konstbarbro

Fototriss - Text i Bild

Kategori: Umeå Stad

Efter en veckas uppehåll återkommer nu Fototriss med temat "Text i Bild". Lördagen började med sol vilket lockade till naturvistelse vid både sjö och hav, men kall snålblåst och tilltagande molnighet och fallande regndroppar gjorde att jag och min vän återvände till stan. Vi tog en kort promenad in till stadens centrum från hans lägenhet "Öst på stan" och på den vägen fann jag mina tre motiv till dagens triss.

Jag tror aldrig jag har sett denna sten förut fast parken hetat så i massor av år.

Antagligen har den funnits där hela tiden men just  idag när jag letade lämpliga motiv till trissen uppmärksammades jag på den.

Problem med nedskräpning kanske varje stad har. Jag vet inte om jag tror att denna text kommer att få slarviga att slänga skräpet i tunnan istället för utanför men det kan vara värt ett försök:).

Vackra gamla trähus finns det gott om i Umeå även om också många har rivits, speciellt på 60- och 70-talet. En av de bevaransvärda passerade vi idag.

Just i detta hus ska författaren Lars Widding ha bott.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Fåglar i skyn

Kategori: Djur och natur.

Igår fick vi äntligen se en liten snutt av solen. Medan jag satt på altanen, välklädd med varma sittunderlag, och åt glass med katterna runt om hörde jag glada rop från ovan. En stund senare kom de, tranorna, på väg norrut för att ordna årets häckning. Ett riktigt vårtecken man blir glad av fast de smutsiga snöhögarna ligger kvar och vindarna är alltför kyliga.

Härligt att se de stora fåglarna flyga i perfekt plogformation.

Och så zoomar jag in dem allt jag kan:).

För att inte få ont i nacken av att titta så högt upp mot himlen sänker jag blicken mot den blöta marknivån där en andhona med sin partner flyttat till den tillfälliga vattenpölen i vårt område.

Nu regnar det rejält ute så pölen består ett tag till men så snart tjälen går ur jorden säger det nog bara slöörrp och vattnet dras ned i marken. Då måste våra gäster flytta till ett säkrare område för att föda sina ungar.

Sirmione

Kategori: Resor och utflykter

Båtfärden över Gardasjön gick till Sirmione, en liten ort längst ut på en smal landremsa som sticker upp i mitten av sjöns södra del. Här är hamnen där vi gick i land.

Ser ni svanen mellan stolparna? Fåglar lockar alltid till sig min blick i alla fall:).

Ganska direkt kommer man upp till borgen, eller Castello Scaligero som det heter. Samma familj som byggt alla slott runt sjön, verkar det som.

Det var fikatid och vi svängde in i gränderna där det var trångt och mysigt.

Efter kaffestunden då jag tog en cappuccino och en jordgubbskaka fann vi detta skyltfönster men då orkade vi inget mer.

Expediterna ropade efter oss då de såg våra trånande blickar och vi fick smaka en spatel av den krämiga glassen men mer gick inte ner just då.

Vilken fint dekorerad balkong, eller hur?

Lång tid hade vi inte på oss men vi vandrade ner mot vattnet som omgav platsen, först vallgraven runt borgen.

Där höll sothönor på att bygga bo mitt framför våra ögon med sällskap av skäggdoppingar.

Visst är de söta, speciellt de som pussas:)?

Vi kom fram till en liten strand. Det kunde varit vid Medelhavets turkosblå vatten men Gardasjön är ju lika fin.

Sofie lockas inte till bad men jag var bara tvungen att känna på vattnet, med handen. Jaa, kallt!

Bortöver fanns mycket vi inte hann besöka. Även detta en fin ort att gärna återkomma till.

Som avslutning en bild på deras härligt jättestora citroner.

Koltrastar sjöng vackert i parken bredvid medan vi vandrade i grupp med våra guider till bussen som tog oss tillbaka till hotellet. Där fick vi ca en timme på oss att vila och fixa till oss innan det bjöds till fyrarättersmiddag på hotellet.

Sent blev det, mycket mat, det mesta gott men sen kunde ingen av oss somna. Klockan tre gav vi upp och tände lyset, surrade lite, delade en chokladcroissant jag sparat sen frukosten med lite vatten till och sen gick det faktiskt att få lite sömn ändå:).

