konstbarbro

Söndagsutflykt

Kategori: Djur och natur.

Det är roligt med utflykter i naturen och som tur är har jag människor i min närhet som gillar att följa med mig. I söndags var det min kära systerdotter som ville hänga med på fågelskådning. Vi är inga supermorgonmänniskor men före 11 var vi i alla fall på väg mot Storavan i Stöcke. Redan kl 7 hade där samlats fågelskådare med ledning av kunniga men när vi kom fram fanns det bara två medelålders kvinnor som fikade och en lite äldre man med Swarowski-tubkikare som jag kände igen sen tidigare skådningar.
 
Han tipsade om några vitkindade gäss bland andra mer vanliga fåglar. Som vanligt vill jag fotografera fast fåglarna oftast är för långt borta.
Jag zoomar allt jag kan och sen beskär jag i Picasa på datorn. Ett fint par sångsvanar är alltid trevligt att se. Min systerdotter minns svanarna i Västervik, att de var större och ganska aggressiva. Det var knölsvanar och de är inte så vanliga här uppe. Svanar är vackra men inte ska man komma så nära. Jag var på en kurs i Bråviken en gång för länge sen (1995). Då badade vi nästan bland svanarna. Lite ängsliga och på sin vakt var man, men ingen råkade illa ut av vårt gäng i alla fall. 
 
Mestadels var det gäss som simmade omkring i lilla Storavans fågelskyddsområde.
Ja, längre bort simmar de kanske, men dessa grågäss ser ut att stå på marken. Jag tror det är en liten kricka som simmar förbi till höger, för sådana såg vi flera av. Det härligaste var att storspoven drillade högt när vi kom och den sången blir jag alltid glad av. För mig representerar det sommar fast vi har någon månad eller mer tills den är här.
 
A kikar i tuben min.
Det blåste kallt så vi for vidare till Norrmjöle Båthamn som vi blev tipsade av förbipasserande. De gjorde oss också uppmärksamma på en havsörn som svävade i skyn. Så fin fast jag inte lyckades finna den med tubkikaren.
 
Det blåste i Norrmjöle också men inte lika kallt, kändes det som. Härliga klippor!
Efter lite letande fann vi hyfsat lä där vi kunde fika lunch.
Så fint med mossigt virke för näten i detta gamla fiskeläge.
Små röda eller trägrå stugor kantar vägen och syns på klipporna lite här och var, men inga människor just denna dag.
Vi var ju ute efter fåglar och fick syn på en storskrakhona med fin punkfrisyr som simmade omkring vid sandstranden en bit bort. Senare fick vi se hanen alldeles ensam bland stenar långt därifrån.
Vi vet att de hör ihop för lite senare simmade han iväg mot henne. Han fick leta ett tag men till slut så fann de varandra igen :).
 
Den här lilla stugan gillade A och satte sig att sola en stund på altanen.
Jag gick iväg ut på udden där det blåste rejält.
Härligt att se horisonten bre ut sig, inte helt gränslös utan två små öar som stoppar oändligheten. Lite mer skyddat fanns ett par knipor.
Där, bland stenarna, såg vi också stenskvättor, men de hade jag inte en chans att få på bild. När vi var nöjda med vår dag fick A köra bilen hem så att jag kunde slappna av och bara följa med. Så skönt!
 
Dagen efter drog jättesnöfallet in över vår landsända och plötsligt var världen helvit igen.
15 cm minst föll ned och trots en plusgrad låg det kvar alldeles för länge. Snön var supertung att styra bort från min altan. Jag var faktiskt lite rädd att skada ryggen, men det gick bra. Lilla Desirée blev lite deppad över ruskvädret.
Fast där fanns lite dofter som hon vädrade efter. Nu några dagar senare är våren återställd och idag sken till och med solen så fler och fler tussilago slår ut bland fjolårsgräset.
 
Ikväll har jag haft ett tufft yogapass med många vridningar. Jag tänker att det är bra träning inför golfen som snart kan börja. Men först en utlandsresa om någon vecka eller så. Till Wien ska vi denna gång.
 
Ha en trevlig Valborgsmässoafton!
 
 
 

Ersbodasjö

Kategori: Djur och natur.

