konstbarbro

Mycket nu

Kategori: Djur och natur.

Ja, det är mycket nu. Kom ni ihåg vem som myntade det uttrycket? Jag tror det var någon i Lorry, men är inte säker. Jag har påbörjat och snart avslutat en kurs för att ta Grönt Kort i golf, jag och Sofie har börjat med vår sommarorientering, vi har haft planeringscafé och lite turbulens i föreningen, vilket löste sig till det bästa, verkar det som, och så ska man hinna blogga också:).

Dessutom vill jag nu vara mer och mer i stugan också vilket jag lyckades med både fredag och lördag i helgen då vädret var sommarljuvligt. En stor fågel levde om på tomten. Grannen tycker inte om att den har anfallit en stor tall vid deras stuga och borrat hål i den.

Jag tycker spillkråkan är helläcker med sin ljudliga närvaro och den knallröda hjässan vilket inte riktigt syns på bilden. Men jag förstår grannarnas oro. Spillkråkefrugan kröp in i hålet och försvann helt så där finns nog ägg som ruvas. Hur klarar jättetallen det angreppet, att bli urgröpt i mitten så där??

En fågel som inte oroar är lilla sädesärlan som är ganska så orädd även om den inte direkt gillade min kameranärvaro.

Det är så fint nu med allt som grönskar och slår ut. Bara synd att isvindarna återkom så att sommarvärmen försvann. Löven fortsätter ändå att spricka ut och blommorna blir alltmer färggranna.

Undrar när man får ta första doppet i år?

Bakom huset här på Glassgränd har den jättestora snöhögen krympt till en liten grustäckt snögroda.

Visst ser ni att den ler, den rackaren? Jag tog bilden igår och än idag ler den men i morgon gissar jag att både snö och leende är borta:). Ifjol försvann visst snöhögen den 21 maj enligt min granne men i år är allt senare.

Jag var också kattvakt i helgen och för det (och en tidigare gång) fick jag denna fantastiskt fina gåva.

Är det någon mer än jag som gillar frukt och choklad? Kom förbi och smaka:)!

I morgon ska vi fortsätta slå på golfbollar. Det känns i ryggslutet hur roligt det än är. Senare på kvällen ska jag träffa flera väninnor jag känt länge, men kanske inte träffat alla så ofta de senaste åren, för att äta god japansk mat på restaurang Sagami.

Fototriss - Somrigt

Kategori: Festligt

Känslan är verkligen den rätta för fototrissens tema denna vecka, "Somrigt". Ute lyser solen, träden och gräsmattorna skiftar allt mer i grönt och temperaturen sen i torsdags har varit behaglig kring +20°. Det är också tävling och man kan vinna presentkort från Coolstuff, klicka här om du vill veta mer,  http://www.coolstuff.se/tag/Sommar .


Jag var ute på stugan igår och njöt av fågelbesök; en spillkråka, en sädesärla med vippande stjärt och en orädd större hackspett kom riktigt nära men några somriga bilder av dem blir det inte. Istället den här på vår lilla sjö i Kulla.

Bryggan har klarat vintern och jag ser fram emot många dopp. Igår visade dock en influten termometer endast +15° vid vattenbrynet så jag väntar nog ett tag till med det första:).

Hemma på Ersboda har jag en härligt solig altan på eftermiddag/kväll och igår fick jag besök av två väninnor som skulle skåda Eurovisionsschlagerfestivalen med mig. Riktigt somrigt är väl champagne och jordgubbar, eller hur?

Inte svenska gubbar än men somrigt goda ändå. Riktigt skumpa hade jag också men bara en liten flaska, som synes.

En bild till på det goda i kvällssolens sken.

Smaka och njut! Somrigt, soligt och gott:). Och så vann ju Loreens fina bidrag. Grattis oss i Sverige!

Fler somriga bidrag hittar ni hos Fototriss.


Konstutställning

Kategori: Konst

Denna vecka ända till söndag den 27 maj pågår vår konstutställning på Atelje Plikt på Riddargatan 2 i Umeå. Gör gärna ett besök om du kan. Vi har öppet kl 12 - 16 varje dag.

För er som inte kan gå förbi visar jag nu några bilder därifrån. När man kommer in möts man av Gunillas färghärliga installation.

Den gör att man genast blir glad, tycker jag.

