konstbarbro

Fototriss - Frukt och bär

Kategori: Djur och natur.

Ett härligt ämne på, för min del, säsongens första fototrissutmaning. Jag omges av mängder av mer eller mindre vilda bär den här tiden. Tyvärr upptäckte jag trissen för sent för att fånga dagens solstrålar på de vackra bären. Det får bli kvällsbilder istället men fortfarande augustiljust.
 
Min buske ger i år riklig skörd av syrligt goda vinbär.
En liten pojke med sin mamma som smakade dem tyckte de påminde om bären som fanns i deras tidigare hemland, Irak. Vilka då, undrade jag. Först kom hon inte på det svenska namnet på bären men till slut var det vindruvor hon menade. Det har jag aldrig tänkt på, att deras smaker påminner om varandra, men varför inte? Bådas namn börjar ju på vin- :).
 
Min grannes buske bågnar också av bär, röda krusbär, som hon brukar erbjuda mig att plocka av ibland.
De röda är godare än de gröna, tycker jag som har ett recept på en jättegod kaka.
 
Hallonen därute blev bara suddiga på bild så det får bli de redan plockade ni får se.
Vi har fullt av vildhallon bakom husen och jag plockar varje dag 5 - 10 dl sen en dryg vecka. Ljuvligt goda är de!
 
Fler fruktigt bäriga bidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 

Bäcksjöutflykt

Kategori: Djur och natur.

Det är så mycket annat som är roligare än att blogga numera. I måndags besökte jag stugan, simmade två gånger, vattnade och tittade till alla mina blommor ute och inne, fick besök av vännen till matjesillunch och pysslade på lite allmänt. Jo, blåbär plockade jag också, sen ca 6 dl hallon här hemma, vilket är vad jag plockar numera mest varje dag en eller två gånger. Mycket hallon blir det :).
Spindelnät är svåra att fotografera men jag försöker ändå.
 
Igår gjorde jag stan med vännen. Sista supervädersdagen tror vi med minst +24. Då besökte vi restaurangbåten Sjöbris, åt paella till lunch med ett glas vin till (öl till min partner) i skuggan. Strosade sen längs älven, såg matvagnarna på s.k. Skeppsbron. Kajen är ett mycket bättre namn, men någon har bestämt att platsen ska få ett nytt namn. Jag tänkte prova en italiensk mjukglass men den såg ut som den vanliga svenska så det blev inget.
Bilden hör inte hit, är tagen för flera veckor sen då min perenn som jag glömt namnet på blommade som bäst, med insektsbesök därtill.
 
Efter några timmar i solen promenerandes mest längs älven slog vi oss ned på Bishop Arms uteservering där jag istället beställde deras passionsfruktsorbet med en läskande Pasoadrink till. Massor av folk passerar där och det är riktigt roligt att iaktta alla olika stilar. Ett par bekanta stannade också och pratade bort en stund. När solen började gå ned bakom blågröna Stig Lindbergskulpturen var det dags att gå hem, nöjd med att ha hunnit med staden denna sommar också. Stugnörd som jag blivit, älskar skogen och sjön därute så jag knappt kan slita mig därifrån :).
 
Idag då de lovat regn skyndade vi oss ut i skogen för att orientera, väninnan S och jag. Varmt var det men mest mulet och bara små stänk emellanåt, alltså en riktigt bra skogsluffardag. Tre gula torra kantareller fann vi och en massa fårticka som jag låter väninnan ta alla av, förutom de kontroller vi letade efter.
Dessa fann jag i lördags, lite torra de också av värmen den senaste tiden.
 
Först vid den sista svårfunna kontrollen i oländig terräng tvärmörknade himlen av lilablå hotfulla moln men inte ens då blev vi blöta. Inte förrän jag kommit hem och plockat någon deciliter hallon började det regna rejält. Då regnjacka på tills muggen var full. Efter det är det skönt att vara inomhus ikväll trots att det redan slutat regna.
 
