konstbarbro

Fullmånen

Kategori: Miljö, friluftsliv

På tisdag kväll flyttade vi slutligen hem från stugan, jag och katterna. Vi fick en helt underbar sensommarvecka med klar frisk luft och värmande augustisol. Första natten fick jag sällskap av min väninna som sov över men resterande nätter gruvade jag lite för då de närmaste grannarna redan flyttat hem.
Jag behövde inte alls oroa mig då fullmånen gjorde mig sällskap nästan alla nätter. Med den jättelampan på natthimlen var det så ljust att ingen mörkerrädsla hemsökte mig. Månen var så vacker att jag bara måste fotografera den om och om igen.
Sakta steg den över tallarna vid niotiden på kvällen och reflekterades så fint i sjöns vatten.
Riktigt magisk även på vattenytan. Nästa kväll syntes lite molndimmor på himlen men lika vacker var månen ändå.
Eller hur? Jag tog årets sista (gissar jag) simtur i tisdags, den 27 augusti, och det är inte dåligt att kunna bada så sent. Vattnet var lite drygt nitton grader så visst var det svalt att glida ner men snabbt kändes det allt skönare att simma lugnt i lilla Kullasjön. Lite vemodigt att ta farväl av sommaren men jag är verkligen nöjd med årets. Först tre underbara sommarveckor i maj - början juni, därefter lite varierat men hyfsat väder och till sist denna go'a vecka innan vi flyttade hem. Jag hoppas ni också har kunnat njuta av vår fina sommar.
 
 Ikväll har jag provat på första yogapasset för i höst vilket gör mig lite trött. Det hör till saken att jag också hunnit med att orientera lite idag i I20-skogen med väninnan S. Vissa yogarörelser kändes jättebra. Såå skönt att få sträcka ut sina muskler! En rörelse var däremot riktigt obehaglig, speciellt när jag skulle ta mig ur den. Huva, då var jag lite rädd att få ryggont men just nu känner jag inget av det, som tur är.
 
Jag hinner tyvärr inte med mer just nu men jag önskar er en fin helg.
 
 

Fototriss - Randigt

Kategori: Djur och natur.

Jag flyttade faktiskt tillbaka till stugan i tisdags och är tillfälligt hemma först nu. Bland de bilder jag tagit dessa dagar har jag valt tre som jag tycker kan passa till veckans tema "Randigt". Dumt nog tänkte jag hela tiden på "Ränder" när jag valde bland motiven och det är kanske inte riktigt samma sak, men nästan :).
 
Fullmånen har lyst upp nätterna så jag har sluppit att vara mörkrädd med denna jättelampa på himlen. När den speglar sig i vattnet blir det randigt.
Tidigt i  morse gjorde änderna ränder (randigt?) på vattenytan när de simmade mot min brygga för att få bröd.
Natten var kall, ner till bara +6° vilket syns på dimmorna som bildas när det ångar från den betydligt högre vattentemperaturen.
 
Sista bilden kan väl kallas mängder av ränder men kanske inte randigt direkt, eller?
Dekorationer från gårdagens kräftfest ännu kvar tidig morgon. Girlangen är väl randig även om ränderna är breda, bollarna bakom fönstret är väl också randiga och vita ränder syns på pelargonens blommor för att inte tala om timrets och brädernas randighet :).
 
Fler och säkert mer randiga bidrag till temat finner ni hos Fototriss.
 
 
 

Kusinbesök m.m.

Kategori: Katter

Förra måndagen flyttade jag hem från stugan med mina katter men snart flyttar jag tillbaka för några dagars stugvistelse till. Det har ändå varit skönt att vara hemma. Jag har hunnit med att göra finare i rabatterna, byta ut lite hängiga blomster mot fräschare astrar, kryss m.m., klippa ned vissna perenner och plocka en massa bär som växer runt husen.
 
Bilderna är alla från stugan som jag inte hunnit visa tidigare och har ingen direkt koppling till texten.
Njutarkisse som sträcker ut sig maximalt :).
 
Själv har jag en stor svartvinbärsbuske som tyvärr någon annan länsat det mesta på i år samt en lite mindre rödvinbärsbuske som än har bär kvar. Som tur är växer det svartvinbär vilt bland hallonris, rallarrosor och annat ogräs. De bären hann jag plocka så jag är nöjd. Vilda hallon har det varit massor av men nu har de sinat märkte jag igår när jag tog en runda.
Varför inte sova med huvudet upp och ned?
 
