konstbarbro

Konst i Kvarn

Kategori: Konst

Lördagen bjöd på ett härligt väder när vi UMeGängare begav oss till Vindeln och där besökte Konst i Kvarn-området. Vindelälvan var den första som mötte oss sen vi ätit vår lunch på Café Mjölnaren ute i solskenet.
Kvarnen har nya utställare varje vecka på sommaren och just på lördagar är det vernissage.
Klockan 14 öppnades dörrarna och besökare från när och fjärran steg in i kvarnens många rum som alla huserade varsin konstnär eller konstnärsgrupp (en). Skyltar med att man inte fick fotografera konsten störde men jag frågade själv konstnären och hon hade inget emot att jag tog några bilder på just de tavlor jag gillade mest.
Flickan ovan kvarnstenen fastnade jag för både i uttryck och färgmässigt tycker jag den är jättefin. Just denna utställare, Mona Bruce från Skellefteå, hade många motiv som tilltalade mig i mycket olika stilar. Här är ett fint porträtt i Rembrandtstil målat med äggtempera.
En trappa ned fanns fler tavlor man inte fick fotografera så istället tog jag en bild av flottargubben i trä.
Min pappa arbetade ibland som flottare, då på Öns skiljeställe. Jag var alldeles för liten för att minnas något om jag nu ens fanns :) men har hört det berättas.
 
Efter en rundvandring bland tavlorna i kvarnen, inmundigandes chips, karameller och ett glas cider, gick vi ut till forsen vars starka brus var ständigt närvarande.
Mäktig är den, den vilda Vindelälven, och inte lockar den mig till bad. Men alla tycker tydligen inte som jag för på andra sidan fanns några som badat.
Nåja, inte just på bilden men en stund tidigare hade några av dem blött ner sig .
 
Runt hörnet fanns mera konst, i form av slöjdat hantverk, denna vecka keramik.
Se så fint H:s blus färgharmonierar med trädgårdsfrukterna och även med fönsterluckorna ser jag nu. Vi var tre damer som så gärna velat köpa med oss en av dessa bollar (de hade ett namn men det har jag glömt) men tyvärr blev det inte så.
 
Två skyltar med orden "Naturkonstverk" och "Förälskat par" fick oss att leta i vegetationen runt kvarnen. Till slut såg man björkarna som växt ihop på detta märkliga vis. Romantiskt:)!
En kort promenad längs forsen hann vi också med. På vägen till Naturum fann jag mera naturvackert i denna stensluttning.
Här en närbild på forsande vatten som nästan påminner om Strindbergs dramatiska oljemålningar.
Fast han målade nog mer häftigt vilda vågor på stora havet. Skummande vatten är det i alla fall:).
 
Vi avslutade utflykten med en fikastund. Själv åt jag en god blåbärskaka med vaniljsås till det gröna teet och då blir man bara jättenöjd och glad som synes :).
Det känns skönt att breda ut sina armar och ta tillvara världen runt omkring sig. Forsen ger energi, konsten och umgänget berikar och solen gör en glad, speciellt denna sommar då finvädret inte riktigt slösats med.
 
Ha en skön vecka, kära läsare!
 
 

Bad i Kulla

Kategori: Miljö, friluftsliv

Det blev ett snabbesök hemma idag också efter att jag gått en runda med vännen på korthålsbanan, lyckats lära mig chippa med pitchern (osäker på stavningen) och sen avnjutit en god middag på Rest. Invitos uteservering med varma infralampor nära.
 
Här kommer några av badbilderna jag utlovade. Mina härliga syskonbarnbarn på var sin luftmadrass som vi för säkerhets skull förankrade med snöre i bryggan. 
Visserligen har L lärt sig simma men vår lilla Kullasjö är mycket djup så en viss försiktighet är nog på sin plats. Själv lärde jag mig simma i den större Piparbölesjön (de två sjöarna är förbundna med varandra med en smal passage) med hjälp av mina storebröder. Jag minns att jag inte alls gillade att de höll fast mig runt magen och sa åt mig att göra simrörelserna. Först efter att jag gått simskola på Nydala med riktiga flythjälpmedel kände jag mig tryggare med simningen.
 
