konstbarbro

Blåbär

Kategori: Djur och natur.

Äntligen är det bärtider, både nöje och också lite stress. Det är ovanligt tidigt för blåbär som de har varnat för att det skulle vara brist på i år. I måndags fick jag med en väninna till ett ställe där det fanns bra med bär ifjol, vilket vi upptäckte när vi orienterade, jag o S, men just då hade jag inte tid att plocka.

Det visade sig finnas ännu mera bär i år och vi fick en skön plockarstund i skogen. Där blåste så myggen kom aldrig fram och bären växte i en bergssluttning vilket gjorde att det var hyfsat behagligt att plocka för hands. En öppen fin skog att vistas i och här är A-C i färd med att fylla sina små turkisk yoghurt-hinkar.

Bären var stora och fina och trots dubbla pauser med mackor och gofika orkade vi inte ta hem så många som vi skulle velat, men nöjda med skörden var vi ändå.
Härligt när riset är så fullt med nyttiga antioxidantfyllda blå bär:)!

Egentligen var det meningen att vi skulle leta hjortron men blåbären stoppade oss. Till slut gick vi ändå vidare till myren som jag också upptäckt tidigare vid orientering (man hittar mycket då, inte bara kontroller:)) men där fanns enbart några få nästan övermogna bär. Däremot en massa kart av tranbär som passar att plocka i höst när frosten nupit dem.

Här är jag igen.

Jag börjar bli en vanlig bloggare som har med bilder på mig själv i nästan varje inlägg. Rackarns, så var det inte alls tänkt:). Min turkos outfit har många år på nacken men byxorna i stretch är ljuvligt sköna och passar så bra i skogen. När jag kom hem fanns där blåbärsfläckar både bak och på knäna men med såpa på torrt tyg fick jag bort det mesta.

Jag ville skriva om Norge men orden finns liksom inte. När jag kom till stugan efter förra inlägget och såg Rapport fick jag dåligt samvete att jag inte skrivit om det i bloggen men sanningen är att jag inte greppat det hela förrän på söndagkvällen.

Det fasansfulla hände när vi hade vår fest i fredags, då såg ingen på TV eller lyssnade på radio. På lördagen läste jag lite om det i VK, vår lokaltidning, men förstod nog inte omfattningen eller allvaret. Samma kväll skulle jag titta på Rapport men då åskade det så jag vågade inte ha på TV:n och på söndagar läser jag inga nya tidningar.

Nu följer jag med i VK och på Rapport och mår lika dåligt som alla andra, inte som de som drabbats nära självklart, men vi som förstår och ändå inte riktigt kan fatta hur en ensam person kan åstadkomma något så fruktansvärt tragiskt hemskt.

Nej, jag passar inte att skriva mer om detta utan att må ännu sämre. Som de skickliga talarna säger måste vi fokusera på att sprida det goda istället så kärleken ökar i vår värld:).

Som avslutning på dagens blogg visar jag en vacker nattlig vy från stugan kl 3.22 i natt när katten skulle in eller ut.

Jag får önska er alla en trevlig helg med fokus på allt gott som finns i vår värld.

Stugfest och annat

Kategori: Festligt

Jag börjar med annat, nämligen bärplockningen jag berättade om sist. En bild på de ljuvliga bären vill jag visa.

Visst är de vackra? En annan som gillar dem kom flygande med lågt mullrande motor som en minimotorbåt ungefär och landade precis där han inte skulle.

En grönskimrande guldbagge, ganska stor som synes. Jag vågade inte peta bort den med fingrarna utan tog en liten gren till hjälp då jag inte kände för att dela bären med någon:).

Festen i fredags blev lyckad och jag tog knappt några bilder alls. Vi hade fantastisk tur med vädret, förutom nordostvinden som ibland fläktade väl mycket, men 23° och sol på det värmde tillräckligt. Efter go'fikat som jag skulle bjuda på men som utökades med en läcker rabarberpaj och hemgjord glass från O var vi några som hoppade i sjön efter en stund på stora bryggan.