Det är en sak vi saknar här på bostadsområdet Ersboda och det är vatten. Mariehem har både bäck och damm, Haga likaså, Ersmark en rejäl brusande å osv. men vi har ingenting som syns förutom nu. Två år i rad har vi fått en tillfällig sjö vid snösmältningen och i år var den störst hittills. Här syns inte så mycket av den.
För två år sen uppfördes Ersboda vårdboende som ni ser i bakgrunden och då tog de ned en hel del av vår fina skogsdunge. Jag jobbade lite mot och föreslog andra skogsdungar i närheten där ingen går, men de gav sig inte utan tog just vår som var så fin att vandra i med höga träd och nästan lite parkliknande. Nu har jag vant mig. Vi fick i alla fall behålla den del av skogen som ligger närmast våra hus på Glassgränd.
Nu ser ni mer av sjön. En tjänsteman på kommunen undersökte skogen och tyckte just att den var så fin åt andra hållet. Han föreslog istället att äldreboendet skulle placeras här, men tack och lov fann de att marken var sur fyra meter ner och därför inte lämplig att bygga på.
 
Det märks verkligen nu. Här får man en härlig djupkänsla, nästan oändlig, tycker jag.
Varför har vi inte haft vårsjö tidigare då? Jag tror det beror på att kommunen har avverkat lite för många träd på en gång i sin iver att ljusa upp gång/cykelvägen. Vi hade tidigare som en liten ö med täta små barrträd som fåglarna älskade att häcka i, men det mesta av den är borta, tyvärr. Så synd när de avverkar utan känsla för djur och natur, bara kapar hejvilt. 
 
Positivt är i alla fall att vi fått några fler fågelbesök, om än tillfälligt.
Detta par simmade omkring flera dagar men har nu flugit vidare då sjön är borta. Jag hade väntat på sol för att fotografera det våta men den kom ju aldrig. Den 19 tog jag dessa bilder ändå. Vilket var tur för dagen efter hade någon dragit ur proppen så bara enstaka våta fläckar är kvar. Jag trodde det berodde på att tjälen gått ur jorden och testade sticka ned en pinne i rabatten, men där var det stopp efter bara 5-6 cm. Så jag har ingen bra förklaring till varför sjön plötsligt upphörde att finnas.
Videkissarna lyste fina bland isflaken, speciellt när riset är rödaktigt.
 
Igår när jag tog en promenad med katterna i skogen fick jag två ovanliga fågelupplevelser som jag däremot inte alls lyckades fånga på bild. Inte en chans för det gick så fort. Nej visst nej, jag hade inte kameran med :). Det blir en kattbild från tisdagen istället, sjöfotardagen.
Desirée på stock.
 
Jag gick före katterna mot diket då en snäppa eller annan liten vadarfågel plötsligt flög upp med klippande vingar prydda av ett vitt band. Den flög snabbt och lågt lite hit och dit men mer hann jag inte se. Senare på dagen lyckades jag skrämma upp den igen och såg då att den var brunspräcklig som många av dem är, men jag har inte lyckats artbestämma den än utan hoppas att jag får se den fler gånger innan allt vatten torkar upp. För det är våtmarken den gillar, gissar jag, som aldrig har sett en sådan fågel här tidigare.
 
Mer sjö fotograferad från insidan av skogen, inte från gång/cykelbanan där jag tog bilderna ovan av det våta.
Min andra ovanliga fågelupplevelse igår kom bara en stund senare. Jag och katterna hade gått hit och dit i skogsdungen men plötsligt brakade det till bland hallonriset och den stor hönsfågel flög upp. Jag såg tydligt ett rödbrunt färgfält baktill när den flög iväg och av det drog jag slutsatsen att det var en rapphöna. Läste det i fågelboken alltså. Jag har också fått förslag att det kan ha varit en järpe. Hur som helst är det jättekul med nya fågelupplevelser så nära min bostad. Rödhaken sjunger för fullt uppe i något högt träd, koltrastar, rödvingetrastar, grönfinkar m.m. sjunger och även visar sig emellanåt bara jag tittar ut genom fönstret.
 
Jag hoppas även att det blir mer fågelskådning i helgen då jag kanske får sällskap av systerdottern ut till Storavan. De har en ordnad utflykt dit på söndag men kl 7 på morgonen och sååå intresserad är jag inte.
 
Idag ska jag först på sopplunch med en väninna jag inte träffat på länge, ca ett halvår sen sist. Sen ska jag fira vännen som fyller år, dock inte jämnt som han gjorde ifjol. Vi ska ut och äta med hans familj på restaurang. I morgon ska jag även ut med UMeGänget och äta brunch på Invito så det blir ett himla ätande och säkert något kilo mer runt magen, men desto mer trevligt att träffas.
 