Inomhus har jag väl också hunnit med att pyssla en del, plocka undan åtminstone men städat har det inte blivit av då vädret har varit riktigt hyfsat. Det är också skönt att kunna göra ärenden lätt, bara ta cykeln till affärerna här på Ersboda där det finns det mesta. Stadens centrum har jag inte behövt besöka alls sen jag kom hem.
Slemmig men rolig gulsvamp som bara poppar upp och sen sakta bleknar bort. Pysselkrage tror jag blomman heter men är inte helt säker.
 
Under Noliaveckan fick jag ett samtal från kusinen som spontant kom och hälsade på mig ute i stugan. Så jätteroligt att träffas igen. Det var nog ett år sen sist. De flesta av mina kusiner är betydligt äldre då jag som ni säkert vet är sladdbarn med syskon 10, 13 och 15,5 år äldre, men I är faktiskt bara ett halvår yngre och vi har umgåtts sen vi var barn.
Efter varma utställninghallar på Nolia lockade ett dopp i vår lilla sjö. I är en duktig simmare och jag fick äntligen sällskap att simma lite längre ut. De flesta av mina vänner är tyvärr badkrukor eller sådana som doppar sig, skriker sååå kallt och snabbt stiger upp ur vattnet. Man måste ju genomlida några sekunders kyla innan kroppen anpassar sig och det blir riktigt skönt att vara i vattnet, men alla ger det inte en chans.
Så det var så roligt att få simma med kära kusinen min som numera bor i Örnsköldsvik. Förr i Tegsnäset där min mamma härstammar ifrån, faktiskt samma gård som I och hennes tre syskon är uppväxta i.
 
Alla besökare vill mata änderna, så också I.
Matjesill, färsk potatis från egen pallkrageodling och gräddfil med gräslök är alltid gott och så enkelt att bjuda på. Förr sa de på reklamen att man alltid skulle ha ost och kex hemma, men nu har jag också lagt till matjesill, ätminstone sommartid :).
 
Idag har jag bakat men det gick inte så bra. Jag satte äggklockan på 35 minuter men glömde tydligen trycka på den så när det började lukta lite bränt tog jag raskt ut formen med lätt svärtade jordnötsbrownies. Nu har jag skrapat och skrapat men inte gick det att få bort helt. De smakar okej men är alldeles för hårda.Typiskt!
Vackra näckrosen i oroligt vatten.
 
Jag började ju med kattbilder så jag avslutar med detsamma.
Men nu är det min andra katt, lilla Desirée, som solar vid min sockerärtsodling.
 
Det blev ganska många ärtskidor att stoppa i munnen ett tag men nu verkar det ha stannat av. Jag har ju inte så mycket jord åt dem så kanske skörden blir begränsad.
Sola på go'varma stenar och rulla runt gillar hon, lillflickan min.
 
En häftig blåmolnsregnskur har vi haft idag och det är väl risk för fler som det ser ut. Så nu ska jag passa på att cykla till Biltema medan det är uppehåll. Jag önskar er en skön sensommarvecka!
 
 
 

Fototriss - Så här ser det ut där jag är

Kategori:

Fototriss är tillbaka efter sommaruppehållet och det är alltid lika roligt att ta sig an de olika utmaningarna varje vecka. Vi börjar med det årstidsbundna "Så här ser det ut där jag är" vilket ger oss trissare möjlighet att få se hur sensommaren ser ut över hela vårt land och även litegrann från andra länder.
 
Denna dag (lördag) började med regn och rusk så jag ville alls inte ut för att fotografera. Vi skulle ändå träffas några vänner och äta lunchbuffé på Baggböle Herrgård så jag tog med kameran. När vi avnjutit den goda herrgårdsbuffén var det uppehåll och de gråaste molnen hade försvunnit. Den här bilden tog jag när vi gick därifrån vid tvåtiden.
Detta sällskap kom när vi gick. De hade nog gjort en egen beställning då lunchen egentligen hade stängt.
 