Men bada har jag alltid älska; simma, flyta, leka, plaska precis som barnen ovan tills man blev blå om läppar och knän. Då är det skönt med värmande badrockar och -lakan:).
Jag som fotograferar står i vatten till brösthöjd ungefär. Det blir ett bra perspektiv från vattennivån, märker jag. Båten, t.ex. är väl ganska fin med sina speglingar?
Jag har faktiskt inte hunnit ro något alls i år, bara tömt båten på regnvatten då och då.
 
Den röda näckrosen kom sent omsider, alltid lika vacker och efterlängtad.
Lite trolskt magisk i vår mörkgröna sjö. Den vissnar på bara några dagar men nu har redan två nya knoppar visat sig vilket inger hopp om mer rosa skönhet vid bryggan.
 
Igår var en riktig bärplockardag. Förutom åkerbären jag redan berättat om så hälsade jag på hos en väninna på Grubbe där jag bjöds på jättegod kolatårta med jordgubbsfyllning. Hon fick trattkantareller (torkade) av mig och jag fick jordgubbar tillbaka. Mmm! Sen på kvällen for jag och L ut i en skog i närheten som innehöll en liten myr och där fanns bra med hjorton, i alla fall för mina behov. Hon blev också nöjd. Jag tror också myggen fick sina behov tillfredsställda :(.
Kvällen avslutades på bryggan med goda gravlaxmackor och rött te medan solen gick ned bakom tallarna.
 
I morgon är det dags för en helt annan typ av utflykt, nämligen till Konst i Kvarn i Vindeln. Det var många år sen jag var där sist. 1999 hade jag till och med några tavlor med men då var jag också helt nyopererad så det var ingen vidare totalupplevelse. Men morgondagens besök ser jag verkligen fram emot tillsammans med mina vänner i UMeGänget.

Bärlycka

Kategori: Miljö, friluftsliv

Idag har jag lyckats plocka en hel liter åkerbär på mitt speciella ställe vid Umeälven. Lite omogna en del kanske men jag hoppas de eftermognar som hjortron gör. Jag har faktiskt aldrig provat det tidigare. Jättefina bär men blöt omgivning efter gårdagens regn som inte hunnit torka upp då jag var ute redan vid åttatiden i morse. Mina jeans blev blöta ovanför knäna fast jag hade stövlar men vad gör det när skörden är så fin.
 
Tyvärr har jag glömt kameran på stugan så jag har inga aktuella bilder att visa men så här såg bären ut för några år sen och de är sig ganska lika även i år:).
I tisdags hade jag besök av min brorsdotter med sina härliga ungar. Några badbilder från den dagen kommer senare när jag inte är så här glömsk.
 
I helgen ska vi i UMeGänget på utflykt till Konst i Kvarn i Vindeln så då får jag ännu mer att blogga om fast jag helst bara njuter av tillvaron vid min lilla stuga :). Skogstomten bjuder nu på härliga blåbär att lägga i min morgonyoghurt kanske blandat med enstaka smultron eller jordgubbar som mognar så sakteliga.
 
Ha en fortsatt skön vecka.
 

Fototriss-Småkryp del 2

Kategori: Djur och natur.

Den sista Fototrissen före sommaruppehållet hade temat Småkryp och Helena skrev att man fick delta flera gånger om man ville. Det vill jag för jag har hittat tre nya småkryp att visa.
 
Först ut är en vacker sköldbagge i svart och guld som gärna sitter på min Ruccolasallad. Om det är den som gör hålen i bladen vet jag däremot inte men någon är det som liksom jag själv tycker om just den smakrika salladssorten.
Småkryp nr 2 är en dagsslända som landat på vår altanstolpe och satt så stilla tills jag fotograferat den färdigt.
Den lever bara några timmar och nästa dag satt den kvar men bara som ett torkat skal. 
 
Det tredje småkrypet jag fann har jag tyvärr inget namn på, men visst liknar det en ovanlig fluga?
Många fler bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss som i augusti startar om igen.
 
Ute lurar blå åskmoln, en rejäl skur har vi haft och fler ser ut att komma. Jag längtar efter ett riktigt högtryck med värme som stannar länge. +12 - 16° som det varit idag räknas verkligen inte.

