konstbarbro

Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Kategori: Festligt

Så roligt att fototrissen redan är tillbaka med sitt regelbundet återkommande tema "Så här ser det ut där jag är idag". Ett tema som kräver nytagna bilder och gör det extra roligt att surfa runt bland alla andras bidrag från hela Sverige och ibland ännu längre bort.

Ikväll (lördag) har jag varit på Baggböle Herrgård med vännerna i New Friends för att fira en traditionell Valborgsmässoafton.

Förra helgen hade vi nästan sommarvärme, den mesta snön försvann jättefort och som ni ser spirar redan det gröna.

Herrgården som ligger ca en mil från Umeå centrum har fått en ny krögare som erbjöd dagens special från utegrillen, lax eller fläskfilé med bakad potatis och tillbehör. Det smakade extra gott i denna vackra omgivning. Vi valde dock att sitta inomhus då det ännu är lite för svalt att sitta stilla ute. Många andra provade ändå på det i ca +6° värme(!), fast solen ökade väl på med några grader.
.
Till efterrätt en god bakelse och sen var det dags för årets brasa.

Med hjälp av tändvätska flammade brasan snabbt upp. Även gräset runt omkring tog eld men tre män med räfsor tog hand om de små lågorna som försökte rymma. I bakgrunden Umeälven som det just nu är väldigt lite vatten i. Stornorrfors kraftverk uppströms släpper ut vatten med jämna mellanrum men inte idag som synes.

Fler bidrag på veckans tema hittar ni hos Fototriss.

Vårpynt

Kategori: Min närmiljö

Jag vill bara visa mitt påskris så här i absoluta slutet på påskveckan. Det är väl inget märkvärdigt för er men för mig med två livliga katter som genast brukar anfalla påskfjädrarna är det lite speciellt. Min granne hade gett mig riset tidigare och fina videkissar samt lite gröna löv på väg att slå ut var vackert nog. Men när jag skulle få besök både på påskafton och påskdagen ville jag pynta med mer färg.

Precis när jag ställde ut vasen fick i och för sig Desirée ett ryck och lekte med fjädrarna så vasen välte och massor med vatten rann ut. Men sen dess har den fått stå där helt oanfallen i snart en hel vecka och det är rekord. Kanske de börjar bli äldre, kanske fågellivet utomhus är mer spännande men hur som helst är det bra att få ha påskpyntet i fred den lilla tid man vill ha hemmet påskfärgat. Snart åker allt in i kartongerna och längst in i skåpet igen.

Roligare är denna lilla besökare som återkommer varje år, den kära blåsippan i min rabatt som i år slog ut nästan två veckor tidigare än ifjol.

Den fanns där redan när jag flyttade in men då bara med en enda blomma. Jag pysslar om den varje år så den trivs allt bättre och får fler och fler blommor. Även vitsipporna har nu slagit ut i diket bakom husen trots att den hemska snöhögen full av grus och skräp ännu ligger kvar en bit framför.

På väderleksrapporten sa de att kallare luft nu kommit ned och temperaturen ska sjunka ner till bara +5 - +8° de närmaste dagarna.

Så skönt att jag då ska få skjuts till Valborgsmässofirandet i morgon. Vi hade först tänkt cykla men det ändrades som tur är. Vi i New Friends ska äta middag på Baggböle Herrgård, se brasan tändas och få oss lite vårsånger till livs. Alltid trevligt.

Jag önskar er alla en fin Valborgsmässoafton.

Barcelonas gamla stad

Kategori: Resor och utflykter

Bara ca 50 m från vårt hotell stiger vi in i de gotiska kvarteren, Barri Gotic, vars hjärta är redan från 300 e.Kr. Där trängs små mysiga torg bland alla vackra gamla hus, palats, kloster och kyrkor i smala gränder. Enstaka större trafikstråk skär genom kvarteren men området är fantastiskt trevligt att vandra omkring i, både dag och sen kväll. 

Som synes folkmyller och ändå var det fullt på alla utelunchställen vi försökte få bord hos. En av dessa som vi fick passera.

Det var så pass varmt att man föredrog att sitta i skuggan, i alla fall delvis, och visst är det så det ska vara på sommaren då solen är stark:).

Så vackra gatlyktor de har i denna stad och det är troligtvis Gaudi som formgivit dem.

