konstbarbro

Vinterstad

Kategori: Umeå Stad

Äntligen har jag tid att sitta ned framför datorn en stund. Jag hinner liksom inte med fast jag har bestämt att bloggandet ska vara ett nöje och inte ett måste så det är bra som det är, liks:).

I helgen träffades vi i Umegänget på kajen för att samåka till Holmsund där vi skulle fika och promenera. Medan vi väntade in alla passade jag på att ta lite foton av vår vintervackra stad, Umeå.

Här är Hantverkshuset där jag i källaren haft och varit på flera roliga fester 70- och 80-tal. Idag finns där en restaurang, Socialize, som jag ännu inte har besökt.

I bakgrunden stadskyrkan fina spira.

Åt andra hållet bortanför parken med samma namn finns Rådhuset.

Även det huset innehåller idag restaurangverksamhet, Rex heter den och där har jag faktiskt ätit några gånger.

Om jag vrider mig 180 grader ser jag ut över älven som är så fin men vars is inte alls bär i år så någon promenad på vattnet blir det inte. Kanske tur frälsarkransen är nära:).

Lite till höger står restaurangbåten Vita Björn som fick slagsida för ett tag sen och var nära att sjunka, men räddningen kom i tid och den tömdes på vatten.

Istappar i mängd tyder på värmeförlust men ingen nyttjar den restaurangen idag utan båten väntar tålmodigt på bättre tider när den kan öppnas igen.

Vad jag borde ha fotograferat men missade var den stora byggarbetsplatsen som är orsak till båtens passivitet: den inhägnade blivande Kulturväven, vårt nya kulturhus som ska stå färdigt 2014 då Umeå ska vara Europeisk Kulturhuvudstad. Där grävs, rivs, pålas m.m. aktiviteter som jag inte har koll på. Spännande är det:)!

Sen åkte vi till Holmsund, fikade supergott (bl.a. semla) på Nisses Konditori och gick sen en promenad i området till Storsjöhallen där detta fina konstverk står vid ankomsten till simhallen. Jag har tyvärr inte lyckats finna konstnärens eller verkets namn. Det är nytt och jag har läst om det i Västerbottens Kuriren men vet inte riktigt vad jag ska söka på. Någon som kan hjälpa mig?

Detta är bara en del, fler skulpturer står på rad.

Som bloggare för varje unge åt Unicef vill jag idag bifoga denna länk där ni kan läsa om deras behjärtansvärda arbete, http://unicef.se/nyheter/allt-fler-barn-i-slum-och-fattigdom .

Fototriss - Schlager, glitter och glamour

Kategori: Festligt

Hur svårt som helst är veckans tema som anknyter till Melodifestivalens alla festligheter. Ute i ett blåsigt Holmsund har vi varit idag, visserligen ätit ljuvlig semla på Nisses Konditori men schlager eller glitter eller glamour var det inte direkt.

Innan vi åkte dit passade jag på att fotografera genom Åhléns skyltfönster något som kanske behövs för att glittra i glamourösa schlagervärlden.

Att det blev just detta märke är en slump då det var den första sminkskyltning jag såg.

Glittrar lite gör väl ishästen som står på Renmarkstorget i snöborgen.

Sen tog det bara stopp. Hur i hela friden ska jag åskådliggöra schlager?? Jo, jag fotograferar helt enkelt kvällens melodifestivalsdeltävling i TV-rutan och den bästa bilden blev på Hanna vars låt inte gick vidare.

Schlager och glamour men inget glitter syns på denna bild fast jag vet att hon hade glittrande kläder också:).

Det är det bästa jag kan åstadkomma, tyvärr. Jag deltar utom tävlan då jag föredrar att lyssna på låtarna från min tv-soffa med behaglig volym och gärna i sällskap av goda vänner. Som ikväll när L har varit här och lyssnat med mig. Vi röstade båda på Lisa Miskovsky och se, hon gick till final:). Det är enda gången jag röstat i år och jag hoppas hon vinner.