Radiopremiär

Kategori: Allmänt

Nu har jag pratat i radio också för första gången. Det var Lena och jag från Umegänget som intervjuades i radio P4 Västerbotten om hur det är att skaffa vänner när man blir äldre. Vi kom till radiohuset redan fem i åtta, möttes av en entusiastisk receptionist som tyckte det var jättesvårt att skaffa nya vänner på äldre dar, men hon hörde verkligen inte till vår åldersgrupp, de äldre:).

Vi fick hänga av oss ytterkläderna och sätta oss att vänta i en soffgrupp. Där fanns också en varmdrycksautomat så vi försedde oss med lite stimulantia. Jag tog choklad med grädde.

8.10 var det sagt att vi skulle börja och vän av ordning som jag är blev jag lite nervös när klockan tickade på, men så insåg jag att det definitivt inte var mitt ansvar. Ändå rusade jag iväg till receptionisten som nu var utbytt och där blev jag lugnad. Micke och Emelie heter programledarna för P4 morgon och snart kom de och hämtade oss.

Vi fick varsin skumgummiklädd platt mikrofon tätt framför våra respektive munnar och när musiken klingat ut tändes en glasstav som lyste grönt att det nu var okej att prata. Sen gick det av bara farten, de frågade och jag och Lena hjälptes åt att svara. Jag tycker att vi samarbetade bra och det bara flöt på. Lisa Miskowskys fina låt "Why start a fire" spelades i mitten och sen samtalade vi en stund till.

Det gick jättefort och efteråt var jag lite frustrerad för jag tyckte inte vi fått göra tillräckligt med reklam för Umegänget, vår vänskapsklubb för alla från 40 och uppåt (den äldsta är idag ca 68), men var ändå nöjd med det mesta. Tyckte Lena pratade mycket bättre än jag.

Men idag har jag hittat igen intervjun i Lyssnararkivet på SR.se/P4 Västerbotten och då måste jag säga att vi visst lyckades göra lite reklam. Oj, hann vi verkligen säga så mycket? Jag tyckte det bara sa svisch så var intervjun färdig. Där ser man:). Så nu är jag nöjd med min insats också trots lite mörk morgonröst.

Om ni vill lyssna på oss så klicka på länken ovan. Intervjun kommer ca 8.14, före är det nyheter och sport samt en låt.

Jag har faktiskt pratat i radio en gång tidigare i mitt liv, nämligen när jag som personalchef på Blå Aveny-koncernen skulle hjälpa husfruarna att rekrytera städerskor till hotellen. Det var 1989 tror jag och jag ringde in till ett program och fick radioannonsera efter personal. Nervöst var det. Nog är jag lugnare idag:).

Det här är nog det första blogginlägget jag har utan en enda bild, men så handlar det ju om radio också:). Tror ni inte att de ville fotografera oss efter intervjun? Och jag som inte ens tvättat håret! De skulle ha bilden till sin hemsida, sa fotografen/receptionisten, men den såg jag inte nu så vi kanske slipper figurera där.

Malcesine hamn

Kategori: Resor och utflykter

Gissa vad? Det snöar igen och denna gång har de lovat 10 cm tills i morgon bitti. Suck, längtar tills vårkrafterna är starka nog att putta iväg vintern.

Då är det härligt att återvända i tanken till Gardasjön och Malcesine nere vid hamnen. Efter vår goda lunch hade vi några minuter kvar innan vi skulle samlas i gruppen så vi passade på att strosa runt lite.

Fint, va:)? Åt andra hållet var det lika fint fast en annan vy med lite mer berg.

Vattnet var klart och härligt blågrönt lockande. Sothöna och en ovanlig and med illröd näbb simmade omkring men fastnade inte på bild just där. De kommer senare.

Så tog den fria strostiden slut och vi återvände till gruppen för att stiga på båten som skulle ta oss till Sirmione. Jag blev först lite besviken då båten var så liten och man bara kunde sitta inomhus. Jag hade önskat en stor härlig färja med möjlighet att gå ut på däck och njuta av solskenet. Hade jag fått som jag ville hade båtturen tagit betydligt längre tid än 45 minuter och vi hade säkert frusit massor av vinden uppe på däck.

