konstbarbro

Helgtuss

Kategori: Katter

En hälsning från min vackra katt som vilar på stugans tomt men har full koll på omgivningen. Det finns nämligen en grå långhårig katt som vi inte träffat förut som vill jaga bort oss från hans revir, men det ska han inte lyckas med:). 

Jag önskar er en skön helg med Wheels eller vad ni nu väljer att göra. I morgon ska jag ha sista golfkurstillfället fast jag redan fått det gröna kortet. Och ikväll ska jag ut och äta med UMeGänget innan jag återvänder till min kära stuga vid lilla sjön.
 

Besök på Älgens Hus

Kategori: Resor och utflykter

Här kommer det långa inlägget om besöket på Älgens Hus för en dryg vecka sen med massor av älgbilder jag inte kan låta bli att visa:).
 
Klockan halv tolv samlades sex personer från UMeGänget på kajen för att samåka till Älgens Hus bortanför Bjurholm i en by som heter Västernyliden. Precis när vi kom började en visning, först på muséet med en föreläsning av Christer som förestår anläggningen. Jag hamnade i raden längst fram och kände då att jag måste lyssna artigt på allt som föreläsaren säger. Det som då händer när jag står tyst är att jag drabbas av ett obehagligt huvudtryck som får mig att spänna mig och må allt sämre. En av mina arbetsskador som blev bestående, tyvärr. Som tur var utökades gruppen med många fler deltagare så jag kunde glida in längst bak och slapp då stå stilla.
 
Istället gick jag stilla runt, tog kort, bla. av storälgen nedan. Mystiska ljud hördes från denne skogens konung och jag tittade mig fundersamt omkring. Så småningom förstod jag att det helt enkelt var olika inspelade älgläten:).
Denna så vackra tjur med sin levande blick uppgavs väga 640 kg. Normalt var visst just kring 700 kg, en ansenlig vikt, men med sina långa ben hade de ingen svårighet alls att skutta över ett stängsel på 2,5 meter. Det ni!
 
Vi fick ta del av älgjaktens historia. Så här såg det ut när en älg var på väg att rasa ner i en gammaldags fångstgrop.
Otäckt, eller hur? Ännu ruggigare är kanske denna syn med en slagbjörn som är på väg att fälla en ung älg.
Nog med ruggigheter. Istället går vi ut till hagen där älgkalvarna finns, bara två till fyra veckor gamla är de.
Lite försiktiga var de först när hela hopen med klappsugna ville röra vid dem men snart lät de oss komma nära. Vi fick dock inte låta dem suga på våra fingrar för våra olika bakterier kunde göra dem dåliga i magen. En hade redan drabbats av det.
 
Märkligt att alla besökare var mer eller mindre blåklädda:).
Närmast till höger H, UMeGängets kontaktperson, administratör eller varför inte ordförande. Han gör ett jättebra jobb för vår grupp, vare sig vi kallar oss nätverk eller förening.
 
Åter till älgarna. Visst blir ni sugna på att komma dem nära? Därför bjuder jag nu på två gosiga närbilder.
Goda löv lockar.
Molly, Måns eller något annat namn på M. Mmmmjuka:)!
 
Så smart att få börja med de små. Någon rädsla för älgarna infann sig aldrig fast jag varit lite orolig för det. När jag någon enstaka gång sett dem i skogen, eller ännu närmare från bilen har de varit mycket stora och respektingivande. Nog har jag känt mig liten och ängslig och inte alls velat möta dem nära utan skydd. Här kände jag mig så trygg. Det kan nog bero på att deras storpappa Christer, farmens ägare, hela tiden var med.
Här är han med en ettåring som har ett namn som börjar på L. Lövruskor gillar de.
 
Jag klappade ingen av de stora men vackra S ur vår grupp hade inga problem med det.
Sen ropade Christer flera gånger ut mot skogen och ganska snart dök de upp, en efter en. Här kommer Isak, fyra år, en riktig baddare, vandrande mot utfodring och fotograferande turister.
Maten lockade mest, oss fick han på köpet. "Hörni, tjå er ett tag, jag måste få äta färdigt först", ser han ut att säga där han bligar på mig som ropat  -" Titta hit, titta hit" flera gånger. Tror ni på det:)?
Sen ställde han snällt upp på klappning.
Lite mutor i form av morötter och banan skadade inte.
Men bara Christer får mata.
 
