konstbarbro

Fototriss - M som i ...

Kategori: Festligt

Morgondagens Fototrissutmaning blir den sista före sommaruppehållet och ämnet är vitt och mångtolkbart, nämligen M som i ....
 
Helt nytagna bilder från dagens utflykt med UMeGänget då vi var bjudna till M:s (passande nog) kolonistuga på Tomtebo. Vi var hela 11 personer som samlades och tiden gick fort i trevligt sällskap. Det skulle grillas och på grillen hittar jag mina första M som i....
..Majskolvar och Marinerat kött och för min del quorn som blev jättegott i sin marinad av olivolja, balsamvinäger, soja, pressad vitlök och lite örter.
 
Värden E och värdinnan M hade gjort en jättetrevlig tipsrunda med frågor om Kroatien där de nyss varit. Frågorna var svåra för den som aldrig besökt landet och jag gissade hejvilt men lyckades få 11 rätt och vann!! 
Vinsten är  M som i  Mörk choklad och den är Min vilket väl syns på min glädje. G som sitter bredvid är normalt jättefin men hennes min blev inte så lyckad. Därför valde jag att sudda bort den. 
 
Normalt är väl också att runt grillen samlas M som i Männen.
Där stod också kvinnor men de får inte vara med idag då de inte börjar på M :).
 
Som bonusbild visar jag hur Mysigt vi hade det redan tidig eftermiddag då det fortfarande fanns hopp om sol.
Ja, mysigt och trevligt fortsatte dagen ändå trots molnen som tätnade men i alla fall inte släppte ner något regn.
 
Fler bidrag till sommarens sista Fototriss hittar ni här.
 
 
 
 

Midsommar

Kategori: Miljö, friluftsliv

Jag såg på statistiken att jag plötsligt i söndags hade en riktig boom, dvs många besökare. Jag gissar att det har med Fototriss att göra fast jag denna vecka väljer att inte delta. Ämnet var lite svårt, kommunikation, och fast jag säkert har massor av bilder i arkivet som skulle passa hinner jag inte ta några nya. Det får bli ett inlägg om midsommaraftonen istället nu när jag är hemma och tvättar håret, vattnar blommor m.m. fast i det här fina vädret hade jag helst varit kvar på stugan.
 
Fint väder var det också på midsommaraftonen då vi var hela 11 personer som samlades för en grillkväll vid Nydalasjön, ett årligen återkommande arrangemang hos oss i UMeGänget. Vännen var i Stockholmstrakten så jag slapp välja vilket kändes skönt :).
 
Vi samlades vid parkeringen på sjöns norra sida, de flesta med cykel men också några i bil samt gående. En förtrupp skickades iväg att hitta lämpligt rastställe och vi andra följde efter till fots eller cyklandes vingligt långsamt för att hålla jämnt tempo. Förbi de fina gamla stugorna längs Nydalasjöns östra sida, en del tragiskt förfallna men också flera jättefina, pyntade och fräscha redo för midsommarfirande.
 
Det var mycket folk ute som ville grilla och umgås precis som vi, men till slut fann de en plats där vi alla rymdes. Ett par som redan satt där hade inget emot att vi också tog platsen i besittning.
 
Jag hade tagit med kikaren och i väntan på att veden skulle bli grillfärdig lånade M den och spanade ut över sjön.
Storlommen fick hon syn på och jag fick faktiskt in den i kameralinsen också fast det var svårt att se i kvällssolens sken.
En fin fågel med vackert värdig profil lätt att känna igen. Likaså deras ödesmättade skri över mörka tjärnar som vi alls inte hörde denna fina kväll.
 
Först ut att grilla var O med sina läckert gula majskolvar till förrätt.
Jag hade folieinvirad lax så jag behövde inte heller vänta ända tills glöden var perfekt utan la den på gallret vid sidan av grillen. Jag hade gjort paket (inte det på bild) med fina handtag precis som Ernst visade i sitt inredarprogram på TV4 i torsdags:). Fiffigt, man riskerade inte alls att bränna sig.
 
