konstbarbro

Fototriss - prickigt

Kategori: Resor och utflykter

Just hemkommen från en härlig vårfest med New Friends känns det jätteroligt att få vara med i Fototriss igen efter förra söndagens uppehåll. Temat är prickigt och jag väljer att delta med prickar från olika utflykter som jag fotograferat de två senaste veckorna.

Under Kulturnatta som jag skrivit om tidigare såg vi dessa färgstarka artister uppträda på Rådhustorget. Strålkastarna bildar prickar i olika färger.
Mönstret på hans kläder är nog inte prickigt, lite mer åt det fyrkantiga hållet, tyvärr.

Ute vid Umeå Energicentrum i Klabböle speglade sig björkarna vackert i vattnet och visst består de av massor med små prickar, nästan som pixlar fast detta är helt naturens verk, inte kamerans.

Mitt tredje bidrag är mossan som bildat stora, oregelbundna prickar på dessa brunnar eller vad det nu är.

Fler prickiga teman hittar ni på Fototriss.

Vårfloden

Kategori: Resor och utflykter

Veckan har varit fylld av aktiviteter så jag har inte kommit mig för att blogga, men om igår ska jag skriva lite.

Jag och S har äntligen börjat om med årets upplaga av VK:s Skogsluff, en möjlighet att röra sig i Umetraktens skogar hela sommaren och ända tills sista september för att leta de 100 kontroller som satts ut. Vi började mjukt i söndags att med cykel leta oss fram i kartan som kallas Regementet, I20-skogen kallar jag den. Det var lätt och på två timmar fanns vi 11 kontroller utan större ansträngning.

Igår gav vi oss på ett tuffare område, strax bortom Umåker. Där gäller vandring och klivande i delvis besvärlig terräng, snårigt, bergigt, blöt mossa på stenar men jättefint och härligt, inte minst fikapauserna :).

Här letar S kontroll nr 72 :).

Vi var ute 5 timmar men då hann vi också med en utflykt till Umeå Energicentrum i Klabböle för att se på vårfloden. Jag önskar jag kunde förmedla ljudet. Jag filmade faktiskt men det går tyvärr inte att lägga upp filmsnuttar på blogg.se, tyvärr.

Det lär vara den värsta vårfloden sen 1995 och den minns jag faktiskt. Då var jag ute vid Stornorrfors kraftverk och fotograferade med min analoga systemkamera vattenfallen och forsarna som bildades när de släppte på vatten för fullt. Häftigt! Före det var rekordet från 1938 men det minns jag av förklarliga skäl inte.

Umeälven har tagit sig upp bland vårbjörkarna. Det forsar från alla håll.

Vi fann också lugnet, en liten stilla vik där björkarna speglades till konst.

Klabböle Energicentrum är en intressant plats att besöka, där finns mycket att se och uppleva redan nu fast det inte har öppnat för säsongen än. Rislidensågen t.ex.

Men vad betyder denna symbol som finns vid den gamla timmerrännan precis när man parkerat sin bil vid infarten till energicentrum?

Kanske är det bara ett konstverk men det vore intressant om någon av er läsare vet något om den.

Idag lite regn och mulet så det passar fint med en städdag. Jag har skjutit på dammsugningen länge nog och har börjat nysa. De har konstaterat att jag har dammallergi på en test, vilket passar bra för mig som är lite städlat. Då bara måste jag för att inte bli så "däd i nädan":).

Ha en skön helg, alla besökare, själv har jag en fest att se fram emot.

Kulturnatta

Kategori: Resor och utflykter

Igår gick Kulturnatta av stapeln som jag nämnde sist och vi var ca 12 från New Friends som samlades på Folkets Hus i Umeå för att uppleva kulturen denna sköna majkväll. En trappa upp sjöng Pop-och Rockkören för fullt på Idunscenen och vi satte oss ned en halvtimme med fartiga låtar från 60-talet och framåt.

