konstbarbro

Efterjulsnö

Kategori: Min närmiljö

Nu har jag varit blogglat några dagar, julledigt kanske man kan kalla det. Som förväntat blev det en skön julafton med släkten. Jag bjuder på en bild av den goda fén som svingar sitt trollspö och gör så att världen blir en bättre plats.

 A, en liten "Ida".


Dagarna som följde vräkte det ned snö i mängder. Då fick jag härlig skott- och sopmotion flera gånger per dag fast snön var lätt som dun.
27 december 2009

När solen visade sig igår blev landskapet så otroligt vackert att jag bara måste ut och fotografera fast fingrarna frös fort i minus 20°.

"Snön lyser vit på taken, endast tomten är vaken."

Lite konst måste vi ha, snö på dörr- och förrådstak fotat underifrån.


Snöhäng som påminner om vispgrädde gillar jag också.

Eller är det ett snömonster som kommer krypande :)?

Fullmånen visade sig igår vid halv tre. Fast det bara gått en dryg vecka sen årets mörkaste dag så upplever jag redan dagen ljusare.


Lust att berätta mer har jag inte utan nu laddar jag för morgondagens nyårsfest med New Friends. Så får vi se vad det nya decenniet för med sig. GOTT NYTT ÅR!

Julaftonsfärdig!

Kategori: Min närmiljö

Inte färdig i betydelsen slutkörd utan klar med mina bestyr. Jag är klädd i rött (inte som tomte), sminkad och friserad med smyckena på ; julklapparna och gravlaxen med sås till är packat och nu väntar jag bara på systerdottern som kommit hem från Västervik där hon fått sitt första riktiga arbete efter lång utbildning. Vi ska byta julklappar men firar tyvärr på olika håll. 

 Jag har ätit en lätt lunch, bara varma mackor varav en med lax på och druckit ett gott julkryddte till. Enda orosmolnet var Tusse som varit ute en stund men precis nu kom han in med blöta dunsnöflingor i pälsen. Tidigare sopade jag altanen och luftade Desirée, bar ut henne en bit och så får hon springa in igen, mer utevistelse blir det inte för henne. När jag ska vara borta till sen kväll vill jag ha katterna inomhus, det känns tryggare så.

Så vad göra när man är så färdig som jag nu är? Jo, blogga, förstås!

Jag åker om ca en timme till min brorsdotters familj där jag bara får vara och umgås med människor i olika åldrar. Den minsta, lilla solstrålen Agnes, 3 år, har tyvärr fått vattkoppor så hon kanske inte är så pigg, men då får hennes storebror Lukas, 5 år, skina desto mer. Det är så skönt att få delta i julgemenskapen utan att ha något egentligt ansvar mer än att hjälpa till där det behövs.

Jag som är en lättstressad person, inte minst pga min brända personal- och arbetslivsmänniska, njuter extra mycket av att slippa ansvar. Det blir min tur den 28 då jag ska bjuda alla sykonbarn med familjer på trerättersmiddag, men dit är det länge än.

Så här vackert var det på julafton ifjol, vid halv elva-tiden.


I år lyser inte solen lika mycket men vi har mycket mer snö och det förskönar verkligen världen. Båda bilderna tagna genom hyfsat rena fönster.


Igår kväll efter 21 tog jag en bild på julgranen på gården.

Tog fotot med hjälp av högt ISO-tal men inget stöd utan bara normal handfattning. Trots oskärpa och kornighet är den ganska mysig, tycker jag. Undrar vad det grönaktiga ljuset i granen är för något? Kanske en tomte med lysande ögon som gömt sig där i väntan på julaftonens uppgifter, eller ett större djur, snömonstret? Ni märker att jag inte har något vettigt för mig :).

Så vill jag önska eventuella läsare en underbar julafton med Kalle Anka och vänner, god mat och gemenskap över alla gränser.