Nu fick vi istället sitta ned och fotografera genom rutan med lite blänk på köpet. Här lämnar vi vackra Malcesine där sjön är som djupast, hela 350 m, enligt vår guide.

Så läckert det ser ut med molnen som liksom rullar nedför bergssidorna.

Igår var jag med en väninna på O'Learys och åt lunch. Där har de ju TV-skärmar på hela tiden med olika sportevenemang. Först var det stillsam biljard lätt att ignorera men sen kom en cykeltävling som fångade mitt intresse då det såg ut precis som vid Gardasjön, samma bergiga landskap med höga, smala cypresser och olivträd samt omisskänligt italienska hus.

När det dessutom stod Trattoria på ett och Olio (olivolja) på ett annat visste jag att det i alla fall var Italien. Det finns ju fler stora sjöar däruppe men jag njöt och drömde mig tillbaka till just min Gardasjö medan de hjälmklädda pastellfärgade cyklisterna kämpade på. Mysigt:)!

Denna sjö är visst ett eldorado för vattensportare av olika slag men än är kanske lite för tidigt på säsongen.

Precis där sjön börjar bli bredare och mindre djup ligger detta slott på en liten udde.
Tror det är della-Scalafamiljens det också och så hade visst en poet som hette Catullus bott där, men jag  är inte helt säker. Minnet sviker och ibland lyssnar man inte så noga på guidens utläggningar.

Next stop Sirmione. Ha en skön helg, hoppas vi inte blir helt insnöade.

Vintervår

Kategori: Min närmiljö

Vårvinter är ju en fin tid men  imorse och ännu är det verkligen stora mängder vintersnö som döljer alla vårtecken och hämmar eventuella spirande vårkänslor.

Inte bara katterna känner sig uppgivna inför det nygamla vinterlandskapet.

Vi trodde verkligen inte att vi skulle få se detta igen redan...! Apriloväder är inget ovanligt men att det brassar på så mycket snö hela kvällen och natten är ovanligt. Dessutom när det är en halv minusgrad också som gör att snön stannar kvar.

Så här såg det ut när jag öppnade dörren i morse. Ca 1,5 dm snö har fallit, se bordet till höger.

Går man ut till brevlådan för att hämta tidningen syns ännu lite mer. Nu är det bortplogat och tinat men då var vägarna orörda.

Under dagen har det virvlat olika sorters snöflingor flera gånger, till och med haglat. Det gör så än fast solen också visar sig emellanåt.

I denna lilla pöl som här är isbana simmade en kväll en gräsand omkring till min Tusses stora glädje.

Han ville inte alls gå in fast matte ropade och ropade. Till slut tappade han intresset för denna alltför stora fågel och kom springande uppför trappan. Jag undrar om det var en sådan han jagat när han häromkvällen kom in fullständigt dyblöt från topp till tå? Fyra handdukar blev blöta innan Tusse blev någorlunda torr:).

Jag har förresten varit hos veterinären idag då jag tyckt att han varit ovanligt slö denna vårvinter. Det kanske inte låter så när jag beskriver hans eskapader men jag har upplevt att han sovit mycket mer än tidigare på dagarna. Lite andra småbesvär också gjorde att jag beställde en hälsoundersökning.

Ett blodprov togs bara för att vara helt säker, men veterinären tyckte han verkade helt okej, kanske lite fetma över buken. 6,2 kg väger han och jämfört med några av katterna på utställningen i lördags är det nog inte så mycket. En Maine Coon kunde väga upp till tio kg.

I alla fall sa veterinären, en ung kvinna, att han möjligtvis kunde lida av en nog så svår sjukdom, nämligen "orolig-matte-sjukan". Aj då:)!

Nog med snö nu fast de lovat en omgång till på lördag. Mer bilder från soliga Italien utlovas snart. Ikväll ska vi på studiebesök på Posten med Umegänget. På måndagmorgon i P4 radio ska förresten två av oss berätta mer om vår förening.

Malcesine vid Gardasjön

Kategori: Resor och utflykter

Ibland händer otrevliga saker i ens liv. Då är det skönt att kunna gå tillbaka till semesterresan och koncentrera sig på alla fina bilder därifrån för att slippa fastna i ältandet av alla misstag som begicks.

