konstbarbro

Tur till Dubrovnik

Kategori: Resor och utflykter

Tisdag den 17/10 var det dags för utflykt till Dubrovnik. Upp före sju för att hinna äta frukost och åtta iväg med bussen. Tidig morgonutsikt från vår balkong.
Molnen liksom vilar på bergskammarna. Längre fram på dagen fanns inte tillstymmelse till moln. Först en lång bussresa med bara några korta pauser. Den första för att fotografera lite annorlunda natur, en speciell dal där mycket kunde odlas med hjälp av dessa kanaler.
Sen var det dags att shoppa lite, frivilligt förstås.
Även där gick det bra att fotografera, som synes. Jag köpte mig en förpackning med läckra karamelliserade mandlar som är slut för länge sen. Vi fick provsmaka före.
Väninnorna funderade längre, men S köpte en stor burk honung i alla fall. Sen åkte vi vidare med utsikt längs Kroatiens vackra kustlinje.
En smal remsa tillhör Bosnien-Hercegovina och då fick vi visa våra pass, men det gick snabbt. Ett kort stopp vid en restaurang för toalettbesök bl.a. Där fanns också en affär men jag nöjde mig med ett glas färskpressad apelsinjuice. 
 
Många dunkar flöt på vattnet och vi undrade så vad det var.
Till slut berättade guiden att det var musselodlingar.
 
Efter 3 timmars färd närmade vi oss äntligen Dubrovnik. Bussen stannade till vid en utsiktspunkt så vi fick se hur vacker staden är.
Slingrande vägar nedåt och så var vi framme. Bussen stannade strax utanför stadsmuren. När man gick ut mot vattnet kunde man se ett av försvarsfästningarna, Fort Lovrijenac.
Sen gick vi direkt till den gamla staden och ...
..in genom stadsmuren. Många turister var det och vi fick hålla utkik efter den lilla svenska flaggan som vår guide Silvana bar. Vi samlades strax innanför men det var inte helt lätt att höra allt då fint klädda trubadurer spelade sin musik just där. Ändå hade vi whispers, en dosa med hörlurar, vilket fungerar jättebra i folkmassor.
Duvor var det gott om och de lyckades nästan pricka en i gruppen som stannat för nära deras pelare.
Man kunde gå upp till muren och vandra runt gamla staden på det viset men för mig kändes det för varmt fast S ville gärna. 
Här är trappan upp. Vi fortsatte att följa med på stadsrundturen med vår guide. Många andra grupper var det också så rejält trångt på den stora gatan Stradun.
In genom porten till vänster till St Saviours Church. På kroatiska "Crkva svetog Spasa". 4 konsonanter!! Jo, men det går faktiskt att uttala första ordet, fast lätt är det inte.
Fin interiör med många vackra pelardekorationer. Här är en av dem.
Ut till solen igen, solen som värmde så skönt.
Framåt vi sakta gick, mot klocktornet. Smala gränder kantade gatan, säkert mysiga att gå in i om tid funnits.
Vad tycks om trapporna? Bra träning, inte sant?
 
Många turister ger ju också många souvenirsförsäljare och annat som ska tilltala oss besökare. Vår guide var ledsen över att de små hantverksbutikerna var på väg att försvinna och att stora kedjor som t.ex. Candy Store breder ut sig. Jag håller verkligen med henne. Det stämmer inte i denna historiska miljö. De borde inte släppas in i gamla stans kärna, men vad göra? En annan sak som inte alls hör hemma där är dessa papegojor som man väl fick betala för att bli fotograferade med.
Här har jag lånat min väninnas bild då jag inte tog någon egen.
 
Vi gick in i Sponza palatset med historiska arkiv, till rummet med bilder över alla (?) dödade män under kriget. Det fanns krigsbilder och annat också, men jag började må så dåligt över det hemska som förmedlades att jag kände mig svimfärdig och gick ut. Vatten, salt och sött gjorde att jag återfick min inre balans ganska fort. Sånt har jag alltid med mig på resa för jag vet aldrig när denna yrsel/obalans kan sätta in. Jag blev blek men annars tror jag inte att omgivningen märkte något.
 
