konstbarbro

Stockholm eftermiddag

Kategori: Resor och utflykter

Efter lunchen på Gretas gick vi ut till kommersen på Hötorget igen och fortsatte Drottninggatan vidare. I Halloween-tider..
..en läskig figur utanför Buttericks. 
 
Vi fortsatte vidare till NK som jag sällan besökt men nu upptäckte hur fint det är.
Vi tittade mer på inredningen än varorna men lite julsaker fångade blicken.
Även om jag egentligen är traditionell och föredrar rött och guld så tyckte jag ändå att allt det vita var lite mysigt vinteraktigt.
 
När vi var nöjda med besöket på det stora varuhuset delade vi på oss. Jag gick för att söka mig till väninnan E:s arbetsplats. På vägen dit stöter jag på denna härliga skulptur.
Carl-Fredriks Reutersvärds Non-Violence som finns på många platser i världen. Jag möter min väninna i en liten galleria och följer med henne upp i skyskrapan med bra utsikt. Åt ett håll ser vi Hötorget från ovan,
Åt ett annat dessa tornlikande höghus.
Kungstornen är de första skyskraporna i Stockholm, tror min vän. Mer vet jag inte. Väninnan avslutar sin arbetsdag och vi följs åt till Gamla Stan och restaurangen Under Kastanjen.
Vi är ganska tidiga för att vara en fredagkväll, gissar jag, men då går det å andra sidan bra att fotografera utan att störa. Ett mysigt ställe med god mat och skön musik (inte live) av Sarah Klang.
Gott bröd medan vi väntar på fisk- och skaldjursgryta. Utsikten genom fönstret tvärsöver den smala gränden var ett litet galleri med en mössklädd person i vit 70-talsskinnpäls som slappade i fönstersmygen och diskuterade med en person vi bara anade längre in i lokalen. Var sugen att gå in där och kolla, men efter middagen var det skönt att bara långsamt strosa genom gränderna till Slussen varifrån bussarna ut till Värmdö gick.
 
Dagen efter började tyvärr med regn som aldrig helt slutade även om det tidvis bara var små stänk. Vi tog bussen till Gustavsberg och besökte en auktion med många fina och spännande prylar på ett äldreboende. Fynda hade definitivt gått att göra men det gick bra att låta vara också 😃. Där bjöd de på hembakt fika men vi avstod och gick istället till Café Tornhuset.
Väninnan modellar. Mycket läckert och en del äckligt i utbudet. Vad tycks om dessa fingrar?
Blääh! Jag tror helt enkelt inte att jag skulle klara av att ta en tugga! En varm macka fick det bli.
Vi satte oss vid den runda väggen i tornrummet och njöt av te, mackor och någon sötsak därtill. När vi gick ut såg vi Gustavsbergs porslinsmuseum men dit in gick vi inte utan det fick bli en prylbutik istället som heter Sköna ting.
Vidare längs vattnet. Kyrkan var fin.
Arbetarbostäder som numera är en fräsch bostadsrättsförening med härliga tomter.
 Där hade jag gärna bott, tror väninnan tyckte detsamma. Jag gissar att de sällan är till salu och då ganska dyra. Hur som helst bor ju jag i Umeå så varför spekulera.
 
Gråvädret fortsätter. En tio minuters solglimt på hela veckan är vad som bjudits. Då tog jag en bild genom fönstret.
Snön har tinat och regnat bort förutom upplogade högar lite här och där. Katten kan gå ut och äta lite grässtrån samt nosa på intressanta dofter. Korta stunder då fukten hänger i luften mellan regnen. Idag är jag bjuden på lunch ca 2,5 mil norrut vid en fin liten sjö. På vägen kan det finnas renar så jag måste ta det lugnt.
 
Sist jag hälsade på hos henne, i februari, fick jag se många av dem när jag åkte hem. Jag blev så lycklig att jag fick tillfälle att fotografera. Det verkar inte som att jag visat dessa bilder i bloggen tidigare så här kommer en ren 😃, och några till.
Såå fin och det gick bra att glida långsamt fram mot gruppen som fanns framför bilen. De flyttade snällt på sig även om de gav mig blickar.
Men det var som sagt i snörika februari i år. Skönt att ett tag till få se gröna gräsmattor om än med alltfler bruna inslag.
 
Ha en trevlig helg!
 
 

Stockholmslunch

Kategori: Resor och utflykter

För två veckor sen åkte jag ner till Stockholm en helg. Jag fick tillfälle att hälsa på en släkting jag inte träffat på massor av år. Efter några trevliga timmar hos henne ute i Mörby centrum åkte jag in till Centralen där jag stämt träff med min resekompis S som också råkade vara i huvudstaden den dagen. Vi hade tänkt oss till Vetekatten men där var smockfullt och en väldigt hög ljudvolym. Vi smög ut därifrån och gick Brogatan, som visade sig vara en gågata. Alltid skönt att slippa bilar. Vi kom så småningom till Hötorget och slank in på Gretas, en restaurang med utsikt över marknadsstånden.
Vi fick ett fönsterbord med en monstera närmast. Inredningen var fin med ett skönt dämpat ljus.
Söta ananaslampor lite överallt.
Jag var hungrig och beställde dagens lunch, en ljuvligt god torskrygg med bubblig sås. Väninnan nöjde sig med något mindre. Nedan ser ni frestelserna man inte orkade med, tyvärr.
Efter lunchandet tittade vi runt i lokalerna.
Magnumbutelj med bubbel drog till sig väninnans blickar. Nära damrummet förstod vi varför restaurangen hette Greta.
Det verkar som att hon någon gång har arbetat i byggnaden, knappast på Scandic, men på en restaurang eller företag som tidigare funnits i lokalerna. Jag har hört ryktas att hon arbetade på PUB, kanske låg det där? En gammal filmprojektor i foajen bygger på samma tema.
Ute molnigt men ändå varmt (+13) jämfört med kylan i Umeå (+2). Hötorget eller Haymarket som det stod på kvittot från Gretas.
Jag föredrar helt klart det svenska namnet. Massor med svamp och pumpor förstås (mindre än en vecka till Halloween) till salu. I bakgrunden ett av höghusen som är min väninnas arbetsplats. E som jag skulle bo hos under helgen men som arbetade hela fredagen. Vilken tur då att jag hade andra vänner/bekanta att hälsa på. Att bara gå omkring ensam i storstaden hade kanske inte varit lika roligt, även om det finns mycket att upptäcka i Stockholm. Så mycket trevligare att få dela sina upplevelser.
 
Vi har nu fått vinter i min stad. Snö har fallit flera blåsiga dagar, lite i taget men envetet länge. Att få skotta så mycket som i morse är inte vanligt i början av november, i alla fall inte att det ligger kvar så länge. Kylan har hållit i sig över en vecka. Jag bara tycker att det är alldeles för tidigt men å andra sidan blir det betydligt ljusare i den normalt så gråbruna november.
 
Mer om Stockholmshelgen kommer senare. Ha det så gott!