konstbarbro

Tillbakablick

Kategori: Resor och utflykter

Jag hittade en ny fotouppgift hos Helena idag, att göra en tillbakablick ett år. Sista chansen att vara med idag dessutom. För ett år sedan, den 28 september satt jag på planet till södra Spanien tillsammans med en väninna.

Här flyger vi över Barcelona. Jag var så lycklig och fotograferade massor, brydde mig inte alls om det smutsiga flygplansfönstret.


För mig var det här nämligen något mycket stort. 1993 var min senaste utlandsresa, sen insjuknade jag och kunde inte resa eller göra en massa annat på mycket länge. Sakta återtar jag min förmåga att leva i världen och ifjol i september vågade jag mig på att resa utomlands igen. Bara så härligt underbart roligt! Och i år ska jag våga mig på att resa ensam snart, men i grupp när jag väl kommer fram.

Fler tillbakablickar hittar ni på Bildbloggerian.

Fototriss-Överblommat

Kategori: Djur och natur.

I veckan vill Helena att vi ska fotografera överblommat och äntligen passar det för mig att gå ut och ta helt nya bilder. Min granne älskar växter som är fina även sen frosten tagit dem så det finns massor med motiv. Men efter min fotorunda märkte jag att skärpan inte blev bra på många bilder så det här är vad som blev kvar.

Den första är faktiskt från min egen rabatt, en Solbrud.Men dessa kommer från grannen,tyvärr vet jag inte vad växterna heter.

Fler överblommade motiv hittar ni på Fototriss.

Morgondramatik

Kategori: Katter

Åh, vilken härlig dag hittills på många sätt. Jag fick en skön sovmorgon till halv nio men sen brakade det loss. Hörde ett skrap på en ruta, masade mig upp och såg att en fågel hade tagit sig in på min inglasade balkong. Den flög desperat fram och tillbaka, men inte nog med det, mina kära katter hade också upptäckt den, så det var full jakt över stock och sten (nja möbler och växter då). Vad göra, yrvaken, oklädd men jag gick ut, såg att i alla fall Tusse satt passiv och tittade intresserat på när lillsyrran kastade sig handlöst för att få tag på den stackars fågeln. Tjoff, där satt den fast i gapet på min lilla kisse. Det här gick fort, förstår ni väl, men oj, så många ord som behövs för att beskriva situationen. Jag fick i alla fall tag på katten, lyfte upp den så huvudet var riktat ut och pressade upp gapet så den lilla talgoxen återfick friheten. Till synes oskadd flög den iväg. Lycka!

Några minuter senare dök det upp en okänd vitbrun katt bland hallonsnåren utomhus och käre Tusse rusade ut för att tala om att det minsann är hans revir. Jag höll andan, hade ännu inte klätt mig, och det gick bra, de bara satt och glodde på varandra och ylade litegrann på kattvis. Inget bråk som tur var. Spänning som slutar lyckligt är alltid berikande.


Lilla jägaren ivrigt kurrande, inte still en sekund när hon är kelglad.

Dessutom har jag fått ett brev av mitt lilla fadderbarn i Etiopien. Egentligen från fadern för hon är för liten för att skriva. De skickade med ett foto där hon och pappan står utanför sitt blå stenhus med lite grönt runtomkring. Såg riktigt fint ut men enkelt förstås. Jag blir så glad av den hälsningen.

Jag hinner med idag, tar hand om en massa småsaker som legat och gnagt, det är alltid tillfredsställande. Skönt att få bära ut stora tomat- samt squashkrukor och bli av med dem, få lite rymd mår jag gott av också. Jag har insett att squash ska inte odlas i kruka utan på friland. Den fick massor med squashfrukter men ack, så pyttesmå, dock väldigt goda ändå. En bild på den sista innan plantan blev till kompost.Och så en puss till alla som vill ha bara för att jag mår så bra idag.

Pussmun heter denna växt som följt mig i många år, flitigt blommande.

Det har regnat en stund idag vilket inte gör något denna torra höst men nu lyser solen igen. När jag var ute i morse satt en liten fågel bland buskarna och skvätte - lät som när två små stenar slår ihop, med röd haka, måste väl vara en buskskvätta, eller hur, fast rödhake passar kanske också in? Samlar på att få syn på för mig nya fågelarter, så nu blev jag glad igen. Känner mig nästan som Pollyanna, boken jag läste som elvaåring. Den fick jag för att jag sålt ett visst antal Svenska Journalen i vår lilla by, Grisbackaänget.