Någon matfotograf lär jag väl knappast bli men lite gott ser det väl ut i alla fall?
Färskpotatissallad, vanlig grönsallad med hemodlad ruccola och Forslundatomater (supergoda) samt två korslagda grillade sparrisar. Till det lite bubbel. Svenska jordgubbar och Riesenkola hade jag med, H bjöd på läcker banankaka och Å hade hemgjord citronpepparkaka (tror jag det var) till oss alla så vi smorde kråset. Lustigt uttryck:)!
 
Det är inte helt lätt att fotografera gruppen numera när två personer är så principfasta och vägrar finnas med på bild även om det bara är i bakgrunden. Man kan ju inte be dem flytta på sig för att få en bild på så många som möjligt. Det blir att jag struntar i gruppbilder och väljer sådana där vi bara är en eller få med. T.ex. som denna i motljus med Foch Å .
Jag vill också vara med på bild och då blir det så naturligt (!) uppställt med M, men vi är glada ändå :).
Härligt att umgås i grupp med samtal om allt mellan himmel och jord från smått till stort, personligt till allmänt och sakta går midsommarsolen ned, denna dag som är årets ljusaste.
Vi fick sällskap av en orädd andmamma med sina två dunbollar. Kanske beroende på att de fick brödbitar av oss:).
Denna bild tog jag efter 21 men tyvärr hamnade skärpan på lövslyet istället för fåglarna. Myggen höll sig undan och bara lite inrökt blev man av grillröken kände jag när jag kom hem senare. Istället lungorna fulla av frisk sjöluft med tallskog och lite kryddig myrdoft. Jag som fortfarande är lite förkyld har begränsat luktsinne men jag kan fylla ut texten ändå:).
 
En bild till på storlommarna lyckades jag få, den bästa hittills med mina 21x zoom och ändå är den inte helt skarp.
Men man ser i alla fall fjäderteckningen. Visst är de fina?
 
Ikväll är det tisdagscafé på Bildmuséet med fin utsikt över älven. Hittills har vi inte kunnat sitta utomhus men just idag borde det finnas chans då himlen ännu är ljust blå och stormolnen i fjärran inte kommit närmare.
 
 
 
 

Stugsnutt

Kategori: Djur och natur.

Några timmar till jag ska iväg till Nydalasjön för att umgås och grilla med vännerna i UMeGänget, om nu inte alla är för förkylda eller har hittat på annat. Jag själv är också förkyld sen i måndags och har en riktigt otäck hosta emellanåt, men rinnsnuvan har gått över. Peppar, peppar! 
 
Vädret är så fint och jag har unnat mig lite solning på bryggan en stund i morse fast jag är lite frusen så det var inte i bikini direkt. Skönt ändå! 
 
Andra som har det skönt är mina kära katter. Kolla hur de njuter!
Framför allt den ena, Desirée. Tusse är lite mer mån om sin värdighet:). Två grannkatter, Felix och Stornos, kommer på besök då och då och stressar honom. De fattar inte att vi bara är sommargäster som inte har den minsta lust att utmana något revir.
 
Ett annat besök hade vi häromdagen då tre änder helt sonika kom vandrandes upp från stranden. De var så orädda att katten blev lite osäker och avvaktade istället för att rusa på dem direkt.
Tur för mig som hann ta ett foto eller ja, tre blev det faktiskt.
 
Det börjar sakteliga blomma allt mer. Lupinerna som kommer från Holmsundsfrö har börjat ta sig fint.
Och se, en katt där också:). Annars är jag lite less på gräset så nu lägger jag ut torra barr som jag räfsat från tomten i hopp om att gräset ska dö och den naturliga tallhedsfloran ska ta över igen. Små tallar, granar, ljung m.m. välkomnas ivrigt men lupinerna, prästkragarna plus en del annat behåller jag gärna på blandtomten.
 
Det här inlägget handlar ju inte om något speciellt utan är mest bilder jag gärna visar. Ett spindelnät är ganska svårt att fotografera men det här är väl inte så tokigt?
Ingen spindel i sikte dock. Nu har mina närmaste grannar kommit och det firas visst midsommar i alla stugor längs vägen, i alla fall de som jag såg när jag körde iväg hit till Ersboda. Massor av bilar överallt men inte så mycket människor än. Min vän är i Stockholm hos släktingar så jag fick äta matjesillunchen ensam idag men ikväll får jag ju träffa lite folk.
 
Ha en skön midsommarhelg var än i Sverige eller världen ni befinner er!
 