Härligt ös med förmedlad sångglädje; önskar jag kunde sjunga bättre så jag också fick vara med.

Efter denna inledning gick vi runt i centrum men fann inget som lockade våra öron just då så vi flanerade genom Rådhusparken mot Stora Hotellet. Tyvärr skräpigt i gräset redan så tidigt på kvällen.

Skön stämning på Harrys, här är det E och I som ser ut att trivas fint.

Själv drack jag en Hallonmojito, en riktig sommardrink med massor av is, läskande och god. Till det en plocktallrik med ost, gurka, morot, selleri (!), tortillachips, dip m.m som jag delade med C.

Här är jag med A-C, roligt har vi. Tavlan bakom ska vara sned, det är inte vi som gjort det!

Därefter passerade vi Rådhustorget där det var afrikansk musik med skön rytm i trummandet.

Tyvärr har jag inte bandets namn. Det uppträdandet tog ganska snart slut och efter extranumret gick vi vidare mot bilkortegen som arrangerades av Big Family Cruisers, massor av vackra veteranbilar glidande genom stan.

Många glänsande åk i härliga färger. När denna skönhet dyker upp säger A-C helt plötsligt: Vill du åka med? och dörren öppnas. Klart jag vill, så vi hoppar in och får åka med några kvarter avnjutandes skön 60-talsmusik med perfekt volym för mig i högtalarna, samtidigt som vi tittar på alla som tittar på oss, nja, på bilen då.
Hur gick det till? Jo, det var A-C:s dotter och måg(används det ordet idag?) som framförde bilen.

Snygg insida också.

Detta vrålåk fångade mitt intresse.

Notera den gamla neonskylten bakom på Östra Kyrkogatan. Ser gammaldags ut, men kanske passar den utmärkt till bilen:).

Vi passerade Umeå Stadskyrka, så vacker i försommargrönskan.

När vi steg av vid Sparbankshuset ( ja, jag vet att det heter Swedbank idag) hade vi förstås tappat bort våra vänner men med mobiltelefonens hjälp återfann vi dem på  Pub Freja. Där blev det öronproppar i och de fick sitta kvar när vi gick ner i källaren, till rest. Äpplet, där det bjöds på dans till orkestern Expanders.

Så roligt att dansa, gör det så sällan för jag tycker det blir jobbigt med ljudnivån på offentlig lokal. Vid 22-tiden var det dags för Rongedahls att uppträda och då gled jag hemåt på min vackra guldglänsande springare, en cykel av märket Maraton. Fortfarande väldigt ljust ute som synes och så vacker himmel därtill.

En underbar kulturell kväll med vännerna och inom en vecka är det dags för nästa evenemang, treårsjubileum i Umeå med New Friends!!Svartvitt

Kategori: Djur och natur.

Av någon anledning lockar det yttre livet lite mer just nu och det är svårare att ta sig tid att blogga. Pga grannens reparation av badrummet kom jag iväg till stugan med katterna onsdag-torsdag och det är jag jätteglad över. Helt underbart att vara där nära sjön i den friska luften med årstidens fågelliv runt omkring. Att det dessutom var 24-26° i skuggan gjorde ju inte saken sämre.

Visst blir det en massa jobb med krattning och annat som ska fixas så här i början av stugsäsongen men det är inget jag vill klaga över. Vad som är tristast är att det är lite magert med människor i trakten den här tiden, jag blir så pratsjuk efter ett tag i ensamhet, och katterna svarar ju inte:).

Jag såg två stora svarta fåglar jaga varandra i tallarna. De visade sig ha röda hjässor så det var alltså spillkråkor som hackade runt, bl.a i en av grannens holkar. Jag smög där i skogen i hopp om att få en bra bild men lyckades inte.

Däremot fick jag hyfsade bilder på tre svartvita fåglar, den tredje med inslag av grått också. Tyvärr kom jag inte närmare än så här med min 3xzoom i kameran.

