konstbarbro

Weekend i Stockholm

Kategori: Resor och utflykter

I fredags den 25 april tog jag flyget till Stockholm för att hälsa på två väninnor jag inte sett på länge. Jag besökte huvudstaden sist i juni 1995 och sen dess har jag inte varit i där. När jag började resa igen 2008 efter mitt långa uppehåll pga sjukdom kom jag aldrig längre än till Arlanda, men nu var det äntligen dags. I mitt yrkesverksamma liv var jag där ofta 1988 - 1991 genom mitt arbete som personalchef på Blå Aveny-koncernen. I koncernen ingick nämligen Hotel Uplandia i Uppsala och de besöken kombinerade jag alltid med några dagar i Stockholm. Ja, redan 1987 var vi där, jag och min studiekollega som gjorde vår C-uppsats åt Posten Västerbotten och då även besökte huvudkontoret. Sen har jag också haft många vänner att hälsa på där. 
 
En av dem jag känt sen 1975 var nu anledningen till min resa, men också att få träffa S som jag mötte i Venedig hösten 2009 och sen reste till Toscana med året därpå. Hon mötte mig på Centralen där vi låste in min väska och köpte ett tredagarskort på SL. Märkligt var att de bara tog kontanter vid biljettförsäljningen. Idag!!??!
 
Vi åkte tunnelbana några stationer (jag bara följde med och noterade inte namnen) och gick sen på Restaurang Örtagården som jag faktiskt besökt redan på 80-talet. Nu var det nya ägare och inte samma rena vegetariska ställe som förr, men nog fanns det gott att äta, både vegetariskt och annat numera.
Inredningen är gammal och fin.
Bra lunchmiljö.
 
Väninnan S, alltid så fin, som bor i centrala Stockholm bjöd mig på lunchen som avslutades med en jättegod chokladkaka till myntatéet.
Jo, vi satte i oss alla bitar till slut :).
 
Ett av damrummen är extrafint men tyvärr fanns inget lyse. Det fixar kamerablixten lätt.
Snyggt porslin, eller hur?
 
Alldeles i närheten ligger Östermalmshallen och jag bara älskar saluhallar så vi gick dit en stund.
Häftig fiskdisk!
Nästan lite äcklig också :).
 
Vi var så mätta att besöket blev kort och det fina vädret lockade ut till promenad i omgivningarna.
Längs Strandvägen med de pampiga, vackra husen gick vi, tillsammans med många andra flanerare. På andra sidan glittrade vattnet så skönt.
Det blir mer om stadsbesöket senare. Ni känner väl mig, många bilder tog jag även om kameran trasslade en del. Nu är det Valborgsmässoafton och solen har försvunnit bland molnen. Bara +5° och svala vindar. De har lovat kyligt och regnblandad snö till ikväll, tyvärr. Nu kl 12 virvlar det redan snöflingor i luften !! Vi ska i alla fall gå ned på stan, jag och vännen, och se samernas tredje årstid, våren, invigas med tal, sång och en konstprocession av grönskande, vitmålade barnvagnar :).
 
Ha en trevlig Valborgsmäss ni också!
 
 
 

Fototriss - Mod

Kategori: Konst

Ett tufft ämne i veckans fototriss. Mod, hur fotograferar man det? I helgen har jag varit i huvudstaden och mött två väninnor jag inte träffat på länge. De är var för sig två modiga och härliga kvinnor, men jag väljer två andra, mer kända damer att åskådliggöra egenskapen mod.
 
Först vår välkända och fantastiska skådespelare Margaretha Krook som står staty utanför Dramaten.
En mycket självständig och modig kvinna, vars insatser på film och TV jag gillar mycket.
 
Den andra kvinnan som utstrålar mod i all sin enkelhet är denna dam som sitter och läser i en av sina böcker utanför Junibacken.
Kära Astrid som skrivit underbara berättelser och även kämpat mot politiker i sitt långa liv.
 