Vi träffade vår lunchkompis på ett litet torg som hette Pl Vila de Madrid, lagom stort för att kunna hitta igen varandra. Han visade sen vägen till en plats fullt av konstnärer som visade sina alster utomhus. Där hade det varit mysigt att få slå sig ned och äta men icke, fullt fullt fullt!

Vi gick vidare från uterestaurang till utecafé allt mer desperat hungriga. På ett ställe trodde vi att vi hade fått napp när några precis skulle gå men svisch dök det upp ett sällskap som påstådde sig ha väntat länge på just detta bord. Suck, något lunchbråk ville vi inte ha utan gick snällt vår väg.

Till slut fick vi napp. Vi hörde vårt trevliga modersmål talas, såg två kvinnor betala sin nota och de lämnade glatt sin plats åt oss hungriga flanerare. Vi befann oss då mitt emot den stora Katedralen, enligt min guidebok områdets främsta sevärdhet som började byggas år 1298. 

Fortfarande byggs det, som synes, i alla fall repareras. Man får ju alltid med en massa människor på sina bilder, det är ofrånkomligt, och även om denna rödhättade herre inte ser ut att vilja fastna så blev detta tyvärr min bästa bild på katedralen och torget. Jag undrar hur många turistbilder jag själv finns med på, i Japan, Amerika eller varför inte Norge:)??

Så, ljuva stund, fick vi sitta ned och beställde en öl. In kom denna jätte av det lokala, enligt mig välsmakande spanska sorten Estrella, och åtminstone två av oss hisnade lite inför dess storlek.

Jag beställde först gazpacho, den iskalla grönsakssoppan, så fräsch och god i värmen. Sen en tallrik pasta med sås på fyra ostar. Tyvärr kom båda in samtidigt men det gick det också och av någon märklig anledning försvann även ölen ner i strupen. Totalt sett en mycket härlig lunchupplevelse.

Jag ser på skylten att restaurangen grundades 1880. Häftigt med anor! Lägg också märke till den handskrivna svarta tavlan där de stavat typical på sitt alldeles eget vis:). Ååh, vill fara tillbaka!!

Klockan närmade sig då 16 denna lördageftermiddag så jag och L skyndade oss lite för att hinna uppleva saluhallen som låg strax bortom Ramblas. På vägen dit kunde jag inte låta bli att fotografera detta fina slott. Jag tror det är Placa de Catalunyas fontän man ser i förgrunden men helt koll har jag inte.

Saluhallen stängde inte alls så tidigt så vi hann botanisera bland dess färgstarka varuutbud och även handla lite.

Nyttigt och lockande. Tänk om man bodde där och kunde handla hem dessa godsaker. Med lite hjälp av recept skulle jag kanske också klara av att tillaga havets läckerheter nedan.

Till efterrätt lite choklad eller kanske mycket:).

Med nötter i ännu nyttigare... och godare.

Men denna disk låter jag vara även om jag också vill ha med den på bild. Snacka om färgstarkt. Jag undrar om alla dessa E:n är tillåtna i Sverige?

Nu är ni väl mätta och belåtna ni med? Naturen pockade på så vi letade oss ett café där L beställde iskaffe och fick vanligt rykande hett kaffe med ett glas bredvid där två stora isbitar simmade. Ni skulle sett hennes min och hört hennes försök att få servitörens förklaring:)). Själv var jag så nöjd med min cappuccino och tillgången på damrum.

Vi valde sen att gå vidare västerut bort från den gamla staden mot berget Montjuic men inte ända fram. Men först lite gatukonst på Las Ramblas, denna fruktman passade väl bra efter saluhallens utbud.

De blir så härligt glada när de får en slant och får röra på sig lite. Det unnar jag dem gärna. En som lockade massor med åskådare var denna kvinna som såg ut att upphäva tyngdlagen.

Vi var många som gick runt henne för att klura ut hur detta var möjligt. Jag är imponerad för även om det finns en stålställning inuti kläderna så är det ändå oerhört skickligt att kunna sitta stilla  i denna ställning låånga stunder, bara att lyckas hålla upp fötterna....

Som sagt vidare vi gick och det kändes i fötterna att vi gått långt denna dag. På vägen denna underbara butik. Lillflickan i mig vill ha:) fast vuxna jag inser att njaä, är nog inte riktigt min stil.

Något för Carrie i Sex and the city, kanske?