Fler bidrag på schlagertemat hittar ni hos Fototriss.

Blomklart!

Kategori: Katter

Halva dagen har jag ägnat åt att plantera om mina krukväxter. Jag njöt när jag bar den sista krukan till sin fönsterplats. Denna däremot omplanterades inte och har nu vissnat, men så hör de också julen till och den är ju slut för längesen:).

Jag försökte en gång spara löken i skåpet under diskbänken och sen följa instruktioner hur man skulle få amaryllisen att blomma igen, men lyckades inte. Mycket jobb, inget resultat! Så nu kastar jag dem när de vissnat ner eller... kanske jag ska gräva ned löken i trädgården och se om något händer?

I en blommas jord, en fredskalla, rörde sig något, en pytteliten mask, nej tre pyttesmå rackare. De var mindre än en millimeter tjocka och ca en cm lång. Helt ofarliga tills jag fick för mig att se på en i förstoringsglas. Åääh, det var väl onödigt, tyckte jag sen. Det blev till att diska kruka och fat extra mycket och byta så mycket av jorden som möjligt.

Tusse hoppade först upp på bordet, han brukar gilla att vara med när jag håller på med växterna men sen tappade han intresset och slocknade så sött.

Myspys när han lägger tassen över ögonen. Jag ljuger lite för inte hade jag tid att fotografera katter när växtplanteringen tog all min tid. Jag har också sopat upp all utspilld jord och torkat golven så nu är jag riktigt nöjd med dagens insats.

Tyvärr så kom jag precis på att jag glömt pelargonerna som jag vinterförvarar i föreningens kulturbibliotek (inte bara jag som ställer växter där) som håller en lagom sval temperatur. Men de får vänta några dagar till för i helgen ska jag umgås istället.

En kattbild till, lilla Desirée som inte gillar att bli väckt, ser det ut som.

Gosiga är de, mina kära katter, och ikväll har vi hunnit vara ute och rusa litegrann bland snöflingorna. Jag rusade inte så mycket:) utan drog lite snö från entrén med snöskoveln. Jämfört med förra helgen är detta ett mycket lindrigt snöfall.

I morgon ska vi i Umegänget till Holmsund och bl.a. fika på Nisses Konditori. Det är där de har så goda semlor som bara smälter i munnen. Jag fick ingen semla på fettisdagen så jag ska unna mig en i morgon istället, tror jag. I fjol var jag däremot där på rätt dag, klicka här om ni vill se bilder från den dagens upplevelser.

Och på söndag är jag bjuden på födelsedagskalas. Det ska bli riktigt roligt att träffa sina släktingar igen. Jag hoppas ni också får en lika trevlig helg.

Efter snökaoset

Kategori: Katter

Helgens oväder är bland det värsta jag varit med om men efter stormen kommer alltid lugnet. Min granne fick inte upp sin ytterdörr pga snön utan fick ta sig ut genom altandörren och plumsa till framsidan för att skotta in sig, eller ut sig utifrån. Ni förstår vad jag menar.

Tack vare att jag skottat så sent gick det bättre för mig. Så här såg det ut på söndagsmorgonen när jag öppnade dörren.

Till och med väggarna var snöklädda. På måndag kom solen och då såg det mera ut som ett nät av snön mot förrådsväggen.

Under snögrädden döljer sig två plantor bärljung som nu ser ganska ledsna ut.

Genom fönstret såg jag när traktorn kämpade med snömassorna.

Så här fint blev det när plogningen var klar.

Ganska höga vallar jämfört med ifjol då vi tyckte att vi hade supermycket snö, men trots att den började falla mer än en månad senare i vinter så är det nu ännu mer.

Solen värmde fint i måndags och katten ville förstås ut och spana in det nya landskapet. Här är Tusse på väg nerför trappan.