Till sist tycker jag det är mod av Örnsköldsviks stad att tillåta så här spännande och rolig arkitektur.
Tänk om Umeås pretentiösa politiker som absolut vill sätta staden på kartan hade hittat arkitekter så här lekfulla. Istället blir det tråkiga skrytbyggen, vit- och glasrandiga som finns lite överallt, framförallt i större städer. Umeå lider kanske lite av lillebrorskomplex, vill vara större än vi är. Örnsköldsvik däremot, verkar inte lida av sin litenhet utan gör något kreativt istället :). 
 
Fler bidrag på temat Mod hittar ni hos Fototriss.
 
 

Vårflod

Kategori:

Det kanske är att ta i då det handlar om en bäck som svämmar över sina bräddar så här i smältande vårtider, men forsigt är det. Annandag påsk då solen äntligen sken från klarblå himmel åkte jag iväg till stugan där nästan all snö redan tinat bort. På sjön såg det däremot ut så här.
Solen värmde så gott men innan det medhavda fikat fick intas vid härbrets sittplats försökte jag mig på att räfsa en stund. Det gick tungt och jag insåg att min kondition inte alls är bra. Ändå var det bara roligt att gå omkring på tomten och inspektera det som gömts i snö och kommit upp i tö :). Sädesärlan höll mig sällskap. Den har inte dykt upp på Ersboda än. Jag satte upp klädlinorna mellan tallarna och hängde ut lite mattor och dynor som var vinterfuktiga.
 
Efter fikapaus tog jag en promenad till Kullasjöns utlopp och där var det öppet vatten.
Den rinner ut i Kullabäcken som jag följde på andra sidan vägen. Där märktes vårfloden ordentligt.
Det forsar för fullt och skummet yr.
En ordentlig översvämning som de efterlyste i Mitt i Naturen på SvT. Jag skickade in min bild men troligtvis alldeles för sent då jag först igår såg programmet som visades förra torsdagen.
Denna normalt lilla bäck slingrar sig så vackert genom skogen mot (jag gissar) den större Tvärån eller kanske direkt till Umeälven. Vet ej! Jag är så fascinerad av den och har tidigare skrivit om när vi orienterade längre bort i skogen, klicka här om du vill se det.
Det är ganska nära bebyggelse och de fina mossbelupna stenarna på bilden nedan kanske vittnar om det. Tre - fyra hus består orten Kulla av på den här sidan vägen. Där låg tidigare Kulla Vattenverk dit vi stugägare kunde gå och hämta friskt vatten på 70-talet och en bit in på 80-talet tror jag det var. Sen fick man minsann ta med sig vattendunkt hemifrån innan vi 2005 fick tillgång till det kommunala vattnet från ledning.
På andra sidan där vi har vår stuga är det just det, ett stugområde på ena sidan sjön med några året-om- boende. Det är bra för då hålls vägen plogad hela året och det finns folk i området som håller lite koll, tror jag i alla fall. Jag längtar till stugsäsongen börjar på riktigt, men än är det minst en månad innan jag kan flytta ut dit. Däremot kan jag åka dit över dagen när jag vill för det är bara ca 1,5 mil härifrån.
 
Jag önskar er alla en fin helg. De har ju lovat superväder i hela landet :).
 
 
 
 
 

Fågelstopp i Storavan

Kategori: Miljö, friluftsliv

Nu har de guidade fågelskådarturerna börjat men i söndags, när jag tänkt vara med, så försov jag mig till nio när turen började redan kl 7. Inte min morgontid direkt. Däremot var jag ute redan vid fyra då Tusse jamat sig ut fast det fortfarande var ganska mörkt. Desirée tittade så intresserat ut genom fönstret och när jag kollade såg jag räven alldeles i närheten av Tusse. Gissa om jag blev orolig! Men katten var hur lugn som helst, hoppade bara sakta upp på en stor sten och satte sig tillrätta lite hopkrupen. 
 
Jag kände ändå att jag måste kolla om han behövde hjälp så jag klädde på mig och gick ut. Fåglarna kvittrade livligt och det var skön temperatur så jag tänkte att det blir bra att åka ut på skådning senare. Men.. I alla fall var räven borta och Tusse ville inte alls komma in eller ha hjälp av mig på något sätt så jag kröp ner i sängen igen och sov, lite för länge :).
 