Långt borta ser ni Montjuic, berget som kommer att få ett besök av oss nästa dag, men nu svängde vi av mot Moll de Barcelona där fötterna fick luftas och jag kunde konstatera det jag anat, nämligen blåsor på lilltårna.

Hem, surra med kompisarna på hotellet bredvid, vila 20 minuter och sen ut till Barceloneta för att leta en middagsrestaurang inte långt från havet. Inga fler bilder nu då jag faktiskt lämnade kameran hemma, men en nattvy från hotellfönstret innan vi gick ut bjuder jag på.

Klockan är ca 21.

Långa inlägg blir det med många bilder men istället få per vecka. Här hemma händer nästan ingenting att berätta om så det är ganska bra jag kan suga på Barcelonakaramellen ett tag till:).

Barcelonas stränder

Kategori: Resor och utflykter

Hur härligt Barcelona än är så är Umeå bättre just nu och vem vill sitta inne och blogga en sån här fin dag? Inte jag förrän nu i alla fall. Idag har jag röjt lite i rabatterna och sen cyklat ned på stan och lämnat in min deklaration. Så gammaldags är jag, lyckades inte fixa mig någon e-legitimation i år som man ju måste ha för att få deklarera på nätet. Men kanske nästa år:).

Sen cyklade jag vidare på Strandpromenaden (Jo, man får cykla där numera) och såg små mattor av utslagna vitsippor, scilla, någon gul variant och till och med blåsippor längs slänten. I en större vitsippsmatta låg två fotografer med sina systemkameror mitt inne i blomsterhavet. Själv hade jag glömt kameran, och kikaren också. Jag hade behövt den då jag såg många intressant fåglar på långt håll.

Vi var faktiskt på fågelskådning igår kväll och det mest spännande som hände då var att vi fick se två (minst) rävar som jagade och sprang över åkrarna. Jätteroligt att få iaktta dem en längre stund.

Dag 2 i Barcelona började i alla fall med att jag strax efter kl sju tittade ut genom fönstret och detta var vad jag såg när jag steg ut på hotellrummets smala balkong.

Jag har zoomat in bilden lite men visst hade vi fin utsikt? Om vi bara tittade rakt fram såg vi en ful tegelbyggnads tak men där satt i alla fall en fin trut att beskåda denna arla morgon:).

Två av oss hade planerat att besöka stranden men först lite frukost tillsammans med de andra. Vad passar bättre en strandbesökardag än lite bikini?? Vi gick runt två hörn till en uteservering och där fanns den på menyn.

Detta är alltså en bikini!! Det visste ni inte:). Mycket till frukost var det inte men juicen är jättegod, färskpressad med lite apelsinkött. Teet var okej men man fick så lite. Vi frågade servitrisen vad bikini var för något men hon begrep inte utan invecklade sig i förklaringar om juicen och kaffet.

Bikini=toast helt enkelt, troligtvis på katalanska som är deras variant av spanskan, inte alls likt. Skriftligt gick det att förstå bättre för den påminner lite om franskans stavning och franska har jag studerat på gymnasiet och senare på Komvux. Uttalsmässigt var dock katalanskan helt obegriplig för mig. Regionen vill visst bli fri och bilda ett eget land, Katalonien, men det har de velat länge utan att lyckas.

Efter denna eminenta frukost promenerade vi då mot den gamla stadsdelen Barceloneta och stranden. När vi gick genom en liten park såg vi minst två hemlösa som låg utslagna på parkbänkar och liknande. Det såg riktigt otäckt ut, för de såg helt livlösa ut men på hemvägen hade de rört sig så livet fanns ändå kvar hos dem. Det var det enda negativa, allt annat kändes gott och härligt, men nog känns det i samvetet.

Även där låg fina båtar och speglade sig i vattnet.

Efter ca 15 minuters långsam vandring kom vi fram till stranden och fort tog vi av oss skorna och blötte våra fötter. Lite kallt, jaa, men ändå skönt.

När jag hörde att det skulle bli kring 30° skyndade jag mig att måla tånaglarna innan avresan:). Så skönt att gå barfota. Fötter ska man vara rädd om och visst var vi det. Ändå kom skavsåren innan kvällen:(.

Inte så mycket folk på stranden ännu men nog räcker det för att ge en känsla av sommarsol och värme. Visst ser det härligt ut?

