konstbarbro

Fototriss - på rad

Kategori: Umeå Stad

Förra veckans fototriss hann jag inte med men nu ska jag åter delta i den fotoutmaningen. I veckan är temat "På rad". I Umeå är det Kulturhuvudstadsår med många olika evenemang under året.
 
Ett av dem är nycirkusfestivalen som började igår. På stan fann jag några representanter. Här står två av dem på rad med statyn "Standing man" emellan så de blir egentligen tre på rad :).
Mycket stor, lite mindre och minst men också mest normalstor då också statyn är lite större än en vanlig människa.
 
I Broparken skulle det vara mingel och invigning av samernas sjätte årstid, höstsommaren, men av den såg vi intet. Kanske vi missade tiden men jag har för mig att det skulle starta kl 12. Det var i alla fall lite folkliv i parken men motiv till på rad fann jag på Gamla Bron bredvid där både brofästen i form av stenfundament och brobågar uppepå står på rad.
Längst till höger anas hjärteballongerna som blir min sista radbild med en pigg person som springer uppför trappan.
Solen sken bara sporadiskt men ändå var det fin stämning i den ganska nyomgjorda parken så vi blev inte helt besvikna att vi missade invigningen.
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.
 
 

Konstvandring Umeå Campus

Kategori: Konst

Jag fortsätter beta av gamla aktiviteter och bilder. Den 18 juni följde jag med på den sista guidade konstvandringen på Umeå Campus. Jag kom precis tillbaka till stan efter en golfrunda och var behagligt trött och avslappnad. Då var det så jätteskönt att bara lyssna till och följa med Britta T, vår guid genom konstens olika uttryck på universitetsområdet.
 
Vi samlades på lilla torget mellan olika universitetsbyggnader (jag har glömt namnen på dem) ett 25-tal intresserade. Där stod fontänen "Vågspel" av Mats Olofsson.
Vackert strävar den mot himlen i vågform samtidigt som vattnet lugnt strilar nedför pelarna. Fin, tycker jag. I huset bakom har jag faktiskt pluggat, eller nja, deltagit i alla fall i en sommarkurs. Ämnet var Humanekologi och jag tog inga poäng men var med på lektionerna och deltog i någon naturexkursion, minns jag. Vilket år var det? Någon gång i mitten av 90-talet tror jag. I början av min utbrändhet då jag inte insåg mina begränsningar utan trodde jag kunde göra lite som förut, men det gick ju inte. Jag var i alla fall med :).
 
Sen gick vi vidare mot den mer kända Norra Skenet av Ernst Nordin som stått vid dammen sen 1970. 
Det roliga är att skulpturens sneda uppenbarelse också får oss konstvandrare att se snedstående ut:).
 
Vi förs vidare till en liten innergård jag aldrig tidigare besökt. Där finns Anna Renströms verk "Born with golden spoon"
Den speglar omgivningen som synes. Det kan vara min röda jacka som färgar skedskaftet. Att födas med silversked i mun har vi hört talas om, men ett steg bättre måste väl vara en guldsked. I vänstra hörnet anas en bit av häggen som var på väg att spinnas silvergrå av miljontals små häggspinnarmallarver. Isch!
 
Vill ni veta mer om de olika konstverken, klicka här. Vi går tillbaka över campus grönområden där flera små konstverk pryder.
Jägmästaren kallas denna skulptur av Bianca Maria Barmen. En bit bort ser vi Goja av Camilla Bergman.
På nära håll ser man att gojan är täckt med fågelbajs så därför är den finare på håll.
 
Sen går vi runt Universumbyggnaden mot de naturvetenskapliga husen. Där står en träskulptur, delvis guldmålad, av Berto Marklund.
Märklig! Den kallas Karyatid vilket är en kolonn i form av kvinnogestalt, läser jag. Den har stått här ända sen 1967 men de husen var jag nästan aldrig i och därför är den ny för mig.
 
När jag läste på universitetet 1984-88 höll vi till i Humanist- eller Samhällsvetarhuset och borta i sociologens tillfälliga paviljonger som funnits på campus i massor av år. Alltså inte alls speciellt tillfälliga. Nu är de rivna och sen flera år finns ett fint beteendevetarhus som jag aldrig besökt.
 
