konstbarbro

Värmen fortsätter!

Kategori: Djur och natur.

Om jag snabbar mig hinner jag blogga medan mitt nyduschade hår torkar innan jag ska till fika med UMeGänget på Bildmuséet. Lite bilder från stugan, mer orkar jag inte då det är mycket varmt i min lägenhet fortfarande. Jag klagar inte, älskar årets sommarväder. Det var så skönt igår att vi fick lite regn men det var också ljuvligt att vakna till solen och upptäcka att sjön fortfarande är lika varm när jag gled ned för mitt morgondopp.
 
En annan som glider är denne okände kajakpaddlare med hund på andra sidan sjön
Rondellhund har man hört talas om, men kajakhund har jag aldrig sett förut. En kompis verkar också vänta vid vattenbrynet. Mysigt!
 
Min myskisse skyr vatten men väljer istället en upphöjd position för sitt kvällsspan. 
Senare sjunker han ner vid min sida i TV-soffan och kopplar av helt och hållet! 
Det blir varmt men som tur var det här igår när regnet strilade efter att åskan gått dundrande förbi. Då hade temperaturen sjunkit något.
 
Känner ni igen dessa blommor som myrorna spatserar på? Inte helt lätt, gissar jag, då växtens rot är mer intressant. Jag klippte ned blasten igår efter att jag fotograferat potatisens blommor.
Lite oroväckande stor blast. Då kanske det blir för lite kraft till att utveckla potatis, men jag hoppas.
 
Tiden rusar iväg. I morse dök en ny kull andungar med moder upp. Alltid roligt.
Idag har jag plockat lite hallon bakom huset som jag senare ikväll ska rensa. Och stoppat några mogna c-vitaminbomber i form av svarta vinbär i munnen. Mmm! En härlig tid stundar och härligt har vi nu också, speciellt jag som bor vid lilla sjön som är så inbjudande för simning.
 
Just nu längtar jag lite efter att prata med folk också så nu ger jag mig iväg och träffar några :). Ha en skön vecka ni också!
 
 

Gäddhäng

Kategori: Djur och natur.

Det vet väl knappast de yngre vad det är men vi till åren komna har viss kännedom om ordets vanliga betydelse, även om det inte är något att bry sig om, eller hur? Det bara är. Men nu tänker jag tolka det ordet helt annorlunda, mer bokstavligt, liksom.
 
Igår morse fick jag fint besök av den store som vanligtvis gömmer sig under bryggan.
Det är något mytiskt över hans stillastående liksom meditativa uppenbarelse, men egentligen hänger han bara där under näckrosbladen. Gäddhäng!!
 
En till:).
Här kan ni se hans skugga också. Han, förresten, det har jag ingen aning om. Hen blir nog bättre.
 
När jag står där och beundrar gäddan som väntar på byte kommer en annan stor fisk som jag inte känner till.
Jag har sett något liknande för flera år sen men då blev jag inte trodd. Nu har jag bildbevis!
Visst är den märklig! Ca 30 cm lång. Ni kan jämföra med lilla mörten som simmar åt andra hållet. Den höll sig på botten men försvann ganska snabbt. Hornsimpa är ett förslag, men den lär vara mycket ovanlig i vår sjö. Någon som känner igen fisken och vet vilken sort det är?
 
Mer djurliv. När jag satt och åt lunch med vännen kom en nyckelpiga på besök men den rackarn stack mig. Visserligen inte den fina Maria med sin röda rygg men inte hade jag en aning om att de bets. Jag ville i alla fall ha en bild så vännen sprang in efter kameran medan nyckelpigan stack sin snabel i mitt lår så blodvite uppstod.
Ett pyttelitet hål kunde man se sen, men inget kliande eller så.
 
Jag avslutar med en mysbild på Tusse som krupit ned i kvarnstenens hål där det säkert är lite svalare dessa heta dagar.
Ett stort gäääsp! Det är nog tufft att ligga mest hela dagarna under något av husen där det svalkar. På dagarna är det 30-32 grader varmt. Värmerekord! Och i vattnet ljuvliga 24-26 grader. Njutning! På nätterna är de ute istället och då är det bara ca 20 grader :). 
 