Där fanns entusiaster som badade och barn som lekte i vattenbrynet. Dessutom pågick en tävling, kanske triathlon, för vi såg flera personer simma snabbt i våtdräkter och sen springa längs stranden. En rapportbil från Barcelona TV var där samt ambulanser utifallatt.

Jag har förresten både polisbil och ambulans utanför mitt fönster nu. Hit ska de inte men jag tror jag vet vilken granne som hämtas. Är alltid otäckt att bli vittne till. Ännu otäckare för den som drabbas, givetvis.

Även i Barcelona fick ambulansen rycka ut, kanske någon som fått vätskebrist eller lårkaka eller vad det nu finns för idrottsskador. Vi gick upp från sanden och vattnet till strandpromenaden och där såg vi detta fula men speciella hus.

Vidare mot Port Olimpic men inte ända fram. En speciell byggnad lockade men jag lyckades inte få någon bättre bild än detta.

De gröna fröställningsliknande skulpturerna var kul men byggnaden jag talar om är det bruna nätliknande i bakgrunden. I guideboken står att det är Frank Gehrys skimrande kopparfisk, en spektakulär byggnad som uppfördes till Olympiaden 1992. Detta är alltså den olympiska byn.

Klockan tickade och vi var tvungna att vända åter då vi stämt träff med de andra till lunch halv två. På vägen tillbaka fanns detta fina torn i orientalisk stil.

Lägg märke till att grenarna till höger är bara och de till vänster har höstlöven kvar så naturen hann inte riktigt med att sommarvärmen kom så snabbt i Barcelona detta år.

Fula och fina byggnader om vartannat. Men vackrast är ändå växterna, tycker jag, och det får illustreras av denna färgglada papegojblomma.

Våra vänner hade gått för att köpa biljetter till kvällens fotbollsmatch på Camp Nou. Vi skulle inte följa med på den men hade turen att finna en lite mindre folkdragande match med helt fritt inträde:).

Kanske vi såg blivande storstjärnor i Barcelona FC, vem vet:)? Bara en snabb visit för lunchen lockade som sagt. Mer om den senare.

Det går lite trögt att blogga om Barcelonaresan men det är många bilder att välja bland, tog nästan 300 foton på dessa tre dagar, så ni kanske ursäktar att jag tar tid på mig.

Kanske sent men nu kommer i alla fall Glad Påsk till er alla från mig.

Byte av profilbild

Kategori: Resor och utflykter

Nu har jag äntligen satt in en aktuell profilbild. I flera år har jag stått och  hängt vid en båt som inte alls är min men nu har jag satt mig bekvämt på en läcker bänk designad av Gaudi i hans egen Parc Güell i Barcelona. 30° värme gör stunden ännu skönare:).

Sidenlinnet som jag bär är inköpt i Rom 1992 så inte kastar jag i onödan:). Jag var där med en ganska ny bekant, Per från Kiruna och Norrköping. Det var sista dagen på en härlig vecka i början av mars och vi råkade gå in på ett stort shoppingpalats där jag fann en avdelning enbart med sidenkläder. Älskar siden! Per gav upp och lämnade mig att frossa själv en ganska lång stund och jag kom ut med några läckra plagg. Speciellt dyrt var det inte heller. Jag kunde ha köpt mycket mer men något höll mig tillbaka den gången. Kanske att det var sista dagen och jag inte hade speciellt mycket pengar kvar helt enkelt.

Bifogar en bild på den fina Gaudibänken som sträckte sig runt en stor öppen plats. Den var riktigt skön att vila på men denna dag helst i skugga vilket var nästan omöjligt att finna. En solig bänk helt enkelt:).

Oj, vad det spirar utomhus, knoppar börjar visa sig här och där. Det är en ljuvlig tid vi har framför oss.

Inatt ska vi förresten ut på ugglespaning igen. Vi ska inte mötas förrän 21.30 så det blir väl att komma hem till midnatt. Hoppas jag slipper möta några busar då. Natten till idag har marodörer varit i farten, som tur är inte precis där jag bor, utan i området bortom skogen. Kullvälta och sneddragna brevlådor, söndertrasade plastträdgårdsmöbler och postens brevlåda utanför centrum har slitits loss och kastats en bit. Trist!

En måndagnatt!!?? Då brukar det väl vara lugnt. Vi hörde nog när den första brevlådan slets loss, det lät som att någon kastade en plåthink och både jag och katterna reagerade. Men när jag sen gick upp och kollade såg jag ingen och ingenting.