Ha en skön helg, kära läsare. Lämna gärna en kommentar nedan.
 
 
 

Vitskärsudden

Kategori: Miljö, friluftsliv

Det kommer att bli ett favoritutflyktsmål, gissar jag, efter att nu två gånger besökt området. I torsdags sken solen då jag tog med min väninna A ut mot havet och udden.
Lite svalt hemmavid så vi var ordentligt klädda men solen värmde skönt även när vi satt stilla och fikade. 
 
Först tog vi en promenad på stenarna runt udden, i alla fall en bit. Stora snödrivor låg kvar fast havet nu är öppet.
Inte så långt därifrån en helt annan naturtyp, björk i sand!
Utan minsta spår av snön. Tubkikaren hade jag med, den vanliga mindre också men först såg vi bara måsar flygande och stilla. Först en som flyger över landskapet.
Havet glittrade nästan så att man blev bländad. När vi hade satt oss och plockat fram vår medhavda matsäck fick vi hyfsat nära sällskap av denna skrattmås bakom vasstrån.
Den sysslade med sitt och vi med vårt. Inte som i stan på sommaren då måsarna ibland skriker och tigger vid uterestaurangerna. Då kan man bli less på dem, men nu var det bara ett vilsamt sällskap.
 
Min lånade kamera behagade trassla så fler bilder blev det inte denna ljuvligt soliga utflyktsdag. Det hade ändå inte gått att fotografera de fina sångsvanarna som gled omkring (inte bra i alla fall), längre bort grågässen med en pigg liten strandpipare som vippade på sin stjärt ivrigt letande mat eller fjällvråken som elegant gled omkring över de andra på land eller i vatten. Något byte fann den inte men stannade så länge att jag kunde iaktta fjäderdräktens kännetecken och på så vis artbestämma den när jag kom hem där fågelboken fanns.
 
Rovfåglar är jag relativt osäker på men i år kanske blir det år då jag börjar lära mig mer. Nu vet jag ju hur en fjällvråk ser ut. Igår efter att jag skjutsat vänner till flygplatsen åkte jag vidare till Degernäs för lite fågelskådning. Då upptäckte jag en brun rovfågel som höll sig relativt stilla på ängen. Jag fick hjälp av en medskådare som sa att det var en ormvråk. Då fick jag tillfälle att skåda den en längre stund också. Toppen! 
 
De flesta sångsvanarna har nu lämnat området men på ett ställe samsades en hel del av dem med de vackra tranorna och några gäss. En kricka och ett inflygande bläsandspar såg jag också och förstås en massa gräsänder.  Men dem ser man ju hela året. Nu väntar jag bara på vadarna men det kanske är för kallt än. Isiga vindar kyler även om natten höll sig på plustemperaturer. 
 
Hoppas solen kommer åter som de lovat inför morgondagen. Jag får en helt annan livslust då. Idag känns det ganska tungt. Jag har just haft besök av en kille som mätt blivande garderobsmått. Jag har inte bestämt mig än om jag ska ta itu med det nu eller senare. Fast de har 20% rabatt på skjutdörrar just nu!
 
Jag önskar er alla en trevlig vecka!
 
 

Vårsnö

Kategori: Min närmiljö

Att det är så roligt med snö i april! Kanske för att det tinar bort så fort. Jag har faktiskt tänkt tanken att vi inte haft något aprilväder i år tidigare, men så small det till igår så jag blev nöjd.
Först hagel, sen små skurar då och då under dagen som tinade bort direkt men så sjönk temperaturen till bara plus 0,7°. Då låg snön kvar minsann. Kallare och kallare blev det. I natt ner till -10,8 enligt min termometer.
 
På morgonen kom då den goa solen och påbörjade smältningsarbetet. Kl 9 i morse såg det ut så här på vår innergård.
Så länge får vi inte behålla snön vilket gläder mig mycket då jag nu vill ha mera vår. De torra höstväxterna blev i alla fall lite finare ett tag.
Små söta snöhattar fick de nedanför balkongen min.
 
Ett kort inlägg blir det idag då jag och en väninna nu ska ge oss iväg på en utflykt till havet. Jag hoppas vägarna är isfria för jag har redan sommardäcken på. Vi får ta det lugnt!
 
Sköna aprilvårdagar till er också!
 