Så glider blicken lite till vänster och där bjuds godsaker inte bara för själen och anden:).

Ja, det är en del av min oljemålning som hänger på väggen. Morgonmöte kallar jag den och den ska nog ges bort till mannen vars skor du kanske ser på bilden, om han nu vill ha den på sin vägg:).

Fika blir gott men först tittar vi runt på tavlorna och konsten som finns runt i lokalen.

Min systerdotter som nu bor i Uppsala var med mig i lördags en stund på Kulturnatta dagtid och vi började i galleriet. Det är min tavla hon beundrar (hoppas jag). Jag kallar den enkelt nog "Flickan o fågeln" och det är den första tavla jag målat på ca 6 år.

Bredvid på långväggen hänger Leifs "Ännu icke berättade sagor", här två av tre.

Jag tycker mycket om värmen och ljuset i dem. De skulle nog kunna inspirera skrivande människor att berätta sagorna.

Vid fönstret finns Yvonnes härliga vykort med tänkvärda och lite sorglustiga budskap.

Här är de två som jag föll för. Det är nog känslan inuti en själv som påverkar hur man tolkar dem. Själv log jag, till och med fnissade lite och blev glad av dem, mer av texten än av bilderna som visar ganska dramatiskt elände.

Min kompis Sofie kom förbi i måndags då jag och Mary tog emot. Hon står framför Chris och  Inga-Lills verk (olika tavlor). En spegelskärva, ett glas på fot, lite glassplitter och några fjädrar i färgen ger spänning i motiven.

Marys damer var det många som beundrade när jag hörde på. Hon använder bara palettkniven, inte alls pensel, och är mycket skicklig på att snabbt fånga sina motiv.

Det sista verket jag fotograferade var Chris fina och spännande små tavlor i blandteknik.

Mycket innehåll i dem, tycker jag. De tål att granskas om och om igen. Många fler konstverk finns i lokalen, några får man leta efter i olika rum vilket också passar då utställningen heter just Oväntat-Väntat.

För min egen del rusar veckan iväg med olika inbokade aktiviteter så jag nästan skulle vilja bromsa tiden ett tag, men som vanligt är det mesta roligt. Vi har påbörjat vår Skogsluffsorientering för året och redan tagit 15 kontroller i Gammliaskogen tisdag och i söndags då det tyvärr regnade lite.

Men igår sken solen även då jag stod och slog med klubba och gul boll i Holmsund. Jag började nämligen på min Grönt Kort-kurs som startade intensivt med nästan två timmars puttande och svingande. Med reservation för att jag har fel ordval. Än kan jag inte golfspråket.

Hoppas ni också har en trevlig vecka:).

Fototriss - Tillsammans

Kategori: Umeå Stad

I veckans fototriss vill Helena att vi ska uppmärksamma Cancerfondens arbete och temat blir därför Tillsammans. Igår genomfördes Kulturnatta för femte gången här i Umeå och gatorna var fyllda av människor, musik och andra kulturella aktiviteter. Därifrån kommer mina tre bilder.

Då jag är ljudkänslig borde jag egentligen inte alls gå ner på stan men jag valde bland de lite tystare evenemangen. Under dagen samlades vackra bilar på Mimerskolans grusplan och fast jag kom för sent fanns där några kvar.

Tillsammans bildar de ett vackert blickfång för oss andra att beundra. Under kvällen cruisade de dessutom på gatorna, lite uppblandat med vanliga tråkiga bilar, tyvärr, men ändå tillräckligt många för att de skulle lysa upp gatorna.

I Vänortsparken hade föreningen Urkult samlats för att ge oss alla tillsammans upplevelser från olika världar. Dansen och trummorna fångade mitt intresse, härliga rytmer och dansglädje skapade tillsammans en skön känsla:).

Jag gillar förresten jackor med färg och avskyr den svarta likriktningen i klädväg som varit hela vintern, apropå ingenting.

Nästa bild kommer från samma tillfälle.

Snabbt gick det och fötterna var ofta uppe i luften men det lyckades jag inte fånga. Tillsammans var vi hela dagen, först jag och min systerdotter, sen ateljeföreningen, så UMeGänget och sist jag och min manlige vän. Då mötte vi också min kompis S med sin man och satt med dem under infravärme på en uteservering på Renmarkstorget där alltför hög musik spelades.