Fototriss - Tillsammans

Kategori: Festligt

Årets sista Fototriss har temat Tillsammans och då tänker jag genast på New Friends, singelföreningen som jag är med i och som arrangerar många olika aktiviteter under året, utflykter, caféträffar, fester m.m. Vi har alltid trevligt tillsammans och jag är så glad åt den gemenskap jag funnit hos dessa härliga människor. New Friends finns över hela Sverige och arrangerar även utlandsresor, flera per år, som alla medlemmar kan delta i, likaså kan man besöka aktiviteter i alla städer som New Friends är etablerade i. Nu gör jag visst lite reklam, tror jag.

Problemet är bara att få tag på alla som syns på bilderna och få okej att publicera dem. Jag har ett reservinlägg med bilder på allt annat än människor om det är någon som ogillar att bli visad, för än har jag inte hunnit med att få tag på alla, utan chansar på att de inte har något emot att vara med.


Här är det full rulle i köket när vi alla (nästan) tillsammans hjälps åt att ordna med all mat som ska fram på buffén.


Här konfereras, ser lite allvarligt ut, men stämningen var god hela festen igenom.


Nu är vi redo för den goda förrätten med sång därtill.

Sen många goda huvudrätter, mera sång, frågetävling, smarrig efterrätt, kaffe och likör, sångtävling, dans och gemenskap ända till två på natten. Festen avslutades med att vi tillsammans diskade och städade lokalen.

Jag vill också önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Fler bilder på temat Tillsammans hittar ni här.Fredagsmys.

Kategori: Katter

Nehej, jag ska inte skriva om familjen som trängs i soffan med OLW-chips, Coca-Cola, pizza eller annat de gör reklam för i TV. Jag ska bara visa bilder på mina go'a katter som är så mycket mer inomhus nu när temperaturen sjunkit drastiskt på några dagar. Inte vill de ut och förfrysa sina tassar, men Tusse måste ut med jämna mellanrum för att kolla om inte det blivit varmare ändå. Längre än till den inglasade balkongen vill han inte även om jag måste öppna en ruta så att han kan spana ut över sitt revir.

Frosten gör fint mönster på glasen.

Annars kan man julmysa lite nära fönstret.

Tomten ser också ut att trivas :).

Desirée väljer korgen!

Hon tittar inte ner för att hon är blyg utan för att slippa bländas av blixten (som jag inte använde den här gången).

Eller så är det kom an som gäller.


Mysa på sängen är nästan det bästa hon vet, inomhus i vintertid, utom att äta gott eller jaga leksaksråtta i en rasande fart så mattorna krullar ihop sig.


Längst är i alla fall Tusse, storebror eller lillebror. Jag vet att det är en timme mellan dem, men vet inte vem som kom först till lilla plyschiglon i mitt burspråksrum på Haga, 9 september 2005.


Jag vill avsluta detta mysinlägg med en vacker ros som jag fick av en väninna när hon kom på min glöggbjudning denna vecka som gått så fort.


Önskar er alla en fin helg!

Äntligen vinter!

Kategori: Min närmiljö

Jag skulle gissa att det är ett väldigt vanligt blogginlägg dessa dagar då hela Sverige har fått snö. Vitt och vacket blev det och dessutom kallt, ner till -19° idag då himlen är helt utan moln. Med mycket kläder på unnade jag mig en skön promenad då varje steg knarrade så snöskönt. Lite bilder blev det också för världen är som ny. Jag har märkligt nog ingen lust att berätta om min vecka utan visar bara bilderna från min närmiljö. Långt gick jag inte med kameran denna dag.


Mitt körsbärsträd med små snöhäng på grenarna.


Dessa små äpplen är oätliga, antar det är därför de hänger kvar. Inte ens skatorna verkar vilja ha dem.


På baksidan av husen gav solen björkstammen ett vackert utseende.


Högre än så här kommer inte solen så här års. Bilden tagen 12.25. Men om mindre än en vecka vänder det. Jag tycker ändå det är fantastiskt att den mörka tiden gått så fort och att ljuset snart börjar återvända.

Fototriss - Glitter

Kategori: Djur och natur.

Denna arla morgon (natt) i väntan på Lucia, ljusets helgon, passar det bra med veckans fotoutmaning, att visa tre bilder på temat glitter. Tyvärr lyckas jag inte få till en enhetlig triss, utan det blir lite jul, lite höst och lite sommar som glittrar på olika sätt.