Han ville putsa sig fin ser det ut som, en sista slick på pälsen innan mötet med snön. Hårdpackade snövallar går bra att gå på så han klättrade högst upp för att få utsikt.

Svansen svänger så jag anar spänning hos Tussegubben. Tyvärr svängde den för fort så den knappt syns på bilden:). Idag snöar det ännu mer. Men den skottningen är betydligt lindrigare. Bara bra med lite motion, tänker jag.

Jag är aktiv i Facebooks Umeågrupp och har gett mig på att skriva lite om min gamla arbetsplats Dragonen. Jag arbetade som konferensvärdinna och senare hotellchef 1980-1984 innan jag började studera på P-linjen. Det var en mycket hård skola och jag märker att det tar på att dela minnen med andra. Jag blev alldeles skakig och började frysa så jag måste ta en paus. Mina fyra år där skulle kunna bli en bok för så mycket hände, men jag skulle nog inte klara att skriva så någon annan än jag själv vill läsa. Därför blir det nog inget.

I morgon dags för teckningskurs igen, för seniorer nybörjare, men ingen är nybörjare, märker jag, inte ens jag:).

Fototriss - Upprepningar

Kategori: Djur och natur.

Veckans trissämne är upprepningar. Utomhus är det världens oväder så man riktigt gillar att vara inomhus. Tur då att jag har några aktuella bilder som svarar mot temat.

Vid ett besök på IKSU Spa tog jag denna bild av en del av huset. Här upprepar sig såväl istappar som fönster med markiser.

Nästa är bara en liten upprepning, en skata och så en skata till.

Ikväll har jag varit på tjejträff eller vad man nu ska kalla det i vår ålder när fyra kvinnor träffas, äter lite smått och gott och tittar på Melodifestivalen. Ranelid, suck! Klart att de röstade honom direkt till finalen, så typiskt!!

Nåväl, åter till ämnet. När jag kom hem upptäckte jag den vanligaste upprepningen i vinter. Det snöar, snöar och snöar. Så här såg det ut på min entré för en halvtimme sen.

Nu har jag skottat men om två-tre timmar ser det nog likadant ut igen, så jag gruvar lite för hur det ska bli att skotta i morgon bitti när minst 8 timmar gått. Snön är ganska tung också för det är bara kring 0°.

Först tog jag en bild med blixt men då blev hela luften prickig. Samma entré men från andra hållet. Tar med det fotot som bonus. Klicka på bilden om du vill se den i större format.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Spa-besök del 3

Kategori: Resor och utflykter

Nu är det väl ändå dags att hoppa i bassängen. Ja hoppar, det gör jag inte men stiger långsamt ner i det varma vattnet. +32° är en behaglig temperatur.

Det är så fint med glasväggarna som ger får känslan av ute samtidigt som man inte alls behöver frysa:).

Ljuvligt att glida omkring i vattnet. Varför gör jag inte det oftare, undrar jag?

Väninnan simmar också gärna.

Blågrön mosaik täcker botten och kanter vilket ger vattnet en fvacker medelhavsblågrön färg.

Nu skuttar vi upp och tittar på konstverken som finns lite här och var i SPA-byggnaden. Vad sägs om denna söta ,mmmm??, tutte eller vad tänker ni på?

Företaget har ett samarbete med det näraliggande Galleri Andersson-Sandström som med jämna mellanrum byter ut konsten, i alla fall en del av konstverken.

Detta verk som finns i caféet har jag sett tidigare men det är riktigt roligt när man upptäcker vad det är gjort av. Ser ni det? Jo, det är bruna kaffekoppar i plast som staplats så de ger upphov till olika mönster. Otroligt fiffigt, tycker jag.

Mer vanlig är denna tavla men ändå så fin med sina milda färger i vilo- eller samtalshörnan.

Denna stol är däremot inte tänkt att sätta sig på, antar jag, men visst är den snygg?

I alla fall jag vågade inte testa om den gick att sitta på:).

