konstbarbro

Badsommaren 2014

Kategori: Miljö, friluftsliv

Nu när hösten tagit ett ordentligt grepp om tillvaron kan det väl vara härligt att minnas den ljuvliga sommaren 2014 med alla sina tillfällen till bad. Jag har förstås en massa badbilder jag vill visa.
 
Försommaren blev fin några dagar i början av juni. Jag startade mjukt den 7:e med att doppa fötterna, plaska och vada lite. 
Eller om jag bara ville visa mina nymålade naglar :). Redan den åttonde tog jag i alla fall min första simtur i Kullasjön. Fredagen därpå flyttade vi till stugan, jag och katterna. Vi fick en fin helg men sen kom ruskvädret och redan på måndagen flyttade vi hem igen. Regn i en dryg vecka, iskalla vindar och en hamrande snickare gjorde beslutet lätt.
 
Först den 24 återvände vi för att stanna resten av sommaren i stugan, men inte förrän den 5 juli blev det dags för årets andra bad. Jag hade då besök av syskonbarnet med familj och hoppade i med de livliga syskonbarnbarnen. Det var bara +19 i vattnet och alltså lite kyligt att gå i, men jag vände mig på rygg och sparkade hejvilt med benen för att få upp värmen. Inte bra, för sen hade jag ont i ryggen i ca fyra veckor. Aj aj, hoppas jag kommer ihåg det tills nästa år.
 
Några bilder från det doppet tog jag inte utan dessa simmare med medföljande kanotpeppare syntes i sjön dagen efter.
Jag tror att de tränar (eller tävlar) för triathlon. De ser ju ut att aldrig andas men här fick jag det på bild:).
Efter det fick vi underbara sommardagar i mer än en månad men massor av tillfällen till bad. Här har jag besök av väninnan K med dottern A som älskar att bada.
Ett hopp i full fart eller ett dyk!
Med lånade badshorts från stugan gemensamhetskläder, alltid bra att ha:). Varken hoppa eller dyka vågar/kan jag göra utan numera glider jag i långsamt för att inte chocka hjärtat mer än nödvändigt. Jag njuter inte mindre för det. 
 
Flera dagar i rad kom andra syskonbarnet med fru och tog ett dopp. De är annars kända för att bara bada en gång per år, i stugan i alla fall:). Se så fina de är i likadana badlakan.
Härliga dagar med en vattentemperatur på +25 eller lite mer ibland. Så roligt att få besök, fika och prata en stund och bada, förstås.
Äntligen kunde jag bli förevigad i vattnet. Här viftar jag för fullt utan att få det minsta ont i rygg eller armar för den delen. Vi är nu inne i augusti och jag har besök av familjen som var med redan första doppet i juli.
Även lilla A plaskar för fullt i gamla badringen gjord av ett däck någon gång på 60-talet. När jag var liten hade vi också en badring gjord av det traktordäcks innerslang men den finns inte kvar längre.
 
Jag gillar mycket att simma med barnen. De vuxna, i alla fall de flesta jag känner, har alltid så bråttom upp ur vattnet så de hinner inte känna hur skönt det är när man vant sig vid temperaturen och bara är ett med vattnet, liksom svävar skönt i det våta blå.
Men barn, de ger inte upp i första taget, och där ligger jag förstås i lä och måste gå upp före dem:).
 
Denna dag stannade föräldrarna deras på bryggan, men annars gillar de också badandet.
Årets sista bad blev för mig den 16 augusti och den 17 flyttade jag hem med katterna, men vattnet var badvarmt längre än så. Det var bara lufttemperaturen, regn och bristen på sol som inte lockade mig till bad.
 
Men dessa simmade ändå, ständigt återkommande varje dag för att be om bröd vid bryggan.
Så, det var väl härliga tider att minnas? Nu ska jag iväg på årets sista orienteringsutflykt. Vi har 7 kontroller kvar att finna i Nydalaområdet och kanske dyker det upp en och annan svamp också.
 
Ha en skön vecka!

Firande i Skeppsvik

Kategori: Festligt

Gårdagens kyliga höstdag fyllde jag med att tvätta en maskin, diska undan överfylld diskbänk, sortera och fixa lite papper. Sen åkte jag till stugan och plockade undan några växter och krukor m.m. i den kalla nordanvinden. Jag hade tänkt försöka lasera lite men hejdade mig och det var tur för efter någon timme kom en skur. Inte stor men våt ändå.
 