Kniphonan ligger nog på ägg i holken vid strandkanten och här är kniphanen i sjön, troligtvis i väntan på att få börja mata, kanske?

På taket av sin holk satt denna svartvita flugsnappare och sjöng så vackert, fast den just på bilden hade flyttat till björken.


Sist kom en väldigt orädd sädesärla, blev rakt orolig när den knappt var rädd för katten ens.

Åh, jag önskar att jag hade bättre zoom så jag kom ännu närmare men kameran är bara två år gammal och hur bra som helst i övrigt så det är väl bara att acceptera begränsningarna.

I morgon inträffar Kulturnatta i staden med mängder av kulturevenemang på gator, torg, i gallerior, affärer, parker...ja,nästan överallt i centrum. Vi ska gå runt och insupa kulturen allt vi kan, hoppas bara att ljudnivån är rimlig. Annars står jag inte ut länge även om öronpropparna, mina ständiga följeslagare, förstås är med.
Häradsvägen

Kategori: Resor och utflykter

Den ena dagen ljuvligare än den andra. Nu har vi haft ryssvärme sen i fredags och varje dag känns som en gåva när man inte förväntar sig att den ska stanna så länge.

Vem vill sitta inomhus och blogga när man kan vara ute. Jo, jag som nyss tvättat håret:). Igår cyklade jag drygt 2,5 mil, tror jag, känns lite i vänster höft, men bara lite. Jag tog bl.a. en cykeltur längs Umeås vackraste väg, Häradsvägen mot Backens Kyrka. En liten bit landsbygd nästan mitt i stan. Med jämna mellanrum dyker hot om att anlägga anslutning till en E-väg genom detta område men just nu verkar hotet vara undanröjt.

Vackra hästar betar i en hage, storspoven drillar högt i skyn, Umeälven rinner bara en bit bort och det är lätt att svänga ner för att få lite vattenkänning. Igår kväll såg jag där en stor bisamråtta simma vid stranden men jag blev så ivrig att alla bilder blev suddiga. Tydligare blev denne man som stilla rodde mitt i älven.

Jag fortsatte cykelturen mot Backens Kyrka, en vacker kyrka från 1500-talet som brunnit på senare tid men blivit uppbyggd igen.

Lövsprickningen har exploderat, speciellt väl syns det på hägg och rönn men även björken är på gång.

Muren går runt Backens Kyrkogård. Vår familjegrav ligger längre upp och det var dit jag var på väg för att pynta med färggranna penséer. Jag tycker om att göra fint på föräldrarnas grav, nästa gång blir på Morsdag då jag fyller på med någon vacker sommarblomma.

Mina farföräldrar ligger också där men dem hann jag aldrig träffa, sladdbarn som jag är. Likaså fastrar och farbröder, men av fem hann jag i alla fall träffa två och en av dem kände jag väl. Min lilla faster Hedvig, en krutgumma som levde hela livet (hon blev 93) med träben sen hon blivit överkörd av häst och vagn i 17 årsålder. Hon cyklade omkring på sin trehjuling och var nog rätt känd i sin omgivning då hon tyckte om att vara med där det hände saker. Hon var aktiv på sitt sätt även om hon också hade svårt för att prata och de senare åren även hörde dåligt. Henne minns jag med ömhet och glädje.

En liten bit till cyklade jag, nämligen till min brors hus (han dog för fem år sen, men än har brorsonen med fru inte flyttat in så jag kallar huset så). Ett stort hus med en trädgård som varit och kan bli helt fantastisk med sitt läge högt över Umeälven. Där pausade jag en stund och tog några foton. 

Så läckert äppelträdet brer ut sig.

Igår såg jag en stor råtta, se ovan, idag hittade jag en mindre variant, en död mus under köksbordet!! Jag har känt att det inte luktat helt fräscht i köket några dagar och idag satte jag igång med en ordentlig rengöring av diskbänken, avloppet, inne i skåpet under m.m men inte förrän jag gjorde mitt fynd blev doften bättre. Ja, jag var förstås tvungen att torka golvet.