Just Samhällsvetarhusets rotunda blir vårt nästa stopp. Blåmolnen har samlats på himlen så det känns skönt att vara inomhus.
Runt hörsalarna i Lindellhallen går just konstverket av Lage Lindell, målat 1970-72.
Verket har ingen titel men består av många olika figurer. Här associeras till idrottsutövning. Fart och fläkt, tycker jag, lite otäckt också. Nästa bild är lite lugnare.
Sittande, lite mer filosofernade figurer. Det sista konstverket vi visades var helläckert men det gör sig inte direkt på bild. En digital klocka i luften inne i en bibliotekssal.
Konstnären är Ablin Karlsson och verket heter "Mirror Digital Clock". Klockan fungerar helt friktionsfritt och har så gjort i snart åtta år, sa guiden. 
 
En siffra i närbild.
Ni ser speglingen och de små (tja) spegelbitarna som rör sig efter tidens gång. Mycket imponerande!
 
Det finns en bok att köpa om alla konstverk på campus för de är många, många fler än vad vi fick se denna mulna kväll i juni, men det var mycket intressant att följa med och få veta lite mer om skulpturerna som står där alldeles gratis för oss att betrakta när vi vill. Nästan i alla fall för en del är ju inomhus och de stänger förstås vissa tider.
 
Kalla, nordliga vindar blåser utomhus. Jag har tänkt mig till stugan för att titta till mina växter och inglasningen som nu ska vara färdig. I morgon har vi tänkt börja måla om nu inte någon skur förstör den planeringen. Sen vill jag ut och spela golf snart igen och kolla om kantarellerna har börjat komma och orientera.... Nu är jag less på att jobba inomhus och vill ut i naturen. 
 
Ha en skön fortsatt vecka!
 
 
 
 
 

Mickelbo gård

Kategori: Djur och natur.

Ett besök till Mickelbo gård hade länge varit planerat men inte förrän den 10 juli i år blev det av. Vi löste entré till miniparken och vandrade in bland djuren i deras olika hagar. Där var betydligt fler djurarter än jag hade förväntat mig och betydligt större areal för dem. Det kändes bra att djuren fick gå hyfsat fritt och friast av dem alla var lille Herman som vi mötte direkt. 
En söt liten tjockis med massor av personlighet, men för nära fick man inte komma. Då gick han bara vidare, helt oberörd.
 
I bakgrunden ser ni de roliga alpackorna. Alltså de ser så roliga ut när de blivit avklippta sin fina ull.
Dem fick man tyvärr inte komma riktigt nära för att få bra bilder. Denna har jag zoomat till max innan den blir suddig.
 
Sen kom de svarta fåren...
...och de vita getterna, båda ätandes.
Däremellan en liten ponny som vännen gärna klappade på min uppmaning. Lagom stor!
Annars har han respekt för större hästar. Inte riktigt som jag som tycker hästar är jättefina men egentligen är rädd för dem, sen jag blivit skrämd i barndomen. Jag vill inte vara rädd, jag önskar jag skulle våga lära mig rida, men numera är jag ännu räddare för att ramla av och skada mig, så gammal som jag blivit. Jag menar skelettet är skörare och det är lättare att bryta något, så det blir nog ingen ridkurs för nybörjare, tyvärr.
 
Till slut kom vi fram till kamelerna som gården är mest känd för. Kameler i Mickelsträsk, 4 mil inåt landet från Umeå!! Nog är det bra konstigt. Men som ökendjur klarar de både extrem hetta och extrem kyla så det verkar gå bra.
Det var visning av dem vissa tider och först då vågade man gå fram för att klappa. Som synes är jag lite försiktig:).
Jag kliar bara lätt på örat. Den till vänster kunde vara lite orolig, sa skötaren tillika en av ägarna till gården, så jag undvek att röra den. Sen kom de andra (!) barnen springande.
Så småningom blev jag allt modigare och vågade slå mig ned bredvid den vita kamelen.
Se så lycklig jag är. Mycket barnasinne finns kvar hos mig och det är en stor livsglädje att ha den kvar när annat vuxentjafs tär på ens sinneslugn. Men inte denna dag,då var allt bara solsken.
 