Kantareller

Kategori: Resor och utflykter

Ikväll förväller jag kantareller, de gula ligger i kastrullen och vattnet puttrar sakta bort. De bruna, trattkantarellerna ligger på VK (lokaltidningen) och väntar på att bli rensade. Jag är trött, har ont i handen, vill gå och lägga mig, men de blir så besvärliga att rensa om de får torka till i morgon. Så en liten paus framför datorn, stoppa i sig några goda chokladbitar och så ta nya tag. En underbar septemberdag har vi haft ute i skogen, förutom kantareller fann vi också blek taggsvamp och lite lingon. Ja, det fanns nog ganska mycket men svampen fick plockföreträde. Solen sken, de gulgröna asplöven darrade i knappt märkbar vind, och älgjägare såg vi som tur var inga.


Det ser kanske inte så märkvärdigt mycket ut men det räcker till mig och att bjuda på.Provade på att ta en ny silhuettbild, med anledning av gårdagens utmaning, men det var svårt att finna ett spännande motiv. Det här är vår innergård med stora bollpílar. Gillar i alla fall himlen med små lätta moln, som Pugh Rogefeldt sjunger.Varför blir liggande bilder så små men stående så stora i denna blogg, kan någon svara på det?

Fototriss - Siluett

Kategori: Katter

Precis när jag kommer hem från kvällen surströmmingsfest med mycket skoj, sång och dans förutom den illaluktande fisken så är det dags att göra ett inlägg till veckans nya fotoutmaning, bilder med siluetter. Inte så lätt att finna sådana bilder hos mig men det blir två motiv från stugan.


Tusse iakttar intresserat änderna som besöker bryggan i hopp om att få sig några brödbitar.Ett läckert lutande träd över Piparbölesjön.

Och så en bild på mina kära katter som troligtvis hittat en fluga på badrumsfönstret.


Fler bilder på siluetter hittar ni på Fototriss.

Fotohistoria

Kategori: Allmänt

Det har blivit mer foto än konst i denna blogg i motsats till vad jag tänkte när jag startade bloggen, men det är så roligt att fotografera och dela med sig av sina bilder.

Jag var nio år när jag fick min första kamera, av min 13 år äldre bror, en kubformad sak klädd i grönt skinn som man höll i brösthöjd och tittade ner i. Det blev riktigt fina bilder när man lyckades hålla den stilla, vilket inte var så ofta. Här är jag som tioåring med en katt i famnen framför vår gamla bagarstuga i byn Grisbackaänget som inte längre finns kvar utan är ett industriområde. Några år senare skaffade jag Kodaks 5-kronorskamera, en plastig sak som gick att ta färgfoton med. Efter den kom en kompaktkamera med blixtkuber, ingen av dessa gav speciellt bra bilder.

I 14 årsåldern lärde jag känna en kompis vars morfar ägde Norrländska Fotocentralen. Det blev sommarjobb där några år och jag fick smak på högre kvalitet. Jag köpte mig en Minolta med uv-filter, men jag visste inget om bländare och slutartid utan räknade bara ut att bilderna blev bra om visaren stod kring 5.6 och valde tid efter det. Oj, så mycket jag missade, men fotona blev betydligt bättre än tidigare.

1987 var det dags att köpa en ny systemkamera, en Nikon FG-20 med zoomobjektiv 35-70, som jag använde i 21 år. Så här ser den ut, nu oanvänd sen 1,5 år.Då gick jag också flera fotokurser, började fotografera diabilder och svartvitt samt lärde mig framkalla själv. Det var roligt, men jag slutade med mörkrumsteknik efter några år.

Sen kom då digitalkameran till världen och jag tog lång tid på mig innan jag skaffade en. Jag var less på min stora otympliga kamera och ville ha en liten att stoppa i fickan. Den 17 mars 2008 köpte jag en Sony Cyber-shot, 7,2 megapixlar. Jag är jättenöjd med min lilla kamera och det blir allt roligare att fotografera så jag tar massor av bilder som fyller hårddisken. Här syns den i mina händer ute på Konts klippor.

Jag med min lilla Sony på Kont, valborgsmäsoafton 2009

När jag började vara med i Fototriss varje söndag och kollade runt på alla fantastiska bilder som olika bloggare visade upp så ville jag kunna ta ännu bättre bilder, även om jag inte vill skaffa mig en stor systemkamera igen. Bättre skärpa, större förmåga att zooma, bättre makro är vad jag önskar mig. En del fryser bilder på vattendroppar, det blir otroligt vackert, jag vill pröva det. Fast de kanske har kameran på stativ. Jag äger faktiskt ett även om det sällan blir av att använda det.