Den första var lätt att hitta, en lysande ängel jag införskaffat på Rusta i år som hänger på mitt köksfönster. När solen lyser på den glittrar den i regnbågens färger.


Sen var jag tvungen att leta i arkivet efter lite annat glitter, här i form av solen som speglade sig i en bäck när vi var ute i I20-skogen i september och letade kontroller.


En dryg månad före det togs denna bild på en roddtur med min systerdotter i lilla Kullasjön.


Fler foton på temat Glitter hittar ni på Fototriss.

Julpynt

Kategori: Katter

Igår hade vi pysselkväll med New Friends, singelföreningen som jag är med i här i Umeå. Vi har så många trevliga, roliga och intressanta aktiviteter varje månad. Förutom att trivas i gemenskap får jag också lära mig nya saker, som att t.ex. göra julgrupper. Det hade jag aldrig provat på förut när jag var med på första pysselkvällen för ett år sen, en favorit som upprepades igår.

När amaryllisen slår ut blir det förstås finare.

Bild med blixt..

och utan.


Jag gjorde ett fynd idag på Jysk, bara 25kr styck för dessa söta tomtebarn.

Visst är det kul med julförberedelser men ibland blir jag less också och då har jag mest lust att göra som Tusse nedan....

Rulla in sig i en gammal matta och bara lägga av, inte göra ett dyft mer. Det gör jag aldrig för det finns alltid saker att göra, tyvärr ibland men bra för det mesta. Tusse lider förresten kanske inte så mycket för det är skön golvvärme i hallen, men visst ser han lite ledsen ut?

Jag har ju valt att skriva mest trevligheter i denna blogg men ibland önskar jag att jag vågade skriva och berätta en del av det mindre trevliga jag varit med om. Men hur få det intressant och läsvärt, det grunnar jag på. Det började för länge sen, tror det var 1991, då jag bestämde mig för att förändra mitt liv, att jag inte ville ha det som jag hade längre, hittade en massa "lösningar" hos New Age och sen gick allt åt pipan :). Inte på en gång, en del bra hände också, men sakta men säkert löstes min tillvaro upp tills nästan ingenting fanns kvar och inget nytt kom istället förrän många år senare. 

Såg delar av Nobelfesten igår, vilka klänningar !! Missade tyvärr det mesta av talen, hade velat lyssna på några av dem, får se om jag lyckas se reprisen.

Solbrist

Kategori: Katter

Jag läste i dagens tidning att Umeå hade 9,6 soltimmar i november men 102,4 mm regn till skillnad från normala 68 mm. Precis så upplevde jag månaden också, och december fortsätter tyvärr i samma stil, fast hittills har solen visat sig 4 timmar, så det kanske tar sig :). 

Märkligt nog så lider jag inte av solbristen; jag hinner med att göra inomhusarbete, jag kan cykla till affären utan att vara rädd för ishalka (är inte någon vintercyklist normalt) och jag fryser inte. Jag kan låta dörren stå på glänt så mina veliga katter kan stå och nosa/titta ut och inte bestämma sig om de ska gå ut eller stanna inne. Velighet vid dörröppningar är mycket typiskt för katter, det gäller verkligen att ha tålamod.

Visst önskar jag mig en vit jul och visst älskar jag solen när den visar sig, men adventsljus och julpynt lyser upp världen så här års och jag mår bara gott. Glöggkalasens tid har börjat och det är alltid trevligt att bli bortbjuden eller få gäster på besök.

Ännu finns det hopp om att snön ska bädda in vårt julfirande och visst blir landskapet vackrare då.

Bilden är tagen den 22 december ifjol.

Tillbakablick - December

Kategori: Allmänt

Dags för ännu en tillbakablick som deltagare i Bildbloggerians månatliga fotouppgift. December 2008 var alldeles vanlig, inget speciellt hände och ändå var den full av träffar, bjudningar, utflykter med New Friends, alltså en helt vanlig julmånad.

December nuförtiden slaskar mest men den 12 hade vi i alla fall rejält med snö och då tog jag den här bilden. Ljungen är nästan helt täckt så några decimeter snö är det i alla fall.


