konstbarbro

Två timmar i Savona

Kategori: Resor och utflykter

Vi fortsatte vår promenad mot borgen som vi anade lite längre bort. Över en härligt grön gräsmatta gick vi, sen måste vi passera hårt trafikerade vägar.
Lite vackrare foto med väninnan, än bilar på väg.
Vi närmar oss o jag tar en liten paus.
Ett område med ruiner för oss tillbaka till 1200-talet. Kyrkan byggdes mellan 1288 och 1306 hittar jag på en skylt, men vad av detta som är kyrkan vet jag inte.
Jag tycker om historia men det är som att fakta inte fastnar i mitt minne, jag bara upplever och trivs bland fornlämningar utan att reflektera. Vad som däremot engagerar mig är det levande...
...en liten katt som njuter på stenen,
en gråtrut som ruvar på ägg och ..
..en liten ödla som pilar omkring på muren. Ett något större djur, inte så levande, men ändå fascinerande fann vi på andra sidan bron.
Häftig gorilla väcker mitt konstintresse. Även dessa krukkvinnor tyckte jag om.
Har tyvärr ingen närbild på någon av dem. 
Det var som en liten skulpturpark innan vi gick över den äldsta bron in i borgområdet.
Det var öppet och ingen ville ha någon entreavgift så vi fortsatte trots att vi började få lite ont om tid. Det var så spännande.
Lite känsla av Forum Romanum i Rom som jag besökte 1992 tillsammans med en mycket historieintresserad man. Ja, lärare i just det ämnet var han. Själv var jag mer intresserad av att bli förälskad och få uppleva den romantiska sidan av Rom, men det blev inte så mycket av den varan, bara lite 😄.
 
Utsikten från Savonas borg/slott/ ruiner får väl duga för nu måste vi skynda oss tillbaka.
Det är alltid närmare än man tror så vi behövde inte stressa.
En avstressande fiskare vid stadstornet, en stillastående lyktbärare bredvid min väninna.
Arkadgatorna vi gick igenom i snabb takt med vår guide tidigare kunde vi nu njuta lite mer av.
Vackra tak och fina hus.
Jag gick över gatan och fotade den sidan vi promenerade genom. Där tittade vi in i olika souvenirbutiker. En söt väska till min kära lilla systerdotterdotter inhandlades och några kylskåpsmagneter, till vännen och mig själv, samt en vacker sjal. 
Här bara fönstershopping. Läcker katt och häftiga färger.
En fin kyrkobyggnad bland gatans olika fordon.
Lägg märke till bron mellan husen och den fina avskiljaren i metall, eller vad man nu ska kalla smidesverket. Vi funderade vilken funktion den kunde ha men kom inte på något bättre än att just skilja de olika husen eller lägenheterna åt.
 
Till slut kom vi fram till torget där bussen skulle hämta upp oss.
Ett monument av något slag som jag inte hann studera närmare blev sista bilden från Savona, som också var en trevlig plats att besöka. Vi hade inte haft något emot att få stanna längre, men nu skulle turen gå vidare till Final Borgho, en by som var känd för sina sportbutiker, sa guiden, som troligtvis inte kände till platsen alls. Sportbutiker brukar inte direkt vara någon turistattraktion.
 
I nuet har jag haft en behagligt mulen dag perfekt för ogräsrensning och annat jag inte tidigare hunnit med. Vi väntar på det stora regnet men än har inga droppar fallit. Alldeles nyss fick jag träffa min systerdotter med familj som var på kort besök här på Glassgränd. Alltid så roligt att ses, helt oväntat var det också. 
 
När regnrusket passerar tänker jag flytta ut till stugan. Ser fram emot att bo vid lilla sjön en tid.
 
Ha det så gott, kära läsare!
 