Jag har märkt att katterna varit lite sura, jag har ju inte uppmärksammat och berömt dem för deras "fina" gåva. Skärpning mig!

Ute jobbar jag på med stenpartiet, törs ju inte riktigt köpa växter dit än, det kan komma kallare dagar, framförallt nätter, men jag släpar lite jord och sten. Nu känns det helt okej att gå ut i den ljuvliga sommardagen igen. Ska sommarmåla tånaglarna:).

Ha det så bra, alla läsare, och skriv gärna en rad eller två. Det skulle glädja mig mycket.

Fototriss - stark

Kategori: Resor och utflykter

En krasslig Helena vill att vi ska visa bilder på temat stark, för att förmedla styrka till henne som idag känner sig svag. Ett svårt tema märker jag men detta är vad jag kan bidra med.

Vid en vandring på ett naturvårdsområde för två veckor sen såg vi denna relativt smala björk som tappert stod kvar trots att flera träd ramlat på det. Det måste väl vara ett tecken på styrka?


Ett flygplan är starkt nog att lyfta trots att det är fyllt med ca 200 personer plus bagage.


Ett lejon ses som starkt vare sig det är levande eller som här i sten.


Fler bildtriss på temat Stark hittar ni här.

Grodsim

Kategori: Djur och natur.

"He tvärvart sommarn" för att uttrycka sig på, ja, norrländska skulle väl ni söderöver kalla det, även om det inte finns någon sådan dialekt. Det skulle betyda att alla från Gävle upp till Kiruna pratar på samma vis och det gör vi ju inte. Bondska skulle nog jag säga, men det används väl också i många landskap. Västerbottniska tycker jag är en konstig benämning så jag kommer nog inte fram till något vettigt att kalla dialekten. Det viktiga är att det betyder att ryssvärmen kom från öster med åska och blixt natten mot fredag och gav oss fantastiska sommardagar helt plötsligt, +24° i skuggan idag.

Jag var på stugan och rensade lite i växtligheten. Nog hade jag lust att doppa fötterna även om jag gissar att vattentemperaturen ännu är i svalaste laget, men det var inte därför jag avstod. I sjön precis där vår brygga brukar ligga var det alldeles för många grodor (eller paddor?) för att jag skulle tycka det var trevligt att gå i. De var också ganska skygga så när jag tog fram kameran dök de ned under ytan och stannade där. Men några bilder blev det.

En ensam liten flytare men bredvid fanns många fler som kvackade och kväkte.

Här tillverkas fler grodor. Trots att jag störde med kameran delade de inte på sig utan dök bara ned i vattnet.

Jag kan inte påstå att jag tycker de är vackra men allt djurliv är fascinerande. Jag hoppas att de är borta innan badsäsongen börjar. De små grodynglen är ju bara söta så de stör inte mig.

Som sagt har vi härliga sommardagar just nu. Så skönt att redan få vara barfota i sandaler (inte av plast som T Ledin sjunger om) och njuta av värmen. Igår besökte jag en väninnas kolonistuga och när jag cyklade hem var ljuset så vackert över Nydalasjön.

Detta lilla badställe kallas Kärleksviken men där var minsann inga grodor :).


Silhuetthusen i bakgrunden ligger på Nydalahöjd. Åskan mullrade och lite blöt blev jag innan hemkomst men det gjorde alls ingenting när värmen stannade kvar.

Äntligen!

Kategori: Min närmiljö

Jo, nu har värmen kommit med åska och blixt inatt samt välbehövligt regn. Strax efter nio då jag hämtade in tidningen var det redan +20°!! Allt blir så mycket lättare när man inte behöver bylta på sig för att gå ut och det går att ha dörrarna öppna. Det gillar jag, öppna dörrar, måste väl vara positivt psykologiskt sett:)?

Vitsipporna har slagit ut i diket trots att snöhögen ännu är kvar, våren går inte att hejda.