Påskpynt

Kategori: Katter

Den överfyllda tvättkorgen är nu nästan tom och jättestrykhögen försvann alldeles nyss:). Jag har snart landat från min resa och hunnit ifatt mig. Så pass att det idag var riktigt roligt att ta fram påskpyntet och färga hemmet gult och ljusgrönt med diverse ägg, dunkycklingar, påskkäringar och vackert mönstrade dukar. Man blir liksom lite gladare, märker jag, även om hemmet inte alls förändras lika mycket som i adventstider.

Denna fina blomstergrupp fick jag av en granne vars katter (och fiskar) jag tagit hand om vid flera tillfällen när han varit på resa.

Tusse är inte så högdragen som han ser ut utan njuter helt enkelt av blomdoften:).

Jag ska köpa fler penséer snart och pynta mer utomhus. Vi ska visst få riktigt varmt i helgen och då passar det bra att ha sysselsättning ute.

Den 4 maj 1998 skrev jag min första insändare som publicerades i vår lokaltidning. Den handlade om faran av felvända barnvagnar, alltså att de små satt vända utåt och inte mot sina föräldrar som tidigare. Idag, 13 år senare, finns en liten notis i Västerbottens Kuriren om att forskarna kommit fram till samma sak, nämligen att barnen mår betydligt bättre av att se den som drar vagnen. Jaja, bättre sent än aldrig.

Jag funderar på att skriva en insändare till om svarta kläder på småbarn som jag tycker är riktigt ruggigt så kanske även det uppmärksammas som felaktigt om tio år eller mer:(. Jag har nämligen en bra känsla för barn fast jag aldrig fått några själv. Det gör i och för sig att nästan ingen förälder lyssnar på mina råd då de tycker att jag minsann inte kan något när jag inte har egna, vilket är så frustrerande då jag bara vill barnens bästa. Stycket ovan visar i alla fall att jag inte är så dum:).

Nu ska jag se Vetenskapens Värld om kärnkraftens skadeverkningar. Dem är jag också säker på utan att ha den minsta utbildning i frågan.

Ha en skön påskvecka! Efter två svala men soliga dagar har de lovat skön vårvärme till helgen.

Första kvällen

Kategori: Resor och utflykter

Trots att Barcelona är en storstad hade vi ändå så nära till allt. Vi gick bara runt hörnet från vårt hotell  och kom nästan direkt till ett stort promenadstråk längs hamnen. Det första jag la märke till förutom räkan som jag visat tidigare var denna gigantiska skulptur av popkonstnären Roy Linchtenstein. Den kallas Head of Barcelona och jag tycker den är läcker.

Ljuvligt att bara vandra lättklädd och njuta av värmen samt folklivet i en ny miljö. Här lånar jag en bild av kompisen L för att visa på det.

I bakgrunden en antik loppmarknad med bl.a. fina smycken samt till vänster om den fartyg till Mallorca. Jag läste att de skulle finnas i denna hamn, men jag vet inte säkert om just denna båt går dit.

På hamnpromenaden kunde man också hyra cyklar som synes. Vi var dock inte spekulanter på det.

En närbild på linbanan till bergen Montjuic. Jag tror inte jag skulle våga åka med dem. Vi tog bussen dit upp en annan dag istället.

Jag är inte helt vän med min nya kamera som väljer att sätta skärpan på andra ställen än där jag vill. När det är så ljust ute ser jag inte heller vad kameran fokuserar på och kan justera. Alltså ursäkta oskärpan.

Vi mötte vår vän S som inte bodde bredvid oss andra vid Columbusstatyn och vände sen mot Port Vell.

Härliga vågformer på bron dit ut och en skönt avslappnad livsstil, eller hur?

Dessa gubbar stod lite här och var och sprutade vatten ur munnen.

Båtar fascinerar fast jag inte alls är någon seglare. Jag föredrar roddbåtar och kanoter på vattnet men man kan ändå drömma sig iväg lite när man ser utbudet i marinan. Fint att båten längst till höger är blårutig och inte vit som alla de andra.

Hungern började göra sig påmind, speciellt för mig som knappt fått i mig någon lunch och nu tänkte vi göra som spanjorerna och äta tapas innan middagen. Detta jätteställe visade sig vara en del av ett shoppingcenter Mare Magnum som vi inte hann besöka. Roligt är att restaurangen har bild på de olika smårätterna som finns på menyn. Det gillar jag.