Sommarblommorna är fortfarande fina och jag satte dem bredvid varandra i blomsterbåten där de får värma sig tillsammans tills frosten tar dem. Inatt var det -2° så den kanske redan knäckt dem. Fast här på Ersboda ser det ganska oförstört ut.
 
En bild på presentbordet  sen fredagen den 5 börjar jag med.
Röda rosor är så vackra, choklad så ljuvligt gott, ett lyxigt spa-kit likaså samt presentkort m.m. Så roligt att se fram emot kommande inköp när tråkiga vintermörkret börjar ta över.
 
Idag är det en lika vacker och kyligt blåsig dag, men nu tar jag itu med annat innejobb. T.ex. att blogga om när mina släktingar tog mig till Skeppsvik för 60-årsfirande. Jag hade kalas på stugan på fredagen, fick vila med surströmmingsfest (inte min) på lördagen och på söndag den 7 september var det då dags att träffa mina nära och kära.
Här samlas några av dem, syskonbarn, respektive och syskonbarnbarn en bit framför Skeppsviks fina herrgård.
 
Lite bus och lek hanns också med.
Jag tog dem med på en promenad ut på klipporna för lite fördrink med tilltugg. Det var längesen jag var där och jag var inte helt säker på stigen men chansade och det gick bra. Dessa fina flugsvampar lyste upp en i övrigt molnig himmel...
..men innan vi kommit fram sprack molnen upp och den ljusblå himlen visade sig med ljuvliga solstrålar över oss alla. Sen var det dags för lite bubbel. Rosa gillar jag. Förväntansfull brorson i bakgrunden.
Vi hjälptes åt med att servera, med och utan styrka.
Blå glas till blåslingad liten tjej, inte helt nöjd ser det ut som, men det stämde inte alls :). Hon hjälpte mig senare så glatt att sätta upp min tipspromenad.
Skål då! Så roligt att bli firad, hurrad och sjungen för:).
 
Tipspromenaden bestod av Barbro-kunskap. Med bilder från min barn- och ungdomstid och frågor som nästan aldrig hörde till bilden testades deras kunskaper.
Det mesta var nog lätt men en och annan klurig fråga hade jag lyckats få med. Under tiden nöjde jag mig med att njuta av utsikten.
Lite skeppsdelar kan anas, men någon kunskap om ortens skeppsverksamhet har jag tyvärr inte.
De var tre lag men ett visst samarbete kan anas så här i slutet av de tolv frågorna. Alla hade nämligen 14 rätt av 18 möjliga och det får man säga är ett gott resultat. Jag är nog inte så hemlig av mig :).
 
En självutlösarbild av oss alla innan vi vandrade tillbaka till herrgården.
Härligt att vi fick en så vackervädersdag. Tänk om det hade regnat, blåst eller varit kyligt som idag. Nej, bästa tänkbara väder fick jag på min kalashelg.
 
De bjöd mig på herrgårdsbuffén som var jättegod. Mycket gott från fisksidan, en läcker rotsaksgratäng och annat välsmakande som asvlutades med en gobit, en Tobleronetryffel.
 
Trevligt hade vi som synes.
En fin bild på L också, bara otur med glaset i förgrunden.
När alla hade fått samma poäng på tipsfrågorna slängde jag ur mig en snabb utslagsfråga bara på skoj. Vilket år är jag född? Hihi! Det blev alldeles tyst ett tag men till slut hann J först med 1954, mitt kära födelseår. Jag har fått en CD med minnen från det året, musik, radioinslag m.m. som jag ska lyssna på och kanske känna lite nostalgi. Naturligtvis minns jag inget från det år jag föddes då jag bara hann bli ca 4 månader innan det slog om till 1955 men en del finns nog som minnen från mina barnaår.
 