Härligt med en riktigt varm sommar. Jag klagar inte alls på värmen utan bara lagrar upplevelsen i mig och mår gott. Tids nog blir det vanlig svensk sommar igen.
 
Ikväll blir det besök på båten Sjöbris med UMeGänget och sen tillbaka till stuglivet. Ha en skön helg!
 
 
 
 

Näckrosen

Kategori: Miljö, friluftsliv

Just nu fick jag veta att brodern åkt från stugan redan fast han sade han skulle stanna till sju. Då blir jag lite stressad för jag vill fort dit och se till mina katter som visst gömt sig mesta tiden. Bara några bilder till er läsare.
 
Vackra röda näckrosen blommar nu så fint i Kullasjön.
Det blir en grönaktig bild och ett mer blåtonat motiv.
Jag har nu varit hemma sen i söndags förmiddag och faktiskt hunnit rensa undan en hel del: tvätt, strykning, disk, blomvattning, ogräsrensning, ärenden m.m. Ändå hann vi göra lite utflykter igår, jag och min vän. Först besökte vi Kvarkenfisk ute vid Rovögern där vi åt varsin läcker laxburgare med chilidipp. Mycket gott. Sen promenerade vi ut på piren och andades salt havsluft innan vi åkte vidare på slingrande vägar inåt landet.
 
Vi hamnade på Café Storudden åt Gravmark till där vi unnade oss varsin chokladstrutglass i värmen, ca +27 tror jag det var då. Sen stackade sig molnen och det började regna lite på vår väg mot Mickelsträsk där vi hälsade på några kompisar. 
 
Där lyste solen och jag fick badsällskap i stora sjön. Finare botten än i Kulla men ganska lik känsla av mjukt och lent vatten när man simmade omkring. Vi var tre som kämpade med både VK:s och DN:s korsord ett tag medan vi fikade god sockerkaka i solstolarna. Sen hem till Kungsgatan där vännen bor en stund innan jag cyklade hem hit till Glassgränd och en lägenhet uppvärmd av solen. + 27 inne också.
 
En annan kväll fanns denna i skyn.
Och här kommer en liten kvällsvy från stugan innan jag avslutar för idag.
Ha en fortsatt skön vecka!
 
 
 

Häljegård

Kategori: Resor och utflykter

Besöket på Häljegård den 6 juli med UMeGänget var en härlig utflykt. Solen sken över oss sju som åkte dit i bil och på mc pga att Gubböle Gårdsbutik, dit vi planerat att åka, hade stängt.
 
Nu har jag haft ett långt blogguppehåll mest pga det fina vädret men också för att jag knappt varit hemma utan bott på stugan där jag inte har någon dator. En hel del bilder ligger på hög, bildligt talat. Numera finns de ju bara i datorn. Min brorsdotter med familj, en av oss fyra stugägare, är i stugan just nu så jag har sovit hemma inatt. Snart kommer även brodern har jag hört ryktas men ikväll åker jag dit och tittar till katterna i alla fall.
 
Häljegård ligger i Holmnäs i närheten av Kasamark, några mil utanför Umeå. Jag gissar att namnet Hälje syftar på denna älg som pryder caféväggen.
Annars har gården inget med älgar att göra vad jag vet, utan andra djur såsom får och höns, som gårdens unge son ville visa oss.
Här håller han i två av sina skyddslingar. Syrran bredvid fick bara titta på, inte en enda kyckling fick hon hålla i. Lite trist, tycker jag, utan att veta mer om omständigheterna.
Stora kycklingar med vacker frisyr. Gården hade en egen ras, denna vita med fjädrar på fötterna också.
Fåren var utackorderade, de flesta, till olika ställen runtom staden. En del fanns i hagar närmare gården men vi såg bara enstaka när vi kom körande.
 