Då var det skönt att gå ut genom stadsmuren till en öppnare plats en liten stund.
Djupa andetag av havsluft blandat med utsikt över bergen gjorde gott. Så min ansiktsfärg gick tillbaka till ljust rosa med fräknar vilket är den jag uppnår i solen :).
 
Mer om Dubrovnik kommer senare.
 
Jag vill också sälla mig till den stora kören #Metoo som nu hörs över landet. Det är fantastiskt att dessa övergrepp och trakasserier äntligen kommer ut i ljuset och inte längre behöver tolereras. I dagens tidning är det tre skolflickor i en ort utanför Umeå som sagt ifrån och skrivit ett brev till sin rektor om vad som pågår på deras skola. Heja! Mina berättelser kanske kommer senare, kanske inte alls, men jag är med!
 
Dagen utanför är vitgrå molnig och snart ska mer snö komma. Jag hoppas minusgraderna håller i sig så snön får ligga kvar och göra världen lite mjukare.
 
Ha en skön vecka!
 
 

Konstpromenad o resan från Brac

Kategori: Konst

När vi promenerade till Gyllene Hornet på ön Brac passerade vi flera olika typer av skulpturer. Promenadvägen var så fin, kantades av stora pinjeträd på båda sidor och lite konst här och där. Vad sägs om en liten delfin...
..eller vad det nu kan föreställa?
 
Nästa lockade oss att vara med i.
Vad den föreställer vet jag inte men rolig och läcker är den. Likaså lilla åsnan med tre av oss bakom.
En fin madonna med Jesusbarnet-skulptur kom sen. 
När vi kom åter till båten var det dags för lunch..
.. med grillad makrill, vin och vatten.
Jättegott och härligt att få sitta ute. Båten stod stilla en stund, sen gled den sakta iväg. Vi stornjöt av färden hem som kanske också blev extra trevlig pga rödvinet som fylldes på i våra små plastmuggar :).
Här lämnar vi hamnen i Bol.
Bergen bakom byn/staden är mäktiga, säkert trevliga att vandra i också om man haft mer tid.
 
Här och där såg man små vinodlingar. De var bra på att ta vara på all mark som gick att odla.
På bilden nedan fiskas det, i en båt så vackert röd mot det stora blå.
Summa summarum ännu en härlig dag i Kroatien.
 
Här hemma snöar det nu för fullt med några minusgrader så snön är lätt och luftig. Inte tungt alls att skotta.
Den här bilden tog jag för två dagar sen så det är ännu vitare nu. Fint! Nu hoppas jag bara att vintern får vara vit ända fram till jul och att vi slipper slasket som december tyvärr brukar bjuda på numera.
 
Nä, skottningen har inte varit ansträngande. Däremot har jag slitit med att kånka upp ett datorbord för trapporna (med hjälp av vännen) som jag köpte på Myrorna för 100:-. Jag har en stationär dator och behöver speciellt avstånd till skärmen för att inte få besvär av strålningen. Med skärmen en bit bort kan jag sitta drygt en timme framför datorn utan att bli röd i huden och irriterad i ögonen. Det har jag ordnat genom att sätta skärmen på nedersta hyllplanet i en Stringhylla och så detta lilla datorbord med utdragbar skiva för tangentbordet och musen framför. Jag har funderat länge på hur jag skulle ordna det sen jag slängde iväg mitt stora hörnbordschabrak i våras, men nu är det äntligen löst. Härligt! 
 
Ikväll ska jag och en väninna på Annas Motorklubb där det bjuds på små tilltugg, dryck, föreläsning om något intressant och mingel. Tjejkväll arrangerar Motorcentralen varje höst. Det brukar vara ca 300 kvinnor i olika åldrar där och minst hälften av oss har köpt en bil hos dem, WV, Skoda eller Audi. Jag köpte en Golf där 2012, årsmodell 2009.
 
Ha en trevlig vecka!
 