 
 

Vårtecken

Kategori: Katter

Solen sken för fullt idag när jag träffade åtta andra personer från UMeGänget som åkte buss nr 4 ut till IKEA. Sen var vi bara inomhus i flera timmar bland affärer och restauranger. När vi steg ut från den blågula byggnaden igen sken solen ca två minuter innan molnen flödade i många blågrå nyanser över himlen. Så det blev inte av att njuta på altanen här hemma som jag tänkt.
 
Några som njöt av solen redan 28 mars när den värmde inglasade balkongen var mina pälsade vänner.
Nu nästan två veckor senare är det bara lite snö kvar.
Tusse njuter ännu av solstrålarna.
 
Igår, den 9 april, var det bättre med sol när jag var ute och planterade penséer på min altan. Så härligt att kunna stå ute och jobba redan nu. Före det tog jag och vännen en tur till stugan där vi bl.a. släpade undan lite ris från den relativt nyfällda björken.
En promenad och lite fika därefter.
Vi hade köpt varsin räkmacka med skagenröra på ICA Kvantum som vi avnjöt till mitt goda te. Mycket snö är det fortfarande på stugtomten som ni ser.
Många höga tallar skuggar, men snart så...!
Längtar!
 
När jag kom hem sprang katterna ut så fort jag öppnade dörren. Vårkänslor där också:).
Lilla Desirée gjorde sin första vårrullning på grannens infart.
Njuter gör hon och det är härligt att se. Att sen pälsen var full av grus och sand när hon kom in var mindre kul, men jag kammade ren henne innan hon spridit den i hela lägenheten. 
 
Även Tusse la sig fast marken är knappast varm redan nu.
Vi har haft djup tjäle i markerna i år enligt mätningar i lokaltidningen VK och än har det bara börjat tina uppifrån.
 
Det hindrar inte småkrokusarna från att slå ut vid söderväggen.
Några snödroppar har också visat sig och enstaka tussilago i knopp runt hörnet mot norr, faktiskt.
 
Inomhus kör jag med tulpaner som ger färg och vårkänsla åt rummet.
Inte hundra i skärpa, tyvärr, men visst blev det fint med en vit bakgrund? Snart får jag tillbaka min egen kamera vilken jag saknat. Ändå jättesnällt att jag fått låna vännens kamera den här tiden.
 
Ja, mer vårtecken än så har jag inte på bild. Idag såg jag fullt med skrattmåsar på ett litet isflak i älven. Älven som är helt öppen frånsett enstaka flytande isbitar.
 
Ha en skön vecka som gärna får vara full av soliga dagar!
 
 

Påsklördagsutflykt m.m.

Kategori: Djur och natur.

Suck, inte lätt med rubriker! I alla fall sken solen denna marslördag för en dryg vecka sen, den 26 mars, sista dagen med vintertid i år. Jag fick då med mig vännen för att skåda lite fågel fast han egentligen inte är så intresserad av sådant, men han hade inget bättre för sig:). Vilken tur för mig som då fick skjuts!
 
Vi började med att besöka Degernäs där vi fann några svanar och desto fler kanadagäss.
Långt borta är de och lånekameran har inte lika bra zoom, men ni ser i alla fall fåglarna. 
 
Vi fortsatte ut till Vitskärsudden i Obbola som jag hört ska vara en bra skådarplats men där packade jag inte ens upp tubkikaren då knappt något flygfä var synligt. Fint var det ändå.
En härlig utflyktsplats upptäckte jag så dit far vi nog fler gånger. Fina, släta klippor att slå sig ned på när det blir varmare.
Vi gick ned mot stranden och det glittrade så fint på det isiga havet.
En liten sandig badstrand med drivved är lockande inför sommaren.
 
Bara en liten bit ut på isen vågade jag mig.
En fågel lyckades jag i alla fall få på bild, högt däruppe till höger på bilden nedan.
Det är kanske bara en kråka men man kan ju fantisera om något mer spännande, kanske en rovfågel?
 
En som kvittrar högt, ljudligt och ihållande med olika drillar och ett gnisslande avslut är grönfinken som satt längst upp på granen.
Den finns hela vintern men har börjat sjunga mer nu när värmen är på gång.
 
En vecka senare ungefär, den första april, åkte jag själv till Degernäs för att få uppleva fler flyttfåglar. Då hade det landat tusentals sångsvanar och mängder av gäss och tranor.
En del av dem ser ni här. Jag försökte fotografera genom tubkikaren och då blev det lite närmare om än oskarpt.
De simmar bland isen till synes helt oberörda av kylan och pratar på med varandra hela tiden.
 