Dag 2 på vår resa till Italiens norra del följde vi med på Universal Tours utflykt till Gardasjön. Skönt var det att bara sjunka ned i bussätet och bli matad med intressant information av guiderna Max och Veronica medan resan gick mot allt bergigare trakter.

Max dialekt var intressant och det visade sig att han var verkligen mångspråkig med svensk pappa, mamma från Norge, uppväxt i Australien och numera boende i Italien med en spansk fru:)! Veronica däremot hade tjocka l som avslöjade hennes rötter från våra hemtrakter i norra Sverige. Jag gissade på inlandet, Lycksele eller Storuman eller kanske åt Skelleftehållet men hon kom ännu närmare än så ifrån, nämligen byn Stöcksjö bara en mil från Umeå.

Vårt första stopp var Malcesine, en jättefin by precis vid Gardasjön. By känns fel att kalla den för orten är mycket större än våra byar men det är så den beskrivs. Där ligger slottet "Castello Scaligero di Malcesine" som vi naturligtvis måste besöka.

Smala backiga gränder leder upp till borgen och vi går i samlad trupp uppför. Denna söta butik lockade till ett stopp men det vågar man ju inte när tider ska hållas och karta saknas.

Precis vid entrén till slottet fanns ett museum, interaktivt kallas det när man kan trycka på knappar och annat för att få tillgång till information. Vi sparade det till sist och fortsatte istället vandringen uppåt.

Det var lättgånget och solen värmde litegrann men vindarna var svala.

Goethe hade suttit fängslad här då han misstagits för spion när han egentligen bara ville måla av utsikten. Nu hedras han med staty istället.

Sofie ger honom en vänlig klapp på kinden som tröst.

Högre och högre kom vi som synes när man tittar nedåt.

Det hade varit mysigt att få längre tid på sig och kanske hinna med att sitta därnere på caféet en stund, men...

En liten pusta-ut-paus tog vi i alla fall på en av terasserna.

Jag är klädd i påskfärger långfredagen till ära. Min lila väska som jag fått från Yves Rocher för många år sen hänger med på alla resor. Den är så himla praktisk med fack för paraply och annat även om den inte är så läcker. Färgen gillar jag i alla fall.

Där var vackert åt alla håll. Först nära med grönt som breder ut sig.

Speciellt formade tinnar som ni ser. Kanske familjen Scaligeros stil för de hade många slott runt Gardasjön.

Tak är alltid roligt att fotografera men här fokuserar jag på mannen på taket. Han påminner om min man (törs jag kalla honom så?) med tröjan från Gant (eller en kopia), blåjeans och att han arbetar på tak. Det gjorde min vän också nästan hela sin yrkesverksamma tid men då i svarta kläder:).

Det som skiljer är att denne man har mer hår. Jag saknade jag honom en stund för han var kvar i Sverige, men vi hann mötas innan han åkte iväg mot huvudstaden. Snart är det förresten hans tur att möta värmen utomlands.

Åt andra hållet ser man ut över stranden.

Tänk om vi fått stanna där och strosa längs vattnet. Jag måste nog försöka återvända till detta fina ställe, kanske senare på året när sommarvärmen kommit.

Vi fortsatte uppåt en bit till men jag gav upp när väninnan ville gå ända upp i tornet. Jag minns och min kropp minns tornvandringarna i Toscana för två år sen. Jag fokuserade på fåglar istället.

Här ordentligt ringmärkta duvor och en pilfink tror jag det är som valt detta speciellt belägna bo högt uppe på tornmuren.

Här är tornet där prinsessan Sofie tänkte kasta ut sin långa fläta för att prinsen skulle kunna klättra upp:). Jag väntade på att hon åtminstone skulle sticka ut sin huvud men vi missade varandra så fönstret är tyvärr tomt.

Neråt gick det fort. Muséet var väl sisådär med sitt djurliv m.m. men lockade inte till fotografering i alla fall.

Lunchen vid en fiskerestaurang nära hamnen hägrade. Vi fick trevliga kvinnor från Umeå och Sävar vid bordet så väntan på maten var inget problem. I snabb takt kom sedan salladstallriken och den grillade fisken.

Jättegott med ett glas vitt vin till. Vanligt är inte alls att man får potatis till fisken eller köttet utan att beställa det separat men detta var säkert anpassat till turister som vår grupp. Det smakade helt perfekt. Efteråt bjöds ett miniglas kaffefrappé, som isig sorbet, och även ett glas grappa som jag inte alls tyckte om så jag lämnade det mesta.