Alla ville inte komma nära av olika skäl. Här är det M i vår grupp som håller sig utanför hägnet. När vi åt lunch senare berättade hon om ett dramatiskt älgmöte i sin ungdom.
Som tonåring hade hon varit ute i skogen med sin hund och plötsligt sett en älgkalv på ena sidan stigen. Snabbt uppfattade hon älgkon på andra sidan och kastade sig ner på marken. Hon visste att det är riktigt farligt att komma mellan mor och barn. Älgkon trampade ilsket runt henne men till slut kom hunden till hennes undsättning och körde iväg den rasande älgen. Jag rös när jag hörde hennes historia, vilken chock det måste varit. Hon poängterade att älgkon bara markerat runt henne med sina stampningar, inte skadat henne alls, men ändå!!!
 
Så här ser Isaks klövar ut, apropå.
Farmens ägare berättade att de har väldigt känsliga klövar. Ur säkerhetssynpunkt hade de lagt grus där vi besökare befann oss  vilket får älgarna att röra sig försiktigare. Tur det!
 
Efter en tid i vår närvaro vände stortjuren tillbaka till skogen. Så stilig han är när han älgar iväg mot friheten. Ja, det är inhägnat men verkligt stora arealer som djuren får röra sig på.
Kvar var ettårige Laban som visar en speciell ställning för att äta gräs:).
Ned på knä, hur annars ska man nå det saftiga gröna?
 
Mätta och belåtna av alla älgmöten men hungriga på mat vände vi in mot restaurangen där de flesta valde älgbuffén med gryta men jag nöjde mig med en vegetarisk burgare. Mycket fint och roligt fanns att köpa och jag kom hem med en ny tekopp med älghuvud på.
 
Älgens hus ligger mycket vackert till med de blånande bergen bortom.
En sista titt på älgkalvarna innan vi vände åter mot Umeå. Nu vilar de nöjda, alla fyra, efter sin insats för besöksnäringen.
Nöjda var också vi av en händelserik dag med för mig och några till helt nya upplevelser.
 
Ikväll har jag varit med andra ur UMeGänget på Gammlia där massor av veteranbilar, mer eller mindre blänkande, visades upp. Också det kul men nog föredrar jag älgar och naturupplevelser:).
 
 
 
 
 

Fototriss - Småkryp

Kategori:

Trissen har ett roligt ämne denna vecka, nämligen småkryp. Två helt nya bilder har jag från stugvistelsen. Först en glänsande bagge som kröp på altanräcket.
Sen har sjön den senaste tiden invaderats av dessa små som vandrar i mängder vid brygga och båt. Heter det vandrar när de simmar i vattnet??
Det är paddyngel, inte grodyngel som ju är det första man tänker på, eller hur?
 
Min tredje bild kommer från ifjol sommar och den är till och med lite ekivok:) eftersom jag inkräktade på deras kärleksstund. En rolig insekt detta som går snabbt på tunntunna höga ben. 
Jag har faktiskt en liten bok om småkryp så jag ska försöka leta rätt på den här insekten och se vad den kallas.
 
Fler bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss. Trissen tar nu sommarlov och återkommer i augusti men vi får trissa vidare på samma tema hur många gånger som helst. Det kanske jag gör om jag hittar fler roliga småkryp i min omgivning.
 

Älgmöten

Kategori: Resor och utflykter

I söndags besökte vi Älgens Hus bortanför Bjurholm och så småningom ska jag blogga ordentligt om hela dagen men nu visar jag bara lite bilder på älgarna vi mötte.

Vi fick börja med de små kalvarna mellan två och fyra veckor gamla.

Alla får de namn på samma bokstav och i år är det M. Här ligger då Måns eller Molly eller någon av de andra vars namn jag glömt.

Jag fick klappa dem alla men här är jag och Måns (tror jag).

Älgens Hus är vackert beläget med Balberget i bakgrunden.

Sen var det dags för de lite större djuren. Först mötte vi en ettåring som redan vilade i hägnet,

men raskt reste sig upp och kom till pappa Christer som bjöd på lövruska.

Han ropade bortåt ängarna för att locka på dem och vips kom en till.

Också det en ettåring med namnet Laban. Ser de tufsiga ut beror det på att de håller på att byta päls.