Visst är det nästan för hemskt att önska sig en bättre kamera redan, jag har bara haft den i 18 månader? Såg i alla fall en annons på en Casio EX-H10 ,med 12 megapixlar och 10 x zoom, jag har bara 3 idag. Blir så frestad men ska fundera ett tag till. Man kanske kan sälja sin Sony  och få lite för den?

Igår orienterade vi igen, en vacker höstdag då solen värmde där vi vandrade runt i Umåkerskogen och fann våra kontroller samt njöt av att fika och äta lunch utomhus. Först parkerade vi fel och fick några ilska blickar och rop av förbipasserande, häst med förare på sulkys. Nja, hästarna brydde sig inte förstås, men de som satt bakom. Vi flyttade bilen så de blev nöjda, men lite otäckt var det att de skrek så ilsket. De kunde väl sagt till på ett vänligare sätt, vi blev riktigt darriga ett tag. 

I eftermiddag ska vi ut och leta svamp i närheten och i morgon blir det surströmmingsfest, fast jag ska äta sill (trots att jag är en äkta norrlänning :)).

Tunnbrödsbakning

Kategori: Resor och utflykter

Igår fick jag prova på något jag aldrig gjort förut (låter som en sång jag hört??), nämligen att baka tunnbröd. Vi höll till i Flurkmarks IK:s fina bagarstuga, två kunniga kvinnor ledde oss andra, nybörjare de flesta, att göra degämnen, kavla, borsta, nagga/tagga, vända, borsta igen under fjölen också, skjutsa in kakan i ugnen, grädda och ta ut, borsta, dela och ja, äta det kunde vi själva. Tänk att få stoppa en bit varmt, mjukt tunnbröd med smör (Bregott, faktiskt) som snabbt smälte in i munnen och njuta av aromerna samt vetskapen att vi åstadkommit detta goda alldeles på egen hand (nja, med viss hjälp i grupp, förstås).


Kolla vilken fart på kvinnohänderna när de gör sina ämnen.


Anki, som varit med förut, gräddar bröden.


Här borstar hon av den färdiga kakan, i detta fall hårt tunnbröd.


Jo, det fanns män med också, en av dem var H, med sin vitaste keps. I bakgrunden Marie, en av dem som ordnat denna fantastiska dag.


Och så bloggaren själv som lyckades kavla hyfsat trots fjolårsbruten arm som läkt sisådär.
Vi avslutade med att baka vår egen pizza och det var också kul, men åtminstone jag var ganska så mätt vid det laget. Och ute sken solen denna fina septemberdag.

Fototriss - Avlångt

Kategori: Djur och natur.

Söndagens uppdrag är att fotografera avlånga ting men eftersom jag tidigt ska iväg för att lära mig baka tunnbröd idag får det bli bilder ur arkivet.


Svartöga eller Thunbergia heter denna klättrande växt som först i slutet på augusti hade växt över stativet format som en obelisk.


Sen har jag ju som tur en låång familjemedlem, Tusse.

Denna lilla snigel har varit med tidigare i min blogg men då inte lika avlång. Det är ingen mördarsnigel för sådana har vi inte här uppe utan den är bara ca 5 cm lång.

Fler bilder på samma tema hittar ni på Fototriss.

Katternas födelsedag

Kategori: Katter

Jag kommer ihåg att gratulera staden men glömmer mina kära katter som faktiskt fyllde år igår. För fyra år sen föddes de i min lägenhet på Haga, i en blå trekantig plyschiglo som kattmamman Morka valde framför den banankartong jag gjort i ordning. Det var kattens andra kull det året, vi hade missat att hon kunde bli gravid så fort och vips måste någon ta hand om den och det blev jag, som hela livet älskat katter men aldrig skaffat några sen jag flyttade till lägenhet på tredje våningen.

Kattmamman återbördades så småningom till min bror som har en ranch (han kallar den så) söder om Örnsköldsvik, och två av kattungarna bor hos en barnfamilj på Grubbe. Kvar hos mig är sen dess Tusse och Desirée som såg till att jag flyttade ner på marken (nästan) och nära naturen så de kan vara ute så mycket som de vill.


Här busar Tusse med mattes fot.

Desirée gillar också att vrida sig, som synes nedan.Kolla teckningen till höger som Amanda, 10 år, gjort till mig. Undrar om det är en slump att den blev som en spegelbild av Tusse?  Notera också den häftiga tapeten som suttit i stugans kök sen 1980!! Den är väl modern igen nu, eller hur :))?Desirée myser eller?(klorna är utspärrade) på pallkrage.


