konstbarbro

Tvåårskalaset

Kategori: Festligt

Härlig februarivinter har vi inte i år utan nu regnar det så snön förbyts till is på redan halkiga gångbanor. Då passar jag på att blogga om fjolårets händelser jag inte hunnit med. Den 30 november fyllde min älskade lilla systerdotterdotter år. Hennes föräldrar hade hyrt samlingslokalen i deras bostadsrättsförening och bjudit släkt o vänner. Lilla M, finklädd i spets, trivdes bra även om det blev lite tjatigt med alla som ville fotografera.
Pappa, skynda dig, vill ju  undersöka ballongen mer.
Livet är spännande för en liten nyfiken.
Många tårtor fanns det att välja på. Till M en speciell med Greta Gris på. Sen skulle det blåsas ljus och då fick M hjälp av sina föräldrar.
Till och med ett eget bord hade införskaffats till de små.
Första dejten, eller är det fånigt gammelvuxet att skriva så 😄? Lite senare var det dags för presentöppning med viss assistans av pappa.
Greta Grisbok att glädjas åt. En lustig liten sak att fundera på vad den ska användas till härnäst.
Kan ni gissa? Jag fick fråga och det är ju en såpbubbleblåsare, så klart! Mina kära syskonbarn m.fl. i bakgrunden.
Vilken konstig ballong som man måste hålla i, annars åker den upp i taket?? Minns min första heliumballong jag fått på Barnens Dag, en vit och fin som väl hemma på bondgården fick för sig att flyga högt upp mot den blå himlen bara för att jag inte tänkte på att hålla den fast. Vackert men tråkigt förstås att den aldrig kom tillbaka. Jag minns också den underbara filmen om den röda ballongen som flög över Paris bl.a. Någon fler som har minnen från den? 60-talet, gissar jag.
Här får vi äldre vara med på bild också. Jag, mormoster, och morfar bakom mig. Morfar kom förresten med största presenten, en bob eller kan man kalla den kälke?
Verkar vara ett mysigt, enkelt sätt att umgås på. Skönt slippa alla orden ibland. Numera, några månader senare, upptäcker M mer och mer språket och ordförrådet växer snabbt. Ibland när jag byter blöja pratar hon på för fullt och även om jag inte förstår så håller jag i alla fall med 😀.
 
Några bilder från februarinuet. 
En vacker tulpan som stått ovanligt länge. Lite vinterfint var det också för ett tag sen, den 10 februari då en kylig natt gjort omgivningen frostvacker.
En rönn med frostblommor. Några kalla dagar hade vi och även ljuvlig februarisol, som värmer till skillnad från den bleka januaridito. Då kom koltrasthonan på besök och njöt ett tag i häggen vid min balkong.
Annars är det ganska glest med besöken vid fågelmatningen nu. Jag gissar att snöbrist och plusgrader gjort det lättare för dem att hitta mat i skogen. I alla fall några som mår bra av denna milda vinter. Själv längtar jag snö, kyla som håller den kvar och sol för sköna vinterutflykter. Hoppet håller tyvärr på att ersättas av tvivel. Å andra sidan har vi ju 1,5 vintermånad kvar då allt kan hända.
 
Just nu spricker molnen upp, en strimma blått syns och regnet upphör så jag tar broddarna på och går ut ett tag.
 
 
 

Januarihändelser

Kategori:

Här kommer ett blandat inlägg med ditt och datt från januari 2020. Tidigare år brukar jag alltid ha min släktmiddag i mellandagarna men denna jul dröjde det till den 4 januari innan det blev dags.
Mina kära syskonbarn med familjer. Vi skulle varit 10 personer men en blev förkyld så vi blev bara nio, vilket inte alls är bara i mitt kök.
Lilla M är yngst med sina två år. Här vill hon öppna en påse med snäckor så A, mamman, hjälper till.
Jag hade lagat torsk med ingefära och lime, ett ganska enkelt recept med goda thailändska smaker som fick mycket beröm. 
 
Dagen innan, den tredje, klippte jag mig. Eftersom frissan alltid gör mig så fin bad jag henne ta kort på min nyfriserade nacke.
Så fluffigt och bra lyckas jag aldrig med själv, men ett par dagar sitter det i i alla fall, så jag fick känna mig fin på festen.
 