Jag pratade lite med chefen på Skeppsviks Herrgård om en gemensam vän som tråkigt nog gått bort alldeles för tidigt. Vi tre arbetade nämligen samtidigt på Hotell & Restaurang Dragonen på första halvan av 80-talet. Jag minns redan då S:s goda mat som nu erbjuds både på Droskan och här ute i Skeppsvik. Efter maten tittade vi runt lite i omgivningarna. Här samlas kvinnorna vid en skrinda.
Eller tjejerna kanske är bättre. Männen fann en fotboll och spelade lite. A från kvinnosidan visade sig ha stor talang. Själv är jag urusel på att träffa en boll med fötterna. Det går bättre med klubba :).
 
Jag skjutsades hem efter en trevlig eftermiddag och fyllde då på presentbordet med ytterligare några ting fast det hade de inte alls behövt då jag var så nöjd med att slippa ordna kalas och istället bli bjuden ut på middag:).
Mera vin, ett presentkort till och jättefina kort, bl.a ett som lilla A gjort till mig med teckningar och bilder av Rapunzel med långa håret. Nu några veckor senare har jag fått fler kort, några böcker och god choklad som man aldrig kan få för mycket av. Men... jag ska nog försöka att inte äta riktigt så mycket som jag gjort nu ett tag :).
 
Nu ser bordet ut som vanligt förresten. Igår tog jag in några blommor undan frosten som jag vill ska få leva ett tag till och då var det bra med plats på just detta bord.
 
Jag har börjat bli lite stel i högerhanden, tyvärr. Det känns nu när jag skrivit ett tag. När jag skulle ta på mig en ring visade det sig att fingret blivit för stort. Ringen gick inte över knogen. Borde jag vara orolig?? Den är svår att knyta, inte lika mjuk som vänster hand, kanske lite svullen men i så fall väldigt lite. Förra måndagen var jag på 60-årskontroll, drack sockerlösning, tog blodprov och fick svara på frågeformulär med miljoner frågor om kost m.m.
 
I morgon ska jag få svar på proverna och då kanske jag kan fråga om handen. Sen ska jag spela golf lite mer välklädd än tidigare denna säsong så inte nordanvindarna plågar för mycket. Ha en fortsatt trevlig vecka!
 
 
 

Fototriss - Vägar

Kategori: Min närmiljö

Först tänkte jag hoppa över veckans fototriss då dagen var full av annat trevligt, men när jag kom hem från Smakfestivalen och sensommarsolen fortfarande lyste varmt gick jag ut med katter och kamera i min närmiljö. Även gång/cykelbanor kan ju räknas som vägar. 
 
Den här lilla vägen mellan två bostadsområden på Glassgränd i Umeå är flitigt använd, även av bilar tydligen då betongklumpen tillkommit i sommar.
Ja, betonggrisen som den kallas ibland är inte ny men den har i många år stått oanvänd på sidan av vägen. Min lilla katt hittar mycket att nosa på och smyger snart in i vegetationen.
 
Katt nr 2 kommer rusande, så glad att se mig, och visar samma väg åt andra hållet.
Många barnfamiljer har flyttat in det senaste året och de små hittar roliga saker att göra i det småvilda naturområdet. Lillkillen i bakgrunden har cykelrally över täckbarkkullen.
 
Jaha, och så tredje bilden. Tur har jag för där kommer en farfar med sitt lilla barnbarn, min granne Stina, och livar upp vägen.
Heej Babbo, ropar hon och vinkar glatt, så söt i nya grönrandiga stövlar.
 
Fler bidrag på temat Vägar hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Höstlöv m.m.

Kategori: Miljö, friluftsliv

Jag skulle hämta min väninna på flyget 11.50 men så blev det försenat med över en timme så nu hinner jag blogga lite. Hon har inte hälsat på sen 1993 så det ska bli jättekul att ses. Vi träffades i våras då jag var i Stockholm för första gången sen 1995. Långa uppehåll har det varit men nu ska vi nog mötas lite oftare, tror och hoppas jag.
 
Det blir några bilder från senaste skogsutflykten i lördags då jag och väninnan letade kantareller. Några enstaka fann vi, inte en tillstymmelse till trattkantareller men lite annat fint att fotografera kom i min väg.
Asplöv med frukt är väl inte så vanligt. Jag gissar att det är en parasit eller en sjukdom men ganska söt är den ändå. Igår fick jag lära mig att det finns ett hockeylag som heter Asplöven, från Haparanda. Till skillnad från Umeås mer kända Björklöven som det tyvärr inte gått så bra för senaste tiden. Jag hänger inte alls med i den sporten, inte i någon sport alls egentligen, men det har jag snappat upp bland omgivningens diskussioner.
 