Den sista bilden visar mina kära katter som lugnt njuter av kvällssolens strålar en sensommarafton på stugan.De fick inget speciellt firande mer än att jag gav dem en näve av deras favoritgodis, nämligen mjölklinser med kattmynta. Desirée hoppade och skuttade glatt när hon jagade dem över golvet, men Tusse rörde sig inte ur fläcken och eftersom det var hans dag lät jag honom bestämma. ..... Som om inte de bestämmer annars :D!!!

Umeå-Kulturhuvudstad

Kategori: Resor och utflykter

Min kära hemstad Umeå har igår äntligen fått klartecken att bli kulturhuvudstad 2014 och det firades för fullt bland kulturfolk och andra inblandade. Själv läser jag om det i tidningen, men vill ändå utbringa ett grattis till alla som kämpat och med liten marginal vann över Lund som kom tvåa.

Kul att norra Sverige hamnar lite mer på kartan, och jag hjälper till genom att visa några foton på vad som händer här just nu. På bilden nedan byggs den nya Arkitekthögskolan nära älven och med Konst- och Designhögskolan bredvid ska det växa fram ett konstnärligt campus, är det tänkt.
 


I Rådhusparken har det snidats fram två gigantiska trärosor ur stammen på två lindar som var för sjuka för att få stå kvar. Om dessa har det stridits för fullt på kultur- och insändarsidor. Det var nog några som trodde att konsten var för simpel för att visas upp för kulturhuvudstadsjuryn (!suck!) men allt gick ju bra, så nu kanske de får stå kvar, vem vet.


Mindre bra för stan är att vi har en stor asfalterad parkering vid Umeälven, en plats som skulle kunna göras betydligt mer trivsam. Projektet heter "Staden mellan broarna" och är en politisk långbänk där inget verkar hända. Själv vill jag ha mera grönt på platsen.

 

I bakgrunden ses Stora Hotellet, en av mina gamla arbetsplatser när jag jobbade åt Blå Aveny-koncernen på 80-90-talet, evigheter sen. Men byggnaden är fin, tycker jag. 

Jag avslutar med ännu en fin och ovanlig byggnad, den första brandstationen i Umeå som idag inrymmer bl.a. Filmstaden.Samma parkering mot älven även där. Just där fick jag parkeringsböter ifjol då jag glömt att man skulle stoppa pengar i en automat. Vi hade varit i stadens utkanter och där behövs inga avgifter för att parkera bilen så jag bara hade tilt i huvudet när vi gick till det närbelägna caféet Station och köpte oss fika i en picknickkorg med tillhörande filt att avnjutas i parken bredvid. Där jag satt med en väninna och mitt go'fika kom jag på vad jag glömt, men då var det för sent, lappen fanns redan på rutan. Osis!

Gissa filmen!

Kategori: Allmänt

Veckans fototrisstema är denna söndag att med bilder visa en filmtitel. Oj, vad jag har funderat. Katt på hett plåttak var min första tanke eftersom jag har massor med kattbilder men ingen bild på ett plåttak. I mitt bostadsområde finns bara papptak, tyvärr. Men så kom jag på denna fina film som baserar sig på en bok av Tracy Chevalier som kom ut 1999.

Filmen handlar om en sån här, men lite äldre förstås. Mitt kära syskonbarnbarn A, snart 3 år, får gestalta ordet.


Och hon har ett sånt här på sig fast bara en del av smycket är av intresse.


Jag tar en bild till på samma ord så blir det lättare.


Filmen handlar förutom titeln om en konstnär i Nederländerna på 1600-talet. Svårt? Svaret hittar ni här.
 
Fler bilder på detta spännande tema hittar ni på Fototriss.

Fototriss - Dubbel

Kategori: Djur och natur.

Nu har jag definitivt flyttat in från stugan för i år med mina katter. Morgnarna kan ännu vara helt underbara men kvällarna börjar bli lite ruggiga, alltför mörkt och alltför få grannar i närheten. Jag är lite sent ute men vill ändå delta i veckans Fototriss med några bilder på temat Dubbel.

Först en blomma jag inte vet namnet på, men jag köpte den på halva reapriset i juli. Nu blommar den fint.I slutet av augusti åt vi svenska kräftor, stora härliga och jättegoda med maffiga klor.


Och så en lite udda tolkning. Vi var ute på orientering igår i Nydalaskogen. Den första kontrollen var lite svår att hitta så vi irrade omkring men då gick jag istället på en halv ring med stora knallgula kantareller. Bilden visar att vi fick dubbel utdelning på utflykten, både kontroller och "kantreller" :).


Fler bilder på temat hittar ni här.