Därför tog jag bilen och åkte själv ut till Storavan på påskdagens kväll. Helt ensam med tubkikare stod jag där och skådade på fåglarna i våtmarken. Hur härligt som helst!
De som var möjliga att fotografera var detta fina svanpar som sakta gled fram genom vattnet. I förgrunden de lite mindre krickorna. En vacker hanfågel på nära håll med många färger i fjäderdräkten.
 
Där fanns också ett tranpar, säd- och grågäss, en enda kanadagås, bläsand, tornfalk i sin holk vid ladan, tofsvipan som låter så härligt när den flyger i olika konstformationer och den ljuvliga storspovens drill fyllde luften. För mig det riktiga sommartecknet även om det än bara är vår. 
Här har svanarna glidit iväg mot höger, snart ser jag dem inte längre.
 
Dessutom fanns de vanliga, skratt- och fiskmås, kaja, kråka, björktrast och gräsand, men även de är lite kul att spana på ibland :). Jag tror att en rovfågel cirklade där också för det var ett himla liv i luften ett tag, men jag lyckades inte se den.
Som ni ser finns det en skådarplats längre bort från vägen också, men dit har jag aldrig varit. Vårt svanpar följer med :). På bara ca 45 minuter fick jag rikligt med fågelupplevelser och stärkt åkte jag hem till "Mästarnas Mästare" som jag följer på TV.
 
Ett härligt soligt väder har vi haft ända sen påskhelgen och jag njuter verkligen att se hur det gröna sticker upp små blad i rabatterna. Blåsippan har slagit ut, första blå ormögat såg jag igår, grannens rabarber ser ut som små äpplen i gräset och kaprifolens knoppar har börjat slå ut. Ändå var det -2,4° inatt så blommorna har det inte så lätt. Mina penséer som jag satte i krukor förra veckan klarar sig utan problem. Vid entrén står dessa små krokus och de fick besök av årets första humla i förrgår. Jag gläds över alla tecken på kommande sommartid:).
Visst är de söta?
 
Hoppas ni också får njuta av det ljuvliga vädret i den härliga vårtiden.
 
 
 
 

Fototriss - Vass

Kategori: Min närmiljö

Substantivet vass som i vassrugg eller liknande har jag inte i min närhet så det får bli tre bilder som åskådliggör adjektivet/egenskapen vass. Jag tar katten och kameran med mig och går ut bakom husen till vårt lilla naturområde. Det vassaste jag hittar är fräscha granbarr på en gren.
Solen visade sig enstaka stunder idag, denna riktigt varma vårdag. Nu på lördagkvällen är det ännu + 12° ute men blå moln täcker himlen så det kanske blir regn inatt.
 
Så mycket vasst fann jag inte så det får bli en upprepning, denna gång lite mindre fräscha tallbarr på en kapad gren.
Kattens klor hade varit roligt att lyckas fotografera men inte gick det när det fanns så mycket spännande att nosa på ute i skogen. Ska jag vara ärlig så försökte jag inte ens :).
 
Mitt sista bidrag tog jag inomhus av lilla kaktusen, vass den också fast den saknar taggar.
Ett inte så inspirerat bidrag kanske, men jag får skylla på att Windows 8.1 som laddades ner igår tar mycket kraft av mig. Tänk om jag hade någon att fråga, som kunde hjälpa mig i just den stund när jag behöver det. Jag vet att det mesta löser sig med tiden, men just nu har jag lite spänningshuvudvärk och jag vet varför :). 
 
Andras bidrag på temat Vass hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Stugvår

Kategori: Miljö, friluftsliv

När snön har tinat bort i stan bortsett från enstaka grusiga ploghögar så ligger ändå mycket av den vita varan kvar på stugtomten vår. Så här såg det ut den 12 april då jag åkte dit för att kolla läget och äta lunch ute.
Ett tjockt lager is som kommer sig av dagsmeja och minusgrader nattetid, men skogstomten börjar ändå anas.
 