Till sist kom stoorn, fyraåringen Isak. Tyvärr blev den bilden lite suddig. Jag kände mig faktiskt inte alls rädd men möjligtvis darrade min hand ändå lite inför tjurens mäktighet.

Jätteroligt och spännande var det och jag tog massor bilder förstås. En del av dem kommer i kommande blogginlägg.

Ha en skön midsommarafton! I år har de faktiskt lovat hyfsat väder. Jag minns fjolårets midsommarafton då vi satt ute i gråfuktmolnig kväll med inslag av strilregn. Minns ni?

Fototriss- Träd

Kategori: Djur och natur.

Idag blir det racerblogg. Mitt stugboende har börjat och jag är bara hemma för att duscha, tvätta håret och fixa till inför dagens utflykt  med UMeGänget. Vi ska till Älgens Hus i Bjurholm så det kommer nog fina älgbilder därifrån om några dagar.

Men nu till veckans tema i fototrissen, nämligen Träd. Jag rusar ut med kameran och tittar på träden. Många är de men de vackraste fulla med rosa blommor gör sig inte på bild då det är mulet. Jag prövar med blixt för att ljusa bilderna lite men den räcker inte till så då väljer jag de små träden istället.

Här är en hängkaragan som grannen planterat vid sin entré. Jag tror i alla fall att den heter så.

Kan möjligtvis min benjaminfikus kallas för träd? Den har hängt med mig i många många år och nu får den inte större kruka så istället för växt på höjden växer den nu på bredden.

Varje år när frostnätterna passerat den 10 juni ställer jag ut den på min altan och där får den stå hela sommaren. Jag tror den trivs med att känna vinden genom sina grenar och få möta sol och regn i frihet.

Min tredje bild tog jag igår på stugan. Det är gårdstallen som får påhälsning av en stor hackspett, spillkråkan.

Fågeln hade fräckheten att prova sig på ett hack på vår fina, friska, jättestora tall men drog när jag kom för nära med kameran. Inte ska den väl ge sig på friska träd??

Fler bidrag på temat Träd hittar ni hos Fototriss.

Försommarfest

Kategori: Festligt

I lördags hade UMeGänget sin årliga sommarfest som vi brukar ha i slutet av maj eller början på juni. Årliga är kanske att ta i då kamratnätverket med detta namn funnits bara sen i december 2011 men ungefär samma medlemmar var tidigare med i New Friends, en större förening som då fanns över hela Sverige. Den minskade och koncenterade sitt engagemang till de större städerna och då valde vi att fortsätta i egen regi, vilket jag tycker har fungerat alldeles utmärkt.

Vi var inte så många denna gång, bara 11 personer, som samlades tidig lördagkväll på Mariedal, i den fina kvarterslokalen på Hermelinvägen. Värdinnan G hade gjort så fint, dukat och dekorerat.

Efter välkomstdrink som R fixade, gott bubbel med lite tilltugg, kom maten varm från Kummin Catering och vi satte oss till bords. Här är värdinnan G i fin sommarklänning som avnjuter lammköttet med goda tillbehör.

Jag äter ju inte kött så jag fick istället rödingtournedo med mandelpotatispuré och sparrissallad. Jättegott men närbilden på tallriken blev inte fräsch så ni får istället föreställa er min goda middag.

Här är tre andra i motljus då sommarljuset utifrån lyser upp och blixten inte slår ut. Men det kanske är bra då jag ännu inte hunnit  fråga två av dem om lov att publicera bilden. Ska göra det:).

Fint med blommor i tillbringare som ger sommarkänsla.

Jag ville vara med på bild men närbilderna blev inte bra. Inte fotografens fel utan ljuset kan vi väl säga:). Bäst blev denna som är lite suddig, tycker jag med U vid min sida. Kattvänner och kattägare är vi bägge två.

I mitt förra inlägg finns också två bilder med från festen, klicka här om ni vill se dem. Sen var det dags för efterrätt som var rejält tilltagen.

Jag tror receptet fanns i helgens VK, rabarberkompott med jordgubbar, vaniljsås och kaksmulor på. Mycket fräscht och gott.

Likörerna till kaffet blev väldigt uppskattade även de, båda svaga i styrka och godisgoda. Jag tog dit två flaskor för att vi skulle ha att välja på i tanken att det som blev över kunde jag ta med hem, men eftersom de smakade så gott blev det inte mycket över:).