Mer om hamnen kommer senare.

Fototriss - fyrkantig

Kategori: Resor och utflykter

Efter två veckors uppehåll blir det roligt att vara med i Fototriss igen. Denna vecka är temat Fyrkantig och det är tävling där man kan vinna presenter från Coolstuff,  http://www.coolstuff.se/Presenter .

Då jag har varit på en kortare tripp till Verona och Gardasjön tar jag gärna bilder därifrån men fyrkantigt var sannerligen inte lätt att finna bland Italiens natur och kultur. Vid ett stopp i Sirmione gick vi på café och beställde en god jordgubbskaka (jag, många tog tiramisu) som serverades på denna fina fyrkantiga tallrik.

Inne i Verona måste vi bara besöka Julias balkong och framsidan på den kan väl kallas fyrkantig fast mönstren är i andra former.

Här har en Romeo kommit upp till sin Julia men i historien står han ju nedanför och ropar upp till Giulietta som hennes namn stavas på italienska.

Den smala gränden som ledde dit kantades av fina butiker och att detta är Dolce Gabbanas skyltning är väl inte helt lätt att lista ut?

Vad är fyrkantigt här då? Jo, lådorna och korgarna som grönsakerna ligger i har alla (nästan) fyrkantiga sidor:).

Fler bidrag på temat, kanske betydligt mer fyrkantiga :) hittar ni här.

Kväll i Verona

Kategori: Resor och utflykter

Skärtorsdagens eftermiddag landade vi i ett mulet men varmt (+20°) Verona och efter en halvtimmes färd med buss fick vi våra rum på Hotell Ctc Verona, beläget i San Giovanni Lupatoto (hemskt roligt att säga, pröva:)) ca fem km utanför staden. Guiderna kallade direkt till välkomstmöte och ville sälja in sitt turpaket för alla dagarna, men vi var inte intresserade av att boka upp oss helt.

Däremot hade vi ingen aning vad vi skulle göra samma kväll då hotellet var mycket isolerat beläget, nästan mitt i ett industriområde med bara ett köpcentrum fem-tio minuter bort.

Vi valde därför att följa med på den första kvällens utflykt, en kvällsvandring med måltid inne i Verona. Vid denna fina mur stannade bussen och vi vandrade i grupp efter vår guide Max med paraplyhandtaget och ett stort D höjt i luften så alla kunde se.

Klockan var sju så ljuset börjar falna. Regnet låg i luften men höll sig borta som tur var.

Åt andra hållet lite mera ljus över huset med det vackra blåregnet som hänger över den fula muren.

Blåregnet med sina fina lila blomklasar fanns lite överallt.

En gatubild från Verona i kvällsljus.

Bara en kort promenad så var vi framme vid Arenan som sägs vara ännu äldre än Colosseum i Rom.

Denna pampiga byggnad hann vi inte gå in i första kvällen men det kommer mera:). En bild lite närmare i alla fall.

I Rom går en mycket trafikerad gata precis utanför (jag var där 1992) men här har man ett bilfritt torg, Piazza Bra, att strosa på där man i lugn och ro kan granska byggnadens skönhet.

Guiden leder oss vidare längs en affärsgata med exklusiva butiker, bl.a. Louis Vutton med sina svindyra väskor, men vi stannar inte utan målet är Julias balkong. Nu på kvällen var där inte öppet utan vi möttes av bara ett rostigt galler som hindrade oss från att komma nära den berömda balkongen. Även dit kommer vi senare i dagsljus:).

På vägen tillbaka denna fina plats i kvällsbelysning, början av Piazza Erbe.

Hungriga var vi efter att bara ha delat en räkmacka på Arlanda, jag och min reskompis Sofie, så vi skyndade på stegen mot pizzerian där vi skulle bjudas på äkta och ursprungliga Napoletanska pizzor.

Två busslaster klämdes in i denna rymliga restaurang i två våningar men vi funderade på hur de skulle lyckas med att utfodra oss alla i rimlig tid.

Visst fick vi vänta ett tag men lite gott Bardolinovin fick vi i glasen samt vatten med eller utan bubblor. Vi föredrog Frizzante som är kolsyrat mineralvatten. Endast en person bakade pizzorna som vi såg men helt otroligt så snabbt det gick när de väl började servera maten.