Jag skulle inte gå frivilligt ut på sjön, men det är mycket möjligt att isen ändå håller ett tag till.
Inte runt bryggan och inte längst bort där lilla bäcken rinner ut. Där porlar det redan friskt Kullavatten.
 
Vid härbret är soligaste platsen och där intar jag min medhavda lunch, en ost- och broccolipaj det bara är att värma. El har vi året runt men vattnet kopplar vi inte in förrän tjälen far ur jorden. När jag tittade på "Mitt i naturen - vår" efterlyste programledarna på SVT olika sorters vårtecken. 
Mossporer som växer på gamla stubben var en av dem. Det har jag aldrig tänkt på som ett vårtecken förut. Lilla trattlaven ser ju riktigt stor ut bredvid.
 
Sista bilden på stugan innan vi börjar göra om blir från sjösidan.
Vi ska äntligen byta tak, vilket ni nog ser att det behövs. Istället för uppsprucket papptak och murkna bräder ska det bli nytt och friskt trä samt plåt som ser ut som tegel. Jag ville ha svart men gav mig för majoriteten så nu blir det vackert rött. Det tror jag blir jättefint. Nya vita takrännor och en stege till sotaren ska det bli så skönt att äntligen få på plats. Snickaren kommer om några veckor och då har förhoppningsvis all snö tinat bort.
 
Ikväll får jag besök av systerdottern med pojkvän som är på besök från Uppsala. Så därför dammsuger jag min katthårsdammiga lägenhet och skakar lite mattor m.m. Jag har en väninna på lunch i morgon också så det är skönt att ha någorlunda rent. Men sen behövs det bara att lilla Desirée har en rusning uppför och nedför trappan några gånger så syns det dammråttor i hörnen igen. Jag längtar till sommaren då de är ute mycket mer.
 
Jag vill önska er alla en Glad Påsk med många fina soliga vårdagar var ni än befinner er:).
 
 
 
 

Fototriss - Personligt

Kategori: Konst

Ett inte helt lätt ämne i veckans fototriss. Själv tänkte jag genast på mina tavlor som faktiskt var anledningen till att jag startade den här bloggen 2009. Sen gled jag snabbt in på vardagen, kattor, resor, utflykter och annat mer personligt, var det ord som kom till mig. Men personligt på ett annat sätt, inte så lätt att visa i tre bilder nu :). Så därför återvänder jag till konsten. 
 
Här är min senaste oljemålning, en ofullbordad sådan sen drygt ett år.
Hunden är jag nöjd med, fast pälsen är inte färdig, den heller. Jag målade intensivt mellan 1993-94, då jag gick kurser, till 2006 då jag flyttade hit. De senare åren blev det allt mer glest mellan skapandet, och nu tvivlar jag på att den här någonsin blir klar.
 
För två år sen fick jag en ateljeplats och försökte mig på att komma igång igen, men jag fick tvinga mig dit och sa så småningom upp platsen då den mest gav mig dåligt samvete. Den här tavlan hann jag i alla fall färdigställa. 
Det är ett foto som tagits av vännen när han var yngre. Stenarna fick jag till men snön var svår att få bra.
 
Mitt tredje personliga bidrag blir från min mer intensiva period då jag mest målade inifrån. Den här kallar jag "Vänner".
Jag känner att jag tycker så mycket om mina tavlor (inte alla förstås) och att jag ibland längtar efter att måla men det blir liksom inte av. Visa dem på utställning och försöka sälja var inte min grej men ett tjugotal har jag i alla fall lyckats sälja och säkert gett bort lika många. Det var lättare när vi var en grupp som hjälptes åt, roligare också :).
 
Så blev mitt personliga bidrag. Andras fototrissbidrag hittar ni här.
 
 
 

Ny dator och lite fågelliv

Kategori: Djur och natur.

I lördags började jag installera min nya dator som jag inhandlade torsdagen före på MediaMarkt. Windows XP skulle bytas ut mot den nya Windows 8 el 8.1. Jag vet faktiskt inte om jag redan nu har uppdaterat till den senaste eller inte. Uppdaterat har jag i alla fall :). Det blev en Asus med 23" skärm (mot tidigare 19") och en hårddisk med en massa minne jämfört med tidigare.
 