Fototriss - Småkryp

Kategori: Djur och natur.

I senaste laget men jag hinner vara med på veckans fotoutmaning. Först idag är jag tillbaka från stugan sen i lördags. Jag väljer ett skönt bad i hemmavärme framför utomhusduschen när det idag regnar och är bara +12-13°.
 
Det var inte helt lätt att finna tre småkryp att fotografera. De riktigt små blir inte bra med min kamera, för dåligt makro, och de snabbt rörliga är också svåra att fånga, men till slut kom de till mig. En spindel på påslakanet när jag skulle morgonbädda, t. ex.
Spindlar i sängen är jag inte speciellt förtjust i men denna bar jag ut i ett glas då han ställde upp som modell :).
 
En hink med aska och vatten lockade till sig denna hyfsat stora skalbagge.
Art okänd. Det är också nästa ännu lite större skalbagge som vilade på altanen.
Häftiga antenner och så snällt att den höll sig stilla tills jag fotograferat färdigt.
 
Fler bidrag på temat Småkryp hittar ni hos Fototriss.
 
 

Hagel i juni

Kategori: Min närmiljö

Det är väl ändå ganska ovanligt med hagelskur i juni, eller? Det var i alla fall vad som hände i veckan, i onsdags närmare bestämt. Först en åskknall med åtföljande häftigt regn som ganska snart övergick i hagel och färgade marken snövit.
Till höger syns strålen från takrännan. Haglet smälte fort men lite låg kvar på presenningen som täcker vår vedhög.
En salig blandning av gammal ved från rivna lador på 60-70-tal, nedhuggna tallar och björkar som aldrig blivit kluvna och en massa ratvirke som går bra att elda även om man måste plocka bort spikar och annan metall ur askan sen. Jag har en dröm om att få bort denna trista vedhög och istället få ordentligt staplad, kluven ved någon annanstans. Då kan man göra denna hörna till en fin uteplats med kvällssol istället. Ja, drömma kan man ju...!
 
Den ena katten hann in innan ovädret och han mådde riktigt gott på sin värmedyna, egentligen min :).
Min andra katt hukade under stugan när åskknallarna dundrade som mest och jag måste locka med räka innan jag fick in henne också.
 
En som inte brydde sig alls utan låg lugnt vid bryggan och väntade på matning var denna gräsandshona utan ungar. Optimist, inte tänkte jag gå ut och ge henne bröd när regnet vräkte ned på detta vis. 
Hon hade dessutom fått redan på morgonen så hon skulle inte ha mer den dagen. Men jag märker att ju mer jag matar desto mer vill de ha. Trist! 
 
Efter ovädret stormade det över sjön ett tag, kyliga nordanvindar som sänkte sommartemperaturen rejält. Den natten var det nästan frost, ca +2-3° bara innan arla morgonsol värmde till mer överkomliga +10-12°. Älvorna var stora den natten och dansade hejvilt över sjön.
Bilden tagen vid ettiden på natten. 
 
Idag har vårt Västerbottens Museum nyinvigts efter ombyggnad och jag var där med min väninna. Mycket att se och uppleva, många människor kände jag igen, en del kände jag också och småpratade lite, en del pratade jag med också som jag inte alls kände. Så kan det bli :)!
 
Trevligt, men när vi tänkte gå en promenad i området behagade himlen att släppa ifrån sig en massa blött igen så det blev till att cykla hem när det värsta var över. Lite våt blev jag ändå. Nu är det dags att återvända till stugan och hoppas på att morgondagen blir så solig och fin som de har lovat i väderprognoserna.
 
Fototriss önskar bilder på småkryp, ett tema som vi också hade i fjol. Då gjorde jag två trissar, minns jag, så jag har nog inga bra småkrypsbilder i arkivet längre. Jag får leta nya motiv och göra en triss lite senare i veckan. Klicka här och här om du vill se fjolårets bidrag.
 
 

Kosläpp

Kategori: Festligt

Nu kommer det långa inlägget om kosläppet eller betessläpp som det egentligen kallas. Ett utmärkt sätt att fira nationaldagen med delar av UMeGänget. Vi träffades mitt i staden och cyklade tillsammans ut till Ulf Johanssons gård i Röbäck där eventet ägde rum i samarbete med Norrmejerier. Dagen till ära bjöds på mjölk och bullar. Jag nöjde mig med bullen då jag slutade dricka mjölk redan 1978 pga magkatarr.
 