Härliga tak att spegla sig i, vilket vi också gjorde.

Någonstans där sitter vi kanske:). Nej, jag ska vara snäll, denna bild tog jag innan vi fått vårt bord.

En liten toast med brieost och kryddor och två små spett med räkor och vit fisk till ölen blev mina tapas. Jättegott och ganska mättande. De andra valde bland mängder av olika läckra tapas och jag tror nog vi alla var nöjda med våra val.

När det började skymma gick vi vidare till Les Rambles, en livlig, folkmyllrande boulevard full av marknadsstånd, levande skulpturer och gatuförsäljare. Där trivselträngdes vi med andra kvällsflanerare från när och fjärran. Då var det för mörkt att fotografera så det får bli en bild på en av de många vackra gatlyktor som Barcelona bjuder på.

Jag tror dessa finns på Placa Reial och är formgivna av Gaudi. Det lilla torget som vi fann en smal passage till från Ramblas är fullt med uteserveringar i vackra arkader och i mitten en fin fontän. Detta foto tog jag nästa dag lite tidigare på kvällen.

Vi valde en av dessa serveringar för att äta middag vid tio, halv elvatiden. Egentligen var vi nog tvungna att ta en av de få lediga bord som bjöd. Inte var jag hungrig redan då men jag valde en rätt med jättestora grillade gambas (räkor) till mineralvatten.

Jag var inte bara mätt utan ganska trött också efter en hel dags resande och vandrande i storstaden. Det var gott men magen var inte helt nöjd med det nya sättet att äta så det blev inga fler gambas efter detta, om ni förstår vad jag menar:). Däremot mer medelstora räkor vilket gick alldeles utmärkt. Det blev som att äta middag två gånger dessutom på konstiga tider och jag är nog för svensk för att klara det:).

Alla var vi nog mer eller mindre trötta så det var skönt att gå tillbaka till våra hotell strax före tolv. Det kanske inte duger som Barcelona by night, som jag så kaxigt skrev i förra inlägget:)? 

Jag/vi sov alldeles utmärkt trots ett otroligt trafikbuller utanför. När det började låta som fyrverkeriskott dessutom vid tvåtiden klev jag upp och stängde balkongdörren och somnade sen om.

Umeå - Barcelona

Kategori: Resor och utflykter

Mycket blev det denna vecka och trött är jag så inninordens. Måndag la jag mig halv åtta och sov till tisdag 10.30, sen sov jag två timmar på eftermiddagen också. Onsdag och torsdag har jag sovit ca 11 timmar. Ja, inte helt i sträck för katterna väcker mig ju då och då men mycke sömn blev det:).

Men resan var absolut värt det. 8.15 förra fredagen åkte vi fem med Abrahamssons Buss direkt till Skellefteå Airport där Ryanair tog oss i tid till flygplatsen i Girona, ca 10 mil norr om Barcelona.
Viss temperaturskillnad rådde på de olika destinationerna vilket syns av bussarnas termometer.

+5° och ganska mycket snö vid kanten av E4:an mot Skellefteå, som synes.

Lite varmare och något grönare i Girona, precis som det ska vara. Till och med bättre för sådan sommartemperatur hade vi inte förväntat oss. När vi kom fram till Barcelona ca 17.15 hade temperaturen stigit till +31°. Bara helt ljuvligt skönt.

Men åter till resan från Skellefteå. Två mil söder om staden svänger man in på en skogsväg förbi byn Sjöbotten, bl.a. och sen är man framme vid flygplatsen. Ryanair gör en viss grej av att alltid vara i tid och det var de bra på. Snabb incheckning och snabbt in i planet. Däremot hör man inte hälften av vad de säger i högtalarna men det är de ju inte ensamma om.

Mina vänner åt på flygplatsen men jag var inte hungrig så tidigt utan tänkte köpa något på planet. Tji fick jag, i alla fall nästan. När matvagnen som nog mest var en dryckes- och godisvagn kom till min plats var all mat och alla mackor slut.
Det enda som erbjöds var en kycklingsoppa med mikroskopiska bitar morot. Men den smakade hyfsat trots att jag inte märkte en enda kycklingbit. Till det lite Minicheddars, små kex med ostsmak.