De lär ha spridit sig från någons rabatt för länge sen och trots att någon tar sig en tuva då och då för att ha i egna rabatten så fortsätter de att förgylla vårdiket.

Lilla gula tussilagon finns förstås också i närheten.


Sen hade jag här beskrivit en incident i mitt vardagsliv som jag tyvärr känner att jag måste ta bort. Jag var inte redo att diskutera det ämnet i min blogg märkte jag efter en kommentar som störde mig för mycket. Därför blir detta inlägg ganska innehållslöst.

Väntans tider.

Kategori: Djur och natur.

Idag ännu kallare än igår för solen lyser med sin frånvaro även om molnen är ganska ljusa. Lite regn fick vi inatt, men alldeles för lite egentligen. Värme och rejält med regn skulle ju luckra upp den hemska snöhögen vi har bakom husen så att den försvann fortare.

Inte bara vi människor hoppas på varmare tider. Se hur uppgivet lilla Desirée väntar på att det ska bli mera grönt och mindre snö.

När nu naturen är så brungrå eller smutsvit så gläds man lite extra åt färgklickarna. Denna lilla bukett fick jag ifjol i kruka och efter utblomning satte jag ut den i minigräsmattan och se, där lyser den verkligen upp min entré.

Idag när isvinden viner samtidigt som solstrålarna uteblir och det knappt är +6° i luften (minus vind) så ser man verkligen hur småblommorna hukar och riktigt ångrar att de hade så bråttom upp, blåsippor, snödroppar och en liten liten vackert blå ormöga som tittade fram igår.

Det händer alltså inte så mycket i mitt liv just nu att skriva om, tvätta, stryka, dammsuga måste jag också göra och annat innearbete blir gjort medan jag väntar på att riktigt få ta itu med trädgården utomhus. Längtar verkligen att få handla sommarblommor, stjärnöga, pelargoner m.fl. för att färglägga utomhus, men det är inte lönt i denna kyla. Bara att vänta ett tag till, suck!

I lördags hade vi i alla fall en riktigt fin dag i lä. Bjuder på en bild  från stugan där det gick alldeles utmärkt att sitta ute med en vän och äta cheesecake med hallon:).

Jag fick direkt arbetslust när jag kom dit, satte upp linor bland tallarna och bar ut lite fuktiga textilier från den råa vinterluften i stugan. Så mycket mer gick det inte att göra än. Men snart!!

Fototriss - Skyltar

Kategori: Allmänt

Gårdagen tillbringade jag i stugan och tog lite bilder på kvarblivna snöhögar och sjön, men inte passar det till dagens fotoutmaning. Istället blev det till att gräva i arkivet, ganska långt bort till förra sommaren och hösten innan jag hittade några lämpliga bilder på temat Skyltar.

En ganska exklusiv restaurang prismässigt men så vackert belägen vid Umeälven. Vi har bara besökt den på lunchtid än så länge.


Mitt i stan finns biografen Filmstaden som skyltar med denna snurrande neon.

Till sist en av stadens äldsta kinarestauranger.


Fler bidrag på temat hittar ni på Fototriss.

Skurdag

Kategori: Djur och natur.

Nej, inte med borste och såpa utan hagel, regn, mera hagel, ännu mera hagel och ja, så är det idag. För en kvart sen trodde jag det var över då solen lyste på det våta och bara vita moln syntes på himlen, men så seglade ett blåmoln upp igen och förmörkade himlen så nu skurar det igen.

Ett litet vårtecken gladde mig igår. Lilla blåsippan visade sig, den som jag trodde var så sen.


Sen hörde jag ett bekant ljud som jag först inte identifierade, men då tog den i och surrade högt så jag kände igen.. årets första humla som flög förbi. Små saker att glädjas åt.

Ett lite konstigare vårtecken stötte vi på i söndags, när jag var ute på fågelskådarutflykt med New Friends vid Bergöbron och Tuvan. Vi gick runt i naturskyddsområdet på spångade leder och plötsligt ser jag en frusen groda på snön??

