligen de får leva. Hoten är många från både luft, vatten och land (gäddor, rovfåglar, katter). Jag har aldrig sett mina ta någon, däremot kan de nog försöka men då brukar mamman föra ett otroligt Kalle Anka-oväsen vilket irriterar och skrämmer så deras framfart bromsas och jag kommer rusande.

Och så en liten hälsning från mina två mjukisar med hårda klor, nu så slöa i värmen.

De har lovat varmt även i morgon men då åker vi hem på eftermiddagen för åtminstone en av oss ska gå på sommarfest och förhoppningsvis virvla lite sommarben, tyvärr fulla av knottbett:).

Ha en skön sommarhelg!

Exotiskt besök

Kategori: Djur och natur.

Förra veckan hörde jag talas om att den fanns i närheten men hade ingen aning om var, men så idag fick jag ett telefonsamtal av en väninna som känner till mitt fågelintresse. Hon hade sett en ovanlig, färggrann fågel i en damm på Haga, inte långt härifrån. Ivrig blev jag och kastade mig på cykeln fast jag egentligen var på väg att ta en dusch efter dagens svettiga orienteringsrunda på Umåker.

Jo, den var kvar bland gräsänderna och gömde sig lite bland vasstrån vid dammkanten.

Den blev lite blyg när den märkte mitt intresse men jag fick i alla fall några hyfsat bra bilder. Jag var försiktig för jag vill ju inte stressa eller skrämma bort den fina fågeln. Enligt vad jag har hört berättas kommer den egentligen mycket långt bortifrån men de vi ibland ser här har troligtvis rymt från någon djurpark lite närmare.

Så härligt färggrann den är men alldeles ensam frånsett sina avlägsna släktingar gräsänderna som ni ser i bakgrunden.

Hoppas ni har haft en fin Nationaldag. Det har jag som ni förstår. Sommarvärmen är på ingång och i skogen började myggen komma nära men jag fick bara två bett fast vi var ute ca fyra timmar.

Mitt/ vårt körsbärsträd blommar nu för fullt fast det är så glest mellan grenarna. Alldeles nytagen bild:).

En svensk flagga har jag också satt ut dagen till ära. Nu ska jag nog titta lite på Nationaldagsfirandet på TV för att komma ännu mera i stämning.

Fototriss - Rött, vitt, blått

Kategori: Min närmiljö

Klockan är nu mer än 22 på söndagskvällen och när jag tittar ut ser jag mitt lilla körsbärsträd fullt av vita blommor. Lite längre bort börjar prydnadsäppelträden på området blomma rosarött  med den blekblå himlen i bakgrunden. Rött, vitt och blått är just Fototrissens tema denna vecka men det ovan beskrivna gick inte att fota snyggt så jag fick komma på andra idéer. Det är också tävling i veckan och vinsten är ett presentkort på en resa med Solresor. Mitt favoritresmål är Kroatien och det är faktiskt just deras flagga som inspirerat till temat.

Jag gick ut och tittade mig omkring men fann inget bra motiv först, småpratade lite med min granne och vips bar hon ut en färgstark bänk och föreslog min blå vattenkanna till den:).

Det är ju ett motiv jag aldrig hade kommit att tänka på:) men färgkombinationen är faktiskt helt perfekt. 

Plötsligt svänger en bil in på området och gissa vilka färger den hade:)?

Så vackert blå med röda lyktor och vit registreringsskylt. Att det dessutom är en Skoda som jag själv äger (en Felicia, inte en Fabia som denna) gör ju inte saken sämre.

Sen åkte jag till stugan och slet med jord och pallkrage m.m. hela dagen för att kunna sätta mina små frön som ska bli till grönt (och rött) att äta senare i sommar. Där fann jag det sista motivet.

Räcket är ännu omålat men ska också målas vitt så småningom. Sjöns blå vatten ser inbjudande ut men än avstår jag dopp då vattnet inte alls uppnått någon behaglig temperatur:).

Fler bidrag på temat hitta ni hos Fototriss.