En jättevril på smal stam är också ovanligt.
En hantverkskunnig kan göra en fin skål av denna. Fler asplöv i olika färger fann vi.
Jag får sån lust att plocka och pressa/spara men hejdade mig. Vad ska jag ha dem till??
 
Ett annat av naturens konstverk är denna fina stubbe med svamp.
I närheten fanns små kantareller som kan bli stora så jag hoppas hitta igen denna nästa gång vi besöker skogen.
 
Soppar fanns det gott om, mest tegelröd björksopp som visst bytt namn till tegelsopp numera, enligt väninnans nyare bok. Jag ville ha lite lingon med hem men de var plockade.
Bara en handfull fann jag vid fikaplatsen. Solen sken och det var så härligt att bara vistas i skogen denna fina höstdag.
 
Hemma har nu födelsedagsbuketterna vissnat men när de börjar sloka gör jag en liten rosskål att njuta av ett tag till.
Nu är även den tömd och de vackra roskronbladen lyser upp min kompost. 
 
Det här blev en liten hälsning från mig innan väninnan från förr upptar min tid. Hon bodde här några år på 70/ 80-talet och jobbade på Esso Motor Hotel med mig i receptionen bl.a.
 
Ha en fortsatt fin höstvecka!
 
 

Fototriss - en del av mig

Kategori: Miljö, friluftsliv

Fototriss vill att vi med tre bilder visar en del av oss själva och det ska väl gå bra. Jag fokuserar på min glädje att vara ute i skog och mark med foton från dagens svamputflykt. Så mycket svamp kom vi inte hem med men tre små förpackningar gula kantareller ger lite god smak åt såser och stuvningar i vinter.
 
Efter att ha besökt de kända svampställena var det dags för fikapaus. Att sitta ned i skogen med tetermos och mackor är verkligen något jag gillar, en stor del av mig den varmare årstiden.
Sen vandrade vi vidare lite mer på måfå men mest bara tegelsopp hamnade i korgen, väninnans, jag koncentrerar mig på kantareller i år. Också en del av mig, att inte plocka alla svampar jag känner till utan bara de godaste för att inte förta mig och bli helt uttröttad. Det ska vara roligt att gå i skogen :).
Här tittar jag på de vackra asplöven i fina färger. Funderar på att ta med hem men väljer att lämna kvar. Eftersom skörden blev liten blev utflykten inte så långvarig. Då hann jag också med att besöka stugan som verkligen är en stor del av mig. Där trivs jag mer och mer för varje sommar jag bor där.
Natten till idag var temperaturen ned på bara +1° så jag passade på att ta hem några av tomatstjälkarna som får mogna i mitt badrum. Ser ni stugväggen som lyser vackert nymålad? Den har jag målat i år. Det går sakta för mig då rester av stresskador från utbrändheten följer mig i livet. Fortfarande vilar jag inte tillräckligt men den här årstiden är det så roligt att vara ute i skog och mark, spela golf, orientera m.m. så jag får ta mina besvär (tinnitus som tjuter m.m.) och hoppas att det går att  vila bort dem mer den kallare tiden.
 
Fler bidrag på Fototriss tema "En del av mig" hittar ni här.
 
 
 

60-årskalas

Kategori: Festligt

Nu kommer här massor av bilder från mitt födelsedagskalas i fredags. Jag vill gärna att alla inbjudna ska vara med och det tror jag att jag lyckats med. Svårt är det ändå att få alla att se okej ut samtidigt men med lite trixande så :). När jag fyllde femtio sken solen och det var + 23°. Nu, tio år senare, sken solen och det var +21°, så jag är väldigt nöjd med vädret.
 
U, som jag inte känt så länge, hade erbjudit sig att hjälpa mig och vi var där lite tidigare för att fixa allt inför kalaset.
Jag hade förberett med element men det behövdes faktiskt inte. 16 väninnor var bjudna men bara 11 kom, 12 med mig, och med tanke på uterummets storlek så blev det väldigt bra. Hade alla tackat ja vilket jag naturligtvis önskade så hade vi faktiskt inte rymts i samma rum.
 