Varje år bjuder jag alla syskonbarn med familjer på efter- eller förejulmiddag (inte julmat) och ibland passar jag på att be släktens händige man om hjälp med något. Min betongvägg är extremt besvärlig att borra i så det tog lite tid för brorsonen att få ett hål i väggen. Kanske jag började, för jag är mest ljudkänslig, men efter ett tag satt vi alla så här:


När man är liten gör man ju som de stora, mina kära syskonbarnbarn A och L med en bit av sin mamma, min brorsdotter. Så kan det gå till när vi träffas men í år får han vara ledig, tror allt är borrat nu :).

Fler tillbakablickar hittar ni här.

Fototriss - TRISS!

Kategori: Allmänt

Vår uppgift i veckan är att visa tre bilder på temat triss. Jag har nu i en timmes tid gått runt i lägenheten och fotograferat julpynt, men hade fullt schå att lyckas med skärpan. Blixten hjälpte inte och det befintliga ljuset är dåligt, även med hjälp av innebelysning, men så här blev det innan kamerans batteri tog slut :).

Lite adventstämning kanske jag kan ge er.

Min fina adventsljusstake med kristaller, ganska dyr.

Mina små musicerande änglar, superbilliga men söta.


Till sist julkulor från 70-talet. Jag fick lära mig igår att de kallas "pumlor" i vissa dialekter.


Fler Trissbilder hittar ni förstås på Fototriss.

Orden som försvann.

Kategori: Djur och natur.

I flera dagar har det varit stiltje när det gäller att komma på något att skriva om. Varje gång jag försökt formulera mig har där bara varit tomhet och tystnad i min vanligtvis så pratglada hjärna. Visst har det hänt saker i veckan att berätta om men inte förrän nu har det lossnat.

Vi besökte ett gratis genrep på Sångkrafts julkonsert i onsdags, men för mig var det tyvärr en plåga. En trist skolsal, väldigt stor kör som kom nära där vi satt på obekväma skolstolar, för hög volym ibland för min tinnituskänsliga hörsel och så jättehuvudtrycket som drabbar ofta då jag ska sitta still och vara tyst. Det händer hemma också när jag sitter framför TV:n men då kan jag lindra på olika sätt, vilket inte går något vidare i en offentlig lokal. 

Kören sjöng dock väldigt vackert; jag tyckte speciellt mycket om en keltisk sång från 1500-talet. Sen att de flesta stycken de framförde var okända för mig när man har förväntat sig julstämning gjorde mig lite besviken. Efter en timmes sång bjöds på glögg och pepparkakor och trevligt snack med mina NewFriends-vänner vilket blev en bra avrundning fast det bara var halvlek. De som stannade kvar kanske fick höra fler kända sånger.

Så här ser det ut hos mig idag (får hoppas att det inte blir det som är temat för Fototriss på söndag).

Kl halv nio och månen fortfarande uppe (men inte på bild). Lite speglingar från min odiskade disk på diskbänken :) syns då bilden är tagen genom fönstret.

När jag cyklade till Coop Nära på Östra Ersboda för att handla fann jag några fotomotiv på vägen.

En vanlig avloppsbrunn kan dra blickarna till sig.


Björkarna som kantar cykelbanan över Ersbodaängarna har gott om häxkvast, visst är det en slags parasit eller sjukdom? Tilll höger ett litet kolonilottsområde där grönt frodas på sensommaren.

Till vänster en björkdunge som får mig att tänka på mitt ovanliga efternamn.


En avlägsen släkting har släktforskat och kommit fram till att vårt namn valdes av en fiskares son som flyttade någon mil inåt land och tog tjänst som dräng. Jag föreställer mig att han då såg en grupp av träd i form av en fisk som han antog som sitt nya efternamn. Jag heter inte Fisklund :), men något liknande och alla vi som heter så är släkt sen början på 1800-talet då Per Persson bytte namn och 1826 gifte sig med sin Maja Greta, skaffade ett hemman och påbörjade vår släkt.

Så kan tankarna gå på cykelturen till affären. Ha en trevlig helg.