I januari kan det bli vackra soluppgångar, i år de få gånger solen visade sig. 
Den här tagen genom fönstret den 11 januari strax före nio. Som synes är molnen på väg att ta över vilket de verkligen gjort i år. Jag och vännen unnade oss dagen efter en liten utflykt ut till havet som i år inte alls frusit till.
Ute vid Lövudden är vi. Åker snart en bit till en pir med utsikt mot en fyr låångt där borta i horisonten.
Lite kul att använda kamerans maximala zoom för att få se den lite närmare.
Lite väl blåsigt så vi åkte vidare till Västerbacken för att om möjligt få se några fåglar i träden däromkring. Neej, men några bilder blev det.
Tror inte det är sandhögar utan spån då SCA Obbola är en pappersmassefabrik. En större bild på fabriksområdet kommer nedan.
Förr sa man alltid att det luktade "obbola" när det kom dunster med dålig lukt, sulfat eller sulfit (vet inte vilket). Numera känner man aldrig det längre, gissar att de använder snällare kemikalier.
 
En fin grönvit båt på Holmsundssidan hamnade också på bild.
Solnedgången denna dag var också spektakulär.
Strax före kl tre färgades himlen vackert. Se så lite snö vi hade. Men några dagar senare kom det i alla fall ett lätt snöfall.
Det ska målas om i vårt område i vår men först måste alla murkna bräder på hus och förråd bytas, vilket PEAB här håller på med. Två dagar senare ser det ut som vinter i alla fall.
Tyvärr kom plusgrader direkt så det mesta tinade bort. Plus, minus, snö, slask, is, lite mera snö osv var det mest hela januari.
 
Den 18 hade jag besök av systerdotter med dotter vilket var jätteroligt. Dagen efter blev jag väldigt glad när jag såg dessa symboler utanför mitt sovrum.
Lite kärlek är aldrig fel.
 
Samma dag besökte jag Bildmuséet tillsammans med UMeGänget. Utsikt därifrån över Öbacka och Umeälven.
Härliga utställningar jag nog kan tänka mig att besöka igen, några av dem.
 
Först januaris sista vecka kom det ordentligt med snö. Från måndag till fredag snöade det varje dag, mer eller mindre, och hoppet väcktes om en riktig vinter äntligen. Minusgrader var det också.
Landskapet blev allt vackrare ju mer det vita täckte omgivningarna. Två av dagarna kom dagisgrupper med rosa resp gröna västar för att leka i våra härliga snöhögar.
Kul att det rör sig när dagarna är grå och korta.
Härligt snölandskap, inte sant? På baksidan och..
... på framsidan den 30 januari. Jag hade tänkt vänta tills solen återkom för att få riktigt fina bilder med kritvit snö mot blå himmel men så blev det inte. Plusgraderna tog över och på lördagen regnade det för fullt. Gator och gångbanor fylldes av pölar och svårgådd slasksnö. När solen äntligen visade sig den 2 februari var landskapet inte alls lika fint, tyvärr.
 
Lite fåglar lyckades jag också få på bild.
Koltrast i grannens äppelträd även om just de äpplena inte går att äta. På baksidan kastade jag ut några till dem. Även blåmesen gillar äpplen har jag sett.
Full fart vid min matning. Här finns de vanligaste, talgoxe, blåmes, pilfink och de inte fullt så vanliga grönfinkarna.
En ensam bergfink kom på besök. Mycket ovanligt att de övervintrar här men i år har det ju varit ovanligt milt.
Skator i tall. Jo, det är faktiskt två, ni ser stjärten på den andra närmare stammen. Sidensvansar har det varit gott om i år, likaså rönnbär men här fångade jag dem på bild i en stor björk.
Dessa är bara en tredjedel av flocken i trädet. Här är himlen faktiskt blå, en ovanligt dag årets januari, den 25 visar det sig vara. 
 
Då såg Desirée ut så här.
Ville inte lämna sängen i onödan fast det fanns så många fåglar utanför att titta på. Det är en spännande katt som besöker vår entré på nätterna för mest varje morgon vill Desirée ut och nosar så intensivt där denna lämnat sin doft. Roligt att hon i alla fall vill ut någon stund.
 
Den sista bilden hör till middagen i början. Katten gömmer sig i klädkammaren när jag har främmande men ligger i alla fall kvar så M och A får klappa lite. 
Februari började med sol och härlig kyla nästan en vecka men nu har regnet återvänt och sköljt det mesta bort, tråkigt nog. Mycket besvärlig vinter i år då halkan ställer till det. Regn på kalla vägbanor är farligt halkigt och för oss gående är det broddar och icebugs som gäller för det mesta.
 
Hoppas hoppas ändå på mer snö och kyla så jag får komma ut och åka skidor några gånger. Jag som köpte nya ifjol.
 
Önskar er också en fin vinter.