Bäcksjön då, undrar ni kanske. Jo, i söndags var det utflyktsdags med UMeGänget, vänskapsklubben jag är med i sen flera år. Vi var sju  personer som bilade till Bäcksjöns norra sida där vi delade fin strand med två barnfamiljer. Ingen trängsel alls med andra ord.
Lite väl mycket vass i vattnet men stråna är fina. Jag försökte mig på att bada men vassen, stenarna på botten längre ut och att det var alldeles för långgrunt gjorde simturen mindre kul. Det gick bra att gå på botten i alla fall.
Motljus är bra för då syns lagom mycket av mig i bikini :). Ändå vågar jag mig på ännu en bild i badet.
Inte så skönt när tunna vasstrån slingrar sig kring benen när jag försökte simma en stund. Tacka vet jag ljuvliga lättsimmade Kullasjön.
 
Ett fint litet utedass prydde sin plats. På handtaget hängde en jättefin babyhatt som någon liten glömt.
Här är de fem av oss som är okej med att finnas på bild i bloggen min (och på Facebook). Bara jag som ler, bara jag som är kvinna - har det med varandra att göra, tro?
Vi åt vår medhavda matsäck och njöt i sol och skugga med sydvästlig pålandsvind och skönt vågskvalp mot stranden. Senare tog vi en promenad längs lilla stigen som går runt hela sjön. Någon gång hoppas jag på att orka gå hela vägen. Nu blev det blåbären som hejdade oss. Alla (nästan) böjde sig ned för att plocka i medhavt kärl eller stoppa direkt i munnen.
E i fint sommarskägg avvaktar!
 
Härliga blå bär kantade sjön men blåbär är det inte utan odon som jag räknar som ett oätligt bär. 
Någon som vet ett användningsområde för dem?  Giftiga är de inte i alla fall om jag minns rätt, men vita och smaklösa inuti.
 
På vägen tillbaka till bilen fann jag en (1) kantarell som någon tappat. Det betyder att de i skogen finns att plocka men trots en liten utvikare fann vi inga.
 
Så sakteliga börjar jag finna mig tillrätta i min egen lägenhet efter drygt två månader i stugan vår. Tvättkorgen är nu tom men strykhögen är rejält tilltagen. Jag skulle vilja göra lite fint utomhus på min altan, köpa nya höstblommor och pynta, men det står inte högst upp på prioriteringslistan än. Jag har ingen riktig sådan, bara en tänkt.
 
Mer regn behöver vi  och kanske det kommer på fredag säger SMHI på tv, men på kartan såg det ut som att Umeå inte skulle få många droppar. Bara vänta och se. En härlig sensommar fick vi i alla fall med ljuvligt skön temperatur.
 
Ha det så gott, kära läsare. Nu ska jag förhoppningsvis bli lite mer regelbunden här.
 
 

Hemma igen

Kategori: Djur och natur.

Hej, har ni nästan glömt mig så dålig som jag varit på att skriva här? Nu har jag i alla fall flyttat hem från stugan med mina kära katter och just packat upp det sista i mat- och klädväg. Min brorsdotter med familj firar kräftfest där i helgen och då måste jag förstås utrymma stugan. Det och de mörka, kyliga nätterna gör att jag bestämmer mig för att bara åka ut över dagen framöver.
Jag blandar in lite bilder som jag nyligen tagit utan att de riktigt hör till texten. Från stugan är de i alla fall.
 
Ikväll/natt ska jag njuta av att ha badrummet inomhus. Ingen mörklagd promenad då man riskerar att stöta på någon nattaktiv padda och ingen katt som ylar för att hon vill ut, eller in, eller ut igen. Här i stan har jag kattlucka så de tar sig in och ut utan att jag behöver kliva upp varje gång. 
På stugan plockar jag blåbär, här hemma plockar jag vildhallon.Bara enstaka jordgubbar har jag fått. Den här var så fin att jag ville ta en bild. Jättegod! Men tallrötterna hade letat sig in under markduken på pallkragen där jag har plantorna så jorden var stenhård, näringsfattig och torr när jag började gräva i den. 
 
Nätterna är rejält kyliga där vilket syns på att det ångar över sjön. Ca + 20 håller vattnet än och jag badar varje dag. 
Men tidiga morgondopp blir det inte utan jag väntar tills solen värmt några timmar. Vilken fantastiskt fin sensommar vi får. Lite snopet efter denna missnöjesvädersommar, men efterlängtat av många. Jag hade gett upp hoppet men si det gick bra ändå.
 
Är jättetrött så snart blir det god natt för min del. Ha det så gott!
 