Vi var övertygade om att den frusit ihjäl i snön och nu tinat fram, men nehej, så illa var det inte. Längre bort dök det upp ännu en groda, en randigare sak. En av oss tog upp den i handen och lyfte den en liten bit till närmaste barmark.

När hon satte ned den visade det sig att groda nr 1 hade hoppat vidare. Undrar var de var på väg, båda rörde sig i samma riktning, men parallellt, inte som att de ville mötas. Kanske mot vattnet för att lägga små grodägg??

Ikväll är jag på väg till mera fågelskådning, nu med proffs som kan lära ut, men det måste sluta hagla!!! Oj, nu är det vitt ute, värsta skuren idag.

Tillbakablick maj

Kategori: Min närmiljö

Denna vecka har Fototriss semester så då väljer jag att visa lite fler bilder på månadens tillbakablick maj 2009. Våren hade kommit längre då efter en lite snällare vinter jämfört med i år och den tredje maj fotograferade jag dessa vårblommor som i år inte alls visat sig.

Blåsippan i min rabatt kom det året med betydligt fler blommor än tidigare.

Hos min granne lyste påskliljorna vackert solgula.

Några dagar senare, den 10 maj, hade vi i New Friends en givande fågelskådarutflykt till Villanäs, här vid fågeltornet. Som synes lite småkyligt vid Österfjärden där Umeälven möter havet.

Men redan den 14 maj var dagarna (och kvällarna) varmare och det var dags för en liten supé utomhus på min altan med en väninna.

Härliga minnen och verkligen något att se fram emot nu när tjälen gått ur jorden så snön försvinner fortare och mer grönt börjar spira.

Fler tillbakablickar hittar ni på Bildbloggerian.

Valborgsmässoafton

Kategori: Resor och utflykter

Åh, vad jag är glad över alla härliga människor som är med i singelföreningen New Friends. Tack vare dem har man aldrig tråkigt en helg längre. Igår var vi inbjudna av en relativt ny medlem till hennes stuga några mil norr om Umeå. Dagen var grå och regnet hängde i luften, spred nog några droppar också, men på tomten fanns en alldeles underbart söt liten grillkåta, inte så liten egentligen, där vi alla rymdes runt elden.

Ut kikar vår eldmaster E.

Inne vid elden. I förgrunden urdruckna champagneglas.

Vi grillade medhavt eller godsaker som värdinnan bjöd på, sjöng lite spridda vårsånger, diskuterade allt som kom upp och hann också med lite frågesport om gångna tider, från 50-till 90-tal. Till och med en spontan körsång av tre manliga medlemmar fick några av oss uppleva:).

När magen var full och vi suttit länge nog i värmen gick vi ner till havet som var så vårvackert trots dimman som dolde horisonten.

Ser nästan ut som om vågorna stelnat i rörelsen.


Åt andra hållet en bit längre bort såg det ut så här, en strid bäck fyllde på havet med färskvatten från smältande snö.

Några närbilder på vännerna ska man ju inte visa utan att fråga först, men här är de på så långt avstånd att det väl inte gör något? Det var riktigt skönt ute, men nog behövdes vinterkläderna denna lite ruggiga men väldigt trevliga kväll.

Några enstaka gäss och svanar flög förbi men mest ackompanjerades vi av en skönsjungande rödhake.

Bakslag

Kategori: Katter

Igår morse vaknade vi till vinter igen, ett ganska tjockt snötäcke hade fallit under natten och låg kvar alldeles för länge innan det till sist regnade bort.

Inget kul alls tyckte min ena lilla katt.


Men katt nr 2, Tusse, fann nya sätt att njuta på:)

För det är nog det han gör, fast det inte alls ser bekvämt ut.

Om en stund ska jag berätta om vår Valborgsmässoafton, men jag ville dela med mig av dessa bilder först, speciellt den sista :).