Vännen försökte sig på att berätta en rolig historia för kamelen.
Huruvida den gick hem förtäljer inte historien, men dessa ser ut att skratta i alla fall.
Hihi!!
 
Under tiden träffade jag en fin gris som också hade något att förtälja.
Även om jag inte begrep ett dyft!
 
Kalkonerna har också ett lite udda utseende.
Gobbel, gobbel, tror jag deras läte beskrivs som. Tyvärr tänker jag mest på amerikanska Thanksgiving-firande då de tillagar kalkoner i mängd. Det har jag ofta sett i sitcoms som jag ibland tittar på för att få skratta lite.
 
En som verkligen mådde gott och inte alls behöver vara ängslig för att hamna på matbordet var denne lille vän.
Myspålle!
 
Då hade vi gått runt men inte lyckats se alla djur. Lamorna saknade jag men var annars så nöjd med besöket. Vid utgången liksom vid entrén såg vi än en gång alpackorna, nu betandes.
Pudelklippta, eller?
 
Jag rekommenderar i alla fall ett besök där om ni har vägarna förbi. Vi stannade inte och fikade eller handlade i gårdsbutiken då vi skulle hälsa på ett par vid sjön där fika bjöds:).
 
Idag har jag varit åter på stugan för att städa bort lite katthår innan min brorsdotter med familj intar stället med stor kräftfest i helgen. Åskan gick så hårt att jag faktiskt satte mig i bilen en stund, men en solsnutt kom när jag skulle dricka mitt te och det är jag tacksam för. Jag funderar på att flytta dit igen för några dagar men väderprognosen ser väldigt blöt ut så jag får nog nöja mig med att åka dit fina dagar.
 
 
 
 

Mera kräftor

Kategori: Festligt

I söndags tog jag med mina katter och flyttade hem hit till Glassgränd från stugan. Sorgligt då solen sken och det var så fint där, men tur nu då regnet vräker ned och ska så göra hela veckan. Det var prognosen och den verkar slå in. Naturligtvis var det första skälet till att jag bestämde mig för att avbryta stugvistelsen. Det andra var att mina grannar också flyttade och då blir kvällarna så ensamma i sensommarmörkret.
 
Jag har ju som ni vet inte alls bloggat regelbundet i sommar utan det har blivit lite sporadiskt och nu ska jag sakta försöka hinna ifatt men jag tar det lugnt. Mycket stress bor i mig nu av många olika skäl och jag känner att jag inte klarar av att ånga på så här någon längre tid. Men igår ångade jag också. Förmiddagen rensade jag för fullt i lägenheten som knappt varit bebodd i sommar. Jag hann ganska mycket men just när jag äntligen skulle få mig en lunchpaus blev det strömavbrott mitt i lagandet.
 
Jag kollade jordfelsbrytaren, den hade inte slagit av. Jag sökte mina grannar men ingen fanns att fråga om också de hade mist strömmen. Det tog tid, jag ringde Umeå Energi. De visste inte vad som hänt men felsökning pågick. Jag hade hunnit värma spaghettivattnet någorlunda så jag fick mig en kopp te och löken var fräst så det blev mackor med lök, kaviar, ost och gurka till. Hyfsad lunch i all fall. När jag ätit en stund kom strömmen tillbaka.
 
Åh, vad det vräker ned utomhus. Det ser nästan ut som hagel men det är det som tur inte. Desirée sover lugnt i sin fåtölj, men Tusse, den äventyraren är någonstans ute. Det blir att torka den blöte när han kommer in. Jag är lite orolig för han brukar dra sig inåt när det blir sånt här oväder.
 
Nu ska vi väl få lite bilder från kräftfesten med väninnan S.
Ja och nej för här sitter jag istället i min fina långklänning i linne som jag använder kanske en gång per år. Den köpte jag för 200 kr när boutique Grandir skulle slå igen för tre år sen, tror jag det var.
 
