Barbro S

Skellefteå, dagsbesök
Jag är hemflyttad från sommarvistelsen i stugan med katten sen några dagar och börjar finna mig tillrätta på Ersboda utan närhet till ljuvliga Kullasjön. Regnet har skvalat sen i måndags med korta uppehåll. Jag börjar så smått blogga om vår dagstur till Skellefteå den 27/7. Vi var sex personer från UMeGänget som tog bussen dit en tidig torsdagsmorgon. Solen sken välkomnande när vi steg av och stannade med oss hela dagen, vilket vi inte hade väntat oss, inte heller att det skulle bli så varmt o skönt lite senare på dagen.
Vi styrde direkt stegen mot ett lunchställe som jag föreslagit, Lilla Mari. Senaste gången jag besökte grannstaden var i början av 90-talet. Jag minns då ett trevligt, mysigt café som jag gärna återsåg. På den tiden hade jag en kompis som rökte vilket man inte fick göra där. Då blev det i mitt tycke trista Domusrestaurangen istället så hon skulle få tända sina cigaretter. Någon gång lyckades jag i alla fall få med henne till Lilla Mari där sådant bolmande var förbjudet, vilket gladde mig mycket. 
Samma mysiga inredning med udda möblemang och textilier som då har de fortfarande fast Mari inte längre är kvar utan nya ägare tagit över. På övervåningen slog jag mig ned en stund och trivdes som förr.
Ett besök rekommenderas varmt. Vi satte oss denna dag utomhus för att äta lunch då vädret var gott. En mozzarellatoast smakade bra.
Småfåglar hoppades på smulor och till min glädje var det gråsparvar som här i Umeå nästan försvunnit medan släktingen pilfinken tagit över.
Jag gav den ingenting men såg att de försåg sig på brickvagnen där vi lämnade våra rester. 
Vidare till det omtalade Sara kulturhus.
Nja, så vackert är det väl inte utifrån, men av trä och pampigt i alla fall. Inuti däremot gillar jag inredningen mycket.
Trä, trä och trä, såå fint. Vackra dynor i alla de varianter fanns att sätta sig på och vara en stund vilket vi gjorde.
Sara får vara med här också även om det inte direkt är Sara Lidman som åsyftas i Mauro Scoccos låt...men kanske här??
En fin väggskulptur, kanske en kvinnlig Pinocchio eller annat naturväsen. Vi hade en tid att passa, så efter en kort vandring i Sara-huset påbörjade vi promenaden till Eddahallen för att se Van gogh Alive. Mer konst på vägen dit. 
En vacker kvinna utanför vanliga hyreshus. Jag gillar den blandningen. En fin rosa kyrka lyste upp.
Den som anas längre bort kommer här.
St Olofs kyrka. Jag tycker att den påminner lite om Backens kyrka hemmavid där jag både är döpt och konfirmerad. Solen gassade på vår promenad lite hit och dit innan vi fann sport/simhallen. En bild från utställningen visar jag nu, fler kommer i ett senare inlägg.
En dam i grönt, inte en av hans mest kända. På stora dukar runtom i lokalerna projicerades hans verk. Jag besökte van Gogh-muséet i Amsterdam för några år sen, se här men detta var en helt annan upplevelse.
Jaha, vi hade tänkt spela golf idag, men nu regnar det igen precis som det gjorde igår och i förrgår. Då hinner jag mer innejobb, men det är alls inte lika roligt. Varje morgon går jag ut runt hörnet till det gröna där min röda vinbärsbuske dignar av bär. En halvliter per gång plockar jag för att fylla frysen. Jaa, jag kanske ska passa på att koka saft av de bär som jag har kvar sen ifjol 😄. 
Ha en fin fortsättning på sommaren, för än ska den väl stanna några veckor.