O visade sig också ha med en egen kajak!!! som blåstes upp. En sådan har jag aldrig sett förut. Han försvann raskt ut på vattnet där han fick sällskap av en kanadensare.

Kanadensare har jag paddlat många gånger, mest i Öreälven mellan Agnäs och Bjurholm, men nu var det många år sedan. Att paddla kajak är något jag har velat prova på länge men jag har varit så rädd för att välta då jag tycker att de ser lite rangliga ut. O övertygade mig om att denna uppblåsbara var helt säker så jag vågade kliva i.

Och se, det gick bra. Så härligt det kändes och även om paddeltekniken inte riktigt flöt på så njöt jag verkligen av stunden.

Visst kändes det efter en stund i armarna att man är ovan att hålla upp dem någon längre stund. Men så roligt att äntligen få prova på:).

Sen fortsatte dagen med invigning av den nya grillen som jag tillbringat en hel kväll med att skruva ihop följandes instruktionen slaviskt. En stark kvinna, H, fixade det jag inte lyckats med, att med styrka fästa två pinnar (hittar inget bättre ord) i grillen så gallret hade något att vila på. Gott blev det med grön sparris, halloumi och lax vilket var vad jag åt samt hemgjord färskpotatissallad med soltorkade tomater m.m. Alla fick ta med egen mat till middagen men det löste sig ändå för de som egentligen inte tänkt stanna så länge.

Lite sång och klurigheter hanns med, en skön promenad i kvällssolens sken samt hårda matcher i kubb och kasta prick/ring. Det sista var svårt men vi hade några talanger även i vårt lag:).

Sen bjöd H på en ljuvligt god banankaka till efterrätt och jag ska snart äta den sista biten till mitt te idag för det blev som tur var över litegrann i fredags. Vi var nio NF:are som umgicks från tvåtiden till tio-elva på kvällen. Sommarens första måne, gul och halv syntes på himlen och en liten padda klev klumpigt över vägen när jag följde L som var sist kvar till bilen.

När jag hade plockat undan och varvat ned var det midnatt och då visade termometern på 20°, absolut underbart skönt. På lördag efter två dopp och utstädning av mig kom brodern med sin väninnna L och jag for hem. Ytterligare lite senare kom blixt, dunder och efterlängtat men häftigt regn så nu trivs växterna och naturen bra igen.

Vi fick en impuls idag, en vän och jag, tog bilen för att kolla ett kantarellställe och javisst, nog har de poppat upp även om de naturligtvis är små ännu. Några gulingar ligger nu på mitt bord i väntan på rensning. Kanske det även blir kantarelltoast ikväll, mmm:).

Stugditten

Kategori: Min närmiljö

Nästa inlägg kanske blir stugdatten:) när inspirationen till rubriker tryter och ingen röd tråd finns bland bilder och text.

Idag for jag tidigt till mitt åkerbärsställe sen ca 25 år tillbaka och fastän det växt upp sly som täcker mer och mer av åkerbärsriset så blev jag inte besviken i år heller. Det blev drygt 7 dl, inte mycket men för mig räcker det med dessa exklusiva härligt välsmakande bär. Jag får hoppas att jag kan fylla frysen med andra, mer vanliga, bär istället.

Inte så många mygg men däremot hästbroms fanns runt omkring mig där jag plockade och ett och annat bett fick jag på handen, men så smällde jag ihjäl några också så det kanske går jämt upp.

I köksfönstret fann jag en vacker fluga igår, vet inte dess namn. Någon som kan?

Grönblåskimrande med rödorange bak, läckert! Då, när jag tog kortet, hade jag inte putsat fönstret men sent igår kväll fick jag ett ryck och nu är i alla fall tre fönster rena:).

Vackert är det ute när man öppnar dörren för katt som nu lärt sig banka på dörren, hur hon nu lyckades med det. Jag blev riktigt förvånad, tänkte  -Vem kommer så tidigt (före sex), men så var det bara lilla Desirée:).