 

Djurmöten

Kategori: Djur och natur.

I söndags var jag på utflykt till Mickelbo gård med några ur UMeGänget. Jag och vännen min var ju där i fjol också men då såg vi knappt alpackorna för de gömde sig långt borta i ett skjul, troligtvis pga värmen. I år när sommaren har varit betydligt svalare trivdes de bättre och vi kom riktigt nära de söta, lustigt klippta djuren.
Se, vilka tuffingar! Den längst till höger är en unge med supermjuk päls, kände vi som passade på att klappa dem. Deras ull är inte fet som fårens utan känns lika mjuk som en kattpäls. Fantastiskt varm lär den vara också, men om den är sticks som fårullen vet jag inte.
Ganska stora men dia sin moder vill de göra ändå. Härliga djur som gjorde mig så glad!
Lika glad kanske inte alpackan är men hen håller god min.
 
Många djur finns det där men jag visar bara några i detta korta inlägg. Väninnan S var med och ville absolut få rida på en kamel, men det fick man inte. Mata den gick däremot bra.
Lite senare ville hon hålla i en tupp (eller om det var ägaren som erbjöd) av en riktigt stor art.
Denna med det passande namnet Kuckeliku!
 
Vill ni se fler djur därifrån kan ni titta in på fjolårets inlägg, men troligtvis kommer det mer bilder från årets möte också när jag flyttat hem igen från stugan och har mera tid framför datorn.
 
Nu visar sig solen i alla fall lite då och då. Badar gör jag varje dag och det är jätteskönt att simma omkring en stund. En sån frihetskänsla!
 
Hoppas ni har en fin sensommar ni också!
 
 
 

Hopp och plask!

Kategori: Miljö, friluftsliv

Ett kort inlägg ska jag väl hinna med nu när jag har en stund hemma. Många bilder har jag, lite roliga saker har jag att berätta men inte idag, måste ut och ta hand om trädgården, bär m.m.
 
Denna vecka har vi äntligen fått lite sommardagar med sol och värme som höjt vattentemperaturen något. Det är bara kring +20° än men jag börjar vänja mig och tycker att det är jätteskönt. En till som gillar att bada är lilla A som här varit i en stund men nu kommit upp för att värma sig lite. I måndags kom de på besök till vår gemensamma stuga, min brorsdotter med sina små som faktiskt börjar bli ganska stora :).
Mamma A assisterar och storebror funderar. Jag har upptäckt en ny funktion på kameran som heter "frys händelse" och den är ju jättekul. Här är det dags för A:s bad nr 2.
Inspirerad vill L göra likadant.
Med kläderna på? Gissa om han blev våt, eller??
 
Jag har badat hela veckan utom i torsdags då annat kom emellan. Igår sken solen så vi alla njöt lite extra, jag och min väninna som stannat över. Hon gillar egentligen inte att bada men jag gav mig inte.
Med huvudet på sned försökte jag beveka. Det är ju varmt ju!
 
Nehej, så lätt gick det inte.
Se, så skönt det är. Jag plaskade och simmade omkring för att övertyga henne om vår sjös ljuvlighet.
 
Till slut!
Filmstjärnelikt glider hon ned i det stora blå, men lyckas inte helt hålla minen när hon doppar sig.
Iii, kallt! Visst är det lite kyligt direkt man doppar sig, men efter en stund höll hon med mig om att det var skönt. Och roligt!
Vår kära andfamilj dök upp och ville komma nära. En bit i alla fall för att se vad som var på gång.
Egentligen vill de nog bara kolla om det inte är mat på gång, gissar jag, men de  hade redan fått sin brödranson så efter en stunds möte simmade de lugnt iväg och min väninna kunde gå upp, så nöjd med att ha vågat bada i år.
 
Jag hoppas att ni också har sköna baddagar!
 
 
 
 
 

Juli slut

Kategori: Djur och natur.