Efter simturerna åt vi en god lunch i caféet, lax med vitvinsås och sallad från fina Restaurang Garaget som ligger i närheten. Te och kaffe intog vi i det helt vita ljuscaféet bredvid, allt för att vara så sunda som möjligt:).

Jag avslutar detta långa flerdelade reportage, klicka här, här och här om ni vill se mer, med oss njutande i de varma källorna. Vid den stora bassängen finns denna i brunguldglänsande mosaik.

Lite slö ser jag allt ut och +38° vatten får en verkligen att slappna av. Några trappor upp i den privata relaxen finns nästa varmkälla med vackert blå mosaik där kompisen Sofie njuter en stund.

När den inte är bokad kan man passa på. I anslutning finns en badtunna för de som gillar kontrasten mellan varmt och kallt denna årstid. Den befinner sig i nämligen i ett svalt uterum. Vattnet i den var dock inte uppvärmt när vi var där så den hoppade vi över.

Om ni nu inte förstått det tidigare så rekommenderar jag er verkligen att göra ett heldagsbesök på IKSU Spa på Umedalen. De bjuder dessutom på schampo, balsam och duschcreme i omklädningsrummen, inte att ta med hem (det finns, men kostar förstås mer) men att använda där och då:). Så man känner sig helfräsch efteråt och också doftar gott.

Spa-besök del 2

Kategori: Resor och utflykter

Ja, nu gör jag ett försök att skriva om dagen på IKSU Spa igen. Jag sitter här nyuppstigen ur badet med blött hår så det gör inget att vara inomhus. Dagen ser grå ut än så länge men man kan skönja en smal blå himlastrimma söderöver så det finns hopp, denna Alla Hjärtans Dag:).

Det första vi la märke till sen vi checkat in på våra rabattbiljetter (gå två, betala för en) var dessa gigantiska istappar.
Förr tyckte jag att de bara var vackra men nu när jag vet mer tänker jag värmeläckage och energiförlust. Ibland bättre att inte veta så mycket, suck:)!

Vi började med att undersöka träningsavdelningen och därifrån har jag redan visat bilder när vi cyklar och trampar m.m., klicka här om du missat det. Men det finns mer, ett helt rum med cyklar, t.ex.

Föreställ dig ljudvolymen när alla dessa är upptagna med flitiga trampare. Inte vill jag vara där då:(.

Apropå ljudvolym så utmanade jag mig i lördags då jag gick på Maria Möllers show på Idunteatern med vännen min. Konsert eller musikteater har jag inte varit på sen 1995 (ca) då jag lyssnade till Marie Boine i samma lokal och fick hemska besvär både under och efter konserten. Så hemska att jag helt slutade gå på konserter.

Men nu gick det bra, öronproppar i när musiken gick igång, öronproppar ut när Maria M pratade och imiterade. Absolut helt suverän var hon på alla sätt, en superbra show som jag verkligen rekommenderar:).

Hon visade också att hon klarar tyngdlyftning, och inte lite heller, en rejäl skivstång till skillnad från dessa mindre vikter som väninnan Sofie testar.

Åt var och en efter förmåga och jag ska då vara tyst som bara fotograferar:).

Härliga ljuskronor var det i gympahallen.

Många, jättestora med detta fina blå sken.

En liten viktinstallation!

Mycket att fotografera finns det och det gjorde jag ju också. Sen har  jag så svårt att välja bort bilder så det blir lätt för många, tror jag i alla fall. Ingen av er läsare, förutom fototrissarna, ger mig ju någon respons. Bara klicka på kommentar längst ner och skriv något, snälla:)!

Efter att vi undersökt träningsavdelningen och motionerat en stund var det dags att byta om till de plagg vi fått på vår entrébiljett. Här visar Sofie badrocken, tofflorna och handduken av kritvit, mjuk frotté.
En sväng förbi ljusrummet innan vi skulle blöta ner oss blev det. Där möttes vi först av en svensk miljö i form av björkarnas vägg.