Bölesholmarna

Kategori: Miljö, friluftsliv

Ett fint utflyktsmål jag inte besökt på flera år är Bölesholmarna bara några kilometer utanför centrum av Umeå. Än så länge finns bara broar från Tegssidan även om många önskar en gång- och cykelbro från Lundåkern på andra sidan älven. Vi var några från UMeGänget som hade cykeltur med grillning på programmet och vi samlades på kajen som vanligt. Kall motvind men varm sol gjorde färden behaglig. Den grillplats vi tänkt oss var välbesökt och inget utrymme fanns för oss. Dessutom blåste det rejält på den udden. Vi sökte oss istället närmare badplatsen och kom så här nära.
Alla blev väl inte glada över grillröken som ibland vällde in bland de solbadande men ingen skällde ut oss. Vi fick bara besök av fyraårige Vincent som intresserade sig för vår eld, ibland lite för nära, tyckte vi försiktiga äldre. Han skulle fylla fem i september och var en väldigt pratsam liten kille med gula uppblåsbara simdynor på armarna.
 
Fin lekplats och ett strandcafé nytt för i år finns också på området.
Vi hade så mycket gott med att vi inte behövde handla där. Förutom det vi var och en tagit med att grilla plus tillbehör bjöds på både vattenmelon, kladdkaka och en liten slatt mousserande vin. I skuggan var det tyvärr inte så varmt, jacka och scarf behövdes, även keps om man hade det med, men de som flöt omkring i uppblåsbara flottar såg ut att ha det mysigt och inte alls frysa.
En skön cykeltur hemåt, ja ganska mycket uppåt är det vilket känns i benen, men med sällskap går det bra. Där väntade min fina rabatt som just nu prunkar i härliga färger, eller hur?
Okej, cerise och orangeröd bredvid varandra kanske inte är någon höjdare men jag gillar färgprakten. Rosen heter Henry, efternamnet har jag glömt, till höger om den anas stjärnflocka och brinnande kärlek. Till vänster en afgansk sockblomma. De stora bollarna som brer ut sig lite för mycket är en slags näva och mellan dem lyser strandnejlikan röd och fin.
 
Nu ska jag se en film på tvåan som börjat för några minuter sen. Ha en fortsatt trevlig helg.

Skeppsvik

Kategori: Resor och utflykter

I söndags föreslog vännen en utflykt till Skeppsvik där de boende skulle ha gemensam loppis. Alla stugor som var markerade med blå schal eller band hade bord med diverse överblivet att sälja. Den smala och kurviga vägen till Skeppsvik kantades tidigt av parkerade bilar och vi skyndade oss att ta en plats när det dök upp en lucka. Det visade sig att alla varit nervösa för längre fram fanns inga bilar alls, nästan i alla fall och det var jätteskönt att strosa runt som på en mysig gågata i ett fiskeläge/stugområde. 
 
Vännen var mest intresserad av husen och stugorna medan jag spanade in utbudet av loppissaker. Två fynd blev det, en jättesöt kopp med rosor och guld (är svag för sånt) och två små ramar för totalt 25 kronor, innan vi slog läger vid Skeppsviks Herrgård.
Härligt väder, närhet till havet och så lite fåglar på det. Vad mer kan man begära:)?
Ladusvalorna vilar lugnt när storfågeln glider in i bild. Gissar det är en skata men man kan väl fantisera om någon mer spännande art, eller hur?
 
Jo, en sak till behövdes, nämligen lite förtäring. Någon skärgårdsbuffé kände jag/vi inte för så det blev en liten macka med gravlax. Liten och liten!!
Supergod var den, passade perfekt i miljön också. Det är så fint ute vid Skeppsviks Herrgård att dit åker jag gärna igen ganska snart.
Inga kalla havsvindar heller så idyllen var total:). Men på hemvägen blev det trafikkaos. En kvinna försökte få bilisterna att backa men ingen brydde sig. Några hade väntat jättelänge på att få komma fram och tidigare backat upp till en kilometer, vägrade backa mer. Vi skulle hem så vi var lugnare. Snart kom kvinnan tillbaka och då lyssnade alla och lydde. Varför då, tror ni? Jo, hon hade tagit på sig en gul neonlysande väst som det stod polis på:).
 
Även idag, tisdag, har bjudit på finväder. Jag har simmat i sjön och hunnit lasera en vägg på härbret. Katterna mår också fint när de slipper besök av arga hankatter som vill ha sitt revir ifred.
 