Jag hoppas jag blir nöjd med den här minst 5 år, som var den tidsperiod jag hade min förra, en Fujitsu Esprimo med Asus-skärm men bara 1 GB ramminne jämfört med min nya som har 12 GB. Jag har lärt mig lite om datorer de senaste åren i alla fall. Allt är inte gallimattias när jag läser om dem längre:). Och så ett litet vårtecken.
Njutande katt och minikrokus som nog haft det tufft inatt när temperaturen var nere på -8°.
 
Våren är här men har avstannat känns det som med dessa kyliga nätter och isvindar från havet. Ändå doftar det vår och sakta, sakta försvinner de smutsiga snöhögarna. Jag har redan varit ute i skogen och vandrat med Desirée flera gånger, alltså vår lilla skogsplätt här bakom husen. Bygget som tog halva skogsdungen fortgår och snart finns här ett nytt äldreboende.
Ett gäng koltrastar syns nu i området och här anas en med vacker gul näbb om än suddig. Tidigare år har jag sett en eller två men nu är de många, vilket ger skönsång när det blir lite varmare. Ett nytt kvitter och stundom sång kommer från nötväckan som faktiskt övervintrat här i år. Den sjunger med klara fina toner, tycker jag, om än inte alls lika varierande som koltrasten. Än har jag inte lyckats fånga den på bild här, men i höstas fastnade den på stugan.
Den klättrar upp och ned på tallstammarna och är ganska orädd.
 
Lite mer vanlig är förstås kråkan, men även den gillar jag att fotografera.
Jag tänkte berätta mer om datorinstallationen men fåglarna tar över, märker jag. Tillbaka till tekniken. Det gick bra att koppla alla sladdar och få internet att fungera, men mailen tog flera dagar med support från Riksnet innan min gamla adress fått en ny plats. Jag fick också jättebra hjälp av min granne, V, bl.a. med att fixa ljud och installera skrivaren m.m. Alla bilder och dokument har jag nu fört över och fast utseendet på mapparna är nytt så känns det helt okej. Däremot gillar inte bildprogrammet Picasa mina små filmsnuttar från kameran. Den bara inte tar emot dem, eller så är de någonstans där jag inte kan finna dem.
Pilfinken sjunger fint den också. De gömmer sig ofta i häckar, där grenverket är tätt och så sjunger de av bara tusan. Med lite envishet lyckas jag koppla ihop läte med rätt fågelart och tror mig nu kunna känna igen de vanligaste kvittret i alla fall. En som sjungit mest hela vårvintern är grönfinken. Ja, de år många här runt omkring.
Mera pilfinkar.Tyvärr lyckas jag inte få så bra fågelbilder men vill ha med dem ändå :).
 
Vid min fågelmatning är det mest bara talgoxe och blåmes som äter av mina jordnötter här på altanen. Igår eftermiddag var det så mysigt. Solen sken på min altan, temperaturen i skyddat men skuggigt läge visade + 11° även om vindarna, de isiga, nog kändes emellanåt. Jag tog med mig tekoppen, en skorpa och ett digestivekex med ost och gurka på, ner och ut. Väl påbyltad satt jag där med tidningen och mina katter vilade i sin bädd på balkongbordet som hängde på staketet. Då kom det en liten tuff blåmes och började äta jordnötter precis framför oss. Katterna blev så häpna att de låg kvar och bara småpep lite så som de gör när de ser fåglar.
 
På förmiddagen föredrar Desirée att vila i soffan dit solens strålar letat sig. Mina katter har nu passerat 50-årsstrecket (omräknat till människoår, annars drygt 8,5) och det märks att de är bekvämare. Men det är också roligt att se hur de piggnar till när det kommer en varmare dag som doftar mer och får insekter att vakna till.
Jag har haft lite bekymmer med grannens katt som ideligen tog sig in på vår balkong. Det största problemet var att jag tyckte så synd om honom att han tvingades vara ute så mycket utan att ha någonstans att gå in.
 
