Barbro S

Äventyrskatt, del 2
Hösten är fin här i norr och än har ingen snö visat sig. Det är så skönt att än kunna cykla omkring i staden utan att vara rädd för halka (då vintrar jag cykeln) även om vinden biter i kinden och kvällskylan får oss att huttra. I morse var det -6° som nu kl 11 har tinat till 0.
 
Åter till sommaren och en fin julidag. Min kära katt hade varit hemma en vecka efter sin utflykt på 4 dygn i Hissjö. Natten till lördag den 30 släppte jag ut henne vid två-tretiden som vanligt,  men hon dök inte upp alls den morgonen för att få sin dagliga dos mjukmat från Purina, Gold gourmet. 
Så här gott mådde vi dagen innan, den 29 juli. 
När flera timmar hade gått tog jag reda på att det fanns en väg på den inre sidan av Piparbölesjön, en gammal truckväg som gick att nå genom att passera på tomten av en åretruntbostad. Jag cyklade hela den vägen och ropade, kollade stugor i Rönnbäck innan jag kom åter till det hus där hon återfanns sist. Jag ringde på hos dem, ett ungt, trevligt par som inte visste något, men brydde sig och tog mitt telefonnummer om hon skulle visa sig där igen. De kunde också berätta om en stuga längre bort som hade haft besök av Missan sist.
Regn på kvällen den 29. 
Lördagsdygnet gick utan katt men redan på söndagkväll hörde paret av sig då de sett min katt mitt på vägen. De snälla människorna stannade och försökte få tag i henne. Då hon sprang in i en vägtrumma ställde de sig på var sida vägen för att förhindra att hon skulle dra iväg innan jag hann dit. Det tog en stund för jag var ute (utan min mobil) och tvättade av min bil som fått fullt med lila fågelskit på sig då jag hade parkerat på min särbos gårdsplan under en hägg som fick besök av massor av hungriga starar som gillade häggbär. Därav det lila 😄. Jag använde bara varmvatten då man inte får tvätta bilen med rengöringsmedel på vår tomt som ligger i ett vattenskyddsområde.
Ung sädesärla på bryggan. Kryddar med lite naturbilder som jag brukar. 
På en halvtimme var jag där i alla fall, tittade in i vägtrumman och lockade. I skymningen syntes bara hennes lysande ögon. Hon kom inte direkt utan rusade plötsligt förbi mig och in i en kortare vägtrumma på en sidoväg, sen upp på en åker. Hon var nog lite rädd för de andra två, för så fort jag gick dit ensam kom hon fram till mig och jag kunde lyfta in henne i bilen. Tillbaka i stugan redan efter 1,5 dygn.
Här äter hon i uterummet direkt efter hemkomsten. Väl inne i stugan parkerade hon sig på bordet på min mors fina hemvävda duk från 1936 där hon tvättade sig länge och väl. Jag lät henne göra precis som hon ville utan protester :).
 
Två gånger hittades hon på nästan samma ställe i Hissjö ca 5 km från stugan. Vad var det som drog därborta? Något svar har jag tyvärr inte. Stuglivet fortsatte som vanligt denna fina sommar. Storgäddan som egentligen var ganska liten hälsade på då och då när jag matade mörtarna som är många.
Såg inte att den fångade någon men plaskade till ordentligt gjorde det när hon sköt iväg i en rasande fart, så det är nog troligt att den fick sig ett skrovmål. En gång var den faktiskt nära under bryggan när jag gick i för att simma, men då skrek jag till för det gillar jag inte. Att småmörtarna ibland smakar på mina tår när jag står still i vattnet en stund får jag stå ut med men vassa gäddtänder vill jag inte känna på.
Detta är inte ett löv utan troligtvis en citronfjäril fast den ser mer grön ut än gul. Den vägrade slå ut vingarna för mig. Grannens lilla katt Britta kom också på besök ibland och Missan accepterade henne utan knot. Hon är så kattungelik fastän vuxen och absolut omöjlig att köra iväg, så go' och kelig liten tjej.
Lite otur att hon ibland gick in genom kattluckan där Missan har mat, men hon åt så lite att det inte gjorde något. En gång låg hon i uterummet och Missan utanför på bänken vid dörren.
Härliga smultron bland lupinerna, märkligt nog. Oj, ser just nu att det visst är en liten myra där och äter. 
Jag hade tänkt göra klart om kattens äventyr, men det går ju inte när en berättelse tar för lång tid och jag gillar att visa olika bilder. Så det måste bli ett tredje inlägg på samma tema. 
Hoppas ni har en fin höst!