Det ångar om sjön när temperaturen i luften är lägre än vattnet men någon timme till så har solen hunnit ifatt.

Den röda näckrosen får jag aldrig nog av så här kommer en bild till på en av dess blommor, denna ovanligt blekrosa. Undrar vad som gör virvlarna på vattnet?

I tisdags hade jag en vän på besök och vi blev då vittne till hur gäddan som lyckats fånga en silverskimrande mört långsamt svalde den hel. Det såg riktigt tungt ut och den stod på grunt vatten precis bredvid bryggan. Nästan så vi kunnat fånga den men det vill jag ju inte. Roligt med lite dramatik så nära i verkligheten till skillnad från alla mordhistorier som i sommartid sänds i nästan alla TV-kanaler. Finns det inget annat???

När jag kom hem lyste min ovanligt färgade Verbena så fint mot husväggen.

Nu har jag vattnat med nässelvatten som luktar skunk men som lär ska vara jättebra näring för växterna och gjort det mesta av mina hemmaärenden.

I morgon har jag nämligen bjudit mina New Friends-vänner till stugan. Jag har nu fixat sånger och lite klurigheter till gänget om inte solen gör att det räcker med att bara vara ute. Spel finns förstås, kubb och krocket m.m. men tomten är ojämn så det blir en liten utmaning.

Veckans väderprognoser har sett illavarslande ut men just idag lovar yr.no +26° och sol inför morgondagen. Hoppas att det stämmer för då kan det bli en härlig dag i gemenskap vid lilla Kullasjön. Den badar jag i varje dag flera gånger. Nu är det mycket behagligt i vattnet för hela sjön är uppvärmd, inte bara ytvattnet.

Till er andra önskar jag en trevlig helg. Kom gärna och hälsa på en annan dag om du/ni har vägarna förbi.

Norrbyskär

Kategori: Resor och utflykter

Här kommer ett jättekort inlägg om gårdagens fantastiskt trevliga utflykt (kanske lite frånsett vädret även om det i alla fall knappt regnade på oss). Kort för att jag faktiskt bara tog 19 bilder på hela dagen vilket nog är rekord för min del, i alla fall på en resa eller utflykt:). Dessutom vill jag så fort som möjligt komma ut till stugan igen nu då jag inte varit där på flera dagar.

En av deltagarna hade så läckra solglasögon som reflekterade gruppen (9p) där vi väntade på färjan över.

Extra kul är att det faktiskt blev tre av mig, fotografen:).

Vid vår vandring på ön fann jag dessa vackra ax vid vattnet.

I vattnet simmade tre bergandhonor med massor av småttingar i släp, så söta.

Hungern drev oss att besöka Norrbyskärs Värdshus redan före tolv och vi fick välja massor av gott ur en alldeles fräsch skärgårdsbuffé. Mycket fisk alltså, vilket ju passar mig så bra:). Här är det B som stiger in i herrgården/värdshuset.

Efter vår måltid promenerade vi runt bland de vackra arkitektritade villorna på ön och slog oss ned för vila och samtal där vägen tog slut.

Målningsarbete pågår även där, som synes, i lite större format än i vår stuga. Vid denna utessession bestämdes också att nästa träff blir ute hos mig på stugan kommande fredag.

Efter vårt öbesök fortsatte vi igår till H som har sin stuga en bit bort på fastlandet vackert belägen vid en havsvik. Där bjöds på en fikabuffé med mängder av godsaker samt roliga tävlingar och till slut hejande på Sveriges fotbollstjejer i TV som till allas glädje vann matchen, alltså fick brons om jag nu har förstått det rätt. Jag var bland dem som inte tittade så mycket men hörde de andras entusiasm när målen gjordes:).