 
Visst ser ni att i detta väder bör man inte ha katten ute i 4-8 timmar utan bara korta stunder när de själva vill? Här tittar han blygt bort men annars ser han mig i ögonen och pratar på så jag ska förstå att han bara måste få vara hos oss i skydd.
Jag har tidigare pratat med hans ägare om det, men ingenting har de gjort åt det, så en morgon när jag hörde Tusse skrika och såg lille Zorro jaga upp honom hit, kände jag att nu räcker det! Jag skrev ett brev, försökte vara vänlig och saklig, gav tips på små åtgärder de kunde göra för att värma sin katt och skrev under med namn och telefon. Ett gulligt kort av katten tog jag också med, ett där han vilade på min balkong, ett som jag visat tidigare här.
 
Men Zorros matte blev så arg och anföll med ganska otrevliga tillmälen precis vid min brevlåda när jag kom hem efter att ha handlat. Det gick liksom inte att prata lugnt. Jag ställde in mina varor, körde in bilen i garaget och skrev sen ett betydligt kortare, men lite mer ilsket svar. Efter en stund ringde hon faktiskt och visst var hon fortfarande upprörd och framför allt så sårad att jag antytt att hon inte tog hand om sin katt, men vi lyckades i alla fall samtala lugnare och jag fick förklara lite. Hon lovade då att aldrig släppa ut sin katt mer annat än när de var hemma och kunde släppa in den när den så ville. Sen dess har jag knappt sett katten ute.
 
Det var väl inte meningen, men samtidigt är det skönt för mina katter måste jag erkänna, att de inte behöver vara rädd för invadering av sitt hemmarevir. Tråkigt är att de är jättearga på mig, jag som är kattvän och bara vill väl, men för katterna, alla tre, är det bättre :). Sen får vi se hur länge det varar, men nu blir det allt varmare och snart flyttar vi ut till stugan så det ordnar sig.
 
Jag har fått det mesta att fungera med nya datorn nu, men det vore roligt att få lära sig mer om finesserna med Windows 8.1. Jag funderar på att gå en kurs, helst nu direkt, men annars till hösten. Igår tog vi oss till Returmarknad och återvinning med den gamla, väl fungerande men långsamma datorn, en ännu äldre skrivare som stått mig bi hela 10 år och lite annat smått och gott skönt att bli av med. När jag köpte dator för drygt 5 år sen hade jag just köpt nya färgpatroner till gamla skrivaren för nästan 1000 kr. Jag hade råkat ta extra stora patroner utan att jag märkte det. Fast jag då köpte en ny fotoskrivare behöll jag den gamla. De färgpatronerna har räckt ända sen dess. Svart var slut men blå text går utmärkt att läsa så jag fortsatte att skriva ut på den. Fantastiskt, eller hur, med tanke på hur min nyare skrivare (Canon) slukar färgpatroner?
 
Tangentbordet är svart och så fort det blir lite mindre dagsljus ser jag inte bokstäverna. Jag ska nog byta tillbaka till gamla ljusa tangentbordet även om den saknar volymknapp. 
 
I helgen har vi i UMeGänget en spelkväll med trevliga sällskapsspel. Vi är tio stycken anmälda men jag hade önskat minst två till för att få minst fyra till varje spel. Föreningen bjuder på ostbricka och en massa annat gott tilltugg. Jag och Å handlade igår, mycket blev det:).
 
Jag får önska er alla en trevlig helg!
 
 
 
 

Fototriss - Gult

Kategori: Min närmiljö

Jag håller på att installera en ny dator och får hjärnsläpp med jämna mellanrum, men vill ändå vara med i Fototriss denna vecka. Det är tävling men det hoppar jag över. Tre gula bilder har jag i alla fall lyckats föra över till min nya dator.
 
Den första är också det första vårtecknet på min entré. Minikrokusen har nu dragit ihop sig när det är lite småkyligt, men när solen sken igår såg de ut så här.
Det klassiska gula vårtecknet är väl annars de söta tussilagos som sticker upp bland fult grus och gammalt gräs.
Hela min omgivning är gul då jag bor i ett av de gula husen som mitt bostadsområde består av.
Det här var utsikten från mitt arbetsrumsfönster en solig dag i januari 2014.
 