Men vad gör man inte för att få vara Tillsammans:).

Fler bidrag på temat hittar ni här.

Kvällsöverraskning

Kategori: Djur och natur.

Igår kväll när jag kom hem efter fågelskådningen, med bl. a. ringmärkning då jag fick snabbhålla i en grönfink innan den återfick friheten och lättad flög sin väg, gick jag ut en stund med katterna bakom huslängan. Det var fortfarande ljust ute vid 22-tiden. Jag lämnade dem ute och gick in, tog en snabbtitt ut från balkongen och vad får jag se....om inte en räv alldeles utanför. Jag bara skrek åt katterna att komma in men de brydde sig förstås inte.

Nästa steg blev att hämta kameran:).

Jag har förstorat bilden kornig men visst ser ni räven tydligt framför snöhögen? Den var kanske 15 m bort ungefär. Sen levde jag om ett tag till när jag upptäckte att Tusse satte iväg efter räven, tokiga katt som troligtvis ville försvara sitt revir. Inte det minsta rädd var han och jag tycker att en katt borde vara rädd för en räv, men han kände sig tydligen inte hotad, tvärtom.

Jag kastade mig i alla fall ut för att jaga iväg räven men den var inte speciellt rädd för mig. Den sprang en bit, sen stannade den och tittade på mig, jag tog suddiga bilder, försökte schasa iväg den och när den försvann in i lilla skogen gick jag in igen utan mina katter som ville vara ute ett tag till.

När jag sen tittar ut från balkongen igen så har räven återvänt till snöhögen.

Till höger om de spirande hägglöven ser ni den på snön. Det var en fin räv, inte alls skabbig med tydlig vit fläck på den kraftiga svansen så det är en gåta för mig varför den sökte sig in i bostadsområdet. Den måste väl hitta något slags mat här och det verkar inte som den bryr sig om katter i alla fall. Pust, tänker ängslig matte, för mina katter går inte att hålla inomhus.

En annan granne i området mittemot kom ut och började vissla som man gör åt en hund, men så vitt jag vet har de bara katter, de också. De kan väl inte försöka locka till sig räven med visslingar?

Såå spännande när nu allt gick bra och katterna till sist kom in välbehållna. Jag var något uppvarvad men slappnade av framför ett gammalt avsnitt av Herrskap och Tjänstefolk innan jag gick och la mig.

Nytt artmöte

Kategori: Djur och natur.

Igår den 16 maj som lät oss Umeåbor ana en annalkande sommar med ljumma svaga vindar och en temperatur upp till + 17° var jag och vännen ute i Holmsund när mörkmolnen snabbt närmade sig. Vi tar en tur ut till hamnen och vindkraftverken, föreslog jag, innan blåhimlen försvinner helt.

Där mötte vi två gäss av för mig en helt ny art.

På avstånd liknar de kanadagässen men närmare ser man tydligt skillnaden, mycket mera vitt och mycket mindre är de. Jag blev så lycklig och fick låna vännens nyinköpta kamera, en Casio Exilim med 12,5 zoom, 5,5 mer än vad jag har på min kamera som ändå inte var med.

Vi behövde ingen kikare för vips hade de flugit upp och landat på stigen vi gick.

Så söta och relativt sällsynta här uppe, de vitkindade gässen.
När vi närmade oss lät de höra varnande oink, oink och gick förnärmade över stigen mot det öppna vattnet.

Själva uppfluget hann jag inte fånga. Jo egentligen lite av det, men det blev för suddigt. Lite mindre suddigt blev nästa bild där man kan se den pampiga längden på vingen.

Nöjda med dagens fågeldramatik strosade vi tillbaka till bilen. På kajen pågick ett annan sorts dramatik när en del av ett gigantiskt, blivande vindkraftverk lyfts över på lastbilen för vidare befordran till Nordmaling, tror jag.

En av vännerna i UMeGänget jobbar som vägtrafikledare och vägleder just dessa stora fordon till Nordmalingsberget där många vindkraftverk redan byggts.

På vägen ut från kajen får jag också se ett par uppburrade ringduvor i varsin björk samt en svärta simmandes. Tre nya arter för i år men endast en av dem helt ny sen jag började skåda fågel:).