Klabböle Energicentrum

Kategori: Resor och utflykter

Jag har tidigare lovat ett inlägg om cykelutflykten till Klabböle och nu tar jag mig tid, en stilla fredagkväll. Det var söndagen den 3 juli vi träffades på kajen som vi brukar, 6 NF-are, och cyklade tillsammans Strandpromenaden och Häradsvägen längs älvlandskapet till Backens Kyrka och sen vidare längs älven till Norvarpsbron, den hängande, gungande gång- och cykelbro som leder över forsande älv till Klabböle Energicentrum. Där anslöt sig ytterligare två medlemmar av vår singelförening. Starka vindar men mest medvind, tror jag, för det gick lätt att cykla, faktiskt både dit och hem.

Vi slog oss ned utomhus för fikalunch, en del hade matsäck med, en del köpte sig västerbottensostpaj (den finns banne mig överallt numera:)), hamburgare eller kladdkakor. Själv hade jag lunchmackor med, samt min hemgjorda körsbärssaft, men köpte en läcker morotskaka till efterrätt.

Sen var det dags för visning av kraftverket som erbjuds varje heltimme hur liten gruppen än är. Vi blev totalt ganska många så guiden fick dela upp oss i mindre grupper vid ett tillfälle. Här är Umeås första vattenkraftverk som togs i besittning 1899.

Guiden till höger är på gång att samla gruppen.

En vacker gatlykta från den tiden finns utanför.

Det var inte Umeås första kraftverk, bara vatten..., för det fanns redan ett ångkraftverk inne i stadens centrum.

Verksamheten upphörde 1958 och där finns skrivet i en loggbok när det stängs ner. "Nu stänger jag för sista gången" skriver en ansvarig anställd och det måste varit oerhört vemodigt att stänga och gå därifrån för att aldrig komma igen. Jag vet hur det känns för det företag där jag hade arbetat i tolv år gick i konkurs och jag var med bland dem som stängde och aldrig kom tillbaka :(.

Guiden berättar och visar på en skiss hur det fungerade.

Liksom barnen vill jag också röra och pröva på vilket ni får se senare.

Maskinerna var fina och välputsade men inte kommer jag ihåg vad de användes till.

I ett rum innanför fanns en verkstad full av verktyg och elektriska maskiner, kanske denna kom därifrån.

Dessa ger mig lite lust att inreda på liknande vis. Jag tycker de (kugghjulen?) är läckra.

En massa mätare pryddes av en krusidullkupad tvåfaslampa längst upp som verkligen inte såg ut att höra till utan hade passat bättre hemma hos någon i ett sovrum, tycker jag, men enligt guiden hörde den dit.

Jag får sån lust att röra och se vad som händer men det vågar jag förstås inte. Jag gör som barnen tidigare istället, nöjer mig med att veva.

Sen var det dags att gå nedför smala, branta trappsteg till turbinerna under jord, eller rättare sagt 7-8 meter under vattenytan. Kallt och av fukt drypande väggar gav en lite kuslig känsla, men tankar om att vi var där frivilligt och när vi ville kunde gå upp igen gjorde mig trygg.

Guidens berättelser om hur de som arbetade där kunde tvingas dyka ner när proppen frusit på vintern och för hands hacka bort isen var riktigt ruggiga.

Här beundrar H turbinen.

Om ni undrar varför jag har så få bilder på deltagarna i utflykten beror det på att inte alla gillar att vara med på bild och det måste jag respektera. När jag då har gruppbilder och den eller de personerna råkar finnas med så måste jag helt enkelt avstå från att ta med dem här på bloggen. Så är det bara, tyvärr!

Väl uppe i dagsljus igen såg jag denna fina telefon på väggen, flyttad av någon anledning som synes.

Hit kom samtalen från stadens olika företag när de behövde extra el och då fixade Klabböle Vattenkraftverk det:).

Hela Energicentrum är väl värt ett besök, eller flera, inte bara för att fika utan man kan gå runt och titta på utställningar, prova på allt möjligt inom el, magnetism och annat roligt rörelsebetonat eller bara njuta av forsen och den fina naturen runt omkring. Jag försökte få syn på den sällsynta forsärlan som enligt traktens kände ornitolog CO skulle häcka här men jag lyckades inte. Däremot fick jag se en ensam skäggdopping putsa sina fjädrar i ett stilla vatten en bit bort. En ny art för mig i år, alltid lika roligt.