Solen sken denna ljuvligt varma 6 juni 2013 och cyklar stod överallt när vi närmade oss. Det var bara att följa strömmen till gården på Svidjevägen. 
Vi sökte oss till platsen där korna skulle släppas ut på baksidan av ladugården. Än så länge var det relativt lugnt så det var lätt att finna en bra plats för fotografering, men snart vällde det in folkmassor, mest barnfamiljer förstås. Ser ni lillflickan närmast, lika blond som jag var som liten och faktiskt varit nästan hela mitt liv. Nu börjar håret sakta mörkna vilket märks mest vintertid, men än inga grå hårstrån!
 
Dörrarna öppnas, tre blåklädda män stiger ut och ser sig omkring och snart kommer kossorna, lite tvekande till en början.
Då hade någon vid staketet ropat att strömmen hade slagits på och massor av barn som hängt över staketet och eltråden släppte taget helt utan att någon fick en stöt. Jag tvivlade lite och sträckte fram mitt finger mot tråden. Nej, ingen ström.....JOO, så small det och stöten fick mig att raskt rycka tillbaka fingret. Huh! Vilken tur att inga barn råkade illa ut. De kunde väl ha talat om att de satte på strömmen.
Lite mera fart på kossorna nu, som synes. Det var inte lätt att fotografera för det blev ganska rörigt men några små skutt lyckades jag i alla fall fånga.
En glad Majros, kanske hon heter. En av våra sju hette så:).
Rosa och Elsa fanns det skyltar på med ordet Grattis! Varför just de grattades vet jag inte men de kanske hade födelsedagen sin:). Kolla svänget på svansen hos henne till vänster!
Fram och tillbaka, lite stångas och lite skutt. Kanske det inte bara var glädje utan också lite oro över den stora folkmassan som tittade på skådespelet.
Bruna kossan med svansen i vädret fick bli sista bilden innan jag lämnade förstaplatsen vid stängslet över till några småflickor och backade bak till mitt gäng.
 
Då var det dags för picknick i det gröna på gräsmattan framför huset.
En viss övervikt av det gula och blå som sig bör denna nationaldag. 
Bättre flaggbild än så här lyckades jag inte ta. Det var ett stort arrangemang med korv- och fikastånd där de bl.a. sålde jordgubbstårta som vi suktade efter men var för långsamma att gå och köpa. Då var den redan slut! Röbäcks hembygdsförening hade informationsbord och Norrmejerier var där, en tipsrunda fanns att gå men vi njöt mest av att bara vara.
 
Efter lunchfika, det medhavda, tittade vi till kossorna på ängen en stund.
De kom i samlad trupp mot oss. Undrar vad de ville? Jag tycker det saftiga gräset skulle locka mer än oss tittare som nu en stund blev kobetittade också. En fin bild av gammal jordbruksbygd bara ca 5 km från centrum av Umeå. Man anar inte att E4:an går ganska nära ängarna.
 
Ett besök i ladugården hann vi också med där de små kalvarna vilade. Visst känner ni nästan hur mjuk hen är?
Jag undrar varför de måste ha dessa blaffiga märken i båda öronen. Räcker det inte med att märka det ena?
 
En liten Ida vill mata den söta kalven. Kanske hon fick en kalvig nospuss på handen sen.
Precis innan vi skulle fara hittade jag också höskullen där barnen fick hoppa i höet. Det älskade jag att göra som barn men vår ladugård var förstås betydligt mindre än denna gigantiska byggnad.
Lycka att få studsa runt i denna go'doftande miljö, bara man nu inte har hösnuva, förstås:). 
 
Vi cyklade sen hem var och en till sitt. Jag mötte en kusin med make på Gamla Bron och stannade för en pratstund. De kom från Gammlia där det mer traditionella nationaldagsfirandet ägde rum. Där har vi varit ett par år tidigare, vi i New Friends och senare UMeGänget. Också trevligt men det var kul med omväxling ute på landsbygden detta år.
 
 

Fototriss - Flytande

Kategori: Miljö, friluftsliv

Jag hade tänkt hoppa över Fototriss denna vecka då jag först nu är hemma, men ämnet "Flytande" var så roligt och passar så bra när jag nu i sommartid bor i stugan vid den lilla sjön.
 