Väninnan ville inte vara sämre utan kom i långklänning hon också.
Så semestervacker då hon varit i både Spanien och Turkiet denna sommar. Hon har en härlig hårman, min kompis från tonåren, men då var det lockigt och nu är det plattångat.
Kvällen var fin fast sommarens superväder var över den 13 augusti men det gick bra att sitta utomhus på baksidan där det var lite mer lä.
Jag hade hittat turkiska bästitest-kräftorna för en billig penning och nu skulle de avnjutas med lite västerbottensostpaj, sallad och yoghurtsås med vitlök i.
 
Tusse ville också vara med även om kräftor med salt- och dillsmak inte är hans favorit.
Det är så roligt att Tusse har blivit mycket mer modig i sommar. Han vill vara med när jag har gäster istället för som förr när han alltid sprang och gömde sig.
 
Jag njuter av att slörpa i mig den goda kräftlagen, smakar på rommen men kräftsmöret som kännarna pratar om lyckas jag inte identifiera. Nu är det kofta på som synes när solen börjar gömma sig bakom tallarna.
Visor och liten snaps hör till och ibland blir man i hatten :).
Nej, så farliga är vi inte på spriten utan det var hatten som inte ville hålla ihop utan vecklade ut sig :).
 
Nästa dag väckte oss med sol och milda vindar. Så härligt att vakna där ute på stugan med den oerhört fräscha, friska luften. I sjön samlas gäddorna vid bryggan.
En stor och en liten. Jag tror de samordnade sin insats, gjorde utfall från två håll för att få sig någon mört och det såg ut som att de lyckades då mörtarna var färre någon dag efter. I alla fall tyckte jag att det såg ut så.
 
Vi solade på bryggan och njöt av strålarna. S får bara vistas i dem kortare stunder då hennes hud blivit känsligare.
Visst är hon tjusig i ny klarblå bikini och solhatt därtill? Min bleka lekamen gör sig inte alls lika bra på bild utan jag får söka mig andra motiv för att synas.
Ser ni? Fotografen syns i dubbel upplaga i S:s nya solglasögon. 
 
Och senare när det är dags för lunch i solen bredvid min nymålade vägg. Oj, vad jag har kämpat med den, skrapat, impregneringsoljat och målat två varv (snart, har lite kvar än). Högerhanden är stelare på morgnarna och tar lite tid att mjuka upp, men förhoppningsvis läker det när allt är klart.
Se här min fräscha sallad med fetaost och räkor dekorerad med ätbara blommor.
Vi köpte varsin planta lejongap på Blå Eld i Tavelsjö märkt med en skylt att blommorna var ätbara. Ja, det kanske de är men definitivt inte goda så efter en smakbit fick de nöja sig med att vara dekoration.
Ändå en fin planta med blommor i många olika färger.
 
Så skönt, nu är i alla fall ett blogginlägg klart! Det regnar lugnare nu och efter lunch ska jag iväg och leta lite skor inför kommande orienteringssäsong. Vi skulle redan nu kunna vara ute men i regnet vill vi förstås inte. Vi har ända till den sista september på oss att leta alla kontroller och fina höstdagar utan mygg är allra bäst.
 
Ha en fin vecka trots himlatårar som behövligt väter vår jord!
 
 
 
 

Kräftdags

Kategori: Miljö, friluftsliv

Plocka, plocka gör jag jämt när jag kommer hem. Inte bara prylar och tvätt ur ryggsäcken utan också hallon som växer i massor bakom gården. Nu börjar de dock bli lite små men goda ändå :).
 
Fullmånen dök upp för några dagar sen. Så vacker över sjön.
Vi åt kräftor, vännen och jag. Gott och festligt!
Superjumbokräftor från Turkiet. Inte de som tidningstesten rekommenderat för de var slut överallt då i söndags, men de här var helt okej.
Igår hittade jag däremot ett paket på Hissjö handel så i morgon ska de prövas tillsammans med väninnan S som nu äntligen kommit hem från sina resor. Pandalus stora vildfångade kräftor från Turkiet och ev. någon svensk om man nu får köpa dem i lösvikt.
 