I morgon ska utställningen på Atelje Plikt förberedas. Där är jag med sen i januari och ska nu få ha med två eller tre tavlor bland de andra 8-9 konstnärer som varit med mycket längre och har större kunskaper. Det är roligt att få lära sig mer och få hjälp med hängning av tavlor vilket jag tycker är svårt. Inte att spika upp dem förstås utan att arrangera tavlorna på bästa sätt.

Har ni vägarna förbi Riddargatan 2 på Haga i Umeå så gör ett besök på Atelje Plikt. Utställningen invigs på Kulturnatta lördagen den 19 maj kl 14 och pågår hela natten. Därefter varje dag 20 - 27 maj kl 12 - 16. På måndag den 21 ska jag och en till vara där hela tiden. Vi bjuder på fika också:). Välkomna!

Åter till Gardasjön

Kategori: Resor och utflykter

Dag 4 på vår resa till norra Italien valde vi att åka på en egen utflykt till Gardasjön. Gårdagens bussstrul var ett minne blott och vi hade upptäckt att hotellet hade egna minibussar som gratis tog oss till Verona. Ååh, om vi vetat det dagen innan!! Tillsammans med Ingrid och Olle från Örebro åkte vi till järnvägsstationen Porta Nuova varifrån vi tog snabbtåget till Peschiera del Garda, en liten stad vid Gardasjöns breda ände.

Vi hade hittat en broschyr där platsen omnämndes som fiskeby och i närheten skulle en fantastisk botanisk trädgård finnas. Då vädret var osäkert och våren ännu var tidig, alltså inte så mycket växtlighet utslaget hoppade vi över besöket och strosade istället ut till hamnen.

Segelbåtar beundrar jag fast jag inte alls är någon seglare. En enda gång i mitt liv har jag seglat eller egentligen bara åkt med på en bekants segelbåt och det var i Turkiet 1992, utanför Marmaris, då det blåste väldigt lite, vilket passade mig utmärkt.

Vatten fanns överallt i staden och här är en liten flod innan vi kom ned till Gardasjön.

Den heter Mincio enligt Wikipedia. Där fann jag denna sötnos med sin häftiga frisyr.

En skäggdopping är det som vänder baksidan till. En annan fågel som dök upp lite överallt är sothönan. Den är riktigt sällsynt här uppe i mina hemtrakter till skillnad från i Gardasjön.

Ni vet väl hur jag fascineras av fåglar vid det här laget och det kommer en art till, lite längre ned:).

Himlen växlade i blå molnfärger mer eller mindre hotfulla men vi klarade oss utan att bli blöta.

Här är väninnorna som reser tillsammans. Min första utlandsresa följde jag också med Sofie, men då var även hennes mamma med, till Las Palmas på Gran Canaria påsken 1970. Ser ni så elegant hon ser ut bredvid mig vars fladdrande  kläder och väska gör att jag ser ut som en slasahas? Jag kan skylla på att det blåste precis som det gör här utanför nu, igår, i förrgår och bara jämt denna vår.

Lite svenska färger lyser upp. Kombinerad trampbåt och rutschkana har jag aldrig sett förut.
Tänk om det varit varmare, då hade man fått bada med svanar. Svansjön:)!

Här kommer en av de uppträdande i närbild.

Visst är hen vacker, knölsvanen? I vissa sammanhang är ju hen riktigt användbart:).

Våra nyfunna vänner blev så fina på detta foto med harmonierande färger.

De var jättetrevliga att åka med och vilken tur att vi mötte dem på lunchrestaurangen dagen innan.

Vindarna var lite svala och benen trötta så vi valde att ta taxi tillbaka till centrum där taxichauffören fick visa oss på en fin fiskerestaurang. Den finaste var stängd men den näst bästa besökte vi på påskdagen då alla italienare var ute och finåt med sina familjer. Jag smakade svarta nudlar med pilgrimsmusslor bl.a. Jättegott men alldeles för få musslor, tyckte jag.

Några få bilder från denna dag återstår, sen ska jag hålla mig i Sverige framöver.

Fototriss - Ny

Kategori: Allmänt

Dags för Fototriss igen och ämnet för veckan är Ny. Det krävdes lite funderingar under dagen och att ta tillfället i akt när något nytt dök upp.

På min väg till eftermiddagens träff med UMeGänget stötte jag på denna figur på en liten byggnad som är alldeles ny. Figuren alltså, inte byggnaden:).