Där var det också behagligt varmt, som svensk sommar ungefär, men vi ville ha mer. I rummet innanför kunde man välja mellan hela soldagar från Miami eller Mauritius eller bara kvällssol från Bali. Sköna 29 - 30° var det och vackert rytmiskt vågskvalp hördes från högtalarna. Här njuter väninnan av kvällssolen med sitt behagliga sken.

Se så brun hon är och så länge sen var det inte sen hon besökte Spanien. Snart ska vi till Gardasjön förresten, i april, apropå ingenting:).

Med den solvärmen i kroppen steg vi in till bassängen och möttes av låg februarisol från Umeå.

Huset som Spa ligger i är väldigt vackert, tycker jag, i samma stil som Umedalens gamla sjukhusbyggnader. Jag vet inte om detta är ett ursprungligt hus renoverat eller om det är nybyggt för att passa in i det gamla sjukhusområdet.

Längre än så här kommer jag inte idag för nu räcker det med bilder, eller hur? Så det blir ett del 3-inlägg också lite senare i veckan.

Jag önskar er alla en fin Alla Hjärtans Dag!

Fototriss - Så här ser det ut där jag är

Kategori: Djur och natur.

Dags för det återkommande årstidstemat i Fototriss. Vi ska med tre bilder visa hur det ser ut där vi är. Jag fuskar lite för idag var det för grått, och alldeles för fullt upp i min tillvaro. Men för bara några dagar sen då solen sken åkte jag med vännen ut till havet i Holmsund. Där ser det nog även idag likadant ut då vädret varit relativt stillsamt.

Havsisen är inte slät och fin men så vacker ändå, tycker jag. Osäkert hur mycket den bär då januari var ganska mild men februari började med en riktigt kylig vecka.

Oändlig är horisonten.

Tittar man bara en bit till höger dyker där upp en ö vars namn jag inte känner till men som till och med är bebodd.

Jag kunde inte motstå februarisolen och försökte mig
på en motljusbild som väl blev sisådär, men ändå tar jag med den i trissen.

Bländad blir man:).

Landskapet är Västerbotten om någon undrar och havet finns ca en mil sydöst om Umeå.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Träning och lek

Kategori: Resor och utflykter

Jag hinner inte med som jag vill och borde men genom att skapa collage av några bilder går det lite snabbare.

Jag och väninnan värmer upp med crosstrainer och lite bakåtlutad cykling.

Fina maskiner har de på IKSU Spa och många rum där träning bedrivs. Vi är nybörjare och undersöker vad som finns. En gymnastiksal med bollar lockar till lek.
Bollarna var alldeles för mjuka så de passade inte alls att studsa med men lite kul hade vi väl ändå, som synes:). Barnasinnet ständigt närvarande för oss som varit kompisar sen tonåren.

Resten kommer när tillvaron stannar upp lite.

Spa-besök del 1

Kategori: Resor och utflykter

En underbar dag på Spa har jag och väninnan S haft idag. Egentligen är jag alldeles för avslappnad för att kunna göra ett riktigt blogginlägg men litegrann, i alla fall några bilder blir det.

IKSU Spa på Umedalen ligger naturskönt till och genom glasväggarna ser man det kyliga snölandskapet utanför.

Här fotograferat från den varma källan på +38°. Jätteskönt att vila i den värmen en stund, men efter ett tag blir jag slö.

Då är det skönt att byta till den större bassängen där det "bara" är +32°. Se så vackert solen lyser in!

Härligt när det är så lite folk att trängas med. Vid tolvtiden var det däremot fullt av personer i vattnet då ett vattengympapass var på gång. Försynt gled vi då upp ur vattnet och gick för att äta lunch istället:).

Här ser ni våra badrockar, handdukar samt frottétofflor som spa bidrar med (när man köpt sig en heldag). Byggnadens färg är förresten fin, tycker jag.