Efter maten då vi sjungit oss igenom sånghäftet efter förmåga, nja, allt hann vi nog inte sjunga, var det dags för tävling och lekar.  En rolig tipstävling med härligt varierande frågor vanns av mig och Ulrika som fick varsin godispåse att dela med sig av ( frivilligt:), förstås). Sen blev det mer action med charader, bl.a.

Här gör Maggan en fin gestaltning av en katt som slickar sig.

Fler charader får ni inte se men nu blir det ballongstafett:).

Ronny går ut hårt ohotad men sen hettar det till.

Jag och Lena ligger nära varandra, tror nästan jag leder lite.

På sista varvet ökar spänningen.

H och K i kamp om lagsegern. De båda spelar biljard varje vecka så de är vana motståndare. Men här vann lag gul stafetten då K:s ballong oturligt nog slant ur knägreppet. Vinsten var en påse med läckra Lindoorkulor, sååå goda.

Lite paus i den ljusa sommarnatten med samtal på den fina altanen. Där hade vi gärna suttit om det bara varit lite varmare.

Jag gissar att de pratar om bostadsområdet men jag har förstås absolut ingen aning om vad samtalet handlade om:).

Vi avslutade med lite dans och mera snack innan vi åkte hem var och en till sitt, tror jag:). Här dansar Maggan och Ulrika bugg.

Härligt att vara ute en sommarnatt som aldrig blir mörk. Egentligen skulle jag velat vara vaken varje natt i juni bara för att det är så ljuvligt med ljuset men det går ju inte. Sömnen kallar oss alla, även jag måste sova:).
Fototriss- Lugn & Ro

Kategori: Festligt

Jag funderar lite hur Helena egentligen har det som förra veckan gav oss temat Gammal och nu Lugn & ro:)? Det är inte alls vad jag förknippar med denna försommartid när allt spirar och växer med otrolig kraft. Nu händer så mycket i naturen, nu händer så mycket i mitt eget liv, nu är det inte så ofta lugn och ro men i alla fall så har jag hittat tre bilder som bör passa temat.

Ikväll har jag varit på fest med härliga UMeGänget på Mariedal. Vi var inte så många, bara 11 personer och kanske därför var det så mysigt avspänt och fin stämning. Här är Maggan som i lugn och ro avnjuter välkomstdrinken, mousserande vin, med en godisjordgubbe istället för de äkta bären som jag längtar efter.

Senare på kvällen var det dags för likör till kaffet och nu är det Berit som njuter i lugn och ro av antingen Amarula cream eller en ny ekologisk likör med fruktig flädersmak, Holler organic, i fin silverkopp.

Resten av festbilderna förmedlar nog icke lugn och ro med dans, charader och andra lekar så jag växlar över till en av mina sambos istället.

Hon låg där i sin fåtölj och slickade sig i lugn och ro men när jag kom med kameran kom hon av sig och blundade för hon vet att den där fyrkantiga saken ofta bländar med sin blixt:).

Fler bidrag på temat finner ni hos Fototriss.

Lökblomster

Kategori: Min närmiljö

En liten försommarhälsning från mig blir det nu. I höstas köpte jag tulpanlökar och det är alltid spännande att se om de kommer upp. Här på Ersboda är de nu fina men på stugan är det ännu outslagna knoppar.

Som födelsedagspresent ifjol fick jag också lökar av min brorson och hans fru lite senare då de inte kunde komma på rätt dag. Fina var bilderna på påsarna där lökarna låg men trädgårdstrött var jag vid den tiden på hösten och tyckte att jag inte hade någonstans att plantera dem. Lite suck, alltså.

Men med lite tankemöda och plats hos min granne L fick jag ned dem alla i jorden. Se så vackra de tulpanerna är nu...

..och de små pärlhyacinterna i sin kritvita glans.

Den tredje löken, allium, har inte blommat än utan är bara två gröna grässtrån. Väldigt likt ogräset så jag ryckte upp en av dem innan jag insåg mitt misstag och snabbt planterade om den. Det ska bli spännande att få se deras vackra lilafärgade bollar lysa upp både här och i stugan senare.

Så otroligt slut jag blir av golfspelandet. Även idag har vi gått nio hål och det gick inte alls lika bra från damtee jämfört med nybörjarmarkeringen i tisdags då jag lyckades få mitt gröna kort godkänt. Efteråt slocknade jag i soffan med myskisse nere vid fötterna och efter nästan två timmar var det svårt att vakna till igen. En halv kiwi och en apelsin fick mig att piggna till lite så nu ska jag ta en cykeltur för att bli helt vaken.