 

Båttur till Brac

Kategori: Resor och utflykter

Kroatienveckan fortsätter med första utflykten; på måndagen den 16/10 (faktiskt min mammas födelsedag. Hon skulle ha fyllt hela 109 år om hon hade varit kvar i livet) åkte vi båt ut till ön Brac. Det ska vara ett litet v över c:et och uttalas Bratj, alltså som ett tjeljud på slutet. Vi gick i samlad trupp till hamnen där båten Vruja väntade på oss.
Vid niotiden var vi på väg ut från hamnen och passerade halvön med mannen vi besökt kvällen innan, St Peter med nyckeln högt däruppe.
Vädret var suveränt som ni ser och vi njöt sittandes ute vid fören.
S med B o H i båtens för. Ni kan ana ön till höger. Det såg inte alls långt ut men färden tog mer än 2 timmar, ja, nästan 2,5 pga dimman som försenade oss.
 
Nästan direkt bjöd båtens ägare på en liten mugg grappa, men många var vi som lät havet smaka sen vi själva sippat försiktigt på den starka spriten. Inte gott alls, speciellt inte denna arla timme. En del karlar blev nästan arga att vi inte istället gav drycken till dem.
 
Dimman slog till när vi närmade oss ön.
Vi misströstade ett tag om vädret men efter att ha glidit sakta och försiktigt en längre stund tog blåhimlen över och sken på oss resten av dagen.
Så glada blev vi då :) och strax var det dags att kliva av i lilla staden Bol.
En liten hamn och i bakgrunden anas en del av stadsmuren.
In genom portarna gick vi aldrig utan hittade några trappor upp till en liten marknad med bara några få stånd. Hungern gjorde att vi köpte med oss lite frukter som smakade jättebra. På vägen tillbaka återkom vi till dem som så snällt rabatterat frukten då vi hade för stora sedlar. Jag köpte bl.a. olivolja som skulle vara speciellt god från denna ö. Ni ser Kroatiens flagga i bakgrunden.
 
En stadsgata. Som alltid vill man stanna längre. Tänk att få gå där någon kväll, sitta på uteservering och titta på folk.
Troligtvis lider turistsäsongen mot sitt slut för det var ganska tomt som ni ser. Mer vacker bougainvillea.
Brac är en ganska stor ö med många orter på andra sidan av ön. Dess högsta punkt är 778m öh. Det finns vilda hästar på öns inland. Flygplatsen ligger ganska nära Bol så jag gissar att det är den huvudsakliga turistorten. Guiden berättade om naturfenomenet Gyllene Hornet några kilometer bort. Dit ville vi naturligtvis gå och efter att ha fått mig en strut med en läcker kula pecannötglass infann sig energin.
Här har vi gått en bit och tittar tillbaka mot staden. Det var lätt att gå då gatan övergick till en promenadväg kantad av små skulpturer och konst, bilder som jag ska visa nästa inlägg i veckan. Nedan en vy där hornet kan anas.
Det Gyllene Hornet hade uppkommit av att havet strömmar från två olika håll och sköljer upp småsten där de möts så att stranden bildar liksom ett horn som blir allt större med tiden. Gyllene, nja, stenarna var lite mer beige än de vita stenarna på de vanliga stränderna, men jag vet inte alls om det är så namnet uppkommit.
Här närmar vi oss hornets spets där B ska bada. Jag hade inte tagit med badkläderna men doppar i alla fall fötterna i det klara vattnet.
Lyckligt omedveten om vattenskotrarna som närmade sig i en rasande fart.
 
B var förberedd och snart låg hon i badet och njöt.
Åh, jag ångrade att jag inte kunde glida i vattnet jag också. Så härligt såg det ut och ser ut, tycker ni inte?
 
Efter en kort stund måste vi vandra tillbaka till båten där det snart skulle serveras lunch.
Mer om det senare.
 
Här  i norr halkas det i minusgraderna utomhus även om man får glädjas åt de få timmarna med lågt solljus nu i november. Mest inne blir det för katterna och mig. En ny Stringhylla har jag kämpat med att få upp de senaste dagarna på min gipsvägg. Igår blev det klart så nu är jag nöjd.
 