I morgon är det dags för ännu en NF-utflykt. Vi ska nämligen besöka Norrbyskär. Hoppas vi får bra väder. Jag önskar er också en härlig helg hemmavid eller på utflykt som vi:).

Härliga måndag

Kategori: Resor och utflykter

Måndagen var redan planerad, en dagsutflykt med tjejgänget till Tavelsjötrakten, men så tillkom lite extraarbete för de andra stugägarna ville bo i stugan några dagar. Raskt packa ihop, ge plats för deras mat i kyl o frys, deras kläder i garderoben och plocka undan egna prylar som drällde lite här och var. Eftersom besöket skulle vara mer än en natt ville jag också ta hem katterna men det fick vänta till efter utflykten.

Jag valde att ta cykeln till Hissjö, min barndoms skolby, och utanför affären invänta två bilar från stan. Vi blev totalt 8 kvinnor som är eller har varit med i New Friends. Så här såg utsikten ut från min väntplats.

Fint, eller hur, men också ganska crazy med alla plastmashmallows som pryder (?) åkrarna. Tänk om det istället varit vackra hässjor fulla med nyslaget hö. Nostalgi!

Efter någon mil ytterligare efter väg 363 kom vi till Blå Eld i Tavelsjö, en mysig trädgårdsaffär full av läckra prylar.

Vad sägs om dessa trädmonster?

Kanske inte något man vill se varje dag i sin trädgård men just denna dag gillade jag dem:). Jag fastnade för en liggande ängel/cupido i sten men kände mig inte riktigt stadd vid kassa. Det fick bli en fin blårostad vas i metall för 49 kr som nu pryder min altan fylld med prästkragar, algeriska sockblommor och en brinnande kärlek.

Ute på en brygga erbjuds vi att ta en fikapaus tillsammans med en kopia av Tavelsjöodjuret:) men vinden avskräckte.

Hungriga var vi dock så vi fortsatte till Sundlingska gården där det fanns många lunchrätter att välja bland. Några av oss valde pastan med kräftstjärtar som var kryddad med saffran. Gott, men jag saknade grönsakerna. På gården finns möjlighet till olika fritidsaktiviteter, bl.a. minigolf, men vi nöjde oss idag med en matpaus.

Nedanför gården en härlig sandstrand som nog lockat om det inte just denna måndag blåst hårt över vattnet med mellangrå moln på himlen. Jag bara måste gå ned till vattnet ändå och ut på flytbryggan.

Här ser ju himlen riktigt fin ut men det var inte så jag mindes det?

Vi åkte i alla fall vidare, eller rättare sagt tillbaka en bit innan vi svängde av till höger in på vägen mot Brännland. En liten gul byaskylt med namnet Östansjö fick oss lite senare att svänga igen till huset med den fantastiskt vackra trädgården, en liten plantskola och stora jordgubbsodlingar för oss självplockare. Först gick vi runt i trädgården och beundrade alla fina växter, både perenner och ettåringar blandade med roliga dekorationer, några säkert inköpta hos Blå Eld.

Pioner har jag inga själv men åh, så vackra de är.

Där fanns också den underbart vackra blå bergsvallmon som jag vill ha men den bilden fungerade inte att föra över till datorn. Min kamera håller nämligen på att gå sönder så enstaka bilder försvinner, tyvärr, även om jag kan se dem på kamerans display.

Värden, både boende och trädgårdsmästare, dök upp och besvarade våra frågor innan han fortsatte visningen av alla växter som är till salu. Plötsligt rann något över vägen och han blev alldeles hänförd för det är verkligen inte vanligt att få se en vessla, dessutom en vessla med en stor sork i munnen. Häftigt!

Vi fick sen smaka på smulgubbar, en korsning mellan jordgubbe och smultron.

Hyfsat goda var de men jag tycker nog att både jordgubbar och smultron smakar bättre var för sig så inte ger dessa bär någon ytterligare smaksensation.