När lillkatten trivs rullar hon runt, om och om igen:).
Kul att också mina nylackerade naglar fastnade på bilden:).
 
Och så rullar hon lite till!
Jag vill också bjuda på en bild på de sötaste småttingarna i Kullasjön.
Ha en fortsatt fin vecka.

Regnigt!

Kategori:

Min bror återkom redan ikväll så nu är jag hemma framför datorn igen. Idag har det regnat massor från före kl 8  till ca 16 och sen ännu en skur innan solen kämpade sig fram med några få strålar. Även i regnet väntar änderna tålmodigt på mitt bröd som synes.
De fick i morse medan det ännu var uppehåll men inte är de nöjda utan de vill ha mer och mer. När det blir så är det faktiskt inte så roligt att ge. "Det är ditt eget fel, du skulle aldrig ha börjat mata dem", säger förnuftig vän, men det tycker jag inte alls. Åja, åja, inte är det något stort problem. De får lite bröd varje dag tills det tar slut. Märkvärdigare än så är det inte.
 
Regniga dagar passar jag på att tända en brasa i öppna spisen med gammal sprättig ved full av rostiga spikar. Se så mysigt det är med sprakande eld.
Ser ni eldsvanen till vänster? Läcker, eller hur?
 
Genom fönstret såg jag en märklig varelse vid grannens fågelmatning. När jag gick närmare såg jag att det var Kurre som agerade frötjuv:).
Här tagen på bar gärning med näsan i fröt (blöt:)).  Fortfarande upp och ned tog han sig tid att äta upp det goda han fann.
Det är blixten som gör ögat vitt. Bortsett från det, visst är han söt, den lille tjuven? Högre upp i trädet fanns tre fåglar som gäckade mig. Jag tog flera bilder med och utan blixt men det blev bara silhuetter. Jag undrar så vilken art det var.
 
När jag körde hem hit ikväll flög en hök av något slag över vägen och jag blev så glad. Lite roar mig en tråkig regndag som denna. Jag hoppas på bättre väder i morgon då vi i UMeGänget ska träffas i Holmsund. Grillning i vacker havsomgivning står på schemat men sviker vädret blir det i alla fall go'fika på Nisses:).
 
Ha en skön helg var ni än befinner er!

Slut ve!

Kategori:

Jag bara orkar inte, tyvärr. Hade tänkt göra ett inlägg om fina Kullabäcken men det går inte. Är det något som verkligen tar all energi så är det golfen. Idag har jag varit med min systerdotter och slagit bollar på rangen i någon timme. Efter det har jag vilat i 25 minuter och kollat Facebook, mail m.m. och sen tänkt blogga, men nej, orkar inte mer nu.
 
Kanske är det åskan som ligger i luften som gör det svårt att andas eller så är det svingarna där man tar i med hela kroppen:). Det känns så härligt när min nya driver träffar bollen rätt och den flyger iväg längre än jag lyckats med tidigare. Några slag kändes riktigt bra trots att riktningen inte blev helt rätt. En viss dragning åt höger tyvärr men ändå bäst hittills. Nu får jag bara hoppas att jag lyckas lika bra ute på banan.
 
Ja, ibland blir man bara helt slut ve, som det heter på bondska. Ve står alltså för med vilket inte gör uttrycket bättre men ni förstår kanske vad jag menar. Jag har inget att ge idag, har gett allt för en gul boll på en grön range:). Ha en skön vecka. Nu ska jag handla lite innan jag återvänder till katterna och stugan där jag hoppas energin återvänder.
 
 
 
 

Stugbetraktelser

Kategori:

I helgen har jag bott hemma, åtminstone halva lördagsnatten, i övrigt har jag rört på mig här och där. Min bror med särbo har istället bott i stugan med mina katter. Det är jättebra att få en tid hemma; strykhögen är nu borta, tvättkorgen är nästan tom, gräset vid mina stenpartier är hyfsat klippt och lite växter i rabatten är putsade, men inte har jag någon större lust att sitta här vid datorn. Jag ska i alla fall göra ett försök och visa lite bilder från veckan som gått på stugan.
Här är vår fina stuga i kvällssol. När jag inte rusar runt och fotograferar sitter jag gärna vid blå bordet och dricker te, löser sudoku eller läser en tidning medan jag viftar bort knotten som varit extra besvärliga en tid. De gillar speciellt mina nackhår men där har jag faktiskt lyckats undvika bett, värre är det på benen. Enstaka myggor finns också men de gör mig inte så mycket.
 