Från Hissjö får jag också bröd till änderna. I morse var de 9, en annan dag 12 som ville ha mat. Här är två av dem, årsungar som börjar bli stora.
Ni skulle höra dem prata för fullt. Snacka om andspråk. Ljusa barnaröster blandas med mörka fjolårshannars kvackande och däremellan mödrarnas mittemellanton. Riktigt spännande att lyssna till deras diskussioner :).
 
Nu är det dags för lite ärenden. Jag tar cykeln och får mig lite motion. Det är fortfarande så fint ute fast temperaturen är mer normal. Lite väl blåsigt bara, men skönt att vara ute. Ha det så gott!
 
 

Sommarbilder

Kategori: Djur och natur.

Jag hinner inte skriva så mycket men lite bilder kan jag i alla fall visa nu när jag får sova en natt hemma medan brodern intar stugan.
 
Många är de spinnande nu på sensommaren. Man ser näten lite överallt på blåbärsriset daggfriska morgnar och på stugorna senare på dagen.
Välgjort är det men själva spindeln får jag inte syn på.
 
Tänk att titta ner i vattnet och se sig själv bland molnen.
Då kan man ju bli lite konfunderad.
 
Syrran, hon bara njuter hon!
Så skönt få sträcka på sig, och sen rulla lite!
Kolla minen! Hon har det bra, min lilla katt, i sommar. Utom när stora Sixten dyker upp och stör. Då blir det morr och skrik tills han fattar att han ska gå sin väg.
 
En flitig humla tar en stunds vila. Alldeles stilla sitter den på min pelargon så jag hinner hämta kameran och ta flera bilder.
Glad blir jag av den första knallgula squashblomman.
En stor fjäril, den vackra sorgmanteln, hälsar på.
Tyvärr breder den inte ut sina vingar inför kameran, men sätter sig i alla fall på solstolen min:).
 
Allt senare går solen upp, men ännu är nätterna hyfsat ljusa vid sjön. Här på Ersboda är det så mycket mörkare redan nu, märker jag. 
Klockan är 5.40 när en gyllene sal öppnar sig i sjön och berättar om ännu en kommande ljuvlig dag med härlig sommarvärme och välkomnande vatten för badälskande mig.
 
En annan som älskar att bada är mitt syskonbarnbarn L som först inte tänkt ta ett bad då han varit med familjen vid havet två dagar och faktiskt nog är lite less på vatten.
Men det går fort över och länge efter att jag, gammelfaster, stigit upp ur vattnet var han och lillasyster kvar.
Precis som jag skulle ha varit om jag var lika ung som de :).
 
Usch, jag fyller jämt snart och har faktiskt lite åldersnoja. Hoppas det går över efter den stora dagen. Nu har jag tittat på Hercule Poirots sista fall där de lät honom somna in. Alltid trist när de gör så med gamla TV-karaktärer. Jag minns hur jag led när Kommissarie Morse fick dö. Så ledsen jag blev. Då hade jag ingen aning att de skulle reprisera hans avsnitt massor av gånger. Nu vill jag inte ens se dem, så man går faktiskt vidare.
 
Med denna djupa fundering går jag till sängs i min väldigt varma lägenhet och hoppas att jag kan sova utan katter och frisk sjöluft. Ha en trevlig helg, kära läsare!
 
 
 

Ute och inne

Kategori: Festligt

Jättekort blir det idag. Sitter vi ute eller inne?
Besök av Å. i torsdags, den sista dagen av vår makalösa vädermånad juli. Hon bjöd på drink, läskande och god Pina Colada på bryggan när solen sken. Sen dukade vi för matjesill ute men då började regndropparna falla så vi valde säkerhet under tak. Så här sitter vi både inne och ute samtidigt. Mitt nya uterum är inte helt färdigt, rutorna saknas och omålat är det men skydd mot regn ger det redan nu :).
 
Nu är tvätt av både kläder och mig samt lite hallonplockning tänker jag hinna med innan jag åker åter till kära stugan för lunch. I morgon hoppas jag få besök av många UMeGängare då vi har liten stugdagsaktivitet hos mig. Trots tuffa åskskurar är det fortfarande varmt och skönt i vattnet så morgondoppet består. Jag ser på yr.no att finvädret ska fortsätta. Det gläder mig oerhört. Njuter!
 
Ha det så gott ni också!