Jag hoppas bara att jag slipper bli blöt av skurarna som passerar. Igår var det så vackert när regnet vräkte ned trots solsken och en fin regnbåge visade sig bakom husen.

Visst är grönfärgerna härliga?

Jag önskar er alla en fin försommarhelg. Själv ska jag på fest med UMeGänget, äta gott, sjunga allsång så gott vi nu klarar det utan de bästa sångarna, men kanske någon ny talang tar ton, dansa och ha trevligt i ljusa kvällen/natten.

Skogsluff

Kategori: Miljö, friluftsliv

Orientering är härligt på vårt skogsluffarvis. I måndags var jag och väninnan ute på en heldagstur i Forslundaområdet. Efter några kontroller varav en var besvärlig (en liten grop bland fuktiga marker och enformig tallskog) var det dags för lunchpaus. Helst vill man väl sitta på en klippa i en solig skogsglänta men här fanns ingen sådan miljö i närheten.

Det blev att välja sig en stubbe lämplig att sitta på istället. Efter den välbehövliga påfyllningen av energi och näring gick vi till lilla älgtornet där nästa kontroll väntade på oss.

Här är en bild på mig också. Är vi ute en heldag tar vi alltid två pauser och nu har vi just fikat färdigt och njuter av solen en stund.

Vi hade tur och fann en liten bänk i skogen bakom Forslunda vattenverk som ger oss umebor vårt goda dricksvatten. Såhär varmt var det bara ibland, oftast krävdes jacka och pannband på då vindarna var för svala.

Vi cyklade till Forslunda naturbruksgymnasium och vidare till Amerika som bostället har kallats länge. Jag minns gårdarna i Amerika ända sedan jag som liten flicka cyklade där förbi då vi skulle till Piparbölesjön och ta oss ett dopp eller fler. Husen idag ser nybyggda ut men Amerikaskylten finns kvar. Här är Sofie på väg därifrån mot Forslundas gårdar.

Ute på ängen betade kor ganska långt bort. Det skulle vara roligt att vara med på kosläpp någon gång och se dem skutta och hoppa när de äntligen kommer ut ur ladugården till det saftiga gröngräset.

Dessa kossor var lite lugnare även om de ser ut att vara på väg någonstans. Klockan var närmare fem på eftermiddagen så de kanske skulle in och mjölkas.

Vår familj hade sju kor när jag var liten på ängar inte långt bort från dessa. Byn Grisbackaänget låg bara någon km närmare stan där idag Västerslätts industriområde och nyuppförda Botniabangården finns. Jag minns Majros och Gullros men vad hette de andra fem? Majros var vacker svartvitrosig och Gullros (är inte ens säker på om det också var -ros??)var vit eller rättare sagt gulvit, ljust enfärgad i alla fall:).

Då hette Forslundaområdet Lantbruksskolan med betydligt färre gårdar men med samma inriktning som idag. Mindre variation på utbildningar förstås. Dammen är i alla fall densamma.

Kåtan är däremot ny för den har jag inte sett förut. Bron också, gissar jag.

Nu ska jag snart iväg och fira Nationaldagen med UMeGänget på Gammlia. Jag önskar er också ett härligt Nationaldagsfirande.

Fototriss-Gammal

Kategori: Miljö, friluftsliv

Veckans fototema är gammal vilket inte är helt inspirerande nu när sommaren närmar sig och naturen fyller på med nytt växande fullt av härliga färger. Idag tog jag och L en tur för att leta lite fåglar att skåda men vinden friskade på vid havet och fågellivet var för långt bort till och med för oss med varsin tubkikare.

Vi sökte lite skydd vid Norrmjöle fiskeläge och där fann jag lite gammalt att fotografera. Hänganordningarna för nät verkade gamla nog. Här en del av en sådan där lavarna breder ut sig.

Gammal och grå men vacker ändå:).

En till som också börjar bågna av ålder.

En bit bort fann jag också denna gamla manick, härligt rostig och gammal. Tyvärr vet jag inte vad det är eller vad det en gång har varit.

Till slut fick vi långt bort äntligen se två storskarvar på en sten, men de var snarare unga än gamla:).

Fler bidrag på veckans tema hittar ni hos Fototriss.