Lupinerna som vissa betraktar som ogräs gillar jag jättemycket och i år är första gången de spridit sig självmant. Annars har jag fått hjälpa till och de har inte blommat så här rikligt. Nu fattas bara vita och  vackert korallfärgade lupiner som jag såg efter Holmsundsvägen, sen har vi nog alla färger:).
 
En annan växt som blommar fint nu är tornedalsrosen.
Synd bara att de inte är remonterande, dvs blommar hela sommaren, utan bara en gång nu i början av den ljuva blomstertid.
 
Lilla randgräset som skulle sprida sig så lätt står snällt kvar där jag planterade dem ifjol.
Det har varit mycket kattdramatik i veckan. En dag när jag kom hem fann jag fem katter på vår tomt, två på altanen, två under och en som sprang iväg så fort den såg mig. En av dem vägrade ge sig av, bara sprang in under stugan när jag kom för nära. Två nätter bodde den där, skrämde mina katter, gav Desirée en reva på nosen med åtföljande blodsdroppe men till slut fick den förtroende för mig och jag kunde kela med och lyfta upp den.
En riktig snygging som jag nu vet heter Lukas. Jag ringde Djuskyddet och bad om hjälp och de lovade fixa ett tillfälligt hem åt den inom en vecka. Men jag ville ju ha bort den från tomten så mina katter slapp vara rädda. Jag bar helt enkelt katten till grannarna (ja,de tilfrågades först) med lite mat och en mysig kattbädd. Det fungerade andra gången, den första kom den direkt tillbaka och satte sig åter under altanen som på bilden.
 
En förbipasserande granne berättade att de nyinflyttade i början av vägen hade tre katter så jag begav mig dit för att höra om katten hörde dit. Nehej, deras katt var det inte men jag fick se två av deras och dem hade jag ju redan sett på vår tomt. Däremot hade de på morgonen fått ett samtal av en boende längst bort på vår väg som saknade en katt hon var kattvakt åt och det visade sig vara Lukas som tur var. Då avbokade jag Djurskyddets insats. Pust!
 
Mera djurliv. Den här bilden är kul, tycker jag. En and som går på vattnet:).
På morgonen så fort jag visar mig kommer de simmande mot bryggan. Undrar varför?
Min systerdotter gillar att bada med dem. Se så lycklig hon ser ut när de simmar i ring runt henne!
Nu har alltså badsäsongen startat och jag har haft lite badsällskap. Först igår morse var det riktigt behagligt att simma ut. På eftermiddagen åkte jag hem till Ersboda med kylvaror, sen iväg till golfklubben för sista kurstillfället då vi fick träna puttning. En kort fikapaus och sen gick jag och kurskompisen en runda på korthålsbanan. Mycket varmt var det men skönt att vara ute. 
 
Kvällen tillbringades på Gärdesvägen, i Berits och Ronnys jättefina trädgård. Vi grillade och umgicks två par medan musiken från Nordic Rock fyllde luften. Härlig musik med välkända låtar från Gasoline, Dan Hylander och Mikael Rickfors som fick mig att återvända till glada 80-talet i minnet då jag o kompisen A alltid diggade just Dan H och Py B innan vi gick ut på Universumdanserna.
 
Världsartisten igår var John Fogerty från Creedence Clearwater Revival. Halv elva tog vi en promenad och ställde oss strax utanför arenan med många andra kvällsvandrande Umeåbor, en del överförfriskade, tyvärr. Men de hämtades snabbt av polisen. Vi övriga njöt av CCR:s alla härliga låtar även om vi inte kunde se artisten mer än som en liten prick under olikfärgade strålkastare. Då återvände jag ännu längre bort, ända till min tonårstid med ljuvliga minnen av Midnight Special, Bad moon rising m.fl. superlåtar från den tiden. Ute var det ljummet i luften, så sent kanske bara +18° fast tidig kväll bjudit på hela +26°. Men vi diggade låtarna så vi höll oss varma:). 
 