Ett litet spöke, inte lika söt som Laban men nästan, tycker jag. Någon har fått för sig att måla morötter lite överallt i staden men spöken har jag inte sett förut.

Vi träffades 7 personer för att bowla och tre till för att heja på oss. De senaste gångerna har jag hamnat sist men nu hände något alldeles nytt. Jag slog två strike efter varandra och även i övrigt fick jag bra poäng. Jag fotograferade först poängtavlan men visst är denna bild lite roligare?

Nytt är att jag hade hittat ett bra klot som passade till mina relativt svaga armar och att jag lyckades komma upp över 100 poäng (totalt 135) vilket jag aldrig har gjort förut. Ny lycka:)!

Min tredje bild blir på en alldeles ny docka som jag köpte på rea i en fin leksaksbutik i Verona.

Som ni ser är det Snövit och den ska jag skicka till mitt fadderbarn Fetiya i Etiopien. Man får bara skicka platta kuvert, alltså inga paket, men det ska nog gå att pressa ihop denna nya, mjuka tygdocka i ett vadderat kuvert.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Lite mer Verona

Kategori: Resor och utflykter

Det börjar bli allt trögare att återvända till mina reseminnen och bilder men eftersom inget speciellt i nuet finns att blogga om (förutom en rackarns infektion som inte vill släppa) så fortsätter jag visa bilder från påskresan till Verona och Gardasjön.

Vi är nu inne på lördagseftermiddagen och vi börjar bli hungriga. Vi passerar fina Piazza Erbe med en mäktig byggnad som ståtar med pampiga statyer högst upp.

Lejonet med vingar på pelaren fanns också i Venedig, på St. Markusplatsen.

En ruggig duva fångade mitt intresse. Fontäner och statyer börjar man nästan bli less på, eller:)?

Därför jag beskar bilden på den så duvan kom i centrum istället.

Dessa färgglada scarfar lockade till en granskning men vi stannade inte länge nog för att köpa något.

Mot floden, Adige heter den, och många fina broar finns i Verona att beundra. Här är en av de äldre, Ponte Pietra, sett från lunchrestaurangen.

Det började med att vi gick ut på bron och från den upptäckte vi en så läcker terass där folk satt och åt. Där ville vi också äta lunch så vi letade oss tillbaka genom att memorera husets färg. Restaurangingången var väldigt anonym, bara en smal dörr med en liten skylt utanpå. Vi hade tur som fann detta mysiga ställe som lämpligt nog hette Terazza.

Först satte vi oss närmast vattnet som strömmade så skönt susande förbi, men då kom en regnskur och blötte ner marmorbordet. Innan det hann blöta ner oss också flyttade vi längre in skyddad av stora parasoller. Ett glas rosa Prosecco förgyllde semesterkänslan och sen kom den färgglada maten fylld av goda smaker.

Vill ni ha parmesan, frågade servitrisen, och vi tackade ja. Då kom hon in med denna jätterivare och rev osten direkt över maten:).

God mat och fin utsikt. Sen fick vi också besök av Ingrid o Olle från Örebro som vi helt kort stött på på hotellet i morse.

De finns inte på bild ännu:).

Regnet hängde sen i luften men vi hade tur och hann in på Duomen innan nästa skur.

Där pågick faktiskt en påskmässa men kyrkan är så stor att man utan att störa kan tyst gå omkring och titta på målningar och annat konstnärligt.

Vi vandrade vidare mot floden Adige för att betrakta ännu en speciell bro.

Visst är utsikten läcker och så typiskt italiensk? Jag vill jämföra med Toscanas kullar men detta är längre norrut i en annan region som antingen heter Lombardiet eller Venetien.

Om ni minns mitt förra inlägg så var bussresan in till Verona strulig och hemresan blev inte bättre.

Dessa vackra träd stod vid busshållplatsen där vi väntade på en buss med en helt annan siffra än den vi åkt in med och ingen engelsktalande fanns att fråga. Vi steg på och åkte med dit vi trodde vi skulle men fick gå ca 45 minuter innan vi kom fram till hotellet. Molnen var hotfullt blåsvarta men vi slapp bli dyblöta som tur var.

Regnet kom senare under natten men då hade vi redan ätit en varm macka i hotellets bar och sen gått och lagt oss. Nästa morgon när vi vaknade lyste solen över bergen, vilket gav oss en helt ny utsikt då det tidigare inte varit så klart.