Nu börjar den sista sommarmånaden vilket känns lite vemodigt, men än är mycket sommar kvar. Igår, den 31 juli, började med att jag optimistisk tog bilen till åkerbärsstället sen 1984. Så vått som det var igår har det aldrig varit och många var inte bären jag fann. Jag klafsade runt med stövlarna ett tag värjande mig för myggen då jag glömt myggmedlet hemma. 1 dl åkerbär blev den skörden. Jag åkte då vidare till ett gammalt ställe i Obbolatrakten där jag fann ytterligare 0,5 dl bär. Drygt fem mil och 1,5 dl åkerbär. Snacka om dyrbar skörd!
De doftar i alla fall underbart gott!
 
Solen tog sig fram mer och mer så jag gick en liten runda på tomten med kameran. Rosenskära är som jag sagt tidigare en riktig insektsmagnet.
En grön bakdel bara, men så här ser den ut i helfigur.
Vackra antenner, inte sant?
 
Som jag har kämpat med denna storvallmo som länge burit knopp men inget hände.
Knoppen såg bara så rolig ut efter regnen. Denna bild tog jag för mer än en vecka sen. När jag kom tillbaka till stugan i förrgår hade den slagit ut men också blivit illa tilltygad av häftiga regn.
När kronbladen faller bort blir den vacker igen.
 
Vid tretiden på eftermiddagen kom mina vänner B o C som jag känt sen 1974 då vi alla tre bodde på Teg och två av oss arbetade på Esso Motor Hotel, den tredje hade en syster som arbetade där.
Jag bjöd på Aperol Spritser och de bjöd på tilltugg, jättegoda smördegsrullar med pesto, små spett med melon, fetaost och mynta samt västerbottensostbräck. Åh, jag är hungrig nu när jag skriver detta och blir så sugen!! Solen sken och det var riktigt skönt ute, men de blå molnen hopade sig långsamt. Lagom till huvudrätten var det dags att sätta sig i uterummet då regnet blev riktigt häftigt och ovanligt långvarigt för att vara en skur.
Intressanta samtal om allt möjligt i drygt fem timmar. Efteråt undrar jag alltid vad vi har pratat om men roligt är det. 
 
Jag blev tydligen väldigt glad av att få servera vin till min pastasallad med varmrökt lax, squash och massor av andra goda grönsaker.
Vinet, Stoneleigh, har jag smakat en gång förut och det är riktigt gott, fruktigt med lång smak.
 
Regnet upphörde så småningom och vi tog en promenad längs stugvägen innan det var dags för efterrätt, blåbärssmulpaj med vit choklad och vaniljglass till. Ett nytt recept jag provade som smakade bra. En jättetrevlig kväll som helhet. Vi träffas inte ofta, 3-4 ggr/år kanske men det är så roligt att fortsätta hålla kontakten efter alla dessa år.
 
Kvällarna blir allt mörkare men igår dök den upp igen, jättelampan som man liksom glömt de ljusa sommarnätterna.
Lite blyg hukar den bakom tallarna. Ser ni dimman över sjön redan vid 22-tiden.Vattnet är varmare än luften så det ångar.
 
Augustimånen fascinerar mig, men på bild blir bara en ljus ring, inte det härliga ostlandskapet mina ögon ser.
Lite mysko i skogen blev det senare när mörkret tagit över och molnen strimmar himlen.
Så spännande är det på himlen ibland, igår efter att jag sett Hitchcockfilmen färdigt då klockan nästan var tolv.
 
Idag, den 1 augusti, tog jag det lugnt och pysslade i trädgården. Det gillar jag verkligen, rensa bland blommor, ta bort lite ogräs, kupa jord på potatisplantorna (3 st), alltså sköta om sina växter. Inget tungt grävande och bärande av jord som i början av sommaren utan mera finlir. Nu har blåbären mognat och i år är de massor. Jag rörde mig knappt när jag plockade min halvliter. Så lite plockar jag då och då, alltid för hands. Då hinner inte ryggen stelna och benen börja krypa när man står nedböjd. 
 
Jag fick besök av änderna som letade mat kring de fina röda näckrosorna.
Lite senare fick jag ett ryck och skrapade färg på fasaden, rensade några takrännor också så jag blev smutsig. Läge att ta ett bad igen :). En dryg vecka sen sist. Ca 19-20° i vattnet. Det låter inte varmt men det var jätteskönt och jag simmade länge.
 
Nu är jag hemma en stund som ni förstår då jag inte har dator på stugan. Snart dags att återvända till mitt smultronställe på jorden.
 
Ha en skön augustihelg!