Den aktuellaste bilden är på mor gräsand med sina nio små som tätt tillsammans håller sig flytande.
De är tidiga i år. Hon "bäppar" högt för att varna för alla faror och hålla nyfikna katter borta. De var märkligt ointresserade i år faktiskt.
 
Här plaskar min väninna hejvilt för att hålla sig flytande vid årets första dopp som hände sig redan den 30 maj.
Varmt var det redan då, ca +20-21°. Nu är det någon grad kallare men en jämnare temperatur nedåt. Då, i maj, var det iskallt nere vid fötterna.
 
Till sist är det jag som är ute och flyter i samma lilla Kullasjö :).
Det är mycket lättare att hålla sig flytande numera har jag märkt. Kan det bero på att jag har lite mer fett på kroppen nu än när jag var i 20-årsåldern, eller...? Fast så många kg är det inte:).
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Stugtillvaro

Kategori: Djur och natur.

Redan i fredags flyttade jag ut till stugan med mina katter. Det har varit underbara dagar så jag vill egentligen inte komma hem hit men blomvattning, post m.m. kräver min närvaro med jämna mellanrum. Nu hade jag ju sådan tur att precis innan jag kom till Glassgränd började det regna och det fortgår än två timmar senare, vilket gör att jag slipper vattna växterna utomhus. Det var bara penséerna och en nyinköpt snöflinga som hängde torrt under tak och dem har jag förhoppningsvis räddat nu med vattenkannan.
 
Allt går snabbt denna försommar som redan är sommar och ett sådant tecken är denna lilla grupp.
Hela nio små dunbollar följer henne, den stolta gräsandshonan i Kullasjön. Några av dem mumsar på ett Mariekex jag hade i gömmorna. Det finns många faror för de små, gäddor, katter och rovfåglar (ovanligt vad jag vet där vi är men i Piparbölesjön har de sett havsörn tidigare) så det är roligt att se att alla nio ännu är kvar. 
 
Från handlaren i Hissjö hämtade jag igår gammalt bröd som jag sen matar fiskar och änder med. Det märktes att fiskarna minns att de fick mat vid min brygga ifjol för många var de som simmade runt oss när jag och besökande gick i vattnet för att bada. Men de kom i alla fall inte så nära som ifjol eller året innan då de smakade på mina ben. Det tyckte jag inte om och vidtog åtgärder :). 
 
Här är det kära A som är på väg ut i vattnet för fjärde gången, tror jag.
Jag och hennes mor K jobbade ihop på Dragonen för drygt 30 år sen. Nu är hon högt uppe i skolvärlden och jag, ja, jag vandrar här nere på marken min daglediga tid. Då var jag hennes chef fast vi var också kompisar. Den här årstiden klagar jag inte alls:). När jag arbetade som mest, ständigt stressad och ofta pressad, önskade jag mig innerligt semester mellan 15 maj och 15 september, och det har jag ju fått kan man säga. Fast inte riktigt som jag hade önskat. Frisk vill man ju vara.
 
På diskbänken vandrade små myror omkring, inte många åt gången, men de fortsatte komma trots mina försök till utrotning. Jag har läst någonstans att man ska sätta ut något sött utanför huset för att locka bort dem. Jag gjorde så, en sockerbit i lite vatten, och se vad som hände!
Som de vilda djuren i Afrika samlas myrorna på kvällningen runt vattenhålet eller varför inte jämföra med oss människor som gärna går på pub för att dricka gott. Som ni ser har två redan supit ihjäl sig av sockerlösningen, den tredje i vätskan räddade jag. 
 
En närbild.
Visst ser ni att de tycker drycken är jättegod:)? Till och med lite trängsel där till höger.
 
Vackra dagar och sköna kvällar har vi haft, men igår sent visade sig en aning om kommande regn vilket egentligen är ganska efterlängtat för växtligheten.
I morse kl 6 steg jag upp och satte mig på bron med tidningen en liten stund medan katterna nyfiket nosade runt för att identifiera de andra katterna som passerar vår tomt. De är åretomboendes och vi har hittills mött två av dem, men jag har fått veta att det visst finns fem katter en bit bort. Hoppas, hoppas att de håller sams med mina.
 