Kvällen avslutades med en god läskande drink i trädgården innan cykel och apostlahästar tog oss hem. Ha en skön vecka, kära bloggläsare. Nu är dags för mig att återvända till stuglivet och mina fina katter som jag inte sett sen igår.
 
 

Kulladag

Kategori:

En ljuvlig dag vid Kullasjön har vi haft idag, jag och min väninna med dotter på besök. I morse friskade vinden i väldigt kallt så jag blev mycket besviken när ändå solen sken från mestadels blå himmel och vattnet började locka till bad. På något mystiskt vis blev dagen ändå härligt behaglig och tidvis riktigt varm trots vinden. 
 
Vi började med en solstund ute på bryggan. Snabbt ville A ta ett dopp, denna härliga bad- och levnadsglada tjej som nu blivit hela 13 år. Vi kom på att hon faktiskt badat vid min brygga sen hon var en liten bebis och nu är hon en mysig tonåring.
Vi vuxna lockades med. K, min väninna, med äkta norrbottniskt påbrå jämförde vattentemperaturen med Kalixälven där de i juni badat trots bara + 8°, visserligen med bastubad före och efter. Det konstaterades helt enkelt att Kullasjöns 19-20° var fullt tillräckligt för att simma en stund. Betydligt lättare att glida i vattnet idag jämfört med i måndags då jag tog mitt premiärdopp. 
 
Efter lunch i lä bakom stugan var det dags för änderna att få mat. A  fick sköta det. 
De blir fler och fler för varje dag. Undrar om de skvallrar att vid min brygga finns det gott bröd. Jag fick faktiskt fint gammalt bröd av Hissjö Handel när jag cyklade dit och handlade häromdan. Bra affär. I stan är min erfarenhet att butikerna vägrar sälja eller ge bort gammalt bröd. De verkar hellre kasta bort det. Trist!
 
Sen tog vi alla fler dopp, de var i tre gånger medan jag nöjde mig med två simturer i vår vackra sjö.
Ja, här får vilar jag vid luftmadrassen men simmade lugnt gjorde jag också:).
 
Som vanligt är jag bara hemma på snabbvisit men i helgen kommer min bror och vill bo i stugan så då stannar jag hemma en natt åtminstone (och en till två dagar förstås). Ikväll  vattnar jag inne och ute ska snart vätas med slang, tvättar en maskin och fixar det som måste fixas, bl.a. räkningar.
 
Ha en fortsatt skön sommar. Jag glimtar till med lite inlägg då och då.
 

Spegel, spegel..

Kategori: Katter

Ännu ett snabbinlägg från min kära katt. "Vad är väl tre fåglar i vattnet när det finns en annan katt att spana på. En riktig snygging dessutom så lik mig så det är inte sant". Eller nåt sånt:).
Tack vare Tusse har jag premiärbadat idag. I lugn och ro sopade jag utomhusduschen ren från barr och pollen när andungarnas mysiga pip förbyttes i ett illande skri. Jag kastade sopen och rusade iväg för att se vad som hänt, tänkte faktiskt att katten kanske ramlat i, men så illa var det inte (!). Tusse hade nappat åt sig en av andungarna och rusade upp mot bron med den slappa fågeln i munnen. Jag fick tag i katten, sa "Släpp" några gånger och det gjorde han. Andungarna är ganska stora nu och Tusse kanske också tyckte det för han kämpade inte emot.

Jag bar fågeln till vattnet och den började röra sig så jag släppte varsamt ned den från bryggan. Då sjönk den och försvann i djupet! Jag blev alldeles förtvivlad och sprang ned i vattnet men såg absolut ingenting, trodde den stackarn hade drunknat.

Det var ganska skönt i vattnet så jag bytte om till baddräkt och gick ned igen, delvis för att spana efter ungen under vattnet. Då ser jag till min förvåning men framför allt glädje att alla ungarna fanns kvar, alla fem. Likaså fem vuxna änder. Såå skönt att den överlevde.

Trots iskyla kring överkropp och armar gled jag iväg på årets första simtur och njöt en stund. Benen hade redan vant sig vid temperaturen på 18,5 grader så där frös jag inte. Senare kom min kära systerdotter på besök och då vågade vi oss på ännu en simtur. Då hade vattentempen stigit till 19!

I morgon blir det golf. Hopp, hopp, hoppas att det går bättre än sist. Jag vill göra framsteg inte bara backa.