Mer blir det inte idag men när jag hinner med kommer det mera bilder från vår ljuvliga spadag ute på Umedalen.

Fototriss - Kärlek & Romantik

Kategori: Nära och kära

Oj oj, vilket ämne! Med anledning av den kommande Alla Hjärtans dag tycker Helena att vi ska "Lovebomba" med bilder om kärlek och romantik. Hon meddelar samtidigt att det är en tävling där man kan vinna priser från Coolstuff.

Ute är det nu bara-22, i morse var det närmare -31° (lördag) så dagen har inte inbjudit till att leta nya motiv. Som tur är hade jag i mitt arkiv hyfsat aktuella bilder tagna på Konditori Mekka i Umeå där UMEgänget, en vänskapsklubb, har samlats varje tisdag det senaste halvåret. Det var tidigare en singelklubb där B o R på bilderna nedan fann varandra. De är så fina och rara tillsammans. Jag tycker att de på dessa foton utstrålar både kärlek och romantik samt en massa härlig glädje:).

Skratt hör väl till kärleken.. och sen lite romantiskt mys med närhet.

Som tredje bild väljer jag en av mina tre kärlekar, nämligen Tusse i sin go'a bädd nere i klädkammaren.

Du får lägga huvudet lite på sned för att möta hans gröna, fina blick som för mig är så kärleksfull. Bilden är tagen uppifrån då det är trångt bland alla prylar som trängs under trappan. Han står för kärlek men kanske inte vad man menar med romantik. Romantiken i mitt liv finns inte med på dessa bilder, men den finns :).

Fler bidrag på temat finner ni hos Fototriss.

Lite konstbarbro

Kategori: Konst

Idag har kylan tagit ett hårt grepp om tillvaron. -19° på dagen och nu ytterligare några grader neråt. Trots det gick jag till bussen med glatt hjärta för att åka in till Konstnärsshopen där det idag startade en teckningskurs för seniorer nybörjare i ABF:s regi. Jag var en av sju mer eller mindre konstnärliga personer som valt att lära mer om teckning.

Detta är något jag tänkt på länge och nu när jag fått mig en del i en atelje var det dags att komma igång. Så här såg det förresten ut i ateljen för några veckor sen.

För en vecka sen jobbade jag lite mer med bilden men än är den långt ifrån klar. Som ni ser har jag ett foto jag inspireras av, ja egentligen två för fågeln jag själv fotograferat ville också vara med på samma tavla. Ingen ordning alls men det är nog lite så jag är när jag skapar tavlor, lite hit och dit och inte alls enkelt avbildande utan en blandning av här och nu och fantasi:).

Jag är ganska osäker på tecknandet så jag ser med spänning fram emot vad kursen kan ge mig. Idag fick vi två roliga övningar, frottage - att med kol på olika underlag få fram mönster på papperet, och att utan att se på eller lyfta pennan från papperet teckna av varandra. Svårt ja, men man tränar visst upp sitt sätt att se.

Här är lite mönster från Paletten, konstaffären på Haga.

Många ramar finns det att välja bland. Från början (1995) ramade jag in mina oljemålningar men det blev i längden alldeles för dyrt så nu får ev köpare välja och betala ramen själv. Eftersom jag målar dukens kant svart kan man hänga upp den oinramad också, tycker i alla fall jag.

En tänkvärd skylt fann jag på Bokcaféet sist jag var där. Läs och begrunda!

Någon som känner igen sig? Fast när jag var som starkast, när jag arbetade som personalchef i ett turbulent företag och samtidigt var ett stort stöd för vissa behövande personer i min närhet då önskade jag verkligen att jag någonstans skulle få vara riktigt svag också. Inte! Men sen blev jag ofrivilligt svag i många många år istället så man ska verkligen se upp med vad man önskar sig:).

Med det önskar jag mina läsare en riktigt skön helg om än kyligt vintervackert utomhus! Vi UMEGängare ska träffas på hotell och äta frukost igen på lördag.