Nu längtar jag att glida ner i badkaret och bli riktigt ren, få tvätta håret också innan det är dags för återträffen på golfklubben för oss fjolårsnybörjare. Ska bli kul!
 
 

Lite av varje en försommardag

Kategori: Djur och natur.

Nu är vädret mer i normala banor för den här tiden på året. Idag är den första helt mulna dagen sen den 16 maj då sommaren började här i Umeå. Vi hade rejäla regnskurar i lördags kväll och natt, likaså lite regn igår men inte helmulet som idag. För mig är det riktigt skönt med inomhussysselsättningar, tvätta maskin och för hands, städa undan, packa och planera för kommande stugvistelse och skriva ett blogginlägg, förstås:).
Bilden är från 1 juni, lite molndramatik som förebådade nattens regnskurar.
 
Det är som ett lugn inställer sig för både mig och katterna. Ändå älskar jag solen och värmen och har njutit av dessa härliga sommardagar som jag längtade efter hela fjolårets sommarmånader. Det jämnar liksom ut sig.
Tusse har koll på förbipasserande. Visst är han en vacker katt?
 
Den nybyggda holken togs emot omedelbums. Blåmesparet som försökt bygga bo i den trasiga, eländiga holken som hackspetten förstört och vaktmästaren bristfälligt lagat bytte genast bostad och nu häckar de nöjda en våning lägre.
Grannen snett under bygger ny fin altan medan jag och L har arbetat med växterna i våra respektive trädgårdar de soliga dagarna. Dessutom har jag golfat, orienterat och varit på stugan.
 
Årets första dopp i Kullasjön tog vi redan i maj, jag och min väninna A. Det var varmt i vattnet, ca +20-21° förutom nere vid fötterna där kylan stannat kvar. Vi simmade länge, även jag och golfkompisen V som badade nästa dag också innan turen gick vidare till niohålsbanan i Holmsund.
Jag längtar verkligen att flytta dit även om det är lite svalare nu. Snart!!
 
Jag har som inget speciellt att berätta nu, tycker jag, är nog lite skrivtrött. Men bilder finns. En liten söt spindel mitt i tulpanen.
Vackert rosa tulpaner som sen övergick till att bli helvita. Spännande det här med hur växterna ändrar färg, också beroende på var de finns. Orange vallmo blev gula i min rabatt, men de här tulpanerna inramade av björkspirean har alltid varit brandgula, nu snart överblommade.
En växt eller rättare sagt träd som inte mår bra i år är vårt kära körsbärsträd som jag delar med min granne till höger. Den fick en rejäl smäll i vintras då traktorn knäckte en stor gren och det märks. Nästan kala grenar men lite grönt här och där som visar att den fortfarande är vid liv. En vit körsbärsblomma syns långt uppe i toppen så det blir knappast några bär i år. 
 
För två år sen dignade trädet av mörkröda surkörsbär som än räcker till saft och likör. De är saftiga och goda, bären, det första, det andra men det tredje blir för surt och så där torrt i munnen, som när man smakar häggbär, t.ex. Jag hoppas verkligen trädet, skuggmorellen, överlever för den är så fin (normalt) vid våra entréer.
 
Nu är det dags att laga lunch och sen fortsätta med lite av varje som jag håller på med. Jag önskar er en fin nationaldag. Vi i UMeGänget ska besöka en bonde på Röbäck där det ska vara betessläpp. Hoppas jag får några fina bilder från det evenemanget.
 

Fototriss - Inramad

Kategori: Katter

Veckans tema är inramad. Med tanke på sommarens explosiva inträde här i norr tänker jag genast på en grön inramning. Jag hade inte så gott om tid men gick ut med kameran där jag bor och så här blev det.
 
Här är min kära katt nr 1, Desirée,  inramad av hallonris.
Normalt serverar jag inte maten utomhus, men nu när det varit så varmt en längre tid vill jag se till att hon får i sig vätska.
 
Min kära granne L i färd med trädgårdsarbete inramad av sina grönskande växter. 
Till sist min kära katt nr 2, Tusse, som nästan ramar in överliggaren på staketet.
Han kan konsten att bre ut sig så härligt, liksom bara flyter ut ibland :).
 
Fler bidrag på temat Inramad hittar ni hos Fototriss.