 

Dolceaqua, del 2, Savona början

Kategori: Resor och utflykter

Efter vår lunch beslöt vi oss för att leta reda på den gamla bron vi sett i en broschyr. Långt var det inte men vi hade missat den helt när vi kom. Bron från 1400-talet imponerade, faktiskt byggd på ruinerna av en ännu tidigare bro.
När vi besökte Mostar i Bosnien-Hercegovina hösten -17 fanns där en liknande bro. Den hade kullriga stenar, svåra att gå på, men här i Dolceaqua gick det lättare med slätare trappsteg fast den var lika brant.
Växterna trivdes på den gamla muren. Utsikt över resten av byn dit vi var på väg, främst till busshållsplatsen vid ett litet torg.
Där stod bl.a. denna dam staty.
Kvinnlig vingud eller vanlig vindruvsarbeterska, men varför då naken? Idéer?
 
Det visade sig att vi precis missat bussen och att nästa skulle gå först om två och en halv timme. Uppgivna satte vi oss på en bänk och iakttog folklivet runtomkring, barn med hund och bollar, en oerhört pratsam grupp italienare som skulle fylla två bussar. Vi funderade på om vi skulle våga lifta med dem till Camporosso, men istället tog vi en promenad längs vägen vi kommit på med buss tidigare under dagen.
Där växte apelsiner utom räckhåll för oss, så läckra. Blommande fruktträd med vita blommor, svårfotograferade, blågregn som inte heller blev bra på bild. Vi läste på alla busshållsplatser men ingen tidigare bussavgång gick att finna. Då vände vi åter och gick över den fina gamla bron igen.
Utsikt mot slottet och de gamla byggnaderna. Ett café lockade och vi unnade oss en Aperol Spritz i den sjunkande eftermiddagssolen.
Där hörde vi faktiskt tungomål nära hemifrån, närmare bestämt norska. Tiden gick riktigt fort, likaså bussen som kom rusande förbi om inte vi gått ut i gatan och viftat frenesiskt senare vid hållplatsen. En sista kvällsbild från fina Dolceaqua.
Hemfärden gick lätt även om vi även där fick gissa oss till var vi skulle stiga av. Väl hemkomna till vårt hotell, Le Petit Royal, var vi så trötta av dagens äventyr att vi inte iddes gå ut och äta middag. Det fick bli lite frukt, kanske en croissant kvar från frukosten och vatten innan vi gick till sängs. 5-6 vykort skrev jag och lite dagbok för att minnas.
 
Nästa dag, den 10 april, åkte vi med på en guidad tur till bl.a. Savona. Guiden var trevlig men ganska okunnig då han var inkallad i sista minuten för att ta hand om vår grupp. Mycket berättade han inte, säkert eftersom han inte hunnit läsa in sig på de olika utflyktsmålen. Savona och Genua hade varit jämnstora städer men i kampen om herraväldet hade Savona backat och nu är Genua den större och mer kända orten. Bussen stannade på Piazza Maleni och vår guide gick med oss längs arkadgator mot hamnen. Där visade han på tornet  Tara, stadssymbolen för Savona.
Innan han släpper iväg oss på egen hand berättar han att det längre bort finns ytterligare ett torn och en borg. Vi letar upp tornet, tar några bilder...
...också av en rund stengubbe bland träden.
Sen går vi mot hamnen med massor av båtar, alltid ett trivsamt fotoobjekt.
Byggnaden i jordfärger till höger om höghuset är i samma byggnadsstil som Stora Hotellet här i Umeå lade jag märke till. Vi hade två timmar att fördriva i okända Savona men tiden gick fort och borgen var betydligt mer intressant än vad det lät på guiden så vi hade kunnat stanna längre också 😃.
 
Mer från Savona kommer senare. I lördags inleddes min golfsäsong med en niohålsrunda på gul bana i Holmsund, Umeå GK. Även igår gick jag och vännen ut, men bara 5 hål då konditionen inte riktigt räckte till. En skön försommarkväll var det och slagen lite bättre än den första rundan i alla fall. Så roligt att ha kommit igång. Idag vräker regnet ner och inomhus är jag helst. Ett besök av systerdottern med 1,5 års dotter livade upp eftermiddagen. 
 
Ha en skön nationaldagsvecka!