Platsen är vacker med egen baddamm.
Bad erbjöds men ingen av oss nappade. Själv skadade jag ryggen när jag badade i stugan dagen innan. Vattnet var inte så varmt, ca 19 grader, och för att värma mig snabbt sparkade jag hejvilt med benen där jag flöt på rygg. Det borde jag inte ha gjort. Ovan, icke uppvärmd, nedkyld av vattnet så fick jag kramp i ryggen och det känns fortfarande, tyvärr, även om det läkt en del.
 
Här är vi tjejer, fint sommarklädda alla tre.
Grabbarna fick posera på Tjusarbänken.
Sen blev det fika och lite matigare också. Goda hamburgare på eget kött åt många. Själv fick jag en ostsmörgås som jag bad om då inget vegetariskt fanns på menyn mer än fikabröd. Sen köpte jag mig en hasselnötsglass från Glassbonden. Den var jättegod. Det fanns lite varor i gårdsbutiken men tunnbrödet som jag ville ha var tyvärr slut.
 
Efter en skön paus i skugga och solsken med härligt snack om lite av varje gick jag o L på upptäcktsfärd runt gården. Där fann vi stora kossor i hägn och glada, leriga grisar.
Kossorna hade det mindre kul där de låg och flämtade i solen. Den skugga som erbjöds i hagen var redan upptagen av andra kossor, tyvärr. En liten kalv låg ihopkrupen med flugor lite överallt.
L ville ha mig där för att visa hur stora kossorna var i förhållande till lilla mig, men eftersom det blir perspektivförskjutning vet jag inte om det framgår så tydligt.
I mitten av gårdarna fanns en lekpark för de mindre som lockade till fotografiskt engagemang.
Djuren följde med ända in på toaletten som synes.
Ganska pampig tjur. Tur att den är inhägnad :).
 
Det blir dagens insats vid datorn. Nu ska jag ut i finvädret och cykla till olika affärer där jag har ärenden. Ha en skön helg!
 
 
 
 

Snabbvisit

Kategori: Miljö, friluftsliv

Som vanligt på sommaren bara snabbt hem och vattna samt en del annat småfix. Idag har jag dessutom handlat jord och målarfärg till stugan. Ont i ryggen och lite stel i handen känner jag av men än måste jag plantera och måla innan jag är nöjd.
 
I helgen hade vi en utflykt till Hälje Gård, vi i UMeGänget. Tuppen hälsar på sitt speciella kuckelikuvis.
Nu har jag många bilder att visa från olika aktiviteter men ingen lust att sitta inne framför datorn och jobba då vädret ute är ljuvligt bikinivarmt. Nu badar jag gärna i stugan, vattnet är riktigt skönt redan nu och bättre lär det bli då de lovat finväder hela veckan.
 
Äntligen fick vi besök att de små simmande.
En kull med tre hade grannen sett tidigare men det här är min första för i år. De andra som nu är bara två kvar är riktigt stora och lätta att mata från bryggan. 
 
Vill ut och tillbaka så nu åker jag iväg, först handla kattmat och kolla dynor på Jysk (inte kattmat där) för att sen ta ett dopp i sjön innan jag lagar lunch.
 
Ha så skönt i sommarvärmen ni också!
 
 
 

Fototriss - Så här ser det ut där jag är.

Kategori: Katter

Är bara hemma på snabb duschvisit för nu bor jag i stugan min resten av sommaren. Den ligger i Kulla ca 1,5 mil från Umeå så det är där jag är, vilket är precis vad Fototriss vill ha bilder på :).
 
Med mig i stugan är mina kära katter. Här vilar Tusse på bryggan.
Nu äntligen har sommarvärmen kommit efter en lång kylig period. Här i norr har vi inte haft så mycket regn, men i onsdags kom tillräckligt många droppar för att växterna skulle bli nöjda.
 