Från halv fem kom de, mina väninnor från alla tider, och vi samlades utomhus på stugans baksida där eftermiddagssolen lyste skönt.
Bubbel med och utan alkohol serverades med goda tilltugg i form av smördegsrullar med trattkantareller och västerbottensost samt smaksatta nötter.
 
Här skulle jag få vara med på bild men då var de andra fullt upptagna med att titta i kusinens mobil :). På vad vet jag inte.
Jag gillar mina zebramönstrade byxor samt skönskorna jag köpt på hälsobutik i år. Härligt med avslapppnad men ändå hyfsat fin klädsel.
 
När alla kommit och vi njutit av solen tills den sjönk bakom tallarna gick vi till uterummet.
Lite trångt men alla rymdes bra sen vi försett oss av den goda buffén från Karlavagnen Catering med tillskott av väninnan S som bakat läckra trattkantarellpajer och jag som gjort pepparrotssåsen.
Till förrätt var det en supergod skaldjurstårta på digestivebädd. Det var den som var skälet att jag anlitat just den här cateringfirman. Vi åt den på nyårsaftonen och den gav mersmak.
 
Sen bjöds kall, inkokt lax med vinaigrettesås, färskpotatissallad, vanlig sallad (den var trist med tråkiga minitomater och isbergssallad fast jag la till lite ruccola m.m. jag hade hemma). Så här års finns det fina svenska tomater och fräscha salladssorter att använda. Det var det enda negativa med cateringmaten, annars var allt så gott. Det sa mina gäster och det tyckte jag också.
Här sitter V och H, sen C och I. V närmast, min golfkompis, har jag känt bara två år, H sen Dragonen1980 och de andra två från Esso Motor Hotel sen 1973 resp -74.
 
Kära kusin I som jag lekt med som barn och K, också från Dragonentiden 1980. I bakgrunden, Å, som också arbetade på Dragonen, först som lönekontorist och senare fick hon min tjänst som hotellchef.
Jag med bästa väninnan S och kusin K, storasyster till I.
Kusinerna bodde i Tegsnäset när vi var små och det var alltid så roligt att hälsa på hos dem, framför allt att få spela spel med alla fyra syskonen som är nära varandra i ålder jämfört med mina syskon, så mycket äldre och helt ointresserade av att spela spel med mig.
 
Före efterrätten var det dags för en tipspromenad med Barbro-kunskap där jag scannat in gamla bilder från unga mig och frågat om ditt och datt. Det mesta ganska enkelt för alla hade 13/14 rätt av 18 möjliga förutom vinnarna som lyckats pricka in 15 rätta svar och vann en chokladkaka. 
 
Tårtan, en marängtårta med namnet Brittatårta var jättegod, så god att de trodde att jag gjort den själv :). Min mor brukade göra den med rivet äpple emellan och kallade den då Märta-tårta, kanske efter hennes syster, min moster Märta.
Tårtan ser ni i förgrunden framför väninnorna C och I. I bor längre bort vid andra sjön året om så hon kom till stugan per cykel och vände åter senare på mörka vägar utan gatlyse.
 
Lite kyligt blev det och vi drog oss så småningom in i stugan när det var dags för mig att öppna presenterna.
Här är det K som värmer sig vid brasan och berättar något roligt och/ eller intressant ser det ut som.
B finns med på båda bilderna och henne känner jag också sen 1974 genom sin syster I, men B arbetade inte på hotell då utan på Banankompaniet, ett företag på Västerslätts industriområde där våra åkrar låg före det byggdes. Där fanns ett fantastiskt fint åkerbärsdike, minns jag.
 
Jätteroligt att öppna presenter och champagne i skinnbag gör mig riktigt glad.
Ett härligt, exklusivt spakit, god choklad, spännande presentkort, söta kattavlor, svampkniv m.m. dök upp ur paketen men till sist något som fick mig att dra efter andan lite extra.
En riktig utmaning från väninnan S som bokat klättervägg för oss båda inom snar framtid. Jaja, jag kanske ska vara glad att det inte blev fallskärmshopp:). Det skulle först hända i morgon men nu har vi flyttat fram tiden så vi hinner klippa naglarna och i mitt fall mjuka upp mig lite med yoga först.
 