Norra Sverige från ovan den 8 april 2011.

Lite smutsig ruta ger ett mulet intryck men det var sol, om jag minns rätt.

Äntligen framme och få stiga ut i den mycket behagliga sommartemperaturen. Vi drog vår packning från bussstationen till den lilla parken Pla del Palau där vårt hotell låg. På vägen såg vi då och då en härligt grön fågel som skrek när den flög förbi. En sådan visade sig också bo i vår park.

Den är inte helt lätt att upptäcka bland allt det gröna men ni kan nog se den röda näbben och den långa gula stjärten i mitten av bilden precis till höger om trädstammen. En indisk halsbandsparakit fick jag fram att det är efter lite googlande. Enligt hotellportiern en inflyttad fågel som inte tillhör Barcelonas normala fågelfauna.

Checka in på vårt trestjärninga Hotel del Mar, snabbpacka upp och så ses igen i parken halv sju för att göra Barcelona by night:).

Fototriss- Stilleben

Kategori: Festligt

Det är alltid roligt att vara med i Fototriss som i veckan har temat Stilleben. Inte direkt så passande tema för mina Barcelonabilder som nu kommer att vara med i många inlägg. Där var inte direkt något "stilla liv" men dessa bilder från saluhallen kanske kan passa.

Helt stilla står dessa färgrika fruktdrinkar redo att fresta torra strupar. Underbart färgstarka färdigskurna fruktblandningar fanns också att köpa och de var superfräschgoda.

Lite längre in i hallen fanns mer ofärdiga (alltså inte redo att förtäras) stilleben, nämligen denna "stilltot" söta fisk omgiven av härliga gambas och något jag inte vet vad det är.

Som tur fann vi inte nästa stilleben förrän vi var på väg ut då dessa nog fått mig att stanna alldeles för länge på samma plats.

Javisst, jag köpte några och nej, de är inte kvar längre:).

Fler bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss.

Hemma igen!

Kategori: Resor och utflykter

Vilken fin dag att komma hem till, solen värmer även här och så mycket snö som har tinat bort i helgen. Helgen i Barcelona var bara helt fantastisk. Vi kom ner till sommarvärme som räckte alla tre dagar.

Jag är supertrött just nu efter att ha sovit högst två timmar inatt och jag känner att det gungar när jag sitter här och skriver.

Denna bild från första kvällens promenad kan ge lite försmak. Varsågod, en glad räka!

Temperatur, +31° :).

Det tar lite tid att titta igenom alla ca 300 bilder, redigera dem och skriva dag för dag om vår korta resa men det kommer. Jag ska nu vila så yrseln slutar innan jag börjar med det arbetet i morgon, kanske.

Ha det så gott!

Vår

Kategori: Djur och natur.

Nu har jag alls ingen lust att blogga då solen lockar mig ut och resfeber gör mig nervös. Våren gör sitt intåg och krokusknopparna visar sig.

Så här såg de ut igår, idag har de slagit ut och så såg jag en liten snödroppe också, allt på min grannes plantering vid solväggen.

En annan som föredrar soliga väggar är Desirée men Tusse går hellre på förråds- och entrétaken, märker jag.

Flugor och små myror har vaknat och det är så härligt att snön försvinner så fort.

I Barcelona läste jag att det är sommar nu, de har haft kring +20° och en bloggare skrev att folk badade i havet. Ååååh! Snart åker vi:).

Ugglespaning ikväll med frisk ledare. Hoppas vi lyckas bättre denna vecka. Igår flög här över minst tre sångsvanar och trumpetade så fint. De är verkligen ståtliga, vita med utbredda vingar och långa halsar mot den blå himlen. Jag hann tyvärr inte fotografera.

Avslutar med en fin, nästan utslagen tulpan.

Idag fick jag en jättefin blomgrupp att ha utomhus, små gula påskliljor och blåviolettgula penséer runt omkring, som tack för att jag varit kattvakt åt grannens två katter några gånger. Jag har längtat efter att pryda entrén med penséer men har liksom inte hunnit med. Nu löste det sig ändå.

Mot Barcelona och sommaren:)! Ha det så gott ni andra här hemma eller var ni nu befinner er.