Utflykt med New Friends

Kategori: Resor och utflykter

I dag känns som den första riktiga sommardagen i alla fall efter kl 14 då solen bröt sig genom molnen och gassade på ordentligt. Jag bar ut alla små plantor och lökar på gång samt bytte fulborden mot sommarmöblerna och unnade mig en solstund med lite fika. Middag åt jag inne då molnen tog över med jämna mellanrum. Lite röd i ansiktet är jag fastän insmord med solskyddsfaktor 6.

I lördags hade vi en supertrevlig NF-träff hos en av medlemmarna, B, som bor vid Holmsjön. Dagen bjöd på moln och svalka men i gruppen fanns värme så det räckte ändå. Först träffades vi vid Smultronstället och gick runt bland alla fina växter. Ett fågelbo med ruvande fågelmamma fanns i en hylla men henne lämnade vi hänsynsfullt ifred. Lite blomstershopping unnade vi trädgårdsintresserade oss. Själv köpte jag en klätterkaprifol som jag idag har planterat bredvid körsbärsträdet i hopp om att den ska slingra sig uppför dess trasiga stam som nu ser så eländig ut.

Sen åkte vi vidare till B:s stuga som ligger så fint vid sjön.

8 NF:are var vi som senare utökades med H som kom nästan direkt från New York.

Utsikten från tomten är jättefin och först vid strandkanten upptäcker man grannarna men tomten är skyddad från insyn från alla andra håll.

Vackra speglingar i vattnet med kabbeleka som gyllene inslag.

Efter att vi bjudits på godsaker till fikat inomhus, rabarberpaj och en cheesecake som får mig att längta efter en bit till just nu:) visade sig solen en kort stund. Då var det dags för frågetävling på temat kryddor. Jag gillar klurigheter där man får tänka till lite extra, t.ex. frågan "Vill spädbarnet?" vilket ger svaret Se napp = Senap förstås:). Den klarade inte jag men som tur var tävlade vi i lag och båda lagen lyckades få alla rätt (med lite lite hjälp av värdinnan).

Här sätter B upp frågorna på gäststugan. Extra tejp krävdes då vinden försökte slita bort papperen.

Till höger vid stranden hennes fina uterum som hon själv gjort. Blir så imponerad, aldrig skulle jag kunna åstadkomma något sådant, varken orkar eller är händig. Men jag är bra på att ringa snickaren och sen instruera honom så resultatet blir bra :). 

Ljuset flödade in i stugan som var fylld av konst, hennes egen och andras.

Vi umgicks hela gruppen vid måltiderna, sen blev det mindre grupper vid middagsförberedelserna och tiden gick så fort. Trevligt var det hela tiden och någon sa med värme i rösten att vi kändes som en familj.

Efter drygt 7 timmar tillsammans avslutade vi med en liten promenad till Mjösjön, en liten fiskesjö alldeles i närheten. Jag hade ingen aning om att den fanns så nära staden.

Jag tror det var bara en eller två stugor vid sjön. Bryggor fanns med jämna mellanrum runt hela men de är till för fiskarna, alltså de som fiskar:).

På vägen dit såg vi denna fina blomma vars namn jag ännu inte tagit reda på.

Linnea är det inte för den känner jag igen.

Vi stannade en stund vid en raststuga och såg solen börja gå ned fast mörkt blev det inte på flera timmar än. Egentligen är det ljust mest hela natten nu även om det skymmer lite vid elva-tolvsnåret, speciellt om det är mulet.

På hemvägen upptäckte jag denna vackra fågelholk, rödmålad med vita knutar som en riktig stuga.

Vi funderade på vilken fågel som skulle kunna tänkas flytta in där men vi kom inte på det. Kanske en knipa men de brukar vilja ha holken ännu närmare vatten.

Eller kanske en uggla?? Storleken stämmer men vill de bo nära vatten? Inte vet jag fast jag gått ugglekurs.

Så trevligt kan vi ha i New Friends och snart är det dags för sommarfest om en dryg vecka. Närmast är mitt syskonbarnbarns födelsedagskalas i morgon. Han blir sju år. Det ska bli roligt att träffa min riktiga familj också:).