Så återstår endast en resedag kvar att blogga om och då åkte vi tillbaka till Gardasjön.

I Umeå-nuet regnar det kraftigt utanför mitt fönster och jag dricker tranbärsjuice och kamomillte. Ni som varit med om det förstår varför.

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Kategori: Resor och utflykter

Fototriss vill att vi denna vecka visar hur det ser ut där vi är idag. Jag är glad att jag igår var på utflykt så jag slipper fotografera min närmiljö som redan är väldokumenterad:).

Vi besökte Brånsjön på Fågelskådningens dag där de invigde ett nybyggt utsiktstorn på de restaurerade våtmarkerna. Som tur var kom vi lite sent, efter tio, då många redan hade gått därifrån. Pga högt vattenstånd var det väldigt trångt kring tornet men allt eftersom fick vi mera plats att röra oss på. Där bjöds på läckra äggbakelser, alltså bakverk i form av stora fågelägg. Mmmycket gott!

Så här ser det alltså ut vid Brånsjön, några mil från Umeå.

Nu mera sjö än våtmark som är det vanliga. Det syns inte men fågellivet var rikt, speciellt om man hade en tubkikare att skåda i:).

Här kommer i alla fall en av arterna som inte är så vanlig, nämligen en dvärgmås.

På den lilla udden såg vi senare tre vackra brushanar i olika färger och en av dem burrade upp sig ett tag.

Den första kvarten fick jag se tre nya arter jag inte sett tidigare i år, svarthakedopping, gråhakedopping och så dvärgmåsen ovan som vid första anblicken påminner om skrattmåsen men är mindre m.m. olikheter.

Det blåste, det regnade, det haglade mellan solglimtarna och vi frös, skådade och fikade innan vi gav upp och gick tillbaka till bilen. Då lyckades jag fånga lite fåglar på bild:).

Troligtvis bara vanliga måsar, men ändå liv och rörelse. Brånsjön, ett utflyktsmål jag gärna återkommer till men då ska det vara finare väder.

Fler glimtar av olika platser inom och utom Sverige hittar ni här.

Sorkbesvär

Kategori: Djur och natur.

Tidigare i vår har jag flera gånger läst om ugglor som sökt sig in till stan och kommit väldigt nära människor utan att fly. Ornitologerna har förklarat det med att det varit brist på föda, alltså sorkbrist.

Det gäller inte på Ersboda där jag bor. På två dygn har mina katter kommit med fyra stora sorkar. Den första hade jag turen att hinna stoppa Tusse med utomhus. Jag berömde honom men sa  att han inte skulle komma in med den. Det gick bra. Då, men inte sen!

Dagen efter fann jag en på balkongen vilket inte är så farligt men också en vid kökssoffans ben, båda döda som tur var. Då blev det till att torka golv. Idag fann jag en på köksmattan under bordet. Iiisch!!

Vi har ganska nyss haft den mattan på kemtvätt så jag tog nu såpa och massor av vatten för att få bort lilla blodfläcken, men kul känns det inte. Duktiga jägare är de men jag vill inte ha bytet inomhus. Jag blir också lite rädd för att få sorkfeber. I helgen fick jag en jobbig infektion och jag är inte helt bra än, men nästan. Vill inte bli sjuk igen ju:(.

Den första maj var jag på stugan med en väninna. Vi satt i solen vid härbret, fikade och mådde gott. Då kom denna söta kisse på besök. Den har jag aldrig sett förut men kelig var den.

Det var massor av snö kvar på marken och isen låg kvar på sjön. Allt är väldigt sent i år, tyvärr.

Man längtar ju efter att få börja med stugsäsongen, kratta och fixa och dona i lugn takt medan vårsolen värmer och fåglarna kvittrar:).

Gårdagens fågelskådning till Stora Tuvan lockade hela 34 deltagare plus ornitolog och länsstyrelserepresentant. Vi fick bl.a se en fiskgjuse fånga en fisk och sakta flyga iväg med den silverglittrande fångsten i kvällssolen. Vackert!

Jag och L stannade kvar lite längre och när vi kom till bilen såg vi pälsklädda simmare, gissade först på bäver och blev så ivriga. Jag har aldrig sett en sådan i verkliga livet, bara i kikare på jättelångt avstånd. Inte nu heller visade det sig för när den kom närmare såg vi att det var en bisamråtta. Det är kul att få se en sån också:).