Utsikten från växthuset är magnifik. 

Vandringen bland alla härliga perenner ökade vårt habegär och många fina växter grävdes upp för flytt hem till våra uteplatser, balkonger och kolonilotter.
Efter inköpen var det dags för jordgubbsplockning i ölkartonger. Där fanns söta Kent, Hanjong (tror de hette ung. så) med lite starkare smak och Sefyr mittemellan. Jag plockade mest av Kent:).

Här skulle jag avsluta med en härlig gruppbild framför fulla jordgubbskartonger men just den bilden vägrar datorn också ta med. Istället får ni nöja er med mig:(.

En härlig måndag som sagt och när jag återkom till stugan sken solen och termometern visade +27° i skuggan. Då var det lite tungt att samla ihop katterna och åka hem till Ersboda där det i köket också var lika varmt. Suck!

Efter gårdagens efterlängtade regn är det nu betydligt svalare utomhus men kökstemperaturen har bara sjunkit 3°. Jag vet inte än när jag ska återvända till stugan. När jag kollade yr.no ikväll visade de regn alldeles för många dagar i sträck för att det ska vara roligt att bo därute. Hoppas att den prognosen är felaktig för jag längtar redan tillbaka.

Vännäsfest

Kategori: Festligt

I helgen pågår Vännäsdagarna och vi var några NF:are som besökte två av våra vänner som bor i Vännäs (passande namn). Temperaturen låg kring 26-27° men som tur var fanns det moln och slöjor som dämpade solens hetta. Annars hade det nog varit i det närmaste olidligt att länge gå runt bland alla marknadsstånd. Nu var det bara roligt och tidigt öppnade jag min börs då en försäljare ropade 100:- för alla väskor och jag inte kunde välja en så det blev två nya väskor. Mitt inköp smittade så även flera andra i sällskapet inhandlade en eller två.

Ibland går man bara omkring bland varorna som erbjuds och har inte minsta lust att köpa något men jag vet av erfarenhet att bara man börjar så går det sen av bara farten:). Så det blev en ekologisk bambuhandduk med väldoftande aprikostvål för totalt 75 kronor, sen två ljuvliga massagebollar eller vad man nu ska ha dem till för 20 kr styck, ett par thailändska massageflipflops för 60 och ljuvligt goda samiska glödkakor, fyra för 100. Mycket fick jag för ganska lite pengar.

Här ser ni mig i I:s trädgård med mina nya inköp.

Boll nr 2 försvann ovan bild, tyvärr.

Efter marknadsvandringen då vi även hann smaka på godsaker som ungersk langos med skaldjursfyllning och friterad camembert med hjortronsylt från Rusksele samt några somaliska grönsaksplättar med sting i (bara jag, två för tio:)) gick vi hem till I som bor i Vännäs sen 8 år med sina två söner, varav en är trummis och dödsmetallrockare.

Hennes trädgård är så vacker och jag gick runt och fotograferade bland växter och installationer. En vacker pion, ett spännande blå klot på topppen av en pyramidpelare.


Speglat i klotet ser man mig, fotografen, framför dammen samt hus och trädgård i den gassande sommarsolen. Det är alltid bra väder på Vännäsdagarna enligt I, bara en enda gång har vädret svikit marknaden på många år ( jag har glömt hur många).

Här kommer värdinnan med läskande bål.

Svensk sommar när den är som bäst ska tillbringas med vänner och gärna i en vacker trädgård med porlande vatten, glatt badande fåglar som dock rör sig för fort för att jag ska kunna fånga dem på bild och härligt saftigt grönt gräs att gå barfota i.

I med A och F, tidigare medlemmar av New Friends som har funnit varandra.

Vi hjälptes åt att förbereda maten och grillningen. Jag var trött och gjorde inte mycket men fick vara med ändå:).

Efter maten en väskparad med alla våra nyinköpta väskor.

Nedan även med de gåvor A o F kom med till värdinnorna.