Vi har grävt för nytt enskilt avlopp, bytt tak och även byggt ut altanen. Här vilar min andra katt, Desirée, vid en gammal stubbe som faktiskt blev kvar när vi grävde.
 Den blå katten har funnits mycket längre än mina levande så den ställer jag ut varje år.
 
Jag håller mig till kategorin katter så det blir en till bild på Tusse som spanar in mot långgräset som jag aldrig klipper.
Roligt att få bjuda på fint sommarväder i trissen. Hoppas ni i övriga Sverige (och även på andra ställen) också njuter av solen.
 
Hos Fototriss hittar ni de andras bidrag.
 
 
 

Hälsning från stugan

Kategori: Djur och natur.

Inatt har jag sovit hemma då brodern med sällskap kom till stugan. Nu sitter jag här och väntar på det utlovade regnet som inte alls ser ut att vara i faggorna. Om inte så måste jag vattna innan jag åker tillbaka då det är kruttorrt i rabatterna. Men nu till stugan.
 
Ett fint besök på andra sidan sjön upptäckte jag en dag. 
Den vackra storlomen simmade lugnt och detta är min bästa bild. Senare på dagen dök den upp precis vid min brygga. Vilken bild det skulle kunna ha blivit om jag haft kameran med då !!
 
Annat vackert vid bryggan är en liten näckros. Den gula är den mest oansenliga men i rätt ljus så.
Några vita har vi inte i närheten även om de finns i sjön men den röda kommer snart.
 
Lupinerna har börjat blomma äntligen.
Jag vill ha så många färger som möjligt så ser jag en ovanlig försöker jag ta frön. Helt vita saknar jag och tvåfärgade är också fina. Man ser dem längs Holmsundsvägen när vi åker till golfbanan men det har inte passat att stanna. Å andra sidan så fröar de ju inte än på ett tag.
 
Lille Tusse skickar också en hälsning där han inspekterar tomten. Det funkar att  ropa hans namn och då vänder han sig om för fotografen :).
Visst ser ni hur fin stugan blivit med nya taket? 
 
I måndags var det full rulle med snickare och släktingar. Först ringde brorsan kl 8 och väckte mig från djup sömn. Då hade katterna väckt mig flera gånger mellan ett och fyra innan jag somnade om. Samtidigt upptäckte jag ett sms från brorsonen 7.52 att han och snickaren var på väg. Måndagmorgon, nog borde han ha kunnat ringa/höra av sig på söndag kväll, tyckte jag och det sa jag också. Han var nog lite sur på mig att jag tjatat om antennen eller :)??
 
I alla fall var det tur att brodern ringde så jag hann stiga upp, tvätta och klä på mig innan grabbarna (i 40-årsåldern) kom. Snickaren fixade till lilla brotaket bak så jag blev nöjd. Senare på em kom den andre snickaren som jag lejt och slutförde arbetet med altanen. Då blev det till att bära virke igen när han farit.
 
Och mitt på dagen kom min käre vän med inlånad grästrimmer så vi röjde bort långgrässtråna. Han gjorde det mesta men lämnade kvar den för lite finlir från min sida. Nu var det inte helt lätt att spara kommande prästkragar och smultronplantor men jag försökte i alla fall och några blev kvar.
 
Min andra katt, lilla Desirée, vilar gärna halvt gömd bland ljungen. Ljungelkisse!! 
På tomten har vi en trädstubbegubbe som blir roligare för varje år.
Vilka figurer ser ni här?
 
Inget regn än så jag tar ut slangen och vattnar. Sist jag gjorde det regnade det ordentligt efteråt. Får se om det händer igen.
 
Jag fick just ett samtal från väninnan. Vi har pratat om att hon ska komma ut och bo hos mig i stugan någon natt och nu blir det redan i morgon. Jättekul att få besök! Vädret blir kanske inte det bästa men vi har trevligt ändå. Kanske vi vågar oss på en utflykt i skogen också för att leta kontroll. Undrar om myggen frusit bort? Hoppas!
 
Ha det så trevligt ni också!