Och när jag gick de sista stegen mot min egen ingång här på Ersboda prasslade det till i en rabatt. Då var det kotte, alltså igelkotten, som vaknat ur sin dvala och var ute på kvällspromenad. Lite smått och gott i veckan som varit alltså, den som började med våreld och fin körsång vid Ersängsskolan med vännen vid min sida.

I morgon är jag bjuden på fest i hans logeförening. Det ska bli spännande:)!

Jag önskar er alla en trevlig helg.

Verona

Kategori: Resor och utflykter

Fr o m dag 3 åkte vi på egna utflykter och påsklördagen var vikt för Verona som vi tidigare bara snabbesökt på kvällstid, se här.

I hotellets reception fick vi en busstidtabell och uppgift om att bussarna gick från köpcentret, bara 5 minuter bort. Efter ganska mycket stress med att gå fort, gå fel, fråga italienare på engelska och få svar på modersmålet, vilket vi alltså inte begrep, kom vi fram till busshållplatsen för sent, trodde vi, men där satt en annan tidtabell som sa att bussen skulle komma om 25 minuter. Stor utandningssuck men också en hel del irritation.

Sen läste vi att biljett redan skulle vara inköpt innan man steg på bussen vilket receptionen sagt att det inte behövdes. En ung italienska förbarmade sig över oss och följde med till köpcentret, visade oss rätt och köpte själv en biljett!! Till slut satt vi på bussen, men äventyret var inte över än. En kort tjuvåkning med lokalbuss nr 11 i två hållplatser tog oss rätt, vår italienska följde med. Så rar och hjälpsam hon var, en riktig ängel:)!


Piazza Bra med Palazzo någonting i bakgrunden, där kände vi oss hemma. Fullt med folkliv och lite gatukonstnärer som här, där de lät sig fotograferas med turister.

Arenan som är äldre än Colosseum i Rom lockade till ett besök. Kön var lång men det gick fort att komma in och för 6 Euro fick vi strosa fritt. Ja, nästan, en hel del var avstängt för många reparationer pågick, tyvärr.


Inuti såg den ut så här. Bilden gör den inte riktigt rättvisa för vi upplevde verkligen arenan väldigt stor och mycket hög.

Nästan varje kväll framfördes olika operor. Det hade varit speciellt att få uppleva en sådan föreställning.

Där uppe sitter jag och pustar ut för trappstegen var höga och mina benmuskler värkte flera dagar efter den klättringen. Dessutom kände jag faktiskt av lite höjdrädsla vilket jag inte gjort förut (förutom i Pisa för två år sen). Läbbigt men en mäktig upplevelse. Den här bilden kan kanske förmedla höjden på byggnaden.

Man fick bra utsikt över torget där utecaféer lockade till besök någon annan gång.

Nu gick vi istället in till cellerna och gångarna där säkert mycket kusligt utspelat sig i forna tider.

Jag borde varit klädd i mantel eller långklänning med lämplig huvudbonad för att riktigt fömedla känslan i dessa ruggiga gångar.

Ut i fria luften mot nästa mål, Julias balkong. På italienska kallas hon Giulietta och både hon och Romeo ska ju ha funnits i verkligheten, sägs det, men hur mycket av historien Shakespeare har hittat på förtäljs inte.

Där trängdes turisterna så upp på balkongen gick vi inte men skådade sevärdheterna runt omkring. Som denna port där älskande par låst fast sina hänglås för att få tur i kärlek och bevara sina relationer.

Eller klottra sina namn på denna vägg i porten in till huset.

En annan speciellt tradition som guiden tidigare berättat om var att man skulle ta på Giuliettas vänstra bröst och på så vis få ett långt och lyckligt liv:)!

Det var roligare att fotografera denna lilla flicka än en karl som höll hennes bröst. Ser ni att det är alldeles blankslitet?

På väg därifrån såg vi denna roliga papperskorg.

Sådana skulle väl piffa upp stadsbilden lite, om man undantar plastsäcken som sticker ut?

Mer Verona kommer sen! Första Maj-solen lockar till utomhusvistelse även om vindarna är obehagligt kyliga. Jag har dragit på mig en infektion och måste vara lite försiktig.