Fler gula bidrag hittar ni hos Fototriss.

Stora Hotelletvisiten, fortsättning

Kategori: Festligt

En vecka har gått sen vi besökte Stora Hotellet sist och några (ganska många) bilder återstår. Jag har nu köpt en ny dator som jag än inte har installerat. Jag gruvar lite att lära mig Windows 8.1,  jag som haft W:s XP så länge. Därför vill jag blogga färdigt på gammalt vis innan det är dags att sätta in sladdarna och starta upp det nya.
 
Efter middagen gick vi runt på hotellet och mötte bl.a. den förste källarmästaren, Gotthard Zetterberg himself.
Han hänger i nedre korridoren och ser tillräckligt respektingivande ut. Vi passerade det fina biblioteket där det satt fullt med folk så jag vågade inte fota. Rummet bredvid däremot, det som var så hemligt när vi var på visningen, gick bra att titta in i.
Det ser faktiskt lite hemligt ut, kanske för ett speciellt mystiskt sällskap, eller?
 
Efter det tog vi trapporna upp till de övre våningarna. De vackra kristallerna speglade oss när vi sakta vandrade uppåt.
Visst ser det ut som två spöken där uppe i taket ovanför S? Eller är det kristallreflexer också?
Inte är det väl helt otroligt med lite osaliga andar i ett hus som är så gammalt, ända sen 1895.  
 
Liten vilopaus i plyschig soffa.
Vi gick uppför den speciella tjärdoftande trappan jag berättat om tidigare till våningen med de mindre rummen.
Där fanns prång och smala småtrappor som nedan med räcken gjorda av gamla sänggavlar ser det ut som.
Även en soffa som vi såg hade lustig rygg, både från stol och säng. Efter denna lilla utflykt i hotellets korridorer återvände vi till vårt fina rum med en del roliga inredningsdetaljer, som denna nya gammaldags telefon.
Kul, eller hur?
 
Badrummet var också fint, med dusch bakom så rena glasväggar att det var risk att man gått rakt in i dem.
En förstoringsspegel för rakning och smink är också fiffigt:).
 
Trots jättesköna sängar och behaglig nattemperatur lyckades jag inte sova bra. Jag hade jobbig hjärtklappning i flera timmar innan jag slumrade in på morgonsidan, säkert beroende på att jag druckit kaffe så sent. Jag som normalt inte ens dricker kaffe!! Men några timmars sömn blev det i alla fall:).
Solen sken in så vackert och lyste upp det vita täcket. Från andra hållet sett småspökar det igen vid sängens fotsida.
Visst svävar det något där?
 
Utsikten var fortfarande fin, över Kulturväven som snart (i höst) ska invigas.
På andra sidan korridoren ser man över innetorgets tak.
Dit ner gick vi för att äta frukost, som jag tyvärr inte blev så imponerad av. Vänföreningen som jag är med i, UMeGänget, går ofta ut och äter frukost på de olika hotellen i staden, så jag har lite att jämföra med. De hade bara färskpressad äppeljuice som visserligen är gott, men som min gallkänsliga mage inte tål. När jag frågade efter annan juice hänvisade de till att de bara ville ha lokalproducerat. Det låter ju fint men bredvid stod den enda osten, en Gruyere, inte speciellt lokal. Vi som har så många fina ostar från Norrmejerier!
 
Brödet var gott, men tomaterna kalla. Tomater ska vara rumstempererade när de serveras, att inte det går in hos restaurangfolket. I Italien och Spanien var det ibland lika illa, tyvärr, de som har så goda solmogna tomater. Ja, nu gnäller jag lite. Det tyckte också väninnan som var så nöjd med frukosten. Roligt var det i alla fall att pröva på att bo på hotell i sin egen stad, det höll vi båda med om :).
 