Dessa änglar gjorde att jag kunde slappna av och bara njuta av kalaset. Ett stort tack till min granne U som jag inte alls klarat mig utan och S som här hjälper henne med disken. Så skönt att slippa!
Jag valde att åka med hem och fick skjuts av U som också tog mig tillbaka senare nästa dag. Då var uterummet tomt men i alla fall vederbörligt invigt.
En lätt lukt av nymålat kunde anas men nära denna vackra bukett kändes bara doften av rosor.
Och i sjön denna lilla, säkert årets sista, röda näckros.
En underbar födelsedag med mina kära väninnor. Ett minne för livet.
 
Idag var det nästan sommartemperatur igen med ljumma vindar. Jag bara njuter av dessa fina dagar. Lite stress blir det förstås att orientera måndag och onsdag, spela golf tisdag och idag cykla till stan och besöka den internationella matmarknaden med vännen. I tisdags smakade vi en jättegod galette med ost, tomat, champinjoner och vitlök från en fransk creperia och idag köpte jag mig en eclair ( jag brukar kalla dem petit-choux) med chokladkräm, också från Frankrike. Dessutom fanns ungersk langos och italiensk glass som jag älskar men jag bara inte orkade mer.
 
Ha en fortsatt härlig vecka!
 
 
 
 

Utflykt till Mårdsjön

Kategori: Miljö, friluftsliv

Jag fortsätter där jag slutade fast jag nu har fyllt jämna år och bytt ut första siffran från 5 till 6. Mer om firandet kommer senare. Nu handlar det om förra söndagen då vi i UMeGänget var bjudna till Å som sen ett drygt år har stuga i Mårdsjön. Jag började blogga i torsdags men då gick det inte alls att komma in på internet. Jag satt flera timmar i supportsamtal med Riksnet som är vår bostadsrättsförenings bredbandsleverantör men de hittade inget fel utan antydde att det kunde vara fel på min dator. Den som är så ny!!! Men så dagen efter fungerade allt igen, som tur var.
 
Då hann jag inget för jag hade fullt upp att fylla år :). Och igår var det surströmmingsfest med ovan nämnda gäng. 12 glada som åt stinkande strömming eller sill. Ni förstår kanske att jag hörde till sillgänget. I alla fall, solen sken när vi kom fram till Mårdsjön och blev välkomnade av Å.
Utsikten över sjön är så fin. De mysko rören är marschallhållare. Kreativt, inte sant?
 
Här är jag med värdinnan.
Badläge var det inte även om det klara vattnet i den långgrunda sjön lockade. Temperaturen passade bättre för en tipspromenad i den närbelägna skogen.
Ganska svåra frågor men då får man också jobba lite med hjärncellerna. U som gick med mig kunde sånt jag inte hade en aning om och även jag hade en del kunskap så vi fick hyfsat bra resultat även om vi inte vann. Damerna närmast i bild lyckades få alla tio rätt.
 
Sen bjöds vi på goda lax- och rökt sikmackor med tillbehör inne i mysiga stugan. Det blir så gemytlig stämning när vi samlas och jag som lever ensam mest jämt stortrivs och vill inte riktigt fara hem. Innan det var dags blev det fler klurigheter och några av oss valde att gå ut i avskiljdhet för att få fundera i lugn och ro.
 
Ute på tomten..
...eller mot den fina stugan.
En härlig sensommardag den 31 augusti. Sen gled vi över till september och då kom sommarvärmen tillbaka några dagar. Jag och väninnan S hann med en skön orienterardag i Kullaskogen då solen värmde gott och blåbären lyste frestande. Åh, vad jag ville plocka dem, men man kan inte både hinna finna kontroller och stanna upp för att fylla blåbärshinken. Några dl fick vi med hem i alla fall.
 
De övriga soldagarna var jag på stugan och förberedde födelsedagsfesten i vårt nymålade och fixade uterum. Här gör målaren B-M det sista varvet i måndags, men då var det faktiskt ganska svalt.
Det var i tisdags värmen kom och igår låg jag faktiskt på solstol på bryggan en liten stund sen jag matat änderna och fiskarna. Idag är det mer normal hösttemperatur, ca 15°, och tyvärr molnigt.
 
Någon fototriss hinner jag inte med idag för snart är det dags för syskonbarnen med familjer att hämta mig till lite mer firande :). Ha det så bra ni också!