Jag åkte vidare till vår stuga i Kulla och träffade där mina brorsbarn med familjer. De bjöd på Princesstårta. Av någon anledning försökte jag inte ens att smaka en bit. Vi vuxna diskuterade enskilt avlopp men barnen hade lite roligare aktiviteter. De fångade fisk i håv.
Se, de fick en mört i håven som de lekte lite med och sen kastade tillbaka ut i sjön till sina kompisar. En stund senare när vi skulle mata fiskarna med överbliven tårta (min bit :)) var de inte alls lika nära bryggan som de brukar utan på sin vakt längre ut. Undrar varför :)?
 
Jag stannade sen de andra åkt och njöt av solens värme. Känner att jag vill flytta tillbaka dit igen fast jag nyss flyttat hem med mina katter, i måndags.
Bilden är tagen halv fem och skuggorna är augustilånga.
 
Så blev min triss från Umeå-trakten. Se andras bidrag här.
 
 
 

Kräftpremiär

Kategori: Festligt

Lite sen är jag med att berätta och visa bilder men snabb i år med att ha en liten kräftfest. Redan den 2 augusti passade vi på att smaka de första. Väninnan S som varit bortrest sen i slutet på juni kom och hälsade på två dygn när vädret var som bäst i stugan min.
Vad är väl fyra veckor i Spanien mot en eftermiddag vid Kullasjön :)? Häftiga gröna solglasögon har hon också där ni kan se både molnen i ny färg och ana min fotograferande silhuett.
Vattnet har varit fullt av paddyngel den tidiga sommaren och nu syns de färdiga lite överallt på tomten där det är lagom fuktigt. Så små att de ofta blir tillplattade helt utan att vi vet om att vi klivit på dem. Men just denna blev betydligt bättre omhändertagen. Den fick en puss (nästan i alla fall:)) och chans att utvecklas till en prins.
Nu vet jag ju inte vad den tycker om den möjligheten för vi satte snabbt ned den i vegetationen där den gömde sig i ljungen och kanske började bli något annat, vem vet!
 
Den första dagen grillade vi vegetariska hamburgare med bröd, halloumi och squash. Tyvärr är ingen av oss speciellt kunnig i grillandets konst så vi hade för mycket briketter som blev så heta att det svärtade en del av matbitarna, men gott blev det i alla fall. Det går alltid att skrapa, eller hur :)?
 
På fredag var det då dags för kräftorna. Först dekorationer och rosa mousserande i glaset.
På nästa bild ser ni delar av min krydd- och grönsaksodling för i år. 
Det mesta har gått bra förutom squashen som drabbats av mjöldagg och något annat som fick bladen att gulna. Även ruccolan får besök av en vit flygare som lägger ägg som utvecklas till gröna larver som äter upp de starksmakande salladsbladen för mig.
 
Vi började med färska svenska kräftor, fyra var som smakade milt och smälte i munnen.
Sen fortsatte vi med ett paket från frysen, ICA:s kinesiska jumbokräftor som faktiskt var jättegoda. De smakade mer än de svenska, gav mer tuggmotstånd men har förstås hårdare skal så man måste knäcka dem med kloknäppare.
Öl, snaps och visor till de läckra skaldjuren gjorde festen ännu trevligare. Solen gick sakta ned men det var varmt även i skuggan ett tag till.
 
Om drygt en vecka är det dags för nästa kräftfest, med väninnorna från Dragonen, dvs vi jobbade ihop där i början av 80-talet. Hoppas vi får lika fint väder! Det har jag inte riktigt räknat med utan jag gissar att vi nog får sitta inomhus och sörpla m.m, men vi brukar trivas ändå.
 
 
 
 

Solupp- och nedgång

Kategori: Min närmiljö

Hihi, trycker man enter efter att ha skrivit rubriken så publiceras inlägget och det var inte riktigt meningen. Lite mer än rubrik hade jag minsann tänkt bjuda på. Jag är hemma en natt igen, den tredje sen jag flyttade ut till stugan den 7juni. Jag känner verkligen att stugan är riktigt hemma nu. Men snart, snart tyvärr, är boendesäsongen över.
 