Nu är det nämligen så lyckat att jag även ikväll ska besöka Gotthars Krog och äta middag, med två andra väninnor jag inte träffat på länge. Det ska bli så roligt att ses igen. Men denna gång tar jag bussen hem och sover i min egen säng med mina två kära katter bredvid:).
 
 
 
 

Hotellbesök igen

Kategori: Festligt

Mars blev verkligen hotell- och restaurangmånaden för min del. Först var det visningen när Stora Hotellet nyinvigdes, besök på rockklubb, sen ett besök på Scandic Syd som renoverats och till sist en riktigt hotellövernattning i min egen stad. Vi hade redan bokat ett bord för att äta middag på Gotthards Krog i fredags då det dök upp ett bra erbjudande på Facebook om att bo på hotellet och samtidigt få gratis entré till Guitars The Museum som också är nyinvigt kulturhuvudstadsåret 2014 här i Umeå. Snabbt bestämde vi oss och bokade ett rum också.
Hotellentrén är riktigt fin och vi blev bra bemötta i receptionen med litet välkomstbrev och en kortnyckel. Jag kom lite före och skulle till att öppna hotellrummet,  men när jag letade skåran att stoppa ned kortet i så fanns ingen.
Det tog ett tag men så insåg jag att det bara var att hålla kortet framför, ja, vad kallas den lilla fyrkanten, så öppnades vår vackra hotellrumsdörr. Det vita strecket är blixten som blir så i hologrammet. Längst bort i korridoren bodde vi och det var fin utsikt över älven och bygget som pågår.
Rummet var ett så kallat Mystiskt rum, lite större än de vanliga, sa de i receptionen.
Väninnan fyllde år förra veckan (ojämnt) då hon var i storstaden där hon blivit ordentligt firad av dottern som bor där. Vi ville förstås också fira lite. Först unnade vi oss ett glas skumpa med rostad majs och lakrits som hotellet bjöd på (inte skumpan) medan vi gjorde oss fina.
S är redo för festkvällen...
 
..och även jag, så nu går vi ned till restaurangen. Men först ett spegelfoto :).
Mitt namn kändes igen av hovmästaren (från gamla Blå-tider) som snabbt visade oss till bordet. Just då var vi nästan ensamma i restaurangen men snart var det fullt vid alla bord.
För ljust blev det när jag fotograferade med blixt men lite suddigt utan. Väninnan gillar också att ta kort lika mycket som jag och då fotar jag henne :).
I fredagens Västerbottens Kuriren fanns en recension av just Gotthards Krog och de fick bara medelbetyget 3 trots höga ambitioner och pris. Beröm fick dock fiskrätten Göteborg som också vi valde.
Piggvar med creme vichyssoise, sojapärlor och torkat kycklingskinn. Nog är det lite märkvärdigt numera. Gott var det men vi saknade potatis eller ris till. Potatis fanns i såsen, sa servitrisen när vi frågade, men inte märktes det. Stor tallrik med lite djup i vilket gjorde att min kniv hela tiden gled ned. Inte bra!
 
Till efterrätt valde jag Panama med choklad och nötter bl.a. Väninnan tog en creme brule som serverades kall och visst skulle vara så. Min efterrätt var i alla fall varm och jättegod.
Nu kanske det inte ska se vackert ut längre. Det kommer hela tiden nya trender och det är väl bara att gilla läget. Porslinet med sjömansmotiv är i alla fall fint.
 
Det var fullbokat och vi fick sitta på tid, bara till 18.45, då vi måste lämna bordet till nya gäster. Vi hänvisades då till innetorget men där var det först helt fullt. Efter en stund blev ett bord ledigt så vi slog oss ned. Där drog det tyvärr kallt så vi gick tillbaka in i barens trängsel och beställde varsin kaffe. Högljutt och trivsamt med ett vackert instrument i blickfånget.
Länge klarar jag inte ljudnivån så vi går vidare, men  resten av kvällen beskriver jag senare.
 
Bredvid mig står nu en småblommig tvåstängslad brudorkidé som enligt förståsigpåare ska neutralisera skadliga ämnen som datorn släpper ut. Fin är den också :).