Fototriss-Seger/Vinst

Kategori: Katter

Oj, inte alls något bra tema för min del som aldrig går på sportevenemang, inte spelar själv annat än på skoj i boule, bowling eller biljard (en gång) och inte heller har några tävlande i min närhet. Nja, det ska vara katterna då. Med lite fantasi kan dessa bilder kanske duga till veckans trisstema Seger/Vinst.

Jag har ganska nyligen köpt en ny klöspelare och här tog Tusse hem segern när det gällde att erövra den.

Vinsten var favoritgodiset mjölklinser med kattmynta, värt att tävla för:).

Vårsolen har nu letat sig in på min altan och värmer hyfsat på sen eftermiddag. De ryms båda i kattbädden men Tusse vinner även här och puffar ned sin kattsyster även om hon kom först. Inte så schysst, jag vet, men han är ju störst. Då vinner man alltid i kattvärlden, eller?

Han njuter av segerns sötma, som synes.

Någon seger blev det inte för Desirée denna gång heller men matte är snäll och ger henne del av vinsten i alla fall, när Tusse inte ser på eller är upptagen med annat.

Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

En mörk man

Kategori: Djur och natur.

"Du kommer att möta en mörk man" är väl en av de vanligaste föreställningarna om vad en spåkvinna ska säga. Åtminstone förr. Om de säger så idag vet jag inte. Men i onsdags kväll mötte vi i alla fall en mycket mörk man.

Jag och min ugglekurskompis L åkte iväg till Degernäs för att leta rätt på den spelande hornugglan själva då kursen blev inställd pga skadad kursledare. Inte förrän efter nio infann sig det rätta mörkret och då hade vi efter flera försök kommit fram till en plats utan störande ljus (däremot hördes trafikbruset från E4:an). Stjärnhimlen var vacker men inte lika magnifik som förra veckan, det var kanske mörkare då, och jag fick lära mig känna igen en ny stjärnbild, nämligen Orions Bälte.

Vi stod där i mörkret alldeles ensamma då en bil kom körande mot oss. L som var klädd i grönlysande reflexjacka ställde sig synlig så vi inte skulle bli påkörda men denna bil passerade inte utan körde upp bakom vår och bromsade in. Lyktorna släcktes och sakta öppnades dörren. Bländade såg vi ingenting men så hördes en släpig röst: -Hör ni något? 

Fullmånen är från en annan kväll men bilden ger förhoppningsvis stämning.

Helt trygg kände jag mig inte då han steg ut ur bilen som en svart silhuett. Inga kännetecken fanns om vi skulle behöva beskriva honom. Lugnt fortsatte han prata om uggletillgången och vi visade intresse. Jag har nyss sett de tre Milleniumfilmerna på TV och förväntade mig nästan att han skulle hålla i någon form av tillhygge och hota med våld, men han var ju bara ugglespanare som vi:).

Jag ska alltså inte se sådana filmer, men alla har ju pratat om dem och böckerna, som jag inte heller läst, så nu när de dök upp på SvT:s söndagstablå vågade jag mig på att titta. Spännande som tusan och visst höll jag händerna för ögonen ibland men storyn grep tag i mig. Det är efteråt som de otäcka reaktionerna kommer. Jag har mått dåligt mer än vanligt när jag ska sova sen dess. En natt för några dagar sen vaknade jag av att jag tvärt skrek "Salander" med häftig hjärtklappning som följd.

Nu något helt annat, nämligen min fina tulpanbukett för att få slappna av:).
Blommor skänker glädje och harmoni till skillnad..

Vår mystiske besökare gav oss tips om ett ställe längre fram i byn Stöcke där vi kunde få höra en hornuggla så vi satte oss i bilen och åkte iväg. Där fanns tyvärr en traktor som bullrande körde fram och tillbaka. Den upptog liksom ljudutrymmet. Efter en stund kom den mörke mannen efter i bil och eftersom byns hus lyste upp litet fick jag en glimt av ett ljust ansikte med mustasch under en svart mössa. Så så mörk var han inte:).

Tror denna tulpan nästan skulle lysa i mörkret med sina fint mönstrade kronblad.

Mer finns inte att berätta om den kvällen mer än att vi till sist fick höra en pärluggla spela.

Helgen närmar sig och morgondagen erbjuder kurs i tidskriftsproduktion genom Umenejdens Skrivare och Vuxenskolan. Sen blir det också tjejmiddag på söndag eftermiddag vilket jag ser fram emot då jag slipper laga maten. Trevlig helg till er alla!