Ha en trevlig vecka!
 

Kvällspromenad på halvö i Makarska

Kategori: Resor och utflykter

Andra dagen på vår resa var fri frånsett stadsvandringen jag berättat om i förra inlägget. På hotellmiddagen kvällen innan träffade vi två jättetrevliga kvinnor som vi trivdes så bra med att vi fortsatte att umgås med dem hela veckan.
 
Efter lite vila och strandvistelse bestämde vi att ses ca halv fem för att utforska halvön i närheten av vårt hotell. Vi vandrade strandpromenaden bortåt där den övergick till en liten uppförsbacke. 
H är på väg mot S och B som blev lite bleka av den nedåtgående solen, vilket inte minst syns på våra skuggor.
 
Lite längre bort blev utsikten tillbaka denna.
Makarskarivieran består av ca 6 mil stränder i fem olika byar. Vår hette kanske Veliko Brdo för det var orten som kom upp på väninnans mobil eller så bodde vi i staden Makarska, eller kanske både och??
 
När vi närmade oss halvön såg vi detta speciella boende på en brygga. Lite asiatisk stil, visst? Ja, förutom båten och vattenskotern som anas.
Längst ut på halvöns spets stod en fyr som jag visat i tidigare inlägg, men ända dit gick vi inte utan vände upp mot märkliga kalkstensklippor.
Vi vet inte säkert hur de har formats men vår guide sa att det var vinden mestadels. Jag hade hellre trott på vågorna men så långt upp gick väl inte de? Hade kanske gjort tidigare århundraden.
Vad tror ni? Det är förresten jätteskönt att sträcka ut sina armar som jag gör på bilden. Det tog ett tag innan det började kännas naturligt för många år sen när jag provade på en massa olika kroppsterapier och finn dig själv-kurser, men nu gillar jag det. T.ex. när jag åker buss och ska kliva av är det gott att ta tag i stolparna på båda sidor om utgången, dels för att vara stabil när bussen bromsar in, men också för att det känns bra för musklerna och mig :).
 
Här är en agavekaktusblomma, ganska rejält stor. När kaktusen väl har blommat ut så dör den.
En stickigare kaktusvariant lite längre fram.
Röda små kaktusfrukter som Baloo åt utan problem i Djungelboken, men som Mowgli stack sig på.
 
En av flera båtar som var på väg in till hamnen.
Vi hade blivit förvarnade att det skulle finnas nakenbadare på halvön så vi behövde inte bli chockade eller känna att vi gått fel när vi såg dem på små klippor nedanför nära vattnet. Vi gick bara lugnt vidare till ett litet kapell.
St Peters kyrka renoverad till som den såg ut på 1700-talet då den byggts över den ursprungliga kyrkan från medeltiden, stod det på den röda skylten.
 
Här kommer St Peter himself hållande i stadens nyckel högt ovanför oss.
Jag hade köpt ett vykort tidigare på dagen där statyn var svart...men det var den ju inte alls. Det vykortet skickade jag inte!
 
Därifrån fick vi en fin kvällsvy över Makarska hamn och stad.
En båt liknande den högra skulle vi åka med nästa dag då det var båttur till ön Brac. Nu vandrade vi långsamt hemåt och njöt av kvällslugnet. Väninnan fotade denna affisch.
Riktigt så motionsbenägna var vi inte. Visst ser det hurtigt ut? Säkert nyttigt också men inte lockande där vi gick och tänkte på den läckra middagsbuffén på hotellet.
 
En jättesöt katt kom i vår väg.
Då tänkte jag förstås på mina små därhemma, men längtade hem gjorde jag då alls inte :).
 
Här hemma lite slöjtäckt sol idag, ca +1, nu ikväll redan minusgrader. Jag har köpt Stringhyllor men naturligtvis blev det fel mått så jag måste tillbaka till MIO och byta gavlarna. Ofta blir det så, tycker jag, att det småstrular när man ska göra ändringar i hemmet, men till slut brukar det ordna sig om man tar det lugnt. 
 
Ha en skön novembervecka!