konstbarbro

Mer inspiration

Kategori: Djur och natur.

Det var så kul med fotoutmaningen om insekter att jag några timmar senare när solen började lysa begav mig ut i grönskan med kameran i högsta hugg. Det visade sig finnas massor av insekter att fotografera och dessutom alla vackra växter. Jag vill visa några av bilderna som jag blev särskilt nöjd med.

En riktig sommarbild, visst?


På tistlarna trivs flugor av alla de sorter, märkte jag.


Så här vacker kan en tistelknopp se ut i närbild.


Senare tog jag cykeln ut i skogen för att leta blåbär. De var stora och fina men efter en stunds plockande fick jag sällskap av för många av de små stickande med entonig sång, myggor alltså, och cyklade vidare. Snart kom jag till en liten åkerväg som kantades av mina favoritbär, Åkerbäret, Norrbottens landskapsbär, men de finns även här i Västerbotten, som tur är. Mästerkocken Verner Vögeli har kallat dem drottningen bland bär och jag håller med.
 
Därför avslutar jag med en närbild på ett stort åkerbär.


Visst vattnas det  i munnen? Jag ska kanske ut och leta fler i morgon bitti, innan solen blir för varm. Jag är optimistisk vad gäller vädret, de har i alla fall inte lovat regn.

Smådjur

Kategori: Djur och natur.

Fototriss denna vecka vill ha bilder på insekter och djur är ett av mina favoritmotiv. Det är så roligt när man kan komma dem nära nog för att få en bra bild.

Det första fotot är inte helt skärpeperfekt men insekten är för mig okänd och den var så vacker med sina randiga antenner att jag ville ha med den.Sen kommer rena orgien. Jag köpte en rosenskära som jag planterade på stugtomten och vips var den översållad med stora och små baggar. Inte heller här känner jag till deras namn, tyvärr.


Lite kärlek på gång också, tror jag, här nere till höger.

Sen kommer monstret. Denna jätte, som är en stor kärrspindel, Sveriges största spindel, tror jag, hittade jag i båten efter regniga dagar. Hon (jo!) hade en rund säck under magen som hon släppte i vattnet efter ett tag, däri låg väl hundratals blivande spindelfoster. Huh! Spindlar är jag måttligt förtjust i, beroende på storlek och placering, men de är roliga att fotografera, så jag fångade henne i en burk innan jag vågade gå riktigt nära. Sen släppte jag henne närmare grannens tomt, hi hi ( men han stod bredvid och såg på).

Kärrspindel, kroppen ca 2 cm plus ben så totalt ca 5 cm lång.

Fler insektsbilder hittar ni om ni klickar på Fototriss ovan.

Mitt smultronställe

Kategori: Djur och natur.

Fototriss denna vecka vill ha bilder på smultronställen och för min del är det enkelt för där bor jag just nu och mest varje sommar de senaste åren. Det är förstås min (vår, det är inte bara min) stuga vid lilla Kullasjön. Så det blir tre bilder därifrån.


Stugan består av två gamla timmerlador som fogats ihop till en sommarstuga, med ny altan.  Ifjol rasade den gamla altanen av ålder när snön tryckte på. Sjön har så rent vatten att man ser fiskarna vid bryggan. Där simmar vi inte med delfiner utan med mört och gädda. Enstaka aborrar syns också men de är så små. så små.Jag blev så arg när min bror kapade den gamla björken som visserligen var gles och klen men så rolig för katterna att klättra i och den prydde sin plats. Så här såg den ut innan.Kapad björk med skira björklöv, vilket visar att här spirar ett nytt litet träd som kan ta över så småningom.

Fler bilder på smultronställen hittar ni här.

Okänd spindel?

Kategori: Katter

En regnig dag har lockat mig in till stan och jag bakar och planerar fredagens bjudning. Pajen doftar så gott och så får jag inte smaka den för det ser ju inget vidare ut att sätta fram en delvis uppäten paj på buffébordet. Men smördegsrullarna med ädelostcreme och rökt lax, en sån kan jag ta. Mmm!

I lördags på stugan fick jag en ny bekantskap. Skinande vit med röda inslag på baken kröp den omkring på min Tornedalsros som nästan blommat ut. Trodde den skulle blomma hela sommaren men jag ser inga fler knoppar. Nåväl, åter till spindeln som lockade mitt kameraöga. En sån har jag aldrig sett förut och jag sökte bland spindelbilder på Google men där fanns den inte heller. Så här ser den ut:och så här från en annan vinkel


Är det någon som kan identifiera denna mystiska besökare? Den är inte speciellt stor, ungefär som en vanlig korspindel.  Jag är ingen direkt spindelvän om jag hittar dem inomhus eller än värre vandrande på min kropp. Då kan det nog undslippa mig ett mindre skri och häftiga handviftningar. Men i naturen fascinerar de mig och där hotar de mig aldrig, har jag märkt, hur nära jag än kommer.

För att bibehålla bloggens mysfaktor visar jag också en bild på min lilla kisse. Så lycklig blev hon när solen värmde marken efter flera dagars ihållande regn.Ha en fortsatt trevlig sommar!

Gamla årtal

Kategori: Resor och utflykter

Siffror handlar veckans fototriss om. Då vi igår besökte Pengsjö Nybyggarmuseum här i Västerbotten hittade jag där flera motiv på årtal inristade mestadels i trä men också på metall. Två bilder kommer därifrån och det sista från muséets samling av tusentals olika prylar. En fantastisk guide och mycket roligt och intressant att titta på samt otroligt gott och billigt fika i trivsam trädgård på landsbygden gör att jag rekommenderar ett besök.

Den sista bilden är väl mer text än siffror men jag tyckte den var lite kul att ha med.


Jag undrar hur länge sen den här skylten var aktuell?

Fler sifferbilder hittar ni på Fototriss.

Se upp för...katten.

Kategori: Katter

Trots stor bloggtrötthet kan jag inte låta bli att delta i veckans Fototriss som har temat Se upp, vilket ju kan tolkas på många sätt. Nu bor jag på stugan med mina katter och då väljer jag att tolka temat så här.

Tusse ser oberörd ut i härbrets glugg men...


Korre spanar oroligt då inga andra träd finns i näheten, men denna gång tog jag in katten och allt gick bra.


Den grå flugsnappare ser ängslig ut men har klarat sig hittill trots boets utsatta läge. 


Fler tolkningar på samma tema hittar ni här.