Vi skulle få smaka på fem olika sorters pizzor som de skurit upp i bitar. Den första hade bara tomatsås som fyllning med en mycket god kryddning, tyckte jag. På nästa fanns också ost, därefter champinjoner, aubergine för oss som inte åt kött, de andra fick skinka/korv på sin och den femte har jag glömt vad den innehöll, tyvärr. Degen var supertunn men jättegod. Jag gillar när den är lite brunbränd.

När vi besökte damrummet hade tydligen en sjätte pizzaslice dykt upp men den var dekorerad med stora bitar salami el liknande så vi avstod utan problem. Nog var man mätt så det räckte och sängen hägrade. Så skönt det var att krypa ner efter resedagens strapatser och vi slocknade direkt och vaknade till en delvis dimmig utsikt från åttonde våningen.

Utsikt över motorvägen är väl inte drömmen men hotellets interiör var fin med stora härligt fräscha rum. Klockan var bara sju men visst kan man ana att dagen ska bli fin med blå himmel?

Fortsättning följer.

Hemma igen

Kategori: Resor och utflykter

Hej, nu har jag återkommit från min härliga resa vid Gardasjön. Jag ska visa massor av bilder och berätta om dagarna där så småningom men idag blir det bara en liten förtitt.

Dag två besökte vi Malcesine vid Gardasjöns östra sida, här fotograferad uppifrån borgen.
Därnere gick jag aldrig men hade gärna gjort:).

Två dagar senare återkom vi till Gardasjöns södra del där svanarna inte var lättskrämda.

Härligt dramatisk himmel i bakgrunden. Vi fick se några blixtar över sjön men slapp dem i närheten. Inte så varmt vilket väl syns på min klädsel och lite blåsigt, men ändå blir jag så lycklig över att få vara i närheten av vatten och fåglar:).

Mycket att göra när man kommer hem, men snart återkommer jag med mer reseskildring. Hoppas ni har haft en fin påskhelg, var ni än befunnit er.

Aprillidande

Kategori: Djur och natur.

Vilket roligt ord det blev när jag skrev ihop det:). Aprillidande, alltså lidande i april pga att kylan, snön och vintern slog till igen efter så lång tid med våraningar.

I trädgårdens soligaste hörn hukar krokusarna efter två nätter med -12-14° som kallast.

När min vän som inte alls är fågelintresserad som jag idag föreslog en svantitt blev jag så glad. Ute vid Degernässlätten har landat tusentals sångsvanar samt några kanadagäss och änder därtill. Det är oklart hur länge de kommer att klara den långa kyliga perioden vi har nu. Man har lagt ut foder på åkern men snön har täckt över och frusit fast så fåglarna kommer inte åt maten. Solen brassade på ordentligt idag men vinden kylde. Jag hoppas verkligen att någon mat tinade fram.

En fick i alla fall ett skrovmål. En fågelskådare i närheten tipsade om en havsörn uppe i en tall. Pampigt att få sen den sitta där och spana. Plötsligt flög den mot fåglarna på marken och landade mitt bland svanar, gäss, änder, kråkor och kajor. Det visade sig ligga ett kadaver på marken som intresserade den stora rovfågeln. Men innan den hann börja kalasa på den döda svanen kom ytterligare en örn, lite större än den första, och tog hela alltet. Den mindre örnen hade bara att stå och titta på.

Jag provade att fotografera genom tubkikaren och det blev faktiskt en bild, här starkt beskuren.

Visst ser ni örnen i mitten på väg att landa och lite till vänster den andra örnen stående?

Hur hemskt det än är var det häftigt och väldigt dramatiskt att få se örnar så nära och inte bara flygande som jag är mer van att se dem, högt uppe i skyn.

Måtte svanarna klara sig. Jag blir så ledsen att se dem lida och utmattade som de är efter den långa flykten orkar de säkert inte flyga till en bättre plats heller. Om det nu finns, för kylan har visst bitit sig fast söderut också.

Jag vill trots det önska er alla en Glad Påsk. Själv koncentrerar jag mig på fyra p: pass, pengar, packning och piljett :) Ja, biljetten består ju idag av en vanlig A4:a, alltså ett pappersark:)).