När jag vände mig om kom det plötsligt en lavin av kanadagäss. Så pampigt att se dem flyga in i plogform.
Fler och fler passerade över mig. På den här bilden är de kanske 70 st och det kom fyra gånger till så många. Helhäftigt! Molnet till vänster är också roligt. Undrar om det är ett flygplan som busat igen som på Mariehemsängarna för några veckor sen?
 
I skyn sjöng sånglärkan med snabbfladdrande vingar omöjlig för mig att fånga på bild. Lite rök från Obbolafabriken blir det istället.
Vägen till höger får man inte gå på under tiden 1 april till 15 maj då det är fågelskyddsområde men sen är det fritt fram att vandra vidare mot Botniabanan som passerar och längre fram en damm för vadare och änder som inte har så bråttom norrut eller kanske till och med stannar här och häckar. Ända fram till Västerfjärden kan man gå, men det har jag aldrig orkat med tubkikare och stativ på axeln.
 
Även i söndags var jag ute på samma plats, då med en fågelintresserad väninna. Så mycket roligare det är med sällskap. Det var kyligt i luften så vi satte oss i bilen för att fika och prata på om allt möjligt, kanske inte så mycket fågel just då :).
 
Ute regnar det nu för fullt och det är +3°bara. Lite ruggigt men skönt att vara inomhus och så luckras ju smutssnön upp så den försvinner fortare. Jag har just deklarerat, valt bort dyra Norton och istället installerat det gratis antiAvast virusprogram som jag haft tidigare. Alltid nervöst att installera eller ta bort programvara på datorn, tycker jag.
 
Jag fick förslag om att förbättra datorns prestanda men vågade inte tacka ja. En gång nappade jag på ett sådant reklamerbjudande och då tog de bort datorns drivrutiner så den bara blev svart. Jag fick betala dyrt hos en datafirma för att få den fungerande igen. Så jag törs inte även om det kanske vore nyttigt.
 
Nu är det dags för morgonfikat, grönt te med ingefära som jag hackar ned färsk ingefära i också. Till det en vanlig hårdmacka med ost och gurka. Bara som en liten aptitretare innan lunchen. Jag tror att ingefäran bidrar till ett starkt immunförsvar liksom vitlök och olivolja som jag också äter mest varje dag.
 
Ha en bra fortsättning på veckan!
 
 

Fågelsträck

Kategori: Djur och natur.

Jag ska snart ut igen och skåda fåglar med en väninna. I fredags var jag i Degernäs på egen hand men bland andra skådare på limpan som platsen kallas. Då kom det ett härligt sträck av hundratals kanadagäss över mitt huvud.
Jag riktade kameran uppåt men såg knappt något i solskenet så det blev att chansa och knäppa för fullt med vännens gamla kamera, då min egen är på reparation sen en dryg vecka.
 
Några bilder blev faktiskt hyfsade.
Även idag här på Ersboda när jag var utomhus och plockade bort påskfjädrarna kom det ett något mindre sträck  men ändå imponerande mot den idag grå himlen.
 
Alla fåglar är ju så långt borta när man vill fotografera men denna kraxade högt på min uppmärksamhet så jag offrade en bild på stora kråkan på ängen.
Långt bortanför fanns 60-talet tranor, sa en kvinna som bodde i närheten, förutom alla sångsvanar som räknats i tusentals de senaste dagarna (före fredagen). 
 
Det får bli en triss idag som en ledsen påminnelse att Fototrissutmaningen försvunnit från bloggvärlden. Helena som så förtjänstfullt drivit Fototriss i många år har bestämt sig att sluta, vilket förstås är jättetråkigt. Jag har haft glädje av hennes teman och blivit inspirerad att leta nya motiv. Likaså att titta in på andras bidrag och även fått deras trevliga, roliga och intressanta kommentarer på mina egna bilder.
 
Hon fortsätter med utmaningen på Instagram och jag ser att temat denna vecka är Djurliv, vilket faktiskt mina bilder passar till :). Men jag har inte Instagram, vet inte hur det fungerar och tror inte jag har lust att lära mig heller. Idag visar jag bilder på min blogg och på min Facebooksida som bara är för vänner, alltså inte offentlig.
 
Kanske jag ändrar mig och ber min systerdotter att lära mig om Instagram eller så hittar jag kanske någon annan fotoutmaning att följa. Vi får se! Ha en skön söndag!