Bilderna är lite suddiga men glada så jag vill gärna ha med dem. A som går först är nyinflyttad Vännäsbo och vi fick också en liten visning av hennes fina hus något kvarter bort. Det var mycket större än jag förväntat mig av 81 m² men det berodde visst på övervåningens snedtak som gör att golvytan då räknas till biyta. Alltid lär man sig något nytt!

Festen fortsatte men för mig var det dags att åka hem vid åttatiden till mina väntande katter. Desirée satt och tittade mot vägen när jag kom, lite surt avvaktande men med godis och en räka kunde jag beveka henne att komma in för någon timmas nattsömn. Redan kl ett ville hon ut igen och så in vid halv tre då hon i sin iver att få gå ut nästan direkt höll på att riva ned några blomkrukor. Den chocken, jag räddade henne då hon hängde med utspärrade klor mellan ett litet bord och fönsterbrädan, gjorde att hon faktiskt lugnade ner sig och sov inne till arla morgon vid sextiden.

Även idag när jag åkte in till stan såg hon så förebrående på mig. Hon vill tydligen ha mitt sällskap och då jag även i morgon ska vara borta mest hela dagen vill jag nu fort återvända till stugan och vara hemma med dem idag. Dessutom får jag besök av en bekant som var min arbetskamrat på Esso Motor Hotel på 70-talet och som nu också har stuga eller kanske helårsbostad en bit bort. 

Ha det så gott tills vi hörs igen. Brorsan skulle kanske komma upp i veckan men säker är man ju aldrig. Hur som helst måste jag ändå hit och vattna med jämna mellanrum och då passar jag nog på att blogga igen.

Kattkottmöte

Kategori: Djur och natur.

Nehej, inte blev det som jag tänkt, en lugn bloggarhelg i hemmet. Brodern kom inte som han sagt så jag fick kitta fönstret själv. Jag fick till det men så vackert blev det kanske inte. För att vara första gången så kanske det duger:). Nu är jag bara hemma på snabbvisit igen.

Mina växter mår superbra trots torkan. Jag slangvattnade i onsdags fm och det räckte ända till idag fast här varit en tropisk natt enligt min granne. Dagarna är så ljuvliga och jag vill bara vara vid min härliga sjö som svalkar så skönt när man glider omkring i vattnet. Det närmaste vi människor kommer känskan av att flyga som fåglarna är väl just när vi badar, simmar och flyter omkring. En härligt svävande känsla speciellt när vattnet är behagligt varmt som nu, ca 23-24°.

I onsdags fick vi ett celebert besök, en liten igelkott kom vandrande över tomten, stannade upp och vädrade intresserat. Sakta sökte den sig fram till lite kattmat som fanns utomhus och där lät den sig väl smaka tills Tusse tyckte det räckte. Vi hade igelkottar på stugan för länge sen men nu har vi inte sett någon på minst 15 år.

Dessa bilder tog jag dagen efter då den återkom när även Desirée råkade vara i närheten.

Hon hade fått lite räkrom som hon är mycket förtjust i. Nyfiket betraktade de varandra, Desirée avvaktande, kotte nosande sig fram, månne det var rommen som lockade.

En liten puss, nästan:).

Vid närkontakten studsade Desirée bakåt så igelkotten fick ensamrätt till delikatessen på fatet. Men efter en slick valde den att gå tillbaka till kattfodret som tydligen smakade bättre, så Desirée fick behålla sina goda räkägg.

Tänderna ser riktigt vassa ut och det är klart de behövs när torrfodret ska bitas itu. Sen detta frosseri har jag tyvärr inte sett igelkotten men jag hoppas få mata den ett tag till. Jag ska pröva med lite mjuk kattmat som mina katter ändå inte är så förtjusta i.

Nu ska jag ta en liten bloggpaus men sen kommer ytterligare ett inlägg om gårdagens trevligheter.

Stugmorgon

Kategori: Djur och natur.