Det är vackert på natten när katterna vill ut och solen vill upp.
Klockan är nästan fyra och vänder jag mig till höger vid samma tid ser det ut så här över sjön.
Just då gör det ingenting att natten numera är mörk några timmar för då sover jag ändå. Sjön gör tomten så mycket ljusare märker jag när jag jämför med här hemma där mörkret är mycket mer kompakt. Ändå har de nu kalhuggit halva skogen för kommande bygge av äldreboende. Jag ser inte bara skog längre utan ett fult beige höghus översta våningar visar sig över de träd som ännu är kvar.
 
Tillbaka till stugan där det igår kväll var detta himmelska ljus över sjön när solen skulle gå och lägga sig vid halv tio-tiden.
Fint, eller hur? Här anas bara näckrosen som en skugga bland det nattligt rosa, men så här vacker är den i dagsljus om än mulet, tillsammans med några av änderna.
Två knoppar är på gång också vilket gläder. Nu har jag plockat tomten nästan ren på blåbär (nej, det går inte om man som jag plockar bara för hands, men de som är kvar är så små) och tagit en liten cykeltur till en skog i närheten för att fylla på ännu lite fler blå bär i frysen.
 
Här på Ersboda lockar hallonen och ca 6 dl blev det nu på morgonen innan jag satte mig här. Mer finns men jag ska hinna rensa dem innan jag och min systerdotter ger oss iväg på någon utflykt. Hoppas det blir ett dopp i Kullasjön också för där är ännu varmt i vattnet fast lufttemperaturen sjunkit, speciellt nu när vita moln täcker för solvärmen. Jag badade igår eftermiddag och det var absolut ljuvligt skönt att simma i det ljumma vattnet så jag ville nästan inte stiga upp därifrån :).
 
Ha en trevlig helg!
 
 
 
 
 

Kvarkenfisk

Kategori: Resor och utflykter

Första programaktiviteten för UMeGänget i augusti blev ett besök på den nyöppnade fiskerestaurangen Kvarkenfisk i Rovögern. Vi samlades på Willys för samåkning mot Täfteå, 10 personer i tre bilar. Solen sken bara lite men ju mer vi närmade oss havet, desto molnigare blev det. En tidigare medlem anslöt sig per motorcykel och erbjöd frusna mig sin jacka, men den var bara för tung :). 
Vi var bland de första gästerna och kunde välja bland borden, alla utomhus. Svala vindar gjorde att vi sökte lä och varma filtar.
Maten beställdes i lucka och det fanns riktigt mycket att välja på för 120 kronor inkl bröd och kaffe/te. Laxburgaren smakade jag, med klyftpotatis till. Helt okej smak, tar den gärna igen. Några valde stekt strömming som var god men det var för lite på tallriken, enligt dem. En god soppa med lax och aborre erbjöds också. Ett grovt bröd med russin m.m. i var absolut jättegott och passade till såväl varmrätt som kaffe/te efteråt.
 
Efter maten tog vi en kort promenad i omgivningarna.
Hamnen höll på att byggas ut för att kunna ta emot fler båtbesökare. Ganska trevligt att kunna ta sin lilla båt och äta lunch eller köpa sig något gott ur butiken och sen stäva hemåt igen.
En ständig ström av besökare fyllde snart de flesta borden. Ett populärt utflyktsmål, verkar det som. 
 
Så här ser fiskeredskapen ut, gissar fiskeokunniga jag.
En del av dem i alla fall. 
 
Vi åkte tillbaka någon mil för att besöka butiken Borghälla Gård där det fanns mycket fint att titta på, eller köpa om man nu kände för det. 
Så fina blomster ledde upp mot butiken. Gillar speciellt de röda dahliorna.
 
Fikasugna som vi var åkte vi vidare och det blev Kyrkstugan i Nydala som fick avsluta vår utflykt. Där lyste solen så pass att vi mådde gott i skuggan :). Jättegod morotskaka, ananaspaj m.fl. läckerheter fyllde bordet och vi diskuterade hejvilt religion, av någon outgrundlig andledning :).
 
Än är det några veckor kvar på stugvistelsen men nu börjar kvällarna bli mörkare och då vill jag i alla fall lite hem. Fast bara kvällstid, morgnarna är fortfarande helt underbara när solen skiner. Resten som har hänt får jag vänta med då mycket återstår att göra. Hallonriset bakom dignar av bär och jag vill plocka massor men hinner liksom inte fast jag inte riktigt vet varför??
 
Ha en trevlig fortsatt vecka, kära läsare!