Det finns mycket att blogga om nu, bl.a. en härlig NF-utflykt till Klabböle Energicentrum i söndags men som vanligt är jag bara hemma en kort stund för att vattna m.m. Det börjar visst bli lite tjatigt om mina hemmasnabbvisiter. Men till helgen får jag kanske en längre tid här om min bror kommer som han har sagt och då finns det säkert tid att blogga mera.

Nu lite bilder från stuglivet en rätt så vanlig julimorgon. Katterna vill ut tidigt och då får jag chans att se hur vackert det är innan solen gått upp helt.

Klockan är kvart i tre och dagen blev inte så solig, mest bara slöjmoln som dolde solens varmaste strålar. Men idag (och igår) är himlen molnfri.

En stunds sömn och några timmar senare inbjuder sjön verkligen till ett morgondopp.

Nu har klockan hunnit bli närmare åtta. Efter att ha gett katterna sin dagliga dos tonfiskspecial och ätit egen frukost, fil el yoghurt med bär och flingor, är det dags att ge fiskarna lite mat.

Mörten äter ivrigt vad jag än slänger i (utom grönt, det hamnar på komposten) men där finns en som vill ha en munsbit av dem också.

Visst ser ni gäddan som lurar bland näckrosorna. Ibland ligger den också under bryggan och plötsligt skjuter den fram från helt stillastående och skapar oro i mörtleden.

Den rosa näckrosen slog ut igår och här kommer en ovanvattenbild av den.

Så nu har vi både gula, vita och rödrosa näckrosor i vår lilla sjö.

Hoppas ni har det lika gott som jag. Nu ska jag iväg och ta ett försenat morgondopp men vi hörs kanske mer till helgen:).

Blomsterprakt

Kategori: Djur och natur.

En liten hälsning från jättetrötta mig. Kanske har jag fått för mycket frisk luft av alla sjö- och havsvindar vinande runt mig eller kanske det är alla ljuvliga simturer i lilla sjön som sugit musten ur mig. Troligare är nog att jag helt enkelt har lite för mycket att göra utan någon att dela arbetet med. Lite gränslöst blir det allt för på stugan finns hur mycket som helst att ta itu med och även här på Ersboda behövs mina händer. Min hjärna är så alert när den hittar på jobb åt mig och resten av mig vill ju gärna göra en insats, men vila behövs. Jag önskar ibland att jag hade en slöare hjärna men det kanske man inte ska önska sig. Den är ju rolig att ha med sig också.

Nåväl, några bilder på fina blommor kan jag ge er idag innan jag parkerar min trötta lekamen framför tv:n i hopp om att där ska bjudas på någon bra film. Detta är en av min grannes vackra vallmoknoppar. Se så fullt av kronblad som trängs därinne och nu vill ut i friheten.

Utslagen är den vackert laxrosa med svarta inslag, en riktig snygging:).

Jag har fått frön från fjolårets kapsel och de är nu ca 2 cm höga.

Fina är också irisarna i min blomsterbrunn som omringar syrenen som jag stammat upp själv. Kanske den också blommar nästa år så det då blir ännu mer praktfullt färgstarkt.

Två irisar planterade min bror på stugan för några år sen, de kom från hans trädgård någon mil söder om Örnsköldsvik. Hur mycket jag än sköter om dem där blir de mindre än hälften så stora som här på Ersboda där jordmånen tydligen är helt rätt. Här trivs de och förmerar sig.

Det har varit badväder i veckan och sjön har fyllts av glada badande människor. Den finaste badblomman är A på sin upponedvända plastsköldpadda.
 
Tillsammans med sin mor K besökte hon mig i torsdags. Samtidigt kom familjen E, min brorsdotter med förkyld make och badglada barn, så jag hade livat mest hela dagen.

Jag fann en film på TV8 ikväll, "Ett rop på frihet" som handlar om apartheid i Sydafrika. Nu är första pausen då jag försöker hinna färdigt mitt skrivande. Hann inte, behövdes två pauser:).

Ha en fortsatt trevlig helg, kära läsare!